فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدیه عزیزپور، محمدعلی محمدی فر*، محمود نجفی، امیر هوشنگ بختیاری صفحه 1
    هدف
    نقص در عملکرد شناختی بیماران مبتلا به بیماری ام. اس امری شایع است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه توجه گزینشی و سرعت پردازش اطلاعات در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس و افراد غیرمبتلا با توجه به سطح افسردگی، اضطراب و استرس آنهاست.
    روش
    این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای بوده و برای 108 نفر (54 فرد مبتلا به ام. اس از نوع عود – بهبود و 54 فرد غیرمبتلا) که مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و آزمون استروپ رایانه ای برای آنها اجرا شده بود، انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در توجه گزینشی و سرعت پردازش اطلاعات بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد. این تفاوت با توجه به سطوح افسردگی، اضطراب و استرس نیز وجود داشت، اما از لحاظ جنسیت بین دو جنس مذکر و مونث تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بیماری ام. اسباعث نقص در توجه گزینشی و سرعت پردازش اطلاعات می شود و افسردگی، اضطراب و استرس این نقص را تشدید می کند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، توجه گزینشی، سرعت پردازش اطلاعات، افسردگی، اضطراب، استرس
  • مهنوش شاهین راد، مجتبی رفیعیان*، محمدرضا پورجعفر صفحه 10
    هدف
    صاحب نظران از زمان شروع طراحی شهری، به اهمیت بصری شهرها، به عنوان بخش جدا ناپذیر از زندگی شهروندان و تاثیر کیفیت آن بر تجربه افراد از محیط، توجه کرده اند. در این میان، آنچه اهمیت دارد، شناسایی و ارزیابی معیارهای اصلی شهروندان در تعیین ترجیح بصری بیشتر و کمتر فضاهای شهری است. با توجه به اینکه جنسیت مانند عواملی همچون محل سکونت، سن، شرایط اجتماعی- اقتصادی، قومیت، سطح درآمد بر ادراک و ترجیح محیط تاثیر می گذارد، هدف این پژوهش، سنجش ترجیحات بصری شهروندان زن تهرانی از فضاهای عمومی شهری است.
    روش
    با بهره گیری از نمونه جامعه آماری 250 نفری، اماکن دارای بیشترین و کمترین ترجیحات بصری در تهران شناسایی شدند و افراد بر اساس معیارهای حاصل از بررسی متون ادبیات موضوع، به ویژگی های محیطی دو نمونه با بیشترین و کمترین ترجیح (خیابان ولی عصر و میدان انقلاب) امتیاز دادند. داده های حاصل از امتیازها (طیف پنج تایی لیکرتی) با استفاده از تحلیل های همبستگی و رگرسیونی ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج گویای آن است که ویژگی های طبیعی بودن، نمونه واری و اسرارآمیز بودن، بیشترین تفاوت میانگین را در دو فضای مذکور دارند. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که برای بهبود کیفیت برنامه ریزی وطراحی خیابان ولی-عصر، باید به ویژگی های تداعی، طبیعی بودن، نگه داری مناسب، خوانایی، اهمیت تاریخی و انسجام توجه شود تا همچنان به عنوان فضایی دارای ترجیح بصری زیاد باقی بماند و تقویت نیز بشود. از سوی دیگر، برای بهبود افزایش ترجیح بصری میدان انقلاب نیز توجه به ویژگی های اسرارآمیز بودن، تداعی، نمونه واری و خوانایی در الویت است.
    کلیدواژگان: ترجیحات بصری، محیط بصری شهر، ویژگی های محیط، زنان، تهران
  • علی نوروزی*، سید محمدرضا تقوی، نورالله محمدی صفحه 25
    هدف
    سوگیری پیش توجه به این اشاره دارد که هنگام رقابت چندین محرک در کسری از ثانیه، بدون هشیار شدن محتوای محرک برای تصرف توجه، کدام محرک می تواند توجه فرد را به خود جلب کند. ادبیات پژوهشی اهمیت «سوگیری پیش توجه» به محرک های مرتبط با اعتیاد در ادامه مصرف و همچنین عود افراد ترک کننده را تایید می کنند. در پژوهش حاضر، اصلاح سوگیری توجه در کاهش سوگیری پیش توجه افراد سیگاری و همچنین تعمیم ابزاری (به استروپ) و محرکی بررسی شد.
    روش
    در این مطالعه، دو گروه مصرف کننده سیگار (کنترل و اصلاح سوگیری توجه) با استفاده از نرم افزار پروب دات و استروپ با محرک های واژه و تصویر از نظر میزان سوگیری توجه (600 میلی ثانیه) و سوگیری پیش توجه (200 میلی ثانیه) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سنجیده شدند. گروه کنترل بین پیش آزمون و پس آزمون مداخله ای خنثا دریافت کرد، درحالی که گروه اصلاح سوگیری توجه با فرآیند اصلاح سوگیری توجه مورد مداخله قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن است که مداخلات در پس آزمون سوگیری پیش توجه، پس آزمون و پیگیری سوگیری توجه استروپ و پس آزمون و پیگیری سوگیری توجه به محرک های جدید باعث تفاوت معنادار دو گروه شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اصلاح سوگیری توجه در سه سطح کاهش سوگیری پیش توجه، تعمیم ابزاری و تعمیم محرکی موثر است. این مهم می تواند نویدبخش تعمیم این مداخلات به زندگی واقعی شرکت کنندگان باشد.
    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری توجه، آزمایه پروب دات، آزمایه استروپ، سوگیری پیش توجه، تعمیم ابزاری، تعمیم محرکی
  • مرتضی دستلان*، زینب محمدابراهیمی، راضیه مهدی بیرقدار، بلقیس روشن صفحه 35
    هدف
    آگاهی از زمان تجربه ای کاملا ذهنی است که برخلاف تجربه مکانی با هیچ یک از حواس بشر دریافت شدنی نیست، اگرچه همه آن را درک می کنند. هدف این پژوهش، ارائه نگاهی نو به چگونگی مفهوم سازی زمان در زبان فارسی در قالب زبان شناسی شناختی و بر پایه یک الگوی شناختی آرمانی است.
    روش
    در این راستا، ابتدا مفهوم زمان از جنبه های فلسفی و رده شناختی و سپس الگوی شناختی مورد نظر بررسی و تبیین شد.
    نتیجه گیری
    با الهام از نظریه های لانگکر در تقسیم بندی جدید اجزای تشکیل دهنده گروه فعلی نشان داده شد که گروه های فعلی در زبان فارسی نیز به دو جزء اسناد زمینه ساز و هسته بند تقسیم می شوند و این اسنادهای زمینه ساز هستند که بیانگر زمان دستوری در زبان فارسی اند. سپس تک واژهایی که به عنوان اسناد زمینه ساز، بیانگر زمان دستوری در زمان های گذشته، حال و آینده هستند بررسی و تعیین شد و جایگاه هر یک از این اسنادها در الگوی شناختی آرمانی تعیین و نشان داده شد که این اسنادها با عناصر موجود در این الگو انطباق کامل دارند.
    کلیدواژگان: زمان، زمان دستوری، الگوی شناختی آرمانی، زبان شناسی شناختی
  • محمدتقی پیربابایی، مینو قره بگلو، زهرا علی نام* صفحه 46
    هدف
    یکی از معانی مهم و موثر در ارتباط انسان و محیط که مورد توجه طراحان بوده است، دلبستگی به مکان می باشد. دلبستگی مکانی به عنوان مفهومی چندبعدی با ابعاد شخصی، فرآیند روان شناختی و مکانی، مورد بررسی قرار گرفته است. تاکنون مطالعات فراوانی در زمینه دلبستگی به مکان صورت گرفته و متخصصین حوزه های مختلف طراحی، روان شناسی، روان شناسی محیطی، جامعه-شناسی و ارتباط شناسی تحقیقات متعددی انجام داده و ابعاد محیطی و انسانی این ارتباط را مورد بررسی قرار داده اند. هدف این مطالعه بررسی فرآیند دلبستگی به مکان در مطالعات شهری با رویکرد روان شناسی شناختی است.
    روش
    روش تحقیق استدلال منطقی است که از تحلیل محتوا در دو حوزه دلبستگی به مکان و روان شناسی شناختی بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    فرآیند دلبستگی به مکان دارای عناصر عاطفی، شناختی و رفتاری می باشد. فرآیند شناخت در روانشناسی شناختی از سه مرحله دریافت اطلاعات محیطی، ذخیره سازی و بازیابی تشکیل می شود که در این فرآیند مولفه های توجه، مفهوم سازی، تصویرسازی ذهنی و نقشه شناختی، تداعی و معنایابی مطرح می گردند. روش های تحقیق در روان شناسی شناختی بر اساس منطق محوری تحقیق مبتنی بر استناد علی، تفسیر، زمینه-بخشی و پیش بینی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که روان شناسی شناختی به عنوان رویکرد علمی می تواند در زمینه معرفت شناسی با تعریف فرآیند شناخت در چارچوب نظری دلبستگی به مکان و در زمینه روش شناسی با ارائه روش های تحقیق شناختی در مطالعه فرآیند دلبستگی، در جهت ارائه تصویری کامل تر و درکی عمیق تر از فرآیند دلبستگی به مکان، موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: فرایند دلبستگی به مکان، روان شناسی شناختی، شناخت، روش تحقیق
  • آیدا فرشام*، روشنک خدابخش، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحه 60
    هدف
    داشتن اطلاعات درباره فرایندهای عصب شناختی در اختلالات شخصیت مرزی و اسکیزوتایپی می تواند به مفهوم پردازی از الگوی شخصیت مرزی و اسکیزوتایپی، هم در چهارچوب سبک های شناختی و هم شرایط رفتاری که اختلال از آن ناشی می شود، کمک کند. با توجه به ارتباط صفات مرزی و اسکیزوتایپی و وجود ویژگی های تشخیصی مشترک در هر دو اختلال، چنین فرض شد که افراد مبتلا به این دو اختلال در مجموعه عملکردهای عصب شناختی نقایص مشابهی دارند. برای بررسی این فرض، نیم رخ عصب روان شناختی حافظه رویدادی و معنایی این بیماران مقایسه شد.
    روش
    در این پژوهش،20 فرد سالم، 20 فرد دارای اختلال شخصیت مرزی و 16 فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی که از بین بیماران بیمارستان ها و کلینیک های روان شناسی، به صورت در دسترس، انتخاب شده بودند به وسیله ارزیابی های عصب شناختی حافظه (حافظه معنایی و رویدادی) بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که دو گروه مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در ابعاد حافظه رویدادی و معنایی تفاوت معناداری با گروه سالم دارند. این نتایج نشان دهنده نقص این دو گروه بیمار در حوزه هایی از حافظه است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی و اسکیزوتایپی، با توجه به نقایص شان در کارکردهای حافظه معنایی و عملکرد بدون نقص در حافظه رویدادی می توانند با نیم رخ عصب شناختی مشابهی در حیطه حافظه توصیف شوند.
    کلیدواژگان: حافظه رویدادی، حافظه معنایی
  • پری ناز دادرس*، غلامحسین کریمی دوستان، حیات عامری صفحه 70
    هدف
    بررسی دوباره تاثیرات عینیت با استفاده از درک معنایی تک واژه ای. در همین راستا، تفاوت درک اسامی در دو حیطه مفاهیم عینی و انتزاعی با استفاده از آزمون های درک واژه بررسی شد.
    روش
    58 دانش آموز دختر راست دست تک زبانه (شش ساله) به طور تصادفی انتخاب و در دو آزمون درک زبانی موازی (جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمه) شرکت داده شدند. شرکت کنندگان برای24 کلمه هدف (12 کلمه عینی، 12 کلمه انتزاعی) می بایست از میان سه گزینه یک گزینه را انتخاب می کردند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، عملکرد شرکت کنندگان در اسامی عینی بهتر از اسامی انتزاعی بود و در آزمون های جفت کردن تصویر- کلمه نمره بیشتری گرفتند؛ به طوری که همبستگی پیرسون بین آزمون جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمه عینی (r= 0.444، p < 0.01) به جهت آماری معنادار و بین آزمون جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمه انتزاعی (r = 0.134، p < 0.01) معنادار نبود؛ با این توضیح که در آمار توصیفی، نتایج آزمون تصویری با اختلاف میانگین04 /2 بیشتر از آزمون های تعریفی بود.
    نتیجه گیری
    تاثیرات عینیت در این پژوهش تایید شد و موافق با دیدگاه رشد شناختی، هرچند تصویر به درک بهتر اسامی کمک می کند، ولی درک کلمات انتزاعی از درک اسامی عینی دشوارتر است.
    کلیدواژگان: اثر عینیت، انتزاعی، پردازش، درک، زبان شناسی شناختی، کدگذاری دوگانه، کودکان شش سالهتک زبانه، عینی
|
  • Mahdiyeh Azizpour, Mohammad Ali Mohammadifar*, Mahmoud Najafi, Amir Houshang Bakhtiari Page 1
    Introduction
    Cognitive dysfunctions are commonly seen in patients with multiple sclerosis (MS). The aim of this study was to compare the selective attention and information processing speed in MS patients versus non-patients considering their level of depression، anxiety and stress.
    Method
    This causal-comparative investigation recruited 108 participants (54 relapsing- remitting MS patients and 54 non-patients). DASS-2 questionnaire and computerized Stroop test were administered to all enrolled subjects.
    Results
    Results revealed a significant difference for selective attention and information processing-speed between the two groups. There were differences in cognitive function when considering the level of depression، anxiety and stress. Meanwhile، we observed no difference between male and female subjects.
    Conclusion
    MS may potentially result in impaired selective attention and information processing-speed. Besides، depression، anxiety and stress can intensify such cognitive impairments.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Selective Attention, Information Processing Speed, Depression, Anxiety, Stress
  • Mahnoosh Shahinrad, Mojtaba Rafieian*, Mohammad Reza Pourjafar Page 10
    Introduction
    Urban visual environment plays a significant part in the citizens’ lives and the impact of its quality on individual’s environmental experiences have been well attended to when designing urban environment from scratch. Meanwhile، the most important aspect in this context is to recognize and assess the main criteria of citizens’ preferences in urban spaces. Like other inter-individual differences in preferences (including the living environment، age، socio-economic status، ethnicity and income level)، gender has an impact on environmental perception and preference. This research examined the visual preference of female citizens for urban public spaces.
    Methods
    Through a simple random sampling method، 250 respondents were recruited by which the most and the least visual preferred places in Tehran were determined. Respondents rated the environmental attributes of two sample spaces including Vali-Asr avenue and Enqelab square according to the predictor variables derived from literature review. The obtained data on rating (5-point Likert scale) were analyzed using the correlation and regression statistical techniques.
    Conclusion
    Our findings revealed that attributes such as naturalness، typicality and mystery have the most mean-difference between the two selected spaces. Regression analyses showed that association، naturalness، upkeep، legibility، historical significance and coherence should be considered in planning and designing of Vali-Asr avenue to promote its preference. On the other hand، attributes such as mystery، association، typicality and legibility were considered as priorities for promoting women’s visual preferences for Enqelab square.
    Keywords: Visual Preferences, Urban visual environment, Environmental attributes, Women, Tehran
  • Ali Nowrouzi*, Seyed Mohammad Reza Taghavi, Nurallah Mohammadi Page 25
    Introduction
    Pre-attentional bias happens when several stimuli compete to grasp attention in fraction of a second, and without a conscious experience one stimulus attracts the attention. The existing literature has emphasized on the importance of pre-attentional bias as a potential cue-related factor in the process of drug addiction when abuse and relapse take place. This investigation was an attempt to propose attentional bias modification as a tool to decrease pre-attentional bias and to generalize it to a new stimulus and task (stroop test) paradigm among cigarette smokers.
    Method
    Two groups of cigarette smokers (control and attentional bias modification) were enrolled to have their attentional bias (600 ms) as well as pre-attentional bias (200 ms) measured in response to the stimuli such as words and pictures using dot-probe and Stroop tasks. Between pre-test and post-test, the control group received a neutral training, while the attentional bias modification group subjected an attentional bias modification training.
    Results
    Findings indicated a significant difference between the two groups on post-test in terms of both attentional and pre-attentional bias when Stroop task was used upon attentional bias to novel cues in post-test and follow up.
    Conclusion
    This study demonstrated the efficient generalization of attentional bias modification training in decreasing pre-attentional bias in a new stimulus and task paradigm. It seems the attentional bias modification training can potentially be generalized into the real life context.
    Keywords: Attentional bias modification, Dot, probe task, Stroop task, Pre, attentional bias, Generalization to new stimuli, Generalization to new task
  • Morteza Dastlan*, Zeynab Mohammadebrahimi, Razieh Mehdibeyraghdar, Belghis Rovshan Page 35
    Introduction
    Temporal experience is an absolutely abstract and internal perception. Unlike space experience، it cannot be perceived by any of our sensory modalities، while it is a real and common experience. This study proposes a new perspective on conceptualization of tenses in Persian language through cognitive linguistics perspectives and based on an idealized cognitive model.
    Method
    To this end، first we turned to a thorough consideration of the concept of time from philosophical and typological points of view. Then، the idealized cognitive model of time was introduced and thoroughly investigated.
    Results
    According to the Langacker’s theory on the new division of verb phrases، we came to the conclusion that Persian verb phrases are also divided into grounding predication and clausal head and these are the grounding predications that bear the notion of tense in Persian language clauses. The morphemes which stand for grounding predications in past، present and future tenses were determined and located in our idealized cognitive model.
    Conclusion
    The grounding predications were found to be in complete alignment with the component parts of the idealized cognitive model.
    Keywords: Time, Tense, Idealized cognitive model, Cognitive linguistics
  • Mohammad Taghi Pirbabaei, Minou Gharehbaglou, Zahra Alinam* Page 46
    Introduction
    Place attachment is one of the most important and effective meanings in human-environment communication which has attracted many designers. Place attachment has been studied as a multi-dimensional concept with its personal، psychological processes and spatial dimensions. Many studies on place attachment are conducted by the experts in various fields of designing، psychology، environmental psychology، sociology and communication which have investigated the environmental and humanistic dimensions of this concept. The aim of this study is to investigate place attachment process in urban studies through a cognitive psychology approach.
    Method
    This logical reasoning study used the content analysis in two fields of cognitive psychology and place attachment.
    Results
    The place attachment process possesses emotional، behavioral and cognitive elements. The cognitive process in cognitive psychology includes three stages of receiving، storage and retrieval of environmental information. The components of attention، conceptualization، mental imagery، cognitive map and association are introduced in this process. According to research core logic، research methods of cognitive psychology are based on interpretation، prediction and causal attribution.
    Conclusion
    Results indicated that cognitive psychology as a scientific approach can be effective in the field of epistemology by defining the cognitive process in theoretical framework of place attachment and it can also be effective in the field of methodology by offering the research methods in the study of place attachment. The above approaches would potentially provide more comprehensive and deep views about the concept of place attachment.
    Keywords: Place attachment process, Cognitive psychology, Cognition, Research method
  • Aida Farsham*, Roshanak Khodabakhsh, Seyed Abolghasem Mehrinejad Page 60
    Introduction
    Information about neurocognitive processing in borderline and schizotypal personality disorder patients (BPD and SPD) may contribute to conceptualization of congentive style pattens as well as the behavioral sequelae in these patients. Taking traits of BPD and SPD into consideration، these patients show a set of impairments in their neuropsychological function.
    Method
    Neurocognitive profile of episodic and semantic memory were compared in normal subject and disordered group to examine this hypothesis. Neurocognitive performance of 20 BPD and 16 SPD patients as well as 20 healthy subjects were assessed. One way analysis of variance (ANOVA) analysis demonstrated a significant difference in neuropsychology assessment scores associated with semantic memory domains in BPD and SPD patients as compared to the normal group.
    Result
    Our findings suggested a deficit memory domain of BPD and SPD patients.
    Conclusion
    This study showed that although patients with BPD and SPD show defects in semantic memory performance، their intact function in other types of memory may enable us to consider them having comparable neuropsychology profiles.
    Keywords: Episodic memory, Semantic memory
  • Parinaz Dadras*, Gholamhosein Karimi, Doostan, Hayat Ameri Page 70
    Introduction
    Reassessing the effects of concreteness through comprehension of single words is the main purpose in the current study. Toward this objective، word comprehension tests، and comprehension of nouns from concrete and abstract concept perspectives were examined.
    Method
    58 right-handed monolingual 6-year old female school students were randomly selected to enroll in two parallel language comprehension tests (picture-word/definition-word matching). Subjects were asked to select an item out of three for 24 (12 concrete and 12 abstract) target nouns.
    Results
    According to the results، participants performed more effectively on the concrete compared to abstract nouns. They obtained more correct responses on picture-word (PW) format of the tasks. The Pearson correlation between concrete PW/Def. W matching (r= 0. 444، p < 0. 01) was statistically significant while the correlation between abstract PW/Def. W matching (r = 0. 134، p < 0. 01) was not statistically significant showing 2. 04 higher mean for PW matching version of the test compared to Def. W matching test.
    Conclusion
    This study has corroborated the effects of concreteness on semantic comprehension consistent with the cognitive growth. Although visual processing yielded a positive effect on comprehension of concrete and abstract nouns while abstract nouns are generally more difficult to grasp.
    Keywords: Abstract, Cognitive linguistics, Comprehension, Concrete, Concreteness effects, Dual coding, Word processing