فهرست مطالب

کتاب و سنت - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1393)

نشریه کتاب و سنت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اشتراک لفظی در قرآن کریم و تاثیر آن بر اهم ترجمه های معاصر فارسی قرآن
    فخری معینی کوهی*، هادی حجت صفحات 7-34
    یکی از پدیده های زبانی که ناگزیر مترجمان قرآن کریم در ترجمهٔ آیات با آن مواجه اند، واژگان مشترک لفظی قرآن کریم است؛ الفاظی که در ظاهر یکسان اند اما در جملات مختلف، به معانی متفاوتی به کار رفته اند. عنوان «وجوه» که کاربردش به قرن نخست هجری باز می گردد، مفهوم عامی بود که این واژگان را نیز در برمی گرفت. سیبویه نیز با تعبیر «اتفاق اللفظین و اختلاف المعنیین» بدان اشاره کرد. در این مقاله تاثیر این واژگان بر مهم ترین ترجمه های فارسی معاصر قرآن کریم بررسی شده است . از این رو، نخست به پدیدهٔ اشتراک لفظی در زبان عربی پرداخته و پس از آن به وجود و اهمیت این الفاظ در قرآن کریم و ضرورت شناخت آن در ترجمهٔ آن اشاره شده، سپس تاثیر واژگان مشترک بر اهم ترجمه های معاصر فارسی قرآن در سه بخش اسامی، افعال و حروف بررسی و برای هر یک شواهدی ذکر شده است.
    کلیدواژگان: مشترک لفظی، اشتراک لفظی، ترجمه قرآن، وجوه و نظایر
  • چالش های چیدمان متن در تفسیر قمی
    پوران میرزایی صفحات 35-54
    با واکاوی چینش مطالب در کتاب تفسیر قمی درمی یابیم مولف این کتاب با وجود این که به انسجام مطالب خود در نگارش کتاب پای بند است و به گونه ای سعی کرده است تا مطالب را نظام مند و معنادار در کنار هم گرد آورد؛ اما در برخی بخش ها از شیوه اصلی خود در نگارش دست کشیده که ثمره آن ایجاد متنی نامنسجم است که خواننده را به سردرگمی می کشاند. این گونه نگارش از سوی مولف، نمایان گر تعمدی بودن است و تقویت کننده این ظن خواهد بود که نگارنده، کسی به غیر از علی بن ابراهیم است. این مطلب در فترت در نقل از علی بن ابراهیم و گزینشی عمل کردن مولف؛ نقل قول ها؛ ارجاعات و عبارات واسطه ای و نیز بیان چند دیدگاه تفسیری ذیل یک آیه و مقایسه میان آن ها، به روشنی به چشم می خورد.
  • فواید و راه های گسترش وفای عهد از نظر امیر المومنین علی (علیه السلام)
    کبری جهانپور*، سید محمد مهدی جعفری صفحات 55-66
    وفای عهد در اسلام از فضایل مهم اخلاقی و پیمان شکنی از رذایل اخلاقی ناپسند شمرده می شود. در قرآن کریم با قوی ترین تعبیرات و بیانات بر لزوم وفای عهد تاکید شده است. حضرت علی (علیه السلام) به طور مستقیم این فریضهٔ اخلاقی را توصیه فرموده و فواید آن را متذکر شده اند. بررسی راه های گسترش وفای عهد در آموزه های حضرت علی (علیه السلام) راهگشای ما در رسیدن به ارزش های جامعه اسلامی است. در این پژوهش با تکیه بر کتاب شریف نهج البلاغه و غررالحکم، مفهوم ، مصادیق و اهمیت وفای عهد از نظر امیر مومنان علی (علیه السلام) مورد بررسی قرار گرفته است. فواید وفای عهد که از کلام حضرت علی (علیه السلام) استخراج شده است، عبارت اند از: امنیت، آسایش، حفاظت، اعتماد و اطمینان اجتماعی، اتحاد، اعتبار عهود، کاهش خیانت و عهدشکنی، بهره مندی از خیر دنیا و آخرت، پیوند خداوند، پاداش حق تعالی؛ و نیز راهکارهای گسترش وفای عهد از نظر حضرت علی (علیه السلام) عبارت اند از: راستگویی، بالا بردن آگاهی خود و جامعه، تعجیل در تحقق وعده ها، ملکه سازی، صبوری و داشتن استقامت، تشکر و قدردانی، معاشرت و نزدیکی با وفاداران، احترام به ارزش ها.
    کلیدواژگان: علی (ع)، عهد، وفا، وفای به عهد، نهج البلاغه
  • طغیان در قرآن و حدیث
    محمد علی آبادی*، علیرضا حسنی صفحات 67-86
    یکی از مسائل مهم و قابل تامل، در آیات آغازین قرآن کریم مسئلهٔ «طغیان انسان» است؛ مسئله ایی که اهمیت و ضرورت آن را می توان، در اولویت طرح مسئلهٔ طغیان در آغاز وحی، نخستین ماموریت حضرت موسی (علیه السلام) برای درمان طغیان فرعون و عقوبت سخت طاغیان به خوبی مشاهده کرد. قرآن کریم با پرداختن به ابعاد مختلف این مسئله، اعم از علل و عوامل پدیداری، علائم، نشان ها و راه های برون رفت و درمان آن، ضمن تاکید بر اهمیت درمان آن، زمینهٔ رشد و کسب مکارم اخلاق را برای هر انسان طالب سعادت، فراهم می سازد؛ احساس بی نیازی (استغنا)، خودبرتر بینی (استکبار)، رفاه زدگی، عدم تزکیه و تهذیب نفس، از جمله مهم ترین عوامل پدیداری طغیان در قرآن کریم معرفی شده اند، که با علائمی چون: بخل، دنیاپرستی، کینه ورزی و دشمنی با یکدیگر و تاثیرپذیری از جریانات انحرافی بروز و ظهور پیدا می کند. آیات نورانی وحی و روایات ارزشمند معصومان (علیهم السلام) موثرترین راه های برون رفت و درمانی طغیان را کسب تقوای الهی، تزکیه و تهذیب نفس، یاد مرگ و توجه به معاد، درک حضور خدا، توجه به خلقت خود و اظهار نیاز به درگاه بی نیاز می دانند که بی تردید با بهره مندی از این روش ها می توان از بروز چالش های جدی رفتاری در اجتماعات انسانی جلوگیری کرد و زمینه را برای شکل گیری جامعهٔ مطلوب دینی و انسانی فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: طغیان، استغنا، تقوا، تزکیه، خشیت
  • نقد انگاره ناروا بودن ستایش های امیر مومنان (علیه السلام) از خود با تکیه بر خطبه های نهج البلاغه
    زهرا حقی، محمدرضا سبحانی نیا صفحات 87-110
    امیر مومنان، امام علی (علیه السلام) در میان سخنان نورانی و ارزشمند خود که در قالب خطابه یا غیر آن بیان فرمودند، به دلایلی به معرفی خود پرداخته‏اند که در مواردی به تمجید، ستایش و مدح کشیده شده است. ممکن است گروهی این بیانات را با دیدهٔ ابهام نگریسته و به گمان غیر اخلاقی بودن هرگونه خودستایی و دور بودن آن از ساحت مقدس امام (علیه السلام)، به سخنان حضرت تردید کنند. این نوشتار بر آن است تا با رویکرد دفاع از معارف علوی، به ویژه کتاب شریف نهج البلاغه و خطبه های آن، از سخنان حضرت علی (علیه السلام) دفاع کرده و شبهه غیراخلاقی بودن این خودستایی ها را دفع کند. در این راستا به این دستاورد پژوهشی نائل آمد که بیانات تمجیدآمیز امام علی (علیه السلام) از خود، از باب خودستایی مذموم و نکوهیده نبوده، بلکه از باب معرفی خود بر اساس ویژگی های شخصیتی منحصر به فردی است که حضرت دارا بودند و کاملا روا و شایسته و به مقتضای حال و ضرورت بوده است. پس به مناسبت، حکمت‏های تمجید امام علی (علیه السلام) از خود، مورد توجه قرار گرفت که اهم آن ها عبارت اند از: ذکر نعمت‏های خداوند، بیان حقایق تاریخی، دفاع از خود در برابر تهمت‏ها و ارائه الگوی کامل برای هدایت مردم.
  • وجوه معانی شهید در قرآن کریم
    سعیده کارآموزیان، محمد شاهرودی، حامد شریعتی نیاسر صفحات 111-133
    از کلمه شهید در آیات متعددی از قرآن کریم یاد شده است که تمامی آن ها به یک معنا نیستند. آنچه در عرف فرهنگ اسلامی امروز معمولا از این لغت به ذهن می رسد، کسی است که در راه خدا کشته شود، او را شهید می نامند. حال آن که شهید در این معنا در قرآن کریم به کار نرفته است و از شهدا با تعبیر «کشته شدگان در راه خدا» یاد شده است. بنابر این در این نوشتار برای فهم بهتر آیاتی از قرآن کریم که کلمه «شهید» و مشتقاتش در آن به کار رفته، وجوه مختلف معنایی و مصادیق این کلمه با استفاده از منابع تفسیری و کتاب های مرتبط علوم قرآنی از قبیل مفردات، وجوه و نظایر و... به روش کتابخانه ای مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته و نشان داده شده است که در قرآن کریم «شهید» و مشتقات آن به همان معانی لغوی کلمه یعنی «حاضر» و «گواه» به کار رفته است و در واقع وجوه معنایی ذکر شده همگی مصادیق مختلفی برای این کلمه است و نه معانی جدیدی برای آن.
|
  • Homonym in the Holy Quran and its influence on contemporary Persian translations of the Book
    Fakhri Moini Koohi*, Hady Hojjat Pages 7-34
    The most noted difficulties that every translator of the Holly Quran encounters, refers to a linguistic phenomenon known as homonyms- words which are identical in appearance but display distinct meanings in regard to their application in different contexts. The term recognized as “identical” in regard to these types of assertions was, in fact, originated in the 6th century AD. (The first century by the Islamic calendar) This title signified a general meaning of the words with homonymic petition. Homonyms in the Arabic language has been taken into consideration. Secondly, the significances of these identical words in the Holy Quran, as well as, the recognition of these types of assertions in the translations of the holy text have been examined. Thirdly, the influence of these declarations in contemporary translations of the Book into Persian, are inspected in three different sections: A-Nouns B- verbs and C- letters.
    Keywords: Homonym, homonyms- words, Translation of Quran, identical
  • Challenges in text sort in Tafsir Al-Qomi
    Pouran Mirzaei Pages 35-54
    By analysing the sort of contents of the book “Tafsir Al-qomi” we find that although the author tries not to lose the integrity of the text and bring together the contents in a meaningful and systematic way, but he has stopped his method in some parts of the book which causes an incoherent text and confuses the reader. Such written by the author, shows his intentional act and strengthen the suspicion that the writer is someone other than Ali ibn Ibrahim. This issue is clear in narrating from Ali ibn Ibrahim and selective action of the author, quotations, references and interfaces as well as the expression of a vision statement following interpretation of a verse and comparisons between them.
    Keywords: Ali Ibn Ibrahim, Tafsir Al-Qomi, sort of content
  • Advantages and ways of spreading fulfilling the promises in the point of view of Imam Ali (AS)
    Kobra Jahanpour*, Seyed Mohammad Mahdi Jafari Pages 55-66
    Fulfill the promises is one of the Islamic moral virtues and breach of promises counts among the vices. The holy Quran emphasizes on necessity of fulfilling the promises with the strongest phrases. Imam Ali (AS) has advised to this virtue directly and notes its advantages. Investigating the ways of spreading this value in Imam Ali’s (AS) teachings guides us to achieve Islamic society values. In this study, the meaning of fulfill the promises and its importance in the narrations of Imam Ali (AS) is studied based on the books Nahj-Al balaghah and Ghorar Al-hikam. As well the advantages of fulfilling the promises are derived of his words, such as: Safety, comfort, protection, social trust, unity, authenticity, enjoyment of good in this world and the Hereafter and link to Allah. The strategies to rich that goal in the words of Ali (AS) are: Honesty, raising the awareness of a person and the community, patience, resistance and respect for the values.
    Keywords: Ali (AS), pledge, promise, fulfill of the promise, Nahj Al-balaghah
  • Rebellion in Quran and Hadith
    Mohammad Aliabadi*, Alireza Hasani Pages 67-86
    One of the important issues that needs deep thought and contemplation raised in the early verses of the holy Quran is “rebellion” the importance of which can be recognized from its priority in revelation, and the Moose’s mission to correct Faro’s rebellion and to punish all the rebels. The holy Quran has paved the way for human beings to reach bliss, edification and self-reflection by raising different aspects of this issue including its symptoms and also by offering various ways out. A feeling of independence, arrogance, too much prosperity, lack of self-reflection and edification are among different significant factors that bring about this issue introduced by the holy Quran. Seeking piety, edification and purification of the self, remembrance of the death And eschatology, the realization of God’s admittance of one’s dependence to God are different ways of curing rebellion, offered by the holy Quran as well as by the Infallibles narrations one can, no doubt , refrain from this evil trait by obeying and following them. Rebellion can cause various satanic behaviors in human community. By obeying the holy Quran, however, we can build an evil-free, religious and humanistic society.
    Keywords: rebellion, satiety, piety, edification, God fearing
  • Criticism of Imam Ali's (AS) self-praising idea based on Nahj Al-Balaghah
    Zahra Haqqi, Mohammad Reza Sobhani Nia Pages 87-110
    In his brilliant and valued words expressed in the form of sermons or otherwise, Imam Ali (AS) tries to introduce himself for some reasons and in doing so, sometimes his wording is inclined toward some kind of self-praise. Some may view this wording as being vague and since in their view any kind of self-praise may be considered as unethical, so they may question these words belonging to Imam Ali (AS). This article, adopting a supportive approach to Imam Ali’s teachings, aims at expounding upon Imam Ali’s (AS) statements and removing any misconceptions about such a self-praising wording. In doing so, the author came to this understanding that Imam Ali’s (AS) self-praising words and remarks cannot be thought as being boasting, but it is seen as a way introducing himself on his unique character he enjoyed and it was in accordance with the requirements of his time and a matter of necessity. So, for the purpose of this study some of his self-praising remarks were taken into examined. They include: remembering God’s blessings, talking about historical facts, defending himself against wrongful accusations, and presenting a perfect model for people’s guidance.
    Keywords: Nahj Al-Balaghah, misconceptions of Nahj Al-Balaghah, self-praise, Imam Ali's (AS) self-glorification
  • Semantic aspects of " Shahid" in the holy Quran
    Saeide Karamoozian, Mohammad Shahroodi, Hamed Shariati Niassar Pages 111-133
    The word “Shahid” mentioned in many verses of the Quran, whereas they are not in a same sense. Present days in Islamic culture “Shahid” is a person who is killed for the sake of Allah. While in the holy Quran “Shahid” has a different meaning and Martyrs are those who are “slain in the way of Allah”. Therefore, in this article various aspects of the word “Shahid” and its examples are investigated through studying the exegeses of the Quran and Quranic sciences sources using library method to bring a better understanding of the word. According to this study “Shihid” in the holy Quran is used as “present” and “witness” and all other semantic aspects are several instances of the word, not new meanings.
    Keywords: Aspects, Shahd, Shahid, Witness, Holy Quran