فهرست مطالب

فیض - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 101، مهر و آبان 1397)

مجله فیض
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 101، مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا اسماعیلی ، اژدر حیدری* صفحات 339-345
    سابقه و هدف
    دریافت طولانی مدت کافئین حساسیت به تشنج را کاهش داده و اثر حفاظتی دارد. این اثر حفاظتی کافئین ممکن است تا اندازه ای به واسطه بلوک گیرنده A2A آدنوزین باشد. با درنظر گرفتن اینکه فعال شدن گیرنده های A2A سبب افزایش سطح نیتریک اکساید می شود، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر دریافت مزمن کافئین بر آستانه تشنج ناشی از پنتیل ن تترازول (PTZ) و اندازه گیری سطح متابولیت های نیتریک اکساید می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه موش های سوری نر نژاد NMRI (وزن 30- 25 گرم) به یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش (تعداد 9 سر در هر گروه) تقسیم شدند. آستانه تشنج کلونیک ناشی از PTZ متعاقب90 روز تجویز خوراکی کافئین (100 و 300 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی) در گروه های آزمایشی و آب آشامیدنی برای گروه کنترل اندازه گیری شد. در پایان آزمایش اندازه گیری متابولیت های نیتریک اکساید در بافت مغز با روش گریس انجام گرفت.
    نتایج
    تجویز مزمن کافئین در غلظت های 100 و 300 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی به مدت 90 روز آستانه تشنج ناشی از PTZ را تغییر نداد. از طرف دیگر، هر دو غلظت کافئین سبب کاهش معنی دار سطح متابولیت های نیتریک اکساید در مقایسه با گروه کنترل شد (0/05 <P).
    نتیجه گیری
    در تائید مطالعات قبلی، نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز مزمن کافئین تاثیری بر تشنجات ندارد. کاهش سطح متابولیت های نیتریک اکساید و درنتیجه کاهش تحریک پذیری نورون ها احتمالا مکانیسم اصلی حفاظتی تجویز مزمن کافئین می باشد. بلوک گیرنده های A2A آدنوزین متعاقب دریافت مزمن کافئین ممکن است در کاهش سطح متابولیت های نیتریک اکساید دخیل باشد.
    کلیدواژگان: کافئین، تشنج، پنتیلن تترازول، نیتریک اکساید، گیرنده آدنوزین
  • مریم کاظمی ، غلامرضا قوی پنجه* ، محمد اسماعیل شهاب الدین ، سید مجتبی بنی طباء بیدگلی صفحات 346-354
    سابقه و هدف
    بابونه (Matricaria recutita L.) دارای ترکیبات فلاونوئیدی با خواص شبه بنزودیازپینی است. لذا، ممکن است در درمان صرع و تشنج موثر باشد. در این مطالعه اثر تزریق درون صفاقی عصاره هیدروالکلی بابونه بر تشنج القاء شده با پنتیلن تترازول (PTZ) در موش کوچک آزمایشگاهی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 56 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر با وزن 30-25 گرم استفاده که به 7 گروه 8 تایی تقسیم شدند: 1- کنترل (سالین) ؛ 2- کنترل منفی (PTZ) ؛ 3- عصاره بابونه 50 میلی گرم/کیلوگرم؛ 4- عصاره بابونه 100 میلی گرم/کیلوگرم؛ 5- عصاره بابونه 200 میلی گرم/کیلوگرم؛ 6-دیازپام 1 میلی گرم/کیلوگرم؛ و 7- عصاره بابونه (50 میلی گرم/کیلوگرم) +دیازپام (0/25 میلی گرم/کیلوگرم). پس از 10 روز پیش درمان (تزریق درون صفاقی) در گروه های مختلف، آستانه تشنج القاء شده با تزریق وریدی PTZ ارزیابی شد و اندازه گیری متابولیت های نیتریک اکساید (XNO) در بافت مغز با روش گریس انجام گرفت.
    نتایج
    عصاره هیدروالکلی بابونه (200 میلی گرم/کیلوگرم) و دیازپام (1 میلی گرم/کیلوگرم) به صورت معنی دار (0/001<P) آستانه تشنج را افزایش داده و دوزهای 50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم عصاره هیدروالکلی بابونه خواص ضد تشنجی نشان ندادند. سطح NOX در گروه دیازپام (1 میلی گرم/کیلوگرم) و عصاره هیدروالکلی بابونه (100 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) در مقایسه با کنترل کاهش معنی داری داشته و همچنین در گروه ترکیبی بابونه (50 میلی گرم/کیلوگرم) +دیازپام (0/25 میلی گرم/کیلوگرم) غلظتNOX کاهش داشت. عصاره هیدرو الکلی بابونه (50 میلی گرم/کیلوگرم) هیچ گونه اثر معنی داری بر غلظتNOX نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی بابونه آلمانی اثر کاهشی بر تشنج ناشی از PTZ و غلظت NOX دارد.
    کلیدواژگان: صرع، تشنج، بابونه آلمانی، نیتریک اکساید، موش کوچک آزمایشگاهی
  • حامد رنجبر زیدآبادی ، بابک خیرخواه* صفحات 355-361
    سابقه و هدف
    سرطان دومین عامل شایع مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته است. یکی از مهم ترین علل محیطی در ایجاد سرطان ویروس ها می باشند. هدف از این مطالعه شناسایی ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در بیماران مبتلا به سرطان خون است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه مورد-شاهدی سرم خون از 35 نمونه مبتلا به CLL و 25 نمونه مبتلا به ALL از مراکز درمانی کرمان جمع آوری گردید. سی فرد سالم نیز به عنوان گروه کنترل درنظر گرفته شدند. پس از استخراج DNA از نمونه های سرمی، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) جهت شناسایی HPV انجام گردید.
    نتایج
    توالی اختصاصی HPV در 15 نمونه (25 درصد) از سرم بیماران مشاهده شد. از این تعداد، 5 نمونه (14/25 درصد) از بین 35 بیمار مبتلا به CLL و 10 نمونه (40 درصد) از بین 25 بیمار مبتلا به ALL بودند. در سرم هیچ یک از افراد گروه کنترل نیز هیچ نمونه مثبتی یافت نشد. از 15 نمونه مبتلا به HPV، 7 نمونه (46/62 درصد) تیپ HPV16، 3 نمونه (19/98 درصد) تیپ HPV18 و 5 نمونه (33/4 درصد) انواع دیگر HPV بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که روش PCR با پرایمرهای اختصاصی پاپیلوما ویروس 16 و 18 روشی مناسب و دقیق برای تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی است.
    کلیدواژگان: سرطان، ویروس پاپیلومای انسانی، CLL، ALL
  • زهرا معصومعلی نژاد ، محمدرضا زینتی زاده* ، هاجر قاسمی ، بابک خیرخواه ، حامد رنجبر زیدآبادی صفحات 362-369
    سابقه و هدف
    سالمونلا یک ارگانیسم روده ای گرم منفی و عامل بروز مسمومیت های غذایی در انسان می باشد. جنس سالمونلا دارای پنج ژن ویرولانس stn،Phop/Q ،spvc ، slyA و sopB می باشد. این ژن ها پروتئین هایی را در قسمت های مختلف باکتری کد می نمایند که مقابله با سیستم ایمنی، کمپلمان و مرگ داخل سلول را باعث می شوند. هدف از مطالعه حاضر شناسایی ژن های ویرولانس در سویه های سالمونلا تیفی موریوم جدا شده از نمونه های بالینی به روش Multiplex PCR و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی طی سال 1396 تعداد 60 نمونه مدفوع به منظور شناسایی سالمونلا تیفی موریوم از بیمارستان البرز شهر کرج جمع آوری شد. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی روی محیط مولر هینتون آگار و بر اساس استاندارد (CLSI) انجام گردید. آزمون Multiplex PCR جهت تشخیص ژن های ویرولانس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی انجام شد.
    نتایج
    نتایج آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد تمامی ایزوله ها دارای حساسیت به ایمی پنم، جنتامایسین و آمیکاسین بودند. همچنین، فراوانی ژن های Phop/Q، slyA و stn به ترتیب برابر 100، 3/98 و 6/91 درصد بود و ژن های sopB و Spvc در جدایه های سالمونلا تیفی موریوم مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از شیوع ژن های ویرولانس در سویه های بالینی سالمونلا تیفی موریوم می باشد که می تواند به عنوان زنگ خطری برای انتشار این ژن ها به دیگر سروتیپ های سالمونلا باشد.
    کلیدواژگان: سالمونلا تیفی موریوم، ژن های ویرولانس، Multiplex PCR
  • سید هانی داودی ، مجید وحیدیان رضازاده* ، حامد فنایی صفحات 370-377
    سابقه و هدف
    دیابت یک بیماری شایع متابولیک بوده و گزنه گیاهی است که اثر ضد دیابت دارد. نسفاتین-1 آدیپوکاینی است که در سازوکار متابولیسم گلوکز شرکت دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 8 هفته تمرین استقامتی و مقاومتی و مصرف گزنه بر سطح پلاسمایی نسفاتین-1 در موش های صحرایی دیابتی نوع 1 بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی موش های نژاد ویستار در 4 گروه قرار گرفته و با تزریق استروپتوزوسین دیابت در آن ها القاء شد. به گروه های «گزنه» ، «استقامتی+گزنه» و «مقاومتی+گزنه» روزانه mg/kg 1 عصاره گزنه به صورت درون صفاقی تزریق شد. گروه «استقامتی+گزنه» به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته و هر جلسه از 60 تا 120 دقیقه در آب شنا کردند. گروه «مقاومتی+گزنه» با حمل وزنه های 50، 75، 90 و 100 درصد وزن خود روی نردبان طراحی شده، تمرین را شروع کرده و سپس به تدریج افزایش رکورد داشتند. در پایان 8 هفته از قلب حیوانات به صورت مستقیم خون گرفته شد.
    نتایج
    در همه گروه ها پس از 8 هفته کاهش وزن مشاهده گردید و این کاهش وزن در گروه های «کنترل» ، «گزنه» و «مقاومتی+گزنه» نسبت به ابتدای پژوهش معنی دار بود (0/001>P). نتایج تحلیل آماری نشان از افزایش معنی دار نسفاتین-1 در گروه «گزنه» نسبت به گروه کنترل داشت (0/01>P). این افزایش در گروه های «استقامتی+گزنه» (0/001>P) و «مقاومتی+گزنه» نسبت به گروه «کنترل» نیز مشاهده گردید (0/001>P).
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره ی گزنه به همراه تمرین می تواند باعث افزایش نسفاتین-1 پلاسمایی شده و می تواند در جهت کنترل دیابت و جلوگیری از کاهش وزن ناشی از این بیماری موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، عصاره هیدروالکلی گزنه، نسفاتین -1، موش صحرایی، دیابت نوع 1
  • معصومه حسینی* ، محمدرضا باقری افسریه ای صفحات 378-386
    سابقه و هدف
    دیابت اختلال در سوخت وساز قندها، چربی ها و پروتئین های بدن می باشد که منجر به هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی می شود. رزیستین یک آدیپوسایتوکاین مرتبط با دیابت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید و مصرف آلوئه ورا بر رزیستین و شاخص مقاومت انسولینی موش های دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین به طور تصادفی به 4 گروه کنترل، مکمل، تمرین، تمرین+ مکمل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته، 5 جلسه در هفته، هر جلسه 6 تا 12 وهله 2 دقیقه ای با شدت 90 درصد سرعت ماکزیمم و یک دقیقه استراحت (با سرعت 10 متر بر دقیقه) بود. ژل آلوئه ورا (mg/kg300) ، 5 روز در هفته به مدت 8 هفته به گروه های دریافت کننده مکمل به صورت گاواژ داده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد در گروه های تجربی مقادیر انسولین، شاخص مقاومت به انسولین افزایش و رزیستین کاهش معنی داری یافت (0/001<P). گلوکز ناشتا در گروه تمرین افزایش نشان داد، لیکن در دو گروه مکمل و تمرین+مکمل کاهش یافت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ترکیب تمرین تناوبی شدید و مصرف آلوئه ورا می تواند با کاهش رزیستین و گلوکز و نیز افزایش انسولین تاثیر مثبت بر کنترل دیابت بگذارد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، رزیستین، تمرین تناوبی، دیابت شیرین، مقاومت انسولین، موش صحرایی
  • فهیمه رضایی ، معصومه نژادعلی* ، مهدی هدایتی صفحات 387-394
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یک اختلال مزمن کبدی ناشی از تجمع بیش از حد چربی در کبد است. آدیپو نکتین، پروتئین مترشحه از بافت چربی، باعث تخفیف التهابات کبدی می گردد. در این تحقیق ارتباط پلی مورفیسم rs17300539 ژن آدیپونکتن با بیماری کبد چرب غیرالکلی بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی روی 80 فرد مبتلا به NAFLD و 80 فرد سالم انجام شد. تعیین پلی مورفیسم rs17300539 با روش PCR-RFLP و تکنیک الکتروفورز انجام شده است. سطح هورمون های آدیپونکتین و انسولین به وسیله کیت الایزا اندازه گیری شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد تفاوت معنی دار در فراوانی آلل ها بین دو گروه مورد و شاهد وجود ندارد (0/05<P). میزان BMI در بیماران حامل ژنوتیپGA بیشتر از حاملین GG بود (0/05>P). همچنین، فشار دیاستولیک در مردان بیمار حامل ژنوتیپGA بیشتر از حاملین GG بود (0/05>P). به علاوه، در زنان بیمار حامل ژنوتیپ GA میزان تری گلیسرید و آسپارتات آمینوترانسفراز بیشتر از زنان بیمار حامل GG بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آلل G در کم شدن عوارض حاصل از بیماری کبد چرب غیرالکلی موثر است.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، آدیپونکتین، پلی مورفیسم، بافت چربی
  • سالار عباسی ، محمود نیک سرشت* صفحات 395-401
    سابقه و هدف
    اپلین ادیپوکاینی است که ممکن است در تنظیم متابولیسم انرژی نقش مهمی داشته باشد. چاقی و فعالیت بدنی از عواملی هستند که غلظت اپلین را تحت تاثیر قرار می دهند، اما مشخص نشده است که اثر کدام یک برجسته تر است. بنابراین، هدف مطالعه حاضر مقایسه سطح سرمی اپلین-13 و حداکثر اکسیژن مصرفی در مردان چاق فعال، چاق غیرفعال و نرمال غیرفعال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 45 مرد سالم (سن 46-34 سال) در یکی از گروه های زیر قرار گرفتند: 1) چاق فعال (16 نفر): شاخص توده بدن (BMI) =33/9-28 کیلوگرم/مترمربع و کسب 5-3 امتیاز در پرسشنامه سطح فعالیت بدنی؛ 2) چاق غیرفعال (18 نفر): BMI=33/9-28 کیلوگرم/مترمربع و کسب 1 امتیاز در پرسشنامه سطح فعالیت بدنی؛ و 3) نرمال غیرفعال (11 نفر): BMI=24/9-18/5 کیلوگرم/مترمربع و کسب 1 امتیاز در پرسشنامه سطح فعالیت بدنی. از آزمودنی ها نمونه خون در حالت ناشتا گرفته شد، سپس سطح سرمی اپلین-13 به روش الایزا اندازه گیری شد. حداکثر اکسیژن مصرفی به روش غیرورزشی و بر اساس سطح فعالیت بدنی برآورد شد.
    نتایج
    تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح سرمی اپلین-13 بین گروه ها وجود ندارد (0/73=P). همچنین، حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه چاق غیرفعال به طور معنی داری در مقایسه با دیگر گروه ها پایین تر بود (0/001≤P) ، اما بین گروه نرمال غیرفعال و چاق فعال تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/14=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سطح متوسط فعالیت بدنی و چاقی نوع یک نمی تواند غلظت اپلین-13 سرم را تغییر دهد. علاوه بر این، می توان پیشنهاد کرد که چاقی و فعالیت بدنی اثرات معکوس و یکسانی بر حداکثر اکسیژن مصرفی دارند.
    کلیدواژگان: پپتید اپلین-13، شاخص توده بدن، حداکثر اکسیژن مصرفی، آمادگی جسمانی
  • مرجان زحمتکش ، رامین شعبانی* صفحات 402-411
    سابقه و هدف
    چاقی باعث اختلال در هموستاز گلوکز و شاخص‎های التهابی می‎شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر یک دوره تمرینات هوازی-مقاومتی هم زمان بر هموستاز گلوکز و HS-CRP در دختران نوجوان مضطرب دارای اضافه وزن و چاق بود.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی روی 30 دختر نوجوان دارای اضافه وزن و چاق مضطرب انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و شاهد قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه تمرینات ورزشی را انجام دادند. متغیرهای گلوکز، انسولین، HS-CRP و اضطراب قبل و بعد از 8 هفته تمرین اندازه‎گیری شد.
    نتایج
    هشت هفته تمرین ترکیبی موجب کاهش معنی دار سطوح گلوکز (0/02=P) ، انسولین (0/02=P) ، مقاومت به انسولین (0/05=P) و میزان اضطراب (0/02(P= در مقایسه با گروه شاهد شد، لیکن در HS-CRP اختلاف معنی داری مشاهده نشد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد می توان از تمرینات ورزشی هوازی-مقاومتی هم زمان جهت بهبود هموستاز قند خون و کاهش اضطراب دختران نوجوان دارای اضافه وزن و چاق استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ورزش هوازی، تمرین مقاومتی، اضطراب، پروتئین واکنشی C، چاقی، مقاومت به انسولین
  • بهروز افشاری ، عبدالله امیدی* ، مجتبی صحت صفحات 412-418
    سابقه و هدف
    اختلال دوقطبی یک اختلال روانپزشکی ناتوان کننده است که با دوره های عودکننده افسردگی، مانیا و هیپومانیا مشخص می شود. تاثیرات رفتاردرمانی دیالکتیکی بر عملکرد اجرایی هنوز مورد توجه قرار نگرفته است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیکی بر عملکرد اجرایی در اختلال دوقطبی است.
    مواد و روش ها
    تعداد 60 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی به طور تصادفی به دو گروه مداخله (رفتاردرمانی دیالکتیکی تلفیق با دارودرمانی) و کنترل (فقط دارودرمانی) اختصاص داده شدند. قبل از درمان، پس از 12 هفته مداخله و 3 ماه بعد از مداخله، از پرسشنامه ها و آزمون ها استفاده شد. شرکت کنندگان در گروه مداخله، 12 جلسه 90 دقیقه ای رفتاردرمانی دیالکتیکی استاندارد برای اختلال دوقطبی دریافت کردند.
    نتایج
    نتایج نشان داد میزان مانیا و افسردگی در گروه مداخله، بعد از 3 ماه درمان و 3 ماه پیگیری کمتر می باشد. همچنین، گروه مداخله بعد از 3 ماه درمان و 3 ماه پیگیری نمره بالاتری در عملکرد اجرایی داشت.
    نتیجه گیری
    ترکیب رفتاردرمانی دیالکتیکی در تلفیق با دارودرمانی باعث کاهش علائم مانیا و افسردگی، و نیز بهبود عملکرد بیماران دو قطبی در برنامه ریزی و حل مسئله می شود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، رفتاردرمانی دیالکتیکی، عملکرد اجرایی
  • زهرا زنجانی* ، معصومه مقبلی هنزایی ، حمید محسن آبادی صفحات 419-428
    سابقه و هدف
    در سرتاسر جهان تلفن همراه نقش مهمی در روابط بازی می کند و از زمان ظهور آن این سوال ایجاد شده است که آیا استفاده بیش از حد آن می تواند منجر به اعتیاد شود یا نه. اعتیاد به استفاده از تلفن همراه، با استفاده فراوان و اشتغال ذهنی به تلفن همراه مشخص می شود. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی رابطه افسردگی، تحمل پریشانی و مشکل در تنظیم هیجان با اعتیاد به تلفن همراه در دانشجویان دانشگاه کاشان است.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش توصیفی-تحلیلی 200 دانشجوی دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 96-1395 به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس استفاده آسیب زا از تلفن همراه (Cell-phone over-use scale; COS) ، پرسشنامه افسردگی بک (Beck depression inventory; BDI) ، مقیاس مشکل در تنظیم هیجان (Difficulties in emotion regulation scale; DERS) و تحمل پریشانی (Distress tolerance scale; DST) بود.
    نتایج
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای افسردگی، تحمل پریشانی و مشکل در تنظیم هیجان بیش از 33 درصد تغییرات اعتیاد به تلفن همراه را تبیین می کنند. همچنین، بین افسردگی و اعتیاد به تلفن همراه رابطه معنی داری وجود داشت (0/05< P،0/22r=). به علاوه، بین تحمل پریشانی (0/05 <P،/47-r=) و مشکل در تنظیم هیجان (0/05< P،0/50r=) با اعتیاد به تلفن همراه در دانشجویان دانشگاه کاشان رابطه معنی داری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت اعتیاد به تلفن همراه به وسیله سه متغیر افسردگی، تحمل پریشانی و مشکل در تنظیم هیجان قابل پیش بینی است و مشکل در تنظیم هیجان نقش قوی تری در این پیش بینی دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به استفاده از تلفن همراه، افسردگی، تحمل پریشانی، تنظیم هیجانی
  • فربیا رایگان ، محسن تقدسی* ، نرگس سپاهی ، محمد خاکی صفحات 429-436
    سابقه و هدف
    شکایات مربوط به اختلال خواب در بیماران مبتلا به ایسکمی قلب حتی پس از مصرف داروی خواب آور شایع است. ارزیابی عوامل ایجاد کننده اختلال خواب و تعدیل آنها که سبب پیشرفت سیر درمان بیماران می شود، امری بسیار مهم می باشد. لذا، این مطالعه با هدف بررسی اختلال خواب و عوامل موثر بر آن در بیماران مبتلا به ایسکمی قلب بستری در بخش مراقبت های ویژه قلب با وجود مصرف داروی خواب آور انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر روی 250 بیمار بستری در بخش CCU بیمارستان شهید بهشتی کاشان طی سال 1396 به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اختصاصی با اعتبار بالای 0/90 و پایایی با ضریب همبستگی 0/76 بود.
    نتایج
    در کل 4‏/80 درصد از بیماران درجاتی از اختلال خواب را گزارش کردند. بیشترین مشکل به ترتیب در بعد اختلال در شروع و تداوم خواب، اختلال خواب به علت عوامل محیطی، اختلال در عملکرد روزانه، اختلال خواب به دلیل بیماری قلبی و مشکلات تنفسی حین خواب بود. از میان عوامل محیطی، بین نداشتن وضعیت راحت در تخت (20/42OR=) ، روشن بودن مداوم چراغ ها (19/05OR=) ، احساس گرما یا سرمای شدید (15/44OR=) ، احساس بوی نامطبوع (13/60OR=) ، سروصدای زیاد در بخش (12/22OR=) و اختلال خواب ارتباط معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به میزان بالای اختلالات خواب در بیماران مبتلا به ایسکمی قلب بستری در بخش CCU لزوم توجه بیشتر، بررسی جامع این بیماران و تدوین برنامه مراقبتی برای بهبود وضعیت خواب ایشان ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: بیماری ایسکمی قلب، عوامل موثر در اختلالات خواب بیماران، پرسشنامه میزان اختلال خواب، بخش CCU
  • فاطمه سادات قریشی* ، فاطمه عصاریان صفحات 437-440
    سابقه و هدف
    پدوفیلیا زیرشاخه پارافیلیا می باشد و به عنوان تظاهر هیپرسکسوالیتی در بیماران دوقطبی به ندرت گزارش شده است. مطالعات مختلفی در زمینه هم بودی اختلالات پارافیلیا با اختلالات دوقطبی انجام شده است. باتوجه به اینکه درمان و پیش آگهی این دو مورد (پدوفیلیا به عنوای یک اختلال/ پدوفیلیا به عنوان صرفا یک علامت) با یکدیگر کاملا متفاوت است، گزارش حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. گزارش مورد: مورد گزارش شده مردی 45 ساله بود که با شکایت از پدوفیلیا توسط خانواده به مرکز روانپزشکی ارجاع شد. در بررسی و ارزیابی های انجام شده مشخص شد مشکل بیمار اختلال دوقطبی است. نام برده در فازهای مانیا رفتارهای پدوفیلیا را بروز می داد که با کنترل بیماری دوقطبی توسط دارودرمانی رفتارهای پدوفیلیک او نیز کاملا برطرف می شد.
    نتیجه گیری
    پدوفیلیا می تواند به عنوان یک علامت در کنار اختلالات خلقی بروز کرده و توجه به این مساله در درمان و پیش آگهی این شکل از پدوفیلیا بسیار قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، پدوفیلیا، گزارش مورد
|
  • Zahra Esmaili , Azhdar Heydari * Pages 339-345
    Background
    Long-term caffeine intake decreases seizure susceptibility and has protective effect. This protective effect of caffeine may be due to the blockade of A2A adenosine receptors. Considering that activation of adenosine A2A receptors elevates nitric oxide production, the aim of the present study was to investigate the effect of chronic caffeine intake on the pentylenetetrazole (PTZ)-induced seizure threshold and measurement of nitric oxide metabolites levels in mice.
    Materials and Methods
    In this study, NMRI male mice (weighing 25-30 g) were divided into 3 groups including one control and two experimental groups (n=9 in each group). PTZ- induced clonic seizure was measured following oral intake of caffeine in experimental groups (100 and 300 mg/L in the drinking water) or only tap water in the control group for 90 days. Measurement of nitric oxide metabolites in the brain tissues was done at the end of the experiments using the Greiss method.
    Results
    The chronic caffeine intake at concentrations of 100 and 300 mg/L in the drinking water for 90 days did not change the seizure threshold. On the other hand, both concentrations of caffeine significantly decreased nitric oxide metabolites levels compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this study confirmed and extended previous studies that chronic caffeine intake has no effect on seizure. Reduced levels of nitric oxide metabolites and resultant decreased neuronal excitability may be the main protective mechanism of the chronic caffeine intake. Blockade of the A2A adenosine receptors following the chronic caffeine intake may be involved in decreased levels of nitric oxide metabolites.
    Keywords: Caffeine, Seizure, Pentylenetetrazole, Nitric oxide, Adenosine receptor
  • Maryam Kazemi , Gholamreza Ghavipanjeh*, Mohammad Esmaeil Shahaboddin , Seyyed Mojtaba Banitaba, Bidgoli Pages 346-354
    Background
    Matricaria recutit (MAT) has a series of flavonoid compounds with benzodiazepine-like properties. So, it may be effective in the treatment of epilepsy and seizures. This study aimed at examining the effect of intraperitoneal injection of the hydro-alcoholic extract of Matricaria recutita on seizures induced by pentylenetetrazole (PTZ) in mice.
    Materials and Methods
    In this study, 56 male mice (25-30 g) were divided into seven groups (n=8): 1-control (saline), 2-control (PTZ), 3-MAT (50mg/kg), 4-MAT (100 mg/kg), 5- MAT (200 mg/kg), 6- diazepam (1mg/kg) and 7- MAT (50 mg/kg)+diazepam (0.25 mg/kg). After 10 days of treatment in different groups, the PTZ-induced seizure threshold was assessed and nitric oxide (NOX) metabolites in the brain tissue were measured by the Greiss method.
    Results
    The chamomile hydro-alcoholic extract (200 mg/kg), and diazepam (1 mg/kg) significantly increased the seizure threshold (P<0.001). The chamomile hydro-alcoholic extract (50, and 100 mg/kg) did not show anticonvulsant activity. The concentrations of NOX in the diazepam (1 mg/kg), MAT 100 mg/kg, and MAT 200 mg/kg groups were significantly lower than those in the control (PTZ) group and co-administration of MAT (50 mg/kg) with diazepam (0.25) decreased the NOX concentration. The hydro-alcoholic extract of MAT (50 mg/kg) had no significant effect on the NOX concentration.
    Conclusion
    According to the results of this study, the chamomile hydro-alcoholic extract has an inhibitory effect on the PTZ-induced seizure and NOX in male mice.
    Keywords: Epilepsy, Seizure, Matricaria recutita L., Nitric oxide, Mice
  • Hamed Ranjbar Zeidabadi , Babak Kheirkhah * Pages 355-361
    Background
    Cancer is the second common cause of death in developed countries. Viruses are one of the most important environmental factors which increase the risk of developing cancer. The aim of this study was to identify the human papilloma virus (HPV) in patients with the blood cancer.
    Materials and Methods
    In this case-control study, blood serum samples were collected from 35 patients with Chronic lymphocytic leukemia (CLL) and 25 patients with Acute lymphoblastic leukemi (ALL) from Kerman medical centers. Thirty healthy individuals were considered as a control group. After DNA extraction from the serum samples, the polymerase chain reaction (PCR) was performed to detect HPV.
    Results
    The specific sequence of HPV was observed in 15 samples (25%) of the patients’ serum. Out of this number, five samples (14.25%) of the 35 patients had CLL and 10 samples (40%) of 25 patients had ALL. Also, no positive sample was found in the serum of the patients of the control group. Out of the 15 patients suffering from HPV, seven (46.62%) and three (19.98%) had HPV16 and HPV18, respectively and five samples (33.4%) were of other types of HPV.
    Conclusion
    This study showed that the PCR method with specific primers of Papilloma Virus 16 and 18 is a suitable and accurate method for detecting human papillomavirus.
    Keywords: Cancer, Human papilloma virus, CLL, ALL
  • Zahra Masoumalinejad , Mohammad Reza Zinatizadeh*, Hajar Ghasemi , Babak Kheirkhah , Hamed Ranjbar Zeidabadi Pages 362-369
    Background
    Salmonella is a Gram-negative intestinal organism and causes food poisoning in human. Salmonella has five virulence genes, stn, Phop/Q, spvc, slyA and sopB. These genes encode proteins in different parts of the bacteria that can confront with immune system, and the complement system and can cause death in the cell. The aim of this study was to detect slyA, stn, sopB, Phop/Q and spvc genes in Salmonella typhimurium strains isolated from clinical samples by the multiplex PCR method and to determine antibiotic resistance patterns. Material and Methods: In this descriptive cross-sectional study, in 2006, 60 stool samples in order to identify Salmonella typhimurium from Alborz-Karaj Hospital were collected. After confirmation of the strains by using standard biochemical and microbiological tests, an antibiotic susceptibility test was performed on a Muller Hinton Agar medium and based on Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. Multiplex PCR assay was performed to detect virulence genes using specific primers.
    Results
    The results of the antibiotic susceptibility test showed that all isolates were sensitive to imipenem, gentamicin and amikacin. Also, molecular findings showed that the prevalence rates of Phop/Q, slyA and stn genes were 100%, 98.3%, and 91.6%, respectively. While sopB and Spvc genes were not observed in isolates of Salmonella typhimurium.
    Conclusion
    The results of this study indicate that the prevalence of virulence genes in clinical Salmonella typhimurium isolates can serve as an alarm for the prevalence of these genes to the other Salmonella serotypes.
    Keywords: Salmonella typhimurium, Virulence genes, Multiplex-PCR
  • Seyed Hani Davoodi , Majid Vahidian, Rezazadeh*, Hamed Fanaei Pages 370-377
    Background
    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic diseases and nettle is a plant that has been introduced as an anti-diabetes medication. Nesfatin-1 is an adipokine secreted from an adipose tissue and involved in the mechanism for glucose metabolism. This study aimed at examining the effect of an 8-week endurance and resistance training program along with the consumption of the hydro-alcoholic extract of nettle on plasma levels of nesfatin-1 in type 1 diabetic rats.
    Materials and Methods
    In this study, Wistar rats were divided into four groups and diabetes was induced in them by streptozotocin. The nettle extract (1mg/kg) was intraperitoneally injected daily in the "nettle", "endurance+nettle" and "resistance+nettle" groups. The "endurance+nettle" group swam in water for eight weeks, five sessions per week, and each session from 60 to 120 minutes. The "resistance+nettle" group began the exercise with 50, 75, 90, and 100 percent weight on the designed ladder, and then they gradually increased their record. Blood samples were taken directly from the hearts of the animals at the end of the 8th week.
    Results
    Weight loss was observed in all groups after 8 weeks. The least amount of weights in the "control", "nettle" and "resistance+nettle" groups were significantly lower than those in the beginning of the study (P<0.001). The results showed a significant increase in nesfatin-1 in the "nettle" group compared to the "control" group (P<0.01). Also, this increase was observed in the "endurance+nettle" and "resistance+nettle" groups compared to the "control" group (P<0.001).
    Conclusion
    Consumption of the nettle extract with exercise can increase the plasma nesfatin-1, which can be effective in controlling diabetes and preventing weight loss due to this disease.
    Keywords: Aerobic exercise_Resistance exercise_Hydro-alcoholic extract of nettle_Nesfatin-1_Rat_Type 1 diabetes
  • Masoumeh Hosseini*, Mohammad Reza Bagheri Afsariehee Pages 378-386
    Background
    Diabetes mellitus is a disorder in the metabolism of sugars, fats and proteins in the body, leading to hyperglycemia and hyperlipidemia. Resistin is an adipocytokine associated with diabetes. This study aimed at investigating the effect of high intensity interval training and Aloe Vera consumption on resistin and the insulin resistance index in diabetic rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 32 male Wistar streptozotocin-(STZ) diabetic rats were randomly divided into four groups including the control, training, supplementation and training + supplementation. The training program included 8 weeks, five sessions per week, and each session with 6-12 periods of two minutes activity at 90% maximum speed and one minute rest (10 m/min). The Aloe Vera gel (300 mg/kg) was given as gavage in the supplementation recipient groups, 5 days a week for 8 weeks.
    Results
    The results showed that the insulin levels and insulin resistance index increased and resistin decreased significantly in the experimental groups (P<0.001). Fasting glucose increased in the training group, but decreased in the supplementation and training+ supplementation groups (P>0.05).
    Conclusion
    It seems that combination of high intensity interval training and the use of Aloe Vera can have a positive effect on diabetes control by reducing resistin and glucose and increasing insulin levels.
    Keywords: Aloe Vera, Resistin, Interval training, Diabetes mellitus, Insulin resistance, Rat
  • Fahimeh Rezaei , Masoumeh Nezhadali*, Mehdi Hedayati Pages 387-394
    Background
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a chronic liver disorder, resulting from exceeding fat cumulating in the liver .Adiponectin, a protein secreted from the adipose tissue, reduces liver inflammation. In this study, the relationship between adiponectin rs17300539 gene polymorphism and a non-alcoholic fatty liver disease was investigated.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 80 subjects with NAFLD and 80 healthy subjects. The determination of polymorphism rs17300539 of adiponectin gene was performed by the PCR-RFLP method and electrophoresis technique. The plasma levels of adiponectin and insulin hormones were measured by an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kit.
    Results
    The results showed that there was no significant difference in allele frequencies between the two groups of the case and control (P>0.05). The body mass index (BMI) in genotype GA carriers was higher than that of genotype GG carriers (P<0.05). Moreover, the diastolic blood pressure in the male patients carrying the genotype GA was higher than that in the genotype GG carriers (P<0.05). In the female patients carrying the genotype GA, the AST and triglyceride levels were higher than the GG female carriers (P<0.05).
    Conclusion
    It seems that the allele G can be beneficial in reducing the side-effects of the non-alcoholic fatty liver disease.
    Keywords: Non-alcoholic fatty liver, Adiponectin, Polymorphism, Adipose tissue
  • Salar Abasi , Mahmoud Nikseresht * Pages 395-401
    Backgrounds
    Apelin is an adipokine that may play a significant role in regulating energy metabolism. Obesity and physical activity are factors that affect the concentration of apelin, but it is not known which one is more prominent. Thus, the aim of this study was to compare the serum levels of apelin-13 and the maximal oxygen consumption (VO2max) in men who are inactive normal-weight, active and inactive obese.
    Materials and Methods
    Forty-five healthy men (age range, 34-46 years) were assigned to one of the following groups. 1) active-obese: body mass index (BMI)=28-33.9 kg/m2, 3-5 score in the physical activity rate questionnaire (PAR-Q) and n=16; 2) inactive-obese: BMI = 28-33.9 kg/m2, 1 in PAR-Q and n=18; 3) inactive normal-weight: BMI=18.5-24.9 kg/m2, 1 in PAR-Q and n=11. Blood samples were collected from the subjects in a fasting state; then, the serum level of apelin-13 was measured by the ELISA method. The VO2max was estimated by the non-exercise method and based on the PAR-Q.
    Results
    One-way ANOVA showed that there was no significant difference in the serum levels of apelin-13 between the groups (P=0.73). It was found that VO2max was significantly lower in the inactive-obese group compared to the other groups (P≤0.001); however, no significant difference was noted between the active-obese and inactive normal-weight groups (P=0.14).
    Conclusion
    Findings of this study show that the moderate physical activity and type 1 obesity could not be effective in apelin-13 concentration. In addition, it can be suggested that the obesity and physical activity indices have the same reciprocal effects in maximal oxygen consumption.
    Keywords: Apelin-13 peptide, Body mass index, VO2max, Physical fitness
  • Marjan Zahmatkesh , Ramin Shabani * Pages 402-411
    Background
    Obesity disturbs glucose homeostasis and inflammatory markers. The aim of this study was to examine the effect of a concurrent aerobic and resistance training on glucose homeostasis and high-sensitive serum C-reactive protein (HS-CRP) in overweight and obese anxious adolescent girls.
    Materials and Methods
    This clinical trial study was performed on 30 overweight and obese anxious adolescent girls. The subjects were randomly divided into experimental and control groups. Participants in the experimental group performed an aerobic exercise training program consisted of 3 sessions per week and each session of 90 minutes for 8 weeks. Glucose, insulin, HS-CRP and anxiety were measured before and after 8 weeks of the exercise program.
    Results
    The results showed that 8 weeks of the concurrent exercise caused a significant decrease in glucose (P=0.02), insulin (P=0.02), insulin resistance (P=0.05) and anxiety (P=0.02) compared with the control group. However, there was no significant difference in HS-CRP (P>0.05).
    Conclusion
    The concurrent aerobic and resistance exercises can be used to improve the blood glucose homeostasis and decrease anxiety in overweight and obese adolescent girls.
    Keywords: Aerobic exercise, Resistance training, Anxiety, C-reactive protein, Obesity, Insulin resistance
  • Behrooz Afshari , Abdollah Omidi*, Mojtaba Sehat Pages 412-418
    Background
    Bipolar disorder is a debilitating psychiatric disorder characterized by recurrent depression, manic and hippomanic episodes. The effect of a dialectical behavior therapy on executive functions in bipolar disorders has not been addressed so far. The aim of this study was to determine the effect of the dialectical behavior therapy on executive function in the bipolar disorder.
    Materials and Methods
    Sixty patients with a bipolar disorder were randomly assigned to the intervention (the dialectical behavior therapy combined with medication) and control (only medication) groups. The questionnaires and tests were used at baseline, after 12 weeks intervention, and three months after the intervention. Participants in the intervention group received twelve 90-min sessions of the standard dialectical behavior therapy for the bipolar disorder.
    Results
    The results showed that the intervention group had a lower score in mania, and depression. Also, the intervention group had a higher score in executive functions after three months intervention and three months follow-up.
    Conclusion
    The dialectical behavior therapy in combination with medication can lead to reduce manic and depression symptoms, and improve performance of the patients in planning and problem-solving.
    Keywords: Bipolar disorder, Dialectical behavior therapy, Executive function
  • Zahra Zanjani*, Masumeh Moghbeli Hanzaii , Hamid Mohsenabadi Pages 419-428
    Background
    Cell phone plays an essential role in communications throughout the world. This question has been raised whether the over use of the cell-phone could lead to addiction. Addiction to cell phone use is characterized by the overuse and preoccupation with the mobile phone. So, the aim of this study was to investigate the relationship of depression, distress tolerance and difficulty in emotional regulation with addiction to cell-phone use in students of Kashan University.
    Materials and Methods
    In this analytical-descriptive study, 200 students of Kashan University in the academic year 2016-2017 were selected by the cluster sampling method. The research tools included the cell-phone over-use scale (COS, 2007(, Beck depression inventory (BDI), difficulty in emotion regulation scale (DERS), and distress tolerance scale (DTS).
    Results
    The results of the regression analysis showed that depression, distress tolerance and difficulty in emotional regulation explained more than 33% of the changes in addiction to cell-phone use. Also, there was a significant correlation between depression and addiction to cell-phone use (r=0.22, P<0.05). In addition, there was a significant correlation between distress tolerance (r=-0.47, P<0.05) and difficulty in emotion regulation (r=0.50, P<0.05) with cell-phone addiction in Kashan University students.
    Conclusion
    According to the results of this study, addiction to cell-phone use can be predicted by three variables of depression, distress tolerance, and difficulty in emotion regulation. The difficulty in emotion regulation played a stronger role in this prediction.
    Keywords: Addiction to cell phone use, Depression, Distress tolerance, Emotion regulation
  • Fariba Raigan , Mohsen Taghadosi*, Narges Sepahi , Mohammad Khaki Pages 429-436
    Background
    Complaints of sleep disorders are common in ischemic heart patients, even after taking sleeping drugs. Evaluation of the causes of sleep disorders and modifying these factors that lead to the progression of patients' treatment is very important. Therefore, this study aimed at investigating sleep disorders and their effective factors in cardiac ischemic patients admitted to the cardiac care unit (CCU) with the use of sleeping drugs.
    Materials and Methods
    This descriptive analytical study was conducted on 250 patients in the CCU ward of Kashan Shahid Beheshti Hospital, during 2017-2018, using the random sampling method. Data were collected by a specific questionnaire with 0.90 validity and 0.76 reliability.
    Results
    In total, 80.4% of the patients reported a degree of sleep disorders. The most common problems were observed subsequently in the onset and duration of sleep, sleep disorders due to environmental factors, daily dysfunction, sleep disorder due to heart disease, and respiratory problems during sleep. Among the environmental factors, there was a significant relationship between sleep disorders and lack of a comfortable bed condition (OR=20.42), continuous illumination of the lights (OR=19.05), feeling of hot or cold (OR=15.44), feeling of the unpleasant odor (OR=13.60), and high levels of noise in the ward (OR=12.22).
    Conclusion
    According to the results of this study, paying more attention to these patients, comprehensive review of them, and the establishment of a care plan for the improvement of sleep conditions are necessary in hospitalized patients.
    Keywords: Ischemic heart disease, Factors affecting sleep disorders, Sleep disorders questionnaire, CCU
  • Fatemeh sadat Ghoreishi*, Fatemeh Assarian Pages 437-440
    Background
    Pedophilia is a paraphilia subtype and it is rarely reported as hypersexuality manifestation in bipolar patients. Various studies have evaluated the co-occurrence of paraphilia disorders with bipolar disorders. Since the prognosis and treatment of pedophilia as a disorder and pedophilia as just a sign are completely different, the present case report is of particular importance. Case Report: The reported case was a 45-year-old man with pedophilia referred to the psychiatric center. The examination revealed that the patient was suffering from the bipolar disorder. In mania phases, he developed pedophilia behaviors and such behaviors were completely resolved with the control of the bipolar disorder through drug therapy.
    Conclusion
    Pedophilia can be a symptom associated with mood disorders; therefore, it is important to be considered in the prognosis and treatment of such form of pedophilia.
    Keywords: Bipolar disorder, Pedophilia, Case report