فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 51 (بهار و تابستان 1393)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 51 (بهار و تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزانه ذوالحسنی* صفحه 5
    ابن سینا با خارج کردن قضایای کلی مربوط به عمل، از قلمرو عقل عملی، جایگاهی متفاوت برای این قوه ترسیم می کند. بیان شیخ درباره محرکه و مدرکه بودن عقل عملی متهم به تعارض است. در راستای حل این تعارض می توان نشان داد که با وجود تاکید شیخ بر محرکه بودن عقل عملی، ارتباط های سه جانبه ای که وی برای عقل عملی با بدن و عقل نظری و نفوس افلاک قائل است، مستلزم نوعی ادراک برای عقل عملی است. این قوه در ارتباط با عقل نظری کلیات عقلی را برگرفته و در قیاس های عملی خود به کار می بندد. در ارتباط با بدن از ادراکات جزئی قوه متخیله بهره می برد و در اتصال با نفوس افلاک، حقایق جزئی را شهود می کند؛ اما عقل عملی ادراک به معنای اتصال مستقیم به عقل فعال و دریافت حقایق کلی را ندارد. بدین سبب شیخ معنای ادراک و تعقل را در عقل عملی و نظری یکسان نمی داند و اطلاق نام عقل بر این دو را اشتراک لفظی به شمار آورده، بر محرکه بودن عقل عملی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: عقل عملی، عقل نظری، قوه مدرکه، قوه محرکه، نفوس افلاک، ابن سینا
  • مهدی عظیمی* صفحه 20
    گودل امکان فرضیه تعمیم یافته پیوستار را از رهگذر برهان بر عدم امتناع آن ثابت می کند؛ این در حالی است که بر پایه سخن ابن سینا در بند ما قبل آخر اشارات، عدم برهان بر امتناع چیزی برای اثبات امکان آن بسنده است. اکنون شایسته است بپرسیم که آیا کار گودل بیهوده است، یا سخن ابن سینا نادرست؟ پاسخ این جستار گزینه سوم است: هیچ کدام. «امکان» در فلسفه اسلامی دست کم هشت معنا دارد: 1 امکان عام؛ 2 امکان خاص؛ 3 امکان اخص؛ 4 امکان استقبالی؛ 5 امکان استعدادی؛ 6 امکان وقوعی؛ 7 امکان فقری؛ 8 احتمال. در سخن ابن سینا امکان به معنای احتمال است که امری ذهنی، انفسی، و سوبژکتیو است، و از این رو به چیزی بیش از عدم برهان بر امتناع نیاز ندارد؛ اما امکان در کلام گودل امری عینی، آفاقی، و ابژکتیو است که نیازمند برهان بر عدم امتناع است. بنابراین، نه کار گودل بیهوده است و نه سخن ابن سینا نادرست.
    کلیدواژگان: امکان، احتمال، امتناع، گودل، ابن سینا، فرضیه پیوستار
  • مهدی حاجیان* صفحه 38
    طریقه حکمای اسلامی در تفسیر متون وحیانی و الهی همواره با مخالفت اهل ظاهر مواجه بوده است. ابن سینا همه معارف از جمله معارف عقلی و وحیانی را افاضه عقل فعال می داند و به این ترتیب وحی و عقل را هم سنخ هم می شمارد و معتقد است حکیمی که با عقل به کشف مراتب هستی می پردازد به معنای آیات نیز دست می یابد و می تواند معنای رمزی و تمثیلی آیات قرآن را با عقل خود کشف کند. در مقابل، غزالی با تاکید بر حفظ ظاهر، عموم را از هرگونه تفسیر پرهیز داد و مسیر سلفی گری را توضیح و توجیه کرد؛ اما او نیز پس از تحول به عرفان، راه باطن را پسندید و در تفسیر به همان طریقی رفت که ابن سینا را به سبب آن محکوم می کرد. با مقایسه تفسیر ابن سینا و غزالی از آیه نور، شباهت و یکسانی این دو در اصول تاویل به رغم اختلافات جزئی بیش تر معلوم می شود. این تغییر موضع غزالی گواه بر این حقیقت است که اعتقاد به مراتب هستی و سایر اصول با ظاهرگرایی جمع پذیر نیست و این مبانی به همین شیوه تفسیری می انجامد. بنابراین، در تفسیر می توان با حفظ اعتدال، مسیر صحیح تاویل و تفسیر را بر این اساس به دست آورد.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، ابن سینا، غزالی، باطن گرایی، نص گرایی
  • جمیله فاطمی* صفحه 59
    یکی از شیوه های فعال و نوین آموزش تفکر فلسفی، روش «تفکر انتقادی» است. این شیوه از ابداعات ماتیو لیپمن و رابرت انیس است که مبتنی بر اصول کنجکاوی اندیشمندانه، عینیت گرایی، انعطاف پذیری، گستردگی فکر، شک گرایی معقول و روشمند بودن است. مسئله مهم و قابل طرح این است که فیلسوفان اسلامی و به طور مشخص ابن سینا به عنوان فیلسوف مروج تفکر فلسفی تا چه اندازه شیوه ی تفکر انتقادی را در مسیر ترویج فلسفه و رشد تفکر فلسفی به کار بسته است. با بررسی آثار ابن سینا و شیوه های عملی او مشخص می شود که وی در نقد و تحلیل اندیشه های عوام و خواص، در نحوه ی برخورد با نقادان معاصرش، در مناسبات علمی با شاگردانش، در تثبیت و ترویج تفکر منطقی (برهانی) در فلسفه به شیوه ی «تفکر انتقادی» برخورد کرده است.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، تفکر فلسفی، تفکر انتقادی، ابن سینا
  • سکینه کریمی*، محمد سعیدی مهر صفحه 79
    ابن سینا، در مواردی، از مباحث معناشناختی برای دست یابی به نتایجی در فلسفه طبیعی خود سود برده است. برای نمونه، وی به منظور بازشناسی ویژگی های طبیعی، از تحلیل معنا شناسانه الفاظی که از «طبیعت» مشتق می شوند، استفاده و مشتقات پنج گانه ای را برای این معنا ذکر کرده است. از تحلیل مضامین فلسفی ای که او ذیل هر یک از این مشتقات بیان می دارد، این نتیجه حاصل می شود که ویژگی های طبیعی اشیاء، از ذات آن ها برآمده است و بر آن تکیه دارد. مسئله اصلی که در این جا رخ می نماید این است که چگونه می توان گذار ابن سینا از مباحث معناشناختی به نتایج طبیعت شناختی را موجه دانست؟در پاسخ به این مسئله، تلاش شده است ضمن آشکارسازی پیش فرض های ابن سینا از طریق تحلیل نسبت مشتق و مبدا اشتقاق از یک سو و واکاوی مفهوم طبیعت از سویی دیگر، موجه بودن چنین گذاری نشان داده شود.
    کلیدواژگان: طبیعت، شیء طبیعی، مشتق، مبدا اشتقاق، ذات، ابن سینا
  • احسان کردی اردکانی*، نجفقلی حبیبی صفحه 101
    یکی از پرسش هایی که اذهان محققان و اطبا را به خود مشغول کرده است بررسی چگونگی تاثیر نگرش فلسفی ابن سینا بر طب اوست. ابن سینا در زمینه علم النفس تحقیقات ارزنده ای ارائه کرده است که مبنای او در مراحل شناخت بیماری جسمی و روحی و نحوه درمان آن است. ترکیب انسان از نفس و بدن، برخورداری نفس از قوای متعدد، ارتباط نفس و بدن و شرافت مزاج انسان و نزدیکی به اعتدال حقیقی، از نمونه تحقیقات فلسفی ابن سینا در زمینه نفس است که در طب از آن بهره برده است. از تاثیرات مهم علم النفس ابن سینا بر طب او توجه به تاثیر حالات نفسانی بر امور بدنی و بالعکس است. با توجه به این رویکرد وی در برخی موارد به جای تدبیر طبیعی از تدبیر نفسانی استفاده می کند. بر این اساس در طب سینوی در شیوه معالجه به جنبه های نفسانی و بدنی به یک اندازه توجه می شود.
    کلیدواژگان: علم النفس، قوای نفس، رابطه نفس و بدن، اعتدال مزاج، طب سینوی
  • کمال نصرتی هشی*، رضا علی نوروزی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، حسن علی بختیار نصرآبادی صفحه 117
    یکی از عناصر اصلی تعلیم و تربیت، هدف است. اگر تعلیم و تربیت را صیرورت و تحول انسان از وضع موجود به وضع مطلوب تعریف کنیم، بدون شک این تحول نیازمند آگاهی از هدف حرکت یا مجموعه اهدافی است که جهت و مسیر حرکت و سرانجام آن را مشخص می سازد. ابن سینا در ضمن مسائل نفس شناسی به موضوع تعلیم و تربیت انسان پرداخته است و برای حرکت تکاملی انسان هدف اصلی و کلی که همان سعادت حقیقی انسان است، قرار می دهد. او در مسیر رسیدن به این هدف اصلی، اهداف میانی را معرفی می نماید که عبارتند از: اهداف اعتقادی، اهداف اخلاقی، اهداف علمی آموزشی، اهداف فرهنگی هنری، اهداف اجتماعی، اهداف زیستی جسمانی، اهداف سیاسی اقتصادی.
    کلیدواژگان: هدف تربیت، سعادت، اهداف میانی، ابن سینا
|
  • Farzaneh Zolhasani* Page 5
    By excluding the general proposition about action from the realm of practical reason Ibnsina specifies a special place for this faculty. Sheikh statement about the moving and perceiving characteristic of practical reason has been critisiced as being in consistent. In this paper it is shown that despite Sheikh emphasis on moving characteristic of practical reason the triple relations which he attributes to the relation of practical reason with the body, theoritical reason and celestial souls requires some kind of perception for practical reason. This faculty in relation to theoritical reason acquires the rational universals and makes use of them in its practical deductions. In its relation with the body it uses the individual perception of the imaginative faculty and in its attachment to the celestial souls intuites the individual truths. But practical reason has no perception in the sense of direct attachment to the active intellect and cannot receive the general truths. For this reason Sheikh does not consider the meaning of perception and intellection in the practical reason to be indentical and regards the application of the name intellect to these two as being literal communality and lays stress on the moving character of practical reason.
    Keywords: Practical reason, theoritical reason, perceptive faculty, moving faculty, celestial souls, Ibnsina
  • Mahdi Azimi* Page 20
    Gödel proves the contingency of Cantor’s generalized continuum hypothesis through the proof of non-impossibility; on the other hand, according to Avicenna’s claim in the previous section to the last of al-Isharat, not having proof of impossibility suffices for contingency (imkan). Now, the question is whether Gödel’s effort is superfluous or Avicenna’s claim is false. My answer is a third option: neither the former nor the latter. The “contingency” (imkan) in the Avicenna’s claim means “probability” which is mental and subjective; so, it does not need anything but "not having proof of impossibility". But, the contingency of the generalized continuum hypothesis is external and objective; therefore, it does need the proof of non-impossibility. Consequentely, neither Gödel’s effort is superfluous, nor Avicenna’s claim is false.
    Keywords: contingency, impossibility, Ibn Sina, Gödel, hypothesis of cantor's continuum
  • Mehdi Hajian* Page 38
    The method of Islamic Philosophers in interpreting the revealed and religious texts has always been confronted by the opposition of literalists. Ibn Sina considers all knowledge, in clouding rational and revealed knowledge. As an emanation from Active Intellect and in this way he regards the revealed and rational knowledge as being of the same kind. He holds that a saye who by the aid of intellect discovers the orders of existence he also finds out the meanings of verses and can detect the symbolical and allegorical verses of Quranic verses by his own intellect. By contrast, Ghazali by his emphasis on the preservation of appearance, precluded the people from any kind of commentary and justified the path for the adherents of the ancients and explained it away.But he too after turning to mysticism proffered the inner way and has taken the same way in commentary by which he condemned Ibn ina. By comparing the commentary of Ibn Sina and Ghazali on the verse "Nor" the similarity and equality of them in the principles interpretation despite some small differences becomes clearer. This change of Ghazuli's position is a witness to this fact that belief in the order of existence and other principles cannot fit to gather with literalism and these principles lead to the same interpretive method. Therefore by keeping to the way of moderation, the correct path of interpretation and commentary on this basis can be ached.
    Keywords: Interpretation, commentary, esoterism, textualism, Ibn Sina, Ghazuli
  • Jamileh Fatemi* Page 59
    The method of critical thinking is one of the active and new methods in teaching philosophical thinking.This method is one of innovations of Matthew Lipman and Robert Ennis which is based on some principles. These principles are thinking curiosity, objectivism, flexibility, extensionality of thinking, rational skepticism and being methodical. In this article an important question is that " How much have the Islamic philosophers especially Ibn Sina as a propagators of philosophical thinking, used the method of critical thinking in the path of propagation of philosophy and development of philosophical thinking? After studying and considering the works of Avicenna and his practical method it has become clear that he has used the method of critical thinking in many situations such as criticism and analysis of the thoughts of common and elite people, in the manner of encounter with his contemporary critics, in his scientific relations to his disciples, in consolidation and propagation of logical thinking (demonstrational thinking) in philosophy.
    Keywords: The teaching of philosophy, the philosophical thinking, critical thinking, Ibn Sina
  • Sakineh Karimi*, Mohammad Saeedimehr Page 79
    In some cases, Avicenna used the semantical premises in order to deduce some conclusions in his Physics. For instance, he analyzes five derivatives of the word “tabiat” (nature) and then in the light of these analyses, he concludes that the natural properties of an object are caused by its essence and are based on it. Here, the major problem is how to justify Avicenna's passage from semantical premises to physical consequents. This paper shows that through analyzing the relation between nature and its derivatives, on one hand, and explicating Avicenna’s definition of the “nature” on the other hand, we can defend the rationality of such a passage.
    Keywords: Avicenna, nature, natural thing, derivative, origin of derivation, essence
  • Ehsan Kordi*, Najafgholi Habibi Page 101
    Avicenna has provided valuable researches in psychology which are the basis of his recognition of diseases and treatment. This that human is a combination of the soul and body, the soul has several forces, the connection between soul and body, the superiority of man's nature and closeness to the true balance, are examples of Avicenna's philosophical researches about soul of which he used in the medicine. This approach shows that Avicenna did not consider medicine independent of philosophy and had used philosophical matters in the medicine as axioms. One of the questions which has engaged the researchers and physicians is to investigate how the effect of Avicenna's philosophical view on his medicine is. Since that one of the advantages of Avicenna's medicine is considering the spiritual aspects in addition to the physical ones, so the presence of Avicenna's psychology can be observed in all stages of treatment and therefore his medicine can be considered as a comprehensive medicine which covers all aspects of human existence.
    Keywords: psychology, connection between soul, body, forces of soul, spiritual planning, Avicenna's medicine
  • Kamal Nosrati Heshi*, Reza Ali Nowrozi, Sayed Ebrahim Mirshah Jafari, Hassan Ali Bakhtiyar Nasr Abadi Page 117
    Goal is regarded as one of the main components of educational programs. With education defined as human transition and return from his existing condition to the desired one, such transition necessitates an awareness of the goal/goals behind this movement determining its direction, path and end. In addition to discussing issues on self-recognition, Avicenna has attempted to consider human education establishing human real prosperity as the main goal of his evolutionary movement. On the way to reaching the main goal, he has established some intermediate aims involving theological, ethical, scientific-educational, cultural-artistic, social, environmental-physical and political-economic ones.
    Keywords: Education, Intermediate educational goals, Prosperity, Avicenna