فهرست مطالب

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 39 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادیا مفتونی صفحه 5
    تبیین وحی و نبوت نزد حکمای مسلمان از جایگاه ویژه ای برخوردار است.فارابی به عنوان اولین فیلسوف مسلمانی که به نبوت پرداخته و ابن سینا از حیث مفھوم سازی ھای دقیق و بدیع پیرامون نبوت و مبادی آن درخور تحقیق اند و ھمواره متعلق تفاسیر مختلف بوده اند. برخی به فارابی اشکال کرده اند که با وارد کردن خیال در فرآیند وحی جایگاه نبی را نسبت به فیلسوف تنزل داده و برخی به ابن سینا اعتراض نموده اند که با داخل کردن حدس در فرآیند وحی از تبیین معلومات جزیی وحی عاجز مانده و تنھا معارف کلی وحی در نظریه وی تبیین پذیرند، در حالی که فارابی قوه ناطقه نبی را مدرک تمامی معقولات و مفارقات می داند و ابن سینا ھم به نقش قوای خیالی در وحی و نبوت توجه کرده و از عھده تبیین جزییات بر آمده است.
    کلیدواژگان: فارابی، ابن سینا، وحی، نبوت، خیال، حواس خمس باطنی، حدس، قوه قدسیه
  • محمدرضا محمد زاده صفحه 25
    مقاله حاضر از دو بخش مهم تشکیل شده است. در بخش اول سعی شده به مباحثی که در معرفت شناسی معاصر، پیرامون مبناگروی سنتی مطرح گردیده، اشاره شود و در خلال آن، هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف این نظریات به نحوی مختصر مورد توجه قرارگیرد. به دنبال این مبحث مقدماتی، در بخش دوم ضمن مرور دیدگاه های ابن سینا پیرامون مساله مبانی و مبادی معرفت، نشان داده شده است که می توان این نظریه را در دسته بندی های ارائه شده جزو نظریات مبناگرایانه سنتی اما با قرائتی خاص به حساب آورد. این نظریه با ویژگی های خاصی که دارد (از جمله: مبنا بودن موجودات فراتر نسبت به موجودات فروتر در جمیع اقسام معرفت از مشاهده گرفته تا یقین، مبنا بودن تصورات برای تصدیقات، مبنا بودن اصول موضوعه هر علم برای مسائل آن علم، مبنا بودن دانش های فراتر نسبت به دانش های فروتر و نیز مبنا بودن مجموعه بدیهیات برای سایر اقسام معرفت و در راس بدیهیات، مبنا بودن اولیات آن هم به نحو بالقوه و تکمیلی برای جمیع اقسام معرفت های غیرمباشر) نه از الگوی ارائه شده از مبناگروی سنتی معاصر که در بخش اول ارائه می گردد، تبعیت می کند و نه بسیاری از اشکالاتی که امروزه بر مبناگروی سنتی گرفته می شود، بر آن وارد است.
    کلیدواژگان: معرفت، معرفت شناسی، مبناگروی، مبناگروی سنتی، ابن سینا، برهان، مبادی برهان
  • منوچهر صانعی دره بیدی صفحه 49
    ضرورت و دوام و رابطه مفھومی آنھا از مباحث دشوار فھم در قضایای موجه است. آراء اصیل در این مبحث متعلق به ابن سینا و ارسطوست. ضرورت به عنوان یک فرایند زمانی برآمده از دوام است. در عصرجدید از لایب نیتس تا کانت و بعضی منطقیان معاصر در این مورد آراء تازه تری آورده اند. این مقاله می کوشد رابطه ضرورت و دوام را در آراء ابن سینا و ارسطو و بعضی متاخرین و معاصرین بررسی کند.
    کلیدواژگان: ضرورت، دوام، زمان، اصل تناقض، قضایای موجھه
  • سحر کاوندی صفحه 63
    یکی از مسایل خاص فلسفی که ھمواره مورد توجه فلاسفه و اندیشمندان بوده و ھست، بحث ازعلم و ادراک بشر است. وجود ادراکات خیالی و تخیل در نظام معرفتی انسان، مورد وفاق ھمه حکماءاست. اما فلاسفه در تبیین چگونگی حصول صور خیالی برای فرد و نیز ماھیت خیال و مدرکات خیالی بایکدیگر اختلاف دارند.
    نویسنده پس از بررسی ماھیت قوه خیال از نظر ابن سینا و سھروردی، به تبیین کیفیت تحقق ادراکات خیالی در نفس پرداخته و این دو دیدگاه را با یکدیگر مقایسه می کند.
    ابن سینا پس از استدلال بر مادی بودن قوه خیال و به تبع آن صور خیالی در کتب خود، نھایتا در کتاب المباحثات، استدلالی بر تجرد قوه خیال و صور خیالی ارائه می کند که به ظاھر خلاف ممشای وی در سایر مکتوبات اوست.
    سھروردی برخلاف ابن سینا که برای تبیین تحقق صور خیالی در نفس، قوا را به عنوان واسط بین نفس و اعضای جسمانی بدن قرار میدھد، معتقد است که صور خیالی توسط نوراسفھبد، بدون واسطه قوه خیال مشاھده شده و قوه در مکتب اشراقی به مفھوم سینائی آن نبوده و ھمچون آئینه نقش اعدادی در مشاھده نوراسفھبد دارد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، سھروردی، خیال، صور خیالی، تجرد، ادراک
  • اکرم خلیلی، رضا اکبری صفحه 81
    ابن سینا فیلسوفی است که در حیطه اسلامی، از آموزه های ارسطویی قرائت مجددی ارائه داده است و از این رو، نه تنها شارح ارسطو، بلکه خود، فیلسوف بزرگ و برجسته ای به شمار می رود. تلاش در نشان دادن تلائم باورهای دینی با یافته های عقلانی از جمله دغدغه های ذهنی ابن سینا بوده، هر چند این مساله در بسیاری از موارد، به صراحت در آثارش ذکر نگردیده است، اما توجه به نوشته هایش موید این ادعاست. در عین حال در برخی از مباحث فلسفی هم چون مساله نبوت، معاد جسمانی و نیز عرصه اخلاق، شاهد برتر نشاندن آموزه های دینی بر یافته های عقلی و یا حکم به توقف عقل در برخی از این ساحت ها از سوی شیخ هستیم. این امر نشان می دهد که ابن سینا، نه یک فیلسوف عقل گرای صرف بلکه یک فیلسوف عقل ایمان گراست.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عقل، ایمان گرایی، نبوت، معاد، توحید
  • طاهره کمالی زاده صفحه 94
    ارسطو در بررسی مفھوم «وجود» پرسش از «ھستی» را به پرسش از «جوھر»(اوسی ا)ارجاع میدھد و «جوھر»را عبارت از چیستی وماھیت می داند. ھرچند در حوزه مباحث منطقی «ھستی»و«چیستی»را منفک ومتمایز از یکدیگر مطرح میکند اما این تمایز را به حوزه مباحث متافیزیکی گسترش نمی دھد. اما در نظام فلسفه مشائی اسلامی،تبیین وتفکیک «وجود»از «ماھیت»بدون تردید یکی از بنیادی ترین آراءو عقاید فلسفی محسوب میشود. در تاریخ فلسفه اسلامی نظریه تمایز متا فیزیکی وجود وماھیت را به ابن سین نسبت می دھند، ام ا فارابی نخستین بار تقسیم دو بخشی «وجود»و«ماھیت»رابنحو قطعی وصریح مطرح نموده است وز مینه را برای ابن سینا وحکمت سینوی فراھم نموده است. وی علاوه بر تمایز منطقی بین «ھستی»و«چیستی»اشیاءقائل به تمایز متافیزیکی بین آنھا شده و این تمایز متاف یزیکی را مبنای نظام مابعدالطبیعی خویش قرار داده است.
    این مقاله مفھوم «ھستی»و«چیستی»اشیاء ورابطه بین آنھا را به عنوان یکی از مباحث بنیادی «ھستی شناسی» فلسفه مشاء در اندیشه فلسفی دو حکیم بزرگ مشائی ارسطو وفارابی تطبیق وبررسی می نماید.
    کلیدواژگان: وجود، ماھیت، عروض، عارض، لازم
  • فاطمه شهیدی، نصرت الله حکمت صفحه 112
    در تاریخ فلسفه اسلامی فارابی و ابن سینا را مبدع بحث تمایز وجود از ماهیت دانسته اند. در فلسفه این دو فیلسوف تمایز وجود و ماهیت به عنوان مبنایی در اثبات واجب که غایت فلسفه اولی است به کار می رود. از نظر ابن سینا این تمایز به لحاظ اثباتی مبتنی بر تمایز امکان بالذات و وجوب بالغیر و آن نیز مبتنی بر تقسیم موجود به واجب الوجود و ممکن الوجود است و بنابراین در واجب الوجود چنین تمایزی یافت نمی شود. از همین جاست که بحث عروض وجود بر ماهیت در ممکنات طرح می شود. شیخ با پیش بینی آنچه بعدها منتقدینش از جمله ابن رشد طرح کرده اند گاه این عروض را به لحاظ مفهومی در مقابل ذاتی در باب ایساغوجی دانسته است و گاه نیز رابطه وجود و ماهیت را از سنخ اضافه دانسته است. اما شیخ به لحاظ مصداقی (در خارج) وجود و ماهیت را متحد با هم دانسته است. تمایز وجود و ماهیت در حکمت اشراق مرتبط با تمایز واجب و ممکن و موثر در اثبات واجب تعالی طرح نشده است. سهروردی به تصریح خود مشائیان را قائل به تمایز خارجی وجود و ماهیت دانسته و به آنها بدین دلیل اعتراض کرده است ولی آنچه از وجود مورد نظر اوست برخلاف آنچه مدنظر حکمای مشاء است مفهوم وجود است نه حقیقت وجود.
    کلیدواژگان: ابن سینا، سهروردی، ماهیت، وجود، تمایز، عروض، واجب، ممکن
|
  • Dr. N. Maftuni Page 5
    The explanation of revelation and prophecy has a special place in the view of Muslim philosophers. The ideas Farabi as the first Muslim philosopher who dealt with the prophecy and Ibn Sina in view of his original and precise conceptualization about prophecy and its foundations deserve inverstigation and have always been the subject of different commentaries. Some critics have found faults with Farabi that by introducing the concept of imagination in the process of revelation he has subordinated the place of prophet to that of philosophers and some have objected to Ibn Sina that by introducing the concept of guess in the process of revelation he is unable to account for revelation's knowledge to particular things and only universal knowledge of revelation in his theory are explicable, wheras Farabi recognizes the rational faculty of prophet as perceiving all the intelligible and separate substances and Ibn Sina as well has paid attention to the role of imaginative faculties in revelation and prophecy and has succeeded in explaining the knowledge to particulars things.
    Keywords: Farabi, Sina, revelation, prophecy, imagination, guess, active intellect
  • Dr. R. Mohammadzadeh Page 25
    The present article consists of two main sections. In the first section the writer tries to deal with the topics which in contemporary epistemology has been advanced about tradional foundationalism, and in the meantime to show both the weaknesses and strengths of these theories briefly. Following this preliminary discussion, in the second section besides the review of Ibn Sina's point of view about the problem of foundation and principles of knowledge, it has been shown that this theory can be included in the foundationalist theories but with a special reading. This theory, with its characteristic features (including, its being foundation of higher beings in relation to lower beings in all kinds of knowledge from observation to certainty, foundational mode of concept for assertion, foundational mode of axioms of every science for the problems of that science, foundational mode of higher sciences in relation to lower sciences and also foundational mode of immediate perceptions for other kinds of knowledge and at the top of immediate perceptions foundational mode of basic self – evident propositions both potentially and complementary for all kinds of indirect knowledge) neither follows the present – day traditional foundationalism that we deal with in the first section nor is susceptible to the many difficullies of traditional foundationalism of today.
    Keywords: Knowledge, epistemology, traditional foundationalism, Ibn Sina, principle of argument
  • Dr. M. Sanei Darehbidi Page 49
    The concept of necessity and its conceptual relation to permanence in modal logic is one of the most difficult topics to understand. Sometimes Ibn Sina regards necessity as permanence which is a part of necessity and sometimes regards it as more special than permanence. But necessity in Aristotle's view is the way a thing is as it is and can not be otherwise. The concept of immanance is the endurance of predicate in subject during the time, whereas necessity means the impossibility of separation of predicate from subject in certain conditions. By this analysis necessity is subordinate to permanence, is conditioned by continuity and is equivalent to the conditions of existing thing.According to Ibn Sina only necessary propositions have a special usage in exact sciences. Also, Aristotles considers the propositions which the relation between their subject and predicate is based on possibility as lacking scientific value. Later the separation of necessary and scientific in possible statements as the separation of analytic and synthetic propositions (in Kant's term) and the kinds of predication (in Sadra terminology) was propounded. Suhravardi regards necessity as the genus of a threefold modalities. In this view all logical propositions are self–evident. Spinoza in a similar way by stressing the identification of necessity and permanence regards the necessity as the condition of existence and considers possibility the result of nonrecognition of necessary system of the world.
    Keywords: Ibn Sina, Aristotle, necessity, permanence, time, Suhravardi, self–evident statement
  • S. Kavandi Page 63
    The existence of imagination and imaginative perceptions in cognitive system of human being is a topic all philosophers agree about it, but they disagree about the explanation the way the individual alquire imaginary forms as well as the nature of imagination and imaginative perceptions. Ibn Sina considers human soul as having various faculties and considers the imaginative faculty as an intermediate stage in the actualization and acquisition of perceptual forms. In his different books he propounds arguments for the material nature of imagination and in consequence of imaginal forms, but apparently such arguments are based on the principles of Islamic tradition, because he ultimately changes his position and in his "Mubahithat" offers a detailed argument on the abstract nature of imagination and imagnitive perceptions, although he finds it difficut to justify such a notion on the basis of prepatetic principles. His saying on the different degrees of intellect, immortality of souls, children's souls and immortal souls on the stage of material intellect is justifiable with belief in the abstract nature of imagination and perceptual forms.Suhravardi refuses to accept the multiple inner faculties of Ibn Sina, and refers all faculties to an entity (Nur al – Muddaber) and regards these faculties as a shadow of what is in the Nur Esphahbad. For the explanation of acquisition of imaginative perception, he resorts to imaginal world and suspended ideas.
    Keywords: Ibn Sina, Suhravardi, imagination, imaginary forms, abstraction, perception
  • A. Khalili, Dr. R. Akbary Page 81
    Ibn Sina is a philosopher who in the domain of Islamic Philosophy has presented a new reading of Aristotelian doctrines and therefore not only he is Aristotle's commentator but also is a great and prominent philosopher in his own right. The attempt to show the consistency of religious beliefs with rational perception has been one of the mental concerns of Ibn Sina. Although this problem in many cases has not been stated in his writings, but considering his whole writings support this claim. At the same time, in some of the philosophical topics such as the problem prophethood, bodily resurrection, as well as in the area of ethics, we are witnessing that shaykh tries to show the supremacy of religious teachings over rational perceptions and inability of intellect in some of these areas. This fact shows that Ibn Sina is not merely a retionalist philosopher but he is a rationalist – fideist Philosopher.
    Keywords: Ibn Sina, intellect, fideism, prophethood, resurrection, Divine Unity
  • Dr. T. Kamalizadeh Page 94
    In his investigation of the concept of "Being", Aristotle relates the question of "existence" to the question "essence" (ousia) and considers essence as "whatness" and quiddity. Although in his logical discussions he treats the concepts of "existence" and "whatness" separately and makes a distinction between them, but does not extend this distinction to the area of philosophical topics.But in the prepatetic Islamic system of Philosophy, explanation and distinction between "Being" and "quidity" is without doubt one of the most fundamental philosophical doctrines and beliefs. In the history of Islamic philosophy, the theory of metaphysical distinction between being and essence has been attributed to Ibn Sina, but it is Farabi who for the first time has propounded clearly and decisively a two – part division between "being" and "quiddity" and has prepared the way for Avecinian philosophy. In addition to his logical distinction between "existence" and "whatness" of things he has stressed on a metaphysical distinction between them and has made this distinction the foundation of his metaphysical system. From Farabi's view, being is an inherent accident of quiddity.In this article we try to explain the concepts of "existence" and "whatness" of things and their relation as one of the most fundamental topics in prepatetic philosophy in the philosophical thought of these two great prepatetic philosophers, ie Aristotle and Farabi, with specific stress on comparing their views.
    Keywords: Aristotle, Farabi, existence, quiddity, metaphysical distinction, inherent accident
  • F. Shahidi, Dr. N. Hekmat Page 112
    In the history of Islamic Philosophy Ibn Sina and Farabi are known to be originator of the distinction between existence and quiddity. In the philosophy of these two philosophers the distinction of existence and quiddity is used as a proof for the existence of God who is the end of the first philosophy. According to Ibn Sina positively this distinction is based on essential possibility and necessity by something else and this is also is based on a division of existent into necessary and possible being. It is here that the discussion about occurance of existence to quiddity is propounded. Shayh by anticipating what later his predecessors including Ibn Rushed have propounded sometimes has considered this occurrence in view of conception the opposite of essential in the chapter of Isagogue and sometimes has also regarded the connection between existence and quiddity of the kind of relation. But in view of instance (in outside) has considered existence and quiddity as a unified thing.The distinction between existence and quiddity is not propounded in illuminist philosophy in relation to the distinction between necessary and possible being and effective in proving the existence of the Most High. Suhravardi by his own explicit assertion considers the prepatetic philosophers as holding to a distinction between external existence and essence and for this reason has objected to them. But what he has in mind of existence, unlike what prepatetic philosophers have in view, is the concept of existence not the truth of existence.
    Keywords: Ibn Sina, Suhravardi, essence, existence, distinction, accidental, necessary, possible