فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 55 (بهار و تابستان 1395)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 55 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی- پژوهشی
  • فروغ سادات رحیم پور، زهرا توکلی صفحات 5-23
    بسیاری از منطق دانان حدس را جزء مبادی یقینی شمرده اند؛ اما به تبیین این موضوع نپرداخته اند. در آثار ابن سینا و به تبع آن شارحان وی، در کاربرد این واژه توسع معنایی دیده می شود. ابن سینا پای حدس را به علوم معنوی نیز می گشاید و یکی از حوزه های کارآمدی حدس را حوزه نبوت می داند. فخررازی نیز مانند ابن سینا بر نقش حدس در وحی تاکید می کند. ابن سینا حدس را مربوط به عقل قدسی می داند که بالاتر از عقل مستفاد است؛ اما فخررازی حدس را مربوط به بالاترین مرتبه از عقل بالملکه می داند و حدسیات را به سه دلیل خارج از حوزه یقینیات می شمارد. با توجه به سخنان ابن سینا درباره یقینی دانستن حدس و ارتباط وحی با حدس، روشن می شود که منظور وی از حدس در مباحث نفس، حدس عرفانی است، نه حدس منطقی.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فخررازی، حدس، وحی، عقل قدسی، فکر
  • محمود زراعت پیشه صفحات 25-41
    بحث «وحدت وجود» در عرفان و فلسفه اسلامی به عنوان بحثی پرمناقشه شناخته می شود. این بحث در حکمت متعالیه که محل تلاقی جریانات فکری پیش از خود بوده، نیز به گونه ای جلوه گر شده است. یکی از پرسش های اساسی مطرح در این زمینه چگونگی راه یافتن این بحث به فلسفه اسلامی است؛ پرسشی که در این مقاله برآنیم تا پاسخش را در بحثی نزد ابن سینا بیابیم که می توان آن را «حقیت خدا» (انتساب حق به خدا) نامید.
    چنین به نظر می رسد که گرایش های قرآنی فیلسوفان اسلامی که بر طرح و بسط این بحث (حقیت خدا) نزد آن ها اثرگذار بوده، باعث به وجود آمدن بحث تقابل «حق» و «باطل» در فلسفه اسلامی شده است؛ بحثی که بعدها با عنوان تقابل «وجود» و «عدم» پی گرفته شده است. سرانجام، تقابل حق و باطل در فلسفه اسلامی از نگرشی انحصارگرایانه در انتساب حق، به معنای وجود، به خدا سر درآورده و در پایان به نسخه ای تلطیف شده از نظریه وحدت وجود نزد ملاصدرا ختم شده است.
    کلیدواژگان: حقیت خداوند، وحدت وجود، ابن سینا، ملاصدرا
  • فهیمه شریعتی صفحات 43-62
    به دنبال پی بردن به ضرورت مطالعه میان رشته ای درباره ذهن و نفس، در قرن بیستم دانشی به نام علوم شناختی ایجاد شد. ابن سینا در رویکردی مشابه، در آثار متعددش از زوایای مختلف به شناخت نفس پرداخته و از علوم گوناگون پزشکی، عصب شناسی، عرفانی و عقلی در این باره بهره برده است. این مقاله در پی شناخت روش و متدولوژی ابن سینا در طرح مسائل نفس است تا بتواند آن را با روش علوم شناختی مقایسه کند. به رغم مشابهت های کلی رویکرد ابن سینا در مسئله نفس با علوم شناختی، اختلافاتی عمده نیز وجود دارد که باعث به دست آمدن محتوا و نتایج متفاوت درباره نفس در هریک از این مطالعات شده است. روش ابن سینا که در خطوط کلی مشابه شیوه علوم شناختی است و بسیار پیش تر از این علوم وجود داشته است، روش میان رشته ای است. این روش درحوزه نفس شناسی در میان متفکران مسلمانان ادامه نیافت.
    کلیدواژگان: ابن سینا، نفس، علوم شناختی، روش شناسی
  • میثم عزیزیان مصلح، جهانگیر مسعودی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 63-80
    احراز صدق اولیات ازجمله دغدغه های مهم معرفت شناختی است. ابن سینا این قضایا را بدیهی الصدق می داند (نظریه کلاسیک). از میان متاخران، مصباح یزدی این راه حل را کافی ندانسته و به آن اشکال وارد کرده است. از نظر وی احراز صدق و کلیت حقیقی این قضایا در گروی فراروی از مفاهیم و به کار گرفتن علم حضوری است و این گونه می توان اطمینان حاصل کرد که اولیات بافته های ذهن نیستند، بلکه حقایقی عینی و کلی هستند. مقاله پیش رو شامل سه بخش است: بخش اول، طرح مسئله تحقیق است؛ بخش دوم، طرح نظریه کلاسیک و نقد مصباح یزدی بر آن است؛ بخش آخر، طرح و بررسی نظریه مصباح یزدی و پاسخ به اشکالات واردشده به این نظریه است. در این قسمت دو بحث عمده وجود دارد: اول اینکه هردو معنای ارجاع اولیات به علم حضوری معانی قابل قبولی هستند؛ بحث دوم اینکه اشکال ابتنای صدق قضیه کلی بر جزئی، ناشی از عدم تفکیک بین حیثیت مابه ینظر و مافیه ینظر مفاهیم است. نتیجه اینکه از نظر ما رگه هایی از دیدگاه مصباح یزدی در آثار ابن سینا وجود دارد.
    کلیدواژگان: علم حضوری، علم حصولی، اولیات، قضایای پایه
  • محمد سعیدی مهر، فاطمه ملاحسنی صفحات 81-96
    یکی از مسائلی که در بحث سعادت قابل طرح است، این است که آیا عوامل متعددی در تحقق سعادت دخالت دارند، یا حصول سعادت وابسته به یک عامل است و اگر عوامل دیگری مطرح می شود، به منزله مقدمه برای تحقق آن عامل اصلی هستند. این دو تفسیر از سعادت، امروزه با عنوان «غایت جامع» و «غایت غالب « مطرح می شود و اندیشمندان می کوشند عوامل دخیل در سعادت را براساس میزان اثرگذاری آن ها در تحقق سعادت تحلیل کنند. در نوشتار حاضر و در پاسخ به این مسئله براساس فلسفه ابن سینا، می بینیم که ابن سینا سعادت انسانی را برمبنای حصول کمال قوای نفسانی انسان توضیح می دهد و می گوید نفس، کمالی از جهت ذات دارد که عبارت است از ادراک عقلی، و کمالی از جهت ارتباط با بدن دارد که مقصود از آن اکتساب هیئت استیلایی بر بدن و به دست آوردن فضایل اخلاقی است؛ اما ابن سینا انجام فضایل اخلاقی را مقدمه ای برای ادراک عقلی می داند و سعادت نهایی نفس را در اتصال به عقل فعال و ادراک عقلی معرفی می کند؛ از همین روست که او درک لذت کامل ناشی از سعادت حقیقی را منوط به مفارقت نفس از بدن می انگارد و تحقق آن را در نشئه آخرت میسر می داند. بدین ترتیب، می توان گفت ابن سینا سعادت را به عنوان غایت غالب تبیین می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ارسطو، سعادت، غایت غالب، غایت جامع، ادراک عقلی، فضایل اخلاقی
  • رضا قاسمیان مزار صفحات 97-111
    در اندیشه مشائیان، به ویژه ابن سینا، علم به یک امر جزئی مادی به دو صورت حاصل می شود: گاهی انسان از طریق آلات و اعضای ادراکی به جزئیات علم پیدا می کند و گاهی علم بدون استعانت از آلات ادراکی به امر مادی تعلق می گیرد. ادراکی را که از طریق آلات ادراکی باشد، «ادراک حسی»، و ادراکی را که بدون استعانت از آلات ادراکی و از طریق علل شیء باشد، «ادراک جزئی علی وجه کلی» می نامند. از مشخصات این ادراک، وساطت ادراک علل کلی در شناخت مصداق منحصر به فرد کلی و معلول آن، عدم اتخاذ علم از معلوم و درنتیجه عدم تبعیت عالم از معلوم حسی در ثبات و تغیر است. ابن سینا در سه جا از ادراک اخیر استفاده کرده است: اول، علم نفس به آلات ادراکی و تحریکی خود؛ دوم، علم پیشینی که انسان به گونه ای عقلی از طریق اسباب و علل شیء مادی به آن علم پیدا می کند؛ سوم، علم پیشین خداوند به جزئیات (مادیات) متغیر. نظریه مشائیان در علم پیشین انسان درباره حوادث جزئی کارایی لازم را دارد؛ اما درخصوص دو مورد دیگر با اشکالاتی مواجه است.
    کلیدواژگان: ادراک، علم حصولی، علی وجه کلی، ابن سینا
|
  • Pages 5-23
    Many logicians have considered guess as one of the origins of certain principles, but they have not clarified this issue. In the works of Avicenna and consequently of his commentators, one can see meaning expansion in using this term. Avicenna brings the guess also in spiritual sciences and knows the prophecy as one of the fields of guess efficiency. Fakhr al-Din al-Razi as well as Avicenna emphasized on the role of the guess in revelation. Avicenna believed guess is related to Sacred Intellect which is above acquired Intellect, while Fakhr al-Din al-Razi held that guess is the highest level of Intellect in the sense possession and through three reasons did not consider guess as one of the certainties. According to the words of Avicenna about the relationship between revelation and certain guess, it reveals that the meaning of guess in soul discussions is mystical rather than logical.
    Keywords: Avicenna, Fakhr al Din al Razi, guess, revelation, sacred intellect, thought
  • Pages 25-41
    The unity of existence is one of the disputed issues in Islamic Mysticism and philosophy. This subject has appeared somehow in Sadrian philosophy (known as Transcendental Philosophy) as the Islamic mainstream which gathered its previous Islamic ideas. One of the questions here is about the roots of this discussion in Islamic philosophy; a question that is meant to be answered in this article according to a discussion in Avicenna which may be called “truthiness (haqqiyah) of God”. It seems that the Quranic trends which dominates the discussion (i.e. truthiness of God) is the very thing that has led to the distinction of truth (haq) and void (batil) in Islamic philosophy; the distinction which was interpreted as a distinguishing between “existence” and “non-existence”. This distinction finally led to an exclusive view in attributing “existence” to God and result in a smooth kind of belief about unity of existence in Mulla Sadra.
    Keywords: Truthiness of God, unity of existence, Avicenna, Mulla Sadra
  • Pages 43-62
    Following understanding the necessity of interdisciplinary study about mind and soul, a knowledge named cognitive sciences was created in the 20th century. In an analogous approach, Avicenna has worked on understanding the soul from different aspects and utilized different medical, neurological, mystic and mental sciences in this issue. This paper is to understand Avicenna’s method and methodology in soul’s problems so that it can be compared with the cognitive sciences method.Despite general similarities of Avicenna’s approach in soul’s problem with cognitive science, there are some major distinctions that have caused different content and results about soul in each of the studies. Avicenna’s method which is alike the cognitive sciences method in general lines and been existed further before these sciences is an interdisciplinary method. This method hasn’t been continued among Muslim thinkers in the field of psychology.
    Keywords: Avicenna, soul, cognitive sciences, methodology
  • Pages 63-80
    Recognizing truthfulness of basic self-evident premises is one of the important concerns of epistemology. Ibn-e Sina considers these propositions as self-evident truths (classical theory). Among the contemporary thinkers, Mesbah Yazdi does not consider this solution as sufficient and has found it as problematic. According to his opinion, verification of the truthfulness and the true totality of the propositions are dependent on transcending concepts and using intuition knowledge instead. This is how one can make sure that self-evident premises are not abstract and mental textures, but objective and general truths. The following essay includes 3 parts: first is statement of problem. Second part is the explication and criticism of mesbah′s classic theory. And third part is dealing with resolving questions posed about it. There are two major issues in this sphere: first, both concepts of reference of basic self-evident premises to intuitive knowledge are true. The second issue is that verifying the truthfulness of general proposition over a specific one is due to a mistake concept in respect of significance for it in respect of existence. In conclusion, we think there are some traces of Mesbah′s theory in Avicenna's too.
    Keywords: intuitive knowledge, conceptual knowledge, self, evident premises, basic proposition
  • Pages 81-96
    One of the recent questions about happiness is that whether happiness is due to one thing or there is more than one item which leads to happiness and also the other items mentioned as causes of happiness could be considered as introduction to actualize the main cause or not. The first idea which assumes such an end to which all other ends are subordinated is known as "dominant end" and the latter is described as "inclusive end". Scholars attempt to analyze the causes providing happiness based on the extent of their affection on actualizing happiness. In this research we try to review Avicenna’s view about the question. We see that Avicenna identifies the notion of happiness in terms of obtaining perfection in psychic faculty of human and holds that soul has got a two-aspect perfection: intellectual perception is the essential aspect and the other aspect referring to the natural body and dominating it in order to reach the ethical virtues. Avicenna, however, considers the action of ethical virtue as an introduction to intellectual perception and introduces the connection to the Active Intelligence and this very intellectual perception as the real happiness. As a result, he believes that feeling complete pleasure of real perfection is depend on the departure of soul from body and would occur in hereafter. Thus, we can conclude that Avicenna interprets happiness as dominant end.
    Keywords: Avicenna, Aristotle, happiness, inclusive end, dominant end, intellectual perception, ethical virtues
  • Pages 97-111
    According to Peripatetic thought, Specially Avicenna, material particulars are known through two minor ways: sometimes through perceptual organs and the other whiteout getting help from perceptual organs. The perception that occurs through perceptual organs is called sense perception. And the other without getting help from perceptual organs and is occurred by object causes is called perception of particulars in universal or general mode. Some of the latter perception's characteristics are: mediation of perception of general causes in knowing the unique general example and its effect, obtaining knowledge without object known and consequently the knower's ignorance of sensual object known. Avicenna used this perception in three places: first the knowledge of soul to her perceptional and moving tools. Second a prior knowledge to particulars (materials) which is obtained intellectually by its causes and third God's a prior knowledge to changing particulars (materials). Peripatetic thought in man a prior knowledge to particulars is functional however there are some problems in the two others.
    Keywords: perception, acquired knowledge, Avicenna, in General Mode