فهرست مطالب

Govaresh - Volume:23 Issue: 3, 2018

Govaresh
Volume:23 Issue: 3, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/07/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله مروری
  • لیدا نریمان صالح فام، میلاد بسطامی، عباس یزدان بد * صفحات 129-140
    سرطان مری یکی از کشنده ترین بدخیمی های شناخته شده در جهان است. سرطان سلول سنگفرشی مری شایع ترین نوع این بیماری در کشورهای آسیایی می باشد. علی رغم پیشرفت در تکنیک های جراحی، بقای 5 ساله این بیماران بسیار ضعیف است. از این رو شناخت عوامل ژنتیکی و مسیرهای تنظیمی سلولی همانند میکروآرناهای دخیل در شکل گیری سرطان مری، در راستای تشخیص زود هنگام، مهم و ضروری به نظر می رسد. میکروآرناها دسته ای از RNA های غیر کد کننده کوچک 24 - 18 نوکلئوتیدی هستند که به صورت منفی به تنظیم بیان ژن می پردازند. به نظر می رسد بدتنظیمی میکروآرناها نقش مهمی را در مسیرهای مرتبط با تومور زایی ایفا می کند. شواهد بسیاری دال بر ارتباط بیان نابجای miR-100 با پاتوژنز سرطان سلول سنگفرشی مری وجود دارد. عملکرد و الگوی بیان miR-100 در سرطان مری بحث برانگیز است و نقش دقیق آن در پیش روی تومور ناشناخته مانده است. درک بهتر مسیرهای مولکولی متاثر از miR-100 در سرطان زایی فرصتی جدید در راستای یافتن اهداف درمانی بالقوه مبتنی بر آن را فراهم می سازد. در این مقاله، ژن های هدف اصلی miR-100 و مسیرهای تنظیمی منتهی به شکل گیری بدخیمی بویژه عملکرد و نقش احتمالی آن در سرطان سلول سنگفرشی مری را مورد مطالعه قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: میکروآرنا- 100، سرطان، مری، میکروآرنا
  • فرخ سعیدی *، فرخ حبیب زاده صفحات 141-145
    طی 90 سال گذشته، تمام کیست های کبدی هیداتید تحت عمل جراحی قرار می گیرند با این هدف که از عوارض خطرناک جلوگیری شده باشد. درصد مرگ و میر این گونه اعمال از 5 تا 12 درصد است، درحالی که درصد عوارض اگر بیماران عمل نشوند تقریبا 6 درصد است. بهترین راه درمان این کیست های انگلی این است که سیر طبیعی تکاملی آنها شناخته شود، که نکات برجسته آن عبارتند از: 1- اطراف بیشتر این کیست ها یک لایه حفاظتی پری سیست 1 گرفته است که مانع رشد کیست می شود و مشاهده آن مجوزی است برای عمل نکردن کیست. این لایه پری سیست هم ضخیم می شود به قطر یک سانتی متر و بیشتر و هم کلسیفیه که به چنین تغییر که به آسانی در سی تی اسکن بدون تزریق یا بلع ماده حاجب قابل رویت است، 2 PDCs گفته می شود باشد بجای عمل جراحی می توان این کیست ها را هر 1-5 سال پیگیری کرد )نه با سونوگرافی(. برای کیست های فاقد PDCs می توان زیر نظر متخصص بیماری های عفونی داروی آلبندازول 3 تجویز کرد. دردهای مکرر و خفیف یا احساس سنگین دلالت بر عارضه نیست و مجوزی برای عمل جراحی نیست. علامت دیگر رادیولوژی دال برعدم ضرورت اقدام جراحی وجود اشکال نامشخص معمولا به صورت خطوط منحنی در داخل حفره مرکزی کیست می باشد. این خطوط قطعات لایه لامینه انگل هستند داخل پری سیست که از لایه کلاژن انگل به عللی جدا شده اند. چنین کیست ها هم نیازی به عمل جراحی ندارند و در 70 % موارد طی یک دهه رو به افول می روند. بقیه 30 % کیست های تک مخزنی مبدل به مولتی وزیکولار 4 می شوند که فعلا نیازی به عمل ندارند. جدا شدن لایه لامینه انگل از لایه کلاژن پری سیست موجب می شود که شمار زیادی لارو انگل به داخل حفره مایع مرکزی ریخته شوند. اگر این لاروها که همان پروتواسکولکس 5 ها باشند به هر علت معیوب باشند، آن کیست به سوی افول می رود و اگر لاروها سالم باشند، به صورت کیست های دختر در کیست های مولتی وزیکولار درمی آیند، که این روند هم ده سالی به طول می کشد. از این مرحله به بعد هیچ اقدامی لازم نیست تا این که یکی از دو حالت یا عارضه ملاحظه شود: یکی از کیست های دختر از سوراخی که در جدار PDCs بوجود آمده است، به داخل یک مجرای بزرگ صفرائی وارد شده اما در انتهای مجرای کولدوک گیر می کند با علایم بالینی انسداد مجاری صفراوی که نیاز به عمل جراحی اندوسکوپیک رتروگرید کلانژیوپانکراتوگرافی 6 دارد. یا این که کیست مولتی وزیکولار با PDCs کلسیفیه دچار عفونت شده است که نیاز به درناژ دارد و در هر دو حال مرگ و میر این اعمال بسیار پائین است.
    کلیدواژگان: کبد، کیست هیداتید، عوارض، آلبندازول
  • مقاله پژوهشی
  • سمیه صرامی ، سعید لطیفی نوید*، صابر زهری ، عصمت عبدی ، عباس یزدان بد صفحات 146-151
    زمینه و هدف
    CagA یک پروتئین باکتریایی 120 تا 145 کیلو دالتون است که باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های آتروفی معده و سرطان معده می شود. پروتئین CagA دارای ناحیه تکرارپذیر EPIYA )گلوتامین - پرولین - ایزولوسین - تیروزین - آلانین (بسیار پلی مورف در ناحیه انتهای کربوکسیلی می باشد. هدف از این مطالعه تعیین تعداد و انواع موتیف EPIYA در ناحیه متغیر ' 3 سویه های هلیکوباکترپیلوری، و ارتباط آن ها با سرطان معده می باشد.
    روش بررسی
    تعداد کل 206 نفر) 170 نفر شاهد و 36 بیمار سرطان معده (که به مراکز آندوسکوپی در استان های مختلف ایران مراجعه کرده بودند) 1391 - 1386 (، مورد مطالعه قرار گرفت. واکنش PCR به منظور بررسی حضور هلیکوباکترپیلوری، ژن cagA و تعیین موتیف های EPIYA صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه از میان گروه شاهد و بیماران سرطان معده، 81) 6/ 47 ٪ (و 22) 1/ 61 ٪ (نفر به ترتیب حامل سویه های + cagA بودند. فراوانی موتیف های EPIYA-AB EPIYA-ABC ،EPIYA-ABCC ، و EPIYA-ABCCC در گروه بیماران سرطان معده به ترتیب 0%، 59 ٪، 9٪ و 8/ 31 ٪ گزارش شد. نتایج تحلیل رگرسیون ارتباط معنی داری بین حضور موتیف EPIYA-ABCCC و بروز سرطان معده نشان داد ] 003 /. ]OR = 9/99) %95 CI: 2/45 - 17/88 (, P = 0
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان می دهد که عفونت با سویه های هلیکوباکترپیلوری با بیش از یک موتیف EPIYA-ABCCC) CagA EPIYA C ( خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد. بنابراین بررسی حضور این ژنوتیپ ممکن است در کلینیک سودمند واقع شود.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، cagA، EPIYA، سرطان معده، ایران
  • سوگند وحیدی ، صبا ثریایی ، محمد محمدزاده ، سید سعید حسینی اصل * صفحات 152-158
    زمینه و هدف
    تلومراز آنزیم ریبونوکلئوپروتئینی مسئول حفظ طول تلومر می باشد. تلومراز ترانس کریپتاز معکوس 1 از اجزای اصلی و زیر واحد کاتالیتیکی آنزیم تلومراز می باشد و در سلول هایی که فعالیت تلومراز دارند بیان می شود اما در سلول های سوماتیک طبیعی قابل سنجش نمی باشد. با توجه به بیان اختصاصی hTERT در اکثر سلول های سرطانی می توان از بیان آن به عنوان یک عامل تمایز بین سلول های سرطانی و سلوهای طبیعی یاد کرد. به نظر می رسد مهار بیان hTERT به عنوان استراتژی درمانی انتخابی در مهار فعالیت تلومراز مطرح باشد. یکی از ابزار های اختصاصی مهار ژن ها استفاده از RNA های دو رشته ای کوچک ) )siRNA می باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سرکوب ژن hTERT بر بقای سلولی و چرخه سلولی سرطان معده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از رده سلولی سرطان معده انسان 2 در محیط کشت RPMI 1640 حاوی 10 درصد FBS و 1 درصد آنتی بیوتیک های پنی سیلین/ استرپتومایسین استفاده شده است. سرکوب ژن hTERT به وسیله FlexiTube siRNA انجام شد. تاثیر سرکوب ژن hTERT بر درصد بقای سلول ها با استفاده از تکنیک MTT توسط الایزا ریدر در 570 نانومتر و درصد فاز های سلولی چرخه سلولی با استفاده از تکنیک فلوسایتومتری و توسط رنگ آمیزی DAPI مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که درصد بقای سلولی مستقل از غلظت siRNA و وابسته به زمان می باشد. به طوری که با مقایسه غلظت های 0/1 μl ،0/05 μl و 0/15 μl از hTERT siRNA تغییر معنی داری در نرخ بقای سلول مشاهده نشد، در حالی که 48 ساعت پس از تیمار، نرخ بقای سلول به طور معنی داری p = 0/02( ( در سلول های تیمار شده در هر سه غلظت siRNA در مقایسه با سلول های کنترل پایین تر بود. آنالیز داده های فلوسایتومتری نیز به دلیل افزایش جمعیت سلولی در فاز G1 و کاهش در فاز S در زمان 36 ساعت پس از تیمار در مقایسه با کنترل توقف چرخه سلولی را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    کاهش معنی دار بیان hTERT منجر به القای آپوپتوز، کاهش بقا و رشد سلولی و توقف چرخه سلولی می شود.
    کلیدواژگان: سلول سرطانی، سرطان معده، hTERT، درصد بقای سلول، چرخه سلولی
  • فائزه بهرامی قلعه جوق ، فرناز فرشباف مانی صفت * صفحات 159-165
    زمینه و هدف
    بیماری سلیاک به عنوان یک بیماری مزمن وابسته به گلوتن با اختلالات روانی رابطه دارد. از این رو ضروری است در این افراد سلامت روان و پرخوری افراطی به عنوان مسائل روانشناختی بررسی شود.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مولفه های سلامت روان و پرخوری افراطی در بیماران سلیاک و افراد سالم انجام شد.
    روش بررسی
    طرح پژوهش توصیفی از نوع علمی - مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی افراد 80 - 18 ساله مبتلا به بیماری سلیاک و افراد سالم استان آذربایجان غربی در سال 95 است که از بین این افراد 40 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه گوارش و نیز بیماران مراجعه کننده برای تهیه ی فرآورده های بدون گلوتن از مراکز مربوطه که سلیاک آنها تشخیص داده شده بود و 40 فرد سالم که از لحاظ ویژگی های جمعیت شناختی با گروه بیمار همتا شده بودند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه پرخوری افراطی گورمالی و همکاران پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد میانگین نمرات جسمانی کردن ) 48 / F = 28 (، اضطراب) 50 / F = 61 (، افسردگی) 76 / F = 17 (، بدکارکردی اجتماعی) 77 / F = 30 (و پرخوری افراطی) 01 / F = 32 ( به طور معنی داری در افراد بیمار بیشتر از افراد سالم است.
    نتیجه گیری
    سلامت روان در بیماران سلیاک کمتر از افراد سالم است و پرخوری افراطی در این بیماران بیشتر از افراد عادی است. از این رو توجه به وضعیت روانشناختی این بیماران ضروری است.
    کلیدواژگان: مولفه های سلامت روان، پرخوری افراطی، سلیاک
|
  • Lida Nariman, Saleh, Fam, Milad Bastami, Abbas Yazdanbod * Pages 129-140
    Esophageal cancer (EC) is one of the deadliest malignancies worldwide. Esophageal squamous cell carcinoma (ESCC) constitutes the most common type of EC in Asian countries. Despite advanced surgical techniques, 5-year survival of the affected patients is very low. Therefore, identification of genetic factors and cellular regulatory pathways, including microRNAs (miRNAs), in esophageal carcinogenesis is necessary for early detection. MiRNAs are a class of small non-coding RNA about 18-24 nucleotides in length that negatively regulate gene expression. Deregulation of miRNAs was shown to have a crucial role in the pathways underlying tumorigenesis and tumor progression. Evidence indicates that aberrant expression pattern of miR-100 is associated with pathogenesis of ESCC. The function and expression pattern of miR-100 in ESCC are controversial and its effects in tumor progression has not been fully elucidated. A better understanding of molecular procedures mediated by miR-100 in carcinogenesis, may lead to the opportunity of exploring potential miR-100 based therapeutic applications. In this review, we provide an overview of miR-100, including its important regulation pathways and target genes involved in the development of cancers, emphasizing on its potential role in ESCC.
    Keywords: miR-100, Cancer, Esophagus, miRNA
  • Farrokh Saidi *, Farrokh Habibzadeh Pages 141-145
    For the past 90 years all asymptomatic hydatid cysts of the liver are routinely removed surgically to prevent serious complication. The mortality of such operations are above 6 %, while major complications of untreated liver hydatid cysts are less than 6 %. The best way to manage incidentally discovered asymptomatic liver hydatid cysts is to fully understand their natural history : 1) The pericyst layer surrounding most liver hydatid cysts will become thicker and calcified. Such changes are known as PDCs (Pericyst Degenerative Changes) on computed tomography (CT) and indicate that these cysts can no longer grow in size and, therefore, need not to be operated upon. They can be followed up by CT ( not sonography or magnetic resonance imaging [MRI] ) at intervals of 1-5 years, and no sooner, to avoid radiation exposure. Albendazole can be prescribed for them under supervision if they show no PDCs on CT. Mild, intermittent pain of abdomen or flank is not a sign of complication. 2) The inside field of hydatid cysts on CT and not sonography or MRI) should be inspected at intervals of 1-5 years. Finding any structures ( usually some lines) suggests that there has been detachment of the parasite from the host, called LMD( Laminated Membrane Detachment). These cysts will reach involution or develop daughter cysts over next 10 years, and also need not to be operated upon. Patients who develop jaundice, sever pain and fever, or have air in their cysts on CT, or have developed complications need to be operated upon, including ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangio Pancreatography).
    Keywords: Liver, Hydatic scyst, Complication, Albendazole
  • Somaye Sarrami, Saeid Latifi, Navid *, Saber Zahri, Esmat Abdi, Abdas Yazdanbod Pages 146-151
    Background
    CagA, a 120- to 145-kD Helicobacter pylori (H. pylori) protein, increases the risk of atrophic gastritis and gastric cancer (GC). The pathogenic CagA contains a highly polymorphic Glu-Pro-Ile-Tyr-Ala (EPIYA) repeat region in the C-terminal portion of the protein. The aim of this study was to determine the number and type of EPIYA (glutamine–proline–isoleucine–tyrosine–alanine) motifs within the cagA 3' variable region among H. pylori isolates and their association with GC.
    Materials and Methods
    The total number of 206 individuals (170 controls and 36 patients with GC) referring to the endoscopy units of several cities in Iran (2008-2014) were recruited. The polymerase chain reaction (PCR) amplification was performed to determine the presence of H. pylori, cagA gene, and EPIYA motifs.
    Results
    In this study, 81 (47.6%) and 22 (61.1%) of the controls and patients with GC were carriers of cagA+ strains, respectively. The overall frequency of EPIYA-AB, EPIYA-ABC, EPIYA-ABCC, and EPIYA-ABCCC in patients with GC were 0%, 59%, 9%, and 31.8%, respectively. The results of regression analysis showed a significant association between EPIYA-ABCCC motif and the risk of GC [OR = 9.99 (95%CI: 2.17-45.88), p = 0.003].
    Conclusion
    We propose that patients infected with H. pylori strains harboring more than one CagA EPIYA C motif (EPIYA-ABCCC) have an increased risk of GC, thus, testing for this genotype may have clinical usefulness.
    Keywords: H. pylori, cagA, EPIYA, Gastric cancer, Iran
  • Sogand Vahidi, Saba Sorayayi, Mohammad Mohammadzadeh, S Saied Hosseini, Asl * Pages 152-158
    Background
    Telomerase is a ribonucleoproteins enzyme responsible for the maintenance of telomere length. Human telomerase reverse transcriptase (hTERT) is a major component of the catalytic subunit of telomerase enzymes and is expressed in cells that have telomerase activity but is not expressed in normal somatic cells. Based on the specific expression of hTERT in most cancer cells, it can be considered as a factor in the distinction between cancer cells and normal cells. It seems that inhibiting the expression of hTERT has been presented as a therapeutic approach in inhibiting the activity of telomerase. One of the special tools for inhibiting genes is the use of small interfering RNA (siRNAs). The purpose of this study was to investigate the effect of hTERT gene on the cell viability and cell cycle in gastric cancer cells.
    Materials and Methods
    In this study, human cancer cells, adenocarcinoma gastric cell line (AGS) were cultured in RPMI 1640 medium (Roswell Park Memorial Institute) containing 10% FBS (Fetal Bovine Serum) and 1% penicillin/streptomycin antibiotics. The suppression of the hTERT gene was accomplished by FlexiTube siRNA. The repression effect of hTERT gene was investigated on cell viability by MTT assay [3-(4, 5-dimethylthiazol-2-yl)-2, 5-diphenyltetrazolium bromide] with ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) reader at 570 nm, and cell cycle performed by flow cytometry and DAPI (4', 6-diamidino-2-phenylindole) staining.
    Results
    The effect of hTERT siRNA on the cell viability by MTT assay showed time dependent cell viability of AGS cell line upon treatment and increasing the exposure time to 48 hours for that concentration decreased AGS cell (p = 0.02). Analysis of flow cytometry also showed increased number of cells in G1 phase and decreased the number of cells in S phase, and induced apoptosis via decreasing the level of hTERT expression.
    Conclusion
    The significant downregulation in hTERT mRNA after 48 hours of hTERT siRNA treatment inhibited the cell viability of AGS cells and cell cycle arrest.
    Keywords: Cancer cell line, Gastric cancer, hTERT, Cell viability, Cell cycle
  • Faezeh Bahrami Galejoogh, Farnaz Farshbaf Maneisefat * Pages 159-165
    Background
    Celiac disease as a chronic gluten-dependent disease is associated with mental disorders. Therefore, it is essential to study mental health and binge eating, as psychological issues, in these individuals. This study was performed with to compare the components of general health and binge eating in patients with celiac disease and healthy individuals.
    Materials and Methods
    The design of the study is descriptive-causal comparative. The statistical population includes all celiac patients and healthy people, aged 18 to 80 years from West Azerbaijan province in year of 2016. 40 patients that detected celiac disease and referring to gluten-free products from the relevant centers and the gastrointestinal clinic were selected and 40 healthy Individual who were matched with respect to demographic characteristics with celiac patients were selected by available sampling method. The participants answered Goldberg general health questionnaire and Gormally and et. Binge eating scale.
    Results
    The result of multivariate analysis of variance showed that the mean of somatic symptoms (F = 28.48), anxiety (F = 61.50), depression (F = 17.76), social dysfunction (F = 30.77), and binge eating (F = 32.01) in patients with celiac disease are significantly more than healthy people.
    Conclusion
    Mental health in patients with celiac disease is significantly worse than healthy people and binge eating in such patients is more common than healthy individuals. Therefore, it is essential to pay attention to the psychological status of such patients.
    Keywords: celiac disease- Component of mental health, Binge eating, Celiacof general health, binge eating
  • Naser Ebrahimi, Daryani *, Tina Deihim, Foroogh Alborzi Pages 168-177
    Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic disabling disease, which its incidence seems to have a significant increase during the last decade, especially in Iran. This is a narrative review regarding IBD treatment options including conventional and biological treatments, their indications, and their adverse effects. At the end, there is a brief discussion regarding IBD in special groups such as in pregnant women and the effect of nutrition in IBD.
    Keywords: Inflammatory bowel disease, Treatment, Pregnancy, Nutrition
  • Hossein Nobakht, Amir Saberi, Demneh *, Majid Mirmohammadkhani, Mona Fathi Pages 178-182
    Background
    Upper gastrointestinal bleeding (UGIB) is an important complication of low-dose aspirin. There are few and conflicting results about the etiology of UGIB in relation to low-dose aspirin. The aim of the present study was to evaluate the upper gastrointestinal endoscopy of patients taking low-dose aspirin who developed UGIB.
    Materials and Methods
    The medical records of patients with UGIB who referred to Fatemieh Hospital, Semnan, Iran during 2001-2011 were studied and eligible patients were enrolled to the study. The endoscopic data were extracted and compared between the patients taking low-dose aspirin and who were not taking aspirin (control).
    Results
    419 cases were studied. 58 (13.8%) patients consumed low-dose aspirin and 204 (48.7%) patients did not consume aspirin. The average age of the patients who received low-dose aspirin and those in the control groups were 65.9 ± 5.9 and 50.4 ± 22.3 years, respectively (p = 0.000). 46.6% and 32.4% of the patients in low-dose aspirin and control groups were women, respectively, and the remaining patients were men (p > 0.05). The main endoscopic findings in low-dose aspirin and control groups were erosions of the stomach, duodenum, and esophagus (55.9% and 51.7%) and peptic ulcer (50% and 43.6%), respectively. The other findings such as neoplasia, Mallory Weiss, and hiatal hernia were uncommon (1.7% and 5.9%). The prevalence of endoscopic findings was not statistically significant between the two groups (p > 0.05).
    Conclusion
    In this small study, although patients with UGIB and low-dose aspirin consumption had more peptic ulcers and erosions in comparison with the control group, the difference was not significant.
    Keywords: Low-dose, Aspirin, Gastrointestinal, Bleeding, Endoscopy
  • Fereshteh Izadi * Pages 183-192
    Background
    Crohn’s disease is the most challenging, common type of autoimmune disorders due to which, intestine is inflamed but its causes have not been defined. Although Crohn’s disease has been often thought of as an autoimmune disorder, it can be triggered by whatever that lead to the inflammation in the whole bowel. Henceforth, exploring trade-off among this disease and genomic variants supposedly will enhance the identification of important genes and in turn to the possible therapeutic protocols. The aim of the present study was to identify any association between Crohn’s disease and single nucleotide polymorphisms.
    Materials and Methods
    We retrieved single nucleotide polymorphism of genome-wide association studies (GWAS) on Crohn’s disease among which we extracted neighboring genes and expression variants in addition to pathways in which the affected genes are enriched.
    Results
    Using GWAS data can help to explain the disease incidence. We noticed that genes harboring single nucleotide polymorphisms in Crohn’s disease were mainly enriched in interleukin pathways in addition to fatty acid and choline metabolism.
    Conclusion
    The affected genes obtained by data analysis like fatty acid desaturase (FADS) and solute carrier family 22 (SLC22) could be proposed for future studies in order to clarifying their interactions by confident experiments and cross-sectional studies.
    Keywords: Crohn’s disease, eQTL, Single nucleotide polymorphism
  • Nader Roushan, Omid Eslami *, Reza Taslimi, Seyed Farshad Allameh Pages 193-196
    Upper gastrointestinal bleeding (UGIB) is a common medical condition that presents with hematemesis (vomiting of blood or coffee ground -like material) and/or melena (black, tarry stools). Gastroduodenal ulcer disease, erosive esophagitis, esophagogastric varices, and erosive gastritis/duodenitis account for most of the cases. Ectopic varices are varices develop at sites other than the esophagus and stomach for example duodenal, rectal, and peristomal varices. Ectopic varices are relatively rare; however, approximately 5% are related to gastrointestinal bleeding. Duodenal variceal bleeding is a rare cause of gastrointestinal bleeding. Here we report a case of UGIB due to duodenal varices in a 44-year-old woman who admitted to the hospital because of melena, nausea, and vomiting from 3 weeks earlier. Two esophagogastroduodenoscopic examination and one colonoscopic examination were normal. Computed tomography (CT) of the abdomen revealed ectopic varices in the duodenum. Endoscopic cyanoacrylate was injected and bleeding was controlled. The patient did not experience rebleeding after one month.
    Keywords: Ectopic varix, Gastrointestinal bleeding, Cyanoacrylate