فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 100، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهمیه بیکدلو، فرج الله رهنورد* صفحات 3-22
    پژوهش پیش رو به منظور سنجش میزان هماهنگی میان سازمانی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن در سازمان های عمومی شهر کرج انجام شده است. نمونه ای به حجم 59 سازمان با استفاده از جدول مورگان و به روش تصادفی نظام مند انتخاب و داده های مرتبط با متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسش نامه گردآوردی شد. روایی پرسش نامه براساس مبانی نظری و با مطالعه مقالات و در نهایت پس از نظرات اصلاحی صاحب نظر محترم تعدیل و توزیع شد. برای تایید پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که عدد 0/7 را نشان می دهد که پذیرفتنی است. برای سنجش هماهنگی میان سازمانی در ابعاد پنج گانه تصمیم گیری همکارانه، رسمیت، روابط و ارتباطات، یکپارچگی عملیات و نظارت و پایش، از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که هماهنگی میان سازمانی در حدی نسبتا مطلوب است. عوامل تاثیرگذار بر هماهنگی میان سازمانی بر مبنای تحلیل عاملی اکتشافی به شرح زیر گروه بندی شد: 1. تمایل به همکاری، 2. تنظیم روابط میان سازمانی، 3. تفاهم و منافع متقابل، 4. همسویی و به هم وابستگی، 5. توافق قانونی. تحلیل رگرسیونی خطی نشان داد که از میان عوامل بیان شده، عامل تمایل به همکاری و عامل تنظیم روابط میان سازمانی در شرایط ایرانی بر هماهنگی میان سازمانی تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: رسمیت، هماهنگی، تصمیم گیری مشارکتی، یکپارچگی میان سازمانی، روابط سازمانی
  • علیرضا راهداری*، مصطفی نصر صفحات 23-54
    توسعه، تکثیر و تنوع جهانی اتاق های فکر، قدرت این مفهوم را در تاثیرگذاری بر خط مشی عمومی و اداره امور جامعه و مدیریت توسعه در ملت های گوناگون نشان داده است. هدف این پژوهش، «بررسی چالش اتاق های فکر سازمان های دولتی ایران از سال 1386 تا 1393 در تهران» است. این پژوهش از نظر طرح و از حیث گردآوری داده ها، غیرآزمایشی و توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای و از منظر روش، کمی و کیفی و به روش دلفی فازی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان درحوزه اتاق فکر در سازمان های دولتی شهر تهران است. با توجه به ماهیت روش دلفی فازی و با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و خوشه ای، تعداد 15 نفر از افراد با تجربه و صاحب نظر درحوزه اتاق فکر انتخاب شدند. فرآیند اجرای روش دلفی فازی در سه مرحله انجام شد. ابزار عملی گردآوری داده ها پرسش نامه ساختارمند و نیمه ساختارمند بوده و تجزیه وتحلیل داده ها با روش دلفی فازی نشان داد که اتاق های فکر ایران با هشت چالش اصلی مواجه هستند که عبارتند از: 1. فقدان دانش نظری در حوزه مفهوم اتاق فکر؛ 2. فقدان مشتری مناسب سازمانی برای ایده؛ 3. فقدان آموزش لازم در حوزه اندیشیدن و فکر؛ 4. ساختار معیوب سازمانی که امکان پذیرش ایده های تحولی را ندارد؛ 5. احساس نخبگی در مدیران ارشد و بی توجهی به ایده ها؛ 6. ناتوانی در جهت دهی و سیاستگذاری قاطع؛ 7. نداشتن راهبرد مشخص؛ 8. عدم نیاز واقعی مدیران ارشد به اتاق فکر.
    کلیدواژگان: اتاق فکر، چالش، دلفی فازی، سازمان های دولتی، فرهنگ تفکر
  • مرتضی مرادی، رابعه زندی پاک* صفحات 55-83
    تشکیل خوشه صنعتی یکی از راه های افزایش عملکرد و بهره وری سازمان ها است؛ درصورتی که تشکیل خوشه همراه با منابع انسانی حرفه ای باشد، نتیجه ای بهتر به دست خواهد آمد. پژوهش پیش رو، با هدف بررسی نقش میانجی گری منابع انسانی حرفه ای در ارتباط میان روابط خوشه صنعتی و عملکرد شرکت ها انجام شده است. جامعه آماری، مجموعه کارکنان بیش از 1000 واحد خوشه صنعتی سفال و سرامیک لالجین واقع در شهرستان بهار در استان همدان (800 نفر شاغل) بودند که 260 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه ای نسبی، به عنوان نمونه انتخاب شدند. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی؛ از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی و از نوع همبستگی است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد 36 پرسشی بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و روایی از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. نتایج مدل تحلیل مسیر نشان داد که روابط خوشه صنعتی می تواند بر عملکرد شرکت های تشکیل دهنده خوشه صنعتی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق منابع انسانی حرفه ای (منابع انسانی با کیفیت بالا) تاثیری مثبت و معنادار بگذارد. برای بررسی نقش متغیر میانجی از روش آزمون سبل استفاده که نتایج، بیانگر آن است که منابع انسانی حرفه ای نقش متغیر میانجی را در ارتباط میان دو متغیر دیگر ایفا می کند. همچنین، نتایج نشان داد منابع انسانی حرفه ای هم به طور غیرمستقیم بر عملکرد شرکت ها تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی حرفه ای، منابع انسانی با کیفیت بالا، روابط خوشه صنعتی، عملکرد شرکت ها، خوشه صنعتی
  • محمد حکاک*، علی شریعت نژاد، عبدالله ساعدی صفحات 85-108
    پژوهش پیش رو از نوع پژوهش های کیفی است که در آن با استفاده از رویکرد کیو، الگوهای ذهنی مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان شناسایی و تبیین می شود. کیو روشی است که ایده اصلی آن شناخت ذهنیت ها، دیدگاه ها، عقاید و نگرش های افراد درباره پدیده مورد بررسی است. در این پژوهش، از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده ها استفاده شده است که روایی آن با استفاده از رویکرد روایی نسبی CVR و پایایی آن با استفاده از روش کاپای کوهن تایید شده است. افزون بر این، برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است که از روش های نمونه برداری غیراحتمالی است. در این پژوهش، با استفاده از 19 مصاحبه فضای گفتمان حاصل شد و با استفاده از نظرات آن ها نمونه و گزینه های کیو و در پی آن مجموعه کیو به دست آمد. نتایج پژوهش، مشتمل بر شناسایی عوامل تشکیل دهنده ذهنیت مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان و هم چنین تبیین ذهنیت های مدیران در این رابطه است. نتایج نشان دهنده آن است که ظرفیت سازان الهام بخش، تحریک کنندگان تفکر، انگیزاننده و ترغیب کننده، اشاعه دهنده جو اخلاقی، حامیان شایستگی و اعتمادسازان تعامل جو، شش ذهنیت اصلی مدیران در راستای توانمندسازی روانشناختی کارکنان است. به عنوان نمونه، الگوی ذهنی تحریک کنندگان تفکر، الگوی غالب ذهنیت مدیرانی است که با استفاده از ایجاد قابلیت های پرسشگری، به وجود آوردن اشتیاق تفکر، مثبت اندیشی و توانایی ایجاد سلاست فکر، توانمندی روانشناختی را برای کارکنان خود به ارمغان می آورند.
    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی مدیران، توانمندسازی روانشناختی کارکنان، رویکرد رابطه ای، رویکرد انگیزشی، رویکرد روانشناختی، روش کیو
  • ظهیر علی مرادی*، عبدالحمید شمس، علی جهانگیری، مهدی رسولی قهرودی، علیرضا علوی تبار صفحات 109-144
    تمرکززدایی یکی از اقدامات موثر بر توسعه کشورها محسوب می شود. چون الگوی سازماندهی نامتراکم استان های جمهوری اسلامی ایران، کشور را با مشکلاتی گوناگون روبه رو نموده است، پژوهش پیش رو به دنبال ایجاد چهارچوب نظری برای حرکت به سمت سازماندهی نامتمرکز است. به منظور انجام پژوهش از روش کیفی نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگانی است که به عنوان استاندار سابقه فعالیت داشته اند و در حوزه مدیریت دولتی دارای دانش کافی هستند. طی مصاحبه با شانزده خبره که تا زمان دست یابی به اشباع نظری به انجام رسید، این نتیجه به دست آمد که اگرچه عواملی مانند قوم گرایی و موزائیکی بودن کشور، تمایل مقامات برای حفظ قدرت و توسعه نامتوازن استان ها از سرعت تمرکززدایی در کشور می کاهد، ولی اگر نخبگان بتوانند با تاثیر بر شهروندان باعث نهادینه شدن مردم سالاری در استان ها شوند و با تاثیر بر رهبران سیاسی، هویت قانونی استان های خودگردان را به شکلی مطلوب تعریف نمایند، می توان امیدوار بود که بنا به شرایط مطلوب قومی، مذهبی و اقتصادی منطقه، خودگردان شدن استان ها منجر به افزایش نشاط عمومی، پایداری درآمد، تقویت شراکت گرایی، بهبود شرایط اقتصادی، قانون گرایی و کارایی در ارائه خدمات گردد که این کنش ها، سرانجام باعث تقویت حاکمیت در کشور خواهد شد.
    کلیدواژگان: عدم تمرکز، الگوی سازماندهی نامتراکم، تمرکززدایی، حکومت محلی، حکومت خودگردان محلی
  • علی محقر، کیان نجف زاده* صفحات 145-172
    توسعه بخش عرضه از چالش های اساسی در حوزه صنعت برق بوده است. برای پاسخ گویی به این نیاز و با توجه به پیچیدگی های حاکم بر بخش انرژی، نیازمند یک مدل جامع هستیم که بدین منظور، رویکرد پویایی سیستم برای بررسی موضوع مناسبت بسیار دارد. در این پژوهش، سعی شده تا با ارائه یک مدل بر مبنای سیستم های پویا به مساله بالا پاسخ داده شود. شیوه عملکرد مدل بر انتخاب فناوری بر اساس تمایل به کم ترین هزینه کلی تولید و عرضه واحد برق و پاسخ گویی به تقاضای انرژی استوار است. افق 40 سال آینده برای مدل درنظر گرفته شده است تا همه تغییرات و پویایی حاکم بر سیستم واقعی بتواند خود را نشان دهد. مقایسه روندهای تقاضای برق، میزان عرضه سالانه برق به بخش تقاضا و انرژی الکتریکی تولیدی سالیانه و انطباق زیادی که میان آنها وجود دارد، نشان دهنده سازگاری مدل با شرایط واقعی است.
    کلیدواژگان: پویایی سیستم، تولید انرژی الکتریکی، ترکیب منابع تولید، توسعه سیستم عرضه، مدل سازی سیستم های انرژی
|
  • Fahimeh Bikdelo, Farajollah Rahnavard * Pages 3-22
    The purpose of this research is to measure the level of inter-organizational coordination and to identify factors affecting it in the public organizations of Karaj City. Using Morgan table, together with systematic random sampling method, a sample of 59 organizations was selected. Data related to the variables of the research were collected by questionnaires. Before the questionnaires were distributed, they were validated based on the literature review and an expert’s comments. Cronbach Alpha coefficient was applied to confirm the reliability of the questionnaires, which indicated 0.7. One sample t-test was used to measure inter-organizational coordination for the following five dimensions: collaborative decision-making, formality, relationships and communication, operational integrity, and monitoring. Results show that inter-organizational coordination is at a relatively desirable level. Besides, exploratory factor analysis shows the grouping of the factors affecting inter-organizational coordination as follows: 1. willingness to cooperate, 2. adjusting inter-organizational relationships, 3. respecting mutual benefits, 4. common orientation and inter-dependence, 5. legal agreement.
    Linear regression analysis shows that from among the stated factors, the first and second have the highest effect on inter-organizational coordination in the Iranian context.
    Keywords: Formality, Coordination, Cooperative Decision, making, Inter, organizational Integration, Organizational Relationships
  • Alireza Rahdary *, Mostafa Nasr Pages 23-54
    Global expansion and diversification of think tanks has demonstrated their potentials to affect public policy and administration as well as development management in different countries. The purpose of this research is to examine the challenges of think tanks in Iranian government agencies from 2007 to 2016. The data gathering technique was descriptive and survey oriented; besides, it was an applied, quantitative-qualitative research. Experts in think tanks composed the population of the study, from among of whom 15 subjects were selected as the sample. To collect data, structured and semi-structured questionnaires were used. Data analysis using Fuzzy Delphi method, suggests that the Iranian think tanks are faced with eight major challenges including: lack of theoretical knowledge, lack of appropriate client for ideas, lack of proper training, organizational ineffective structures not giving way to new ideas to bring about change, senior managers’ feeling of superiority and disregarding new ideas, absence of clear orientation and strict policy-making, lack of clear strategies, and lack of willingness among senior managers to support think tanks.
    Keywords: Think, Tanks, Challenge, Fuzzy Delphi, Governmental Organizations, Power of Thinking
  • Morteza Moradi, Rabeah Zandipak * Pages 55-83
    Creating industrial clusters is one way to increase the productivity and performance of organizations; however, clusters run by human resource professionals will bring about better results. The purpose of this study is to investigate the role of human resource professionals’ mediation between industrial clusters relations and corporate performance. The statistical population was the staff of more than 1,000 cluster units of pottery and ceramic pottery in the city of Bahar in Hamadan province with 800 personnel, from among of whom 260 subjects were selected according to Krejci and Morgan’s table using relative classification sampling method. In terms of purpose, the research was applied and in terms of nature and methodology, it was a descriptive-correlational survey. The data collection tool was a standardized questionnaire consisting of 36 questions. The reliability of the questionnaire was verified through Cronbach’s alpha and its validity was computed through confirmatory factor analysis. The results of path analysis model show that industrial clusters relations can have a significant and positive effect on the performance of the companies both directly and indirectly. To examine the mediating role of HR professionals, Sobel test was used, which confirmed the related hypothesis. The results also show that human resource professionals indirectly affect the performance of companies.
    Keywords: Human Resources Professionals, Qualified Human Resources, Industrial Clusters Relations, Corporate Performance, Industrial Cluster
  • Mohammed Hakkak *, Ali Shariat Nezhad, Abdollah Saedi Pages 85-108
    The present study is a qualitative research which used the Q approach to examine and explain managers’ mental patterns regarding psychological empowerment of employees. Q-method is applied to identify subjective thinking, opinions, attitudes and beliefs of people about the phenomenon under examination. To collect data, deep interviews were administered, whose validity and reliability were confirmed, respectively by CVR approach and Kapa Kohn method. In addition, purposive sampling technique was used; as a result, 19 interviews were obtained. The results indicate that managers’ six main mind-sets relevant to employee empowerment are as follows: inspiring capacity-building, stimulating thinking, creating motivation, promoting ethical climate, advocating competency, and enhancing interpersonal trust. As an example, stimulating thinking is the dominant model of managers’ mind-set that develops psychological empowerment in their employees by creating questioning capabilities, creating passion for thinking, and positive thinking.
    Keywords: Manager's Mental Pattern, Employee Psychological Empowerment, Relational Approach, Motivational Approach, Psychological Approach, Q, method
  • Zahir Alimoradi *, Abdolhamid Shams, Ali Jahangiri, Mahdi Rasoli Ghahrodi, Alireza Alavitabar Pages 109-144
    Decentralization is an effective issue in the development of various countries. Since deconcentrated organizing pattern applied in the Islamic Republic of Iran has brought about some problems for the country, this research was implemented to provide a theoretical framework for a shift to decentralization. The grounded theory qualitative technique was utilized to perform this research. Statistical population consisted of experts who had acted as province governors and were knowledgeable and experienced enough in public management and local government affairs. After interviews were carried out with sixteen of these experts, theoretical saturation was achieved. Findings show that if elites can effectively define a legitimate identity for self-governing provinces by influencing political leaders, and if they institutionalize democracy in provinces by influencing citizens, there is hope that based on ethnical, religious, economic and regional circumstances in provinces, their self-governing can desirably result in such outcomes as public vitality promotion, income sustainability, communalism strength, economy improvement, and respect for the law and efficient public services, which all can eventually result in public governance strength.
    Keywords: Decentral, Deconcentrated Organizing Model, Decentralization, Local Government, Local Self, government
  • Ali Mohaghar, Kian Najafzadeh * Pages 145-172
    Supply development is a major challenge in electric power industry. In order to fulfill this need, and regarding complexities in the energy sector, a comprehensive model such as system dynamics is zimperative. The purpose of this study is to reach this model. The performance of the model was based on the selection of a technology which could give way to the lowest total cost of generation and supply of an electric power unit, thus satisfying energy demand. A time span of 40 years was determined so that all changes and real system dynamics could expose itself. Results show that the yearly trends of electricity demand and supply, on the one hand, and yearly generated electric energy, on the other, are quite comparable.
    Keywords: System Dynamics, Electric Energy Generation, Power Generation Portfolio, Supply System Development, Energy Systems Modeling