فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 52 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 52 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد حسینی، ابراهیم مسلم پور صفحات 5-23
    همواره تفسیر و فهم معانی حروف مقطعه قرآن از مهم ترین مسائل تفسیری به شمار رفته است. ابن سینا به عنوان یک فیلسوف مسلمان در تفسیر آیات از روش فلسفی و مبانی حکمت خود که بیش تر جنبه نوافلاطونی دارد، بهره می گیرد. او در رساله النیروزیه که به تفسیر حروف مقطعه اختصاص دارد، ابتدا به بیان مبانی حکمت خود مانند نظریه صدور و پیدایش نظریه صدور و پیدایش موجودات از واجب الوجود، می پردازد و سپس سعی می کند تا با استفاده از نظریه حروف ابجد، حروف مقطعه قرآنی را بر این مبانی تطبیق و تفسیر کند. از نظر وی هر یک از حروف مقطعه که معادل حروف ابجد در نظر گرفته می شوند، به صورت فردی یا در حال ترکیب با حروف دیگر، بر اساس قوانین خاصی که ابن سینا ارایه می دهد، با موجودات خاصی متناظر خواهند بود.
    کلیدواژگان: حروف مقطعه، حروف ابجد، تفسیر فلسفی، نظریه صدور، ابن سینا، رساله النیروزیه
  • هما رنجبر، داود حسینی، اسدالله فلاحی صفحات 25-39
    در مقاله ای با عنوان «صورت بندی برهان صدیقین ابن سینا در نجات بر پایه منطق محمولات مرتبه اول»، صورت بندی ای از برهان صدیقین ابن سینا در کتاب نجات ارائه شده بود. اکنون با تاملی دوباره بر صورت بندی آن مقاله، درصدد بیان آن هستیم که فرض های این صورت بندی به همراه دو فرض وحدت واجب و وجود حداقل یک موجود ممکن، منجر به تناقض می شود. ضمن بررسی سه راه حل ممکن برای حل تناقض، یعنی تغییر تعریف سلسله علی تام، تغییر اصل تعدی و تغییر اصل نامنعکس بودن رابطه علیت و توضیح نحوه ارتفاع تناقض ایجاد شده به کمک اصلاح آن ها، اصلاح تعریف سلسله علی تام بر راه حل های دیگر ترجیح داده می شود. این تغییر به همراه برخی تغییرات جزیی دیگر از جمله حذف محمول سلسله بودن در تعریف سلسله علی تام و نیز حذف محمول موجود بودن از کلیه مقدمات در صورت بندی برهان به صورت بندی جدیدی می انجامد که بر فرض های کم تری نسبت به صورت بندی پیشین مبتنی است.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، واجب، ممکن، رابطه علیت، سلسله
  • مهدی عظیمی صفحات 41-55
    ابن سینا در اشارات «بهترین خاصه» را آن می داند که در برگیرنده همه افراد موضوع باشد، نفسی باشد، نه نسبی، و لازم باشد، نه مفارق؛ وی سودبخش ترین خاصه را برای تعریف آن می داندکه افزون بر سه مورد مذکور تعلقش به موضوع، بدیهی باشد. از نظر خواجه طوسی خاصه را با دو نگاه می توان دید: یکی به خودی خود، دیگر از آن روی که در تعریف جای می گیرد. بهترین خاصه با نگاه نخست، دارای سه ویژگی نخست، و با نگاه دوم، دارای هر چهار ویژگی است. به نظر می رسد طوسی، سخن بوعلی را متناسب با جدل تفسیر کرده، در حالی که در ساختار منطق دوبخشی و با روش تحلیل سیستمی، تفسیر بهتری می توان پیش نهاد: خاصه، یکی از کلی های پنج گانه است که جملگی کارکرد زمینه سازی دارند و چنین اموری در منطق دوبخشی یا زمینه ساز تعریف اند یا زمینه ساز استدلال؛ بنابراین خاصه در منطق دوبخشی در صورتی که زمینه ساز تعریف است، باید چهار ویژگی یادشده، و در صورتی که زمینه ساز استدلال است، باید سه ویژگی یادشده را داشته باشد. بدین سان، یکی از پیامدهای منطق نگاری دوبخشی و یکی از جنبه های استقلال منطق سینوی از منطق مشائی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: خاصه، عرض خاص، کلی های پنج گانه، کلیات خمس، منطق دو بخشی، ابن سینا
  • لیلا کیان خواه صفحات 57-81
    به رغم آن که فارابی در برخی از آثار مشهور خود مانند اغراض مابعدالطبیعه، مابعدالطبیعه را بر اساس موجودبماهوموجود تعریف می کند، ولی در چهار کتاب تحصیل السعاده، فلسفه ارسطوطالیس، الحروف و فصول منتزعه، تعریفی متفاوت از مابعدالطبیعه ارائه می کند که از جمله تمایزات فلسفی او به شمار می رود. از دیدگاه فارابی در این آثار، مابعدالطبیعه شاخه ای از علوم نظری است که پژوهش و مطالعه در حوزه آن، متاخر از مطالعه در سایر حوزه های علوم نظری یعنی ریاضیات و طبیعیات و علم مدنی است. پژوهشگر در حوزه مابعدالطبیعه باید موجودات الهی و نیز سایر موجودات را از آن جهت که موجودات الهی، مبدا و سبب وجود آن ها هستند، مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. هر چند این تعریف، ناظر به تعاریف ارسطو در کتاب های آلفای بزرگ و اپسیلن است؛ ولی از آن دو متمایز است؛ زیرا بر خلاف تقریر این دو کتاب، مابعدالطبیعه را شایسته بررسی همه موجودات عالم می داند.
    کلیدواژگان: فارابی، تعریف مابعدالطبیعه، نظر الهی، تحصیل السعاده، فلسفه ارسطوطالیس، الحروف، فصول منتزعه
  • حسین زمانیها صفحات 83-99
    هدف ما در این مقاله این است که با ارائه یک الگوی تاریخی اولا نشان دهیم تحول در علوم انسانی به گونه ای که با ارزش های اسلامی سازگار باشد، امکان پذیر است؛ ثانیا نشان دهیم برای نیل به چنین هدفی چه روشی باید اتخاذ شود و چه مراحلی باید طی شود. یکی از الگوهایی که می توان در تحول علوم انسانی از آن استفاده کرد، روش ابن سینا در مواجهه با فلسفه یونان و به طور خاص فلسفه ارسطویی است. ابن سینا در مواجهه با فلسفه یونان ضمن پرهیز از هر گونه برخورد حذفی، طی چند مرحله و به صورت کاملا روشمند، مباحث فلسفه یونان را چنان متحول ساخت که تا حدود زیادی به مبانی تفکر توحیدی اسلام نزدیک شد. روش او دارای سه گام عمده است: فهم دقیق؛ نقد مبنایی؛ تحول ساختاری. وی این گام ها را به صورتی کاملا روشمند پیش برد. اضلاع روش وی در هر گام عبارت است از: تحلیل معنایی، توجه به وجوه مختلف موضوع و تحلیل و ترکیب. این روش ابن سینا را به اعتبار نتیجه آن می توان تحول ساختاری نامید.
    کلیدواژگان: ابن سینا، علوم انسانی، تحلیل مفهومی، نقد مبنایی، تحول ساختاری
  • نادیا مفتونی، قاسم مقدم صفحات 101-113
    از نگاه فارابی سعادت انسان در بستر زندگی اجتماعی رقم می خورد و ارتباط و مفاهمه بین فرهنگی، متضمن سعادت و پیشرفت زندگی مدنی است. او در میان صناعات متفاوت منطقی، خطابه را دارای ویژگی های مهمی مانند عامه فهم بودن و شمول موضوعی می داند و آن را جهت مفاهمه همگانی و تربیت افراد جامعه مناسب می شمارد. او که دارای دیدگاه های سیاسی و اجتماعی است، خطابه را برخوردار از دو حیثیت راهبردی فرهنگی می انگارد: یکی آن که معارف حقه برهانی را که فراتر از سطح فهم عامه است، با شیوه های اقناعی، تسهیل و به اذهان مردم نزدیک می سازد. به دیگر سخن، خطیب به ترویج حکمت و حقایق یقینی می پردازد. حتی در علومی چون پزشکی، برای فرهنگ سازی و رواج رفتارهای صحیح بهداشتی و طبی در میان عامه که از دانش طب بی بهره اند، روش های خطابی مورد نیاز است؛ دوم آن که در معارف اعتباری که برهان راه ندارد و تنها شیوه های جدلی و خطابی قابل اجراست، شیوه های خطابی بر جدلی ارجحیت دارد و ادراک جمهور نسبت به گفت وگوی خطابی از پذیرش بیش تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: راهبرد فرهنگی، خطابه، صناعات خمس، اقناع، فارابی
  • فرنوش بابادی، شمس الله سراج صفحات 115-127
    دوگانگی دیدگاه ابن سینا در رد یا قبول اتحاد عاقل و معقول در آثار مختلف ابن سینا به چشم می خورد؛ و همین امر باعث اعتقاد برخی به وجود تعارض و ناسازگاری در آراء او شده است. چرا که از سویی، در کتاب شفاء و اشارات به مخالفت با آن می پردازد و از سوی دیگر، در کتاب مبدا و معاد از نظریه اتحاد عاقل و معقول دفاع و آن را اثبات می کند. این که این تعارض ناشی از چیست و آیا حقیقتا تعارضی وجود دارد یا خیر، مسئله ای است که در این مقاله تلاش شده است تا با تحلیل برخی شواهد و قرائن حاکی از رد یا اثبات مسئله از سوی ابن سینا، بررسی شود. در نهایت این پژوهش به این نتیجه رسیده است که تعارضی وجود ندارد و علت تفاوت آراء شیخ در رد یا پذیرش اتحاد، به تفاوت دو نوع نگرش ماهوی و وجودی او برمی گردد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، اتحاد، عقل، عاقل، معقول
|
  • Pages 5-23
    The exegesis of the Muqatta’at has always been considered as one of the most important issues in the exegesis of Quran. Avicenna as a Muslim philosopher uses his philosophical method and fundamentals – which has a neo-Platonic aspect - to interpret these verses. In his treatise al-Niruziyah، Avicenna gives an exegesis of Muqatta’at based on his own philosophical fundamentals like the theory of emanation from God and then tries to interpret the Muqatta’at on the basis of the theory of the Abjad letters. According to him، every letter of Muqatta’at – which is considered as an Abjad letter –wether individually or in combination with other letters equals a number according to special rules which Avicenna offers، corresponds to certain existents.
    Keywords: Abjad letters, philosophical exegesis, the theory of emanation, Avicenna, the treatise of al Niruziyah
  • Pages 25-39
    In 2013، in an article entitled “Formulations of Avicenna’s Sediqin. Argument in Al-Najah. Argument by the Use of Classical Predicate Logic in Nejat Based on First-order Predicate Logic” Ranjbar، Hosseini and Saeedimehr presented a formulation of Avicenna’s Sediqin Argument in the book Nejat. In this paper we، once again consider the formulation of the former paper، and we will show that the assumptions of this formulation، along with the two assumptions of the transcendent unity of necessary being and the existence of at least a possible being، leads to a contradiction. With the analysis of three possible solutions to resolve this paradox، namely the definition of total causal sequence، the principle of transitivity and the change of the principle of causality and explanation of how the height of contradiction was created with the help of their modification، the correction of the definition of total causal sequence is preferred to other solutions. This change، along with some other minor changes، such as the removal of the predicate “sequence” in the definition of the total causal sequence and the predicate “being” of all premises in the last proof، leads to a new formalization that is based on less assumptions rather than the previous formulation.
    Keywords: Sediqin Argument, necessary, possible, causality, sequence
  • Pages 41-55
    Avicenna in al-Isharat says that the “best property” is that which: (1) include all individuals of the subject; (2) is absolute (nafsi) and not relative (nisbi); (3) is inseparable not separable. Again، he believes that “the most useful property for definition” is that which belongs to the subject self-evidently – in addition to satisfying the three above-mentioned cases. The property، on Tusi’s opinion، can be considered from two viewpoints: (1) in itself; (2) due to its being settled in the definition. The best property، from the first viewpoint، is that which satisfies the first three conditions، and from the second viewpoint، is that which satisfies all of the four. It seems that Tusi interprets Avicenna’s text appropriate to Topics (Dialectic)، whereas we can propose a better interpretation by means of a systematical analysis on the basis of the bipartite logic as follows: The property is one of the Quinque Voces (Five Universals)، which all have a preparing function; and every preparing factor in the bipartite logic is a preparation either to definition or to reasoning. So، in the bipartite logic، if the property is a preparation to definition، it should satisfy all of the four conditions; and if it is a preparation to reasoning، it should satisfy the first three conditions. The aim of the present article is to analyze this topic in Avicenna''s logical heritage.
    Keywords: property, Quinque Voces (Five Universals), bipartite logic, Avicenna
  • Pages 57-81
    Although Farabi in his famous books like Aghrad Ma ba''d al-tabi''a، defines metaphysics as the science of being qua being، but in some of his books offers a different definition. Based on these books (Tahsil al-sa''ada، Philosophy of Aristotle، Kitab al-Huruf and Fusul Muntaza''a) metaphysics is a branch of theoretical sciences which the study and research in it is later than the other branches which are mathematics، physics and civil science. According to this farabi''s view، metaphysician deals not only with the divine beings but also with other beings as God and divine beings are the ground and cause of their being. Although this definition is similar to the definition of Aristotle in books A and E but is different from them because in this view metaphysicians must consider all the beings not only divine ones.
    Keywords: Farabi, definition of metaphysics, divine approach, Tahsil al saada, Philosophy of Aristotle, Kitab al Huruf, Fusul Muntazaa
  • Pages 83-99
    The human sciences in our society are suffering from lack of creativity and theorizing. So the necessity of the fundamental evolution in these sciences has become a pervasive demand in our society. Such an evolution needs a method and this method must be created or adopted from the existing patterns. Avicenna''s method facing the other sciences in general and specifically what he did with Greek philosophy can be used as a perfect pattern for such evolution. He، facing with Greek philosophy، by avoiding any eliminating approach in several stages and in a purely systematic way، took a very active and creative viewpoint. Avicenna with his critical and yet creative approach، managed to change Greek philosophy in such a way that he could adapt it in some extent with Islamic teachings. The output of his method not only was not strange to Medieval philosophers but also many of them did not hesitate to use his achievements in different philosophical issues. His method goes through three different steps: exact understanding، fundamental criticism and foundational evolution. He takes these steps in a fully methodic manner. The three dimensions of his method are semantic analysis، paying attention to different aspects of a philosophical issues and what we may call it analysis and synthesis.
    Keywords: Avicenna, human sciences, conceptual analysis, fundamental criticism, foundational evolution
  • Pages 101-113
    From Farabi''s point of view man''s happiness is determined in the context of social life and relationship and inter-cultural understanding entails the happiness and progress of civil life. Among different logical categories، he considers rhetoric as having important features such as intelligibility and extension of topic and counts it a suitable means for public understanding and education of the individuals in society. He has political and social viewpoints، and conceives rhetoric as having tow aspect of cultural strategy: one is that it makes the truthful demonstrative sciences which are beyond the level of public understanding، by conceiving methods، easy and intelligible for the minds of people. In other words، the concern of the orator is the promotion of undoubted truths. Even in sciences such as medicine for purposes of culture-making and propagation of correct hygienic and medical behaviors among the public whose members have no appropriate knowledge of medicine rhetorical methods is needed، the second is that in mentally posited sciences which demonstration has no way and only dialectical and rhetorical method are applicable، the rhetorical methods are preferable to dialectic and public perception tends to be more amenable for rhetorical dialogue.
    Keywords: cultural strategy, rhetoric, five arts, convincing methods, Farabi
  • Pages 115-127
    There is a duality in Avicenna''s viewpoint in different works of him in rejecting or accepting of the union of intelligent and intelligible. And this fact has provoked some people to believe that there is conflict and in consistency in his views. Since on the one hand in his book Shifa and Isharat he has opposed them، and on the other hand in his book Mabda and Ma''ad he defends the theory of union of intelligent and intelligible and demonstrates it. That what is the source of this conflict or wether truly there is a conflict or not، is the problem which the writer has tried to study by the analysis of some evidences implying the rejection or proving the problem by Avicenna in the present article. Finally، this research has come to this conclusion that there is no conflict and the reason for different views of Shaykh in rejecting or acceptance of this union، goes back to his two kinds of essential and existential attitude.
    Keywords: Avicenna, union, intellect, intelligent, intelligible