فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 151 (پاییز 1394)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 151 (پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن سرتیپی پور، عاطفه سادات هاشمیان، مرضیه حسینی صفحه 3
    سوانح طبیعی در ایران سالانه خسارات و تلفات وسیعی را در سطوح مختلف سکونتگاه های شهری و روستایی بهدنبال دارد. در این میان سکونتگاه های روستایی به دلیل ضعف های کالبدی قربانی جدی تری در این سوانح اند. بازسازی روستاها به دنبال سوانح عمدتا با سیاست های مختلفی انجام می گیرد. در حالت کلی زمانبر و پرهزینه بودن درجاسازی در تخریب های وسیع، تصمیم گیران دولتی را به سمت و سوی جابه جایی کالبدی روستا جهت استقرار سریعتر اهالی و سروسامان دادن آن ها سوق می دهد. در حالی که آسیب ها و شکست های مکرر این سیاست معمولا آن را به عنوان آخرین راه حل پیشنهادی در بازسازی مطرح می نماید. اما آیا نمی-توان الزاماتی را جهت بازسازی موفق مبتنی بر جابه جایی تدوین نمود و آیا هیچ یک از روستاهایی که با این رویکرد بازسازی شده اند مورد پذیرش اهالی خود واقع نشده اند؟ از آنجا که روستای اسطلخ کوه از جمله معدود سکونتگاه هایی است که توانسته با وجود جابه جایی به دنبال زلزله سال 1369رودبار و منجیل همچنان پویایی خود را حفظ نماید، علل بقای هویت آن از اهمیت ویژه-ای برخوردار است. در این پژوهش که به شیوه کیفی صورت پذیرفته، سعی شده با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اسناد و مدارک در خصوص تدوین مبانی نظری و بررسی کیفیت حال حاضر روستا (از طریق مطالعات میدانی و انجام مصاحبه های عمیق و نیمه عمیق) با وجود گذشت بیش از بیست سال از جابه جایی، دلایل بقا و حفظ ارزش های کالبدی و فضایی روستای جدید، به دیده تحلیل نگریسته شود. در نهایت به نظر می رسد دلایلی نظیر ارتقای سطح بهداشت و کیفیت زندگی، مشارکت همه جانبه اهالی در تمامی مراحل بازسازی و رفع محدودیت ها و ضعف های روستا قبل از زلزله از جمله مالکیت های غیر دقیق از دلایل موفقیت نسبی این جابه جایی باشند. امید است اصول و راهبردهای یافت شده بتواند در حالت های مشابه جهت طرح های بازسازی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سانحه، بازسازی، جابه جایی، زلزله رودبار، اسطلخ کوه
  • مرجان شهاب زاده صفحه 19
    یکی از جنبه های مهم توسعه پایدار اجتماعی به وجود آوردن فرصت مشارکت کودکان و نوجوانان است که تاثیر عمیقی بر رشد فردی و ذهنی آنان می گذارد. تا کنون در کشور ما کودکان و نوجوانان از فرایند برنامه ریزی، علی رغم دغدغه طراحان و برنامه ریزان در بهبود کیفیت های محیطی با مشارکت مردم (و سهم بزرگ کودکان و نوجوان از جمعیت) نادیده گرفته شده اند. این مسئله در روستاها بهدلایل ساختار نظام برنامه ریزی تمرکز گرا و ویژگی های فرهنگی در طرح های هادی نمود بیشتری یافته است و این مسئله لزوم ساخت و بومی سازی مدل ها و ابزارهای مشارکتی به عنوان یک ضرورت پر رنگ تر می نماید. پژوهش حاضر با روش ترکیبی در روستاهای استان فارس با مشارکت نوجوانان انجام یافته است. مقاله به شرح تحقیقی می پردازد که در آن نوجوانان با کمک مدل مشارکتی و با استفاده از شاخص های کیفی محیط که از مطالعات پیشین بدست آمده به ارزیابی محیط زندگی شان می پردازند و ارزش شاخص های محیط مطلوب خود را در ترسیم جامعه ایده آل مشخص می نمایند. هدف این مقاله معرفی و آزمون کارایی مدلی برای استفاده از مشارکت نوجوانان در برنامه ریزی و طراحی در محیط واقعی جوامع روستایی استان فارس در ایران می باشد، ضمن آنکه مدل مورد نظر، کیفیت محیط را با استفاده از شاخص ها (در نمونه های موردی تحقیق از دیدگاه نوجوانان) ارزیابی و مقایسه می نماید. نتایج ارزیابی شاخص های کیفی و اهمیت هر یک از آن ها بستر ساز مشارکت نوجوانان در مراحل مختلف فرایند طراحی محیط روستا مانند ارزیابی شرایط موجود و تنظیم جدول سوات، ارزیابی گزینه های طراحی و زمان بندی اقدامات پیشنهادی طرح های هادی خواهد بود و توانایی اظهار عقیده و مداخله آنان در طراحی محیط زندگی شان را فراهم می کند. نتایج آزمون مدل پیشنهادی نشان می دهد که با وجود نقاط ضعف مدل مانند تعداد کم شاخص ها و معیارهای بکار رفته در آن برای اندازه گیری، مدل انتخاب شده برای استفاده از مشارکت نوجوانان نسبت به مدل های پیشین به دلیل طرح تحقیق ترکیبی و مزایای آن به ویژه در بستر نظام برنامه ریزی ایران، کارا و موثر می نماید؛ ضمن آن که مقایسه نتایج میزان رضایتمندی نوجوانان از وضعیت موجود محیط روستا بسیار کم و درصد زیادی از نوجوانان را خواهان مشارکت در برنامه ریزی و طراحی محیط زندگی در جامعه ایده آل و آرمانی شان ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت نوجوانان، طراحی و برنامه ریزی مشارکتی، مدل مشارکتی، کیفیت های محیطی، طرح هادی روستایی
  • سید امیرحسین گرکانی، محمد علی وجدانی، مهسا بشیری * صفحه 35

    در اغلب برنامه های بازسازی پس از سانحه، سیاست جابه جایی سکونتگاه به عنوان راه حلی مناسب در راستای کاهش خطر در مقابل سوانح قلمداد می شود. با این حال بررسی تجارب مختلف حاکی از آن است که پیامدهای جابه جایی به گونه ای بوده که عموما بازماندگانی که جابه جا شده اند به دلایل مختلفی از جابه جایی رضایت نداشته و این امر در مواردی به خالی از سکنه شدن واحد های احداثی در روستای جدید و بازگشت به روستای قدیم منجر شده است. به منظور تبیین ضرورت بازنگری در اتخاذ سیاست جابه-جایی سکونتگاه های روستایی در جریان بازسازی مسکن پس از سوانح، این پژوهش از طریق تجارب اجرایی نگارندگان در حین اجرا، مشاهدات میدانی و مصاحبه عمیق با روستائیان و با رویکردی کیفی و روش بررسی موردی به تحلیل پیامدهای سیاست درجاسازی روستای عالیشاهی در شهرستان نورآباد ممسنی استان فارس پس از زلزله سال 1389 می پردازد. درجاسازی روستای عالیشاهی نشان داد که در بسیاری از موارد، جابه جایی روستاها پس از وقوع سانحه تنها گزینه پیش روی نمی باشد و در صورت حذف و یا کاهش موارد تهدید و آسیب پذیری سکونتگاه موجود، از منظر رضایت مندی و بهره گیری از سرمایه های موجود، سیاست درجاسازی هر چند با هزینه های اولیه بالاتر، گزینه مناسب تری نسبت به جابه جایی و انتقال روستائیان است. در صورت درجاسازی سکونتگاه علاوه بر حفظ منابع معیشتی مردم، منظر روستا نیز تا حد امکان حفظ می شود. ضمن این که در فرایند بازسازی باید همواره رفع مشکلات موجود در مسکن سنتی را در نظر داشته و به تناسب مسکن با اقلیم منطقه نیز توجه نمود. از سویی در این تجربه برخلاف تصور رایج که استفاده از مصالح بومی و تکیه بر دانش ضمنی روستائیان، منجر به کاهش سرعت بازسازی می شود، با حضور و مشارکت مردم در مراحل مختلف برپایی مسکن، این بازسازی در مقایسه با روستاهای مشابه، طبق برنامه زمانی از پیش تعیین شده انجام گردید.

    کلیدواژگان: بازسازی مسکن، جابه جایی، درجاسازی، روستای عالیشاهی، زلزله 1389 فارس
  • ساشا ریاحی مقدم صفحه 55
    شهر مهریز امروزه در نزدیکی مسیر ارتباطی یزد به کرمان و در فاصله 25 کیلومتری جنوبی شهر یزد واقع شده است. با توجه به شرایط اقلیمی و توپوگرافی حاکم بر این محدوده سکونتگاه های موجود از تنوع بسیاری برخوردار هستند. اغلب بافت های شهری و روستایی منطقه مهریز در پیرامون کوهپایه های شیرکوه، طبق فرایندی ارگانیک و بر اساس تعامل انسان، معماری و طبیعت برپا شده و توسعه یافته است. شهر تاریخی مهریز با دارا بودن قنوات و باغات متعدد از نظر ریخت کالبدی از نمونه های منحصر به فرد در اقلیم گرم و خشک می باشد و نسبت به شهرهای دیگر منطقه یزد از منظر طبیعی وسیع تری برخوردار است، به طوری که در مطالعات پایه و ابتدایی در ساختار شهر این گونه به نظر می رسد که روند شکل گیری و گسترش آن، بر مبنای الگوی باغ شهر پایه ریزی شده است. بر این اساس پژوهش و مطالعه جهت شناخت دقیق روند تغییرات و تثبیت هویت شهری مهریز آغاز شده و با تاکید بر شفاف سازی روند تاریخی موضوع و همچنین خوانا سازی تغییرات کالبدی در محلات تاریخی شهر مهریز دنبال شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای، پاسخ این سوال کلیدی که شهر امروزی مهریز از ابتدا بر اساس ساختار باغ محله ای به وجود آمده و یا از تجمع کالبدی چند قریه نزدیک به هم شکل گرفته و الگوی موجود متاثر از تغییرات ساختاری در این مناطق می باشد، روشن شده است. در واقع می توان گفت مهریز امروز که از نظر ساختار و منظر شهری همانند یک باغ، شهر به نظر می رسد، دستاورد توسعه و تجمیع کالبدی بافت سکونتگاه های روستایی موجود در منطقه و پیرامون قصبه کهن مهریجرد می باشد.
    کلیدواژگان: باغ شهر، مهریز، محله، قصبه
  • مهرداد حجازی، محمود هاشمی، الهه جمالی نیا، محمود باتوانی صفحه 67
    با وجود تعداد زیادی بناهای خشتی در ایران، اصفهان به عنوان یک شهر تاریخی در مرکز ایران دارای بناهای تاریخی و غیر تاریخی خشتی فراوان است که قدمت برخی از آنان چند صد سال است. همچنین روستاهای متعددی با بناهای کاملا خشتی با ده ها هزار سکنه در داخل و خارج از منطقه اصفهان وجود دارد. اخیرا محققین بر روی بهبود رفتار مقاومتی بناهای خشتی شامل خواص مقاومتی خشت و روش های مرمت و مقاوم سازی سازه های خشتی موجود، متمرکز شده اند. به منظور بهبود خصوصیات مقاومتی خشت های تولیدی از خاک منطقه شمال شرق اصفهان (حبیب آباد)، در این تحقیق تاثیر مواد افزودنی شامل ماسه، گچ، آهک، پودر آجر و کاه با درصد ها و ترکیبات مختلف، بر روی 21 طرح، مورد بررسی قرار گرفته است. پس از افزودن مواد مضاف به خاک و ساخت طرح ها، خصوصیات مقاومتی هر کدام از طرح ها با استفاده از آزمایش های مربوطه تعیین و با خشت ساده مقایسه شدند. آزمایش های انجام گرفته به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول، آزمایش های مربوط به خاک شامل درصد رطوبت خاک، دانه بندی، هیدرومتری، حد خمیری، حد روانی و درصد مواد آلی، که فاز اول پروژه محسوب می شود. دسته دوم، آزمایش های مربوط به خشت شامل آزمایش های مقاومت فشاری، خمشی، سایشی و وارفتگی بوده اند که می توان آن ها را فاز دوم پروژه دانست. آزمایش های انجام گرفته و روابط استفاده شده در این تحقیق بر اساس دستورالعملCentre for the Development of Enterprise (CDE) به کار برده شده اند. اجرای این طرح ها و انجام آزمایش های انجام گرفته بر روی آن ها در مدت زمانی به طول 8 ماه در آزمایشگاه خاک و مصالح ساختمانی دانشگاه اصفهان صورت گرفت. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش ها، افزودن مواد مضاف به خشت، می تواند از ایجاد ترک های عمیق در آن جلوگیری کند. برای خاک منطقه شمال شرق اصفهان بهترین ماده افزودنی به خشت جهت بهبود مقاومت های مکانیکی آن، گچ و یا ترکیب پودر آجر و گچ می باشد. مناسب ترین مقدار، 25% وزنی گچ و یا ترکیب 10% پودر آجر و 20% گچ است که باید به خاک اضافه شود. در بین مواد افزودنی، آهک همواره نقشی منفی در جهت کاهش مقاومت های مکانیکی خشت دارد که استفاده از آن توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: خشت، مواد افزودنی، ماسه، گچ، آهک، پودر آجر، کاه، مقاومت مکانیکی، اصفهان
  • نورالدین عظیمی، محمدرضا فاروقی صفحه 81
    مسکن نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی جامعه بشری داشته و بخشی بزرگی از هزینه های زندگی خانوارها را به خود اختصاص می دهد. با توجه به بالا بودن تامین هزینه مسکن، دولت ها معمولا برای کمک به تامین مسکن به ویژه برای خانوارهای کم درآمد از طریق احداث مسکن اجتماعی و اعطای وام های کم بهره اقدام می کنند. در ادامه سیاست های توسعه روستایی کشور، اعطای وام کم بهره مسکن روستایی سال های اخیر زمینه ساخت تعداد قابل توجهی از بناهای مسکونی را در سراسر روستاها پدید آورده است و بالا بودن حجم این ساخت و سازها تغییراتی محسوسی را در چهره ظاهری و کیفیت سکونت روستایی ایجاد کرده است. به منظور آشنایی با چگونگی این تغییرات، مقاله حاضر میزان رضایت مندی روستائیان را از کیفیت ساخت و سازهای جدید مسکونی مورد بررسی قرار می دهد. داده های به کار گرفته شده در تحقیق حاضر از طریق بررسی میدانی و تکمیل پرسشنامه در ده روستای شهرستان شفت از استان گیلان بدست آمده است. یافته های مهم تحقیق نشان می دهد که خانوارهای روستایی استفاده کننده از وام مسکن روستایی در محدوده مورد مطالعه از کیفیت مسکن جدید رضایت بالایی دارند. رضایت مندی از مسکن جدید مواردی چون کیفیت بهتر فیزیکی و مقاومت بیشتر آن در برابر حوادث طبیعی، نمای بیرونی بهتر، مصالح و امکانات مناسب به کار رفته در داخل بنا، محافظت بهتر در برابر عوامل طبیعی، تسهیلات و امکانات رفاهی و به طور کلی احساس راحتی و آسایش بیشتر را در بر می گیرد. نتایج آزمون کروسکال والیس در این تحقیق نشان داد که میزان رضایت مندی روستائیان از کیفیت مسکن جدید با توجه به موقعیت جغرافیایی، اندازه جمعیتی روستاها، مساحت مسکن جدید، مدت زمان ساخت مسکن و محل سکونت قبلی خانوارهای روستایی متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی روستائیان، وام مسکن، مسکن روستایی، کیفیت مسکن، شهرستان شفت
  • محمدرضا پورجعفر، هادی رضایی راد، داود کاظمی صفحه 95
    بافت های تاریخی و قدیمی شهرها و روستاهای کشور جزئی از میراث فرهنگی و تاریخی آن ها محسوب می شوند. این بافت ها با گذشت زمان و عدم توجه و نگهداری مناسب، دچار فرسودگی و اضمحلال کالبدی و عملکردی می گردند. بنابراین حفظ، بهسازی کالبدی و توانمندسازی عملکردی آن ها اجتناب ناپذیر است. این فرسودگی ها علاوه بر پهنه های شهری در روستاها نیز دیده می شود. سنجش میزان فرسودگی کالبدی این پهنه ها جهت انتخاب الگوی مداخله صحیح ازجمله مهم ترین چالش های پیش روی برنامه ریزان و مدیران شهری است. از این رو تدوین الگوهای مناسب جهت شناسایی صحیح پهنه های فرسوده و اولویت بندی آن ها ضروری بهنظر می رسد.
    بر این اساس هدف این پژوهش نخست، بازشناسی شاخص های فرسودگی کالبدی پهنه های شهری و روستایی است چراکه با توجه به مطالعات صورت گرفته نمی توان فرسودگی بافت های شهری را تنها منوط به 3 عامل نمود و بر اساس آن به تدوین الگوی مناسب جهت سنجش آسیب پذیری و فرسودگی کالبدی پرداخته شود. از دیگر جنبه هایی که این پژوهش بر آن تاکید دارد شیوه سنجش شاخص ها و بهره گیری از تحلیل فازی به جای تحلیل بولین است که در این پژوهش با بهره گیری از تحلیل مکانی- فازی با قابلیت پردازش داده های مبهم و تلفیق آن با روش 1TOPSIS، جهت سنجش شاخص ها به تدوین روشی مناسب جهت سنجش میزان فرسودگی پهنه های شهری و روستایی پرداخته شده است. برای تعیین کاربست این روش ترکیبی مورد نظر شهر مراوه تپه از استان گلستان در پژوهش حاضر انتخاب گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کل پهنه های شهر به 4 سطح قابل تقسیم است، که شامل پهنه های مطلوب، پهنه های فرسوده ی شدید کالبدی (اولویت اول مداخله)، پهنه های نسبتا فرسوده کالبدی (اولویت دوم) و پهنه های نیازمند بهسازی (اولویت سوم) می باشند.
    کلیدواژگان: فرسودگی کالبدی، پهنه های آسیب پذیر، روش ایده آل نقطه ای، تحلیل فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • ابوالفضل مشکینی، مصطفی امیرفخریان صفحه 107
    در شهر مشهد 8 پهنه عمده و 42 محله حاشیه نشین وجود دارد. براساس آمار سال 1385 این محلات 804000 نفر جمعیت و 6354 هکتار وسعت دارد که 33% از جمعیت و 22% از وسعت شهر مشهد را شامل می شود. ارزیابی شرایط کیفی مسکن در این محلات حکایت از وضعیت نامناسب آن دارد. این در حالی است که در بررسی تجربیات جهانی در خصوص ارتقای کالبدی محلات حاشیه نشین و بهبود شرایط کیفی و کمی مسکن، موضوع کوچک سازی مسکن اهمیت ویژه ای دارد. کوچک سازی مسکن عبارتست از فضایی که با حداقل امکانات، شرایط مناسب زیستی- سکونتی را جهت رشد مادی و معنوی ساکنان خود فراهم می سازد. منتهی موفقیت چنین رویکردی می بایست با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و طبیعی هر مکان انجام گیرد. با توجه به این مسئله در این مطالعه با هدف بررسی و اولویت بندی محلات حاشیه نشین شهر مشهد در خصوص کوچک سازی مسکن، ضمن تشکیل مدل مفهومی تحقیق، اقدام به انتخاب 14 شاخص از ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و طبیعی محلات حاشیه نشین شد. تعدد محلات و وسعت بالای آن، توجه به این اولویت بندی را ضرورت می بخشد. طی دهه های مختلف روش های گوناگونی به منظور شناسایی مناطق دارای ولویت مطرح شده اند. در این میان روش های مبتنی بر سیستم پشتیبانی فضایی چند معیاره (MC-SDSS) به دلیل تلفیق مدل های تشخیص چند معیاره و سیستم اطلاعات جغرافیایی دارای اهمیت ویژه ای می باشند که در این مطالعه مورد تاکید قرار گرفته است. بهره گیری از این روش به منظور شناسایی اولویت های کوچک سازی مسکن در دو سطح دارای اهمیت است. اول: در سطح محلات و مقایسه و اولویت بندی آن ها و دوم؛ در سطح هر محله و اولویت بندی واحدهای مسکونی آن. این مطالعه به طور خاص به اولویت بندی محلات حاشیه نشین شهر مشهد می پردازد. یافته ها نشان می دهد که محلات گلشهر، کوی شیخ حسن، بازه شیخ و شهرک شهید رجایی دارای اولویت های نخست کوچک سازی مسکن در شهر مشهد می باشند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، حاشیه نشینی، سیستم پشتیبانی فضایی چند معیاره، شهر مشهد، کوچک سازی مسکن
  • شیوه نامه
    صفحه 124
|
  • Mohsen Sartipipour, Atefe Hashemian, Marzieh Hoseyni Page 3
    A major part of land in Iran is located on the high to very high seismic risk territory. The recurring destruction and life-loss or human casualties in rural settlements are very often due to this natural phenomenon. Reconstruction of the demolished rural areas is performed under three different policies by the government: integration, relocation and in-site reconstruction. The Bonyade Maskane Enghelabe Eslami (the Housing Foundation of the Islamic Revolution), as a responsible governmental organization, choses among these policies with due reference to the overall conditions.. In some cases the urgency and time shortage would lead to overlooking some financial, social and cultural considerations in the reconstruction process. It is generally accepted that relocation is not a favorable option among reconstruction policies. When adopted, this policy has been frequently unsuccessful rendering the choice an undesirable one. However, there has been reports of successful relocation projects which ended with satisfactory results, and the villages relocated after Manjil earthquake of 1990 have been an example of this case. In this study we are going to identify the reason behind this accomplishment, concentrating on the case of Estalakhkoh village.The hypothesis of our study is as follows: "relocation among reconstruction policies not only is not considered a negative option but if provided with needed prerequisites and provisions would lead to a higher level of liveliness and preserves the rural society". To prove our hypothesis some questions should be addressed including what are the characteristics of successful relocated rural societies? The method chosen in our study to address the questions was investigation of a relatively successful sample of relocation during long years of post-earthquake era. Through this case study an understanding of the prerequisites of a successful relocation may be achieved and the first steps for generalizing the results may be taken.This is a qualitative research reliant on extensive review of the related literature and documents, along with comprehensive and semi comprehensive interviews. Based on the analyzed data a theoretical framework as well as an accurate description of the present conditions of the settlement was completed.Our comprehensive studies revealed that relocation is not a favorable option among other options of reconstruction, but sometimes is inevitable and no other choice would be plausible for the governmental authorities. On a general level, we can conclude that relocation is only accepted and successful when the new setting offers better amenities than the previous. In fact the successful cases of relocation may succeed in resuscitating the previous lifestyle, dynamics and identity of a damaged rural society in all physical and social aspects. Hence, knowing all aspects of a rural society would be vital for a good reconstruction endeavor. Also, improvement in public socio-economic and health level as well as higher participation of the local community in all stages of reconstruction were the leading reasons for fairly well adaptation to the new location. These findings may be used as a recommended practice in similar conditions.
    Keywords: Disaster, Reconstruction, Relocation, Manjil Earthquake, Estalakhkoh
  • Marjan Shahabzade Page 19
    Public participation is a reasonable method through which the needs of the community and the options for design in the environment can be integrated. Is spite of comprising a large part of population in most countries, the children and youth have been mostly overlooked in the process of public participation in improving the environmental quality. Using participatory models in the process of producing environmental projects can be considered a useful tool to achieve public participation in treating their environment. Many studies have been undertaken in order to build models of children's participation in the seventies, and the discussions have continued since the treaty on children's rights by many local governments. Iran also joined the Convention on Children's Rights in 1993. But henceforth there has been little effort in the areas of planning and design to facilitate the participation of children in this area. The qualitative methods chosen as the dominant approach in most studies in the field of children's participation, and the use of pre-existing participatory models have made these studies partially non-applicable. It is of utmost importance to evaluate the indicators and build local models to use in the procurement process for urban and rural projects relevant to environmental, social and cultural conditions in Iran.One of the major projects that have the greatest impact on quality of life in rural areas is the Rural Guiding Plan. The findings of previous research suggest that the implementation of plans makes the inhabitants content with the living conditions in the village. At the same time, these plans have not achieved much success in terms of improving the environment and increasing public participation. This paper aims to test the efficiency and localization of a model to use the adolescent's participation in the design process in rural communities of Iran. The study explores a mixed method research in which adolescents assess their lives with the help of a collaborative model. The participants then evaluate and categorize the indicators of their favorable environment in their depiction of the ideal society. In spite of the deficiencies of the research tools, such as the limited indicators and measurements, the test results show that the proposed model is more realizable than previous models due the adoption of mixed method research. In conclusion, the method proves to be more efficient in the existing frameworks of planning in Iran. In addition, it has not only been successful in revealing the low level of satisfaction with the rural environment among the adolescent inhabitants, but has also shown the high demand for participation in environmental planning and design of their rural living context among the participants from this age group.
    Keywords: adolescent's participation, models for participatory planning, assessment of built environment's qualities, guide plan
  • Seyed Amirhossein Garakani, Mohammad Ali Vojdani, Mahsa Bashiri Page 35

    In most post-disaster reconstruction programs، relocation of affected settlement is perceived to be an appropriate solution to reduce vulnerability and increase safety to the risk of future hazards. Nonetheless، investigation of various experiences in the country illustrates that outcomes of relocation have not firmly been acceptable for affected people who have been displaced after the disaster. So، in some experiences people left the new settlements built by safe technologies in safe places and came back to old ones despite their vulnerability and probability of hazards. In order to explain the necessity of revising the policy of settlements relocation after disasters، the study is trying to indicate in-situ policy for Alishahi Village after 2010 Earthquake in Fars Province and to investigate its pros and cones. This is done by using field experiences of authors during the reconstruction procedure، field observations and in-depth interviews with the field study approach and case study method one year after reconstruction. The policy taken in Alishahi reveals that relocation and resettlement after disasters is not the only choice which is available and by eliminating or reducing vulnerability of the built environment against hazards which may occur in the settlement، in-situ policy may be evaluated as a better option in terms of people’s satisfaction and utilization of existing assets despite higher costs at the beginning of reconstruction. It should be kept in mind that resistance against hazards cannot be obtained unless accurate observation during reconstruction period is taken into consideration. Also in order to have resistant buildings after this period، community capacity has to be elevated by holding educational programs. Besides، while it was thought that the use of indigenous materials and labors and reliance on local knowledge of villagers would lead to a slowdown in the reconstruction، but in the mentioned experience and in comparison with similar villages، this reconstruction was done according to the predetermined schedule with public participation in the various stages of the housing including: planning، deciding and implementation. It also emphasizes that designing new houses have to be according to villagers’ needs، demands and nostalgias، so it won’t cause interference in their way of life formed during years and lead to least modifications after reconstruction time.

    Keywords: Alishahi Village, Fars 2010 Earthquake, Housing reconstruction, In, situ policy, Relocation
  • Sasha Riahi Moghaddam Page 55
    Mehriz historic city is located near the Yazd-Kerman road almost 25km to the south of Yazd. It is a good example of a desert town in the central Iranian plateau، where the weather is extremely hot with arid and semi-arid climate conditions and where the water is provided only by the qanats. Living with the desert means a consistent process of environmental adaptation and a harmonious interaction between man and nature that is reflected in earthen built fabric. The exiting physical structure of Mehriz has، therefore، captured a long process of formation and transformation that is resulted in the today’s garden city. This study is an effort in identification and understanding of the historical processes of urban development and physical changes in the city''s historic neighbourhoods. Along with tracing historical and morphological development of Mehriz over time، and on the basis of field observation and document analysis، three main issues were studied: first، investigating neighbourhood centres and places of public gathering and social relation; secondly، understanding the defensive system and the issue of urban security; and thirdly، surveying the water supply and distribution systems. Results show that each of the traditional neighbourhoods of Mehriz had separate neighbourhood centres and people exercised their religious practice in their own locality. Moreover، each of these neighbourhoods has a specific water supply system and a defence system apt for its own population. These neighbourhoods have been relativley independent villages in the past، and had their own local management، water and land for gardening and agriculture. The question whether Mehriz has been established on the basis of the idea of a garden-city or is the result of a long process of physical accumulation، integrating several villages and outskirts in the bigger framework of the current city has been scrutinised. This paper demonstrates that although today Mehriz reflects the image of a garden city، this is the result of a long process of morphological development، integrating the old boroughs and agricultural and rural landscape into the current frame of the old borough of Mehrijerd. Thus، Mehriz in the past has not been an integrated garden city and has only gradually evolved into such urban form.
    Keywords: Garden city, Mehriz, Fabrics, Borough
  • Mehrdad Hejazi, Mahmoud Hashemi, Elahe Jamalinia, Mahmoud Batavani Page 67
    At present، there are still large numbers of existing buildings in Iran that are made of adobe. Isfahan is a historical city in Central Iran which enjoys the abundance of its historical and non-historical adobe buildings، some of which belong toseveral centuries ago. There are also many small villages inside and around Isfahan region that are totally made of adobe and accomodate tens of thousands of inhabitants. Recently، many researches have focused on improving the structural behaviour of adobe buildings، which includes enhancing mechanical properties of adobe units، and retrofitting and strengthening methods of existing adobe structures. In order to improve the mechanical properties of adobe made of soils in Isfahan region، used for restoration or reconstruction of the buildings، the effect of additives including sand، gypsum، lime، brick powder and straw with different amounts and were studied by planning 21 mix design schemes. After adding additives and making mix designs، the relevant mechanical tests were conducted. The obtained mechanical properties for every mix design were then compared with simple adobe (without additives). Soil used for making adobe is obtained from Habibabad region، North-east of Isfahan. The laboratory tests have been devided in two groups; The first group was considered the primary phase of the project، which consisted of the tests on plain soil including water content، grading، sedimentation، plastic limit، liquid limit and methylene blue tests. The second group or the second phase of the project was conducted on adobe samples and was comprised of compressive strength، flexural strength، abrasive strength and capillary absorption tests. The laboratory tests and relations used in this study have been applied according to the procedures suggested by Centre for the Development of Enterprise (CDE). Formulating the mix designs and laboratory tests on the designed samples were performed in the the soil and construction materials laboratory of the University of Isfahan during eight months. Obtained results indicate that gypsum or the combination of brick powder and gypsum are the best additives for adobe made from North-east Isfahan soil due to the resulting improvements in mechanical characteristics. The most appropriate mix ratios to be added to the plain soil are 25% gypsum of total weight or combination of 10% birck powder and 20% gypsum to be added to the soil. Lime as an additive has always played a negative role and reduces mechanical strengths of adobe، and therefore it is not recommended.
    Keywords: Adobe, Additives, Sand, Gypsum, Lime, Brick Powder, Straw, Mechanical Strength, Isfahan
  • Nooreddin Azimi, Mohammad Reza Faroughi Page 81
    Housing plays a major role in the quality of human life and constitutes an important part of living costs especially for low income families. Because of its high cost، most governments assist for the housing supply، especially for low-income groups through social housing or low-interest rate loans. In 2005، a «special rural housing improvement plan” was ratified in Iran which aimed to reduce the vulnerability of rural housing against natural hazards and improve the living quality in rural areas. Under this policy، low interest rate housing loan was provided for residents willing to construct new houses. This article aims to evaluate rural residents'' satisfaction with the quality of these newly built houses. Utilized data in this research comes from a questionnaire survey conducted in 2012 in the Shaft county of Guilan Province، Iran. A total of 332 residents in 10 villages who used rural housing loan were interviewed. Findings indicate that compared to the old houses، main changes in the new rural houses comprise physical improvements including concrete/iron structure، use of durable building material، better facade، smaller housing size and fewer rooms. Another important change is related to the change in architectural design، such as open kitchens، placing bathrooms inside the houses and excluding the non-residential spaces from residential units. Moreover، housing utilities have been enhanced by increased accessibility to land line telephone and natural gas supply. In terms of satisfaction، results show that most residents who received rural housing loan are quite satisfied with the physical conditions، better protection against weather conditions، improved facilities and more beautiful exterior design of their new houses compared with the old ones. The results of kruskal-Wallis tests on contributing factors showed that the residents’ satisfaction in the study area varied based on the geographical location، population of villages، housing size، construction time and the previous location of rural residents.
    Keywords: resident's satisfaction, rural area, housing construction, housing loan, Shaft
  • Mohammad Reza Pourjafar, Hadi Rezaei Rad, Davod Kazemi Page 95
    Historical and ancient zones of cities are a part of historic and cultural heritage of settlements. These zones are occasionally affected by physical degradation and deterioration over timedue to lack of proper maintenance and performance. Thus، rehabilitation and proper maintenance، even renovation in some cases are essential for the survival of their physical structure and functional role. These challenges in rural areas are as strong as urban zones. The assessment of physical deterioration in these zones in order to select the best intervention pattern is one of the most important challenges facing the urban planners and managers…Therefore، it is necessary to develop strategies for proper prioritization and efficient intervention in the degrading zones. The first purpose of this study is recognizing the indicators of physical degradation in urban and rural zones، and the second is designing the suitable pattern for assessing vulnerability and physical degradation. Also، with the use of spatial analysis based on fuzzy logic instead of Boolean combinations، the study was able to process the ambiguous data and integrate it with TOPSIS. This process helped in detefinition of a model fot the assessment of the rate of physical degradation in different zones. To test this model in field practice، MaravehTappe City was selected as pilot research sample. Results show that the entire urban zone is divided into four areas base on the degree of degradation، including appropriate urban zones، zones of intense physical degradation (first priority for interventions)، the relatively degraded areas (second priority) and areas in need of rehabilitation (third priority).
    Keywords: Physical Degradation, Vulnerable Zones, TOPSIS, AHP, Urban, Rural Rehabilitation.
  • Abolfazl Mseshkini, Mostafa Amirfakhrian Page 107
    An ‘Informal’ or ‘squater’ Settlement exists where housing has been created in an urban or peri-urban location without official approval. Informal settlements may contain a few dwellings or thousands of them، and are generally characterized by inadequate infrastructure، poor access to basic services، unsuitable environments، uncontrolled and unhealthy population densities، inadequate dwellings، poor access to health and education facilities and lack of effective administration by the municipality. In the urban system of Iran، informal settlements are one of the important issues. This is especially important in the large cities،an example of which can be found inthe city of Mashhad. This city is the second largest city in Iran، and has gone through a rapid physical and population growth in recent years. Part of this growth has happened in the informal settlements around the city. Studies show that Mashhad city currently has 42 informal settlements with a population of 804000 in 6354 hectares، which make uo 33% of the city’s population and 22% its total area. Theseneighborhoods have undesirable housing conditions. Furthermore، it is important to note the unfavorable economic conditions of the residents in these neighborhoods، and the low-income immigrants which shape part of its population. The international studies on informal settlement improvement indicate that the downsizing of the dwelling is an important step in this regard. Correspondingly، the downsizing of the dwelling is defined as providing the adequate space with the application of a minimum of resources، which would ensure the physical and spiritual wellbeing within a satisfactory domestic environment. Success rate in this approach hinges on social، economic and natural conditions in different contexts. An important aim in this study was to identify the priorities in the downsizing process of the dwelling in informal settlements of Mashhad city. The research method in this study is descriptive and analytic. Primarily، the research team studied features of informal settlements، downsizing policies of the dwellings and their relevant criteria. Subsequently، features of informal settlement in Mashhad were identified. Natural indicators were obtained from spatial information layers and social and economic indicators of socio-economic databases in Mashhad. In the next phase of the research، ARC-GIS software was applied in order to establish a spatial database for the informal settlements. The 14 criteria were selected from the characteristics of these communities which include the social (population، household size، and ethnic diversity includingTurkish، Kurdish، Luri، Turkmen، and Arab)، the economic (income and land price)، and the natural (topography، distance from the fault، and from the watercourse). Then، informal settlements were prioritized، using multiple criteria spatial decision of the supporting methods. This system is composed of spatial and multiple criteria software. Due to the large population and vast area of informal settlements in Mashhad city، it is important to take advantage of all the potentials to improve the quantity and quality of housing conditions. In this regard، the potentials of the private sector is one the factors worth noting. The results show that the downsizing process in informal settlements of Mashhad should be based on a categorized priority ranking among the squatters، and should be supported by pertinent supporting programs. In this regard، Golshahr، Sheikh Hassan، Baze Sheikh and Shahid Rajai should be considered as priorities for the downsizing programs.
    Keywords: Informal Settlements, Multiple Criteria Spatial Decision Supporting System (MC, SDSS), Mashhad city, Housing, Downsizing