فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 103، بهار 1397)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 103، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شریعت نژاد، رضا سپهوند *، محمودرضا اسماعیلی، سید نجم الدین موسوی صفحات 3-26
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل رهبری سطح پنج در سازمان های دانش بنیان انجام پذیرفت. این پژوهش بر پایه پژوهش های آمیخته و به صورت کیفی و کمی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شرکت های دانش بنیان در استان لرستان هستند که 30 نفر از خبرگان آن ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز پرسشنامه است. در بخش کیفی، داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش کدگذاری تحلیل شد و مولفه های رهبری سطح پنج شناسایی شدند. به علاوه در بخش کمی پژوهش، با استفاده از نرم افزار Matlab و روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) مدل نهایی پژوهش تدوین و ارائه شده است. نتایج پژوهش دربرگیرنده شناسایی مولفه ها و ابعاد رهبری سطح پنج و ارائه مدل رهبری سطح پنج در سازمان های دانش بنیان است. بدین ترتیب یافته ها علاوه بر تدوین مدل رهبری سطح پنج، حاکی از شناسایی ابعاد اصلی رهبری سطح پنج، ویژگی های موقعیتی، نوع مبادله رهبر عضو، مهارت ها و ویژگی های شخصیتی و رفتاری رهبری سطح پنج است.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری سطح پنج، تواضع و فروتنی، اراده حرفه ای، سازمان های دانش بنیان
  • سمیرا واعظی، علی تقی زاده هرات *، قنبر محمدی الیاسی، ابراهیم شیخ صفحات 27-56
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی برای نحوه تعامل شرکت مادر تخصصی و شرکت های تابعه در حوزه مدیریت منابع انسانی بر اساس سطح بلوغ فرآیندهای این حوزه در شرکت های تابعه است. مدل مورد استفاده مدل ارزیابی بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی (فیلیپس)؛ از مدل های تدوین راهبرد منابع انسانی؛ است. نحوه انجام پژوهش مصاحبه حضوری با استادان و خبرگان و اجرای پرسشنامه محقق ساخته بوده است. مصاحبه با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته؛ تعیین نحوه تعامل در حوزه منابع انسانی بین شرکت مادر و شرکت های تابعه بر اساس سطح بلوغ شرکت های تابعه؛ با 5 نفر از خبرگان انجام شد. پرسشنامه محقق ساخته دوم؛ نحوه تعامل مابین شرکت مادر و شرکت های تابعه در حوزه منابع انسانی در سازمان های مادر تخصصی که با تلفیقی از مدل فیلیپس و سبک های تعامل در شرکت های مادر تخصصی گولد و کمپبل؛ نیز با استفاده از نظرات 30 نفر از استادان دانشگاه، کارشناسان منابع انسانی مادر تخصصی ها و متخصصین و خبرگان تکمیل گردید. در نهایت نتیجه گیری آماری بر روی این تعداد پاسخ انجام و با نظر اولیه خبرگان مقایسه گردید. برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها از نرم افزار SPSS16 استفاده و آمار توصیفی و استنباطی برای هر فرآیند دهگانه ارائه شد. یافته های پژوهش نشان داد که سطح بلوغ فرآیندهای مدیریت منابع انسانی شرکت های تابعه در نحوه تعامل مابین شرکت مادر تخصصی و شرکت های تابعه تاثیرگذار بوده و با بالارفتن سطح بلوغ فرآیند مدیریت منابع انسانی، میزان اختیاراتی که از سوی سازمان مادر در اختیار شرکت های تابعه قرار می گیرد، افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مادر تخصصی، نحوه تعامل، راهبرد منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، مدل فیلیپس، ابزار ارزیابی فرآیندها (PST)
  • عباس منوریان، عمران محمدی فاتح *، علی اصغر محمدی فاتح صفحات 57-82
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اخلاق کار اسلامی بر عملکرد شغلی فردی با درنظر گرفتن نقش واسطه گرایی تعهد سازمانی و رضایت شغلی در بین کارکنان سازمان ثبت احوال استان همدان انجام شد. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش انجام کار، از نوع پیمایشی و به طور خاص در زمره پژوهش های همبستگی قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان سازمان ثبت احوال استان همدان است. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 241 به دست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه در بین این تعداد افراد توزیع و 235 پرسشنامه کامل جمع آوری و وارد فرآیند تحلیل گردید. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادله های ساختاری با نرم افزار Amoss22 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد اخلاق کار اسلامی بر عملکرد شغلی و رضایت شغلی کارکنان تاثیر دارد. رضایت شغلی و تعهد سازمانی بر عملکرد شغلی فرد تاثیر دارد. رضایت شغلی بر تعهد سازمانی تاثیر دارد. همچنین اخلاق کار اسلامی به واسطه رضایت شغلی بر عملکرد شغلی فرد تاثیر دارد. این بدین معناست که نهادینه سازی اخلاق کار اسلامی در سازمان و همسوسازی مبانی اخلاقی با راهبردهای سازمانی می تواند به بهبود عملکرد شغلی کارکنان کمک کند. نتایج سایر فرضیه ها و سطوح برازش مدل پژوهش، به همراه نتیجه گیری های تفصیلی، محدودیت ها و پیشنهاد های اجرایی در پایان پژوهش آورده شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، اخلاق کار اسلامی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عملکرد شغلی
  • قاسم بخشنده، علی کاظمی * صفحات 83-102
    اگرچه برخی نظریه های اقتصادی از جمله نظریه های مزیت نسبی و مطلق از آزادسازی تجارت بین کشورها حمایت می کنند اما وابستگی ها و خطرهای مختلف فرهنگی، سیاسی، امنیتی و... باعث شده است که کشورها بر استفاده از محصولات داخلی تاکید نموده و حتی به صادرات نیز روی آورند. در مرکز زنجیره ای که به خرید محصولات داخلی منجر می شود، مصرف کنندگان قرار دارند زیرا تا زمانی که مصرف کنندگان محصولات داخلی را خریداری ننمایند، افزایش در تولید محصولات داخلی نمی تواند راه حل مقابله با محصولات وارداتی باشد. در کشورهای مختلف پژوهش هایی پیرامون عواملی که می توانند مشتریان را به خرید محصولات داخلی سوق دهند انجام شده است اما عوامل بدست آمده متعدد و در برخی موارد نیز نتایج به دست آمده متناقض بوده است. پژوهش حاضر با بررسی جامع پژوهش های منتشر شده، در نهایت 35 مطالعه مختلف در قالب 25 مقاله را با استفاده از روش فراتحلیل و نرم افزار CMA2 مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاکی است متغیرهای کیفیت و نگرش به ترتیب با اندازه اثرهای 493/0 و 297/0 بیشترین تاثیر و متغیرهای قوم گرایی و هنجار با اندازه اثرهای 294/0 و 226/0 کمترین تاثیر بر قصد خرید محصولات داخلی داشتند. اما متغیر قضاوت محصول تاثیر معناداری بر قصد خرید محصولات داخلی نداشت.
    کلیدواژگان: محصولات داخلی، قوم گرایی، نگرش، قصد خرید، فراتحلیل
  • محمود حسن زاده *، اصغر مشبکی اصفهانی صفحات 103-124
    مروری بر مفهوم بدیهه سرایی سازمانی که از موسیقی جاز وارد مطالعات سازمانی شده و پذیرفته شده است، نشان داد که ریشه های قوی و سابقه غنی ای از این مفهوم در شعر و ادب فارسی وجود دارد. استفاده از مفهوم بومی بدیهه سرایی علاوه بر تسهیل معرفی آن به مدیران ایرانی فرصتی برای توسعه چارچوب های مفهومی آن فراهم می کرد. این پژوهش کیفی بین رشته ای که با روش داده بنیان و استفاده از مصاحبه با استادان ادبیات فارسی و یک گروه کانونی از دانشجویان دکتری مدیریت برای تعمیم نتایج مصاحبه ها به محیط سازمانی انجام شده است، پیشنهاد می کند که برای تقویت بدیهه سرایی سازمانی، که به سازمان های پاسخگو، سریع و متعادل منجر می شود، باید بهبود منابع سازمانی چون دانش عمومی و تنوع مهارت ها؛ ابزارهای تفسیر سریع تر تغییرات محیطی؛ حافظه درون و برون سازمانی؛ زیرساخت های لازم برای تجزیه وتحلیل سریع گزینه های موجود؛ انسجام و اعتماد بین کارمندان؛ انعطاف پذیری سیستم های تامین و عرضه؛ بهبود جریان اطلاعات سازمانی و بهبود مهارت پذیرش تغییرات در منابع انسانی را درنظر داشت. ما همچنین به این نتیجه رسیده ایم که ساختارهای سازمانی کوتاه، یک فرهنگ اکتشافی قوی و یک جامعه و بازاری که نوآوری ها را تمجید می کند، از الزامات محیطی شکل گیری سازمان های بدیهه سرا هستند.
    کلیدواژگان: بدیهه سرایی، بدیهه سرایی سازمانی، انطباق با محیط، مدل بومی شده، پژوهش بین رشته ای
  • پریسا غلامی، ناصر شیربگی * صفحات 125-148
    توسعه حرفه ای اعضای هیات علمی به عنوان بخشی از توسعه منابع انسانی در دانشگاه جایگاه ویژه ای دارد. یکی از راهبردهای رایج توسعه حرفه ای برای آنان فرصت مطالعاتی است. پژوهش حاضر با روش روایت پژوهی با هدف ارزیابی تجربه های اعضای هیات علمی از دوره های فرصت مطالعاتی و با رویکرد تفسیری انجام شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه اپیزودیک استفاده شد. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش، اعضای هیات علمی دانشگاه ها بودند که حداقل یک بار تجربه فرصت مطالعاتی داشتند. نمونه گیری به صورت هدفمند و ملاکی انجام شد. پس از انجام مصاحبه با 25 نفر، داده ها به شکل استقرایی و بر اساس تحلیل مضمونی با استفاده از نرم افزار Nvivo10 دسته بندی و مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل ها نشان داد که فرصت های مطالعاتی ارزش های دانشگاهی و شخصی اعضای هیات علمی را در قالب توسعه حرفه ای و سبک زندگی شخصی تغییر داده است. مشارکت کنندگان چالش های فرصت مطالعاتی را در قالب چالش های درون سازمانی و برون سازمانی انعکاس دادند. روایت ها گویای آن بود که اعضای هیات علمی توانسته اند با بهره گیری از تجاربی که فرصت مطالعاتی برای آن ها فراهم کرده بود در وهله نخست تغییراتی در سبک زندگی شخصی خود و نگرش هایشان بدهند که داشتن برنامه بلندمدت برای خود و خانواده، احساس مسئولیت اجتماعی و تعاملات مثبت تر با همکاران از آن جمله اند. در حیطه کار حرفه ای آکادمیک و دانشگاه، گرایش به کارهای گروهی، حمایت از دانشجویان و همکاران با ایجاد پیوندهای علمی به عنوان یک رابط با دانشگاه های خارجی و اهمیت دادن به کیفیت به جای کمیت از دستاوردهای فرصت مطالعاتی بودند. یافته ها توصیه می کند که با وجود تغییر پست های مدیریتی مقررات اداری ساده و ثابتی برای حمایت از اعضای هیات علمی داوطلب استفاده از فرصت های مطالعاتی درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفی، توسعه حرفه ای، فرصت مطالعاتی، اعضای هیات علمی، روایت پژوهشی
|
  • Ali Shariat Nejad, Reza Sepahvand *, Mahmoudreza Esmaeili, Seyed Najmoddin Mousavi Pages 3-26
    The purpose of this study is to design and explain the fifth-level leadership model in knowledge-based organizations. This applied and descriptive survey combined quantitative and qualitative methods. The statistical population of the research was knowledge-based companies in Lorestan Province, from which 30 experts were selected according to purposive sampling method. In the qualitative section of the research, data were collected through semi-structured interviews. Atlas.ti software and the coding method were applied to analyze the data obtained from the interviews and as a result, the fifth
    level leadership components were identified. In the quantitative section, data were collected by questionnaires, and were analyzed by Matlab software and Interpretative Structural Modeling (ISM). Consequently, the final model of the research was developed. The results of the study include the components and dimensions of the fifth level leadership and present the five-level leadership model in knowledge-based organizations. Findings also indicate the main
    dimensions, situational properties, type of the leader-member exchange, skills and personality and behavioral characteristics of the fifth-level leadership.
    Keywords: Leadership, The Fifth-level Leadership, Humility, Professional Will, Knowledge-based Organizations
  • Samira Vaezi, Ali Taghizadeh Herat *, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Ebrahim Sheikh Pages 27-56
    This research is conducted to introduce a model for the interaction of the holding companies and their subsidiaries based on the maturity level of the human resource management processes of subsidiaries. Data were collected through interviews with university professors and experts, as well as questionnaires. The first oral questionnaire was given to 5 experts. The second one, developed based on Philips’PST model and interaction styles of Goold and Campbell, was administered to 30 professors, HRM spacialists in holding companies and other related experts. To reach statistical conclusion, the results acquired by the two questionnaires were compared. To analyze the data collected, SPSS16 software was used. Both descriptive and inferential statistics were used for the ten HRM processes. Findings show that the maturity level of the subsidiaries affect the interaction between the parent companies and their subsidiaries. With any increase in the maturity level of the subsidiaries, more authority is granted to them by their parent companies.
    Keywords: Holding Company, Interaction Styles, Human Resource Strategy, Human Resource Management, Philips Model, Process Survey Tool (PST)
  • Abbas Monavarian, Emran Mohammadi Fateh *, Ali Asghar Mohammadi Fateh Pages 57-82
    The purpose of this study is to investigate the effects of Islamic work ethics on individual’s job performance, taking into account the mediating roles of organizational commitment and job satisfaction among employees of the Civil Registration Organization of Hamedan Province. Regarding the aim, the research was applied and in terms of the methodology, it was a survey and in particular, it was of a correlational type. The statistical population consisted of all the employees of the C.R.O. of the province. Using Cochran's formula, the sample size amounted to 241, and simple random sampling method was used to distribute the questionnaires among them and finally 235 fully completed questionnaires were collected and analyzed. In order to test the research hypotheses, structural equation modeling and Amoss22 software were used. Findings show that Islamic work ethics has an impact on job performance and job satisfaction of employees. Job satisfaction affects organizational commitment and both of them have an impact on job performance. Also, Islamic work ethics affects job performance through the mediation of job satisfaction. This means that the institutionalization of the Islamic work ethics in organizations and aligning ethical principles with organizational strategies can help to improve job performance of the employees. The results of other hypotheses and levels of fit of the research model, along with detailed conclusions, limitations and executive suggestions are also presented.
    Keywords: Work Ethics, Islamic Work Ethics, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Job Performance
  • Ghasem Bakhshandeh, Ali Kazemi * Pages 83-102
    Although some economic theories, including comparative and absolute advantage theories, support the liberalization of trade among countries, different types of dependency and various cultural, political and security dangers have led countries not only to utilize their own domestic products but to enhance their export. Consumers are in the center of the chain that leads to the purchase of domestic products because as long as consumers refrain from purchasing domestic products, no increase in domestic production can be a solution to diminish imports. In different countries, researches have been conducted on factors that can encourage customers to buy domestic products, but in some cases the factors obtained have been too numerous and the results have been contradictory. To collect data for this study, a comprehensive review of 35 different published studies in 25 articles was carried out using meta-analysis method and CMA2 software. Results show that quality and attitude have the highest effect (0.493 and 0.297, respectively) and the ethnocentrism and norm have the least effect on the domestic products purchase intention (0.294 and 0.226, respectively). But product judgments does not have any significant effect on the intention to purchase domestic products.
    Keywords: Domestic Products, Ethnocentrism, Attitude, Purchase Intention, Meta-analysis
  • Mahmood Hassanzadeh *, Asghar Moshabbaki Esfahani Prof Pages 103-124
    A review of organizational improvisation concept, which entered from jazz music into organizational studies and was well-accepted, reveals that there are strong roots and rich records of this concept in Persian poetry. Indigenous improvisation concept not only facilitates the introduction of organizational improvisation to Iranian managers, but also is an opportunity to develop its conceptual frameworks. In order to generalize results to organizational settings, this interdisciplinary, qualitative research was conducted based on the grounded theory method and interviews with Persian literature professors as well as a focal group of Ph.D. management students. Results suggest that in order to strengthen organizational improvisation, which leads to responsive, agile and balanced organizations, development of some organizational resources should be taken into consideration, such as: general knowledge and diverse skills, promotion of tools for quicker interpretation of environmental changes, internal and external organizational memory, infrastructures needed for rapid analysis of existing options, coherence and trust among employees, flexibility of provision and supply systems, improvement of organizational information flow, and finally, improvement of change acceptance skills in human resources. In addition to these capabilities, the emergence of organizational improvisation requires creation of exploratory culture and a minimal organizational structure with an external environment which encourages innovation, breaks habitual boundaries and fosters organizational improvisation.
    Keywords: Improvisation, Organizational Improvisation, Environmental Adaptation, Customized Model, Interdisciplinary Research
  • Parisa Gholamy, Naser Shirbagi * Pages 125-148
    Professional development of faculty members as a part of human resources development at universities is of special importance. One of the common strategies for the professional development of these members is sabbatical leave. The present study was carried out with narrative-based research methodology as well as interpretive approach to assess the experiences of faculty members from sabbatical leaves. Episodic interviews were used to collect data. Research potential contributors were university faculty members who had experienced at least one sabbatical leave. Sampling technique is purposeful and criterion-based. After interviewing 25 members, the data were categorized and analyzed inductively and according to thematic analysis, using Nvivo10 software. Findings show that sabbatical leaves have changed the academic and personal values of faculty members regarding professional development and personal life style, that the participants have highlighted the challenges of sabbatical leaves in the framework of internal and external organizational challenges, and that by using the experiences provided by sabbatical leaves, the faculty members have been able to bring about changes in their own personal lifestyle and in such attitudes as having a long-term plan for themselves and their families and having a sense of social responsibility and more positive relationship with colleagues. Results also show that in the area of professional and academic work, sabbatical leaves have developed a tendency among members toward group work and supporting students and colleagues by establishing scientific links as an interface with foreign universities and by giving priority to quality rather than quantity. It is recommended by the research that, because managerial positions suffer from high rate of mobility, simple and long standing administrative regulations should be considered to support faculty members willing to apply for sabbatical leave.
    Keywords: Qualitative Evaluation, Professional Development, Sabbatical Leave, Faculty Members, Narrative Research