فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرج الله رهنورد، سعید نجفی توانی، علی یزدی زاده* صفحات 5-28
    پژوهش پیش رو به دنبال این است که آیا سطوحی از حاکمیت فناوری اطلاعات، تفکر راهبردی، چابکی سازمانی و هم ترازی راهبردی می توانند منجر به عملکرد بهتر دستگاه های اجرایی شهر کرمان گردد. این پژوهش از نظر ماهیت و روش، در دسته پژوهش های علی قرار می گیرد؛ همچنین، از لحاظ هدف شناختی، یک پژوهش کاربردی و مبنای پژوهش کمی است. روش جمع آوری داده ها، میدانی است. جامعه آماری پژوهش، شامل همه دستگاه های اجرایی شهر کرمان است. با توجه به تعداد جامعه آماری (77 سازمان) و جدول مورگان، حجم نمونه 64 سازمان محاسبه شد که در نهایت، 62 پرسش نامه جمع آوری گردید. برای آزمون فرضیات این پژوهش از یک پرسش نامه شامل 88 پرسش استفاده شده است که مشتمل بر ابعاد حاکمیت فناوری اطلاعات، تفکر راهبردی، چابکی سازمانی، هم ترازی راهبردی و عملکرد سازمانی بوده است. بر اساس آزمون t تک نمونه ای، سطح عملکرد دستگاه های اجرایی شهر کرمان در حد نسبتا مطلوبی است. همچنین، نتایج به دست آمده از تحلیل مسیر مبتنی بر واریانس در نرم افزار SmartPLS نشان می دهد که چابکی سازمانی روابط بین حاکمیت فناوری اطلاعات و هم ترازی راهبردی با عملکرد سازمانی را به خوبی میانجی گری می کند. همچنین، تفکر راهبردی از طریق هم ترازی راهبردی بر روی عملکرد سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، حاکمیت فناوری اطلاعات، هم ترازی راهبردی، چابکی سازمانی، تفکر راهبردی، دستگاه های اجرایی شهر کرمان
  • علی جهانگیری، حسین عباسپور طهرانی فرد* صفحات 29-50
    مدیریت استعداد به عنوان سیستمی برای شناسایی، استخدام، پرورش، ارتقاء و نگهداری افراد بااستعداد، با هدف بهینه کردن توان سازمان و به منظور تحقق اهداف سازمان ها استفاده می شود. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر مدیریت استعداد بر عملکرد شغلی کارکنان از طریق رضایت شغلی و تلاش کاری کارکنان در سازمان های دولتی مستقر در تهران است. بر اساس پیشینه پژوهش و مدل مفهومی، پنج فرضیه تدوین و با توجه به این که یکی از سازه ها (مدیریت استعداد) سطح دوم انعکاسی است و همچنین نرمال نبودن داده ها، از نرم افزار Smart-PLS2 برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. با توزیع 350 پرسش نامه، تعداد 288 پرسش نامه از 60 سازمان دولتی جمع آوری شد و پس از بررسی برازش مدل و پایایی و روایی داده ها، آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که مدیریت استعداد، تاثیری معنادار بر رضایت شغلی، تلاش کاری و عملکرد شغلی دارد و همچنین تاثیر رضایت شغلی بر عملکرد نیز تائید شد؛ اما فرضیه تاثیر تلاش کاری بر عملکرد شغلی با ضریب مسیر 235/0 و مقدار t برابر با 62/1 مورد تائید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، تلاش کاری، رضایت شغلی، عملکرد شغلی، سازمان های دولتی
  • محمد مهدی قوچانی خراسانی، داود حسین پور* صفحات 51-81
    نظام های سیاسی به فراخور فضای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، نوع حاکمیت خود را تغییر می دهند؛ یکی از مهم ترین دانش های بشری، دانش خط مشی گذاری عمومی است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این پژوهش مفهوم حاکمیت و حاکمیت شبکه ای و عناصر آن تشریح می گردد؛ همچنین، از پر تغییرترین محیط های حاکم بر فعالیت های امروزی، فضای مجازی و سایبر است؛ امنیت فضای سایبر، پیرو فضای سایبر، تحت تاثیر تغییرات مستمر است و به دلیل این که حفظ امنیت در این فضا از مسائل مهم در امنیت ملی کشور محسوب می شود و همچنین به علت نبود هم افزایی نهادهای پژوهشی امنیت سایبری در ایران، بهره مندی از مدلی برای حاکمیت این فضا به منظور استفاده متناسب از همه ظرفیت ها، راه حلی مناسب برای حاکمیت محسوب می شود. این پژوهش با هدف دست یابی به حاکمیت شبکه ای در نهادهای پژوهشی امنیت سایبری، به دنبال شناسایی عناصر حاکمیت با توجه به شرایط محیطی حاکم بر آن در ایران است. بدین منظور، با استفاده از روش نظریه داده بنیاد و مصاحبه با خبرگان این حوزه و با ارائه یک مدل، سعی در تبیین آن با گزاره های نظری دارد. از مهم ترین گزاره های موجود می توان به ارائه سیاست های یکپارچه از طریق ایجاد نقشه راه فناوری و محصولات بومی امنیت سایبر، نهادینه شده دغدغه امنیت در کشور و مدیریت متعهد به بخش خصوصی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: حاکمیت، حاکمیت شبکه ای، نهادهای پژوهشی، امنیت سایبری، نظریه داده بنیاد
  • امیررضا نریمانی، رضا واعظی*، سید مهدی الوانی، وجه الله قربانی زاده صفحات 81-110
    امروزه ورود دانشگاه های ایران به تجارت دانش از یک مزیت به یک ضرورت تبدیل گشته است و این امر، زمانی ممکن است که تجاری سازی دانش در دانشگاه ها به یک فعالیت نظام مند تبدیل شود. در فرآیند تجاری سازی، به خصوص علوم انسانی، عواملی فراوان، ازجمله عوامل محیطی، فردی، مدیریتی، سازمانی و بسیاری مولفه های دیگر نقش دارند. این پژوهش با هدف شناسایی شاخص ها و موانع محیطی تجاری سازی پژوهش های علوم انسانی انجام شده است. روش پژوهش مورد استفاده، تحلیل تم و جامعه آماری این پژوهش 12 نفر از متخصصان و خبرگان عرصه علوم انسانی و تجاری سازی بوده است که به صورت هدفمند انتخاب شده و مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرارگرفته اند. دست آورد اصلی این پژوهش، ایجاد مدلی است که بر اساس آن، عوامل قانونی، اسناد فرادستی، ساختار دولتی، حمایتی، صنعتی، فرهنگی، آموزشی و موانع ذاتی در سه دسته کلی دولتی، غیردولتی و نهادی دسته بندی شدند که هر یک ابعاد مختلفی دارند و در پایان پیشنهادهای عملی برای غلبه بر موانع تجاری سازی علوم انسانی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، پژوهش دانشگاهی، تحلیل تم، تجاری سازی علوم انسانی، دانش تجارت
  • شیوا شعبانی*، محمد عزیزی، علی بدیع زاده صفحات 111-136
    نقش بنگاه ها و شرکت های کوچک و متوسط در بسیاری از کشورها از نظر ایجاد اشتغال دارای اهمیت زیادی است. رشد سریع برای هر بنگاهی و تیم مدیریتی اش یک فرآیند پیچیده است. درک این که چرا بعضی از شرکت ها، باتوجه به اندازه و دامنه فعالیت های یکسان در حال رشد سریع هستند و دیگر شرکت ها یا به آرامی رشد می کنند یا اصلا رشد نمی کنند، برای شرکت های کوچکی که می خواهند به شرکت های متوسط و بزرگ تبدیل گردند، موضوع بسیار مهمی است. این پژوهش با هدف طراحی مدلی در راستای تبدیل شرکت های کوچک و متوسط به شرکت های با رشد سریع ارائه شده است. اطلاعات موردنیاز از طریق انجام مصاحبه هدفمند با مدیران شرکت هایی با رشد سریع در صنایع مختلف گردآوری شده است. در این پژوهش در ابتدا با استفاده از روش پژوهش روایتی و با تحلیل محتوا و پس از کدگذاری، عوامل موفقیت شرکت های با رشد سریع شناسایی شده است که در این راستا، 8 مقوله به همراه زیرمجموعه ای از عواملی که بر رشد شرکت های کوچک و متوسط تاثیرگذار بودند، شناسایی شد که عبارتند از: ویژگی های کارآفرین و موسس شرکت، شایستگی های کارآفرین و موسس شرکت، شایستگی های مدیریت، ویژگی های تیم مدیریتی، فرآیندها و محصولات فناوری، استراتژی رهبری، سبک رهبری، عوامل محیط خارجی. در نهایت، مدل مفهومی در راستای تبدیل شرکت های کوچک و متوسط به شرکت های غزال توسط نگارندگان پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: رشد سریع، شرکت های کوچک و متوسط، غزال ها، ویژگی های کارآفرینان، شایستگی مدیریتی، فرایندها و محصولات
  • ثمین یوسفی، مسعود پورکیانی*، مهرداد گودرزوند چگینی، علیرضا عرب پور صفحات 137-161
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل فردی موثر بر مهارت سیاسی مدیران در بخش دولتی است. این پژوهش از منظر هدف از نوع کاربردی توسعه ای و از نظر شیوه گردآوری داده از نوع پژوهش های توصیفی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی با نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است. داده های پژوهش، شامل نمونه ای 345 نفری از مدیران وزارت کشور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایگردآوری شده است. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها نیز پرسش نامه است که روایی آن از طریق روایی همگرا و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد بین عوامل فردی (شخصیت، هوش عاطفی، پاسخ گویی فردی، کاریزما و خودشیفتگی) با مهارت سیاسی مدیران سازمان دولتی، رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. بنابر نتایج حاصل، اراده سیاسی رابطه بین کاریزما و شخصیت با مهارت سیاسی مدیران دولتی را تعدیل نموده؛ اما نقش تعدیلی اراده سیاسی در رابطه بین خودشیفتگی، هوش عاطفی و پاسخ گویی فردی با مهارت سیاسی مدیران در سازمان دولتی تایید نشد و به طور کلی می توان گفت که اراده سیاسی رابطه بین عوامل فردی با مهارت سیاسی مدیران را تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، مهارت سیاسی، اراده سیاسی، سازمان دولتی، وزارت کشور
|
  • Farajollah Rahnavard, Saeed Najafi Tavani * Pages 5-28
    This study intends to seek if any level of IT governance, strategic thinking, organizational agility and strategic alignment can lead to better performance of the governmental organizations in Kerman city. In terms of nature and procedures, this research was causal, and regarding objectives, it was applied with quantitative basis. Data collection method was survey and the statistical population consisted of all the governmental agencies in Kerman. Considering the number of statistical population (77 organizations) and Morgan’s table, a sample size of 64 organizations was calculated and finally 62 questionnaires were collected. To collect data to test the hypotheses of the study, the questionnaire included 88 questions, which involved such dimensions as IT governance, strategic thinking, organizational agility, strategic alignment and organizational performance. Based on one-sample t-test, the performance of government departments in Kerman city is at a relatively good level. The results of path analysis based on variance in Smart PLS software shows the relationship between IT governance and strategic alignment with organizational performance mediates well with organizational agility. Also, strategic thinking has a significant and positive effect on organizational performance through strategic alignment.
    Keywords: Organizational Performance, Information Technology Governance, Strategic Alignment, Organizational Agility, Strategic Thinking, Kerman Government Agencies
  • Ali Jahangiri, Hossein Abbaspour Tehrani Fard * Pages 29-50
    Talent management is a system for identifying, hiring, developing, promoting and maintaining talented workforce with the purpose of optimizing organizational capacity and realizing organization’s goals at large. The main objective of this study is to evaluate the effects of talent management on job performance through employees’ job satisfaction and work effort in the governmental agencies located in Tehran. Based on the research literature and the conceptual model, five hypotheses were formulated. To collect data, 350 questionnaires were distributed among 60 public organizations, from among them 288 were returned. Following that, model fitness, reliability and validity of the data were examined. Considering that talent management was a second-order reflection construct and that data were not normal, Smart-pls2 software was used to test the hypotheses. Hypothesis testing and the results show that talent management has significant effect on job satisfaction, work effort and job performance. Also, the effect of job satisfaction on performance is confirmed, but the hypothesis regarding the effect of work effort on job performance with 0.235 path coefficient and 1.62 t-value is not confirmed.
    Keywords: Talent Management, Work Effort, Job Satisfaction, Job Performance, Public Organization
  • Mohammad Mehdi Ghouchani, Davod Hosseinpour * Pages 51-81
    Governments change their governance style according to social, political and economic conditions. Cyber security technology is among today’s most changeable technologies, which is a critical key to the national security. Because of the weaknesses in the interaction among syber security research organizations, introducing a model for utilizing all existing capabilities can be an appropriate solution for the government. One of the most important domains of human knowledge is public policy, which relates to governance concept and network governance. with an aim to reach a network governance model for cyber security research institutions, this paper tried to identify governance factors, with regard to the environmental conditions in Iran. These factors were identified by using grounded theory and interviews with experts in this field. As a result, a model, together with theoretical propositions to explain it, is proposed. Among the most important propositions are: integrated policies using technology roadmap, cyber security native products, institutionalization of the importance of security in the country and a management committed to the private sector.
    Keywords: Governance, Network Governance, Research Institutions, Cyber Security, Grounded Theory
  • Amir Reza Narimani, Reza Vaezi *, Seyed Mahdi Alvani, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 81-110
    Today, entering Iranian universities to trade knowledge of an advantage has become a requirement. In the process of commercialization, many factors, including environmental factors, technological, human, organizational and many many other factors involved. The aim of this subject area, weighing the importance of environmental factors in humanities areas, the consequence of external organizational factors is the commercialization of university research. This study, using thematic analysis is conducted semi-structured interviews with the approach based discovery. The statistical population in this study, including an expert scientific community is in the field of higher education, technology transfer and commercialization suggests that the so-called elites. The results obtained 8 key codes: Legal, national documents, state structure, supportive, industrial, culture, education and inherent barriers were identified. And then the three indicators of institutional, government and private categories that indicate the role of environmental factors are important in the commercialization of academic research.
    Keywords: Commercialization, Academic research, Analysis theme, Commercialization of humanities
  • Shiva Shabani *, Mohammad Azizi Dr, Ali Badizadeh Pages 111-136
    Due to the fact that rapid growth for any firm and its management team is a complex process, understanding why some companies regarding the size and This study aims to identify and prioritize the factors causing job plateau in governmental organizations. This survey research used qualitative-quantitative method and the type of research was both deductive and inductive. The study population consisted of human resource managers of Khorramabad State Agencies, 25 of whom were selected as members of the statistical sample. Using qualitative data obtained from exploratory studies and exploratory interviews, job plateau causes were first determined and then, evaluated. The results show the job plateau factors and their order of priority and importance. They are as follow: lack of motivation among employees, lack of possibility to improve working conditions, few opportunities for promotion, unchallenging jobs, job ambiguity and organizational restructuring.
    Keywords: Fast-Growing, Small, Medium-Sized Companies, Gazelle, Entrepreneur's Traits, Management Competencies, Processes, Products
  • Samin Yousefi, Masoud Pourkiani *, Mehrdad Goudarzvand Cheguini, Ali Reza Arabpour Pages 137-161
    The purpose of this study is to identify the individual factors affecting the political skills of managers in the public sector. In terms of purpose, this research is applied-developmental and regarding data collection, it is descriptive using survey method. To analyze the collected data, structural equation modeling with partial least squares approach was used with Smart PLS3 software. The research population included a sample of 345 managers from the Ministry of the Interior, who were selected through cluster sampling method. The tool used to collect data was a questionnaire whose validity and reliability were confirmed through convergent validity and the alpha coefficient of Cronbach, respectively. The results of this study show that there is positive and significant relationship between individual factors (personality, emotional intelligence, individual responsiveness, charisma and narcissism) and political skills of the managers of this state organization. According to the results, political will explains the relationship between charisma and personality with political skills of managers, but the moderating role of political will does not confirm any relationship between narcissism, emotional intelligence and individual responsiveness with the political skills of managers. In general, it can be concluded that political will does not moderate the relationship between managers’ individual factors and political skills.
    Keywords: Individual Factors, Political Will, Political Skills, Governmental Organizations, Interior Ministry