فهرست مطالب

تازه های علوم شناختی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید شکری*، نوشین تمیزی، محمد آزاد عبدالله پور، محمد محسن خدامی صفحه 1
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آزمون روان سنجی نسخه ی تجدیدنظر شده ی مقیاس ارزیابی استرس (SAM-R؛ رویلی، روسچ، جاریکا و واگان، 2005) در بین گروهی از دانشجویان ایرانی اجرا شد.
    روش
    در مطالعه ی همبستگی حاضر ،300 دانشجوی کارشناسی (138 پسر و 162 دختر) به نسخه ی تجدیدنظر شده ی مقیاس ارزیابی استرس ، نسخه ی جامع پرسش نامه ی هیجانات پیشرفت (AEQ؛ پکران، گوئتز و پری، 2005) و پرسش نامه ی باورهای خودکارآمدی تحصیلی (ASEBQ، زاژاکووا، لینچ و اسپنشاد، 2005) پاسخ دادند. روایی عاملی مقیاس ارزیابی استرس با روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی و همسانی درونی با ضرایب آلفای کرونباخ تعیین و برای مطالعه ی روایی این سازه نیز ضریب همبستگی بین ابعاد مقیاس ارزیابی استرس با هیجانات پیشرفت مثبت و منفی و باورهای خودکارآمدی تحصیلی گزارش شد.
    یافته ها
    تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد که مقیاس ارزیابی استرس از سه عامل تهدید، چالش و منابع تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی بر پایه ی نرم افزار AMOS، وجود این عوامل سه گانه را تایید و نتایج همبستگی بین ابعاد مقیاس ارزیابی استرس با هیجانات پیشرفت مثبت و منفی و خودکارآمدی تحصیلی، به طور تجربی، از روایی سازه حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی این سازه برای عوامل تهدید، چالش و منابع به ترتیب 85/0، 82/0 و 79/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که این سازه برای سنجش مفهوم ارزیابی های شناختی دانشجویان ایرانی ابزاری روا و پایاست.
    کلیدواژگان: روایی عاملی، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل عاملی تاییدی، نسخه ی تجدید نظر شده ی مقیاس ارزیابی استرس
  • سیده مژگان سید خوشرو، سید وحید شریعت*، مسعود شریفی، بهار صادقی عبدالهی صفحه 12
    هدف
    پژوهش ها وجود اختلال در فرآیند پردازش اطلاعات تهدیدآمیز و سوگیری توجه به این محرک ها را در افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری نشان می دهند. با توجه به نقش برجسته ی محرک های چندش آور در تداوم اختلال وسواسی-جبری، تحقیق بیشتر در ارزیابی توجه دیداری این افراد به این نوع محرک ها ضروری است. اما به منظور ساخت و اعتباریابی تصاویر چندش آور (همسان شده با تصاویر خنثا)، هدف این پژوهش پاسخ گویی به این سوال است که برای ارزیابی توجه دیداری افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری، تصاویر چندش آور مناسب کدام اند؟
    روش
    بدین منظور ابتدا با جست وجو در سایت های اینترنتی، 113جفت تصویر چندش آور-خنثا ،که از نظر اندازه، وضوح گرافیکی، پیچیدگی و پس زمینه با هم همسان شده بودند، تهیه شدند. اعتبار ظاهری تصاویر را پنج متخصص روان پزشک و دکترای روان-شناسی بالینی ارزیابی کردند. سپس برای ارزیابی اعتبار درونی، 80 تصویر چندش آور و 73 تصویر خنثا، که به نظر متخصصان معیارهای لازم را داشتند، در اختیار 20 فرد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری (12 نفر با مناسک شست وشو و 12 نفر بدون مناسک شست وشو) و 20 فرد غیر مبتلا قرار داده و از آنها خواسته شد تا بر اساس معیارهای پرسش نامه ی خودارزیابی SAM، تصاویر را بر اساس چهار بعد خوشایندی، برانگیختگی، چندش آوری و تهدیدآمیزی از یک (کمترین) تا نه(بیشترین )ارزیابی کنند.
    یافته ها
    ارزیابی اعتبار ظاهری و افتراقی و همچنین پایایی محاسبه شده نشان داد که تصاویر هیجانی-خنثای مورد استفاده در این پژوهش از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردارند.
    نتیجه گیری
    تصاویر منتخب هیجانی-خنثا در این پژوهش می توانند محرک های مناسبی برای ارزیابی سوگیری توجه و پردازش اطلاعات دیداری افراد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری با مناسک شست وشو باشند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی- جبری، مناسک شست و شو، تصاویر چندش آور، توجه دیداری
  • سید محمد بطحاییان*، سعید ستایشی صفحه 26
    هدف
    در این مطالعه تلاش شد تا با استفاده از یک مدل شناختی مبتنی بر هیجان، با عنوان ماشین یادگیر عاطفی مغز و همچنین عوامل کسب اعتماد مخاطب به خبر، ماشینی طراحی شود که خروجی آن سطحی از اعتماد به خبر را پیشبینی کند.
    روش
    در این پژوهش، عوامل اعتمادساز خبر، از طریق پاسخ 110 نفر از خبرگان خبر رسانهی ملی به پرسشنامه، ارزشگذاری شد. بر این اساس، با استفاده از ماشین یادگیر عاطفی مغز (BEL)، یک مدل شناختی طراحی و اجرا شد. برای تعیین اختلاف نتایج آزمایش ماشین با نتایج خبرگان ، دو آزمون «منویتنی» و «کلوموگروف-اسمیرنوف» و برای مدلسازی مساله، نرم افزار متلب به کار رفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی شش مولفه« بیطرفی و بیغرضی»، « سانسور»، «صحت»، «جامعیت»، « موثق بودن منبع» و «جذابیت در ارائهی خبر» با اعتماد مخاطب به خبر بسیار قوی است. نتایج داده های آموزشی ماشین نیز حاکی از آن بود که این ماشین با خطای کمتر از 002/0 آموزش داده شده و خروجی داده های تست نیز نشان داد که خروجی مدل شناختی طراحیشده تفاوتی با پرسشنامه خبرگان ندارد و ماشین بادقت مناسب طراحی شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سنجش اعتماد مخاطب به اخبار، با استفاده از فنآوری اطلاعات و یک مدل شناختی میتوان ابزاری ساخت تا قادر باشد قبل از پخش خبر، موضوع را از لحاظ سطح اعتماد مخاطبان ارزیابی و اعتماد آنها را به خبر پیشبینی کند.
    کلیدواژگان: ماشین یادگیر عاطفی مغز، اعتماد، مولفه های اعتماد به خبر
  • فاضل فرنوش، علی حسینایی*، مریم بهرامی صفحه 41
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان شیوع اختلالات شخصیت و رابطه آن با سبک های دلبستگی در مراجعین به کلینیک های روانشناختی شهر تهران بود.
    روش
    در این پژوهش پیمایشی 463 نفر از جامعه مراجعین به کلینیکهای روان-شناختی شهر تهران به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و برگه های اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون 3 (MCMI-III) و پرسشنامه سبک دلبسنگی کولینز و رید را تکمبل کردند . در پایان، نتایج تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان میدهند که میزان شیوع اختلالات شخصیت وابسته 1/1 ، نمایشی 4/35 ، اسکیزوئید 7/1 ، دوریگزین 4/0 ، افسرده 9/6 ، خودشیفته 3/4 ، دگرآزار 4/0 ، وسواسی 6/15 و منفیگرا 9/0 درصد است. میزان شیوع در مورد اختلال شخصیت ضد اجتماعی، خودآزار، اسکیزوتایپال، مرزی و پارانوئید صفر درصد است. همچنین بین سبک دلبستگی ایمن، ناایمن اجتنابی و ناایمن دوسوگرا و اختلالات شخصیت رابطه معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    توجه به میزان شیوع این اختلالات و سبک های دلبستگی در تشخیص و درمان اختلالات شخصیت موثر است.
    کلیدواژگان: شیوع شناسی (همه گیرشناسی)، اختلالات شخصیت، سبک های دلبستگی
  • صدیقه خادمی، محمدهادی فلاحی* صفحه 53
    هدف
    اختلالات زبانی از نقایص شناختی بیماران اسکیزوفرنیاو از ویژگی های تشخیصی این بیماری به شمار می رود. در این مطالعه،با هدف بررسی پردازش واژگانی-معنایی، به عنوان یکی از توانایی های زبانی نیمکره ی راست مغز، عملکرد بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا با افراد سالم مقایسه شد.
    روش
    در پژوهش پیش رو،120 آزمودنی(60 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا و 60 فرد سالم) شرکت داشتند که بر اساس سن، جنس و میزان تحصیلات همگن شده بودند. آزمون مورد استفاده در این پژوهش، آزمون واژگانی-معنایی شامل 11 اسم از حوزه ها ی معنایی مختلفبودکه برای هر واژه ،علاوه بر تصویر واژه ی هدف، تصویر پنج واژه ی مرتبط نیز ارائه شده بود (دو واژه ی هم پایه ی معنایی، یک عملکرد مربوط به واژه ی هدف، یک واژه ی هم پایه ی آوایی و یک واژه ی هم پایه ی بصری)که آزمودنی می بایست پس از شنیدن واژه ی هدف، به تصویر مربوط به آن اشاره کند. پاسخ ها با نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیلشدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد کهبین بیماران اسکیزوفرن و افراد سالم در پردازش واژگانی-معنایی تفاوت معنادار وجود دارد. از میان متغیرهای دموگرافیک، متغیر جنسیت و میزان تحصیلات،تفاوت معناداری بین بیماران و افراد سالم به وجود نیاورد، اما براساس آزمون آماری تحلیل واریانس دو طرفه، متغیر سن به ایجاد تفاوت معنادار میان بیماران و افراد سالم منجر شد.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج این مطالعه، بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا در پردازش واژگانی-معنایی دچار اختلال هستند که این با نتایج مطالعاتی که بیان می دارند بیماران اسکیزوفرن اختلال واژگانی-معنایی دارند،هم سوست.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، اختلالات زبان، عملکرد زبانی نیمکره ی راست مغز، پردازش واژگانی - معنایی
  • الناز قربانی، سیده مریم خدامی*، زهرا سلیمانی، یحیی مدرسی، شهره جلایی صفحه 65
    مقدمه
    از دیدگاه روان شناسی زبان اخیرا برای شناخت انواع مهارت های درک و بیان نوای گفتار در زبان های مختلف استفاده شده است. پژوهش حاضر اولین مطالعه با هدف بررسی توانایی درک و بیان کاربرد نوا در کودکان بهنجار 5 تا 10 ساله فارسی زبان بر مبنای دیدگاه روان شناسی زبان است.
    روش
    مطالعه مقطعی حاضر روی 30 دختر و 30 پسر بهنجار فارسی زبان در گروه های سنی 6-5، 8-7 و 10-9 سال اجرا شد. ابتدا تکالیف نوای پایانی، احساس، مرزبندی و تاکید ویژه در دو بخش درک و بیان با توجه به عملکرد های نوای گفتار در فارسی با الگوبرداری از رویکرد روان شناسی زبان توسط محققان طراحی سپس اجرا شد.
    یافته ها
    امتیاز کودکان 6-5 و 8-7 سال در تکالیف درک و بیان کاربرد نوا به استثنای بیان تاکید ویژه بالاتر از 12 (سطح شانس) بود؛ اما کودکان 10-9 سال در تمام تکالیف نزدیک به سقف امتیازها را کسب کردند. تفاوت میانگین امتیازها به تفکیک سنین تنها در تکالیف نوای پایانی و تاکید ویژه معنادار بود )05/0 ≥P). در تکالیف نوای پایانی و تاکید ویژه، بین امتیازهای درک و بیان همبستگی معناداری مشاهده شد (00/0=P).
    نتیجه گیری
    توانایی درک و بیان کاربرد نوا در کودکان بهنجار فارسی زبان با افزایش سن پیشرفت می کند. به نظر می رسد عملکرد کودکان فارسی زبان در درک و بیان انواع کاربردهای نوا در 6-5 سالگی فراتر از شانس است اما اکتساب مهارت بیان تاکید ویژه تا 10 سالگی به تاخیر می افتد.
    کلیدواژگان: نوا، درک، بیان، کاربرد، روان شناسی زبان، فارسی
  • علی اکبر ابراهیمی*، احمد عابدی، سالار فرامرزی، احمد یارمحمدیان صفحه 77
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی اثر فعالیت های پروژه ی طیف بر ارتقای هوش های چندگانه ی کودکان پیش دبستانی مبتلا به اختلال یادگیری عصب روان شناختی تحولی انجام شد.
    روش
    طرح تحقیق از نوع آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل و مراحل پیش آزمون و پس-آزمون بود. برای اجرای پژوهش،56 کودک دارای اختلال یادگیری عصب- روان شناختی از جامعه ی کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان به شیوه ی نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای و براساس نمره ی برش 57 در مقیاس کارکردهای اجرایی برای کودکان پیش دبستانی انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. فعالیت های پروژه ی طیف که شامل هفت نوع فعالیت بود ، برای گروه آزمایش طی 12 هفته اجرا شد. ابزارهای پژوهش چک لیست هوش های چندگانه ی گاردنر و نسخه ی والدین مقیاس کارکردهای اجرایی کودکان پیش-دبستانی بود.
    یافته ها
    داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی(تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که فعالیت های پروژه ی طیف بر ارتقای هوش های چندگانه ی کودکان دارای اختلال یادگیری عصب روان شناختی اثربخش بوده است.
    نتیجه-گیری: توصیه می شود تا برای ارتقای هوش چندگانه، فعالیت های پروژه ی طیف به والدین و مربیان کودکان پیش دبستانی، به ویژه کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری، آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: پروژه ی طیف، هوش های چندگانه، اختلال یادگیری عصب، روان شناختی تحولی
  • عباس گل نژاد*، علی غنایی، ژاله فیضی صفحه 86
    مقدمه
    هدف از این پژوهش مقایسه میزان دقت پرتاب آزاد بسکتبال دانش آموزان پسر همسو ودگر سو از نظر چشم و دست می باشد.
    روش
    تعداد 60 نفر شرکت کننده از دانش آموزان پسر سال سوم متوسطه اداره آموزش و پرورش ناحیه شش مشهد که داوطلب و واجد شرایط انتخاب و با توجه به همسویی و دگرسویی به دو گروه طبقه بندی شدند . تکلیف مورد نظر دقت پرتاب آزاد بسکتبال از نقطه پنالتی یا شوت یک دست بود. شرکت کنندگان پس از آموزش طی 5 روز متوالی در هرروز 30پرتاب انجام دادند و پس از آن 10 پرتاب دیگر به عنوان امتیاز دقت پرتاب آزاد در نظر گرفته شد .
    یافته ها
    نتایج نهایی نشان داد بین عملکرد پرتاب دو گروه همسو و دگرسو اختلاف معناداری وجود دارد (821/24= F 05 /0P=،).
    نتیجه گیری
    با شناخت ویژگی ها و خصوصیات افراد، می توان فعالیت های مورد نظر را بر اساس تفاوت های فردی ورزشکار طراحی کرد که منجر به تسریع دررشد و تعالی ورزشکاران می شود.
    کلیدواژگان: دست برتری، چشم برتری، پرسشنامه دست برتری چاپمن، دست و چشم دگرسو و همسو
|
  • Omid Shokri*, Noushin Tamizi, Mohammad Azad Abdollahpour, Mohammad Mohsen Khodami Page 1
    Introduction
    The main purpose of the present study was to investigate the psychometric properties of the Stress Appraisal Measure-Revised (SAM-R, Rowley, Roesch, Jurica & Vaughn, 2005) among Iranian university students.
    Method
    A total of 300 university students (138 male, 162 female) completed the SAM-R, the Achievement Emotions Questionnaire (AEQ, Pekrun, Goetz & Perry, 2005) and the Academic Self-Efficacy Beliefs Questionnaire (ASEBQ, Zajacova, Lynch & Espenshade, 2005). The exploratory and confirmatory factor analysis methods and internal consistency were used to compute the SAM-R’s factorial validity and reliability, respectively. Additionally, to examine the construct validity of the SAM-R, the correlation between different dimensions of SAM-R with positive and negative achievement emotions and academic self-efficacy beliefs were assessed.
    Results
    The results of principal component analysis (PC) and varimax rotation replicated three-factor structure of the threat, challenge and resources in our study sample. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the three extracted factors. The correlation analyses between different dimensions of SAM-R with positive and negative achievement emotions and the total score of academic self-efficacy provided initial evidence for the SAM-R convergent validity. Internal consistency for the threat, challenge and resources dimensions was 0.88, 0.82 and 0.79, respectively.
    Conclusion
    Taken together, our findings provide evidence for the validity and reliability of the SAM-R as an instrument for cognitive appraisal among Iranian university students.
    Keywords: Factorial validity, Principal component analysis, Confirmatory factor analysis, Stress appraisal measure, revised version
  • Mojgan Seyed Khoshrou, Seyed Vahid Shariat*, Massoud Sharifi, Bahar Sadeghi Abdollahi Page 12
    Introduction
    Investigations have suggested that people with an obsessive-compulsive disorder have an impaired processing of threatening information and attentional bias toward such stimuli. Meanwhile, according to the important role of disgusting stimuli in the persistence of obsessive-compulsive disorder, more research is needed to evaluate the visual attention of these people with regards to the disgusting stimuli. The choice of proper disgusting pictures for the assessment of visual attentional processes in obsessivecompulsive disorder is yet to be addressed. This research aimed to develop and validate a test serving the above purpose using disgusting and matched neutral pictures.
    Method
    To this end, 113 paired disgusting pictures which were matched with neutral ones in terms of size, resolution, complexity and background, were selected through a thorough search in the web. Assessment of the external validity of the pictures was performed by five independent psychiatrists and clinical psychologists. As such, 73 neutral and 80 disgusting pictures which met the experts’ criteria were selected. To assess the internal validity, pictures were submitted to 20 subjects with obsessive-compulsive disorder (12 cases with washing rituals and 8 without). Subjects were then asked to evaluate the pictures based on the four dimensions including, valence, arousal, disgusting and threatening load from 1(lowest) to 9 (highest).
    Results
    The results of discriminant validity evaluation and reliability of measures, indicated that the pictures which were selected in this study as disgusting-neutral pictures are sufficiently valid and reliable.
    Conclusion
    Pictures which were selected in this study as disgusting-neutral pictures could be suitable for the assessment of visual attention processes in patients with obsessive-compulsive disorder and washing rituals.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Washing rituals, Disgusting pictures, Visual attention
  • Saeed Setayeshi, Seyed Mohammad Bathaeian* Page 26
    Objective
    Audience trust is considered as a main asset for the news media, hence assessment of the influence of audience trust in the news is of great importance. An ultimate goal is to design a machine capable of anticipating the state of trust in the news, based on an emotional cognitive model, known as brain emotional learning (BEL) machine, and also determining the factors contributing to audience trust in the news.
    Method
    In this study, factors contributing to audience trust were evaluated by means of a survey conducted among 110 news experts in IRIB. Each record comprised a set of features in six categories which were in fact the six factors of audience trust in this study. Accordingly, a cognitive model was designed and implemented using the brain emotional learning machine. Furthermore, Whitney and Kolmlgorov-smirnov statistical tests were employed to analyze the difference between the dataset from experts and the test outputs of the machine. The task was simulated using the MATLAB software.
    Results
    Findings demonstrated that the six components of “impartiality and objectivity”, “censorship”, “integrity”, “accuracy”, “source credibility” and “broadcast attractiveness” had a very strong correlation coefficient with the audience trust in the news. The results of training data showed an error of less than 0.002 and output of test data showed insignificant difference between the results of the designed cognitive model and the results of the survey, suggesting the proper performance of the machine.
    Conclusion
    Taking the significance of audience trust assessment in the news , information technology can help design a machine to predict the audience trust in the news before broadcast.
    Keywords: Brain Emotion Learning, Trust, Emotion, News
  • Fazel Farnoush, Ali Hosseinaei*, Maryam Bahrami Page 41
    Introduction
    The purpose of this study was to assess the prevalence rate of personality disorders and its relationship with demographic factors and attachment styles among patients referring to the psychological clinics in Tehran.
    Method
    This survey used cluster sampling to enrol 463 subjects from the patients referring to psychological clinics in Tehran. Subjects were asked to complete the demographic datasheet, Millon Multiaxial Inventory-III (MCMI-III) and Collins& Reid Attachment Style Questionnaire.
    Results
    based on our analysis, the prevalence of dependent, histrionic, schizoid, avoidant, depressed, narcissistic, sadistic, obsessive, and negativistic personality disorders turned to be 1.1%, 35.4%, 1.7%, 0.4%, 6.9%, 4.3%, 0.4%, 15.6% and 0.9%, respectively. Our records included no case with antisocial, masochistic, and schizotypal, borderline, and paranoid personality disorder. In addition, there was a significant relationship between secure, insecure avoidant and ambivalent insecure attachment styles with personality disorders.
    Conclusion
    The prevalence of personality disorders and attachment styles needs to be taken into account for the diagnosis and treatment of such disorders.
    Keywords: Prevalence, Personality disorders, Attachment styles
  • Sedigheh Khademi, Mohammad Hadi Fallahi* Page 53
    Introduction
    Language disorders are among the cognitive deficits in schizophrenic patients. Such abnormalities are even considered as key diagnostic features for this mental illness. This study compared the lexical-semantic processing as a right-hemisphere language function between schizophrenics and healthy individuals.
    Method
    A total of 120 subjects (60 schizophrenics and 60 healthy controls) were compared using the Lexical-Semantic Test. Both groups were matched for age, gender and educational level. The Lexical-Semantic Test comprised 11 nouns from different semantic categories and each word accompanied 6 pictures (a target word, two semantic co-ordinates, a functional associate, phonological control and visual control). Subjects were asked to listen to the target word and point to the relevant picture. The obtained data were analyzed using the SPSS package.
    Results
    The result of t-test between schizophrenic patients and healthy individuals demonstrated a significant difference, indicating lexical-semantic processing deficits in schizophrenic patients. The comparison of subjects’ function in Lexical-Semantic Test based on sex and educational level variable revealed no statistically significant difference. Meanwhile, two-way ANOVA suggested a significant difference based on the age variable.
    Conclusion
    The schizophrenic patients were found to have difficulty in lexical-semantic processing as compared to controls. Such a finding supports the previous studies suggesting lexical-semantic processing deficits in schizophrenic patients.
    Keywords: Schizophrenia, Language disorders, Right hemisphere, Language function, Lexical Semantic
  • Elnaz Ghorbani, Seyyedehmaryam Khoddami*, Zahra Soleymani, Yahya Modarresi, Shohreh Jalaei Page 65
    Introduction
    Recently, the psycholinguistic approach has been used to understand reception and expression of prosodic skills in several languages. To our knowledge, this is the first study to investigate the receptive and expressive functions of prosody based on the psycholinguistic approach in 5-10 year-old typically-developing children in a Farsi-speaking population.
    Method
    This cross-sectional study recruited 60 typically-developing children (30 males and 30 females) in three age-groups of 5-6, 7-8 and 9-10 years old. At first, the Turn-end, Affect, Chunking and Focus tasks (both receptive and expressive) were designed by researchers with regard to the prosodic functions in Farsi based on the psycholinguistic approach. The tasks were then completed by all enrolled subjects.
    Results
    The 5-6 and 7-8 year-old groups scored above 12 (chance level) in all receptive and expressive tasks except for the expressive focus, while the 9-10 year-old subjects scored near the ceiling scores in all tasks. In Turn-end and Focus, receptive and expressive mean scores were significantly different across age groups (p≤0.05). The analysis showed a significant correlation between the receptive and expressive performance in Turn-end and Focus (p≤0.05)
    Conclusion
    The receptive and expressive prosodic functions seem to develop by age in typically-developing Farsi-speaking children. The performance of Farsi-speaking children in reception and expression tasks of prosodic functions in 5-6 year-old kids appears to be above chance. Meanwhile, the acquisition of the Focus output skill seems to delay until the age of 10.
    Keywords: Prosody, Reception, Expression, Psycholinguistic, Children, Farsi
  • Ali Akbar Ebrahimi*, Ahmad Abedi, Salar Faramarzi, Ahmad Yarmohamadian Page 77
    Introduction
    The present study examined the effectiveness of spectrum project activities to promote multiple intelligences in preschool children with Neuro - psychological/ Developmental Learning Disabilities.
    Method
    The study was conducted on experimental and control groups through pretest and posttest stag - es. A total of 56 children with Neuropsychological/ Developmental Learning Disabilities in Isfahan preschool centers were selected based on the multi-stage random sampling method and the cut-off point 57 in Executive Skills Scale For Preschool Children-Parent version. Subsequently, the enrolled subjects were randomly assigned to experimental and control groups. The spectrum project ac - tivities comprising seven types of activities was conducted for the experimental group during 12 weeks (two session per week). The Checklist of Gardner’s mul - tiple intelligences and Executive Skills Scale For Preschool children- Parent Version (ESS-P) were used. Data analysis was performed using of descriptive and inferential statistical methods (Multivariate analysis of covariance).
    Results
    Results suggested a significant effect of spectrum project activities on promot - ing multiple intelligences of children with Neuropsychological/Developmental Learning Disabilities (p
    Conclusion
    The spectrum project activities is suggested to be taught to teachers and parents of preschoolers, especially chil - dren with Neuropsy chological/ Developmental Learning Disabilities.
    Keywords: Project Spectrum, Multiple Intelligences, Neuropsychological, De, velopmental Learning Disabilities
  • Abbas Golnejad*, Ali Ghanaee, Zhaleh Feyzi Page 86
    Introduction
    The aim of our study was to compare the accuracy of free-throw in basketball among Hand-Eye coordinated and uncoordinated students.
    Method
    60 students of 3rd grade in high school were selected in Mashhad, Iran. Subjects were classified based on whether they had hand-eye coordina - tion. The task was the accuracy of basketball free-throw from penalty era using one hand. All participants received ongoing training for 5 days, with 30 throws and after that did the task 10 times for the accuracy of their throwing.
    Results
    The analysis revealed a significant difference between hand-eye coordinate and uncoordinated subjects (p=0.005, F=24.82).
    Conclusion
    By understanding the individual characteristics and features, athletic training can be designed based on the individual differences leading to accelerated progress in the acquired athletic skills.
    Keywords: Hand, eye dominance, Handedness, Hand, eye coordination