فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 53 (بهار و تابستان 1394)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 53 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه شریعتی، فهیمه شریعتی صفحات 5-19
    ذهن به معنی قوای ادراکی انسان که مرتبط با مغز و اندام حسی است به شیوه های گوناگون عالم خارج را تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله در پی بررسی تاثیرات بی واسطه ذهن بر عالم خارج شامل جهان طبیعت، بدن انسان و اذهان دیگران در آثار ابن سینا است. بر اساس بررسی و تحلیل آثار ابن سینا در این خصوص حیطه ادراکی نفس با قوای حس، خیال، متخیله و واهمه در اموری چون دعا، سحر، عشق، حالات بدن و... تاثیر می گذارد. تحلیل آرای ابن سینا درباره ذهن و تاتیرات مستقیم و بی واسطه آن بر خارج از خود، القاکننده نوعی گرایش شناختی (مبتنی بر تاثیرات ذهن و ادراکات ذهنی) در علم النفس ابن سینا می باشد که بر تاثیر نگرش و اندیشه بر رفتار تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ذهن، تاثیر بی واسطه، ابن سینا، علم النفس، روان شناسی شناختی
  • مهدی عظیمی صفحات 21-48
    رگه هایی از منطق گزاره ها را در آثار ارسطو می توان دید. با این حال، او شیفته آموزه قیاس حملی است و قیاس های شرطی را اگرچه تحویل ناپذیر، ولی نیازمند به آن ها می شمارد. پس از ارسطو، شاگردانش کوشیدند نظریه قیاس های شرطی را گسترش دهند با این حال کار چندانی از پیش نبردند. این رواقیان بودند که با نگاه ویژه به منطق گزاره های شرطی، نخستین دستگاه منطق گزاره ها را پایه گذاری کردند. جایگاه بنیادین منطق رواقی در آغاز قرن بیستم و در پرتو آموزه های منطق ریاضی کشف گردید. ابن سینا اگرچه می کوشد در نظریه استنتاج از دست آوردهای هر دو سنت ارسطویی و رواقی بهره گیرد؛ اما همچنان منطق رواقی را کم اهمیت می شمارد و بیشتر نیروی خود را صرف گسترش نظریه «قیاس های تماما شرطی» تئوفراستوس می کند. کم اهمیت دانستن منطق رواقی به خودی خود یکی از خطاهای راهبردی ابن سینا است که خاستگاه آن نوشته های مشاییانی چون اسکندر افرودیسی است که منطق رواقی را با تحقیر گزارش کرده اند. افزون بر این، ابن سینا از نظر منطقی، قیاس حملی را در جایگاه نخست، قیاس اقترانی شرطی را در جایگاه دوم، و قیاس استثنایی را در جایگاه سوم می نشاند. این دومین خطای راهبردی اوست که از آناکاویک نخست ارسطو سرچشمه می گیرد و می توان آن را «خطای بطلمیوسی» نامید.
    کلیدواژگان: منطق گزاره ها، قیاس های شرطی، منطق رواقی، ابن سینا، ارسطو، تئوفراستوس
  • محمود هدایت افزا، سید عبدالرحیم حسینی صفحات 49-70
    در غالب کتب فلسفی، پس از نقد دیدگاه اشاعره و معتزله در باب صفات خداوند ادعا می شود دیدگاه مورد اتفاق اهل حکمت، قول به عینیت صفات کمالیه با ذات مقدس واجب تعالی است؛ اما با قدری تامل در آثار متفکران شیعی، اختلاف نظر قابل توجهی در مقام تحلیل عینیت صفات با ذات ملاحظه می گردد. یکی از این نظرات، قول به «ترادف مفهومی صفات حقیقی خداوند» می باشد که با صراحت تمام و بدون هیچ شائبه تردید در آثار برخی اندیشمندان صاحب مکتب همچون ابن سینا و شیخ احسائی مطرح شده است.
    در این نوشتار، پس از طرح موجز نظریه مشهور «عینیت صفات با ذات» در نزد متکلمان شیعی و گمانه زنی در مبادی تصوری و تصدیقی آن، ابتدا محذورات پذیرش این قول از سوی ابن سینا و احسائی واکاوی گردیده و سپس کلمات این دو متفکر پیرامون عدم مغایرت مفهومی صفات ذاتی واجب تعالی مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا مشخص می شود، پیش فرض های مشترک قائلان نظریه مزبور دو چیز است: یکی اعم بودن مفهوم صفت از عرض که ایشان را از قائلان به نفی صفات متمایز نموده و دیگر، اصل امتناع انتزاع مفاهیم متعدد از حقیقت بسیط که مانع از پذیرش تمایز مفهومی صفات در ساحت ذات باری شده است.
    کلیدواژگان: اتحاد مصداقی، مغایرت مفهومی، عینیت صفات با ذات، بساطت ذات، انتزاع مفاهیم متعدد
  • مریم سلطانی کوهانستانی صفحات 71-89
    به باور ابن سینا، تشکیل خانواده متضمن تولید نسل، دلیل روشنی بر اثبات خداوند، نمود کرامت انسان و تربیت فرزندان است که همه به صیانت از دین منجر می شود. در ساختار حکمی سینوی کرامت انسان بستر ظهور و بروز روابط سالم انسانی بر پایه خردورزی و محبت بوده و تربیت به عنوان امر درجه دوم ماخوذ از آن است. ابن سینا با اشاره به لزوم حفظ کرامت انسان، ضرورت وفای به عهد، خردورزی و محبت پیشگی، وجود عقل سلیم در عقد و فسخ ازدواج و ترسیم چارچوبی معقول از نقش زن، مرد و فرزندان، درصدد تبیین اهمیت حفظ کانون خانواده بر مبنای اساسی ترین نیاز عقلانی و عاطفی انسان است. بر این اساس ابن سینا پس از ترسیم منزلت انسان در هستی، به تحلیل جایگاه عقل در وجود آدمی و خواص عنصر محبت در معنابخشی روابط آدمیان، بالاخص در خانواده می پردازد. اتخاذ این شیوه توسط ابن سینا متاثر از چهار رویکرد اصلی وی به حیات آدمی است: هماهنگی با فطرت، کارکرد فلسفه در زندگی، تناظر عشق و عقل و حاکمیت اخلاق که ترکیب این چند عنصر در کنار هم، حکمت منزلی سینوی را در عصر حاضر به مجموعه نسبتا قابل قبولی از قواعد عقلی و شواهد قلبی برای تشکیل خانواده تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ازدواج، خانواده، تحکیم خانواده، عقل، عشق
  • سید محمد علی حجتی، علیرضا دارابی، لطف الله نبوی صفحات 91-110
    مقاله حاضر به بررسی و داوری نظرات منطق دانان سینوی درباره شرایط انتاج قیاس استثنائی (با تاکید بر شرطی متصل) اختصاص دارد. پس از بررسی متون متعدد منطق سینوی، مجموعه نظرات در شش دسته تقسیم بندی شده است. در دسته اول، شرطی در قیاس استثنائی به صورت مهمله استفاده می شود که با مبانی منطق سینوی در شرطیات هماهنگ نیست. با کنار گذاشتن این نظر درمی یابیم همه منطق دانان سینوی درباره ضرورت لزومی بودن شرطی در قیاس استثنائی و امکان انتاج این قیاس با مقدمه شرطی موجبه کلیه، اشتراک نظر دارند. اما درباره امکان انتاج قیاس استثنائی با مقدمه شرطی سالبه، شرطی جزئیه و حذف شرطی شخصیه اختلافات نظر وجود دارد. سرانجام با تحلیل منطقی و بر پایه شواهد مبتنی بر زبان طبیعی به داوری این اختلافات پرداخته ایم. بر این اساس نتایج زیر بدست آمده است.
    1 شرطی در قیاس استثنایی باید کلی و لزومی باشد؛ 2 انتاج قیاس استثنائی از شرطی سالبه بر پایه بحث اختلاف میان سلب لزوم و لزوم سلب می باشد و تعیین موضع درباره آن منوط به تعیین موضع درباره تفسیر شرطی سالبه است؛ 3 قیاس استثنائی با مقدمه شرطی شخصیه، در صورت یکی بودن زمان یا حالت صدق شرطی و استثناء منتج خواهد بود.
    کلیدواژگان: قیاس استثنایی، شرطی لزومی، کلیت زمانی، حالتی، قضیه سالبه، قضیه شخصیه
  • طیبه محمدی کیا، عبدالمجید مبلغی صفحات 111-130
    مطالعه مباحث اجتماعی و سیاسی در اندیشه ابن سینا از اهمیت به سزایی برخوردار است. ذیل مطالعه ای از این دست تصویر جامعه ایده آل وی می تواند از اهمیتی دو چندان بهره مند باشد. شهر آرمانی و جامعه ای که بوعلی در آثار خود بنا بر مبانی فکری خویش ساخته است مبتنی بر اندیشه کمال گرای مندرج در فلسفه اوست. مقاله پیش روی این مهم را از طریق بررسی مولفه های شهر و مطالعه ارتباط آن ها با یگدیگر دنبال می نماید. جهت انجام این مهم نیازمند توضیح مناسبات اجتماعی و فهم جامعه شناختی روابط برقرار در شهرهستیم. در عین حال مطالعه شهر آرمانی بوعلی متضمن توضیح چگونگی تاثیر عالم علوی بر زندگی اجتماعی آدمی و امکان تحقق سعادت و نیک بختی حاصل از این تاثیر در قالب شهر سینوی است. در این راستا مقاله به ارائه توضیحاتی در خصوص مولفه های اصلی شهر سینایی یعنی تقسیم کار، سعادت، نظام اجتماعی شهر، تعاون (مشارکت)، سنت (قانون)، قرارداد و عدالت می پردازد. نکته آن جاست که آن روح کلی که مولفه های شهر سینوی را به یکدیگر پیوند می دهد و موجب پایداری نظم جامعه یا شهر سینوی می گردد، شرع است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، مدینه، سیاست، سعادت، تقسیم کار، سنت، عدالت
  • سیده ملیحه پورصالح، زینب برخورداری صفحات 130-151
    مسئله پژوهش حاضر، چگونگی نقش مشهورات در تعین مدن از دیدگاه فارابی و ابن سینا است. تامل در باب مدن در آثار فارابی، نقش غایات ریاسات در تعین سیاست ها و نقش مشهورات مدن در جهت وصول به غایات آن ها را نشان می دهد. از تامل در مباحث مربوط به مدن در آثار شیخ الرئیس، به ویژه مدینه قلت او، می توان نیازهای مدینه را یکی از عوامل شکل گیری اهداف اجتماعات دانست؛ در راستای وصول به این اهداف برخی از مشهورات وضع می شوند و برخی تغییر می یابند. به همین دلیل مشهورات هر جامعه، آئینه نیازهای جامعه و اهداف زعماء به حساب می آیند. دامنه مشهورات از حیث کارکرد، متخیلات و اقناعیات را در برمی گیرد و هر سه مورد، از روش های انتقال مفاهیم حقایق کلی به شمار می روند. تامل در دو مبحث جوامع و مشهورات نزد این دو فیلسوف، نشان می دهد مشهورات از عوامل تاثیرگذار در وصول مدینه به اهداف خود و در نتیجه در تعین جوامع هستند. مقایسه میان مباحث مدن در آثار دو فیلسوف یادشده، نشان دهنده آن است که سیر ترتب مدن نزد فارابی طی سه مرحله و بر اساس نظریه انسان شناسی او است و ابن سینا در بیان مدن نظر به سیاسات زمان خود داشته و با رویکرد انتقادی به بحث پرداخته است.
    کلیدواژگان: فارابی، ابن سینا، غایات مدن، مشهورات، تعین مدن
|
  • Pages 5-19
    Based on the studies about the word «mind» and its applications in Avicenna''s works، mind، or the sphere of perception in rational soul which is in relation with brain، has immediate and indirect influences on outer world including the world of nature، human body or the minds of others in different ways. The sphere of soul''s perception and faculties of sensation، fantasy، imagination and estimation have direct influences in matters like praying، magic، love، body''s moods and etc. Reviewing Avicenna''s thoughts on this issue is done through a library research and the method of content analysis. So، the paper is trying to inspire a sort of cognitive approach in Avicenna''s phycology، which focuses on the direct influences of thoughts and human behaviour. Sometimes، such approach is similar to the cognitive psychology (a new branch of experimental psychology) which along with the aim of compiling rules and discovering new theories about mental structures and processes، studies human''s behaviour.
    Keywords: Avicenna, mind, soul, influence, cognitive approach
  • Pages 21-48
    One can see the traces of propositional logic in Aristoteles''s works. However he admired categorical syllogism and though considered conditional syllogism as unreducible، considered them dependent on it. After Aristotle، his pupils tried to develop his theory of conditional syllogism، but they did not succeed. This was Stoics whose special approach to conditional proposition logic led them to establish the first system of propositional logic. Under the light of mathematical teachings of logic، the basic status of Stoic logic was found in the beginning of the twentieth century. Although Avicenna tried to apply both theories of Aristotle and stoics in his deduction theory، he considered Stoic theory unimportant and dedicated his attempts to develop the theory of «fully conditional syllogism» of Theophrastus. Belittling the Stoic''s theory is one of Avicenna''s methodological errors which are rooted in works of Alexander of Aphrodisias who had reported Stoic logic contemptuously. In addition، Avicenna considered categorical syllogism superior than the conditional syllogism in the second place and exceptive syllogistic in third in syllogism logic. That was his second methodological error which is rooted in Prior Analytics of Aristotle; that''s why this error is called as «Ptolemaic error».
    Keywords: propositional logic, conditional syllogism, Stoic logic, Avicenna, Aristotle, Theophrastus
  • Seyyed Abdolrahim Husseini Pages 49-70
    Having provided a critique of Asha’rite and Mu’tazilite approaches to God’s attributes، philosophical and theological literature usually claim that Shiite philosophers and theologians regard attributes of perfection as equal to God’s necessary divine essence. A study of the works written by Shiite thinkers، however، indicates considerable difference in the way the unity among the attributes and the essence is regarded. One of such theories pertains to “the conceptual sequence of God’s true attributes،” which has been presented quite explicitly and without a shadow of a doubt by a few authorities in the field such as Avicenna and Sheikh Ahsaee. Having briefly studied the renowned theory of “the unity of attributes and the essence” as seen by Shiite theologians as well as the conceptual and implicational basics involved، this article shall first analyze the factors hindering the acceptance of such points of view by Avicenna and Sheikh Ahsaee and then examines the statements made by these two thinkers in regard to the absence of conceptual differences between God’s essential attributes. Two presumptions of the people holding the theory are as follows: one is the more general quality of the concept «attribute» indistinction to the concept of accident which distinguishes the believers from those believing in negating the attributes، and the second is the principle of the impossibility of abstractness of the different concepts from the simple truth preventing the adoption of the conceptual distinction of the attributes in the realm of divine nature.
    Keywords: Example unity, conceptual distinction, the sameness of attributes, divine nature, simplicity of divine nature, the abstractness of different concepts
  • Maryam Soltani Kuhanestani Pages 71-89
    According to Avicenna''s thoughts، establishing a family guarantees producing next generation، showing an apparent reason for proving God''s existence، representing human dignity and training children، all of which lead to preserving religion. In Avicennian intellectual structure، human''s dignity is the field of representing and showing human healthy relations which is based on intellect and affection، and training is considered as a second concept which is derived from it. Through emphasizing on preserving human''s dignity، the necessity of being faithful to promises، intellection and affection، the existence of common sense in holding and breaking marriage contract and drawing a reasonable border for man، woman and children''s duties، Avicenna tries to explain the importance of preserving the family center based on the most necessary intellectual and emotional requirements of human beings. In this way، defining the human''s status in the universe، Avicenna analyzes the status of intellect in human''s essence and the qualities of the element of affection in giving sense to the relations between people especially family members. Applying such method is under the influence of Avicenna''s main approaches to human''s life including: coordinating with inborn disposition، the function of philosophy through life، considering both reason and love، and the morality''s authority. Combination of these approaches all together converts Avicenna''s household management into a relatively acceptable selection of intellectual rules and emotional evidences for establishing a family.
    Keywords: Avicenna_marriage_Family_Strengthening a family_Reason_love
  • Pages 91-110
    The present essay is dedicated to review and criticize the different Avicennian logicians’ ideas on the inference conditions of exceptive syllogism. After reviewing numerous texts of Avicennian logic، those views are classified into six categories. In the first category، conditional in exceptive syllogism is used as indefinite، which is not consistent with Avicennian logical foundations on conditionals. By ignoring this idea we realize that all Avicennian logicians agree upon the necessity of conditionals as a requirement for inference in exceptive syllogism and the possibility of inference from universal affirmative hypothetical. However، there are disagreements about the possibility of inference in exceptive syllogism from universal negative conditional، particular conditional and singular conditional. Finally، with a logical analysis and based on evidences from natural language، we have made judgments about these disagreements. The following outcomes are the results of our analysis: In these syllogisms، the conditional premise should be universal and necessary; Inference in exceptive syllogism from negative conditional depends upon the disputes concerning the relation between the necessity of negation and the negation of necessity، and determining the interpretation of negative conditional; Exceptive syllogism whose conditional premise is singular yields a valid inference only if the temporal or modality of truth in conditional and exceptive syllogism is the same.
    Keywords: exceptive syllogism, necessity hypothetical, temporal, modal universality, negative proposition, singular proposition
  • Abdul Majeed Moballeghi Pages 111-130
    The studying of social and political issues in the thought of Avicena can be of prime importance. His image of ideal city can be very important as well. This paper investigates Avicenna’s utopia، a city that Avicenna has constructed it based on his principles، and explains it via studying its utopian factors as well as the relations between them. Specifically the concentration of the paper is on illustrating different social relations in Avicenna’s utopia as well as providing sociological perceptions about it. To study of the image of the Avicena’s Ideal city can clear how the transcendental world influences the social life of mankind and how its implementation within the utopia is possible. In this paper main factors of Avicenna’s utopia has been investigated. These factors are division of labor، happiness، social system of city، participation، tradition، contract and justice. Finally after showing the general characteristics of social and political considerations of Avicenna’s ideal city we can see had would gain an important role in the social and political affairs of Avicenna’s city Sharia. The point is that the general spirit of the components of Avicenna’s social and political considerations، which formed his ideal city، is Sharia. Because Sharia causes the stability of public order at the his ideal city through the divine commands.
    Keywords: Avicenna, utopia, City, politics, happiness, division of labor, tradition
  • Saiedeh Maliheh Poorsaleh, Zeinab Barkhordary Pages 130-151
    The present paper is dealing with the role of generally accepted premissesin determining communities from Al-Farabi and Avicenna''s point of view. Contemplating on cities in Farabi''s works shows the role of the leaders'' ultimate goals in determining policies and generally accepted premisses in reaching those goals. Also، reviewing the communities'' issues in Avicenna''s works specially his considered city، one comes to this conclusion that cities'' requirements are one of the factors in forming social goals. As a result of reaching these goals، some of the generally accepted premisses are formed and some others are changed. Consequently، generally accepted premisses of every society are the reflections of that society''s requirements and its leaders'' goals. Practically، the well-known data include imaginations and persuasions، and all the three are accounted as the methods of transmitting universal truths. Surveying the issue of generally accepted premisses and these two philosophers'' views led to this conclusion that generally accepted premisses are the effective factors on reaching goals، and as a result determining communities. Comparing the issue between the works of these two philosophers shows Al- Farabi arranged the cities in three levels and based on his anthropological thoughts، while Avicenna had a critical approach on the issue and was influenced by the policy of his own time.
    Keywords: Al, Farabi, Avicenna, goals of communities, generally accepted premisses, determining cities