فهرست مطالب

کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله کامل
  • مهدی داوری، رباب اعزازی صفحات 1-12
    انگور همانند دیگر محصولات باغی به دلیل داشتن رطوبت زیاد، pH نسبی پایین و غنی بودن از مواد غذایی، در معرض حمله انواع بیمارگرهای قارچی در مراحل برداشت و انبارداری قرار دارد. در این تحقیق، در آغاز اقدام به جداسازی قارچ های بیماری زای پس از برداشت انگور در منطقه مشگین شهر شد و قارچ های Botrytis cinerea و Cladosporium cladosporioides به عنوان گونه های غالب شناسایی شدند. Aspergillus tubingensis نیز به عنوان عامل پوسیدگی و زهرابه زا (توکسین زا) روی انگور و کشمش برای این بررسی انتخاب شد. سپس به منظور ارزیابی امکان کنترل زیستی (بیولوژیک) آن ها، تاثیر دو گونه Trichoderma harzianum T447 و T. hamatum T622 و اسانس چهار گیاه دارویی پونه کوهی، نعناع خوراکی، رازیانه و بومادران در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که هر دو گونه قارچ آنتاگونیست در رقابت تغذیه ای موفق تر از قارچ های بیمارگر هستند، ترکیبات فرار این قارچ ها بیشترین تاثیر بازدارندگی را در تعامل با C. cladosporioides نشان دادند. غلظت 10 درصد ترشحات برون یاخته ای جدایه T. harzianum T447 نیز بازدارندگی بیش از 85 درصد علیه قارچ های بیمارگر نشان داد. همچنین معلوم شد که بین گونه قارچی، نوع اسانس و غلظت های مختلف آن در میزان بازدارندگی از رشد میسلیومی قارچ ها تفاوت معنی داری (01/0P≤) وجود دارد. پونه کوهی و رازیانه به ترتیب به عنوان موثرترین و ضعیف ترین اسانس ها شناخته شدند. تجزیه GC-MS چهار اسانس نام برده نیز نشان داد که به ترتیب پی پریتون و سیس پی پریتون اکسید، ال منتون، دی متیل-4 (ای) 6-اکتادین -2-ال و ترنس آنتول اجزای اصلی آن ها هستند. با توجه به بازدارندگی مناسب اسانس ها و قارچ های کنترل زیستی نام برده، تحقیقات تکمیلی در زمینه به کارگیری آن ها برای کنترل بیماری های پس از برداشت انگور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسانس، انگور، بیماری های پس از برداشت، کنترل زیستی، Trichoderma spp
  • جهانشیر امینی، ساسان فیضی، سهیلا میرزایی صفحات 13-23
    در این تحقیق تاثیر سویه (استرین) های باسیلوس روی جوانه زنی اسپور و رشد میسلیوم Botrytis cinerea به منظور کنترل زیستی (بیولوژیک) پوسیدگی میوه در سه رقم توت فرنگی شامل Quineliza، Paros و Kurdistan در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. از تاثیر سی ودو سویه جنس باسیلوس روی قارچ بیمارگر در کشت چهار نقطه ای، ده سویه که بیشترین بازدارندگی را از رشد داشتند برای کارهای بعدی انتخاب شدند. تاثیر ناهمسازی (آنتاگونیستی) ده سویه روی قارچ بیمارگر با استفاده از آزمون کشت متقابل، سوخت وسازگر (متابولیت) های فرار و تولید مایع خارج یاخته ای در شرایط آزمایشگاه انجام شد. نتایج نشان داد که همه سویه های باسیلوس در هر سه آزمون، رشد قارچ بیمارگر را کاهش دادند و این کاهش در جدایه های مختلف متفاوت است. درصد کاهش رشد در کشت متقابل، سوخت وسازگر های فرار و تولید مایع خارج یاخته ای به ترتیب بین 1/67-5/30، 2/86-5/27 و 82-41 متغیر بود. افزون بر این، تاثیر سویه های باسیلوس روی جوانه زنی اسپور و رشد میسلیوم قارچ بیمارگر روی میوه های سه رقم توت فرنگی نشان داد که همه سویه های باکتری می توانند جوانه زنی و رشد میسلیوم قارچ بیمارگر را کاهش دهند و این کاهش در جدایه های مختلف متفاوت بود. همچنین شدت بیماری پوسیدگی میوه توت فرنگی در میوه های تیمارشده با سویه های باسیلوس کاهش شایان توجهی در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ترکیبات تولیدشده به وسیله سویه های باسیلوس توانایی زیادی در کنترل زیستی بیماری کپک خاکستری دارند و نیاز است تحقیقات بیشتری در شرایط مزرعه روی آن ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی میوه توت فرنگی، کنترل زیستی، گونه های باسیلوس
  • سید جعفر نصیری طالشی، صفرعلی مهدیان، محمدعلی تاجیک قنبری، سید امین علیان صفحات 25-37
    قارچ Botrytis cinerea یکی از مهم ترین عامل های پوسیدگی میوه توت فرنگی است. به منظور ارزیابی بیماری زایی این قارچ و تاثیر کنترلی اسانس رازیانه روی آن، از میوه های توت فرنگی آلوده به پوسیدگی خاکستری در مناطق مختلف استان مازندران 41 جدایه گرد آوری شد. پس از خالص سازی، بیماری زایی جدایه ها روی سه رقم توت فرنگی کاماروسا، پاروس و گیلاسی انجام شد. شناسایی ریخت شناختی (مورفولوژیکی) جدایه ها با استفاده از مشخصات رویشی و شناسایی مولکولی با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 و آغازگرهای عمومی ITS4 و ITS5 انجام شد. بازدارندگی از رشد قارچ با اسانس گیاه رازیانه و قارچ کش ایپردیون- کاربندازیم آزمایش شد. نتایج نشان داد که بر پایه خصوصیات ریخت شناختی همه جدایه ها به قارچ B. cinerea تعلق داشتند. شناسایی جدایه ها با استفاده از آغازگر اختصاصی C729 نشان داد همه آن ها باند 700 جفت بازی داشتند. بر پایه شدت بیماری زایی روی سه رقم توت فرنگی، جدایه ها در هفت گروه قرار گرفتند. ناحیه ITS دی. ان. آ. ریبوزومی نماینده گروه ها با استفاده از جفت آغازگرهای ITS4 و ITS5 افزایش شد. پس از توالی یابی و هم ردیف سازی با دیگر توالی های مرتبط ثبت شده در بانک ژن، بین جدایه ها تنوع بالای ژنتیکی مشاهده شد. جدایه های مورد آزمایش در پنج گروه با همسانی 80درصد قرار گرفتند. در ارزیابی آزمایشگاهی مشخص شد که با بالا رفتن غلظت اسانس رازیانه، فعالیت ضدقارچی آن علیه B. cinerea افزایش یافت. غلظت μl/l1000 تاثیر بازدارندگی بیشتری نسبت به دو غلظت پایین تر (500 و 750 میکرولیتر در لیتر) داشت و میزان بیماری را تا 7/94 درصد در مقایسه با شاهد کاهش داد. قارچ کش ایپردیون- کاربندازیم باعث مهار جدایه های این قارچ در آزمایشگاه شد.
    کلیدواژگان: اسانس رازیانه، ایپرودیون، کاربندازیم، پوسیدگی خاکستری، توت فرنگی
  • زهرا راحت خواه، جواد کریمی، محمد قدمیاری، غلامحسین مروج صفحات 39-47
    ایمنی در حشرات شامل بخش های مختلف دفاع رفتاری، فیزیکی و ایمنی ذاتی آنهاست. در این بررسی، مولفه های کلیدی دخیل در سازوکارهای ایمنی ذاتی لارو پروانه موم خوار بزرگ Galleria mellonella به عنوان حشره مدل، (شامل تغییر در شمار و انواع یاخته های خونی یا هموسیت ها و نیز تغییرپذیری فعالیت آنزیم فنل اکسیداز) در برابر دو گونه جدایه بومی نماتود بیمارگر حشرات، Heterorhabditis bacteriophora و Steinernema feltiae بررسی شد. شمار کل یاخته های خونی لارو میزبان بی درنگ پس از تزریق گونه H. bacteriophora افزایش یافت. در بین تیپ های مختلف یاخته ای، پلاسماتوسیت ها و گرانولوسیت ها فراوانی بیشتری داشتند. در لاروهای تیمارشده با گونه S. feltiae این واکنش متفاوت بود. نماتود اخیر تاثیری در نوسان سریع جمعیت یاخته های خونی در زمان های اولیه (پانزده دقیقه تا چهار ساعت) پس از تزریق نداشت. اما با گذشت زمان، در هشت و دوازده ساعت پس از تزریق، جمعیت یاخته های خونی در همولنف لاروهای تیمارشده با هر دو گونه نماتود کاهش یافت. در بخش دفاع هیومرال نیز مشخص شد که گونه H. bacteriophora باعث تحریک و افزایش فعالیت آنزیم فنل اکسیداز در پانزده دقیقه تا هشت ساعت پس از ورود به حفره عمومی می شود درحالی که، تغییر سطح کمی این آنزیم در زمان تقابل میزبان با گونه S. feltiae به مراتب کمتر بود.
    کلیدواژگان: ایمنی حشرات، پاسخ یاخته ای، پاسخ هیومرال، بیمارگر حشرات، نماتودهای بیمارگر حشرات
  • مریم نجفیان، محمد مدرسی، مهران آوخ کیسمی، فاطمه جمالی صفحات 49-58
    سیانوباکتری ها به علت تولید انواع متابولیت های ثانویه و ترکیبات ضد میکروبی موردتوجه بسیاری از محققان قرارگرفته اند. این تحقیق به منظور بهینه سازی محیط کشت BG11 با هدف افزایش تاثیر ضد قارچی سیانوباکتری Cyanobacteriumsp.PGU1 علیه دو قارچ بیماریزای گیاهی Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici و Rhizoctonia solani AG2-2-IIIB انجام شد. سیانوباکتری جداسازی شده از آب خلیج فارس با دو روش ریخت شناختی (مورفولوژیک) و تعیین توالی 16S rRNA با عنوان Cyanobacterium sp. PGU1 شناسایی شد. بهینه سازی محیط کشتBG11، با تغییر میزان منابع نیتروژن و فسفات موجود در محیط کشت، هرکدام در سه سطح، شامل 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر برای NaNO3 و میزان 02/0، 04/0 و 08/0 گرم در لیتر برای K2HPO4انجام شد و تاثیر این مقادیر بر فعالیت ضد قارچی سیانوباکتری بررسی شد. تاثیر ضد قارچی عصاره متانولی به دست آمده از کشت خالص سیانوباکتری، پیش و پس از بهینه سازی به روش اختلاط عصاره در محیط کشت بررسی شد. پس از بهینه سازی محیط کشت، درصد جلوگیری از رشد F. oxysporum f. sp. lycopersici از 33/79 به 43/87 درصد و برای AG2-2-IIIB R. solani از 47/82 به 62/90 درصد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، ترکیبات ضد قارچی، سیانوباکتری، محیط کشت
  • الهام محصصیان، حسین رنجبر اقدم، لادن صدیقی صفحات 59-66
    کفشدوزک Cryptoleamus montrouzieri مهم ترین دشمن طبیعی شپشکPseudococcus citri است. در این پژوهش، تاثیر دماهای مختلف و تراکم های مختلف کفشدوزک کریپتولموس روی شکار سرانه، توان جستجوگری و تداخل متقابل کفشدوزک یادشده با تغذیه از پوره های P. citri بررسی و ارزیابی شد. به منظور برآورد ضریب تداخل از مدل هسل و وارلی استفاده شد. تجزیه واریانس نتایج نشان داد، سرانه شکار کفشدوزک های نر و ماده در سطح اطمینان 99 درصد متاثر از اثرات متقابل دما و تراکم شکارگر نیست. درحالی که تغییر تراکم شکارگر و دما روی سرانه شکار هر دو جنس کفشدوزک موثر بودند. بیشینه و کمینه سرانه شکار کفشدوزک های نر 83/16 و 96/7 عدد پوره شپشک به ترتیب در تراکم های یک و هشت عدد کفشدوزک برآورد شد. از سوی دیگر، بیشینه و کمینه سرانه شکار کفشدوزک های ماده 17/24 و 59/9 عدد پوره شپشک در تراکم های یک و هشت عدد کفشدوزک بود. بر پایه نتایج به دست آمده مشخص شد افزایش تراکم کفشدوزک موجب کاهش سرانه شکار و توان جستجوگری آنها می شود. درحالی که افزایش دما موجب افزایش شکار سرانه و توان جستجوگری کفشدوزک ها می شود. درنهایت مشخص شد تغییر دما و نسبت شکارگر-شکار روی میزان تداخل متقابل کفشدوزک کریپتولموس موثر است.
    کلیدواژگان: تداخل متقابل، رفتار کاوشگری، شکار، شکارگر، کفشدوزک کریپتولموس
  • مینا کلاه نمدی، ابراهیم صداقتی، محمد مرادی، حسین علایی صفحات 67-78
    قارچ ریشه های (میکوریز) آربوسکولار به دلیل اثرات بسیار سودمندی که در رشد و نمو گیاهان و افزایش مقاومت آن ها به شرایط نامساعد دارند، موردتوجه بسیاری از محققان در نظام کشاورزی پایدار هستند. عامل های مختلف زنده و غیرزنده می تواند توسعه ارتباط قارچ ریشه ایی را تحت تاثیر قرار دهند. به منظور بررسی برخی عامل های موثر بر همزیستی قارچ های میکوریز آربوسکولار با گیاه سیب زمینی، نمونه برداری از کشتزارهای استان آذربایجان غربی در شهریور 1391 انجام شد. اطلاعاتی مانند رقم سیب زمینی، عملکرد، تناوب زراعی و برنامه کودی برای هر نمونه گردآوری شد. بررسی های آزمایشگاهی شامل درصد استقرار یا کلنیزاسیون ریشه با قارچ ریشه های آربوسکولار، آلودگی ریشه با درون رست (اندوفیت) های دیواره تیره، جمعیت اسپور، EC، pH و بافت خاک روی 31 نمونه خاک و ریشه انجام شد. نتایج نشان داد بین درصد استقرار قارچ ریشه ها و جمعیت اسپوری خاک با عملکرد سیب زمینی ارتباط مستقیم وجود دارد. به طورکلی نظام تک کشتی و تناوب با گیاهان میزبان مناسب قارچ ریشه به ویژه خانواده لگومینوز باعث بهبود استقرار قارچ ریشه هایی شد. همچنین پیشینه کشت، نوع کوددهی و ریزموجودات (میکروارگانیسم های) خاک، کلنیزاسیون قارچ ریشه ها را تحت تاثیر قرار دادند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، فراوانی اسپور، قارچ ریشه آربوسکولار، کلنیزاسیون
  • حمیده افشارمنش، مسعود احمدزاده صفحات 79-95
    اعضای جنس باسیلوس به عنوان باکتری های آنتاگونیست امیدبخش برای کنترل زیستی (بیولوژیک) عامل های بیماریزای گیاهی شناخته شده اند. در این تحقیق عصاره بدون یاخته ای سه سویه Bacillus subtilis UTB96، B. subtilis UTB1 وB. subtilis UTB70 علیه قارچ Aspergillus flavus R5 به روش کشت متقابل بررسی شد که سویه B. subtilis UTB96 بیشترین اثر بازدارندگی (05/0p≤) را نشان داد. رنگ نگاری (کروماتوگرافی) لایه نازک با لیپوپپتیدهای استخراج شده از باکتری ها، نشان دهنده حضور هر سه خانواده از لیپوپپتیدهای ایتورین، فنجایسین و سورفکتین در هر سه سویه است. تجزیه وتحلیل بیواتوگرافی کروماتوگرام ها علیه قارچ A. flavus R5، نقش بالقوه ایتورین ها را در فعالیت ضدقارچی سویه B. subtilis UTB96 مشخص کرد. به منظور تایید نقش ایتورین ها در فعالیت ضدقارچی سویه B. subtilis UTB96، ژن bmyB (سومین ژن در مسیر زیست ساخت یا بیوسنتز ایتورین ها) به کمک جهش زایی هدفمند تخریب شد. بررسی مولکولی شامل تجزیه وتحلیل PCR و توالی یابی قطعه افزایش یافته در جهش یافته ها مشخص کرد که ژن مقاومت به آنتی بیوتیک اسپکتینومایسین جایگزین ژن هدف (bmyB) شده و به این ترتیب این ژن تخریب شده است. مقایسه فنوتیپی جهش یافته های bmyB با سویه مادری نشان داد که فعالیت ضدقارچی عصاره بدون یاخته ای و لیپوپپتیدهای استخراج شده جهش یافته ها در کشت متقابل باA. flavus ، تجزیه وتحلیل اتوبیوگرافی و نیز روی میوه پسته کاهش چشمگیری یافته است. بنابراین، یافته های این پژوهش گویای نقش اصلی لیپوپپتیدهای خانواده ایتورین در کنترل زیستی سویه B. subtilis UTB96 علیه A. flavus R5 است.
    کلیدواژگان: Aspergillus، Bacillus، کنترل بیولوژیک، لیپوپپتید
  • سعیده رنجبر چهار برج، اکبر شیرزاد، مهدی ارزنلو صفحات 97-110
    بیماری پوسیدگی خوشه یکی از بیماری های مهم انگور است که توسط شماری از قارچ های عامل پوسیدگی انباری از جمله Aspergillus tubingensis و Penicillium crustosum ایجاد می شود. در این تحقیق برخی از سازوکار های کنترل بیولوژیک دو جدایه از مخمر Pichia membranaefaciens شامل توانایی رقابتی، توانایی تولید سیدروفور و زهرابه (توکسین)، برهمکنش بین یاخته های مخمری با میسلیوم قارچی و توانایی تولید آنزیم های تجزیه کننده در برابر بیمارگرهای قارچی بررسی شد. در شرایط آزمایشگاهی جدایه های مخمر توانایی رقابتی بالایی علیه بیمارگرها در محیط کشت PDA اصلاحی با میزان پایین قند دکستروز نشان دادند. این جدایه ها افزون بر بازدارندگی از رشد بیمارگرها در آزمون کشت متقابل با دو میزان متفاوت قند دکستروز، توانایی تولید سیدروفور و زهرابه را هم نشان دادند. نتایج مربوط به بررسی برهمکنش های بین بیمارگرهای قارچی و مخمرهای آنتاگونیست، نشان داد که یاخته های مخمر در اتصال به میسلیوم های بیمارگرها توانایی بالایی دارند. در ادامه این بررسی برهمکنش، توانایی تولید آنزیم های تجزیه کننده توسط جدایه ها نیز مشاهده شد. در شرایط انباری میزان آلودگی خوشه ها به بیمارگرهای A. tubingensis وP. crustosum توسط جدایه P4 به ترتیب 16/49 درصد و 64/62 درصد و توسط P5 به ترتیب 88/44 درصد و 3/50 درصد کاهش داده شدند. بنابر نتایج این تحقیق هر دو جدایه در شرایط آزمایشگاهی و انباری قابلیت کنترل بیولوژیک رشد بیمارگرها را دارند.
    کلیدواژگان: آنزیم های تجزیه کننده، سیدروفور، زهرابه
  • سید کاظم صباغ، شاهو ولی زاده صفحات 111-122
    بیماری مرگ گیاهچه خیار Pythium aphanidermatum یکی از بیماری های زیانبار خیار است. در این تحقیق، تاثیر سه کود زیستی (بیولوژیک) شامل: نیتروکسین، قارچ ریشه (میکوریز) و ورمی کمپوست به صورت تنها و تلفیق، در القای مقاومت و افزایش اجزای عملکرد خیار گلخانه ای (ES-2862) آلوده به بیماری مرگ گیاهچه بررسی شد. این آزمایش در شرایط گلخانه و در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج بررسی شدت بیماریزایی نشان داد که تیمار ورمی کمپوست + قارچ ریشه+ نیتروکسین (37درصد) و تیمار ورمی کمپوست + نیتروکسین (73درصد) به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را در کاهش شدت بیماری دارند. تیمار مربوط به مخلوط سه کود بیشترین تاثیر را در افزایش اجزای عملکرد خیار داشت، درحالی که قارچ ریشه به تنهایی کمترین تاثیر را در اغلب صفات نشان داد. بررسی میزان تغییرپذیری ژن های Cupi4 و Chitinase با روش qRT-PCR نشان داد که بیان این دو ژن، تحت تاثیر تیمارها قرارگرفته و برای ژن Cupi4 (65/23) تیمار مخلوط سه کود و برای ژن Chitinase (45/2) تیمار قارچ ریشه، بیشترین تاثیر را در الگوی بیان ژن نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده، چنین نتیجه گیری می شود که از این کودها می توان به عنوان عامل های بیوکنترل در برابر عامل های بیمارگر قارچی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: القای مقاومت، بوته میری خیار، بیان ژن، کود های زیستی، کیتیناز
  • مقاله کوتاه
  • هانیه ناقد، مهدی صدروی، شعله کاظمی صفحات 123-127
    سوختگی، ناشی از قارچ Mycosphaerella rabiei، مهم ترین بیماری نخود در ایران است. به منظور یافتن روشی برای کنترل بیولوژیک این بیماری، در آغاز اثر 36 جدایه از سه گونه Trichoderma harzianum، T. virens و T. atroviride روی یک جدایه پرآزار بیمارگر در فرآیند آزمون های فراانگلی، کشت متقابل و تولید مواد فرار پادزی، در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. آنگاه تاثیر جدایه های برتر این گونه ها روی شدت بیماری و رشد نخود در گلخانه آزمایش شد. نتایج نشان داد که تاثیر بازدارندگی از رشد پرگنه بیمارگر توسط بعضی جدایه های T. harzianum تا 42/52 درصد در شرایط آزمایشگاهی بیشتر از دیگرگونه ها است. جدایه های این قارچدر شرایط گلخانه نیز توانایی بیشتری در کاهش شدت بیماری داشتند. همچنین بعضی جدایه های T. harzianumو T. atroviride توانایی حفظ رشد رویشی بوته ها در حضور بیمارگر در حد شاهد سالم نشان دادند.توانایی جدایه های این گونه های Trichoderma در کنترل بیولوژیک بیماریدر شرایط گلخانهبرای نخستین بار گزارش می شود.
    کلیدواژگان: سوختگی، نخود، Ascochyta، Mycosphaerella، Trichoderma
|
  • Mahdi Davari, Robab Ezazi Pages 1-12
    Grape, like other horticultural products due to high humidity, low relative pH and wealth of nutrients, is subjected to attack by pathogenic fungi during the harvest and storage stages. In this study, at first, the some post-harvest pathogenic fungi of grape were isolated in Meshgin-shahr and two fungal species including Botrytis cinerea and Cladosporium cladosporioides were identified as the domonant species. Aspergillus tubingensis, causal agent of fruit rot and toxigenic species on grape and raisin was selected as well. In order to evaluate their biocontrol possibility, the effects of Trichoderma harzianum T447 and T. hamatum T622 and four medicinal plant essential oils (EOs) including mentha, spearmint, fennel and yarrow were tested in vitro. Results revealed that both of anthagonistic fungi were prospering than pathogenic fungi in nutrient competition and their volatile metabolites showed the highest inhibition to C. cladosporioides. 10% filtrate culture extract of T. harzianum T447 could effectively (≥85%) prevented the fungal mycelial growth. Also, our results showed that fungal species, EO type and its concentration play a critical role (P≤0.01) in fungal mycelia inhibition. Mentha and fennel EOs were known respectively as the most effective and weakest treatments. GC-MS analysis demonstrated that piperitoneoxid and Cis piperitone oxide, L-Menthone, dimethyl-4(E),6-octadien-2-ol and trans-Anethole were the main components of the essential oils of Mentha longifolia, M. spicata, Foeniculum vulgare and Achillea sp., respectively. Due to the significant inhibition of essential oils and biocontrol fungi, additional researches about their use for grape post-harvest diseases control are recommended.
    Keywords: biological control, Essential oil, grape, post, harvest diseases, Trichoderma spp
  • Jahanshir Amini, Sasan Faizi, Soheila Mirzaei Pages 13-23
    In this research, the ability of Bacillus strains in suppression of mycelial growth and conidial germination of B. cinerea against Botrytis fruit rot of strawberry were evaluated in three cultivars of strawberry including Quineliza, Paros and Kurdistan. Results indicated that among 32 strains of Bacillus, ten strains showed strong inhibitory effects against B. cinerea using the plate assay and they are selected for further studies. Antagonistic effects of Bacillus stains against the disease were evaluated through dual-culture, volatile and extracellular compounds using plate assays. Results indicated that all Bacillus strains could reduce the mycelial growth of pathogen, but this ability is varied in different Bacillus strains. Growth inhibition percent of pathogen in dual-culture, volatile and extracellular compounds tests were ranged 30.5-67.1, 27.5-86.2 and 41-82, respectively. In addition, inhibition of mycelial growth and conidial germination of B. cinerea by Bacillus strains were observed on strawberry fruits. Disease severity of Botrytis fruit rot of strawberry was significantly reduced (p≤0.05) by Bacillus strains as compared with untreated control. Our results shows that Bacillus strains have a good potential to control Botrytis fruit rot of strawberry. This research suggests that volatile and extracellular compounds of Bacillus spp. are promising biofumigants for controlling of Botrytis fruit rot of strawberry. Therefore, it is needed to evaluate their efficiency under field conditions.
    Keywords: Bacillus spp, biological control, fruit rot of strawberry
  • Seyed Jafar Nasiri Taleshi, Safarali Mahdian, Mohammadali Tajickghanbari, Seyedamin Alian Pages 25-37
    The Botrytis cinerea is one of the most important agents of Strawberry fruit rot. In order to identify the pathogenicity potential of the isolates on fruits and the antifungal effect of Anise essence on this fungus, forty one isolates of B. cinerea was collected from different areas of Mazandaran province on strawberry showing symptoms of gray rot on fruits. Following the purification of the fungus, pathogenicity test was done on Comarosa, Parus and Gilasi varieties of strawberries. Morphological identification of isolates was done in regard to their vegetative characteristics. Molecular identification carried out using specific primer C729 and common primers ITS4 and ITS5. Inhibition rate of fungal growth was recorded by Anise oil and Iprodione- Carbendazim fungicide. The results based on morphological characteristics showed that all isolates belonge to Botrytis cinerea. Identification of isolates using specific primer C729 showed that all of them had band of 700 bp. Based on disease severity on three strawberry cultivars; isolates were graded into seven groups. The ITS region of ribosomal DNA of each group was amplified using ITS4 and ITS5 primers. After sequencing and alignment, the obtained sequences were compared with the existing sequences in Gene Bank. The results showed there is high genetic diversity among the isolates, so that and they classified into five groups with 80% similarity. The result of in vitro evaluation of fungicide and Anise essence effect, showed that with increasing of Anise oil concentration, antifungal activity is also increasing against B. cinerea. Iprodione- Carnbendazim fungicide could inhibit the growth of isolates on a culture medium.
    Keywords: Anise oil, gray rot, Iprodione, Carbendazim, Strawberry
  • Zahra Rahatkhah, Javad Karimi, Mohammad Ghadamyari, Gholamhossein Morravej Pages 39-47
    Insect immunity comprises behavioral, physical and innate immunity. In this study, innate immune response of the greater wax moth larvae, Galleria mellonella against two species of entomopathogenic nematodes, Heterorhabditis bacteriophora and Steinernema feltiae, as important biocontrol agents were studied. Total haemocyte count in larvae injected with H. bacteriophora increased immediately. In this case, plasmatocytes and granulocytes were the prevalent haemocyte types. The response of injected larvae with S. feltiae was different. There was no significant increase in haemocyte population by 15 min until 4 h after injection. Haemocyte populations in hemolymph of G. mellonella larvae after injection by both nematode species was decreased 8 and 12 h after post injection. In humoral response, H. bacteriophora caused a significant increase in phenoloxydase activity by 15 min until 8 h after injection to hemoceol. In contrast, phenoloxydase activity against S. feltiae showed lower fluctuation rather than those in treated larvae by H. bacteriophora. The result of cellular and humoral immune response of the larvae suggested that H. bacteriophora induced stronger reaction of the insect as compared with S. feltiae. The latter species not only evades of host immune response but also can suppress the immune responses, successfully. These, eventually suggests a weak interaction between the pathogen with host immune system.
    Keywords: Insect immunity, cellular response, humoral response, insect pathology, entomopathogenic nematod
  • Maryam Najafian, Mohammad Modaresi, Mehran Kasami, Fatemeh Jamali Pages 49-58
    Cyanobacteria have been considered due to producuction of types of secondary metabolites and antimicrobial compounds. This research designated for optimization of BG11 culture medium to increase the antifungal activity of Cyanobacterium sp. PGU1 against the plant pathogenic fungi, Fusarium oxysporum f. sp lycopersici and Rhizoctonia solaniAG2-2-IIIB. Cyanobacterium was isolated from the Persian Gulf and identified as Cyanobacterium sp. using morphological characteristics and 16S rRNA sequencing. Optimization was done by changing the amount of nitrogen (NaNO3) (0.75, 1.5 and 3 g/l) and phosphate (K2HPO4) (0.02, 0.04 and 0.08 g/l) and then the antifungal activity of cyanobacterium was investigated. Antifungal effects of pure culture methanol extract of cyanobacterium were investigated under in vitro conditions by mixing the extract derived from pure culture before and after optimization to the pathogen culture medium. Growth inhibition percentage for F. oxysporum f. sp. lycopersici and R. solani AG2-2-IIIB increased from 79.33 to 87.43, and from 82.47 to 90.62 percent, respectively.
    Keywords: Antifungal compounds, culture medium, Cyanobacteria, optimization
  • Elham Mohasesian, Hossein Ranjbar Aghdam, Ladan Sedighi Pages 59-66
    Cryptoleamus montrouzieri is the most important natural enemy of Pseudococcus citri. The effects of different temperatures and different densities of C. montrouzieri on predation rate, searching efficacy and mutual interference of the mentioned coccinellid feeding on the nymphs of P. citri was studied. Hassel and Varley model was applied for estimation of interference constant. According to the ANOVA, per capita predation of the male and female coccinellids was not affected significantly by interaction of temperature and predator density, at 99% confidence level. Both, temperature and predator density had a significant effect on per capita predation rate of the coccinellids. The maximum and minimum predation rates of the males were 16.83 and 7.96 nymphs at 1 and 8 densities, respectively. On the other hand, the maximum and minimum per capita predation rates of the females were 24.17, and 9.59 nymphs at 1 and 8 densities, respectively. Results showed increasing densities of the coccinellids decreased per capita predation rate and decreased per capita searching efficacy. However, increasing temperature resulted in increase of per capita predation rate and per capita searching efficacy of the coccinellids. Finally, it is concluded that different temperatures and prey-predator ratios affect mutual interference of C. montrouzieri.
    Keywords: Cryptolaemus montrouzieri, foraging behavior, mutual interference, prey, predator
  • Mina Kolahnamadi, Ebrahim Sedaghati, Mohammad Moradi, Hossein Alaei Pages 67-78
    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) play an important role in promotion of plant growth as well as increasing plant tolerant to abiotic and biotic stresses. Because of this, special attention was paid to AMF in sustainable agriculture. Biotic and abiotic factors can affect the development of the mycorrhizal relationship. To evaluate the effect of some bio-ecological parameters, on activity of AMF in potato fields, 31 samples of either bulk or rhizosphere soil were collected from potato field of West Azerbaijan province in August 2013. In each farm, some detail information about the potato varieties, crop yield, crop rotation program and applied fertilizers were provided. The population of AMF spores in soil and root colonization (%), EC, PH, soil texture in each sampled farm were determined. Overall, a positive relation was observed between the root colonization percentage and density of AMF spore in soil with crop yield. In both monoculture and potato-legume rotations AMF colonization was improved. The AMF colonization was also affected by different types of used fertilizers, crop rotation and soil microorganisms.
    Keywords: arbuscular mycorrhizae, colonization, Potato, spore density
  • Hamideh Afsharmanesh, Masoud Ahmadzadeh Pages 79-95
    Members of the genus Bacillus are among the most promising candidates for biological control of plant pathogenic bacteria. In this study, cell free supernatants of three strains B. subtilis UTB96, B. subtilis UTB1 and B. subtilis UTB70 against Aspergillus flavus R5 were investigated using dual culture assay. Strain B. subtilis UTB96 showed the highest inhibition effect. Thin lyer chromatography in extracted lipopeptides of the bacterial cell free supernatants proved the presence of the three families of lipopeptides iturin, fengycin and surfactin. Bioautography analysis of the chromatogarams against A. flavus R5 revealed the antifungal potential of iturins in strain B. subtilis UTB96. Gene bymB (the third gene in iturin biosynthesis) was disrupted usisng targeted mutagenesis to confirm role of iturins in antifungal activity. Molecular study (PCR analysis and sequencing the amplified fragment) of the mutants revealed that the targeted gene (bmyB) was replaced by spectinomycin resistance gene, hence the gene was disrupted. The phenotypical comparison of the bmyB mutants with the parental strain demonstrated that the antifungal activity of cell free supernatants and extracted lipopeptides was decreased interestingly in a dual culture assay with A. flavus, bioautography analysis and also on pistachio nuts. To sum up, these findings allowed us to conclude that iturin-like lipopeptides are indispensable for the biocontrol ability of the strain UTB96 against A. flavus R5.
    Keywords: Aspergillus, Bacillus, biological control, lipopeptide
  • Saiedeh Saranjbar Chaharborj, Akbar Shirzad, Mehdi Arzanlou Pages 97-110
    Bunch rot disease is one of the most important diseases of grapes caused by the storage rot fungi such as Aspergillus tubingensis and Penicillium crustosum. In this study, some biocontrol mechanisms of two Pichia membranaefaciens strains such as competitive potential, the siderophore and toxin production capacity, the interactions between yeast cells and fungal hyphae and also the ability of lytic enzymes production against fungal pathogens were investigated. The yeast strains showed higher competitive ability against the pathogens on PDA medium supplied with 4 g of dextrose. The yeast strains could inhibit the growth of the pathogens in dual culture test and also, had the siderophore and toxin production capacity. The results of the assay on the interactions between yeast cells and fungal hyphae demonstrated that yeast cells had a high capability of attaching to the pathogens hyphae. The ability of production of lytic enzymes was observed in yeast strains as well. In storage condition, P4 strain decreased the infection level A. tubingensis and P. crustosum in grapes by 49.16% and 62.64%respectively. This strain could also reduce the infection percentage by 44.88% and 50.3% respectively. The results of this study suggest the biocontrol ability of yeast strains against pathogens growth under both in vivo and in vitro conditions.
    Keywords: Lytic enzymes, siderophore, toxin
  • Seyed Kazem Sabbagh, Shahoo Valizadeh Pages 111-122
    Damping-off disease of cucumber caused by soil-born fungi Pythium aphanidermatum is one of the most destructive diseases of cucumber. In this research, the effect of three bio-fertilizers including; nitroxin, mycorrhiza and vermicompost in single and combined form on induced resistance and yield components in greenhouse cucumber (ES-2862) infected with damping-off disease was investigated. These experiments were performed in a completely randomized design with four repetitions in greenhouse condition. The measurment of disease severity showed that V㟣 (37%) and vermicompost nitroxin (73%) treatment have the highest and the lowest effects on disease severity reduction, respectively. The mixed treatment of three bio-fertilizers has the best effect on increase of yield components when compared to control. The application of mycorriza alone showed the lowest effect on majority of traits. Gene expression analysis of Cupi4 and Chitinase genes by qRT-PCR showed that expression level of two genes has been affected by bio-fertilizers treatment. For Cupi4 gene (23.65), combination of three bio-fertilizers and for chitinase gene (2.45), mycorrhizal treatment showed the highest effect of expression pattern. Regarding the results, it can be concluded that these bio-fertilizers could be use as bio-control agents to plant improving against pathogenic fungal agents.
    Keywords: Bio, fertilizers, chitinas, cucumber damping, off, gene expression, induced resistant
  • Hanieh Naghed, Mehdi Sadravi, Shoaleh Kazemi Pages 123-127
    Blight, caused by Mycosphaerella rabiei is the most important disease of chickpea in Iran. In order to find a method for the biological control of the disease, the inhibitory effect of 36 isolates of three species, Trichoderma harzianum, T. virens and T. atroviride, on a most virulent isolate of the pathogen, in hyperparasitism, dual culture, and production of volatile antibiotic compounds were investigated in vitro. Then the impact of the nine selected isolates of Trichoderma on the disease severity and growth of chickpea were tested in greenhouse. The results showed that the inhibitory ability of mycelium growth of the pathogen by isolates of T. harzianum, up to 52.42%, were greater than the others in plate assay. Also they had greater ability in reducing of disease severity in greenhouse condition. Some isolates of T. harzianum and T. atroviride had ability to promote the growth of chickpea in the presence of the pathogen with no significant difference as compared with the healthy control. It is the first report of the ability of these Trichoderma species in the biological control of this disease on chickpea.
    Keywords: Ascochyta, blight, chickpea, Mycosphaerella, Trichoderma