فهرست مطالب

کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرناز فکرت *، ذبیح الله اعظمی ساردویی، الهام ملایی مقبلی، اسحاق مقبلی هنزایی صفحات 127-138
    این مطالعه به منظور بررسی اثر ورمی کمپوست و قارچ میکوریز Glomus versiform جهت کنترل Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici در گیاه گوجه فرنگی انجام شد. بذور گوجه فرنگی در بسترهای حاوی: خاک استریل (شاهد)، قارچ G. Versiform(G)، ورمی کمپوست (V)، ترکیب Glomus + ورمی کمپوست (V+G) در جعبه نشا کشت شدند. پنج هفته بعد ریشه های گیاه در سوسپانسیون اسپور قارچ F. oxysporum و آب، تیمار و به گلدان منتقل شدند. در پایان آزمایش، نشانه های بیماری زایی، شاخص های رشدی، بهبود جذب عناصر ماکرو، میزان کلروفیل برگ ها و درصد کلنیزه شدن ریشه ها ارزیابی شد.
    نتایج نشان داد استفاده از ترکیب (V+G) موثرتر از کاربرد هرکدام به تنهایی بود. تیمار گیاهان آلوده به پاتوژن با ترکیب مذکور وقوع زردی برگ ها را به طور معنی داری تا 3/17 درصد کاهش داد و در مقابل تیمار شاهد آلوده 6/68 درصد ارزیابی شد. همچنین با توجه به نتایج کلنیزه شدن ریشه ها توسط قارچ G. versiform، تیمار V+G+F- با افزایش 23 درصدی بهبود یافت. در حالت آلودگی با قارچ F. oxysporum کمترین مقدار کلروفیل در تیمار شاهد 12 (عدد SPAD) تخمین زده شد درحالی که در تیمار V+G به مقدار 30 افزایش یافت. همچنین بیشترین میزان جذب عناصر N، P، K در تیمار گیاه با V+G حاصل شد. بر اساس یافته های این مطالعه، کاربرد (V+G) در کنترل بیماری فوزاریومی گوجه فرنگی علاوه بر بهبود رشد و سلامت گیاه، در کنترل بیمارگر مذکور قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: قارچ های میکوریز، کودهای آلی، فوزاریوم، کنترل
  • تبسم ناصری پور، سمیرا شهبازی، کامران رهنما، سعید نصرالله نژاد * صفحات 139-153
    این پژوهش با هدف ایجاد جهش در قارچ Trichoderma virideبه وسیله پرتو گاما و سپس بررسی افزایش یا کاهش بیان آنزیم های سلولاز و کیتیناز در جدایه های جهش یافته نسبت به جدایه وحشی صورت گرفت. القای جهش با دز بهینه 250 گری و با استفاده از پرتوگاما انجام شد. پروفایل پروتئینی آنزیم های تولید شده کلیه جدایه ها با آزمون الکتروفورز SDS-PAGE مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت الگوی پروتئوم گونه T. virideبه همراه جدایه جهش یافته Tv M21 با سوبسترای کیتین کلوئیدی با تکنیک الکتروفورز دوبعدی و نرم افزار ImageMaster 2D Platinum ارزیابی شد. بیشترین تنوع در تولید آنزیم های سلولازی در جدایه های جهش یافته نسبت به جدایه وحشی در Tv M21، Tv M10، Tv M16 و Tv M14 و بیشترین تنوع در تولید آنزیم های کیتینازی در جدایه های جهش یافته نسبت به جدایه وحشی در Tv M21، Tv M1 و Tv M4 مشاهده شد. الگوی پروتئوم نشان داد، لکه های پروتئینی جدایه های جهش یافته در مقایسه با جدایه های وحشی به صورت کمی و کیفی متفاوت هستند. نتایج نشان داد، اشعه گاما می تواند تغییر در میزان تولید آنزیم های خارج سلولی و فعالیت آن ها را سبب شود. این موضوع می تواند در مدیریت بیماری های گیاهی و بهره وری صنعتی از آنزیم های مورد مطالعه مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: القای موتاسیون، الکتروفورز دوبعدی، الکتروفورز یک بعدی، پرتوتابی گاما، تریکودرما
  • آرزو الهی، اصغر شیروانی، مریم راشکی * صفحات 155-164
    شته مومی کلم Brevicoryne brassicae از آفات مهم کلزا در جهان است و پارازیتویید Diaeretiella rapae از مهم ترین دشمنان طبیعی آن می باشد. در این پژوهش، طول دوره های مختلف رشدی، درصد مومیایی های تولید شده، درصد افراد کامل و نسبت جنسی پارازیتویید روی سه ژنوتیپ مختلف کلزا شامل Okapi، Licord و Hyola401 بررسی شد (دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت (روشنایی: تاریکی)). نتایج نشان داد که طول دوره تخمریزی تا تشکیل مومیایی زنبور در Okapi (05/0±96/3) با ژنوتیپ های Licord (01/0±57/4) و Hyola401 (04/0±72/4) تفاوت معنی دار داشت. Okapi باعث کاهش طول دوره تخمریزی تا ظهور حشره کامل در هر دو جنس نر (11/0±91/7) و ماده (10/0±02/8) شد. به طور معنی دار، بیشترین درصد مومیایی تولید شده روی Okapi(81/6±60/89) نسبت به Licord(21/5±20/66) و Hyola401 (64/3±10/59) مشاهده شد. نسبت جنسی روی ژنوتیپ های مختلف تفاوت معنی دار نشان نداد. کوتاه ترین طول دوره نابالغ نیز روی ژنوتیپ Okapi اتفاق افتاد. ژنوتیپ Okapi می تواند کارایی زنبوررا در کنترل شته نسبت به دو ژنوتیپ دیگر افزایش دهد. کاربرد روش کنترل بیولوژیک ازدیادی با استفاده از پارازیتویید D. rapaeدر مزارع زیر کشت Okapi و همچنین تولید انبوه پارازیتویید مذکور با استفاده از این ژنوتیپ در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دوره رشد و نمو، ماده های ظاهر شده، مومیایی های تولید شده، میزبان گیاهی
  • اقدس خطیب، مجتبی مرادزاده اسکندری *، احمد درخشان، هادی محمودی صفحات 165-172
    در این پژوهش کارآیی سه جدایه قارچ harzianumTrichoderma به دست آمده از ترکیبات تجاری تریانوم پی، تریکومیکس اچ-وی، تریکوفانگ اس و دو جدایه بومی Th1 و Th2 این قارچ از نظر کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی خربزه به روش تیمار بذر در آزمایشگاه و گلخانه ارزیابی شد. در آزمایشگاه بذور مایه زنی شده با بیمارگر و ترکیبات تجاری و دو جدایه بومی، از نظر میزان جوانه زنی بررسی شدند. نتایج نشان داد جدایه های تریانوم پی و Th1 با ایجاد به ترتیب 95 و 5/92% جوانه زنی، موثرترین تیمارها بوده و نسبت به شاهد که 25% جوانه زنی داشت، اختلاف معنی دار نشان داد. در گلخانه، بذور با تیمارهایی شامل سه ترکیب تجاری بیولوژیک، دوجدایه تکثیرشده در سبوس با سه غلظت 5/0، 5/1 و 5/2 در هزار، دو قارچ کش رورال تی اس و تیابندازول با غلظت های 5/1، 2 و 5/2 در هزار ضدعفونی و در گلدان هایی با خاک مایه زنی شده به قارچ کشت شدند. شاخص های رشدی و شدت بیماری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج شدت بیماری نشان داد تریانوم و تریکومیکس 5/2%، تریکوفانگ 5/1 و رورال 2% به ترتیب با 80، 5/67، 5/67 و 5/67% بوته های سالم، در مقایسه با شاهد با 5/7 درصد، موثرترین تیمارها بود. شاخص های رشدی، رورال2%، تریانوم5/2 در هزار و سوسپانسیونی از جدایه ها با غلظت 106 اسپور در میلی لیتر، مایه زنی شد، بهترین تیمارها بودند. نتایج نشان داد جدایه های بومی و تجاری harzianumT.پتانسیل کنترل این بیماری را از طریق تیمار بذر داشته، این توانایی قابل مقایسه با قارچ کش ها بوده و در بین جدایه های قارچ آنتاگونیست، این قابلیت متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، آنتاگونیست، قارچ کش، جوانه زنی
  • محمد جواد زاهد، کیوان بهبودی * صفحات 173-185
    پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه‏فرنگی با عامل Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici (FORL) یکی از بیماری های مهم خاکزاد گوجه‏فرنگی به‏حساب می‏آید. در این پژوهش 740 جدایه اکتینوباکتری‏‏ از مزارع گوجه‏فرنگی مناطق مختلف استان های فارس و البرز جمع آوری گردید. آزمون‏های آنزیمی انجام گرفته حاکی از تولید آنزیم پروتئاز و توانایی تولید سیدروفور در تمامی جدایه ها بود. محیط کشت فیلتر شده جدایه UTS49 به‏عنوان جدایه برتر با جمعیت 108 × 3 به میزان 94 درصد از جوانه زنی اسپور قارچ بیمارگر جلوگیری کرد. بیشترین میزان تشکیل بیوفیلم باکتریایی مربوط به جدایه های UTS385، UTS10 و UTS49 بود. در بررسی های گلخانه ایجدایه UTS49 موجب کاهش علائم بیماری به میزان 75 درصد شد. بررسی جمعیت جدایه UTS49 در ریزوسفر خیار و گوجه‏فرنگی، بیانگر توان این جدایهدر کلنیزاسیون قوی و پایدار است. بر اساس آزمون های فوق جدایه UTS49به‏عنوان بهترین جدایه در کنترل بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه‏فرنگی مشخص شد. با توجه به آزمون‏های بیوشیمیایی و توالی rDNA 16s، این جدایه Streptomyces carpaticusشناسایی و معرفی گردید.
    کلیدواژگان: پوسیدگی ریشه و طوقه، سیدروفور، بیوفیلم، خاکزاد
  • ارغوان اردلان، سعید عباسی *، روح الله شریفی صفحات 187-195
    یکی از راهبردهایی که در امر تجاری سازی عوامل بیوکنترل در نظر گرفته می شود، بحث طراحی محیط کشت برای تولید انبوه این باکتری هاست. این پژوهش با هدف بررسی اثر برخی عناصر معدنی روی تولید زیست توده و فعالیت بیوکنترلی باکتریBacillus pumilus INR7 علیه Rhizoctonia solaniعامل مرگ گیاهچه لوبیا به اجرا درآمد. عناصر معدنی مورد استفاده در این پژوهش شامل آهن، روی، مس، بر، کبالت، مولیبدن و منگنز بود که هر کدام در سه غلظت مورد استفاده قرار گرفتند. در این میان، غلظت متوسط و بیشینه آهن (36 و 72 میکرومول) و مس (7 و 14 میکرومول) و غلظت کمینه منگنز (5/12 میکرومول) به صورت معنی داری باعث افزایش جمعیت باکتری شدند. غلظت کمینه و متوسط روی (35 و 70 میکرومول) و بیشینه کبالت (14 میکرومول) باعث کاهش معنی دار جمعیت باکتری در مقایسه با محیط پایه M1 شدند. در آزمون گلخانه ای، عناصر آهن در غلظت متوسط (36) و مس در غلظت بیشینه (14 میکرومول) بیشترین اثر را در افزایش کارایی باکتری در کنترل بیماری مرگ گیاهچه لوبیا نشان دادند. در مقابل، غلظت های بیشینه آهن (72 میکرومول)، کمینه روی (35 میکرومول)، بیشینه منگنز (50 میکرومول) و متوسط مولیبدن (1/8 میکرومول) باعث کاهش معنی دار کارایی بیوکنترلی باکتری در مقایسه با محیط پایه M1 شدند. در مجموع، غلظت بهینه برای عناصر مورد استفاده مشابه نبود و حتی در مورد یک عنصر خاص بین غلظت بهینه برای تولید زیست توده و کارایی باکتری در بیوکنترل بیماری اختلاف وجود داشت.
    کلیدواژگان: باسیلوس، عناصر معدنی، کنترل بیولوژیک، بوته میری، لوبیا
  • سمیه رحیمی کلده، احمد عاشوری *، علیرضا بندانی صفحات 197-205
    زنبورهای پارازیتویید جنس تریکوگراما به دلیل کاربرد گسترده در برنامه های کنترل زیستی، از دهه های گذشته موضوع مورد مطالعه بسیاری از محققان است. یکی از نکاتی که همواره مورد توجه پژوهشگران، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان این زنبورها بوده است، افزایش توانمندی زیستی گونه های این جنس در فرایند تولید و ذخیره سازی بشکل دیاپوز آن می باشد. عوامل محیطی و در راس آن ها دما همواره بر توانمندی زیستی حشرات در تمام مراحل زندگی تاثیرگذار است. در این تحقیق اثر سه دمای 10، 14 و 20 درجه سلسیوس بر نرخ خروج، نسبت جنسی، زادآوری و میزان تلفات مراحل مختلف رشدی Trichogramma brassicae Bezdenko (Hym: Trichogrammatidae) به منظور مطالعه نحوه پاسخ حشره در مقابله با سرما مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این تحقیق، مرحله لاروی حساس ترین و مرحله پیش شفیرگی مقاوم ترین مراحل زندگی T. brassicae به دمای پایین است. بین نرخ خروج و میزان زادآوری زنبورهای پارازیتویید بالغ و دما رابطه مستقیم مشاهده شد. نسبت افراد ماده خارج شده تحت تاثیر قرارگیری در دماهای پایین قرار نگرفت. بنابراین زنبور T. brassicae را می توان با بهره گیری از سرمادهی به منظور ذخیره سازی-انبارداری وارد وقفه رشدی (دیاپوز-رکود رشدی) کرد. گرچه بروز پدیده دیاپوز بر اثر قرارگیری حشره در دماهای پایین با اثرات کاهنده بر توانمندی زیستی این پارازیتویید همراه است.
    کلیدواژگان: دما، دیاپوز، رکود رشدی، توانمندی زیستی، T، brassicae
  • مسعود لطیفیان، ابراهیم سلیمان نژادیان، مهران غزوی * صفحات 207-220
    قارچ Beauveria bassiana یکی از عوامل کنترل میکروبی شپشه دندانه دار Oryzaephilus surinamensis می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی همه گیرشناسی عامل بیمارگر، شپشه دندانه دار درون انسکتاریوم های حاوی خرما پرورش داده شد. خرما قبل از انتقال به انسکتاریوم با غلظت کشنده 50% قارچ B. bassiana تیمار شد. نمونه برداری ها در طول 25 هفته انبارداری انجام و جمعیت میزبان در 12 گام محاسبه گردید. تغییرات گروه های جمعیتی بر اساس مدل های عمومی، اس-آی- ار و آندرسون و می محاسبه شد. در شرایط شاهد و بیماری مدل رشد لجستیک برازش مناسبی از رشد جمعیت نشان داد. مقایسه کارایی مدل های مختلف نشان داد که مدل آندرسون و می در بیان ارتباطات مختلف جمعیت ها با عامل بیمارگر موفق تر از مدل های عمومی و اس- آی- ار عمل می کند. در منحنی تغییرات تراکم جمعیت آفت در خرمای تیمار شده یک روند سینوسی مشاهده شد به گونه ای که تراکم جمعیت در مرحله "پیش همه گیری" افزایش یافته تا به نقطه اوج منحنی که زمان وقوع همه گیری بود، رسید. پس از آن در مرحله "پس همه گیری" روند کاهشی در منحنی تراکم جمعیت آفت ثبت شد. در دوره انبارداری چهار موج ثبت گردید که نشان دهنده پنج دوره همه گیری در جمعیت آفت بود. نقاط اوج این موج ها در هفته های سوم، سیزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم واقع شده بود. طولانی ترین دوره ، دوره دوم بود که حدود 12 هفته و کوتاهترین موج همه گیری بود.
    کلیدواژگان: قارچ بیمارگر Beauveria bassiana، Oryzaephilus surinamensis، محصول انباری، پویایی جمعیت
  • الهام سالاری، جواد کریمی*، حسین صادقی نامقی، مجید فصیحی هرندی صفحات 221-232
    مطالعه حاضر به منظور بررسی پتانسیل بیمارگری جدایه ی بومی K29 Acrobeloides maximus، از نماتود های بیمارگر حشرات از استان کرمان، علیه لارو های کرم خراط (Zeuzera pyrina L. (Lepidoptera: Cossidae، مخربترین آفت درختان گردو در ایران، انجام شد. اهداف اصلی این مطالعه شامل ارزیابی بیمارگری درون تشتک پتری و شاخه، بررسی رابطه بین اندازه بدن میزبان و حساسیت به نماتود و همچنین توانایی تولید مثل و نفوذ نماتود به بدن آفت می شدند. ارزیابی بیمارگری در غلظت های 5، 10، 20، 50 و 100 لارو عفونت زا به ازای هر لارو آفت در شرایط آزمایشگاه انجام گرفت. میزان LC50 محاسبه شده پس از 72 ساعت 12.1 IJs larva-1 محاسبه شد. در آزمایش های شاخه نیز این نماتود بیش از 65 درصد تلفات روی لارو ها ایجاد و تشریح اجساد لارو ها آلودگی نماتودی را در آن ها تایید نمود. بررسی رابطه بین اندازه بدن لارو های Z. pyrina و حساسیت آن ها به نماتود نشان داد که میزان تلفات ایجاد شده در لارو های بزرگتر پس از قرار گرفتن در معرض این بیمارگر بیشتر بود. جدایه ی K29، نفوذ و تولید مثل موفقیت آمیزی در بدن لارو های خراط و Galleria mellonella داشتند. بیشترین میزان تولید مثل در غلظت 20 لارو عفونت زا در لارو های (Z. pyrina (30560.5±559.3 IJs محاسبه شد. نتایج بیانگر آنست که جدایه ی بومی K29، قادر به بیمارگری و تکثیر در لارو های کرم خراط است. بنابراین می توان این نماتود بیمارگر را در برنامه های مدیریت تلفیقی کرم خراط مورد توجه قرار داد. لیکن هنوز مطالعات بیشتری در خصوص چگونگی ردیابی لارو های تیمار شده با این بیمارگر در تنه های تنومند درختان گردو لازم است.
    کلیدواژگان: پاتولوژی حشرات، نماتود بیمارگر حشرات، Zeuzera pyrina
  • ناصر فرار، عباسعلی زمانی، ناصر معینی نقده، مصطفی حقانی*، ابراهیم عزیزخانی صفحات 233-243
    مگس پارازیتویید Pales murina Mes. (Dip., Tachinidae)، جهت پارازیتیسم شب‎پره برگ‎خوار دو نواری، Streblote siva (Lefebvre) (Lep., Lasiocampidae) ، تخم‎های کوچک خود را روی برگ درختان میزبان حشره آفت قرار می‎دهد. موفقیت پارازیتیسم بستگی به انتخاب گیاه میزبان مناسب جهت تخم‎ریزی پارازیتویید، قرار دادن تخم نزدیک میزبان و بلعیده شدن تخم توسط لارو میزبان دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات سطوح غذایی گیاه- گیاه خوار بر رفتار میزبان‎یابی مگس پارازیتویید و میزان موفقیت آن، است. برای این منظور پاسخ‎های رفتاری مگس P. murina از نظر حس بویایی و بینایی نسبت به لارو، گیاه، مدفوع و بوهای مواد ثانویه متابولیکی متصاعد شده از گیاهان مختلف میزبان حشره آفت با استفاده از دستگاه های بویایی‎سنج و تونل هوا سنجیده شد. نتایج آزمایش‎های بویایی‎سنج نشان داد که تفاوت معنی دار در سطح احتمال پنج درصد بین حرکت مگس‎های پارازیتویید به سمت تیمار کنوکارپوس با صدمه زیستی با سایر تیمارها مشاهده شد (χ2=12.019, P=0.007,df=3). مگس پارازیتویید با اختلاف معنی‎داری به تیمار مدفوع لاروهای شب‎پره برگ‎خوار دو نواری نسبت به بقیه تیمارها جلب شد (χ2=9.940, P=0.019,df=3). نتایج زیست‎سنجی تونل هوا اختلاف معنی‎داری بین کنوکارپوس با خسارت زیستی نسبت به خسارت مکانیکی (χ2=14.40, df=1, P=0.000)، کنوکارپوس با خسارت زیستی در مقابل استبرق با خسارت زیستی (χ2=18.667, df=1, P=0.000) و مدفوع در مقابل ماسه مرطوب (χ2=4.90, df=1, P=0.027) نشان داد. راهبرد مگس پارازیتویید P. murina برای موفقیت میزان پارازیتیسم و بقا شامل شناسایی محل خسارت توسط لارو میزبان، تشخیص گیاه مناسب، شناسایی مواد ثانویه متابولیکی حاصل از هم‎کنش گیاه- میزبان و مدفوع لارو میزبان می‎باشد.
    کلیدواژگان: مگس پارازیتویید Pales murina، شب‎پره برگ‎خوار دو نواری، سطوح غذایی، میزبان‎یابی
  • مرجان حیدریان دهکردی، حسین اللهیاری*، رضا طلایی حسنلویی، بروس پارکر صفحات 245-255
    تریپس ها از آفات مهم محصولات گلخانه ای هستند که علاوه بر خسارت مستقیم موجب انتقال بیماری های ویروسی نیز می شوند. واکنش تابعی عامل مهمی در انتخاب دشمنان طبیعی برای کنترل بیولوژیک آفات محسوب می شود. کنه شکارگر Amblyseius swirskii و قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana از مهمترین دشمنان طبیعی تریپس غربی گل هستند. واکنش تابعی کنه شکارگر روی لارو تریپس های تیمار نشده و تیمار شده با جدایه JEF-007 قارچ در سه فاصله زمانی 0، 24 و 36 ساعت مطالعه گردید. در این پژوهش، واکنش تابعی کنه شکارگر روی تریپس غربی گل در شرایط آزمایشگاهی (Cº 1±25، رطوبت 10±70% و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. آزمایش درون ظرف پتری به مدت 24 ساعت انجام شد. هر یک از تراکم های (2، 4، 6، 8، 10، 12، 16 و 20) تریپس در 10 تکرار، در اختیار یک کنه ماده بالغ حداکثر با عمر 24 ساعت قرار داده شد و پس از گذشت 24 ساعت تعداد حشرات کشته شده توسط کنه شمارش شد. واکنش تابعی با استفاده از مدل راجرز، برای همه تیمارها از نوع II تعیین شد. مقایسه ی نتایج حاصل از پارامترهای واکنش تابعی در تیمارهای مختلف نشان داد که زمان دستیابی کنه ی شکارگر روی لاروهای تریپس غربی گل که در بازه ی زمانی 24 ساعت پس از آلودگی در معرض کنه ی شکارگر قرار گرفته بودند با شاهد اختلاف معنی دار داشت اما این اختلاف بین تیمارهای شاهد و بازه ی زمانی صفر ساعت و 36 ساعت پس از پاشش قارچ مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کنه شکارگر، قارچ بیمارگر حشرات، واکنش تابعی
  • سیروس آقاجانزاده*، حسین طاهری صفحات 257-260
    بالشک مرکبات Pulvinaria auranti از مهم ترین آفات مرکبات به شمار می رود و هرساله موجب خسارت اقتصادی روی محصول می شود. در این تحقیق 9 جدایه قارچ Lecanicillium muscarium از باغ های مرکبات غرب مازندران و شرق گیلان جمع آوری و پس از شناسایی، کارآیی آنها روی بالشک مرکبات در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و 4 تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. بیمارگری قارچ با محلول پاشی 106×5 اسپور در میلی لیتر آب از هر جدایه روی بالشک مرکبات تعیین شد. درصد تلفات جدایه های قارچ بیمارگر روی بالشک مرکبات محاسبه شد و نتایج نشان داد که تیمارها با یکدیگر اختلاف معنی دار دارند. مقایسه میانگین درصد تلفات تیمارها نشان داد که جدایه 6 ، 7، 8 و 9 بدون اختلاف معنی دار با یکدیگر بیشترین درصد تلفات و جدایه های 2 و 5 کمترین درصد تلفات را روی بالشک مرکبات ایجاد کردند. بنابراین قارچ L. muscarium روی بالشک مرکبات بیمارگر بوده و با توجه به درصد تلفات آن روی آفت، می تواند به عنوان یک عامل میکروبی موثر در کاهش جمعیت آن باشد.
    کلیدواژگان: مرکبات، کنترل بیولوژیک، Lecanicillium muscarium، Pulvinaria aurantii
|
  • Farnaz Fekrat *, Zabihollah Azami-Sardooei, Elham Molai Moghbeli, Ecehagh Moghbeli Hanzai Pages 127-138
    An experiment was conducted to determine the effect of Vermicompost and Glomus versiform, on tomato plant infected by of Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. Tomato seeds were sown in growth bed including: sterile soil (control), G. versiform (G), Vermicompost (V), Vermicompost Glomus (V). Five weeks later, the plant roots were dipped to F. oxysporum spore suspension as well as water and then transplanted. At the end of experiment, symptoms of disease (yellowing), morphological parameters, improvement of elements uptake, leaf chlorophyll and percentage of root colonization were assessed. Results showed that treatments with combination of Gand V were more effective on the above criteria than treating plants with single inoculations. Infected Plants by pathogenare treated with G significantly reduced yellowing incidence of leaves by17.30% and infected control treatment, 68.6% was estimated. Also regarding to the percentage of root colonization result, the effectiveness of dual application (Vᯡ) was proved by 23% increase. In the case of contamination by F. oxysporum fungi, the lowest amounts of chlorophyll were estimated in the control treatments with 12 (SPAD value), while it was increased in the (V) treatment (30). The highest uptake of N, P, K was recorded in V treatment. Based on these results, the application of combined treatments including G against this pathogen were found to ameliorate tomato plant growth and health, so they could be recommended for this disease.
    Keywords: Control, Fusarium, Mycorrhizal Fungi, organic manures
  • Tabasom Naseripour, Samira Shahbazi, Saeed Nasrollah Nejad, Kamran Rahnama * Pages 139-153
    This study was carried out to create mutations in the fungus Trichoderma viride by gamma radiation (the optimal dose of 250 Gy) and then to check the increase or decrease in expression of the cellulase and chitinase enzymes in the mutant strains with respect to the wild isolates. Protein profiles were analyzed by SDS-PAGE electrophoresis. Finally, proteome pattern of mutant strains Tv M21 of T. viride was evaluatedby colloidal chitin substrate and two-dimensional electrophoresis techniques and software ImageMaster 2D Platinum. Highest variability of cellulase enzyme production was observed in the mutant strain wild isolates in the Tv M21, Tv M10, Tv M16 and Tv M14 and the highest diversity in the production of chitinase enzyme in the mutant strain in the wild isolates Tv M21, Tv M4 and Tv M1, respectively. Proteomic pattern revealed that the protein spots of mutant strains in comparison to wild isolates were both quantitatively and qualitatively different. This finding demonstrates that mutations can lead to changes in patterns of secreted proteins, so that may improve the control potential of plant disease.
    Keywords: 2D electrophoresis, gamma radiation, induction of mutation, SDS-PAGE electrophoresis, Trichoderma
  • Arezu Elahii, Asghar Shirvani, Maryam Rashki * Pages 155-164
    The cabbage aphid, Brevicoryne brassicae, is one of the major worldwide pests of canola and the parasitoid, Diaeretiella rapae, is the most important natural enemy of the aphid. In this research, duration of different life stages, percentage of adult emergence and sex ratio of the parasitoid wasp were investigated on three canola genotypes including the Okapi, Licord and Hyola401 (25±1°C, 60±5% RH and a photoperiod of 16L:8D). The experiment was conducted by using petri dishes with leaf discs on 7% water-agar. The results showed that the duration from oviposition until mummification on the Okapi (3.96±0.05) significantly differed from the Licord (4.57±0.01) and Hyola401 (4.72±0.04). The duration from oviposition up to emergence of the adult decreased on the Okapi in both male (7.91±0.11) and female (8.02±0.10). Also, the highest percentage of mummies was significantly observed on the Okapi (89.60±6.81) rather than the Licord (66.20±5.21) and Hyola401 (59.10±3.64). However, there was no significant difference in the percentage of emerged female among the genotypes. The shortest development time of the parasitoid were also occurred on the Okapi. The Okapi could increase the efficiency of the wasp for controlling the aphid rather than the two other genotypes. It is suggested to apply the augmentation biological control method by using the parasitoid wasp, D. rapae for the fields under the Okapi cultivation and also for the mass production of the parasitoid by using this genotype in integrated pest management programs.
    Keywords: Development time, emerged females, host plant, produced mummies
  • Aghdas Khatib, Mojtaba Moradzade Eskandari *, Ahmad Derakhshan, Hadi Mahmoudi Pages 165-172
    The present paper tends to assess the inhibitory impacts of the three isolates of Trichoderma harzianum obtained from the commercial products of Trianum-P, Trichomix-HV and TricofungS and the two native isolates of T. harzianum, Th1 and Th2, applied to control melon Fusarium wilt using seed coating method under both laboratory and greenhouse conditions. Melon seeds were infected with pathogen and treated by T. harzianum isolates were assessed for germination in vitro. Research results showed that Trianum and Th1 were the most effective treatments for germination (with 95 and 92.5%, respectively), in comparison with the control sample 25% and they indicated significant difference. In greenhouse, disinfected seed by tested treatments were planted in pots containing soil infected by pathogen. Treatments included the three mentioned commercial products and two propagated isolates in bran at three concentrations of 0.5, 1.5 and%0 2.5 and two fungicides of Rovral TS and Thiabendazole in concentrations of 1.5,2 and %02.5. plant growth parameters and disease severity were measured. Trianum, Tricofung, Trichomix and Rovral in concentrations of 2.5, 1.5, 2.5 and %2 reduced disease severity by 80% and 67.5%, 67.5%, 67.5% respectively. In control samples, the percentage of plants with no wilt symptoms was 7.5%. For growth parameters, the plants treated by Rovral %ₒ2, Th1, Th2 and Trianum %ₒ2.5 were the most effective seed coatings. Research results indicated that commercial and native isolates of T. harzianum had the potential of controlling Fusarium wilt in melon using seed coating method as well as tested chemical fungicides. However, different isolates of T. harzianum had different biological effects.
    Keywords: Antagonist, Biological control, Fungicide, germination
  • Mohammad Javad Zahed, Keivan Behbodi * Pages 173-185
    Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici (FORL) is a causal agent of tomato crown and root rot, a soil-borne disease of worldwide importance in commercial tomatoes. Actinobacteria, in general, and Streptomyces, in particular, are recognized as plant disease controllers and plant growth promoters due to their wide production of the secondary metabolite. In this study, 740 Actinobacteria isolates were gathered from different tomato farms throughout Fars and Alborz provinces. Enzymes production test, such as protein activity, production of siderophore, demonstrated a positive result for all isolates. The results also showed that the UTS49 cell-free culture in 3 × 10 8 concentration was able to prevent the fungal spore germination with the rate 94%. The results indicated that best biofilm was mostly formed by UTS385, UTS10 and UTS49 isolates. In greenhouse conditions, the results showed that UTS49 caused the reduction of the disease up to 25%, which was the most reduction rate of disease symptoms among the studied isolates. S. carpaticus UTS49 demonstrated a strong and stable impact on colonization of cucumber and tomato rhizosphere. According to the biochemical and 16S rDNA, S. carpaticus UTS49 was identified and introduced as the best one against to the pathogen.
    Keywords: Crown, root rot, Biofilm, Siderophore, Soil-borne
  • Arghavan Ardalan, Saeed Abbasi *, Rouhallah Sharifi Pages 187-195
    Culture design for mass production of biocontrol agents is one of the main approaches in commercialization of biocontrol agents. In this work, effects of some micro-nutrients have been investigated on biomass production and efficacy of B. pumilus against R. solani, the causal agent of bean damping-off. Seven elements, Fe, Zn, Cu, Mo, Mn, Co and B have been used in three concentrations. Bacterial biomass increased significantly in medium ammended with maximum concentrations of Fe (36 and 72 µM) and Cu (7 and 14 µM) and minimum concentration of Mn (12.5 µM). Bacterial population decreased significantly in minimum and medium concentrations of Zn (35 and 70 µM) and maximum concentration of Cobalt (14 µM) compared to M1 basal medium. In greenhouse experiment, highest disease suppression achieved in medium concentration of Fe (36 µM) and maximum concentration of Cu (14 µM). In other hand, maximum concentration of Fe (72 µM), minimum concentration of Zn (35 µM), maximum concentration of Mn (50 µM) and medium concentration of Mo (8.1 µM) decreased efficiency of bacteria in suppression of bean damping-off, significantly. In conclusion, the optimum concentration was not the same for tested elements. Even in the case of individual element, there was difference between optimum concentration for biomass production and efficacy of bacteria in biological control of the plant disease.
    Keywords: Bacillus, Bean, Biological control, Inorganic elements
  • Somayeh Rahimi Kaldeh, Ahmad Ashouri *, Alireza Bandani Pages 197-205
    Trichogramma wasps have been the subject of intensive research because of their wide application in biological control programs since the past decades. Increasing the fitness of Trichogramma during their production and storage was one of the points that have always attracted the attention of researchers, producers and consumers of these biological control agents. Temperature as one of the main environmental factors that influence all life stages has always been effective on the fitness of insects. We investigated the effect of temperatures (10, 14 and 20°C) on the emergence rate, sex ratio, fecundity and mortality of different developmental stages of Trichogramma brassicae Bezdenko (Hym: Trichogrammatidae) in order to examine the response of parasitoid to low temperatures. Based on the obtained results, larvae and pre-pupae were the most sensitive and resistant life stages of T. brassicae to low temperatures, respectively. A direct relationship was observed between both emergence rate and fecundity of T. brassicae with temperature. The proportion of emerged females did not show a statistically significant difference when parasitoid was exposed at low temperatures. According to the results, T. brassicae can enter dormancy (diapause-quiescence) using cold storage although the diapause incidence through low temperature exposure is associated with reduced fitness of T. brassicae.
    Keywords: temperature, Diapause, Quiescence, Fitness, T. brassicae
  • Masoud Latifian, Ebrahim Soleiman Nehadian, Mehran Ghazavi * Pages 207-220
    Beauveria bassiana is one of the microbial control agents of sawtoothed beetle Oryzaephilus surinamensis. To study the epizootiology of the entomopathogen in O. surinamensis population, beetles were reared in insectaria filled with date fruits. Before transfer of the insects, date fruits were treated with 50% lethal dose of B. bassiana. Samplings of different life stages of the beetle were done during a 25 week period. The population density of O. surinamensis was estimated in 12 steps. The population fluctuations of the different beetles' life stages were estimated using SIR (Susceptible, Infected and Recovered), Anderson and May and general models. In treated and untreated populations, logistic growth model fitted well to population growth. Comparison of different models showed that the Anderson and May model explain better the various relationships between the populations and the pathogen. A sigmoid trend was observed in the population fluctuation curve in the treated populations, so that the population density of diseased individuals in prepizootic phase increased until attaining the peak where the epizooty took place. Thereafter the postepizootic phase begun with a drop in the density of the affected individual. Five epizootic waves recorded during the sampling period showing the occurrence of five epizootic periods. The peaks of these epizootic waves were recorded in the weeks 3, 13, 21 and 23. The 2nd period was the longest one that lasted 12 weeks being the shortest epizootic wave recorded.
    Keywords: entomopathogenic fungi, Beauveria bassiana, Oryzaephilus surinamensis, Store Product, Population Dynamics
  • Elham Salari, Javad Karimi *, Hussein Sadeghi Nameghi, Majid Fasihi Harandi Pages 221-232
    The objective of this study was to evaluate the biological traits of the native isolate (K29) of entomopathogenic nematode (EPN), Acrobeloides maximus, from Kerman region against the larvae of Zeuzera pyrina L. (Lepidoptera: Cossidae) the serious pest of walnut trees in Iran. Main purposes were determining the pathogenicity intensities in plate and branch, relationship between host body size and susceptibility to EPNs and reproduction and penetration potential of EPN. Plate assays were performed using a range of EPN concentrations (5, 10, 20, 50 and 100 infective juveniles (IJs) per larva) in laboratory. The LC50 of A. maximus K29 was 12.1 IJs larva-1 against Z. pyrina larvae after 72 h. This EPN caused high insect mortality in branch experiments and dissection of cadavers confirmed nematode infection. The addressing relation between host body size and susceptibility of larvae to nematode showed higher mortality rates in the larger larvae after exposing to A. maximus K29 isolate. The results of the penetration and reproduction assays indicated that A. maximus K29 was able to successfully penetrate and reproduce in the haemocoels of Z. pyrina and G. mellonella larvae. The highest reproduction was recorded at 20 IJs larva-1 in Z. pyrina (30560.5±559.3 IJs). In conclusion, our findings demonstrate that A. maximus K29, is virulent to Z. pyrina larvae and it causes infection and successfully recycles in this pest. Notwithstanding the effectiveness of this pathogenic agent on Z. pyrina larvae, further studies are required for better track of infection of treated larvae within the walnut tree trunks.
    Keywords: entomopathogenic nematode, Zeuzera pyrina, insect pathology
  • Nasser Farrar, Abbas Ali Zamani, Nasser Moeeny Naghadeh, Mostafa Haghani *, Ebrahim Azizkhani Pages 233-243
    Pales murina Mes. (Tachinidae) which is parasitoid of Jujube Lappet moth Streblote siva (Lefebvre) (Lasiocampidae) in south of Iran, deposits numerous very small eggs (microtype) on the foliages of their caterpillar hosts. Parasitization is successful when the S. siva larva swallow the eggs. To increase parasitization some factors are involved: choosing suitable plants, laying their eggs near the hosts, ingesting eggs by caterpillar host. The behavioral responses of P. murina were investigated to odors from its host and hosts plants infested with the fly’s host, S. siva, in an olfactometer and wind tunnel. It was studied to determine the factors which effect on orientation, searching and host-finding. In this way, they can be detected more readily than volatile cues emitted from herbivores, Semiochemicals infested plants (Conocarpus erectus and Calotropis procera) and frass. Results of olfactometer showed a significantly higher rate of landing of P. murina on caterpillar infested Conocarpus erectus than on rest (χ2=12.019, P=0.007, df=3). Also differences were detected between treatments fresh frass with the rests (χ2=9.940, P=.019, df=3). Results of bioassay of wind tunnel showed that there was significant difference between caterpillar infested and mechanically wounded C. erectus (χ2=14.40, df=1, P=0.000), caterpillar infested C. erectus vs. C. procera (χ2=18.667, df=1, P=0.000) and fresh frass vs. sand (χ2=4.90, df=1, P=0.027). The results show that P. murina exploits a different host- finding strategy to make use of specific Semiochemicals coming from suitable plant–herbivore interaction as odors and fresh frass of host in order to increase their parasitization success.
    Keywords: Pales murina, Streblote siva, Trophic levels, Host Finding
  • Marjan Heidarian Dehkordi, Hossein Allahyari *, Reza Talaei Hasanlouie, Bruce Parker Pages 245-255
    Thrips are important greenhouse pest that cause transmitting viruses in addition to direct damage. Functional response is an important factor in selection of natural enemies for the biological control of pests. The general predator Amblyseius swirskii and entomopathogenic fungus are the most important natural enemies of western flower thrips (WFT) Frankliniella occidentalis in most area. The functional response of the predatory mite, A. swirskii was examined on either untreated or Beauveria bassiana (isolate JEF-007) treated larvae of the WFT after three time intervals: 0, 24 and 36-h treatments. The functional response were studied in the laboratory condition (25±1 ºC, 70±10 % RH and photoperiod of 16:8 h (L: D)), and densities of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16 and 20 larvae per Petri dish, over 24h. The data were good fit to Rogers-II functional response model for all of untreated and B. bassiana-treated insects. Comparisons of the results of functional response parameters in different treatments indicated that the handling time on western flower trips 24 hours after infection had significantly different with the control but there were no significantly different among treatments control, 0 hour after infection and 36 hour after infection of the fungus.
    Keywords: Amblyseius swirskii, Entomopathogenic fungi, Functional response
  • Sirous Aghajanzadeh *, Hossein Taheri Pages 257-260
    Orange pulvinaria scale, Pulvinaria aurantii, is one of the most important pests on citrus in Iran. It causes economic damage on the citrus products, annually. The present investigation was conducted to identify different isolates of entomopathogenic fungus, Lecanicillium muscarium and it's efficiency against P. aurantii. Nine isolates of L. muscarium were collected from infected orange pulvinaria scale in west of Mazandaran and east of Guilan provinces. For evaluation of these isolates against P. aurantii, a suspension of 5×106 spore/ml was sprayed on it. In this regard, a completely randomized design with 10 treatments and 4 replications were used. The mortality percentage of each isolate on P. aurantii was calculated and the results showed that treatments had significant differences with each other. The comparison of mean treatments showed that isolates 6, 7, 8 and 9 produced the highest and isolates 2 and 5 produced the lowest mortality percentage. Thus, L. muscarium is pathogenic on P. aurantii and according to high mortality on it, could be as an effective microbial agent in reducing pest population.
    Keywords: Citrus, Biological control, Lecanicillium muscarium, Pulvinaria aurantii