فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1393)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن قلاوندی* صفحات 3-20
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل همبستگی چندگانه ویژگی های رهبری خدمتگزار مدیران، عدالت سازمانی ادراک شده و وجدان کاری در میان اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه انجام شده است. با استفاده از روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 118 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه با توجه به دانشکده محل خدمت به صورت طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها به طور تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسش نامه استاندارد رهبری خدمتگزار بر اساس مدل لاب، عدالت سازمانی ادراک شده بر اساس مدل نیهوف و مورمن و وجدانک اری بر اساس مدل بریک و مانت استفاده شده است. برای سنجش میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی یک نمونه 40 نفری، پرسش نامه رهبری خدمتگزار α=0/861، پرسش نامه عدالت سازمانی ادراک شده 811 / α=0 و وجدانک اری 912 / α=0 به دست آمد. داده های پژوهش پس از جمع آوری بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن است که بین ویژگی های رهبری خدمتگزار مدیران و عدالت سازمانی ادراک شده با وجدان کاری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، عدالت سازمانی، وجدان کاری، اعضای هیات علمی، دانشگاه ارومیه
  • حسام عزت آبادی پور*، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحات 21-43
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی متغیرهایی است که در موفقیت مشارکت های عمومی- خصوصی تاثیرگذارند. در این پژوهش پس از جس توجوی فراوان در میان کارشناسان و دس تاندرکاران آشنا به این حوزه، بیست و پنج نفر از کارشناسان حوزه زیرساختی خدماتی کشور شناسایی شده و مورد آزمون قرار گرفته اند. از این افراد خواسته شده به پرسش های پرس شنامه از دو جنبه پاسخ دهند؛ در یک بعد از آنها خواسته شده بیان کنند از دید آنها، متغیرهای شناسای یشده در پژوهش تا چه اندازه اهمیت دارند و در بعد دیگر با استفاده از تجربه خود مشخص کنند این متغیرها تا چه اندازه در پروژه های شراکت عمومی-خصوصی ایران وجود دارد. پرسشنامه بر اساس مبانی نظری و مقالات مرتبط با موضوع پژوهش، تهیه شده است. همچنین با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، اعتبار پرس شنامه حاضر 934 / 0 اعلام شده است. در این پژوهش برای اندازه گیری اهمیت و میزان متغیرهای شناسای یشده از تکنیک آنتروپی شانون برای تحلیل محتوا استفاده شده و در نتیجه آن بیان شده که «میزان اعتماد بین طرفین شراکت» از بالاترین اهمیت و «عدم توانمندی بخش عموم یبرای تجدید ساختار متناسب با شراکت عموم ی- خصوصی» از کمترین اهمیت (از دید پاسخ دهندگان) برخوردار است.
    کلیدواژگان: شراکت، شراکت عمومی، خصوصی، مدیریت پروژه، قرارداد، پروژه های عمومی، زیرساخت
  • صادق بختیاری، مجید دهقانی زاده، سید مجتبی حسینی پور صفحات 45-73
    نظر به اهمیت بخش تعاونی و تعیین هدف 25 درصدی از اقتصاد ملی برای آن تا پایان برنامه پنجم، لزوم تبیین وضعیت بهره وری در تعاونی ها ضروری است. بر این اساس اندازه گیری شاخص های بهره وری و میزان کارایی در تعاونی های صنعتی استان یزد به همراه شناسایی عوامل تاثیر گذار بر بهره وری، هدف پژوهش است. روش مورد استفاده، توصیفی و تحلیلی بوده، جمع آوری اطلاعات نیز به روش اسنادی و پیمایشی صورت پذیرفته است. از بین 130 کارگاه تعاونی صنعتی استان در زمان آمارگیری، تعداد 30 کارگاه غیرفعال و از بین بقیه 31 نمونه تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد، تعداد معدودی از تعاونی های مورد بررسی ضمن اینکه دارای شدت کاربری بزرگ تر از یک بوده و از سطح بهره وری بالاتری برخوردارند، دارای کارایی واحد نیز هستند. این وضعیت می تواند بیانگر وجود مزیت های نسبی استان در تولید محصولات فلزی، منسوجات و مواد غذایی و آشامیدنی باشد. توجه به عوامل درونی موثر بر بهره وری از جمله آموزش مستمر نیروی کار، مسائل رفاهی کارکنان، استفاده از تدابیر مهندسی صنایع، نظرات کارکنان، ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه و استفاده از تکنولوژی های بهتر، می تواند به ارتقای بهره وری در این حوزه کمک کند.
    کلیدواژگان: تعاونی صنعتی، بهره وری جزئی، بهره وری کلی، شاخص کاربری، کارایی، ارزش افزوده
  • علی اصغر پورعزت، سودابه تصدیقی *، سید امیرعلی علوی صفحات 76-100
    برای حرکت و پویایی، خلاقیت و نوآوری در فرهنگ سازمان عاملی اساسی و تعیین کننده است. با توجه به این که نیروی انسانی به عنوان شاخص ترین سرمایه است، بدون خلاقیت و نوآوری کارکنان در امور مختلف سازمان، بقای سازمان نیز در خطر است. در این پژوهش، جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان شرکت بنتون واقع در تهران است. پرس شنامه این پژوهش شامل 70 پرسش در مورد مولفه های فرهنگ نوآوری در شرکت بنتون است. با توجه به نتیجه تحلیل عاملی روی 70 متغیر، هفت عامل به عنوان عوامل اصلی شناسایی و به صورت زیر نام گذاری شدند: پیاده سازی، آمادگی سازمانی، یادگیری سازمانی، جهت گیری بازار- محور، میل و گرایش به نوآوری، جه تگیری ارزشی و خلاقیت کارکنان و توانمندسازی. از میان این عوامل، بالاترین رتبه مربوط به عامل خلاقیت کارکنان و توانمندسازی و کمترین رتبه مربوط به عامل یادگیری سازمانی است.
    کلیدواژگان: نوآوری، فرهنگ سازمانی، فرهنگ نوآوری، شرکت بنتون
  • سهیلا خدامی*، بهاره اصانلو صفحات 101-129
    چابکی عملیاتی کیی از ضرورت های حیاتی جهت بهبود فعالیت رقابتی سازمان ها در محیط های متلاطم شناسایی شده است. این مفهوم در سال های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران مدیریت را به خود جذب کرده است. چگونگی دستیابی به این قابلیت مهم برای سازمان ها امری حیاتی است ولی با این وجود، پژوهش های اندکی در این راستا انجام شده است از آنجایی که قابلیت های پویا از عوامل مهم دستیابی به چابکی عملیاتی در سازمان معرفی شده اند؛ در این مطالعه مدل شکل گیری بعد چابکی عملیاتی در سازه چابکی سازمان بر اساس قابلیت های پویای شایستگی IT، هوشیاری کارآفرینانه و زیرکی بازار به منظور بهبود فعالیت رقابتی در صنعت الکترونیک ایران ارائه و آزمون شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش مدیران صنعت الکترونیک در ایران بوده و تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کندال و روش نمونه گیری تصادفی ساده 332 مدیر است، جهت آزمون مدل از مدل تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به دست آمده از نمونه آماری، مدل فوق را تا یید می کند، بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که قابلیت های پویا به شکل گیری چابکی عملیاتی در سازمان کمک می کنند همچنین چابکی عملیاتی ایجا دشده بر بهبود فعالیت رقابتی سازمان اثر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: چابکی عملیاتی، زیرکی بازار، هوشیاری کارآفرینانه، فعالیت رقابتی، آینده نگاری راهبردی، بینش سیستماتیک، گزینه های دیجیتال
  • یاسر سبحانی فرد*، سعید چراغعلی صفحات 131-146
    مفاهیم کیفیت خدمات و رضایت مشتریان از جمله مفاهیم مهم و مسئله ساز در نظریه و اجرای بازاریابی است. امروزه باتوجه به گسترش صنعت خدمات در دنیا، توجه به ابعاد مختلف کیفیت خدمات نیز افزایش یافته است و بسیاری از شرکت ها در پی آن هستند که سطح یکفی خدمات خود را افزایش دهند و رضایت مشتریان را فراهم آورند. این مقاله، در پی ایجاد مقیاسی برای سنجش کیفیت خدمات ارائ هشده به مشتریان و رضایت آنان از شرکت سایپا بوده و با ایجاد یک مدل ساختاری، رابطه بین متغیرهای مربوط را آزموده است. جامعه آماری این پژوهش، مشتریان و کارکنان شرکت سایپا و نمونه برداری در آن، به روش تصادفی انجام شده است. همچنین برای تعیین تعداد نمونه آماری برای پژوهش، از فرمول کوکران استفاده شد تا به حد کفایت پرس شنامه توزیع شود. برای مدل سازی، از نرم افزار لیزرل و منطق مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که کیفیت خدمات مشتریان در این شرکت را می توان با نه شاخص، سنجید. همچنین مشخص شد که کیفیت خدمات ادرا کشده مشتریان، اثر مثبتی بر احساس رضایت آنها از شرکت داشته است و مشخص شد شاخص های مربوط به کیفیت خدمات نیز، با یکدیگر رابطه مستقیمی دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات فنی، کیفیت خدمات عملیاتی، رضایت مشتریان
  • نگین سنگری*، بهروز پورولی صفحات 147-172
    سازمان های امروزی برای باق یماندن در عرصه رقابت ناگزیر از اتخاذ رو کیردهای نوی نتری برای نگهداری و پرورش منابع انسانی خود به عنوان مهمترین سرمای ه های سازمان هستند. در دو دهه گذشته مربیگری مدیران در سازمان ها بسیار متداول شده است، با این وجود مستندات تجربی اندکی در خصوص نتایج حاصل از آن وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان ادراک کارکنان از رفتار مربیگری مدیر و نتایج عملکردی کارکنان است. سه نظریه رهبری مسیر هدف، انگیزه حرف های و حمایت سازمان مبنای مدل مفهومی پژوهش هستند. از تحلیل همبستگی و مدل معادلات ساختاری برای تجزی هوتحلیل داده ها استفاده شده. نتایج نشان می دهند که مدل مفهومی فرضیه ها به خوبی با داده های تجربی حاصل از مطالعه نمونه تناسب داشته است. بررسی ها گویای این است که رفتار مربیگری مدیر ب هطور مستقیم بر رضایت شغلی و وضوح نقش و به طور غیرمستقیم و با میانجیگری متغیر رضایت شغلی بر تعهد حرف های و تعهد سازمانی کارکنان تاثیر مثبت دارد، همچنین با میانجیگری متغیر وضوح نقش به عنوان کیی از نتایج مستقیم مربیگری مدیر، بر عملکرد شغلی کارکنان نیز به طور مثبت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: رفتار مربی گری مدیر، وضوح نقش، عملکرد شغلی، تعهد حرفه ای و سازمانی، رضایت شغلی
  • بهروز رضایی منش، علیرضا قزل*، مسیح ولدخانی، علیرضا اسداللهی طهرانی صفحات 173-199
    محققان و اندیشمندان مدیریت امروزه بر این باورند که کارکنان مهمترین منبع مزیت رقابتی می باشند. آنها معتقدند که سرمایه انسانی شرکت همه نیازمندی های استراتژیک را برآورده می کند. در نتیجه این اعتقاد، بخشهای منابع انسانی از ایفای نقش های کاملا اداری به سمت قبول مسئولیت مشارکت در دستیابی به استراتژی های کسب و کار تکامل یافتند. در نتیجه این تکامل، لازم است تا بخش های منابع انسانی شیوه ارزیابی سنتی کارکنان خود را تغییر دهند. یکی از فرآیندهای مهم در حوزه منابع انسانی سیستم ارزیابی عملکرد می باشد تکیه جدید بر خود مدیریتی در برنامه ریزی های کار، سازمان ها را مجبور کرده است به سمت نظام های عملکردی چند جانبه از جمله سیستم باز خورد 360 درجه (ارزیابی چند جانبه) حرکت کنند. هدف این تحقیق دستیابی به نگرش مدیران به منظور شناخت سطح آمادگی آنان برای اجرای سیستم ارزیابی عملکرد 360 درجه می باشد. سوال اصلی که مطرح می شود این است که آیا مدیران این شهرک از آمادگی لازم برای پیاده سازی نظام ارزیابی عملکرد 360 درجه برخوردار می باشند؟ با توجه به تقسیم بندی تحقیقات علمی از نظر هدف، پژوهش حاضر از نوع پژوهش کاربردی می باشد و از نظر فرآیند عملیات، تحقیق حاضر از نوع تحقیق توصیفی- پیماشی می باشد. ابزار اصلی برای جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد که برای تجزیه و تحلیل آنها از آماره آزمون فریدمن و T-test استفاده شد. بر مبنای یافته های به دست آمده مشخص شد مدیران از آمادگی لازم برای اجرای سیستم باز خورد 360 درجه برخوردار نمی باشند.
    کلیدواژگان: باز خورد 360 درجه، تحول پذیری، توزیع قدرت، مشارکت گروهی، تغییر سیستم ارزیابی
|
  • Pages 3-20
    This study aimed at the analysis of multiple regression between servant leadership factors and perceived organizational justice with work conscientiousness among faculty members of Urmia University. Using descriptive-correlational method، a sample of 118 subjects was selected through random stratified sampling method proportionate to the total faculty members of each school. Data were gathered through Servant Leadership Questionnaire according to Laub Model، Organizational Justice Questionnaire according to Colqite Model، and Work Conscientiousness Questionnaire according to Barrick and Mount Model. The content validity of questionnaires was confirmed by experts and their reliability was measured through Chronbach’s alpha coefficient which were α=0. 861، α=0. 811 and α=0. 912 for servant leadership، organizational justice and work conscientiousness، respectively. Data were analyzed based on research hypotheses and by using MANOVA and regression analysis. The findings show that servant leadership factors and perceived organizational justice have positive significant relationship with work conscientiousness components.
    Keywords: Servant Leadership, Organizational Justice, Work Conscientiousness, Faculty Members, Urmia University
  • Hesam Ezzat Abadipour, Habibollah Taherpour Kalantari Pages 21-43
    This research aims to identify the variables affecting public-private partnership (PPP) success. After extensive exploration among experts related to the country’s service infrastructure, 25 persons were selected and invited to answer the questionnaire, which was developed on the basis of relevant theoretical and empirical literature. The subjects were asked, first, to rank the importance of each research variable and, second, to indicate (based on their own experience) to what extent those variables existed in public-private partnership projects in Iran. Using Cronbach’s alpha, the reliability of the questionnaire was computed and it amounted to 0.934. To evaluate and rank the degrees and importance of the identified variables, Shannon Entropy technique was used. The results of this analysis show that trust between partners is the most, and public sector’s inability to restructure appropriate to such partnership is the least important variables.
    Keywords: Partnership, Public, private Partnership, Project Management, Contract, Public Sector Projects, Infrastructure
  • Sadegh Bakhtiari, Majid Dehghanizadeh, Seyyed Mojtaba Hosseinipoor Pages 45-73
    Due to the importance of cooperative sector in Iran's economy and reaching to %25 share in national economy in 2015, as a target set by the General Policies of the Islamic Republic of Iran, makes it necessary to analyze the current situation of productivity particularly labor productivity in the Iran's Cooperative Sector. Since Industrial Cooperatives are the most important cooperatives and because of data availability from one hand, and importance of Yazd in terms of cooperation from a historical point of view on the other hand, preset study is devoted to analyze productivity and efficiency of the industrial cooperatives in this province. The main objective of this paper is recognition of the leading and most advantageous industrial cooperatives of the province by considering productivity indices and identifying important factors may have affect on their productivity. Methodology of the research composed of descriptive, survey and field study by using relevant library documents and applying a detailed questionnaire which is provided specifically for this study. The results of the study indicate that among different cooperatives under consideration just a small number of them have a Labor Intensity Index greater than 1 and enjoying a relatively higher level of productivity. This probably indicates a relative advantage of investment in activities such as Metal Product, textile and food industries. Result of the study show that there is a large difference in the industrial cooperatives productivity, even in similar field of activity. Also there exists a lower level of average productivity in provincial cooperatives in comparison to overall productivity in country level. Based on the findings, the main reason for low level of productivity in industrial cooperatives of the province is the low level of awareness and doesn’t pay attention to the factor share affect on rising productivity. For improvement of productivity in cooperatives, continuous education and training, paying attention to welfare issues, using advanced models of workers participation, establishing R&D units in cooperatives are suggested.
    Keywords: Industrial Cooperative, Partial Productivity, Total Factor Productivity, Labor Intensity Index, Efficiency, Value Added
  • Ali Asghar Pourezzat, Soudabeh Tasdighi*, Amirali Alavi Pages 76-100
    Innovation has a critical role in the organizations to help them stay dynamic and move forward. Due to the fact that "human resources" plays the most crucial role in an organization, if they lack innovative qualities, the survival of the organization would be in danger. In this survey the population of the research consists of the managers and employees of Benetton office in Tehran. The questionnaire contains 70 questions about variables of innovation culture in Benetton company. Considering the result of statistical analysis on 70 variable, 7 factors have been recognized as the main factors and named as below: Implementation, organizational preparation, organizational learning, market based orientation, tendency towards innovation, value based orientation and staff innovation and their empowerment. From above- mentioned items, the most important one is the innovation within the staff and empowering them while the lowest priority is dedicated to organizational learning.
    Keywords: Innovation, organizational culture, innovation culture, Benetton Co
  • Soheila Khoddami*, Bahare Osanlou Pages 101-129
    Today, operational agility have been identified as one of the vital necessities for the competitive activity of organizations in turbulent environments.Given the critical role of operational agility in turbulent competitive environment, this concept has attracted attention of many researchers of management science in recent years.So how to achieve this important capability for organizations is vital and very little research has been done in this regard. Since one of the important tools to achieve operational agility in the organization are dynamic capabilities, Therefore in this research the model tof formation of operational agility in organization based on dynamic capabilities: IT competencies, entrepreneurial and market acuity to improve the Competitive activity is presented and test in the electronics industry of Iran.This model is based on three management areas: strategic management literature in related to dynamic capabilities and the literature of entrepreneurship and information technology. Results from sample confirm the research model.Based on the result can be concluded that the dynamic capabilities of the organization will help to shape the operational agility and operational agility has a positive effect on Competitive activity.
  • Yaser Sobhanifard *, Saeed Cheraghali Pages 131-146
    Concepts of service quality and customer satisfaction as the most important problem in the theory and practice of marketing concepts are The article seeks to develop a scale to measure service quality and customer satisfaction is of SAIPA And creating a structural model of the relationship between the variables is tested. The research Saipa customers and employees have been The sampling was done randomly with the aid formula. The research Saipa customers and employees have been The sampling was done randomly with the aid formula..The research Saipa customers and employees have been The sampling was done randomly with the aid formula. LISREL and structural equation modeling software to model logic is used The sampling was done randomly with the aid formula. LISREL and structural equation modeling software to model logic is used A positive effect on customer perceived service quality and satisfaction of the participants were also correlated with measures of quality of service are the bees.
    Keywords: Technical service quality, operational service quality, customer satisfaction
  • Negin Sangari*, Behrous Pourvali Pages 147-172
    Abstract During the last two decades, managerial coaching has become increasingly popular in organizations. Despite its popularity, there is a paucity of empirical evidence in the study of managerial coaching outcomes. The purpose of this study was to examine the relationships between perceived managerial coaching behavior and employee self-reported affective and performance-related outcomes based on perceptions of selected organization employees. Three theories, path-goal leadership, career motivation, and organization support, were used to frame the hypothesized conceptual model of managerial coaching outcomes for the current study.Correlation analysis and structural equation modeling were the analysis methods used in the study. The results of the analyses indicated that the hypothesized conceptual model was adequately supported by the empirical data of the study sample (χ2/df = 3.53; CFI =. 91; IFI =. 91; RMSEA =. 08). The further investigations suggested that managerial coaching had a direct impact on employee satisfaction with work and role clarity and an indirect impact on satisfaction with work, career commitment, job performance, and organization commitment. Role clarity, as a direct outcome of managerial coaching, influenced job performance—such mediation was consistent with the hypothesized model for the study. The hypothesized model had clear and comprehensive illustrations of how managerial coaching affects work and organization-related variables, satisfaction with work, role clarity, career commitment, job performance, and organization commitment. This study provides empirical support to the proposed benefits of managerial coaching in organizations, and enhances the selected theories by offering additional empirical support to them.
    Keywords: Managerial Coaching Behavior, Career, amp, Organization Commitment, Job Performance, Role Clarity, Job Satisfaction
  • Behrooz Rezaeemanesh, Alireza Ghezel, Masih Valadkhani, Alireza Asadolahi Tehrani Pages 173-199
    Today, Management researchers and thinkers believe that personnel are the most important source of competitive advantage. They believe that company human capital meets all strategic needs. As result of this belief, parts of human resources develop from performance of full administrative roles to take responsibility of participation in achievement to employment strategies. As result of this evolution, it’s necessary that parts of human capital change the traditional method of personnel appraisal. One of the important processes in the field of human resource performance evaluation system is relying on its new management in planning work, has forced organizations into functional systems, including the multilateral system, 360 degree feedback (multi-party assessment) to move.The aim of this research to managers to achieve attitude determine their fitness level to run the Performance Evaluation System 360 degrees. The major question that is raised is whether the settlement administrators ready to implement performance evaluation systems are 360 degrees have? According to the scientific research division of the target, the type of research is applied research and process of operation, a descriptive study of the type of research - is survey. The main tool is the questionnaire data from Friedman test statistics and T-test was used. According to the results became clear managers ready to implement 360 degree feedback systems are not entitled.
    Keywords: 360 Degree Feedback, Development quality, Power distribution, Group participation, Change evaluation system