فهرست مطالب

علوم انسانی - پیاپی 47 (مهر و آبان 1382)

مجله علوم انسانی
پیاپی 47 (مهر و آبان 1382)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 5
  • جایگاه نقل و آموزه های وحیانی از نظر ابن سینا و صدرالمتالهین
    فاطمه صادق زاده قمصری صفحه 7
    در میان فیلسوفان مسلمان، نظریات ابن سینا و صدر المتاهلین تا حدودی به هم نزدیک است. ابن سینا با وجود اعتماد شدید به عقل و داوری های آن بر این باور است که تنها در صورتی که عقل علیه موضوعی حجت در دست داشته باشد و بتواند آن را محال اعلام کند مجاز است آن موضوع، انکار ، و گر نه باید از اظهار نظر خودداری شود. از نظر وی ظواهر و تعالیم وحیانی با اصول و مبانی قطعی عقلی هیچ تعارضی ندارند زیرا پیامبر و حکیم از منبعی واحد به نام عقل فعال حقیقت را دریافت می کنند.
  • بازخوانی نظریه سیستم جهانی از دیدگاه والرشتاین
    نوذر شفیعی صفحه 37
    نظریه سیستم جهانی یکی از معروفترین روابط بین الملل است. این نظریه در افکار مارکسیستی ریشه دارد، به عبارت دیگر از انتقاد مارکسیستها از امپریالیسم الهام گرفته است. نظریه سیستم جهانی، رخدادهای بین المللی را در چهارچوب ساختاری تقسیم می کند که بر اساس منطق سرمایه داری شکل گرفته است. نظریه پردازان آن معتقدند که هر گونه تلاشی برای فهم سیاست بین الملل باید بر اساس درک وسیعتر و عمیقتر از فرایندهایی صورت گیرد که در درون سیستم جهانی عمل می کنند.
  • بررسی نقش جهت گیری های دینی در احساس خوشبختی روانی
    فضل الله یزدانی، محمدعلی زکی صفحه 57
    میزان احساس خوشبختی یکی از شاخصهای جدید بهداشت روانی محسوب می شود. در تحلیل عوامل موثر اجتماعی - رفتاری بر بهداشت روانی (احساس خوشبختی) می توان به جهت گیری های دینی توجه داشت. هدف این پژوهش مطالعه تاثیر جهت گیری های دینی بر احساس خوشبختی روانی است. برای این منظور ، پژوهشی به روش پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد در میان 187 دانشجوی دختر و پسر انجام شده است.
    کلیدواژگان: احساس خوشتختی، جهت گیری دینی، دانشجوان، تحقیق پیمایشی
  • هدف آمریکا، ایجاد حکومت واحد جهانی است
    حجت الاسلام مراد علی توانا صفحه 75
    نویسنده مقاله با توجه به شواهد تاریخی و سیاسی ار ابتدای تاسیس آمریکا به عنوان یک واحد سیاسی و سپس تصرف این قاره و خروج از استراتژی انزواطلبی به حضور فعال و فراگیر در صحنه بین لمللی و در نهایت تعقیب سیاست سلطه جهانی و پس از فروپاشی شوروی، بر این باور است، که هدغ اصلی امریکا تشکیل حکومت واحد جهانی است؛ عراق هدف نهایی نیست؛ مانع کوچکی است که امریکا مصمم است با توجه به اوضاع منطقه، تحولات جهانی و پاسخ صدام حسین - رئیس جمهوری عراق - با جنگ یا بدون جنگ، سلطه خود را بر آن تحمیل کند.
  • تعامل ساختار جهانی صنعت نفت و دولتهای صادر کننده نفت در تبیین سیاستهای نفتی و سیاست خارجی
    یدالله محمدی صفحه 109
    نفت، همواره اقتصاد و سیاست را از خود متاثر ساخته است. تمرکز این کالای استراتژیک در کشورهای جهان سوم و نیاز فزاینده و حیاتی کشورهای صنعتی غرب به این ماده حیاتی، کشورهای اخیر را بر ان داشته است تا با طراحی ساز و کارها و روش های کنترلی، منابع نفتی موجود در کشورهای صادر کننده جهان سوم را نهادینه کنترل کنند. از سوی دیگر ساختار اقتصادی و سیاسی کشورهای صادرکننده نفت نیز از درآمدهای نفتی آنان کاملا متاثر است؛ اما حاکمیت رژیمهای اقتدارگرا و جوامع فاقد رقابت و مشارکت اجتماعی گروه ها و نیروهای اجتماعی باعث گردیده است که سیاستهای خارجی و سیاستهای نفتی این کشورها به نوعی از ساختار حاکم قدرت و اقتصاد نفتی انها متاثر باشد.
    کلیدواژگان: ساختار جهان صنعت نفت، کشورهای صادرکننده نفت
  • بررسی مفهوم، دیدگاه ها و مدلهای توانمند سازی
    احمد کارگر کرم بستی صفحه 131
    در این مقاله به یکی از مقولات مهم علمی و مدیریتی سازمان های معاصر یعنی توانمندسازی پرداخته شده است. توانمندسازی به یک معنا همواره با بشر وجود داشته است و در تاریخ ریشه دارد، اما در معنای خاص ان در پی رنسانس و جهش علوم در قرون نوزده و بیست طرح گردید و گسترش یافت. می توان گفت محوری ترین تعریف توانمند سازی، آزادسازی نیروی درونی افراد و افزایش مشارکت آنها در سازمان است که این امر طی فرایندهای خاصی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: توانمند سازی، مدیریت مشارکتی، مدیریت سنتی، فرهنگ سلسله مراتبی، فرهنگ توانمندسازی
  • فراخوان مقاله
    صفحه 160
  • ترجمه چکیده مقالات به زبان عربی
    حامد صادقی صفحه 163
  • ترجمه چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صدر الدین موسوی صفحات 1-12