فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن گل پرور، زهرا جوادیان، امین برازنده صفحه 1
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل کننده اسناد شناختی در رابطه ی میان پنج عامل بزرگ شخصیت با واکنش پرخاشگرانه دانش آموزان پسر به مرحله اجرا در آمد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر یک دبیرستان تشکیل دادند که از بین آنها 196 نفر به شیوه ی تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 50 سوالی پنج عامل بزرگ شخصیت، پرسشنامه 2 سوالی واکنش پرخاشگرانه و سه سناریو برای تحریک اسناد شناختی بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گر-فتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که اسناد شناختی موقعیتی رابطه برون گرایی و تجربه پذیری را با واکنش پرخاشگرانه به فرد غریبه تعدیل می نمایند. تحلیل ساده شیب خط نشان داد که در موقعیت اسناد شناختی خصمانه، برون گرایی با واکنش پرخاشگرانه دارای رابطه منفی و معنادار، اما تجربه پذیری با واکنش پرخاشگرانه به فرد غریبه در موقعیت خصمانه دارای رابطه مثبت و معنادار است. همچنین اسناد شناختی موقعیتی رابطه برون گرایی را با واکنش پرخاشگرانه به فرد آشنا تعدیل می نماید. تحلیل ساده شیب خط نشان داد که در موقعیت اسناد شناختی خصمانه، برون گرایی با واکنش پرخاشگرانه به فرد آشنا دارای رابطه منفی و معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ویژگی های شخصیتی نظیر برون گرایی و تجربه پذیری با اسناد خصمانه در رابطه با واکنش پرخاشگرانه دانش آموزان پسر تعامل می کنند.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، اسناد شناختی، خصومت، واکنش پرخاشگرانه، دانش آموزان پسر
  • سارا کشت کار قلاتی، چنگیز رحیمی، نورالله محمدی صفحه 15
    هدف
    هدف این پژوهش، مقایسه اعتماد به حافظه و شناخت در بیماران مبتلا به اختلال وسواس- اجباری (نوع وارسی)، بیماران مبتلا به اضطراب منتشر و گروه بهنجار بود.
    روش
    سه گروه شامل 25 بیمار مبتلا به وسواس وارسی، 23 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر و 26 نفر بهنجار به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روش از نوع علی- مقایسه ای بود. آزمودنی ها مقیاس اعتماد به حافظه و شناخت (ندلجکوویک و کایریوس، 2007)، پرسش نامه پادوآ (ساناویو، 1988) و پرسش نامه افسردگی بک (ویراش دوم)(بک،استر و براون، 1996) را تکمیل کردند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نمرات گروه های وسواس وارسی، اضطراب منتشر و بهنجار، هم در مقیاس اعتماد به حافظه و شناخت در کل (خصیصه فراحافظه) و هم در خرده مقیاس های آن از لحاظ آماری تفاوت معناداری دارند.
    نتیجه گیری
    به نظرمی رسد، یکی از مشکلات اصلی بیماران مبتلا به وسواس وارسی، فرآیند فراحافظه آنان است و در این میان کاهش اعتماد به حافظه نقش مهمی در تبیین این بیماری دارد.
    کلیدواژگان: مقیاس اعتماد به حافظه و شناخت، وسواس فکری، عملی، اختلال اضطراب منتشر
  • ابراهیم ریحانی، شهرناز بخشعلی زاده، کامل نظری صفحه 27
    بخش مهمی از درک و تفکر دانشآموزان از ریاضیات از طریق تجسم شکل می گیرد. مفهوم «حد» در ریاضی از جایگاهی خاص برخوردار است. پژوهش ها نشان می دهند که دانشآموزان در درک این مفهوم با مشکلات و چالش های فراوانی روبرو هستند. به نظر می رسد تکیه بر آموزش رویه ای می تواند یکی از عوامل موثر بر این امر باشد. تحقیق حاضر در پی آن است که تاثیر آموزش مفهوم «حد» به کمک رویکرد تجسم محور بر درک دانشآموزان و نیز توانایی فضایی آنها را بررسی کند. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق، دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان در رشته ریاضی- فیزیک دو شهرستان استان کردستان و نمونه آن 34 دانش آموز سال سوم ریاضی هستند. از آنجا که دانش آموزان قبلا در دو کلاس گنجانده شده بودند و پژوهشگران این مطالعه امکان انتخاب تصادفی آنها را برای دو گروه کنترل و آزمون نداشتند، از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد؛ بدین صورت یکی از کلاس ها به صورت تصادفی گروه آزمون و دیگری گروه کنترل درنظر گرفته شد. در این مطالعه، روش تدریس به عنوان متغیر مستقل و توانایی فضایی و درک مفهوم حد نیز متغیرهای وابسته در نظر گرفته شدند. پیش آزمون نشان داد که دو گروه قبل از اعمال متغیر مستقل، از نظر متغیرهای وابسته تفاوت معناداری نداشتند. در طول سه هفته آموزشی، مفهوم حد را یکی از مولفان مقاله به هر دو گروه آموزش داد. شیوه تدریس به گروه کنترل روش معمول و برای گروه آزمون با رویکرد تجسم محور، با ارائه فعالیت های تصویری/ دیداری بود. این فعالیت ها به گونه ای طراحی شده بودند که بازنمایی های مختلف مفهوم حد در آنها ارائه شده بود. در تحلیل داده ها از روش «تحلیل واریانس چند متغیره» استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که تدریس از طریق ارائه فعالیت های مبتنی بر تجسم از حد، بر درک دانش آموزان از مفهوم حد تاثیرگذار و تفاوت بین دو گروه در این مورد معنادار است. اما ارائه فعالیت های مبتنی بر تجسم در تدریس حد، تاثیری بر افزایش توانایی فضایی دانش آموزان ندارد و از این نظر تفاوت دو گروه معنادار نیست.
    کلیدواژگان: مفهوم حد، بازنمایی های چندگانه، تفکر تجسم، محور، توانایی فضایی
  • معصومه نجفی پازکی صفحه 43
    هدف
    یکی از دلایل عدم درک مطلب، آشنا نبودن با ساخت های نحوی است. خوانندگان مبتدی توانایی تشخیص ساختارهای نحوی را ندارند و به جای پردازش متن به صورت واحدهای معنادار بیشتر به خواندن واژه به واژه تمایل دارند. بند موصولی به دلیل ویژگی های نحوی و معنایی خود همواره مورد توجه خاص محققان در بررسی درک نحوی بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه درک نحوی جملات موصولی با درک متن در زبان فارسی و نیز مطالعه تولید ابزار مناسب به منظور سنجش درک جمله های موصولی زبان فارسی است.
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی بوده و در آن از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. در این پژوهش از میان مدارس دخترانه و پسرانه سه منطقه در تهران، 160 دانش آموز پایه چهارم دبستان با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش درک متن از آزمون های پرلز و برای سنجش درک نحوی از آزمون محقق ساخته استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که درک نحوی جمله های موصولی به طرز معناداری درک متن را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    درک نحوی یکی از عوامل موثر در درک متن است و از این رو می بایست مورد توجه برنامه ریزان آموزشی قرار گیرد تا از طریق آموزش ساختار نحوی جمله های زبان فارسی، مسیر درک متن برای دانش آموزان هموار شود.
    کلیدواژگان: درک نحوی، درک متن، بند موصولی، ابزار سنجش درک نحوی
  • مرضیه شریفیان البرزی، هما زرین کوب، پروین دیباج نیا صفحه 59
  • محمد علی نظری، محمد مهدی میرلو، مجتبی سلطانلو، مظاهر رضایی، عباس روشنی، سمیه اسدزاده صفحه 67
    هدف
    هدف پژوهش حاضر،طراحی نسخه فارسی آزمون افتراق زمان بود.
    روش
    در این پژوهش، 31 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی به صورت داوطلبانه شرکت کردند. به همه شرکت کنندگان با استفاده از آزمون رایانه ای،تصاویر انتخاب شده از سیستم بین المللی تصاویر عاطفی(IAPS) در دو سطح یکهزار و دو هزار میلی ثانیه نشان داده شد و آستانه افتراقی آزمودنی ها با استفاده از فرمول لویت(1971) محاسبه شد.
    یافته ها
    آزمودنی ها برای افتراق محرک مقایسه از محرک هدفدر سطح هزار میلی ثانیه به 5/261 میلی-ثانیه و در سطح دو هزار میلی ثانیه به 06/373 میلی ثانیه نیاز داشتند. این مقادیر آستانه افتراق زمانی آزمودنی ها در نظر گرفته می-شوند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر در راستای یافته های کلاسیک در پسیکوفیزیک نشان می دهد کهبا افزایش شدت محرک، دامنه آستانه افتراقی نیز افزایش می یابد؛ اما با دو برابر شدن آن لزوما آستانه افتراقی ادراک شده دو برابر نمی شود. بنابراین برای مطالعات افتراق زمان در قالب پارادایم آینده نگر،می توان از آزمون ساخته شده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ادراک زمان، افتراق زمان، آستانه افتراق زمانی، تکلیف دوگانه
  • نسا درویشی، مجید محمود علیلو، عباس بخشی پور، علیرضا فرنام، محمود بهرامخانی صفحه 77
    مقدمه
    نظریه ذهن توانایی استنباط حالت های ذهنی و هیجانات دیگران است و در بسیاری از اختلالات روانپزشکی دارای نقص می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای نظریه ذهن در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری با افراد بهنجار انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقایسه ای، شامل 90 نفر است که 45 بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و 45 نفر افراد بهنجار با روش نمونه گیری در دسترس در آن شرکت داشتند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر (K-10)، پرسشنامه وسواسی- اجباری مادزلی، تکلیف داستان هایتصویری نظریه ذهن، تکلیف داستان های عجیب گردآوری و از طریق تحلیل واریانس چند متغیره(MANOVA) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و افراد بهنجار در خرده مقیاس های تکلیف داستان های تصویری نظریه ذهن (به جز باور اشتباه رده اول) و خرده مقیاس های تکلیف داستان های عجیب تفاوت معنادار وجود دارد. مقایسه میانگین های دو گروه از نظر نمرات تکالیف نظریه ذهن نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در مقایسه با افراد بهنجار از توانایی نظریه ذهن پایین تریبرخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که بیماران وسواسی- اجباری در توانایی های پایه و هم در توانایی های سطح بالاتر نظریه ذهن عملکرد ضعیف تری دارند. در واقع می توان استنتاج نمود که عملکرد ضعیف بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در تکالیف نظریه ذهن با وجود نقایص در توانایی های شناختی و عاطفی اجتماعی این بیماران مرتبط است.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، شناخت اجتماعی، وسواسها، اجبارها
|
  • Zahra Javadian, Amin Barazandeh, Mohsen Golparvar Page 1
    Objective
    This research was administered with the aim of investigating the moderating role of cognitive attribution on the relationship between big five personality factor and aggressive reaction of male students.
    Method
    Research statistical population was the male students of a high school, among them 196 persons were selected using simple random sampling. Research instrument were; big five personality factor questionnaire with 50 items, aggressive reaction questionnaire with 2 items and three scenario of stimulating cognitive attribution. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    Results revealed that, cognitive attribution moderates the relationship between extroversion and openness to experience and aggressive reaction of male students to stronger person. Simple slope analysis showed that in cognitive hostile attribution, there is negative significant relationship between extroversion and aggressive reaction of male students to stronger person (P<0.01), but in cognitive hostile attribution situation there is positive significant relationship between openness to experience and aggressive reaction of male students to stronger person (P<0.01). Also results revealed that, cognitive attribution moderates the relationship between extroversion and aggressive reaction of male students to familiar person. Simple slope analysis showed that in cognitive hostile attribution situation there is negative significant relationship between extroversion and aggressive reaction of male students to familiar person (P<0.01).
    Conclusion
    Results of current research revealed that personality characteristics such as extroversion and openness to experience interact with hostile attribution in relation with aggressive reactions among male students.
    Keywords: big five personality factor, cognitive attribution, hostility, aggressive reaction, male students
  • Sara Keshtkar Ghalati, Changiz Rahimi, Norolah Mohamadi Page 15
    Objective
    The aim of present study was to compare the memory and cognitive confidence among patients with obsessive-compulsive disorder (checkertype), generalized anxiety disorder (GAD) and normal group.
    Method
    Using convenience sampling method, three groups including 25 obsessive- compulsive patients (checker-type), 23 patients with generalized anxiety disorder and 26 normal subjects were selected. In the present causal-comparative investigation, participants completed Memory and Cognitive Confidence Scale, Padua Inventory and Beck Depression Inventory-revised. Data were analyzed using analysis of variance.
    Results
    The results showed a significant difference between three groups in memory and cognitive confidence (meta-memory trait) scale and its subscales.
    Conclusion
    Problem in the process of meta-memory appears to be one of the most important issues among these patients. Meanwhile, low confidence to memory possibly plays a central role in explaining the obsessivecompulsive disorder (checker-type).
    Keywords: Memory, cognitive confidence Scale, Obsessive, compulsive disorder, Generalized Anxiety Disorder
  • Page 27
    Objective
    An important part of students’ understanding and thinking of mathematics is shaped through visualization. The concept of "limit" has a special place in mathematics. Researches have shown that students face problems and challenges in understanding this concept. It seems that relying on the procedural approach in teaching could be one of the factors affecting it, considering that in this approach, algorithmic thinking is mostly advanced. This study examines the effects of teaching based on visualization on students’ understanding of the concept of "limit" and their spatial ability.
    Method
    This study enrolled 32 female high school students (11th grade) majoring in mathematics – physics from two cities in Kordestan. Since students were already assigned in 2 classes, random sampling was not administered. We considered semi-experimental pre-testpost- test control group for this study. Randomly one of the classes was selected as the control group and other one as the experimental group. The teaching method was the independent variable and understanding the concept of ‘limit’ and spatial ability were dependent variables. The Pre-test indicated that there was no significant difference between two groups with regard to the dependent variables before intervening with the independent variable. During the three weeks of instruction, concept of ‘limit’ was taught to both groups. The control group was taught with a traditional approach whereas the test group was treated by visual-based approach accompanied with visualization activities. MANOVA was used to analyze the data.
    Conclusion
    Our findings revealed that using visual activities in teaching the concept of ‘limit’, improves students’ understanding of it and the difference between groups was statistically significant. This intervention however did not enhance the spatial ability of the students.
    Keywords: concept of limit, multiple, representations, visual, based approach, spatial ability
  • Masoume Najafi Pazoki Page 43
    Objective
    Not knowing syntactic structures is one of the reasons behind weak reading comprehension. Poor readers may not be able to recognize syntactic structures and instead of processing the whole text, prefer word by word reading. Given the semantic and syntactic features of the relative clauses, the issue of syntactic awareness has been widely investigated by many researchers. The purpose of the current study is to investigate the relationship between the syntactic awareness and reading comprehension. In addition, an effort is made to develope an assessment tool for syntactic awareness.
    Method
    This study recruited a cumulative number of 160 male and female primary school grade four students (9-11 years old) through multi-stage cluster sampling, from three region of Tehran. The data collection instruments include reading literacy tests containing literary and informational texts (tests of PIRLS) to assess reading comprehension and researcher-made syntactic test to assess the syntactic awareness. Correlation and regression analyses were done to generate the descriptive report.
    Results
    Regression analyses revealed that the syntactic awareness potentially predicts reading comprehension.
    Conclusion
    Syntactic awareness is one of the factors affecting reading comprehension. It is therefore necessary for educational planners to consider this variable as one of the determinants for students’ reading comprehension.
    Keywords: syntactic awareness, reading comprehension, relative clause, assessment test of syntactic awareness
  • Marzieh Sharifian Alborzi, Homa Zarrinkoob, Parvin Dibajnia, Seyyed Mehdi Tabatabaee Page 59
    Objective
    typical migraine is defined as a unilateral pulsating headache frequently encountered in neurology practice. Hearing loss and balancedisturbances are some other prevalent symptoms among patients suffering from migraine headache. Moreover, migraine is known as one of the identified causes for sudden deafness. In this study, we evaluated the auditory physiological and electrophysioligical test findings in migrainers in an attempt to define related parameters.
    Method
    in this study, hearing thresholds, auditory brainstem responses and oto-acoustic emissions were evaluated in 40 migraine patients (aged 25 to 45 years old). Results were subsequently compared with those obtained from 20 normal subjects as controls.
    Results
    in high frequency audiometry (except for 8 KHz), hearing threshold mean was significantly different between migrainers and controls (p<0.0001).Brainstem evoked response audiometry showed that the mean of absolute latencies of both ears’ I, III, V waves was significantly different as compared to normal population (statistical error level %5, P<0.0001).Comparison between mean of amplitudes of OAEs did not show significant differences among left and right ears in migraine patient. In addition, migrainers and non migrainers did not show significant differences in OAEs amplitudes (statistical error level, %5, P<0.0001).
    Conclusion
    elevation of hearing thresholds in high frequency audiometry and prolonged neural transmission time (delayed absolute latency) in auditory brainstem test indicate that migraine attacks might affect brainstem function.
    Keywords: Migraine, Brainstem evoked responses, Hearing loss, Oto, acoustic emissions
  • Somayeh Asadzadeh, Abbas Roshani, Mazaher Rezaee, Mojtaba Soltanlou, Mohammad Mahdi Mirloo, Mohammad Ali Nazari Page 67
    Objective
    The aim of the present study wasto design the Persian versionof the time discrimination task.
    Method
    Thirty-one volunteer elementary school students participated in this experiment. By means of a computerized test, selected pictures of the International Affective Pictures System (IAPS) were presented to all participants both in 1000 and 2000 milliseconds (ms). The discrimination threshold of subjects was then calculated using the Levitt’s proposed formula (1971).
    Results
    Participants required 261/5 msand 373/06 msto differentiate the comparative stimulus from target one in 1000 ms and 2000 ms, respectively. These values were considered as time discrimination threshold.
    Conclusion
    In conjunction with classic findings in psychophysics, the results of the current investigation indicated that when the intensity of stimulus increases, the magnitude of discrimination threshold rises accordingly. Meanwhile, doubling the intensity does not necessarily double the perceived discrimination threshold. We suggest prospective paradigm time discrimination studies toconsider using the currently developed task as an investigational tool.
    Keywords: time perception, time discrimination, time discrimination threshold, dual task
  • Mahmoud Bahramkhani, Alireza Farnam, Abbas Bakhshipour, Maiid Mahmoud Alilou, Nesa Darvishi Page 77
    Objective
    Theory of mind (ToM) is the abilityto infer other persons’ mental states and emotions. This ability has been found to be impaired in many psychiatricdisorders.The purpose of this study was to compare the theory of mind between obsessive-compulsive disorder patients and normal individuals.
    Method
    The present descriptive- comparative study recruited 90 subjectscomprising 45 patients with obsessive- compulsive disorderand 45 normal individuals who had been selected through available sampling method. All participants were asked to complete the Kessler Psychological Distress Scale (K10), Maudsly Obsessive Compulsive Inventory, Theory of Mind Picture Stories Task and Strange Stories Task questionnaires. Data were analyzed using the Multivariate Analysis of Variance (MANOVA).
    Results
    Our results indicateda significant difference between obsessive- compulsive disorder patientsvs. normal individuals with regard to the subscales of theory of mind picture stories task(except for first-order false belief) and subscales of strange stories. The comparison ofpatients’ and control group’s mean scores from ToM tasks suggested a poorer performance in terms of ToM task amongst patients vs. healthy controls.
    Conclusion
    Current results showed that patients’ performance in basic and advanced ToM abilities is notably compromised as compared to healthy individuals. The difference between these two groups may correspond to cognitive and emotional social impairments seen amongst individuals with obsessive- compulsive disorder.
    Keywords: Theory of Mind, Social Cognition, Obsession, Compulsion