فهرست مطالب

فیض - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 104، فروردین و اردیبهشت 1398)

مجله فیض
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 104، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • خاطره خوارزمی، اژدر حیدری، ابوالفضل ارجمند* صفحات 1-9
    سابقه و هدف
    کورکومین نوعی پلی فنول موجود در گیاه زردچوبه است که با اثر حفاظت عصبی و تعامل با ملکول های مختلف مثل نیتریک اکساید (NO)، در بهبود اختلالات شناختی نقش دارد. این مطالعه به بررسی اثر کورکومین بر اختلال حافظه اجتنابی ناشی از مورفین و بررسی سطح متابولیت های نیتریک اکساید (NOx) در موش بزرگ آزمایشگاهی می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی 40 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر به 4 گروه 10 تایی تقسیم شده و یادگیری و حافظه آن ها طی دو روز در دستگاه حافظه اجتنابی بررسی شد: گروه کنترل 35 روز گاواژ سالین (ml/kg 10) و گروه کورکومین 35 روز گاواژ کورکومین (mg/kg 10) و سپس در روز آموزش سالین داخل صفاقی پس از آموزش دریافت کردند؛ گروه مورفین 35 روز گاواژ سالین و گروه کورکومین+مورفین 35 روز گاواژ کورکومین (mg/kg 10) و سپس در روز آموزش مورفین داخل صفاقی (mg/kg 5/7) پس از آموزش دریافت کردند. حافظه حیوانات در روز پس از آموزش به صورت زمان تاخیر ورود به اتاقک تاریک (ثانیه) در دستگاه حافظه اجتنابی گزارش شد. سپس، فعالیت حرکتی در دستگاهopen field بررسی شده و پس از خروج مغز تحت بیهوشی عمیق، سطح NOx به روش گریس اندازه گیری شد.
    نتایج
    حافظه اجتنابی در گروه مورفین نسبت به گروه کنترل کاهش (0/001<P) و در گروه مورفین+کورکومین نسبت به گروه مورفین افزایش (0/01<P) داشت. سطح NOx نیز در گروه مورفین نسبت به گروه کنترل کاهش (0/05<P) و در گروه مورفین+کورکومین نسبت به گروه مورفین افزایش (0/001<P) داشت. فعالیت حرکتی تغییر معناداری بین گروه ها نداشت (0/05 >P).
    نتیجه گیری
    کورکومین احتمالا از طریق مسیر سیگنالی NOاختلال حافظه اجتنابی ناشی از مورفین را در موش بزرگ آزمایشگاهی بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: حافظه، یادگیری، کورکومین، مورفین، نیتریک اکساید
  • سید هادی رضوی، سید علی حسینی*، مسعود نیکبخت صفحات 10-19
    سابقه و هدف
    دیابت در درازمدت موجب آسیب بافت قلب می گردد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین تداومی و تناوبی همراه با کروسین بر بیان ژن هایBDNF وNGF در بافت قلب موش های دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 49 سر موش دیابتی در گروه های تمرین تناوبی، تمرین تداومی، تمرین تناوبی+کروسین، تمرین تداومی+کروسین، کروسین، شم و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین تناوبی و تداومی به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته به ترتیب با شدت 85-80 و 55-50 درصد حداکثر سرعت دویدن روی نوارگردان دویدند و گروه های کروسین به مدت 8 هفته روزانه mg/kg 25 کروسین دریافت کردند.
    نتایج
    تمرین تناوبی و تمرین تداومی+کروسین اثر معنی داری بر افزایش BDNF داشت (0/001=P). تمرین تداومی+کروسین در مقایسه با تمرین تداومی، کروسین، تمرین تناوبی و تمرین تناوبی+کروسین اثر بیشتری بر افزایش BDNF داشت (0/001=P). همچنین، تمرین تداومی+کروسین اثر معنی داری بر افزایش NGF داشت (0/001=P) و تمرین تداومی+کروسین نسبت به تمرین تداومی، کروسین، تمرین تناوبی و تمرین تناوبی+کروسین اثر بیشتری بر افزایش NGF داشت (0/001=P).
    نتیجه گیری
    تمرین تداومی همراه با دریافت کروسین نسبت به تمرین تداومی، تمرین تناوبی، کروسین و تمرین تناوبی همراه با کروسین دارای اثرات بیشتری در افزایش بیان نوروتروفین ها در بافت قلب موش های دیابتی می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین تداومی، کروسین، BDNF، NGF، دیابت
  • پریسا توکلی، هانیه جعفری*، پریچهره یغمایی صفحات 20-26
    سابقه و هدف
    امروزه به دلیل سبک نادرست زندگی ابتلا به کبد چرب افزایش پیدا کرده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره زنجبیل و ویتامین K بر سطوح سرمی آنزیم های شاخص کبدی در موش های مبتلا به کبد چرب غیرالکلی است.
    مواد و روش ها
    موش های سوری نر نژاد NMRI به صورت تصادفی به شش گروه پنج تایی شاهد، شم (دریافت کننده رژیم پر چرب)، کنترل مثبت (دریافتکننده سیلیمارین)، دریافتکننده عصاره زنجبیل، دریافتکننده ویتامین K، و دریافتکننده عصاره زنجبیل و ویتامین K به مدت چهار هفته تقسیم شدند. عصاره زنجبیل و ویتامین K روزانه با دوز mg/kg0/2 به صورت درون صفاقی تزریق شد. سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) برای ارزیابی آسیب و عمکرد صفراوی کبد، و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و کاتالاز (CAT) جهت تعیین وضعیت آنتی اکسیدانی کبد در سرم اندازه گیری شدند.
    نتایج
    سطوح سرمی ALT،AST و ALP در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره زنجبیل، ویتامین K و عصاره زنجبیل به همراه ویتامین K نسبت به گروه شم (رژیم پرچرب) دارای کاهش معنادار بود (0/05< P)، اما سطوح سرمی CAT و SOD دچار افزایش معنادار شد (0/001< P).
    نتیجه گیری
    به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ترکیبات موثره گیاه زنجبیل و نیز به دلیل نقش ویتامین K در انعقاد خون و عملکرد مناسب کبد، ترکیب عصاره زنجبیل همراه با این ویتامین سبب بهبود عملکرد کبد چرب غیرالکلی در موش های سوری می شود.
    کلیدواژگان: زنجبیل، ویتامین K، آنزیم های کبدی، کبد چرب غیرالکلی
  • نگین جاهدی، رقیه پوزش جدیدی*، محمدرضا نصیرزاده صفحات 27-35
    سا بقه و
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل کلرلا بر میزان آنتی اکسیدان های مغز موش های صحرایی نر دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 50 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی در گروه های دیابتی: تمرین هوازی، مکمل کلرلا، تمرین+ مکمل کلرلا، کنترل و گروه کنترل غیردیابتی جایگزین شدند. تمرین به مدت 8 هفته (5 جلسه در هفته) روی نوارگردان انجام شد. گروه های کلرلا روزانه به اندازه 5 درصد وزن بدن، محلول پودر کلرلا تا پایان 8 هفته مصرف کردند. تمام گروه ها 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین جراحی شدند و پس از استخراج بافت مغز، میزان آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز آن اندازه گیری شد.
    نتایج
    فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز مغزی در همه گروه های دیابتی به طور معنی داری بیشتر از موش های سالم غیر دیابتی بود و هر سه نوع مداخله باعث کمترشدن مقدار افزایش فعالیت آنزیم های مذکور ناشی از دیابت شده بود. همچنین، اثر تجمعی مکمل و تمرین بهتر از هرکدام به تنهایی بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    مصرف کلرلا و تمرین بدنی در مغز موش های دیابتی برخلاف انتظار با افزایش فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز همراه بود که به نظر می رسد به علت تلاش مغز برای رفع شرایط استرس اکسایشی در مغز بروز می کند.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کلرلا، دیابت، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو
  • مهدی پورشاکر، اردشیر حسام پور* صفحات 36-44
    سابقه و هدف
    در میان پروبیوتیک ها، لاکتوباسیل ها با فعالیت باکتریوسینی به عنوان نگهدارنده زیستی سالم و بی خطر کاربری متعددی در زیست فن آوری میکروبی دارند. لذا، بررسی و تعیین فعالیت ضد میکروبی باکتریوسین لاکتوباسیل های بومی موجود در محصولات لبنی سنتی با قابلیت طیف وسیع درمانی حائز اهمیت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهشی تجربی پس از نمونه گیری و جداسازی لاکتوباسیل های بومی از ماست محلی منطقه ندوشن، از آنها به عنوان پروبیوتیک و تولید کننده باکتریوسین استفاده شد. اثر باکتریوسین تولیدی بر علیه 7 سویه باکتریایی بیماری زا به روش های چاهک و دیسک بررسی شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از روش چاهک نشان داد که بیشترین اثر مهارکنندگی روی باکتری های پاتوژن استافیلوکوکوس اپیدرمیس، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس و کاندیدا آلبیکانز به ترتیب مربوط به سویه های اسید لاکتیک بومی جداسازی شده شامل لاکتوباسیلوس دلبروکی، لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس پلانتاروم است. بر پایه روش دیسک، بیشترین میزان مهارکنندگی علیه باکتری های بیماری زا به ترتیب مربوط به لاکتوباسیلوس دلبروکی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس کازئی بود. اگرچه ترکیبات ضد میکروبی تولید شده، توسط آنزیم های پروتئولیتیک غیرفعال شدند، ولی در برابر طیف وسیعی از تغییرات pH و حرارت فعالیت خود را حفظ کردند.
    نتیجه گیری
    می توان از باکتریوسین پروبیوتیک های جداسازی شده از محصولات لبنی محلی منطقه ندوشن یزد به عنوان نگهدارنده زیستی سالم و بی خطر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیل، باکتریوسین، پاتوژن، ضدمیکروبی
  • حسن حسنی بافرانی، منوره احمدی، غلامرضا خسروی، عرفان خسروی، محمد کریمیان* صفحات 45-51
    سابقه و هدف
    آسیب های ناشی از استئوآتریت به وسیله انواع سیتوکین ها، فاکتور های رشد و واسطه های التهابی میانجی گری شده و اهمیت خانواده اینترلوکین 17 در این بیماری به طور فزاینده ای آشکار است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط واریته rs763780 ژن اینترلوکین 17F با ریسک ابتلا به استئوآرتریت زانو می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مورد-شاهدی 200 شرکت کننده شامل 100 فرد سالم و 100 فرد مبتلا به استئوآرتریت زانو مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی کاشان وارد مطالعه شدند. بعد از جمع آوری نمونه های خون از افراد شرکت کننده در مطالعه، ژنوتایپ نمونه ها در محل پلی مورفیسم فوق به وسیله روش PCR-RFLP تعیین شد.
    نتایج
    آنالیز داده ها نشان داد که ارتباط معناداری بین ژنوتایپ AG با افزایش ریسک ابتلا به استئوآرتریت زانو وجود داشته (0/01<P، 25/8-48/1CI=، 95 درصد، 49/3OR=) و ژنوتایپ GG با ریسک ابتلا به استئوآرتریت زانو ارتباط ندارد. همچنین، آنالیز آللی نشان داد که ارتباط معنا داری بین آلل G و استئوآرتریت زانو وجود دارد (0/01<P،30/6-1/39CI=، 95 درصد، 2/97OR=).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های فوق، rs763780 می تواند یک فاکتور خطر برای استئوآرتریت زانو محسوب شود. لذا، این پلی مورفیسم می تواند به عنوان یک بیومارکر بالقوه برای غربال گری افراد مستعد به استئوآرتریت زانو مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، اینترلوکین 17، پلی مورفیسم ژنتیکی، PCR-RFLP
  • زینب رضایی، ندا واحد، مراد رسولی آزاد، غلامعباس موسوی، امیر قادری* صفحات 52-60
    سابقه و هدف
    درمان نگهدارنده با متادون( Methadone maintenance treatment; MMT( ، یک درمان دارویی رایج در اختلال وابستگی به مواد افیونی می باشد. این درمان، باوجود نتایج مثبت، مشکلات روان شناختی متعددی مانند مشکل در تنظیم هیجان و تحمل پریشانی دارد. هدف این مطالعه تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) بر استراتژی های تنظیم هیجانی و تحمل پریشانی در بیماران تحت درمان با متادون است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با گروه مداخله و گروه کنترل می باشد. تعداد 50 مرد مراجعه کننده به کلینیک درمان با متادون به طور تصادفی در دو گروه گماشته شدند. در این مطالعه از پرسشنامه تنطیم هیجانی، پرسشنامه تحمل پریشانی، پرسشنامه اعتباردرمانی و پرسشنامه اتحاد درمانی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. .
    نتایج
    نمرات گروه مداخله در تحمل پریشانی بعد از 4 ماه مداخله (0/01< P) و 2 ماه دوره پیگیری (0/01< P) نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش پیدا کرد. همچنین، نمرات گروه مداخله در تنظیم هیجان بعد از 4 ماه مداخله (0/01<P) و 2 ماه دوره پیگیری (0/01 <P) نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    ترکیب هم زمان متادون درمانی با رفتاردرمانی دیالکتیکی می تواند در کاهش مشکلات روان شناختی بیماران وابسته به مواد افیونی مفید باشد.
    کلیدواژگان: درمان نگهدارنده با متادون، رفتاردرمانی دیالکتیکی، استراتژی های تنظیم هیجانی، تحمل پریشانی
  • لیلی صادقی امیری، علی برزگر*، نوین نیکبخش ذاتی، پویان مهربان صفحات 61-67
    سابقه و هدف
    سرطان معده یکی از عوامل اصلی مرگ ومیر ناشی از سرطان در شمال ایران است. یکی از عوامل موثر در این امر، مصرف زیاد سموم کشاورزی در این مناطق است. CYP1A1 یکی از اعضای مهم خانواده آنزیمی سیتوکروم P450 است که در مراحل سم زدایی نقش داشته و تغییر الگوی بیان آن تحت تاثیر مکانیسم های ژنتیکی و اپی ژنتیکی، با بروز سرطان ارتباط معنی دار دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی ابتدا DNA ژنومی نمونه های توموری و سالم معده با روش فنل کلروفورم استخراج و تبدیل بی سولفیتی با استفاده از کیتEpiTech DNA Bisulfite انجام شد. نواحی غنی از CpG پروموتر ژن CYP1A1 با استفاده از پرایمرهای اختصاصی تکثیر و سپس با روش توالی یابی بی سولفیتی سنجر و به صورت دو جهت توالی یابی شد. میزان متیلاسیون جایگاه های CpG محاسبه و همبستگی آن با خصوصیات دموگرافیک افراد بیمار با آزمون اسپیرمن بررسی شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که همبستگی معنادار مثبت بین متیلاسیون برخی از دی نوکلئوتیدهای CpG، به خصوص انواع موجود در توالی مورد توافق XRE (Xenobiotic response elements)، با مصرف سیگار و سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان معده وجود دارد. اما ارتباط معنی داری درخصوص تاثیر سن افراد بر میزان متیلاسیون مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف دخانیات و سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان معده تاثیر مثبت معنی داری بر میزان متیلاسیون پروموتر ژن CYP1A1 دارد. بدین ترتیب می توان از غربال گری میزان متیلاسیون این ژن در افراد سیگاری و دارای سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری، به عنوان یک مارکر برای تشخیص سرطان معده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: CYP1A1، متیلاسیون، سرطان معده، مصرف دخانیات
  • پریسا صداقتی*، حمید ذوالقدر، مریم شهبازی صفحات 68-74
    سابقه و هدف
    کنترل مطلوب پاسچر نیاز به دریافت پیام های حسی پیکری مناسب از محیط داشته و ایجاد اختلال در هریک از سیستم های حسی سبب اختلال در ارسال به موقع و مناسب پیام شده و متعاقب آن اختلال و بی ثباتی در کنترل وضعیت بدنی می گردد. بنابراین، تحقیق حاضر به بررسی نقش تغییرات حسی در کنترل پاسچر دختران فعال با و بدون سندروم استرس داخلی تیبیا می پردازد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مورد-شاهدی بوده و نمونه ها به طور هدف مند و در دسترس بر اساس روش محاسبه تعداد نمونه، به تعداد 60 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری شامل دختران ورزشکار با سابقه ورزش منظم بوده و نمونه ها 30 نفر ورزشکار دارای سندروم استرس داخلی تیبیا و 30 نفر ورزشکار سالم بودند. کنترل پاسچر در 6 وضعیت حسی مختلف با آزمون ایستادن تک پا در هر دو گروه انجام شد.
    نتایج
    مقایسه نتایج بین دو گروه ورزشکاران با و بدون سندروم استرس داخلی تیبیا تفاوت معنی داری در کنترل پاسچر 5 وضعیت حسی مختلف (چشمان باز و هایپراکستنشن سر، سطح سخت با چشم های بسته، چشمان بسته به همراه هایپراکستنشن سر، چشمان باز و هایپر اکستنشن سر و سطح نرم با چشمان بسته) را نشان داد (0/001=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کنترل پاسچر ورزشکاران دارای سندروم استرس داخلی تیبیا در صورت عملکرد مطلوب هم زمان سه سیستم حسی با افراد سالم مشابه بوده و درصورت حذف هریک از آنها کنترل پاسچر این افراد دچار اختلال خواهد شد.
    کلیدواژگان: تعادل، سندروم استرس داخلی تیبیا، کنترل پاسچر، ورزشکاران
  • عباس ابوالقاسمی، رضا سلطانی شال* صفحات 75-82
    سابقه و هدف
    ساختارهای مغزی، مولفه های شناختی و تنظیم هیجانی نقش مهمی در سبب شناسی اختلالات روانی دارند. بنابراین، بررسی تفاوت های سیستم های مدیریت مغزی و مولفه های شناختی تنظیم هیجان در مبتلایان به اختلالات روانشناختی مختلف می تواند در تشخیص دقیق و اتخاذ رویکرد روان درمانی متناسب نقش معناداری داشته باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر به منظور مقایسه سیستم های مغزی رفتاری و تنظیم شناختی هیجان در افراد مبتلا به اختلال احتکار و سایر اختلالات وسواس فکری-عملی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی 50 بیمار مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی و 50 بیمار مبتلا به اختلال احتکار به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مقیاس تنظیم شناختی هیجان و مقیاس سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات بازداری رفتاری و راه بردهای شناختی تنظیم هیجان منفی در افراد مبتلا به وسواس فکری-عملی در مقایسه با اختلال احتکار بیشتر بود، درصورتی که راه بردهای شناختی تنظیم هیجان مثبت در افراد مبتلا به اختلال احتکار در مقایسه با اختلال وسواس فکری-عملی بیشتر بود. بین سیستم فعال سازی رفتاری در دو گروه تفاوتی مشاهده نشد (0/05<P).
    نتیجه گیری
    توجه بیشتر به سیستم های مغزی و بهینه سازی شیوه های تنظیم هیجان، می تواند در آسیب شناسی و درمان اختلالات وسواس فکری عملی و اختلال احتکار وسواسی مفید باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری-عملی، احتکار، مغز، هیجان
  • هاشم شریفیان، محمد قربانی ثانی، غزاله تفاق، عرفان محمدی واجاری، محمدعلی محمدی واجاری، مریم محمدزاده* صفحات 83-88
    سابقه و هدف
    یکی از مهم ترین قسمت های بدن که برای تعیین جنسیت در پزشکی قانونی استفاده می شود، جمجمه است. مطالعات پیشین بیشتر روی جمجمه های اجساد و نژادهای غیرآریایی بوده، درحالی که ما در این مطالعه تنها روی استخوان تمپورال افراد زنده و ایرانی تمرکز کرده و تفاوت های متریک این استخوان را بین دو جنس ارزیابی کرده ایم.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه مقطعی از فایل های سی تی اسکن بیمارستان امیراعلم طی سال های 95-1393 استفاده شده که با روش سهمیه ای-آسان انتخاب شدند. شاخص های متریک استخوان تمپورال در دو گروه مردان و زنان محاسبه شده و با یکدیگر مقایسه شدند.
    نتایج
    زاویه خارجی مجرای گوش داخلی، طول زایده ماستویید و نسبت طول به عرض زایده ماستویید بین دو جنس اختلاف معنا دار داشتند. همچنین، عدد هانسفیلد و ضخامت استخوانی بخش اسکواموس استخوان تمپورال، زاویه بین زایده زایگوماتیک استخوان تمپورال و بخش اسکواموس این استخوان و نیز عرض زایده ماستویید بین دو گروه مردان و زنان تفاوت معنا داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که ویژگی های استخوان تمپورال می تواند در کنار سایر شواهد و مدارک به تعیین جنسیت کمک کرده و مهم تر از آن بر وجود تفاوت های مورفولوژیک جنسیتی در ساختار های آناتومیک و به خصوص اسکلت تاکید ورزد.
    کلیدواژگان: جنسیت، جمجمه، سی تی اسکن، استخوان تمپورال
  • فاطمه اخوان عبیری، محمدرضا شعیری*، محمد غلامی فشارکی صفحات 89-101
    سابقه و هدف
    پژوهش های مختلف رابطه بین پریشانی روان شناختی و متغیرهای متفاوتی را مورد مطالعه قرار داده اند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی تغییرات پریشانی روان شناختی منطبق بر سبک دلبستگی با عنایت به نقش واسطه ای ذهن آگاهی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر پیرو طرحی از مطالعات همبستگی می باشد. نمونه تحقیق، 250 نفر از دانشجویان کارشناسی و دکتری حرفه ای دانشگاه شاهد را در بر داشت که در نیم سال نخست سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند. جهت سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21)، پرسشنامه تجارب مربوط به روابط نزدیک (ECR-R) و پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی (FFMQ) استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها بیان گر وجود رابطه مثبت و معنادار بین اضطراب دلبستگی و مولفه های پریشانی روان شناختی (اضطراب، افسردگی و استرس) و همچنین رابطه منفی و معنادار بین اضطراب دلبستگی و ذهن آگاهی بود. بین ذهن آگاهی و مولفه های پریشانی روان شناختی و نیز بین اجتناب دلبستگی و ذهن آگاهی رابطه منفی و معنادار به دست آمد. یافته های برآمده از معادلات ساختاری نقش واسطه ای متغیر ذهن آگاهی را در رابطه بین اضطراب دلبستگی و مولفه های پریشانی روان شناختی تایید نمود. تاثیر اجتناب دلبستگی بر مولفه های پریشانی روان شناختی تنها در حضور ذهن آگاهی به عنوان متغیر واسطه ای، و نه به صورت مستقیم، تایید گردید.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت در تاثیر اضطراب دلبستگی و اجتناب دلبستگی بر مولفه های پریشانی روان شناختی، ذهن آگاهی نقش واسطه دارد. به نظر می رسد این یافته ها در حوزه های مختلفی چون روابط بین فردی، تربیتی، خانوادگی و درمانی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، پریشانی روانشناختی، ذهن آگاهی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • علی ربیعی*، همایون تابش صفحات 102-107
    سابقه و هدف
    آسیب های ستون فقرات ثانویه به تروما دلیل اصلی موربیدیتی بیماران و عامل هزینه های گزاف بهداشتی و درمانی می باشد. اولین قدم در پیشگیری، شناختن عوامل اپیدمیولوژیک آن است. ما در این مطالعه بر آن شدیم تا با مشخص نمودن عوامل دموگرافیک و زمینه ساز آن در استان اصفهان اطلاعات جامعی در اختیار سیستم بهداشتی استان قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    مطالعه اپیدمیولوژیکی حاضر روی 510 نفر از بیمارانی که متعاقب آسیب تروماتیک ستون فقرات طی سال های 1396-1390 به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه نمودند، انجام گرفت. اطلاعات بیماران شامل سن، جنس، مکانیسم تروما، ناحیه درگیر ستون فقرات، نوع شکستگی و نیاز به جراحی استخراج و ثبت گردید.
    نتایج
    میانگین سن بیماران 52/14±31/42 سال بوده و 4/30 درصد ایشان زن بودند. 1/17 درصد آسیب ناحیه گردنی، 9/26 درصد آسیب ناحیه توراسیک و 1/56 درصد آسیب ناحیه لومبوساکرال داشته و 3/13 درصد دچار آسیب طناب نخاعی شده بودند. همچنین، 18 درصد به علت شکستگی ستون فقرات تحت جراحی قرار گرفتند. شایع ترین نوع شکستگی، compression (4/29 درصد) بوده و پس از آن شکستگی burst (28 درصد) قرار داشت. شایع ترین مکانیسم، تصادف با اتومبیل بود.
    نتیجه گیری
    باتوجه به آمار بالای حوادث در کشور و بروز آسیب های ستون فقرات به دنبال آن، لازم است که مطالعات زیادی در زمینه عوامل موثر بر آسیب های ستون فقرات و روش های پیشگیری این آسیب ها انجام شده و با کاهش عوامل موثر بر بروز این آسیب ها، از بار مالی و اجتماعی آن کاسته شود.
    کلیدواژگان: آسیب های ستون مهره ها، شکستگی های ستون مهره ها، آسیب های طناب نخاعی
|
  • Khatere Kharazmi, Azhdar Heydari, Abolfazl Ardjmand* Pages 1-9
    Background
    Curcumin, as a polyphenolic compound in turmeric plant, has a neuroprotective effect in the improvement of learning and memory. Curcumin has interaction with diverse molecules, e.g., nitric oxide (NO). The present study dealt with the effect of curcumin pre-treatment on morphine-induced inhibitory memory impairment and nitric oxide metabolites (NOx) level in rat.
    Materials and Methods
    In this experimental study, rats (n=40) were divided into four groups (each group, 10 rats) and their memory was evaluated in an inhibitory memory apparatus: Control (saline gavage for 35 days+post-training saline (i.p.)); Curcumin (curcumin gavage (10 mg/kg for 35 days)+post-training saline (i.p.); Morphine (saline gavage for 35 days+post-training morphine (7.5 mg/kg/i.p.)); Curcumin+Morphine (curcumin gavage (35 days)+post-training morphine (i.p.)). In all groups, the memory of animals in the second day (test) was reported as the time delay (Sec.) to enter the dark chamber. The locomotor activity was evaluated using the open field. After behavioral tests, the brain of animals was removed under deep anesthesia for evaluating the NOx level using the Griess method.
    Results
    The time delay to enter the dark chamber in Morphine and Morphine+Curcumin groups were decreased (P<0.001) and increased (P<0.01), compared to Control and Morphine groups, respectively. Tissue NOx levels in Morphine and Morphine+Curcumin groups were decreased (P<0.05) and increased (P<0.001), compared to Control and Morphine groups, respectively. Locomotor activity in open field did not show a significant difference in four groups (P>0.05).
    Conclusion
    Curcumin improves the morphine-induced inhibitory memory impairment in rat, probably via the NO signaling pathway.
    Keywords: Learning, Memory, Curcumin, Morphine, Nitric oxide
  • Seyed Hadi Razavi, Seyed Ali Hosseini*, Masoud Nikbakht Pages 10-19
    Background
    Diabetes in the long run causes damage to the heart tissue. The aim of the present study was to examine the effect of continued and interval training along with crocin consumption on BDNF and NGF gene expression in a heart tissue of diabetic rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 49 diabetic rats were divided into 7 groups: interval training, continued training, interval training + crocin, continued training + crocin, crocin, sham and control. Continued training and interval training groups ran on a treadmill for eight weeks, three sessions per week, with intensity rates of 80%-85% and 50%-55% of the maximum running speed, respectively. The crocin groups received 25 mg/kg crocin daily for eight weeks.
    Results
    Interval training and continued training + crocin significantly increased BDNF levels (P=0.001). Continued training + crocin increased BDNF levels more than those of continued training, crocin, interval training, and interval training + crocin groups (P=0.001). Also, continued training + crocin significantly increased NGF (P=0.001) and continued training + crocin increased NGF more than continued training, crocin, interval training, and interval training + crocin group (P=0.001).
    Conclusion
    Continued training with crocin has a more significant effect on increase of neurotrophins expression compared to continued training, interval training, crocin and interval training +  crocin groups in a heart tissue of diabetic rats.
    Keywords: Interval Training, Continued Training, Crocin, BDNF, NGF, Diabetes
  • Parisa Tavakoli, Hanyeh Jafary*, Parichehreh Yaghmaei Pages 20-26
    Background
    Today, the fatty liver disease has been increased due to the wrong life-style. The aim of this study was to determine the effect of ginger extract and vitamin K on serum levels of liver enzymes in mice with non-alcoholic fatty liver.
    Materials and Methods
    In this study, male NMRI mice were randomly divided into six groups of five including control, sham (received high fat diet), positive control (received silymarin), ginger extract, vitamin K, ginger extract and vitamin K groups. The animals were injected daily with ginger extract and vitamin K (0.2 mg/kg i.p.) for four weeks. Serum levels of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and alkaline phosphatase (ALP) for evaluation of liver bile defects and liver function, and the activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) enzymes to determine the antioxidant status of the liver in serum was measured.
    Results
    Serum AST, ALT and ALP levels significantly decreased in ginger extract, vitamin K, ginger extract and vitamin K groups compared to the sham group (P<0.05). However, the serum levels of CAT and SOD were significantly increased (P<0.001).
    Conclusion
    Findings of this study show that due to antioxidant and anti-inflammatory properties of ginger extract, and also due to an important role of vitamin K in coagulation and proper liver function, ginger extract with vitamin K can improve the function of non-alcoholic fatty liver.
    Keywords: Ginger, Vitamin K, Liver enzymes, Non-alcoholic fatty liver
  • Negin Jahedi, Roghayeh Pouzesh Jadidi*, Mohammadreza Nasir, Zadeh Pages 27-35
    Background
    The aim of this study was to investigate the effect of an eight-week aerobic training  program and chlorella supplementation on brain antioxidants of diabetic male rats.
    Materials and Methods
    Fifty male rats were randomly divided into 5 groups (n=10): aerobic training (AT), chlorella, training + chlorella, diabetic control and healthy control groups. Training was performed on a treadmill for eight weeks (5 sessions per week). Chlorella groups consumed chlorella powder solution once a day for eight weeks, each time with a dose of 5% of body weight. The rats of all the groups were anesthetized and sacrificed 48 hours following the last training session and after extraction of brain tissue, the levels of catalase and superoxide dismutase enzymes were measured.
    Results
    The activity of both enzymes (CAT and SOD) in all diabetic rats was higher than that in the healthy control group and of all three types of intervention led to a decrease in the amount of activity of these enzymes induced by diabetes. Also, the cumulative effect of supplementation and exercise was better than each other alone (P<0.05).
    Conclusions
    Chlorella consumption and exercise in the brain of diabetic rats, contrary to expectation, were associated with an increase in the activity of superoxide dismutase and catalase enzymes, which appears to be due to the brain's efforts to relieve oxidative stress in the brain.
    Keywords: Aerobic Training, Chlorella, Diabetes, Anti-Oxidants, Oxidative stress
  • Mehdi Porshaker, Ardeshir Hesampour* Pages 36-44
    Background
    Among probiotics, lactobacillus species with bacteriocin activities have been used in microbial biotechnology as safe biological preservatives. So, this study aimed to determine antimicrobial activity of bacteriocins of lactobacillus species isolated from lactic acid bacteria in traditional dairy products.
    Materials and Methods
    In this experimental study, isolated lactic acid bacteria from local yoghurt of Nadushan region were used as probiotics with a bacteriocin production potential. The bacteriocin effect of isolated lactic acid bacteria was investigated against seven pathogenic bacteria using well diffusion and disk methods.
    Results
    The results of well diffusion analysis showed that the most growth inhibitory effect against Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis and Candida albicans pathogen bacteria was caused by isolated lactic acid bacteria including Lactobacillus delbrucki, Lactobacillus caesium and Lactobacillus plantarum, respectively. Also, the results of disc method showed that the highest inhibitory effect against the bacterial pathogens was caused by Lactobacillus delbrucki, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus caesium, respectively. Although antimicrobial compounds were inactivated by proteolytic enzymes, they showed stability against variant pH and temperature treatments.
    Conclusion
    It seems that bacteriocin of the probiotics isolated from dairy products of this region can be used as a safe and healthy biological preservative in food industry.
    Keywords: Lactobacillus, Bacteriocin, Pathogenic, Antimicrobial
  • Hassan Hassani Bafrani, Monavareh Ahmadi, Gholam, Reza Khosravi, Erfan Khosravi, Mohammad Karimian* Pages 45-51
    Background
    The injuries in osteoarthritis are mediated by various cytokines, growth factors, and inflammatory factors and the importance of the interleukin 17 family in this disease is increasingly evident. The aim of this study was to investigate the association between interleukin 17F rs763780 gene variation and the risk of knee osteoarthritis.
    Materials and Methods
    In this case-control study, 200 participants including 100 healthy individuals and 100 patients with knee osteoarthritis referred to Shahid Beheshti hospital were enrolled. The blood samples of the participants were collected and genotypes of the samples in the polymorphic region were detected by PCR-RFLP.
    Results
    Results showed that there was a significant association between the genotype AG and an increased risk of knee osteoarthritis (OR=3.49, 95%CI=1.48-8.25, P<0.01). But, no significant association was found between the genotype GG and an increased risk of knee osteoarthritis. In addition, there was a significant association between the allele G and the risk of knee osteoarthritis (OR=2.97, 95% CI=1.39-6.30, P<0.01).
    Conclusion
    Findings of the present study show that rs763780 can be a risk factor for knee osteoarthritis. Therefore, this polymorphism can be considered as a possible biomarker for the screening of susceptible individuals to knee osteoarthritis
    Keywords: Knee osteoarthritis, Interleukin 17, Genetic polymorphism, PCR-RFLP
  • Zeinab Rezaei, Neda Vahed, Mourad Rasuli Azad, Gholam Abas Mousavi, Amir Ghaderi* Pages 52-60
    Background
    Methadone maintenance treatment (MMT) is a common medication in opioid dependence disorder. This treatment, despite the positive results, has many psychological problems such as difficulty in emotion regulation and distress tolerance. This study aimed to determine the effectiveness of dialectical behavioral therapy (DBT) on emotional regulation strategies and distress tolerance in patients under methadone therapy.
    Materials and Methods
    This study was a randomized controlled clinical trial with the intervention and control groups. Fifty men referred to the methadone treatment clinic were randomly assigned to two groups. In this study, emotion regulation questionnaire, distress tolerance questionnaire, corrective therapy questionnaire, and unified therapy questionnaire in three stages of pre-test, post-test and follow-up were used. Statistical analysis of the data was performed using SPSS 17 with Leven test, chi-square, t-test and repeated measure ANOVA.
    Results
    The results showed that the scores of the intervention group significantly decreased in the distress tolerance after 4 months of the intervention (P<0.01) and 2 months follow-up compared to the control group (P<0.01). Also, the scores of the intervention group significantly increased in the emotion regulation after 4 months of intervention (P<0.01) and 2 months follow-up (P<0.01) compared to the control group.
    Conclusion
    The simultaneous combination of methadone therapy and dialectical behavior therapy can be useful in reducing the psychological problems of patients with opioid dependence.
    Keywords: Methadone maintenance therapy, Dialectical behavior therapy, Emotional regulation strategies, Distress tolerance
  • Leili Sadeghi, Amiri, Ali Barzegar*, Novin Nikbakhsh Zati, Pooyan Mehraban Pages 61-67
    Background
    Gastric cancer is one of the main causes of cancer related deaths particularly in northern parts of Iran. It has been recently attributed to the increased application of agricultural pesticides in these areas. CYP1A1 is the prototype member of the cytochrome P450 detoxifying enzymes that its gene expression alterations as a result of genetic or epigenetic changes, has been verified to have significant role on gastric cancer incidence.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, genomic DNA of tumoral and normal stomach tissues was extracted by phenol chloroform protocol and was subjected to bisulfite conversion by the EpiTech DNA Bisulfite kit. CpG-rich regions of the CYP1A1 gene promoter was amplified using specific primers and subsequently was sequenced in both directions using direct bisulfite Sanger sequencing method. Methylation rate of the individual CpGs was calculated and its correlation with demographic features was estimated by Spearman's test.
    Results
    Results showed a significant positive correlation between promoter methylation of the CYP1A1 gene, particularly those CpGs existing in Xenobiotic response elements (XRE) consensus sequence, and smoking habit as well as familial history of gastric cancer. However, increasing age showed no significant effect on the methylation rate of the CYP1A1 gene promoter.
    Conclusion
    Smoking and familial history of gastric cancer showed positive correlation with CYP1A1 gene promoter methylation. Screening of the CYP1A1 gene promoter methylation in smokers and individuals having positive familial history of disease may be used as a marker for gastric cancer diagnosis.
    Keywords: CYP1A1, Methylation, Gastric cancer, Smoking tobacco
  • Parisa Sedaghati*, Hamid Zolghare, Maryam Shahbazi Pages 68-74
    Background
    Somatosensory afferent signals from from the environment are required for the posture control. The disorder of somatosensory systems results in impairment in on-time and efficient signaling and its upcoming postural instability. The present study aimed at investigating the effect of proprioceptive, vestibular and visual changes on posture control among the active girls with and without medial tibial stress syndrome.
    Materials and Methods
    In this case-control study, 60 girl athletes were purposefully selected with a history of regular physical activity, among them 30 girls had medial tibial stress syndrome and others were healthy athletes. The assessment of posture during the single-leg stance test was carried out on both groups (with and without medial tibial stress syndrome) in six different sensory positions.
    Results
    The results showed a significant difference in posture control in five different positions (opened-eye, head hyperextension, closed eyes on hard surface, closed eyes followed by head hyperextension, opened-eye and head hyperextension and closed eyes on soft surface) between athletes with medial tibial stress syndrome and healthy athletes (P=0.001).
    Conclusion
    It seems that in the presence of the coordinated function of three senses, the posture control of the girls with a medial tibial stress syndrome is similar to healthy girls and in the absence of each of the three senses, the posture control would impair.
    Keywords: Balance, Medial tibial stress syndrome, Posture control, Sensory changes
  • Abbas Abolghasemi, Reza Soltani Shal* Pages 75-82
    Background
    Brain structures, cognitive components, and emotion regulation have an important role in etiology of psychological disorders. So, study of the differences in brain management systems and cognitive components of emotion regulation in patients with different psychological disorders could have a significant role in precise diagnosis and selection of appropriate psychotherapy approach. The aim of this study was to compare the brain behavioral system and cognitive emotional regulation in patients with compulsive hoarding and obsessive-compulsive disorder
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 50 patients with obsessive-compulsive disorder and 50 patients with compulsive hoarding were selected using the convenience sampling method. Data were collected using the cognitive emotion regulation scale (CERQ-P-short) and behavioral inhibitory and activator system scale (BIS/BAS).
    Results
    The results showed that patients with obsessive-compulsive disorder had a higher mean score in the behavioral inhibition and negative cognitive emotion regulation compared to patients with compulsive hoarding. But, patients with compulsive hoarding had a higher mean score in the positive cognitive emotion regulation compared to those with obsessive-compulsive disorder. Also, there was no significant difference between the two groups in the behavioral activation system (P>0.05).
    Conclusion
    Paying more attention to brain systems and optimization of emotion regulation strategies can be useful in pathology and treatment of obsessive-compulsive disorder and compulsive hoarding.
    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Hoarding, Brain, Emotion
  • Hashem Sharifian, Mohammad Qorbanisani, Ghazale Tefagh, Erfan Mohammadi, Vajari, Mohammad, Ali Mohammadi, Maryam Mohammadzadeh* Pages 83-88
    Background
    The skull is one of the most important parts of the body used to determine gender in forensic medicine. Previous studies have focused on cadavers’ skulls in races other than Aryan race. However, the aim of this study was to focus only on temporal bone of living people in our country and evaluate the metric differences between the two sexes.
    Materials and Methods
    In this is a cross-sectional descriptive analytical study, CT images of patients in Amir Aalam Hospital were selected by the quota-convenience sampling method during 2015-2017. Temporal bone metric indices were calculated and compared in two groups of men and women.
    Results
    The results showed a significant difference in lateral angle of internal acoustic canal, length of mastoid process and the length to width ratio of mastoid process between women and men. But the width of mastoid process, bone thickness and Hounsfield units of squamous part of temporal bone and the angle between squamous part and zygomatic process of temporal bone showed no significant difference between the two groups (men and women).
    Conclusion
    The findings of this study show that certain characteristics of temporal bone alongside other clues can be useful in sex determination. Furthermore, it has emphasized the importance of sexual dimorphism in human anatomy.
    Keywords: Gender, Skull, CT scan, Temporal bone
  • Fatemeh Akhavan Abiri, Mohammad Reza Shairi*, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 89-101
    Background
    Various researches have studied the relationship between psychological distress and different variables. The present study aimed to predict psychological distress according to the attachment style with respect to the mediating role of mindfulness.
    Materials and Methods
    The present study follows a design of correlational studies. The sample of research included 250 undergraduate and M. D. students of Shahed University studying in the first semester of a 2017-2018 academic year. Data were collected using the Depression, Anxiety and Stress Scale-21 item (DASS-21), Experiences in Close Relationship-Revised (ECR-R) and Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ). Then, the data were analyzed using the SPSS-23 and AMOS-18 software. 
    Results
    The results showed a significant positive relationship between attachment anxiety and the components of psychological distress (anxiety, depression and stress), as well as a significant negative relationship between attachment anxiety and mindfulness. Also, a significant negative relationship was found between mindfulness and the components of psychological distress. In addition, a significant negative relationship was found between attachment avoidance and mindfulness. The results of the structural equation modeling confirmed the mediating role of mindfulness in the relationship between attachment anxiety and the components of psychological distress. The effect of attachment avoidance on the components of psychological distress was only confirmed in the presence of mindfulness as a mediating variable, rather than directly.
    Conclusion
    According to the findings of the current research, the mediating role of mindfulness in the effect of attachment anxiety and attachment avoidance on the components of psychological distress is confirmed. These findings seem to be applicable in different humanistic areas like interpersonal relationships, educational, family and therapeutic fields.
    Keywords: Attachment, Psychological distress, Mindfulness, Structural equation modeling
  • Ali Rabiei*, Homayoun Tabesh Pages 102-107
    Background
    Traumatic spinal injuries are the main cause of patients' morbidity and the underlying health costs. The first step in prevention of these injuries is to recognize their epidemiologic factors. The aim of this study was to identify the demographic and some other risk factors of traumatic spinal injuries in Isfahan Province.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 510 patients with traumatic spinal injuries referred to two main hospitals of Isfahan University of Medical Sciences during 2012-2018. Demographic data of the patients including age, sex, mechanism of injury, level of injury, type of fracture and the need for surgery were recorded.
    Results
    The mean age of the patients was 42.31±14.52 years and 30.4% were female. Seventeen percent of the patients had neck injury, 26.9% had thoracic damage, 56.1% had the lumbar region damage, and 13.3% suffered spinal cord injury. Also, 18% were surgically treated for spinal fracture. The most common type of fracture was compression fracture (29.4%), followed by burst fracture (28%). The most common mechanism of trauma was car accident.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of traffic accidents in this country and the following occurrence of spinal cord injury, more studies need to be conducted regarding factors affecting the spinal cord injuries and the ways of preventing these injuries, and as a result we can reduce social and financial burden of these injuries on society.
    Keywords: Vertebral injuries, Vertebral fractures, Spinal cord injuries