فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال بیستم شماره 2 (تابستان 1388)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیستم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ناهید آریاییان، محمود جلالیان* صفحه 86
    پیش زمینه و هدف

    آرتریت روماتوئید یک بیماری سیستمیک مزمن با علت ناشناخته است. در سال های اخیر علی رغم مطالعات زیادی که بر روی تاثیر احتمالی گونه های واکنش گر با اکسیژن بر ایجاد آرتریت روماتوئید انجام شده است، ارتباط استرس اکسیداتیو با علایم بیماری بررسی نگردیده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی کاتالاز و میزان آنتی اکسیدان های غیر آنزیمی ویتامین E و ویتامین A سرم بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در مقایسه با افراد سالم و ارتباط آنها با علایم بیماری صورت گرفت.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مورد - شاهدی 60 نفر بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید در محدوده سنی 75-18 سال با 60 نفر فرد سالم متناسب از نظر جنس و سن مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه گیری فعالیت کاتالاز براساس میزان تجزیه H2O2 و به وسیله سنجش اسپکتروفتومتری، ویتامین E و ویتامین A به وسیله HPLC با فاز معکوس، CRP و RF براساس ایمونوتوربیدومتری، هموگلوبین به روش سیان و مت هموگلوبین و ESR به روش وسترگرن بر روی خون تام انجام گردید داده های مربوط به علایم بیماری توسط پزشک در پرسش نامه مربوطه ثبت گردید. بررسی نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 11.5 انجام شد. برای مقایسه میانگین متغیرها در دو گروه از t-test استفاده شد.

    یافته ها

    کاهش معنی دار میزان ویتامین A و ویتامین E و کاتالاز در بیماران نسبت به گروه شاهد دیده شد (01/0 P<) و در افراد مورد بررسی بین متغیرهای ویتامین E، ویتامین A، کاتالاز با متغیرهای وابسته CRP و RF همبستگی معنی داری و معکوسی وجود داشت (05/0 P<). همبستگی معنی داری بین ویتامین A با هماتوکریت و هموگلوبین و بین ویتامین E با هموگلوبین مشاهده شد (05/0 P<). همبستگی معکوس و معنی داری بین کاتالاز با هموگلوبین، هماتوکریت و ESR وجود داشت (05/0 P<) بعلاوه ویتامین E به طور چشمگیری با خشکی صبحگاهی، طول مدت بیماری و تعداد مفاصل ملتهب در ارتباط بود (05/0 P<).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج فوق نشان دهنده ی اهمیت ا سترس اکسیداتیو در ایجاد بیماری، التهاب و تخریب مفصلی است.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، ویتامین E سرم، ویتامین A سرم، فعالیت کاتالاز
  • صفحه 95
    پیش زمینه و هدف

    نوروپاتی ایسکمیک عصب بینائی به علت ایسکمی شریان مژگانی خلفی در افراد بالای 50 سال، یکی از شایع ترین علل کاهش بینایی است و مهم ترین علت آن آترواسکلروز عروق کاروتید در زمینه ی افزایش فشار خون و دیابت می باشد. روش های مختلفی در تشخیص این بیماری بکار می رود که سونوگرافی از جهت غیر تهاجمی بودن، سرعت و راحتی انجام آن منحصر به فرد می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه یافته های حاصل از TCD (سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال) بر روی 9 بیماری که در عرض یک سال با تشخیص بالینی نوروپاتی ایسکمیک عصب بینائی توسط چشم پزشک معرفی شده بود مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    یافته ها

    اندکس های جریان خون در شریان مغزی میانی (MCA) دو طرف در تمام بیماران در محدوده طبیعی بود. در 66% بیماران کاهش سرعت جریان خون در شریان چشمی وجود داشت که با تنگی نسبی شریان کاروتید داخلی همان طرف همراه بود. یافته های فوق با انجام MRA4 تایید گردیده و این دو باهم هم خوانی داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش همانند سایر مطالعات مشابه تایید کننده نقش مهم سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال در تشخیص نوروپاتی ایسکمیک عصب بینائی می باشد.

    کلیدواژگان: سونوگرافی داپلر ترانس کرانیال، نورپاتی ایسکمیک عصب بینائی، آترواسکلروز عروق کاروتید
  • فاطمه اقبالیان، علیرضا منصف صفحه 98
    پیش زمینه و هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع عفونت دستگاه ادراری بدون علامت در نوزادان بستری با زردی غیرکونژوگه طول کشیده در بیمارستان اکباتان همدان انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، پرونده 1244 نوزاد بستری به علت زردی غیر کونژوگه در بخش نوزادان بیمارستان اکباتان همدان از مهرماه 1381 لغایت مهر ماه 1385بررسی شد. نوزادان در محدوده سنی 14 تا 31 روز، نوزادان ترم با بیلی روبین بیش از 16 میلی گرم در دسی لیتر و نوزادان پره ترم با بیلی روبین بیش از 14 میلی گرم در دسی لیتر که زردی آن ها بعد از روز 14 تولد نیز ادامه داشت، وارد مطالعه شدند. در بیماران با کشت ادرار مثبت (به وسیله کیسه ادراری) آزمایش کامل و کشت ادرار به روش سوپراپوبیک نیز انجام شد. در نهایت داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش سیزدهم و با استفاده از آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 316 نوزاد مبتلا به زردی غیر کونژوگه طول کشیده بررسی شدند. کشت ادرار با روش سوپراپوبیک در 21 نوزاد (6/6%) مثبت بود. شایع ترین عامل ایجاد عفونت دستگاه ادراری با روش سوپراپوبیک اشریشیا کلی بود (9/80%). از بین 21 نوزاد با کشت ادرار مثبت به روش سوپراپوبیک 6/7% پسر و 3/5% دختر بودند. این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (05/0 P>). فراوانی عفونت ادراری در نوزادان پره ترم و در نوزادان با وزن هنگام تولد پایین به طور معنی داری از نظر آماری بیشتر از نوزادان ترم و نوزادان با وزن هنگام تولد نرمال بود (05/0 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه، شیوع عفونت دستگاه ادراری در نوزادان مبتلا به زردی غیرکونژوگه طول کشیده فاقد تب و علایم بالینی، 6/6% بود.
    کلیدواژگان: نوزاد، زردی طول کشیده، عفونت ادراری
  • بهروز ایلخانی زاده، شهرام شهابی، غلامرضا بهجتی، فرحناز نوروزی نیا، حمیدرضا فرخ اسلاملو، زهیر محمدحسن صفحه 104
    پیش زمینه و هدف
    سرطان مشکل جدی جوامع بشری است و در این مورد نیز تشخیص زودرس اهمیت خاص خود را دارد. اندازه گیری بعد فراکتالی حاشیه هسته سلول های سرطانی می تواند در روش های خودکار تشخیص سرطان بکار رود.
    مواد و روش کار
    41 مورد سیتولوژی مثبت و 33 مورد منفی بصور تصادفی انتخاب شدند. تصاویر دیجیتالی با استفاده از عدسی شیئی 100X میکروسکوپ نوری و هد ویدیوئی دیجیتال تهیه شد. پس از آماده سازی تصاویر هسته سلول ها(Preprocessing)، اندازه گیری ابعاد فراکتالی حاشیه آن ها توسط نرم افزار انجام شد.
    یافته ها
    میانگین بعد فراکتالی حاشیه هسته سلول های اپی تلیالی در سیتولوژی ادرار، در موارد مثبت (سرطانی) و منفی (سالم)، دارای اختلاف آماری معنی دار بود. انتخاب Cut off point مناسب (006/0±732/1 در این مطالعه)، قادر است سلول های اپی تلیال بدخیم و سالم را از هم تفکیک کند.
    بحث و نتیجه گیری
    براساس معیارهای صحت تشخیصی (حساسیت و اختصاصیت) و پیش بینی احتمال بیماری (ارزش پیش بینی کنندگی مثبت و منفی برای پاسخ های آزمون) و ارزش های درست نمائی مثبت و منفی برای نتایج تست، استفاده از اندازه گیری بعد فراکتالی حاشیه هسته سلول های سرطانی در گسترش رسوب ادراری، می تواند به عنوان یک Feature Extraction، در حوزه خودکارسازی تشخیص سرطان و طراحی دستگاه غربالگر، بکار رود.
    کلیدواژگان: خودکارسازی تشخیص سرطان، ماشین های غربالگر تشخیص سرطان، بعدفراکتالی
  • عترت جوادی راد، سید حمیدمدنی، صدیقه خزاعی، مهتاب رهبر صفحه 111
    مقدمه
    تومرهای عضله صاف رحم شایع ترین نئوپلاسم انسان هستند. تقسیم بندی بالینی این تومرها به صورت خوش خیم و بدخیم می باشد ولی گروه دیگری از ضایعات تحت عنوان (STUMP) وجود دارند که قرار دادن آن ها در یکی از این دو دسته مشکل است و افتراق این تومرها از یکدیگر، به اتکا رنگ آمیزی H&E مشکل است. هدف این مطالعه یافتن بیومارکرهای عینی برای افتراق و بررسی مقایسه ای مارکرهای پرولیفراسیون در سه گروه تومرهای مذکور می باشد.
    مواد و روش کار
    در هر گروه از تومورهای فوق، تعداد 21نمونه به صورت تصادفی از آزمایشگاه های پاتولوژی انتخاب و با استفاده از رنگ آمیزی AgNOR و نیز IHC از نظر بروز مارکر Ki_67 بررسی شدند.
    یافته ها
    Ki-67 در (15/63%) موارد لیومیوسارکوم، (76/4%) موارد STUMP و (0%) لیومیوم ها بروز یافت. تفاوت معنی داری از لحاظ میزان بروز Ki_67 بین گروه لیومیوسارکوم و STUMP (P<0.0001) و هم چنین بین لیومیوسارکوم و لیومیوم (P<.0001) مشاهده شد. میانگین تعداد نقاط AgNOR در موردنمونه های تومر خوش خیم عضله صاف رحم، (STUMP) و لیومیوسارکوم به ترتیت 03/0±55/2 و 66/0±04/4 و 13/0±12/8 بود. مقایسه میانگین بین هر سه گروه اصلی، اختلاف معنی داری را نشان داد (P<0.0001).
    بحث و نتیجه گیری
    مارکرهای پرولیفراسیون AgNOR و Ki-67، تفاوت میانگین معنی داری را بین لیومیوسارکوم و تومرهای عضله صاف رحمی با پتانسیل بدخیمی نامشخص نشان داد. با توجه به این که افتراق بین لیومیوسارکوم و STUMP در برخی موارد مشکل ساز است یافتن بیومارکرهای Objective که به طور واضح تعیین کننده تشخیص ضایعه باشد، ضروری به نظر می آید. تحقیق حاضر، مارکر Ki-67 و AgNOR را که روشی ساده، مطمئن و کم هزینه می باشد، جهت افتراق تومرهای دارای رفتار خوش خیم از تومرهای بدخیم عضله صاف رحم، پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: مناطق سازمان دهنده هستک، نقاط AgNOR، تومر عضله صاف رحم، Ki، 67
  • معصومه حاجی شفیع ها، زهرا یکتا، طاهر زبیری، اصغر قاطع، وحیده رسولی زنجانی، زهرا یکتا، ناهیده اسدی، نازیلا کیارنگ صفحه 117
    پیش زمینه و هدف
    اختلالات پاتولوژیک لوله و صفاق از علل بسیار شایع ناباروری هستند و تقریبا در 35-30% زوج های نابارور تشخیص ابتدایی را تشکیل می دهند. HSG و لاپاراسکوپی دو روش کلاسیک برای بررسی باز بودن لوله در زنان نابارور هستند و بیشتر از این که به جای هم بکار گرفته شوند مکمل هم محسوب می شوند. هر یک از این دو روش اطلاعات مفیدی را فراهم می کند که با روش دیگر قابل دستیابی نیستند و هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در مقایسه با لاپاراسکوپی (روش استاندارد اصلی، به عنوان تستی برای بررسی باز بودن لوله) HSG فقط حساسیت متوسطی دارد. کاربرد بالینی این موضوع این است که اگر در HSG انسداد دیده شود، هنوز هم احتمال باز بودن واقعی لوله نسبتا«زیاد است (حدود 60%). لاپاراسکوپی خاصیت تهاجمی بیشتری دارد، معمولا» نیازمند بی هوشی عمومی است. هیچ گونه اطلاعاتی در مورد حفره رحم ارائه نمی دهد و با خطر و عوارض عمده ای مثل آسیب تصادفی روده یا عروق خونی همراه است.
    سونوهیستروگرافی روشی است که به طور سرپایی قابل انجام است. بیمار در معرض اشعه قرار نمی گیرد، از ماده حاجب استفاده نمی شود، روشی قابل تحمل با حداقل عوارض جانبی می باشد. سونوهیستروگرافی یک روش دقیق برای بررسی باز بودن لوله ها بوده و از ارزش تشخیصی بالایی در مقایسه با لاپاراسکوپی و تزریق dye برخوردار است.
    مواد و روش کار
    42 بیمار با انسداد دو طرفه پروگزیمال لوله در هیستروسالپنگوگرافی انتخاب شدند. 40 بیمار تحت سونوهیستروگرافی قرار گرفتند در این روش سالین از طریق کاتتری که داخل سرویکس گذاشته شده بود به داخل رحم وارد شده و بیمار تحت سونوگرافی واژینال قرار می گرفت. وقتی سونوهیستروگرافی نشان گر انسداد دو طرفه لوله ها بود لاپاراسکوپی انجام می شد.
    یافته ها
    انسداد لوله در 8 تا از 40 بیماری که تحت سونوهیستروگرافی قرار گرفته بودند گزارش شد در لاپاراسکوپی در 6 تا از 8 بیمار انسداد واقعی لوله تایید شد.
    بحث و نتیجه گیری
    سونوهیستروگرافی روش دقیقی برای بررسی باز بودن لوله ها است. سونوهیستروگرافی روشی ساده، ایمن، قابل تحمل بوده و با حداقل عوارض و خطرات جانبی همراه است.
    کلیدواژگان: سونو هیستروگرافی، لاپاراسکوپی، انسداد دو طرفه پروگزیمال لوله، هیستروسالپنگوگرافی
  • ساسان حجازی، مریم زینالی، حمیدرضا فرخ اسلاملو صفحه 123
    پیش زمینه و هدف
    هدف بررسی پرونده های شکایت از قصورات پزشکی در رشته ی تخصصی اطفال ارجاع شده به سازمان نظام پزشکی ارومیه از جهت ویژگی های بیماران، پزشکان، شکایات مطرح شده و پی آمد این شکایات به منظور افزایش تجربه سایر متخصصان کودک در پیشگیری از وقوع خطاها و قصورات پزشکی می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی - مقطعی و از نوع گذشته نگر است که در طی آن تمامی پرونده های دعاوی مطرح شده برعلیه متخصصان اطفال در سازمان نظام پزشکی ارومیه در یک فاصله زمانی ده ساله بررسی شده و اطلاعات مختلف در مورد مشخصات بیماران، ویژگی های پزشکان درگیر، نوع قصورات پزشکی رخ داده شده، اشکال آسیب های وارد شده و در نهایت پی آمد شکایات از پرونده ها استخراج و در چک لیست مربوطه وارد شده و سپس با استفاده از نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.
    یافته ها
    حد فاصل سال های 75 تا 85 در مجموع 37 مورد شکایت (4/3% کل) از متخصصان اطفال در سازمان نظام پزشکی ارومیه به ثبت رسیده است. 78% موارد مربوط به کودکان زیر 2 سال بوده است. 70% بیماران را کودکان مذکر تشکیل می دادند. در 65% موارد خانواده کودک شهرنشین بودند و در تمامی موارد پدر کودک فرد مدعی یرعلیه پزشک بوده است. 28 مورد شکایت از متخصصان اطفال، 8 مورد از فوق تخصص کودکان و فقط در یک مورد از دستیاران تخصصی اطفال بوده است. بیشترین میزان شکایت (42%) از پزشکان شاغل در بخش خصوصی بوده است. اکثریت موارد شکایت به علت فوت بیمار بوده است (52%) و بخش عمده ای از این بیماران در بیمارستان بستری بوده اند (57%). بیشترین نوع قصور مطرح شده مربوط به عدم رعایت مقررات دولتی (57%) بوده است که 90% آن مربوط به عدم حضور به موقع پزشک آنکال در زمان تعیین شده در بیمارستان بوده است. و بالاخره از میان 37 مورد پرونده بررسی شده 29 مورد منجر به تبرئه پزشک گردیده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهند که کودکان با سن کمتر از 2 سال و جنس مذکر و بستری شده در بیمارستان و با بیماری زمینه ای خطیرتر، ریسک بیشتری برای انجام شکایت دارند. لذا شایسته است متخصصان کودک ضمن اعمال دقت بیشتر در درمان این کودکان و حضور به موقع در بیمارستان در صورت لزوم و با ایجاد ارتباط نزدیک و صمیمانه تر با والدین این کودکان و ارائه توضیحات لازم نگرش آنان را در مورد بیماری کودک افزایش دهند. به نظر می رسد در راستای رسیدن به این مهم تاکید هرچه بیشتر بر آموزش مستمر دانشجویان و دستیاران دانشکده پزشکی در طی دوره تحصیل و متخصصین کودکان در دوره های مدون بازآموزی نقش مثبت و بارزی را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: قصور پزشکی، شکایت از قصورات پزشکی، رشته تخصصی اطفال
  • ماندانا رفیعی، مریم شعاران، الهام اقبالی صفحه 131
    پیش زمینه و هدف
    بلع مواد سوزاننده از زمانی که محصولات اسیدی و قلیایی به عنوان پاک کننده های خانگی وارد بازار شدند به یکی از نگرانی های عمده تبدیل شده است. مصرف تصادفی این مواد منجر به ضایعات جدی در مری و دستگاه گوارش و تنفس فوقانی در کودکان می شود. هدف از این مطالعه بررسی موارد بلع مواد سوزاننده، علایم بالینی، سیر بالینی، عوارض و مقایسه انواع آن با یکدیگر می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه بر روی کودکان 12-0 ساله که با شرح حال بلع مواد سوزاننده در طی سال های 85-84 در بیمارستان کودکان تبریز بستری بودند انجام گرفت و بیماران از نظر سیر بالینی و نتیجه آندوسکوپی، درمان و عوارض مورد بررسی قرارگرفتند.
    یافته ها
    از 51 کودک مورد مطالعه 8 نفر مواد اسیدی و 43 نفر مواد قلیایی مصرف کرده بودند. میانگین سنی کودکان (18 ± 9/35) ماه بود. از 51 کودک 34 نفر پسر و 17 نفر دختر بودند. در بررسی آندوسکوپی از مری بیماران 2/37% موارد ضایعات درجه 1 و 8/62% موارد ضایعات درجه a 2 و بالاتر داشتند. در پیگیری بعدی 5 مورد (8/9%) از بیماران دچار تنگی مری و 1 مورد (2%) دچار انسداد خروجی معده شده بودند. 3 مورد تنگی تحت جراحی ترانسپوزیسیون کولون و 2 مورد تحت دیلاتاسیون قرارگرفتند و 1 مورد انسداد خروجی معده تحت گاسترکتومی قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود این که بلع مواد سوزاننده به راحتی قابل پیشگیری است در صورت وقوع بلع، آندوسکوپی زودرس توصیه می شود و روش مفید برای تخمین شدت و موربیدیتی در بیماران است. پیشگیری از مصرف تصادفی مواد سوزاننده به عنوان راهکارهای همه جانبه از طریق مجامع بهداشتی کشور و وسایل سمعی و بصری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بلع مواد سوزاننده، آندوسکوپی، مواد اسیدی، مواد قلیایی، کودکان
  • نورالدین شریفی، ناصر صمدی ایدنلو صفحه 137
    پیش زمینه و هدف
    براساس آخرین برآورد سازمان بهداشت جهانی 161 میلیون نفر از مردم جهان دارای اختلال بینایی هستند، که 37 میلیون از این افراد نابینا هستند (با شیوع سالانه 1 تا 2 میلیون نفر)، این بدان معنا است که تقریبا 85/0% از مردم جهان درگیر این اختلال هستند. هدف از اجرای این طرح تعیین فراوانی انواع بیماری های چشمی در مراجعه کنندگان به درمانگاه تخصصی چشم پزشکی بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه بود.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی بوده و در آن 500 نفر از مراجعه کنندگان به درمانگاه تخصصی چشم بیمارستان امام خمینی ارومیه مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت تصادفی در دسترس انجام گرفت. اطلاعات جمع آوری شده پس از پردازش در برنامه نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که از نظر چشم مبتلا، چشم راست بیماران 146 مورد (2/29%)، چشم چپ 143 مورد (6/28%) و هر در دو چشم 211 مورد (2/42%) بود. در بین انواع بیماری های چشمی مبتلایان به آب مروارید 104 نفر (8/20%) بالاترین میزان فراوانی و انحراف چشم با 2 نفر (4/0%) کمترین فراوانی را داشتند. فراوانی سایر بیماری ها به ترتیب عیوب انکساری 96 مورد (2/19%)، التهاب ملتحمه 50 مورد (10%)، بیماری های پلک 46 مورد (2/9%)، ناخنک 28 مورد (6/5%)، گلوکوم 13 مورد (6/2%)، بیماری های قرنیه 12 مورد (4/2%)، تنبلی چشم 5 مورد (1%) و خشکی چشم 4 مورد (8/0%) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان فراوانی بیماری های چشمی در یک حجم نمونه کوچک و به عنوان یک مطالعه پایه برای مطالعات بعدی به انجام رسیده است لذا نتایج آن قابل مقایسه با نتایج سایر مطالعات که بیشتر میزان شیوع بیماری های مزبور را در جمعیت های با حجم بزرگ مطالعه کرده اند، نخواهد بود. پیشنهاد می شود مطالعات بعدی در حجم نمونه بزرگ تر و با هدف تعیین میزان شیوع در یک نوع بیماری انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: اختلال بینایی، بیماری های چشمی، فراوانی
  • افشین محمدی، بابک باقرزاده، سیما مسعودی صفحه 144
    پیش زمینه و هدف
    نقایص کارکرد فیستول های شریانی وریدی در بیماران دیالیزی دارای عوارض بسیار زیادی، از جمله عوارض قلبی عروقی می باشد که خود موجب افزایش موربیدیتی در این بیماران می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان جریان در فیستول های بیماران دیالیزی می باشد.
    مواد و روش کار
    از آبان ماه تا اسفند ماه 1386 ما 100 نفر بیمار دیالیزی را که فیستول شریانی وریدی داشتند و حداقل 6 ماه از شروع زمان دیالیز آن ها گذشته بود مورد مطالعه قرار داده و اطلاعات مورد نیاز را که شامل نوع فیستول، میزان جریان فیستول، سن و نیز جنس بیماران بود ثبت کردیم و اطلاعات بدست آمده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم.
    یافته ها
    از 100 نفری که در مطالعه شرکت نمودند 56 نفر مرد و 44 نفر زن بودند. از بین 56 مرد شرکت کننده در این مطالعه 29 نفر (8/51%) و از بین 44 زن شرکت کننده 27 نفر (4/61%) و در کل نمونه 56% افراد دارای میزان جریان خون بالای فیستولی بودند.
    به طور کلی از بین 37 فیستول براکیال 30 مورد (08/81%) و از بین 63 مورد فیستول رادیال 26 مورد (3/41%) جریان خون بیشتر از حد طبیعی داشتند. میانگین کل جریان فیستولی نیز 1741 میلی لیتر در دقیقه بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نقایص بسیاری از جمله میزان جریان بالا در فیستول های شریانی وریدی، به ویژه در فیستول های براکیال در بیماران دیالیزی مشاهده می شود که می تواند منجر به عوارض بسیار مهمی شود که با استفاده از سونوگرافی کالر داپلر هم می توان در تعبیه فیستول های استانداردتر به جراح کمک نمود و هم این نقایص را به موقع تشخیص داد و در صورت نیاز تدبیر درمانی لازم را اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: فیستول شریانی وریدی، بیماران دیالیزی، سونوگرافی کالرداپلر
  • رامین اسکندری، میرحسین سیدمحمدزاده، علیرضا رستم زاده، کمال خادم وطن، ابراهیم خیاطی شال صفحه 150
    با پیشرفت سریع و کاربرد گسترده روش های تهاجمی قلبی و عروقی، شاهد افزایش مشکلات مربوط به روش های کاری از جمله اجسام باقی مانده داخل عروقی هستیم. که می تواند منجر به عوارضی مانند ترومبوس، حرکت جسم خارجی به ارگان های حیاتی، آریتمی و عفونت گردد. خارج کردن این اجسام باروش های جراحی و یا مداخله ای انجام می پذیرد که طبیعتا روش های کاتتر بیس6 ارجح می باشد.
    بیمار خانم 60 ساله ای است که به علت نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز بوده،که به علت نارسایی فیستول از طریق کاتتر دائمی ژوگولارهمودیالیز می شده است. بیمار با تنگی نفس، تهوع و خون ریزی از محل کاتتر بستری می شود.کشت خون استاف کوآکولاز مثبت بود. با توجه به کشت خون مثبت و ناکارآمد بودن کاتتر اقدام به خارج کردن کاتتر می شود. در حین خروج، کاتتر شکسته شده و قطعه بلندی از آن به داخل ورید اجوف فوقانی و قلب آمبولیزه می شود. بیمار به بخش آنژیوگرافی انتقال می یابد. دو انتهای گاید وایر 014-0 اینچ از دو سوراخ نوک کاتتر NIH عبور داده شد. با حرکت دادن دو انتهای گاید وایر در نوک کاتتر NIH لوپ تشکیل می شود که سایز این لوپ قابل تغییر بود و می توانست جسم خارجی مورد نظر را به دام اندازد. با استفاده از کاتتر پیگ تیل7 قطعه شکسته شده به داخلIVC کشیده شد سپس با استفاده از کاتتر NIH و گایدوایر تعبیه شده در آن، جسم خارجی به دام انداخته شد و از مسیر ورید فمورال خارج گردید.
    مرور مقالات موید این نکته است که شیوع کلی شکستگی کاتتر، حدود 0-1/2% می باشد علی رغم شیوع نسبتا نادر این عارضه در صورت رها شدن کاتتر آمبولیزه شده به حال خود، خطرات مهمی از جمله مرگ در برخواهد داشت. روش انتخابی جهت خارج کردن قطعه شکسته شده استفاده از روش های مداخله ای می باشد. جهت خارج کردن این اجسام از وسیله ای به نام اسنیر8 استفاده می شود که به صورت آماده قابل تهیه می باشد. در مواردی که خارج کردن جسم خارجی با ریسک همراه باشد بهتراست ابتدا جسم خارجی را با پیگ تیل تغییر مکان داد سپس با اسنیر خارج کرد. در روند اجرای این کار چون اسنیر آماده در اختیار نبود با استفاده از کاتتر NIH و گایدوایر وسیله ی مشابهی جهت خروج کاتتر شکسته شده، ایجاد شد نکته ی مهم این است که در محلی که ریسک عوارض با اسنیر بالا است در اسنیر کردن پافشاری نکنیم.
    کلیدواژگان: کاتتر شکسته شده، روش های مداخله ای، روش اسنیر، کاتتر NIH
|
  • Dr N. Ariaeian, Dr M. Djalali * Page 86
    Background and Aims

    Rheumatoid arthritis is an autoimmune disorder with unknown aetiology. In recent years, a great number of studies have investigated the possible role of reactive oxygen species in the aetiology and pathogenesis of rheumatoid arthritis. The aim of this study was to investigate plasma concentrations of vitamin E, vitamin A, and activities of catalase and sign of disease in sixty patients.

    Materials and Method

    In this case-control study, sixty 18-75 year-old patients with rheumatoid arthritis and sixty healthy, sex age-matched controls were studied. Catalase activity was measured by determining the constant rate of hydrogen peroxide decomposition and specterophptometry. Vitamin E and vitamin A were determined using HPLC and reactive protein; rheumatoid factor values were determined with immunotorbidometry test. Haemoglobin content with Cyanomethemoglobin and ESR with westegren method was determined. Statistical analyses were carried out by the SPSS program (version 11.5) using unpaired student t-test for comparison of the two groups.

    Results

    The plasma activity of catalase (p<0.001), concentration of vitamin E and vitamin A (p<0.01) were significantly lower in patients with rheumatoid arthritis than in controls. There was a negative significant relation between C reactive protein, rheumatoid factor values and the plasma activity of catalase, concentration of vitamin E, and vitamin A, (p<0.05), Vitamin A with Vitamin E, Hb and Hct and Catalase with Hb, Hct and ESR. There was a negative significant relation between, concentration of vitamin E and morning stiffness, the number of swollen joints and disease duration (p<0.05).

    Conclusion

    These results suggested that oxidant stress plays a very important role in the inflammation and pathogenesis of rheumatoid arthritis.

  • H. Ashrafi *, H. Yazdizadeh, R. Boostani Page 95
    Background and Aims

    Ischemic optic neuropathy due to occlusion of posterior cilliary artery is one of the most common causes of visual loss in people over the age of 50. The most common cause of this syndrome is carotid atherosclerosis in the setting of poor controlled diabetes and hypertension. There are many diagnostic tools for diagnosis of this syndrome which transcranial Doppler sonography is unique for its rapidity, easier performance, and noninvasiveness.

    Materials and Method

    In this study, the results of transcranial Doppler sonography of 9 patients with Ischemic optic neuropathy over 1 year were evaluated that were referred by ophthalmologists.

    Results

    The flow indices of middle cerebral artery in both sides of all patients were within normal limits. In %66 of the patients, the flow velocity decreased in ophthalmic artery correlating with partial stenosis of ipsilateral internal carotid artery. The documented results by magnetic resonance angiography and the results of both methods were well correlated.

    Conclusion

    The results of this research like other similar analysis demonstrate the importance of transcranial Doppler sonography for diagnosis of Ischemic optic neuropathy.

  • F. Eghbalian *, Ar Monsef Page 98
    Background and Aims
    Prolonged jaundice has been reported as a clinical sign of urinary tract infection in newborns. The aim of the present study was the evaluation of the incidence of urinary tract infection in neonates with prolonged unconjugated hyperbilirubinemia.
    Materials and Methods
    1244 neonates hospitalized at Ekbatan neonatal department, from September 2002 to September 2006 were evaluated in this descriptive study. The age of the neonates was 14-31 days. Term neonates with bilirubin concentration more than 16 mg/dl and preterm neonates with bilirubin more than 14 mg/dl whose icter lasted more than 14 days were in the study. Exclusion criteria were: direct bilirubin >%15 TSB; body temperature >37.5 0C; diarrhea; emesis; poor feeding and tachypnea. Urine analysis, Hb, Hct, blood group and maternal and neonatal Rh, reticulocyte count, direct coomb’s, G6PD deficiency test, T4, and TSH were done for all neonates. Suprapubic sampling was done for neonates with urinary infection.
    Results
    316 neonates with prolonged unconjugated icter were evaluated; urine culture (with urine bag sampling) was positive in 36 neonates (11.4%). If the pathogen count was more than 105 colonies in the sample, suprapubic sampling was done. Suprapubic samples were positive in 21 neonates (6.6%). The most common pathogen was E.coli (80.9%). 7.6% of boys had urinary infection while 5.3% of girls had urinary infection which was not significant (P>0.05). The incidence of urinary infection in preterm neonates was significantly higher than term neonates (P<0.05). The incidence of urinary infection in low birth weight neonates was significantly higher than normal weight neonates (P<0.05).
    Conclusion
    This study shows that urinary tract infection rate in neonates with prolonged unconjucated icter is 6.6%.
  • Page 104
    Background and Aims
    Cancer is a serious problem for human being. A necessary prerequisite for any therapeutic modality is early diagnosis. Fractal dimension measurement of nuclear boundary of cancer cells can be used as a feature extraction in the field of automated cancer diagnosis.
    Materials and Methods
    41 positive urine cytology and 33 negative ones were selected randomly. Digitalized images prepared using objective 100X and a digital video head preprocessed subsequently and the fractal dimension of nuclear boundaries was measured by a software.
    Results
    Findings revealed a statistically significant difference between fractal dimensions of nuclear boundaries of cancerous versus non-cancerous in urinary smears. Selecting a proper cut off point (1.732 ± 0.006 in this study) can discriminate malignant and non-malignant epithelial cells in urinary smears.
    Conclusion
    Based on diagnostic accuracy measures (sensitivity and specificity), probability of disease measures (predictive value of a positive and negative test results), and likelihood ratio of positive and negative tests, it seems fractal dimension of nuclear cell boundaries in urinary smears can be used as a feature extraction in the field of automated cancer diagnosis.
  • A. Javadirad_S. H Madani *_S. Khazaei_M. Rahbar Page 111
    Background and Aims
    Uterine smooth muscle tumors are the most common human neoplasm. They are divided clinically as benign and malignant but there is another group of lesions which is difficult to place in these two categories, so-called STUMP and differentiation of these tumors on the basis of H&E staining is difficult. The goal of this study is to find distinguishing objective biomarker and a survey of proliferation markers comparing these three groups of tumors.
    Materials and Methods
    Twenty one cases in each group of the above mentioned tumors were selected randomly from pathobiology laboratories and studied by using IHC staining for Ki_67 expression and AgNOR method.
    Results
    Ki_67 was expressed in 63.15% of leiomyosarcomas, 4.76% of STUMPs and 0% of leiomyoma group. Ki_67 expression between leiomyosarcoma and STUMP, and also between leiomyosarcom and leiomyoma were significant (P<0.0001). Mean AgNOR dots were 2.55 ± 0.03, 4.04 ± 0.66 and 8.12 ± 0.13 in leiomyoma, STUMP and leiomyosarcoma, respectively. Significant differences between three groups were observed (P<0.0001).
    Conclusion
    AgNOR and Ki_67 (MIB1) proliferation markers expression between leiomyosarcoma and STUMP showed significant differences. Due to difficulty in differention of leiomyosarcoma from STUMP, finding objective biomarker is necessary. For this purpose, the present study recommends Ki_67 and AgNOR staining for this purpose and seems to be a reliable, simple, and rapid method.
  • M. Hajishafiha *, T. Zobeiri, A. Ghateh, W. Rasoli Zanjani, Z. Yekta, N. Asadi, N. Kiarang Page 117
    Background and Aims
    Tubal and peritoneal pathology is among the most common causes of infertility (approximately 30-35%). HSG and laparoscopy are the 2 classic methods for evaluation of tubal patency in infertile women and are complementary rather than mutually exclusive; each provides useful information that the other does not and each has both advantages and disadvantages. Compared with laparoscopy as a test of tubal patency HSG has only moderate sensitivity. The clinical implications are that when HSG reveals obstruction there is still a relatively high probability (approximately 60%) that the tube is in fact open. Laparoscopy is more invasive, usually requires general anesthesia, and provides no information regarding the uterine cavity and risks complications including accidental injury to the bowel or blood vessels. Sonohysterography is an accurate screen for patent tubes, reflected in its high positive predictive value compared to lap and dye. Sonohysterography is technically feasible and acceptable for patients in an outpatient setting. Also the patient is not exposed to x-rays or iodinated contrast media and well-tolerated technique that has a low rate of side effects and rare complications.
    Materials and Methods
    Forty two women with proximal tubal obstruction on the HSG were selected; sonohysterography was performed by instilling saline into the uterine cavity through an intra cervical balloon catheter, there was concurrent vaginal sonographyic visualization in all cases. After sonohysterography showed tubal obstruction, laparoscopy was performed.
    Results
    Tubal obstruction was detected in 8 of 40 sonohysterographic examinations. Six of 8 cases with tubal obstruction were confirmed by laparoscopy.
    Conclusion
    Sonohysterography is an accurate screen for patent tubes. That is a simple, safe and well-tolerated technique that has a low rate of side effects and rare complications.
  • Page 123
    Background and Aims
    Reviewing pediatric malpractice litigation cases that have referred to Urmia medical council for characteristics of the patients, physicians, type of medical malpractice, and the outcome of claims is done to increase the experience of other pediatricians in favor of prevention of errors and defaults.
    Materials and Methods
    In a retrospective-descriptive cross-sectional study all malpractice claims against pediatricians in Urmia medical council in a ten year interval were reviewed; various data about characteristics of the patients, involved physicians, type of malpractice occurred, type of damages to the patients, and finally the outcome of claims were extracted and recorded in checklists and analyzed by SPSS software.
    Results
    During the 10 year period (1375-1385) 37 cases of pediatric malpractice claims (3.4% of total claims) are registered in Urmia medical council. 78% of cases are related to children below 2 year age. 70% of patients are male. In 65% of cases the families of patients are city dweller. In all of cases the fathers were complainant. 28 claims are against pediatricians, 8 claims are against pediatric sub specialists and only in one case from pediatric residents. Most of the claims are from physicians involved in private practice (42%), secondary to death of the patients (52%), and from the patients who are hospitalized (57%). Most of negligence’s are related to disregarding of governmental provisions. Among these 90% are due to non attendance of on call physician in hospital at ordered time and finally from 37 case of malpractice claims 29 cases are terminated by exoneration of the involved physician.
    Conclusion
    The results of this study revealed that children below 2 years old, male, hospitalized, and having a critical underlying disease are in the high risk group for malpractice claims. So it is recommended that pediatricians involved in treatment of this group of children in addition to paying more attention in the management and performing regular hospital visits if necessary, with establishment of intimate communication with family of the children along with offering adequate information try to increase the insight of family about disease of their child and it’s a natural course of disease. In this regard it seems to emphasize more often on continuous education of medical students and residents during training process and it is worthwhile for pediatricians to be in codified educational programs.
  • M. Rafeey, M. Shoaran *, E. Eghbali Page 131
    Background and Aims
    Caustic ingestion became a significant concern when lye product got available as household cleaners. Accidental ingestion of these products led to serious upper digestive and respiratory tract and esophageal injuries in children. The aims of this study were to evaluate patients with caustic agent ingestion, symptoms, clinical history and complications and compare these findings.
    Materials and Methods
    All children hospitalized for caustic ingestion, in the age group of 0-12 years old were evaluated for clinical history, endoscopic findings, method of treatment and the complications were observed.
    Results
    Out of 51 children, 8 consumed acidic and 43 alkaline materials. The average age of the children was 35.9±18 months. 34(66.7%) of 51 patients were male and 17(33.3%) were female. In endoscopic survey, 37.2% of patients had grade1 and 62.8% had a burning intensity of grade2 or higher. During the follow-up, esophageal stricture developed in 5 cases and gastric outlet obstruction in 1 case. Two of 5 patients with stricture were treated by endoscopic dilation, 3 of them underwent colon transposition surgery. The patient with gastric outlet obstruction underwent gastrectomy. One patient died.
    Conclusion
    Although caustic ingestion is potentially preventable, if ingestion occurs early endoscopy is recommended to evaluate the severity of lesions and the morbidity of patients. The role of prevention as a comprehensive strategy promoted by medical councils and the mass media is imperative.
  • Page 137
    Background and Aims
    The latest estimates of the World Health Organization (WHO) indicate that there are 161 million visually impaired people worldwide, 37 million of which are blind, with a yearly increase of 1 to 2 million; it means approximately 0.85% of the world population. Another 135 million show visual impairment. This research was performed to determine the frequency of ocular diseases in ophthalmic patients of Urmia Imam Khomeini Hospital.
    Materials and Methods
    This cross sectional and descriptive study was performed on 500 patients who referred to Imam Khomeini Hospital of Urmia. Samples were selected randomly. Data collected by using questioner and the results were analyzed using SPSS software.
    Results
    146 (29.2%) right eye, 143 (28.6%) left eye, and 211 (42.2%) both eyes of patients affected by diseases. In this study ocular diseases frequencies were: cataract 104 (20.8%), refractive errors 96 cases (19.2%), conjunctivitis 50 cases (10%), e yelid disease 46 cases (9.2%), pterygium 28 cases (5.6%), glaucoma 13 cases (2.6%), c ornea d isease 12 cases (2.4%), Amblyopia 5 cases (1%), Dry Eye 4 cases(0.8%), Strabismus 2 cases (0.4%).
    Conclusion
    This research was performed to determine the frequency of ocular diseases in low size samples to be incomparable with other researches that were performed to determine the prevalence of ocular diseases in high size samples. We suggest more studies be performed to determine the prevalence of ocular diseases in high size samples.
  • Page 144
    Background and Aims
    Malfunction of arteriovenous fistulas in dialysis patients has many complications such as cardiovascular complications which increases morbidity in these patients. The purpose of this study is to evaluate the blood flow in dialysis patients´ fistulas.
    Materials and Methods
    From November 2007 to March 2008, we studied on 100 dialysis patients having had AVF, and gathered the necessary data such as the type of fistula, the blood flow of fistula, the age, and the sex of the patients, after that we processed all data.
    Results
    From 100 patients, 56 were male and 44 female. Among the 56 male patients of our study, 29 of them (51/8%) and among the 44 female patients, 27 of them (61/4%) and overall 56% of all the patients had high flow fistulas. Generally, among the 37 brachial fistulas, 30 of them (81/08%) and among the 63 radial fistulas 26 of them (41/3%) had high flow rates. The mean flow rate of all the fistulas was 1741 ml/min.
    Conclusion
    There is a high level of abnormalities in arteriovenous fistulas of dialysis patients such as high flow rates, especially in brachial fistulas which leads to many serious complications but fortunately, by means of color-Doppler ultrasound we can help the surgeon to operate a more standard fistula and also detect the abnormalities earlier and select the best treatment for them.
  • R. Eskandari *, Mh Seyyed Mohammadzade, Ar Rostamzadeh, K. Khdem Vatan, A. Khayati Shal Page 150
    With the rapid advancement and broad range of applications of invasive cardiovascular procedures, the rate of complications from such techniques including intravascular foreign bodies are on the rise. These complications can lead to various other adverse outcomes, such as thrombus formation, migration of the foreign body to other vital organs, cardiac arrhythmia and infections. Removal of such objects is performed by either surgery or interventional techniques, with the latter being preferred. The patient was a 60-year old woman presented with dyspnea, nausea and hemorrhage from a permanent jugular catheter that had been used for hemodialysis, because her AV fistula has been mal-functioning. Her past medical history included chronic renal failure. As part of the work up, a blood culture was performed that turned positive for coagulase positive staphylococcus aureus. This led to decision to remove the jugular catheter. During the procedure, the catheter was broken and a long segment of it was embolized through the superior vena cava to the heart. Patient is transferred to the angiography unit. The two ends of a 0-014” guide wire are passed through the two orifices of an NIH catheter. By passing the two ends of the guide wire at the tip of the NIH catheter an adjustable loop is formed that can trap the foreign body. Using a pigtail catheter, the broken piece is pulled into the IVC. The NIH catheter was then used to successfully pull the object out of the femoral vein.A literature survey revealed that the incidence of catheter fracture is about 0% to 2.1%. Emboilization of fractured catheter maybe fatal. The chosen technique to remove fractured particle is a catheter based method (interventional).A commercially available device, called snare, can be used to retrieve the fractured catheter. Since the conventional snare was not available, a similar device was built using NIH catheter and guide wire. In cases with high risk of complication in snaring of fractured catheter, the loose particle should be repositioned by a pigtail and then retrieved by snare.