فهرست مطالب

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین دهشیار صفحه 13
    انتخابات شوراهای استانی (31 ژانویه 2009) مرحله ای مهم در حیات سیاسی عراق پس از صدام به شمار می آید. این انتخابات اگرچه آزادانه و به صورت دموکراتیک انجام شد، آرا براساس الگوهای سنتی و ملاحظات قومی قبیله ای و مذهبی جهت یافت. همین امر پارادوکس دموکراسی در عراق امروز را می سازد؛ زیرا بسیاری از اقدامات خشونت آمیز در سالهای اخیر نیز برپایه همین الگوهای سنتی و ملاحظات قومی قبیله ای و مذهبی شکل گرفته است. به نظر نویسنده، از زمانی که بحث سهم اقوام و طوایف از قدرت مطرح شده است، مرحله«سیاست ورزی» جایگزین «مرحله شورش» شده است که بایستی آن را تحولی مثبت تلقی کرد.
    کلیدواژگان: جامعه عراق، انتخابات، فرهنگ سیاسی، قبیله گرایی، سنگوارگی ارزشی، پارادوکس دموکراتیک
  • مسعود کوثری صفحه 33
    در این مقاله تلاش شده است تابه اهمیت رسانه های جمعی در کشورهای خاورمیانه، به ویژه عراق، در هنگام اشغال و پروژه وزارت دفاع آمریکا که آن را «تیم واکنش سریع رسانه ای» نامیده است، پرداخته شود. هدف از تیم واکنش سریع رسانه ای، اتخاذ اقدامات از پیش تعیین شده برای کنترل هرچه بیشتر اوضاع و انتشار ایده «دموکراسی ضعیف» در کشورهای تحت اشغال است. هدف از ایده دموکراسی ضعیف که از طریق رسانه های به ظاهر مستقل در کشورهای تحت سلطه آمریکا ترویج می شود، ایجاد نوعی پلی آرشی در نظام سیاسی آنان است که با اهداف و منافع سرمایه داران فراملی هم خوانی بیشتری دارد. سرانجام، برای نمونه، شبکه تلویزیونی الحره (آزاده) و صدای سوی به عنوان نمونه ای از رسانه های مستقل در عراق به اختصار بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: تیم واکنش سریع رسانه ای، دموکراسی ضعیف، پلی آرشی، رسانه های مستقل، جنگ رسانه ای
  • مجید روحی صفحه 55
    حوادث11 سپتامبر 2001،تحولی بنیادین در سیاست بین الملل و به خصوص در سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه به وجود آورد. در پی این حادثه، گفتمان حاکم بر سیاست خارجی آمریکا تحت هدایت تیم نومحافظه کار جرج بوش به سمت تغییر رژیم و تغییر رفتار کشورهایی سوق داده شد که همواره دولتمردان آمریکایی از آنها به عنوان دولتهای یاغی و سرکش نام می برند. در این راستا بود که ایران و عراق به همراه کره شمالی به عنوان محور شرارت معرفی شدند و عراق در 2003 به اشغال آمریکا درآمد. در پی آن، کشورهای دیگری همچون سوریه و عربستان نیز در تیررس تغییر رژیم آمریکا قرار گرفتند. در این میان کشور سوریه به دلایل مهمی همچون: حمایت از تروریسم، دخالت در ناآرامی های عراق، تلاش برای بی ثباتی در لبنان و... آماج حملات و اتهامات نومحافظه کاران آمریکا قرار گرفت. این مقاله درصدد پاسخگویی به این سوال است که مهم ترین عوامل تنش زا و بحرانی بین آمریکا و سوریه کدامند و با توجه به این عوامل، سیاست خارجی آمریکا و جهت گیری این کشور در قبال سوریه پس از 11 سپتامبر 2001 چگونه بوده است؟ ملاحظه و بررسی عوامل بحرانی و تنش زا بین دو کشور، این فرضیه را مورد آزمون قرار می دهد که سیاست خارجی آمریکا نسبت به سوریه بعد از 11 سپتامبر را می توان به همکاری محدود، دشمنی و رویارویی (تغییر رژیم) و در نهایت تغییر رفتار سوریه ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: 11 سپتامبر، سیاست خارجی آمریکا، نومحافظه کاران، تغییر رژیم، تغییر رفتار
  • حسین هرسیج، مریم سیدی صفحه 89
    این مقاله بر آن است که به مقایسه تحلیلی سیاست خارجی آلمان در دو بحران افغانستان و عراق بپردازد. روشی که در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته است، روش تحلیلی مقایسه ای است. پس از حادثه تروریستی 11 سپتامبر2001، آلمان همبستگی تمام عیارخود را از ایالات متحده اعلام کرد و در جنگ علیه نیروهای طالبان مشارکت فعالی از خود نشان داد، اما در جنگ عراق به موضع گیری در مقابل سیاستهای ایالات متحده پرداخته و از اعزام نیروهای نظامی خود به این جنگ خودداری کرد. این مساله بر روابط آلمان و ایالات متحده به شدت تاثیر گذاشت و روابط دو کشور به تیرگی گرایید. یافته های این مقاله نشان می دهد که در بحران افغانستان به دلیل پشتیبانی افکار عمومی جهانی، در داخل آلمان نیز روشنفکران جامعه آلمان، احزاب مختلف ازجمله حزب سبزها و همین طور افکار عمومی به حمایت و هم دردی با ایالات متحده برخاستند، اما در بحران عراق به دلایل مختلف ازجمله منافع اقتصادی آلمان و همین طور آگاهی افکار عمومی مبنی بر اینکه اهداف اعلانی آمریکا مانند رسیدن به آزادی، دموکراسی و حقوق بشر، بهانه ای برای استمرار سلطه جویی آمریکاست، و همین طور مخالفت برلین با جنگ پیش دستانه که آن را مغایر با حقوق بین الملل می دانست، باعث شد که آلمان این بار به مخالفت با سیاستهای آمریکا بپردازد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آلمان، سیاست خارجی ایالات متحده، بحران افغانستان، بحران عراق
  • سیمون بروملی ترجمه: آراز امین ناصری صفحه 111
    مقاله حاضر می کوشد با توجه به تنوع و تفاوت میان کشورهای خاورمیانه، سه معیار ساختارهای اجتماعی، محدودیتها و فرصتهای بین المللی در دسترس کشورها و نوع منابع در اختیار حکومتها را برای بررسی موانع و مشکلات گذار به دموکراسی در این منطقه به کاربرد. نویسنده با بررسی تفصیلی این معیارها، متذکر می شود که الگوهای مختلفی از توسعه سیاسی در این منطقه قابل مشاهده است، از این رو گرچه گذار به دموکراسی در خاورمیانه دشوار است، اما فرآیند دموکراتیک سازی در آن طی دو دهه اخیر تنها کندتر و ناهموارتر از سایر مناطق دنیا بوده است. از جمله نتایج این بحث آن است که تاکید برخی نظریات بر وضعیت استثنایی خاورمیانه و ناسازگاری آن با الگوهای عمومی گذار به دموکراسی در جهان، وجهی ندارد.
    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، گذار به دموکراسی، توسعه سیاسی، فرهنگ سیاسی، نظریه های ساختارگرا
  • حسین پور احمدی، یاسمن یاری صفحه 143
    در این مقاله، به منظور بیان تلاش زنان مصر در زمینه کسب حقوق سیاسی برابر با مردان، به بررسی انجمنها، نشریات و کتابهای زنان و جایگاه آنان در جامعه و موفقیتها و دستاوردهایآنان از گروه های مختلف در مصر، پرداخته شده است. همچنین با بررسی جنبشهای هم زمان با جنبش زنان در این دوران؛ یعنی جنبش ملی و اسلامی، سعی شده است رابطه ایشان با جنبش زنان بررسی شود. در حقیقت جنبش ملی بستر مناسبی برای ایجاد و شکل گیری جنبش زنان مصر گردید، گرچه در دوره مورد بررسی ثمره زیادی برای ایشان به همراه نداشت. گروه های موفق تر این جنبش در ابتدای قرن بیستم گروه های سکولار و بی طرف بودند، اما در دهه 1970 اسلام گرایان تفوق بیشتری یافتند. دلیل موفقیت گروه های مختلف در این دوره همراهی کردن با جریانهای غالب در جامعه چون مبارزه با استعمار، و مبارزه علیه اسراییل در مساله فلسطین بوده است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، جنبش زنان، انجمنهای زنان، اسلام گرایی، ملی گرایی، مصر
  • صفحه 171
  • صفحه 179
  • صفحه 192
|
  • Hossein Daheshiar Page 13
    Provincial Councils Elections on January 31, 2009 heralded an important stage in Iraq's political life after Saddam Hussein. The elections although were held freely and democratically, votes were cast according to traditional patterns and ethnic-tribal and religious considerations. This very fact reveals the paradox of democracy in today's Iraq, because most of violent actions in recent years were undertaken based on such traditional patterns and ethnic-tribal and religious factors. According to the author, from the time when the issue of tribe's shares in power came up, the phase of politicking has replaced the phase of insurgence, which should be regarded as a positive development.
    Keywords: Iraqi Society, Elections, Political Culture, Tribalism, Value Fossilization, Democratic Paradox
  • Masoud Kousari Page 33
    This paper seeks to briefly study the importance of mass media in Middle Eastern countries, particularly in Iraq, during occupation and the U.S. Department of Defense's project called 'Media Rapid Reaction Team'. The team was intended to adopt pre-decided actions for further controlling the situation and disseminating the idea of 'weak democracy' in the occupied countries. The idea of weak democracy, which is promoted through seemingly independent media in U.S. dominated countries, is aimed at forging a kind of polyarchy in their political systems, more consistent with the interests and objectives of transnational capitalists. Finally, Alhurra television network and Sowt radio are examined as examples of independent media in Iraq
    Keywords: Media Rapid Reaction Team, Weak Democracy, Polyarchy, Independent Media, Media Warfare
  • Majid Ruhi Page 55
    The September 11th 2001 terrorist events gave rise to a fundamental change in international politics particularly in U.S. foreign policy in the Middle East. In this way, the discourse governing U.S. foreign policy under the Bush Administration was directed at changing regime and behavior of the so-called rogue states. In this relation, Iran along with Iraq and North Korea were introduced as axis of evil and other states like Syria and Saudi Arabia became subject to U.S. regime change policy. Because of such important factors as sponsorship of terrorism, involvement in Iraqi unrest, efforts at destabilizing Lebanon and so on, Syria was targeted by American neo-cons. This paper seeks to answer the question what are critical and tension-mongering factors between the United States and Syria, and given those factors what has been U.S. foreign policy towards Syria after September 11th 2001? The article tests the hypothesis that U.S. foreign policy after September 11th can be evaluated as limited cooperation, hostility and confrontation (regime change) and finally change in Syrian behavior.
    Keywords: September 11th, U.S. Foreign Policy, Neo, Cons, Regime Change, Change in Behavior
  • Hossein Harsij, Maryam Seyedi Page 89
    This research seeks to analytically study German foreign policy in two Iraqi and Afghan crises using comparative method. After the September 11th events, Germany showed its full-fledged solidarity with the United States and participated actively in the war on the Taliban forces. However, it adopted an opposite position towards U.S. policies in the war on Iraq and avoided sending military troops to the country, thus adversely affecting bilateral relations. The findings of this research demonstrate that in the Afghan crisis, because of the support of the global public opinion, various German political parties and public opinion provided support for and sympathy with the United States. But in the Iraqi crisis, due to a variety of reasons including German economic interests and distrust of German public opinion of U.S. declared objectives such as attainment of freedom, democracy and human rights and due to suspicion of U.S. search for hegemony, Germany opposed U.S. policies.
    Keywords: Germany, Foreign Policy, United States, Afghan Crisis, Iraqi Crisis
  • Simon Bromley, Trans. Araz Amin Naseri Page 111
    Considering diversity and differences found among the Middle Eastern nations, this paper seeks to apply three criteria including social structures, international constraints and opportunities at the hands of the countries, and the type of resources at the disposal of governments in order to examine the obstacles to and problems of transition to democracy. Dealing with such criteria in detail, the author notes that various patterns of political development can be seen in the region. Hence, although transition to democracy in the Middle East proves difficult, democratization process in the region has been just slower and more erratic than other regions of the world. One of the conclusions of this argument is that the emphasis some theories put on the Middle East exceptionalism and its inconsistency with the general patterns of transition to democracy is untrue.
    Keywords: Middle East Region, Transition to Democracy, Political Development, Political Culture, Structuralist Theories
  • Hossein Pour, Ahmadi, Yasaman Yaari Page 143
    In order to describe Egyptian women's efforts at gaining political rights equal to men, the authors examine women's associations, publications and books and their place in the society, as well as their successes and achievements from various groups. By examining the movements that were contemporary to women's movement in this period, i.e. national and Islamic movements, the authors try to explore their relationships with the women's movement. Indeed, national movement became a suitable ground for the rise of Egyptian women's movement, though it yielded few results for them. The more successful groups of this movement in the early 20th century were secular and neutral groups, but the Islamists became more dominant in the 1970s. The reason for the success of various groups in this period included getting along with the dominant currents in the society such as battle with colonialism and confrontation with Israel on the Palestine question.
    Keywords: Feminism, Women's Movement, Women's Associations, Islamism, Nationalism