فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 38 (پاییز 1386)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 38 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادیا مفتونی صفحه 5

    جمهور برای نیل به سعادت ناگزیر از شناخت حقایق معقولند. اما بر اساس طبع یا عادت یا سنخ برخی معقولات، تصور و تصدیق معقولات برای جمهور میسر نیست. قوه خیال میتواند با محاکات معقولات در جامه محسوسات، مراتبی از شناخت معقولات را به دست دهد. انبیا از طریق وحی و توسط شرایع متنوع، سعادت و حقیقت معقول را برای اقوام و اجتماعات گوناگون بشری محاکات کرده و به تبع انبیا و جانشینان آنها، خطیبان و هنرمندان مدینه فاضله به شیوه های اقناعی و تخییلی مفاد وحی را میان همه اقشار مدینه فاضله انتقال و به این وسیله تصور و تصدیق معقولات را انتشار میدهند.

    کلیدواژگان: خیال، محاکات، وحی، اقناع، تخییل، خطیبان، هنرمندان
  • زهره توازیانی صفحه 24

    یکی از نظریاتی که به طور جدی، ابن سینا، آن را به چالش کشیده است، نظریه مثل افلاطونی است، یقینا وقتی افلاطون به طراحی چنین نظری های میپرداخت گمان جدیاش این بود که بدان وسیله میتواند پیدایی عالم محسوسات را با نظر به ناپایداری آن و قابل شناخت نبودن یقینی آن، توجیه کند.
    ابن سینا، از جمله حکیمانی است که نظریه مثل افلاطونی را ارزیابی منفی کرده و آشکارا آن را منسوب به دوران خامی و ناپختگی اندیشه یونانی دانسته است و این در حالی است که ستایش خود را از فیلسوف دیگری که معاصر و شاگرد بزرگ افلاطون، یعنی ارسطو بوده، پوشیده نمیدارد. او به صراحت اعتقاد به مثل را ناشی از جهل، دانسته است. به گمان وی چنین نظری های مستظهر به منطق قوی استدلالی و برهانی نیست. بخشی از آثار مهم ابن سینا به نقد و بررسی این نظریه اختصاص داده شده است که از جمله آن میتوان به مقاله هفتم «الهیات شفا» اشاره کرد.
    نگارنده مقاله درصدد است با عنایت به ساختار کلی نظریه مثل در اندیشه افلاطون و صورت تقریر یافته آن نزد ابن سینا، نشان دهد که چرا بر خلاف فیلسوفان مسلمان دیگر هم چون شیخ اشراق و ملاصدرا، نظریه ابن سینا قائل به نارسایی آن در تبیین نظام پیدایی عالم بوده است. به این منظور سعی می شود تا با بررسی آرای مکتوب افلاطون، و دریافت ابن سینا از آن نظریه، نشان داده شود که نقد فلسفی ابن سینا تا چه اندازه موجه بوده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ارسطو، افلاطون، مثل، علیت، شناسایی، موجود مفارق، عالم محسوسات
  • سعید انواری، اصغر دادبه صفحه 47

    به نظر فیلسوفان اسلامی، مباحث طبیعی (طبیعیات) به مثابه اصول موضوعه، در علم الهی استفاده میشود. برخی از مباحث مابعدالطبیعه، تحت تاثیر علم تجربی یا فیزیک روزگار فیلسوفانی است که به طرح نظریات مابعدالطبیعی پرداختهاند. امروز بایسته است تا متفکران مسلمان، بر اساس داده های جدید علمی و دگرگونی مباحث طبیعی، به طرحی تازه از الهیات فلسفی اهتمام ورزند و مابعدالطبیعهای متناسب با داده های جدید علمی بنا نهند و به تبیینی امروزین از آرای کهن بپردازند. در این مقاله با بررسی نظریه افلاک، که بخشی از طبیعیات قدیم را تشکیل میدهد، میزان تاثیرگذاری این بحث بر مباحث مابعدالطبیعه، مورد بررسی قرار میگیرد و نشان داده می شود که چه مباحثی از این علم، نیازمند بازنگری و تبیینی دیگرگون است.

    کلیدواژگان: طبیعیات، نظریه افلاک، نفوس فلکی، عقول عشره، هیات
  • فاطمه سلیمانی صفحه 88

    فلسفه اسلامی از جانب نقادان همواره در معرض نفی هویت مستقل فلسفی قرار گرفته است. در این راستا فلسفه اسلامی یا تفسیر عربی فلسفه یونان توسط مسلمانان شمرده می شود و یا به واسطه قید اسلامی، معادل با علم کلام اسلامی معرفی میگردد. لازم به ذکر است گرچه فلسفه اسلامی موضوع، روش و چارچوب اولیه خود را از فلسفه یونان دریافت کرده است، ولی به جهت بهرهمندی از متون دینی اسلامی دارای ابداعات و نوآوری هایی است که این فلسفه را از فلسفه های غربی متمایز میسازد. البته این بهرهمندی از متون دینی آن را از هویت فلسفی خود خارج نساخته و باعث تبدیل آن به علم کلام نشده است. چرا که این علم به لحاظ موضوع، روش و غایت با علم کلام تفاوت دارد.
    نهایت این که فلسفه اسلامی، علمی است که با حفظ چارچوبهای اولیه و اساسی فلسفی از متون دینی در طرح مسائل، ابداع استدلال، رفع شبهات و تایید و داوری بهره برده است.

    کلیدواژگان: فلسفه، کلام، دین، فلسفه اسلامی، استدلال
  • مرضیه اخلاقی صفحه 108

    فیلسوفان پیش از صدرا با تعریف انسان به عنوان حیوان ناطق، نطق را فصل حقیقی و کمال اول و ادراکات و فعالیتهای ارادی بالفعل را کمال ثانی انسان میدانند که عارض بر ماهیت نوعیه او میگردد؛ از این رو تعدد و تغایر افراد انسان از ناحیه کمالات ثانی های است که نفس انسانی در مسیر استکمال واجد آنها میشود.
    ملاصدرا با به میان کشیدن مساله ماده و صورت برای تعریف انسان، بر خلاف فیلسوفان سلف، صورت انسانی را برزخی میان دو عالم جسمانیت و روحانیت دانسته و با مبنا قرار دادن استکمال تدریجی مبتنی بر حرکت جوهری، انسان را حقیقت ذو مراتبی میداند که به موازات استکمال وجودیاش ماهیات گوناگونی می یابد و مراتب وجودی مختلفی را سپری مینماید. وی با استناد به آیات و روایات، تفاوت ذاتی نفوس انسانی را قطعی دانسته و شدیدا تاکید مینماید که هرگز بهترین و برگزیدهترین مردم نمیتواند در حقیقت نوعی، همتراز بدترین و فرومایهترین آنها باشد؛ آن دو نه تنها در حالات، که در اصل ذات و ماهیت نوعیه نیز متفاوت از یکدیگرند. پس از بررسی این دو نگرش کاملا متفاوت از یکدیگر که ناشی از تفاوت در مبانی و اصول است، علت تنوع و تفاوت ذاتی افراد انسانی و نیز رمز و راز مقامات حاصل از این تنوع بیان میشود.

    کلیدواژگان: افراد انسان، تنوع، تفاوت، مقامات، ملاصدرا
  • جلیله علم الهدی صفحه 135

    موقعیت تاریخی و خاستگاه حکمت اشراق با توجه به بارزترین وجه سده هفتم هجری یعنی حملات غزالی به فیلسوفان و نقد رواج فلسفه در جهان اسلام، به خوبی قابل تبیین است. تلقی و دریافت سهروردی از انتقادات غزالی نسبت به فلسفه با نوع مواجهه و تقابل ابن رشد با غزالی تفاوت اساسی دارد. از نظر سهروردی، غزالی نه یک اندیشمند مخالف با تعقل، بلکه منذری است که شکاف و فاصله عقل و فلسفه را گوشزد میکند. با وجود این، سهروردی بر خلاف غزالی با رویکردی اصلاحی و با طرح حکمت ذوقی در کنار استدلال و حکمت بحثی و از طریق احیای حکمت به بازسازی بنیان فلسفه اسلامی و تداوم آن اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: سهروردی، غزالی، حکمت ذوقی، حکمت بحثی، ابن رشد، احیای حکمت، عقل و فلسفه
  • مریم سالم، رضا اکبریان صفحه 150

    دکتر رضا اکبریاندانشیار دانشگاه تربیت مدرسچکیدهدر میان اقوال کسانی که وجود تمام عالم را ناشی از اتفاق میدانند و قانون علیت را نادیده میگیرند، برخی فقط پیدایش موجودات جزئی را به اتفاق نسبت میدهند و معتقدند در پیدایش طبایع جزئی مادی، نمیتوان اتفاق را نادیده گرفت و ضرورت علی را جاری ساخت.
    ارسطو ضمن اعتقاد به قانون علیت در عالم، بخت و اتفاق را از جمله علل میداند، ولی به همسویی و سازگاری بخت و اتفاق با ضرورت معتقد نیست و اتفاق را در مقابل ضرورت قرار میدهد. ابن سینا نیز به تبع رئیس مشائیان، به بحث پیرامون بخت و اتفاق میپردازد و آن را ناقض قانون علیت نمیداند. اما در چار چوب جهانشناسی خاص خود و برداشت متفاوتی که از علیت وجودی دارد، به تبیین آنها میپردازد و آنها را علل حقیقی و موجبه امور نمیداند و تا حدودی موفقتر از ارسطو بحث را پیش میگیرد، به طوری که ضرورت علی و معلولی دچار خدشه نمیشود. اما در نهایت امر این مطلب جای بحث دارد که کدام مشکل فلسفی، ارسطو و ابن سینا را وادار به اتخاذ چنین موضعی در باب بخت و اتفاق میکند. این مطلب در ابن سینا نیاز بیشتری به تفحص دارد. چرا که با قبول نظام احسن، وجود و حاکمیت ضرورت علی در عالم و علم عنایی حق تعالی به موجودات، برای نظریاتی چون بخت و اتفاق که ناشی از جهل انسان به علل حقیقی است و بیشتر جنبه عامیانه دارد تا علمی و فلسفی، جایی باقی نمیماند.

    کلیدواژگان: علت، علت فاعلی، علت غایی، بخت، اتفاق، عبث
|
  • Nadia Maftoni Page 5

    All people in order to attain happiness have to understand intelligible truths. But on the basis of nature, habit or the kind of certain intelligibles the concept and assent of intelligible is not possible for all. The faculty of imagination by the imitation of intelligibles in the garment of sensible objects can provide us with degrees of understanding intelligibles.
    Prophets through revelation and by way of different traditions have the power to imitate the happiness and intelligible truth for different peoples and human communities and following prophets and their successors, orators and artists in the ideal city-state in convincing and imaginative ways convey the content of revelation among all the ranks of the ideal city-state and in this way propagate the concept and assent of intilligibles.







    Artists

    Keywords: Imagination, Imitation, reovelation, convincing, image, orators
  • zohreh Tavaziani Page 24

    One of the views which Ibn Sina has seriously challenged is Plato's theory of ideas. No doubt, when plato propounded such a theory he was firmly convinced that thereby he can explain the genesis of the world of sensilbe objects.Ibn Sina, is one of the philosophers who has had a negative assessment of Platonic theory of ideas and explicity has attributed it to the immature period of Greek thought while at the same time he does not conceal his praising for the other contemporary and great disciple of Plato that is Aristotle. He explicitly regards belief in ideas due to ignorance. In his view such a theory is not based on strong demonstrative logic.Some parts of Ibn Sina's important works have been devoted to the review and criticisme of this theory, among them we can point to the seventh article in the theology of Shifa.In this article the writer intends that with a view to the general structure of that theory in Plato's thought and reformuted form in Ibn Sina's philosophy to show that why unlike other Muslim philosophers such as Sheiykh Ishraq and Mulla Sadra who have embraced that theory, Ibn Sina has maintained that this theory is inadequate in explaining the order of word's creation.For this reason by a review of written ideas of  Plato and Ibn Sina's pereception of that theory it has been tried to show that Ibn Sina's philosophical critique bas been so much justified .

    Keywords: Ibn Sina, Aristotle, Plato, Causation, recognition, separable being, world of sensibles
  • Saeed Anvari, Asgar Dadbeh Page 47

    According to Islamic philosophy the debates in natural philosophy (physics) can be used as axioms in divine science. Some of the debates in metaphysics is under the influence of empirical science or physics from the time of those philosophers who have put forward metaphysical theories. Today it is incumbent upon muslim thinkers to build on a new presentation of philosophical theology on the basis of new scientific data and to construct a metaphysics well – proportioned with modern scientific data, with contemporary explanation of old ideas. In this article, after examination the theory of heaven, which forms a part of old physics, the degree of the influence of this discussion on metaphysical debates will be studied and it will be shown that which debates needs revision and a different explanation.

    Keywords: Physics, theory of heavens, Heavenly Souls, tenfold intelligences, astronomy
  • Fatima Sulaymani Page 88

    The critics of Islamic Philosophy have always denied its independent philosophical identity. In this direction Islamic Philosophy is either considered an Arabic interpretation of Greek Philosophy by Muslims or by adding Islamic tag to it presented it as equivatent to Islamic science of Kalam. It is worth noting that although Islamic Philosophy has received its subject, method and early framework from Greek Philosophy, but in view of its benefiting from religious Islamic texts has its innovations that makes this philosophy distinguishable from Western Philosophy. Of course, this benefiting from religious texts, has not deprived it of its philosophical identity and has not changed it into science of Kalam, for this science by its subject, method and goal is different from science of Kalam.
    Finally, Islamic philosophy is a science that by preserving its early and fundamental philosophical framework has utilized from religious texts in outlining its problems, raising arguments, removing doubts and confirmation and judgement.

    Keywords: philosophy, kalam, Religion, Islamic philosophy, argument
  • Marzieh Akhlaghi Page 108

    Philosophers before Sadra by a definition of man as rational animal regard reason as true differentia and first perfection and perceptions and actual volitional activities as second perfection which occurs to his specific quiddity; therefore, the plurality and difference of human beings is from the second perfections that human souls in the course of their spiritual perfection get access to them.
    Mulla Sadra by discussing the problem of matter and form for a definition of man, unlike previous philosophers regards human form as a purgatory between two worlds of corporeality and spirituality and by basing gradual perfection on substantial motion, regards human being as having different degrees that along with his existential perfection finds different quaddities. By appealing to divine verses and reports, he regards the essential difference of human soul as definitive and emphasizes that the best and most distinguished people can never be at the same plane with the worst and most degraded ones; these two, not only in essential unity but also in specific unity, are different with each other. In this article, after a review of these two completely different views that are deriving from a difference based on principles and foundations, the reason for diversity and essential difference between individual persons as well as the mystery of stations resulting from this diversity will be explained.

    Keywords: Individual persons, Diversity, Difference, stations, Mulla sadra
  • Jalieleh Alam Al - Hoda Page 135

    The historical situation and origin of illuminationist philosophy in view of the most striking feature of the seventh century ie. Ghazzali's attacks on philosophy and the critique of philosophy's populairty in the Islamic world is well explained.
    The attitude and perception of Suhrawardi to ward Ghazzali's criticisms against philosophy has a fundamental difference with the kind of Ibn Rushd's encounter and opposition toward Ghazzali. According to Suhrawardi, Ghazzali is not an thinker who is against intellect, but is a thinker who points out gulf between reason and Philosophy. However, Suhrawardi unlike Ghazzlai with a reformist approach and by designing an illuminative philosophy alongside argumentation and discursive wisdom and through revival of wisdom has attempted to reconstruct the foundation of Islamic Philosophy and its continuation.

    Keywords: Suhrawardi, Ghazzali, intuitive wisdom, discursive wisdom, Ibn Rushd, revival of wisdom, reason, philosophy
  • Maryam Salem, Reza Akbarian Page 150

    Among those people who regard the existence of whole world as deriving from accident and disregard the law of causality, some only attribute the emergence of individual beings to accident and maintain that in the genesis of material individual entities we can not disregard accident and defend the concept of causal necessity.
    Aristotle besides believing in the law of causality throughout the universe, understands chance ad accident among causes.
    But he does not believe in the conformity and affinity of chance and accident with necessity and considers accident and necessity as two opposite poles. Also Ibn Sina following the head of Peripatetics deals with the problem of chance and accident and thinks it does not contradict the law of causality. But in the framework of his specific cosmology and a different perception of existential causality explains them and does not consider them the real and positive causes of things and somewhat proceeds the discussion more successfully than Aristotle. But finally it is worth discussing which philosophical problem makes Aristotle and Ibn Sina to adopt such a position as regards chance and accident. This subject needs more investigation in the case of Ibn Sina. Because by accepting the best possible world, existence and sovereignty of causal necessity in the world and fore knowledge of Most High to creatures, there remains no place for such theories as chance and accident which has a more vulgar rather than a philosophical aspect and is deriving from man's ignorance with true causes.

    Keywords: Cause, efficient cause, final cause, chance, accident, absurdity