فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 89 (بهار 1393)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 89 (بهار 1393)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر سبحانی، علیرضا سبحانی صفحه 9
    تاریخ نگاری، اگر فارغ از گرایش های شخصی باشد، نتیجه بخش خواهد بود. مورخان ملل و نحل در انعکاس عقاید دیگران عموما تساهل به خرج داده اند. به طور نمونه گزارش های ملل و نحل شهرستانی، التنبیه و الرد علی اهل الاهواء و البدع، عبدالرحمن ملطی و الفرق بین الفرق بغدادی در مورد مکتب کلامی شیعه حاکی از تبیین مکتب به صورت مغرضانه است. بر پایه این تبیین های مغرضانه و وارد ساختن اتهامات گوناگون، برخی مستشرقین همچون آدام متز و دکتر سامی و به پیروی از مثل احمد ابن تیمیه، شیعه را وامدار معتزله معرفی کرده اند. این در حالی است که با بررسی منابع هر دو مکتب، ریشه های فکری و عقیدتی هر دو حکایت از سرچشمه واحدی دارد و می توان آنها را در کلام امیر بیان، امیرالمومنین یافت. همچنین بی اساس بودن نظر افرادی همچون ابن تیمیه، مبنی بر ورود برخی آراء مانند «تنزیه خدا و عدل» از زمان شیخ مفید، در کلام شیعه، مواردی از تالیفات متکلمان قرن دوم و سوم خلاف آن را به اثبات می رساند. علاوه بر نقاط مشترک بین معتزله و شیعه در مسائلی همچون پیراستگی از جسمانیت خدا، نفی جبری گری، نقاط اختلاف زیادی بین این دو گروه وجود دارد، همانند حکم مرتکب کبیره، شفاعت و... نتیجه اینکه با وجود اشتراکات دو گروه، هر دو منشا مشترکی داشته و آن را در کلام امیرمومنان می توان جستجو کرد.
    کلیدواژگان: شیعه، معتزله، کلام شیعی، کلام معتزلی، امیرالمومنین (ع)
  • علی ربانی گلپایگانی صفحه 27
    مساله شرور یکی از چالش های دیرینه در ارتباط با اعتقاد به خدای یگانه، دانا، حکیم و خیرخواه بوده است. دوگانه پرستان به دلیل اینکه وجود شرور را با صفات کماب خداوند ناسازگار پنداشته اند، برای شرور به آفریدگاری غیر از خداوند معتقد شده اند. حکمای الهی از عهد باستان تاکنون در نقد دیدگاه دوگانه پرستان، پاسخ ها و راه حل هایی را ارائه کرده اند. عدمی بودن شر، قلیل بدون شرور در مقایسه با خیرات و اجتناب ناپذیری خیرات از شرور، لزوم نگاه کلی و جامع نگر به جهان به جای نگاه جزئی و موردی، و فواید معرفتی و غیر معرفتی شرور برای بشر، راه حل هایی است که حکمای الهی درباره شرور ارائه کرده و به شبهه دوگانه پرستان پاسخ داده اند. در نوشتار حاضر این راه حل ها و پاسخها تبیین و تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: خیرات، شرور، خیر کثیر، شر قلیل، شر بالذات، شر بالعرض، عدمی بودن شر
  • محمدصفر جبرئیلی، سعید متقی فر صفحه 57
    مبحث عقلانیت همواره یکی از موضوعات چالش برانگیز در میان نحله های مختلف فلسفی-کلامی اسلامی و حتی غیر اسلامی است. فضا و شرایط متفاوت حاکم بر هر نحله فکری، برداشت ها و تفاسیری متفاوت از جایگاه عقل و عقلانیت به دست می دهد که برخی را دچار افراط و برخی را گرفتار تفریط کرده است. محمد ارکون با گزینش جانب افراط شان عقل را تا حد حاکمیت مطلق بر زندگی بشر بالا برده و بی توجهی به آن را از علل اصلی انحطاط مسلمین برمی شمارد. او برای انجام رسالت علمی خود در نقد عقل اسلامی از دو روش آسیب شناختی و تطبیقی بهره می گیرد. به نظر او آسیب های عقل دینی مانند فراتاریخی بودن، نقش اسطوره ای داشتن، ناسازگاری با ایمان، عصبیت و دگماتیک بودن و... موجب انحطاط و عقب افتادگی مسلمانان شده است. تلقی او از عقل دینی در قالب عقل غالب در جهان اسلام و بی توجهی به ویژگی ها و امتیازات و کارکردهای عقلانیت اسلام اصیل، باعث اشتباه او در آسیب شناسی عقل دینی شده است.
    کلیدواژگان: عقل، عقلانیت، عقل دینی، تاریخ مندی، اسطوره گرایی، دگماتیسم، نص گرایی
  • محمد ایزدی تبار* صفحه 75
    اهمیت بحث صفات شناسی در میان مباحث الهیات بر کسی پوشیده نیست و کمتر کتابی در موضوعات الهیات یافت می شود که به مباحث صفات نپرداخته باشد. ابعاد گوناگونی در بحث صفات نگاه اندیشمندان را به خود جلب کرده، مورد بحث و تحقیق آنان قرار گرفته است. یکی از مباحث صفات بحث از صفاتی است که اصل وجود و ثبوت آن برای خداوند محل تردید است که تحت عنوان «صفات مختلف فی ها» مطرح می شود. یکی از این صفات، صفت تکوین است. ماتریدیه مدافع ثبوت آن برای خدا بوده، آن را صفتی حقیقی قائم به ذات می دانند در حالی که سایر فرق معروف منکر آن هستند. ادله ای که ماتریدیه بر مدعای خود اقامه نموده اند ناتمام است. به نظر می رسد دغدغه ابومنصور ماتریدی در طرح صفت تکوین -یا دست کم یکی از دغدغه های وی- مسئله ربط حادث به قدیم بوده است. وی بسان فلاسفه که برای حل مشکل مزبور به وساطت عقول روی آورده اند، به دنبال حلقه واسطه ای بوده است که از آن طریق حوادث را به ذات قدیم الهی مرتبط کند. در اندیشه او تنها صفتی که بتواند چنین نقشی بر عهده گیرد، صفت تکوین است، ولی تلاش وی برای تبیین این راه حل ناتمام است. این نظریه مشکلاتی را نیز سر راه وی قرار داده است که رهایی از آن ناممکن است.
    کلیدواژگان: ماتریدیه، صفات ذات، صفات فعل، حادث، قدیم، تکوین، مکون، مکون
  • عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی، علی رئیسی صفحه 107
    سدیدالدین حمصی و ابن میثم بحرانی در دوره نزدیک به هم می زیسته اند و هر دو برای افاده مباحث کلامی به مدرسه حله دعوت شده اند. این دو متکلم برجسته شیعی، روش عقلی داشته و در تعارض عقل و نقل از تاویل بهره گرفته اند؛ با این تفاوت که ابن میثم بحرانی بر خلاف سدیدالدین حمصی در بحث های کلامی خود همچون خواجه نصیرالدین طوسی رویکرد فلسفی داشته است. از سوی دیگر، با این که هر دو از ادله نقلی غافل نبوده اند، اما حمصی از آیات و روایات بیش از ابن میثم بحرانی بهره گرفته است. هر دو، خبر واحد را در زمینه اعتقادات دینی حجت نمی دانند. سدیدالدین حمصی در برخی از مسائل اعتقادی به اجماع استناد کرده است؛ در حالی که چنین استنادی در آثار ابن میثم مشاهده نمی شود. ابن میثم روش شهودی را فی الجمله می پذیرد، ولی حمصی رازی در کتاب «المنقذ» به روش شهودی و جایگاه آن نپرداخته است.
    کلیدواژگان: سدیدالدین حمصی، ابن میثم بحرانی، روش شناسی، روش کلامی، عقل گرایی
  • محمدرضا امامی نیا صفحه 127
    قدرت دو تعریف مشهور دارد: یکی «صحت فعل و ترک» است. مقصود از «صحت»، «امکان» است، درباره معنای امکان چند احتمال داده شده است: امکان ذاتی، امکان بالقیاس، امکان وقوعی و امکان استعدادی. این احتمالات هر چند درباره «قدرت انسان» صادق است، لیکن بر «قدرت الهی» صدق نمی کند. امکان عام اما، در زمره احتمالات امکان در تعریف مزبور قرار ندارد. تعریف دیگر قدرت عبارت است از: «بودن فاعل به طوری که اگر بخواهد انجام می دهد، و اگر بخواهد ترک می کند»، این تعریف بر قدرت الاهی و قدرت انسان، هر دو صادق است. این دو تعریف، در «قدرت الهی» تلازم ندارند. با توجه به اینکه اراده الهی صفت فعلی است، تعریف مناسب تر برای قدرت الهی «مبدئیت واجب متعال برای ایجاد عالم بر اساس علم عنایی به نظام احسن و اختیار» است.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت الهی، صحتف امکان ذاتی، امکان بالقیاس، امکان وقوعی و امکان استعدادی
  • حمیدرضا شاکرین صفحه 149
    در دوره معاصر مباحث روش شناختی جایگاه برجسته ای در میان اندیشمندان علوم مختلف از جمله محققان علوم دینی یافته است، و از جمله اموری که با این مساله پیوند جدی دارد زبان دانش است. در مورد گزاره های الهیاتی نظریه های زبان شناختی متفاوتی وجود دارد که به دو روی آورد «معناگرایی ناشناختاری» و «معناگرایی شناختاری» قابل تقسیم است. صاحبان روی آورد دوم، در مورد گزاره هایی که از خدا سخن می گویند به دو گروه «ناحقیقی انگاران» و «حقیقی باوران» منشعب می شوند. مقاله حاضر، از روی آورد اول، نظریه «بازی های زبانی» ویتگنشتاین متاخر، و از روی آورد دوم، «زبان اسطوره ای» جان هیک- از ناحقیقی انگاران- و «زبان پیراسته» آلستون و «اشتراک معنوی و تشکیک وجودی» صدرالمتالهین- از حقیقی باوران- را بررسی کرده، و ضمن نمایاندن بروندادهای روش شناختی دیدگاه صدرایی به این نتیجه رسیده که تنها نظریه راهگشا در حوزه زبان الهیات، دیدگاه صدرالمتالهین است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی، عقاید دینی، روش شناسی، کارکردگرایی، زبان اسطوره ایف زبان پیراسته، اشتراک معنوی
  • سیدروح الله موسوی صفحه 187
|
  • Jafar Sobhani, Alireza Sobhani Page 9
    A historiography that is free of personal inclinations will be effective. Nonetheless, historians of creeds and sects generally acted negligently in demonstrating others’ believes. For instance, the accounts presented by Sahrestani’s Milal van-Nihal (creeds and sects), Abdurrahman Melti’s “at-Tanbih var-Radd ala Ahlil Ahva’ val Bida’” (the awakening and the response to the people of desire and heresy) and Baghdadi’s “al-Farghu baynal Firagh” (the difference between the sects) about Shiite theological School, indicate to a kind of biased presentation. Based on these biased presentations and making various accusations and following people like Ahmad ibn Taymiyyah, some orientalists like Adam Mez and Dr. Sami introduced Shi’a as it owes its theology to the Mutazelites, while the study of the sources of both schools shows that the intellectual and doctrinal roots of the both stem from one origin which can be found in sayings of the commander of the faithful, Imam Ali (p.h). Furthermore, the view of people like Ibn Taymiyyah according to which, some ideas like “purifying God from all attributes of creatures and Justice” have entered Shiite theology in Shaykh Mufid’s time will be proved baseless, by cases of works of theologians of second and third century. While Shia and Mutazelite share ideas like God’s purification of corporeality, negation of determinism, there are many differences like judgment about grave sinner, intercession and etc. between them. Hence, regarding what these two groups have in common, the both have a common origin that can be found in Imam Ali’s sayings.
    Keywords: Shia, Mutazeites, Shiite theology, Mutazelites theology, the commander of the faithful (p.h)(Imam Ali)
  • Ali Rabbani Golpaygani Page 27
    The problem of evils is one of ancient challenges in relation to the belief in one, omniscient, wise and benevolent God. While dualists have regarded the existence of evils as inconsistent with the Attributes of Perfection, they have believed for the evils in a creator other than God. Criticizing the view of the dualists, theologians have presented some answers and solutions. Nonexistence of evil, fewness of evils comparing to the goods, indispensability of evils for the existence of goods, necessity of a general and comprehensive view of the world instead of a partial case-viewing one, cognitive and non-cognitive profits of evils for human, are some solutions that theologians have presented about evils and answered to the dualists’ doubts. These solutions and answers have been explained and analyzed in the present article.
    Keywords: goods, evils, abundant good, slight evil, essential evil, accidental evil, nonexistence of evil
  • Mohammadsafar Jebreili, Said Mottaghifar Page 57
    The problem of rationality is always one of challenging issues among different Islamic and even non-Islamic theological and philosophical schools. Different environment and conditions prevailing over each school of thought and resulting in deferent readings and interpretations, involved some people in excess and some other in deficit. Choosing the side of excess, Muhammad Arkoun elevated the dignity of reason to the extent of absolute sovereignty over human’s life and regarded the inattention to it as one of the main reasons of the decadence of the Muslims. He takes advantage of two methods of critique and comparative to perform his scientific mission in the critique of Islamic reason. According to him, the defaults of religious reason like trans-historicity, having mythic role, inconsistence with the faith, fanaticism, dogmatism and etc. caused Muslim’s decadence and backwardness. His understanding of religious reason in the frame of the dominant reason in the Islamic word and his inattention to the characteristics, merits and functions of the rationality of the original Islam ended in his mistake in critique of religious reason.
    Keywords: reason, rationality, historicity, mythologicism, dogmatism, textualism
  • Mohammad Izaditabar* Page 75
    Nobody has disputed the importance of the issue of Divine Attributes among theological matters and almost all books written on theology have engaged the discussions about it. Divine Attributes have several dimensions that attracted the attention of thinkers who studied and discussed them among which is the discussion about those attributes that their mere existence and affirmation for God is doubtful and are posed as “controversial attributes”. One of these attributes is “the attribute of genesis”. Maturidites defend the affirmation of this attribute for God and consider it as a real self-subsistent attribute while other known denominations deny it. The proofs demonstrated by Maturidites on their claim are deficient. It seems that at least one concern of Abu Mansour Maturidi in posing the attribute of genesis was the problem of relating the temporal to the eternal. Like the philosophers who turned to the intermediary of intellects to solve the mentioned problem, he was looking for an intermediary through which relates the temporal to the eternal essence of God. According to his view, the only attribute that can undertake such a role is the attribute of genesis. But his endeavor in demonstrating this solution is in vein. This theory caused problems in his way from which he can not escape.
    Keywords: Maturidites, Attributes of the Essence, attributes of action, temporal, eternal, genesis, agent of generation, engendered being
  • Abdorrahim Soleimani Behbahani, Ali Raisi Page 107
    Sadiduddin al-Himmasi and Ibn Meitham al-Bahrani have lived in two close ages and both have been invited to the school of Hillah to teach theological issues. These two remarkable Shiite theologians used the rational method and took advantage of “the esoteric interpretation” for solving the problem of conflict between reason and transmission (naql) with a difference that unlike Sadiduddin al-Himmasi and like Nasir al-Din al-Tusi, Ibn Maitham al-Bahrani had a philosophical approach. Beside, while both were not negligent in referring to the transmitted arguments but al-Himmasi benefitted from Qur’anic verses and narrations more than Ibn Maitham. Neither of them, gives authority to single narration in the field of religious believes. Sadiduddin a-Himmasi has referred to consensus in some doctrinal issues while there is not such a reference in Ibn Maitham’s works. Ibn Maitham accepts intuitional method partially but al-Himmasi did not engage in intuitional method and its status in the book “al-Munqiz”.
    Keywords: Sadiduddin al Himmasi, Ibn maitham al Bahrani, methodology, theological method, rationalism
  • Mohammadreza Emaminia Page 127
    Power has two known meanings; one of which is “validity of action and abandonment”. What is meant here by validity is contingency; some possibilities have been posed about the meaning of contingency like essential contingency, contingency in relation to another, occurring contingency, potential contingency. Although these possibilities can be applied to human’s power but is not applicable to Divine Power. Nevertheless, general contingency is not in the category of the possibilities of contingency in the mentioned definition. The other definition is “agent’s being in a way that acts if it wants and abandons if it wants. This definition is applicable to the both. These two definitions do not have mutual implication in “Divine Power”. Regarding the fact that Divine Will is from the attributes of the acts, the more suitable definition of “Divine Power” is “the fundamentality of transcendental necessary being for the origination of the world on the basis of the creative foreknowledge to the best world and will”.
    Keywords: power, Divine Power, validity, essential contingency, contingency in relation to other, occurring contingency, potential contingency
  • Hamidreza Shakerin Page 149
    Methodology has found a remarkable status among the thinkers of different sciences including the researchers of religious sciences in the contemporary time. There are different linguistic theories about the theological statements that can be divided into two approaches of non-cognitive conceptualism and cognitive conceptualism. The holders of the second approach are divided to two groups of non-literalists and literalists concerning the statements that speak of God. Studying later Wittgenstein’s theory of language games from the first approach, john Hick’s “mythic language” from the first group of the second approach, William Alston’s “purified language” and Mulla Sadra’s “commonality of meaning [of existence] and existential gradation” from the literalists and demonstrating the methodological results of Sadraian view, the present article concluded that the only reliever theory in the realm of theological language is Mulla Sadra’s theory.
    Keywords: linguistics, religious beliefs, methodology, functionalism, mythic language, purified language, commonality of meaning