فهرست مطالب

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 41 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه صادق زاده قمصری صفحه 5
    پذیرش قاعده فلسفی الواحد و اعتقاد به مبدا واحد برای همه موجودات کثیر، فیلسوف را به مساله چگونگی صدور کثرت از خداوندی که از جمیع جهات واحد است، رهنمون می سازد. فیلسوفان مشائی مانند ابن سینا، در پاسخ به این مساله نظریه ای معروف درباره نظام عالم ارائه کرده اند. در مقابل، متکلمان مسلمان (به ویژه فخر رازی) با انگیزه های دینی، هم با این قاعده و هم با نظریات فلسفی درباره نظام هستی مخالفت می نمایند. خواجه نصیر الدین طوسی در آثار خود، با تثبیت قاعده الواحد و پاسخ گویی به اشکالات مخالفان، نظریه فیلسوفانی چون ابن سینا را تقویت می نماید. با این حال، محقق طوسی در برخی از آثار خود تقریر خاصی از قاعده الواحد، ارائه می دهد. وی بر آن است که از واحد، از آن جهت که واحد است جز واحد صادر نمی شود ولی صدور موجودات متعدد، از مبدا واحد با حیثیت های مختلف امکان پذیر است. محقق طوسی در آثار خود مراتب علی موجودات را به دقت تنظیم می کند. در مرتبه نخست از مبدا تعالی موجودی صادر می شود و در مرتبه دوم دو موجود قرار دارند که یکی از آنها از سوی مبدا اول صادر شده است. در مراتب بعدی هم علاوه بر آنکه موجوداتی که خود از مبدا صادر شده اند، مصدر اشیا مختلفی می شوند از مبدا تعالی نیز موجودات خاصی صدور می یابند.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، صدور، نظام علی، مبدا تعالی، ابن سینا، فخر رازی، محقق طوسی
  • فاطمه سلیمانی صفحه 27
    ابن سینا در عرض مطالعات فلسفی خود، به شناخت طبیعت و کشف قوانین علمی حاکم بر آن پرداخته است. نگاه ابن سینا به طبیعت، به عنوان مرتبه ای از مراتب هستی که در یک نظام طولی و علی و معلولی به واجب الوجود بالذات می رسد، موجب شده است که طبیعت شناسی او صبغه دینی داشته باشد. هر چند که او به عنوان یک پژوهشگر تجربی از روش استقراء و مشاهده عینی استفاده نموده است، ولی اصول مابعدالطبیعی موجود در فلسفه مشاء، بر ذهن او حاکم بوده و در مراحل مختلف روش تجربی نقش خود را ایفا نموده است. از این رو طبیعت شناسی ابن سینا صرفا مولود روش استقراء و مشاهده عینی نیست، بلکه او با تکمیل روش استقراء توسط برهان عقلی به تولید قضایای کلی یقینی و کشف قوانین علمی پرداخته است.
    ابن سینا در آثار خود بر ضعف ادراک حسی و استقراء ناقص در شناخت جهان طبیعت اشاره دارد و لزوم بهره جستن از عقل جهت تکمیل این شناخت و رسیدن به یقین را مورد تاکید قرار می دهد. هدف از این مقاله بررسی روش ابن سینا در شناخت طبیعت است؛ برای این منظور از آنچه او در مباحث منطقی و فلسفی (معرفت شناسی) در خصوص علم تجربی یا روش تجربی به عنوان یکی از راه های حصول علم یقینی نسبت به طبیعت مطرح نموده است، بهره جسته ایم.
    کلیدواژگان: طبیعت شناسی، ابن سینا، استقراء، ادراک حسی، روش تجربی
  • رضا محمدزاده صفحه 48
    عادت به کاربرد اصطلاحات جا افتاده در مباحث سنتی یک دانش موجب این تلقی می گردد که در مباحث روز و معاصر آن دانش نیز همواره اصطلاحات به معنایی یکسان به کار برده می شود. این گمان در موارد متعددی موجبات خطا و انحراف های ذهنی را پدید می آورد. از جمله دانش هایی که امکان وجود چنین مشکلی در آن به جد وجود دارد دانش منطق است. توصیف و تحلیل گزاره های شرطی در منطق ابن سینا و پیروان او نشان می دهد که: اولا گرچه گزاره های غیر حملی، با عنوان «گزاره های شرطی» نامگذاری شده اند اما مفهوم معهود و لغوی شرط در تحقق این نوع گزاره ها لزوم و قطعیت ندارد و ثانیا ملاک مشترک شرطیت میان گزاره های اتصالی و انفصالی و نیز استقرایی بودن تقسیم گزاره های شرطی به اتصالی و انفصالی، حاکی از اعتقاد به امکان افزایش اقسام این تقسیم در منطق سینوی می باشد. با این دو مبنا، وسعت دامنه گزاره های شرطی در منطق سینوی می تواند تمام انواع گزاره های مرکب در منطق جدید را پوشش دهد. چنین وسعتی را می توان مبنای خوبی برای این پیشنهاد دانست که: اصطلاح«شرطی» در مبحث قضایای منطق سینوی را معادل اصطلاح «مرکب» در بحث گزاره های مرکب در منطق جدید تلقی نماییم.
    کلیدواژگان: گزاره، شرطی، حملی، گزاره مرکب، فصلی، عطفی، منطق سینوی، منطق جدید
  • نادیا مفتونی صفحه 73
    سهروردی احاطه به تعالیم مشایی را شرط لازم برای ورود به حکمت اشراقی می داند و در همه آثار خود غیر از حکمه الاشراق به نحو عمده معطوف به آموزه های سینوی است. وی در نفس شناسی نیز از همین روی آورد برخوردار است. به عنوان نمونه، او در مساله ادراکات باطنی، پنج قوه ای را که ابن سینا مفهوم سازی نموده است، در حکمه الاشراق مورد نقادی قرار می دهد، اما در داستان های رمزی خود که همگی تلاش و جهاد سالک برای رهایی از زندان درون را حکایت می کند، در همه مواردی که از ادراک باطنی سخن می گوید، نمادهایی برای پنج حس سینوی به کار برده است. از آنجا که حواس ظاهری هم پیش یا پس از حواس باطنی مطرح می شوند، همه این رمزها ده گانه اند: ده پرنده، ده موکل، ده گور، ده برج، پنج حجره و پنج دروازه.
    کلیدواژگان: ابن سینا، سهروردی، ادراک باطنی، رساله رمزی، حواس ظاهری، حواس باطنی
  • جلیله علم الهدی صفحه 99
    کنش و واکنش روان آدمی در ادراک و تعقل که بی شک یکی از اساسی ترین و کهن ترین مسائل فلسفه است در فلسفه ارسطو عنوان عقل فعال را به خود اختصاص می دهد. این عنوان در جریان فلسفه بعد از ارسطو در دو دیدگاه طبیعی و اشراقی تفسیر می شود؛ دیدگاه اول هر دو بعد فعال منفعل تعقل رادر نفس انسان منطبع می داند و همانند تمامی موجودات جهان طبیعت، جریان تکامل روان آدمی را عبارت از خروج از حیثیت انفعال و وصول به بعد فعالیت می داند. در مقابل، دیدگاه دوم وجه انفعالی تعقل را به انسان اختصاص داده و وجه فعالیت را به مقام الوهیت ارجاع می دهد و فعلیت عقل را عبارت از افاضه و اشراق الهی می داند. علیرغم فاصله این دو دیدگاه در مورد مرجع فعالیت عقل، هر دو دیدگاه به ناچار بر این امر اتفاق نظر دارند که جریان تعقل خارج از اراده و قصد انسان بوده و در نتیجه، تکامل نظری نفس انسان امری غیرارادی و جبری است. بر خلاف این دو تفسیر مرسوم، فلسفه مشائی اسلامی فارابی و ابن سینا با ارجاع وجه فعالیت عقل به دو اصل استعداد پدید آمده توسط جوهر مفارقی به نام عقل فعال و همچنین قصد و اراده انسان موفق می شوند دیدگاه سومی را در نظریه عقل فعال ارائه کنند که علی رغم قول به تاثیر عامل مفارق در روند تعقل، ارادی بودن تعقل و قصدی بودن تکامل نظری نفس انسان را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: تعقل، عقل فعال، مکانیسم طبیعی، اشراق الهی، فارابی، ابن سینا، اراده
  • مرضیه صادقی صفحه 118
    کمال نهایی انسان در سیر صعودی، رسیدن به حق تعالی است که همین امر، کمال و خیر او به شمار می رود؛ زیرا انسان که خداوند او را مثال خودش قرار داده است دارای چنان شانی است که بتواند به عنوان اشرف ممکنات، متصف به صفات حق و متخلق به اخلاق حق شود. از نظر ابن سینا، عارف کسی است که فکر خود را معطوف به عالم قدس نموده تا نور حق پیوسته بر باطنش بتابد. ابن سینا زهد و عبادت را به عنوان مقدمات سیر و سلوک عرفانی می داند او نخستین مرحله را «اراده» می داند که از آن به میل و رغبت تعبیر می کند و منشا آن را یقیین برهانی و ایمان قلبی می داند. به نظر وی دومین مرحله «ریاضت» است که به معنای پرهیزگاری و انجام کارهای سخت یا تحمل رنج در راه تربیت خود می باشد. از نظر ابن سینا سالک پس از طی مراحل بعدی یعنی وقت، توغل، سکینه، خوف و تلبیس، طمانینه، مشیت و عروج، به جایی می رسد که نظری به حق و نظری به خود به عنوان آیینه حق دارد. سرانجام عارف واصل در پایان این سلوک به مقامی دست می یابد که در آن تنها حق را مشاهده می نماید.
    کلیدواژگان: انسان، قوس صعود، مراحل سیر و سلوک، مقامات عرفانی، وصول
  • لیلا کیان خواه، رضا اکبریان صفحه 138
    یکی از مهم ترین بخش های فلسفه ارسطو اختصاص به الهیات یا مباحث خداشناسی دارد. ارسطو خدا را علت نخستین تمام حرکت های عالم دانسته ولی خود او را از هر حرکتی مبری می داند. نکته مهم این است که خدای ارسطو علت غائی حرکت های عالم بوده و هیچ جنبه خالقیتی ندارد. ارسطو در کتاب لامبدا (کتاب دهم متافیزیک) محرک نامتحرک را اثبات کرده و به تبیین صفات او می پردازد. این بخش از کتاب متافیزیک توسط فیلسوفان بزرگ مشائی مورد شرح و بررسی قرار گرفته است.
    ارسطو بر اساس یک برهان پسینی و با مشاهده حرکات تجربی عالم وجود محرک، متحرک را اثبات کرده و او را واجد صفاتی چون عالم، حی، خیر و... می داند. ثامسطیوس، ابن سینا، ابن رشد و آکوئینی بر اساس تفاوت هایی که در مبانی و اعتقادات دینی و فلسفی خود دارند به تفسیر این بخش از کتاب متافیزیک پرداخته اند این تفاسیر در برخی موارد با یکدیگر اشتراک دارند و در پاره ای موارد متمایزند.
    کلیدواژگان: محرک نامتحرک، لامبدا، ارسطو، ثامسطیوس، ابن سینا، ابن رشد، آکوئیناس
|
  • Dr. Fatemeh Sadeqzadeh Ghamsari Page 5
    Acceptance the philosophical rule of unity (or the One) and belief in a unitary ground for all multiple creatures leads philosophers to the problem of the nature of emanation of multiplicity form God who is one from all respects. Peripatetic philosophers like Ibn Sina in response to this problem have proposed a well-known theory about the order of universe. In contrast, Muslim theologians (in particular, Fakhr Razi) with religious motives have opposed both this rule and philosophical views about the order of existence. Khajeh Nasir al-Din Tusi in his works by establishing the rule of one and in response to the criticism of opponents supports the theories of philosophers like Ibn Sina. However, in some of his works, Mohaghigh Tusi offers his own utterance. He believes that from the one, for the reason that it is one, emanates nothing except one, but emanation of multiple beings from a single ground with different aspects is possible. In his works, Mohaghigh Tusi carefully formulates the causal orders of creatures. In the first order a being emanates from the Most High and in the second order there are two beings which one of them has emanated from the first ground. In the following orders in addition to creatures which themselves have emanated from the Most High, become the source of different things, also special creatures emanate from the ground of the Most High.
  • Dr. Fatemeh Solaimani Page 27
    Alongside with his philosophical studies, Ibn Sina has dealt with nature in order to gain a firm knowledge of nature and discovering scientific rules which govern it. Ibn Sina's view of nature, as a stage in infinite orders of existence which in a longitudinal order (on the basis of cause and effect) reaches to necessary by-itself, has been a major factor that his study of nature to have a religious tinge. Although as a experimental scholar he has used the method of induction and objective observation, but metaphysical principles in peripatetic philosophy has been a dominant element is his mind, and in different stages experimental method has played its own role. Therefore Ibn Sina's study of nature is not merely a result of method of induction and objective observation, but by completing the method of induction through rational argument he has produced certain propositions and has discovered scientific laws.He repeatedly points to sensual perception and imperfect induction and insists on the necessity of benefiting from intellect for supplementing this understanding and attainment of certainty. The aim of this article is to examine the method of Ibn Sina in knowing nature; for this purposed I have made use of what he has propose in his logical and philosophical (epistemology) discussions about empirical science or experimental method as a means of obtaining definitive knowledge concerning nature.
  • Dr. Reza Mohammadzadeh Page 48
    The habit of using well - established terms in traditional debates of a science makes people to have this attitude that also in daily and current discussions of that science these terms are always used with the same meaning. This opinion in many cases brings about error and mental perversions. Among the sciences in which the possibility of such a problem seriously exists is science of logic. Description and analysis of conditional propositions in Ibn Sina's logic and his followers shows these points. First, although non – predicative propositions have been designated as "conditional propositions" but habitual and literal concept of condition has no any necessity and certainty in the realization of this kind of propositions. Secondly, common criterion of being conditional among conjunctive and disjunctive propositions is indicative of a conviction to the possibility in the kinds of this division in Avicennian logic. With these two foundations, the scope of the extent of conditional propositions can cover all kinds of compound propositions in modern logic. Such an extent can be regarded as a good ground for this proposal: the term "conditional" in the subject of Avicennian logical propositions can be considered as an equivalent of the term "compound" in discussion of compound proposition in modern logic.
  • Dr. Nadia Maftoni Page 73
    Suhravardi regards a good grasp of peripatetic philosophy a prevequisite for dealing with illuminative wisdom and all his works except "Illuminative Wisdom" are mainly concerned with Ibn Sina's teachings. In his discussion of the nature of soul he has the same approach. On the problem of inner perceptions he criticizes in his "Illuminative Wisdom" the five faculties that Ibn Sina has put forward rational conceptualization. But in his symbolie stories he states all the attempt and holy struggle of wayfarer for the liberation from bodily prison. In all cases that he speaks of inner perception, he has used symbols for the five senses of Ibn Sina. Since the external senses are proposed both before and after the internal senses, all these symbols are tenfold: ten birds, ten angels, ten graves, five towers, five cells and five gates.
  • Dr. Jalileh Alamolhoda Page 99
    Action and reaction of human soul in perception and intellection that is without doubt one of the most fundamental and oldest problems of philosophy goes by the name of active intellect in the philosophy of Aristotle. This designation in the history of Philosophy after Aristotle is interpreted from two points of view: natural and illuminative. The first view considers both active and passive intellect inherent in human soul, and like all creatures in natural world, it regards the evolutionary process of human spirit as coming out from the stage of passivity and receiving to the dimension of activity. By contrast, the second view allocates the passive aspect of intellect to human being and ascribes the active aspect to the order of Godhead this view regards the actuality of intellect as an emanation and divine illumination. In spite of a gap between the two view about the reference of intellect's activity, both view inevitably agree on this point that is beyond the will and power of human being and consequently speculative evolution of man's soul is an involuntary and deterministic matter. Contrary to these two customary exegesis, Islamic Prepatetic Philosophy of Farabi and Ibn Sina by ascribing the aspect of intellect's activity to two faculties that have come into being by a separative substance by the name of active intellect as well as intention and volition they succeed to propose a third view in the theory of active intellect that in spite of the assertion with the implication of the influence of a separative agent of the process of intellection, to explain the voluntariness and intentionality of speculative evolution of human soul.
  • Dr. Marziyeh Sadeqi Page 118
    Final perfection of human being is his progressive movement is to attain to the threshold of the Most High, and this in itself is his perfection and goodness, because human being whom God has created as His image has so high a dignity that as the most noble creature among possible beings can posses the attributes of the Truth and imitating the moral of the Truth. In Ibn Sina's view, mystic is a person who has turned his attention to the saceed world so that the light of the Truth continually shines on his inner being. Ibn Sina regards asceticism and worship as a preparation for mystical journey. He calls the first phase "volition" that he interprets as desire and inclination and considers its origin as demonstrable certainty and heart's inner faith. According to him the second phase is "asceticism" which means piety and doing hard works by suffering pain in the way of self-discipline. In Ibn Sina's view, after traveling the following phases, that is time, deep penetration, tranquility, fear and concealing, quietude, providence and ascent, the wayfare reaches a state where he has a glimpse of the Most High and sees himself as a mirror of Him. Finally the mystic, who is now united with God, at the end of this journey attains a state where he only sees God.
  • Liela Kiyankha Page 138
    One of the most important parts of Aristotles Philosophy is devoted to theology or subjects pertaining to our Knowledge of God. Aristotle regards God as the first cause of movements of the universe, but considers him exonerated of any motion.The important point is that Aristotle's God is not the final cause of the world's movement and has no creative aspect.Aristotle in the Book of Lambda (the tenth book of Metaphysics) has proved the existence of Unmoved Mover and attempts to explain its attributes. This part of Metaphysics has been examined and interpreted by great peripatetic philosophers.On the basis of an a priori proof and by the observation of empirical movements in the world, Aristotle proves the existence of Unmoved Mover and holds that he has attributes such as all – knowing, being alive and goodness. Themistius, Ibn Sina, Ibn Rushd and Aquinas on the basis of differences they have on the grounds of their religious and philosophical belief, have commented on this part of Metaphysics. In some cases these commentaries have something in common and in others they are different form each other.