فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1394)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • کیهان برزگر، شهرام عسکری حصن صفحه 5
    این مقاله سعی دارد ضمن یادآوری اهمیت ژئواستراتژیک خلیج فارس، تفاوت ها و تشابهات سیاست های دو قدرت آمریکا و چین را در آن تحلیل نماید. لذا بعد از واکاوی سیاست های دو کشور مزبور در این منطقه، نشان داده خواهد شد که آمریکا و چین در زمینه مسائل مربوط به انرژی، مبادلات تسلیحاتی و تجاری در پی به حداکثر رساندن منافع خود می باشند. اما کلیت رفتار سیاسی آمریکا به دلیل نقشی که به عنوان هژمون برای خود قائل است، امنیتی نگر و ایدئولوژیک است. در مقابل سیاست های چین به دلیل رفع نیازهای فزاینده داخلی در منطقه خلیج فارس عمل گرا و پراگماتیک است. پس از خروج انگلستان از منطقه خلیج فارس در اوایل دهه 1970، آمریکا و چین مجال یافتند به تثبیت سیاست های خود به روش های متفاوت در این منطقه بپردازند. مبارزه با نفوذ کمونیسم در خلیج فارس در دوره جنگ سرد، تشدید حضور مستقیم نظامی در منطقه پس از حمله عراق به کویت، و حمله به عراق بعد از واقعه 11 ستامبر نشانگر اهمیت فوق العاده خلیج فارس برای آمریکاست. از این رو آمریکا ضمن بهره برداری از انرژی و فرصت های اقتصادی سعی داشته است به تغییراتی بنیادین در منطقه از جمله اصلاحات و تغییر رژیم کشورهای حوزه خلیج فارس بپردازد، امنیت اسراییل را تامین نماید و ایران را منزوی کند. از طرفی، یکی از مباحث قابل توجه رشد سریع مناسبات اقتصادی و سیاسی چین با کشورهای خلیج فارس است. چین به این منطقه به عنوان یکی از مناطقی در جهان که بیشترین منابع انرژی را داراست، توجه ویژه ای دارد، لذا این کشور از سیاست های سخت و نظامی در منطقه دوری و سیاست های نرم و غیر ایدئولوژیک را دنبال می نماید. بنابراین، چین در تلاش است تا ضمن پرهیز از درگیری با قدرت های بزرگ، همکاری های خود را با کشورهای منطقه گسترش دهد.
    کلیدواژگان: سیاست منطقه ای آمریکا، سیاست خارجی چین، منطقه خاورمیانه، خلیج فارس، بازیگر هژمون
  • میر ابراهیم صدیق بطحایی اصل، محمدجعفر جوادی ارجمند صفحه 31
    تدوین و پیگیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در منطقه خاورمیانه، به طور طبیعی، متاثر از تحولات نظام بین الملل و نظام داخلی است. در واقع رویکرد متفاوت ایران و ترکیه به نظام بین الملل باعث گردیده است که سیاست خارجی دو کشور کاملا متفاوت باشد. در مقاله حاضر، پرسش اصلی آن است که چه عوامل موثری باعث تفاوت رویکردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در زیرسیستم منطقه ای خاورمیانه شده است؟ پاسخ موقت به این پرسش آن است که شرایط داخلی ایران و ترکیه و همچنین ساختار نظام بین الملل و زیرسیستم منطقه ای خاورمیانه باعث تفاوت رویکرد سیاست خارجی دو کشور در خاورمیانه شده است. تحلیل شواهد و داده های جمع آوری شده و نیز یافته های پژوهش حاکی از تائید نهایی فرضیه مورد نظر است.
    کلیدواژگان: سیاست خارحی ایران، سیاست خارجی ترکیه، زیرسیستم منطقه ای خاورمیانه، امنیت، اقتصاد
  • رضا رسولی صفحه 57
    تقاضای رسمی ترکیه برای ورود به اتحادیه اروپا از آغاز روابط اروپایی، در دستور کار روند گسترش قرار دارد. در این میان، اصلاحات قابل توجهی تا کنون توسط ترکیه به منظور برآورده ساختن نقطه نظرات اتحادیه اروپا و هم سوسازی قوانین و سیاست های خود با آن اتحادیه به عمل آمده است. اما اتحادیه هربار به نحوی تا این زمان از ارایه زمان و تعریفی مشخص برای این تقاضا طفره رفته است. اگرچه الحاق ترکیه موید انتفاع اتحادیه از کاهش قیمت ها است، روند گسترش اتحادیه به سمت ترکیه با اکراه بسیاری صورت می گیرد که عمدتا تحت تاثیر موضوعات فرهنگی، مذهبی و دیگر تفاوت های میان ترکیه و الباقی اروپا، به ویژه مسئله قبرس قرار دارد. به رغم اراده سیاسی قوی ترکیه برای پیوستن به اتحادیه، به نظر می رسد چشم انداز الحاق، افق روشنی ندارد.
    کلیدواژگان: قوانین بین الملل، اتحادیه اروپا، سیاست خارجی ترکیه، روند الحاق
  • قاسم ترابی، امیر حشمتی صفحه 83
    امروزه بیش از آنکه جنگ میان کشورها امنیت جهانی را تهدید کند، حرکت های تروریستی هستند که موجی از نگرانی فزاینده را در نقاط مختلف جهان به خصوص خاورمیانه ایجاد کرده اند. عمده گروه های تروریستی فعال در این منطقه دارای نقاط مشترک از حیث اهداف و شیوه ها هستند که در این زمینه مقالات متعددی به رشته تحریر در آمده است، اما کمتر از نظریه های روابط بین الملل به عنوان ابزار تحلیل وقایع تروریستی بهره برداری شده است. در میان نظریات روابط بین الملل، نظریه انتقادی فرانکفورت، یکی از مهم ترین نظریات رهایی بخش محسوب می شود که با نقد فرهنگ و اقتصاد به دنبال تعریف جدیدی از جهان در سپهر عمومی است. مقاله حاضر با بررسی مباحث فرانظری و آرای اندیشمندان این مکتب، در چارچوبی توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از داده ها و اسناد تاریخی در پی یافتن پاسخ این سوال است که دلایل تشکیل گروه های تروریستی نظیر داعش تا چه حد منطبق بر داده های نظری مکتب فرانکفورت در موضوع جامعه مدنی و سپهر عمومی است؟ به نظر می رسد مکتب فرانکفورت به عنوان یک ابزار نظری مفید با اشاره جدی به بخش های تبعید شده در خلال سیطره عقلانیت ابزاری، آنان را کانون های اصلی اعتراضات ساختارشکن در آینده دانسته است. در نتیجه، یکی از دلایل مهم تشکیل و فعالیت گروه های تروریستی نظیر داعش؛ ضعف جامعه مدنی و سپهر عمومی در سطح سوم تحلیل یعنی نظام بین الملل و نیز ضعف آن در سطح دوم تحلیل یعنی کشورهای میزبان تروریسم داعش بوده است.
    کلیدواژگان: نظریه انتقادی فرانکفورت، تروریسم داعش، جامعه مدنی، سپهر عمومی، ساختارشکنی
  • سیدعلی نجات صفحه 107
    از آغاز سال 2011، خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد تحولات اساسی و آبستن تغییرات جدی بوده است. از بین این تحولات جدید در خاورمیانه و شمال آفریقا، مصر بیشترین نوسانات را طی سه سال گذشته پشت سر گذاشته است. در آخرین تحولات، محمد مرسی، نخستین رییس جمهور منتخب تاریخ مصر، با کودتای ارتش از قدرت برکنار شد. سرنگونی محمد مرسی که طی یک فرآیندی دموکراتیک روی کار آمده بود، صرف نظر از پیامدهای داخلی، در سطح منطقه ای تبعات و پیامدهای مهمی بر منافع ملی و موقعیت راهبردی بازیگران خاورمیانه بر جای گذاشت. در همین راستا پرسش های اساسی نوشتار حاضر آن است که عوامل سرنگونی محمد مرسی و دولت اخوان المسلمین چه بود، و کودتای مصر و سرنگونی دولت اخوان المسلمین چه پیامدهایی را برای بازیگران منطقه ای در بر داشته است؟ فرضیه نوشتار این است که عملکرد منفی دولت اخوانی مرسی، در عرصه سیاست داخلی و خارجی بستر کودتا را فراهم کرد؛ این امر موجب فراهم شدن فرصت های راهبردی برای عربستان سعودی و اسراییل در خاورمیانه شده و به مثابه ناکامی برای دیگر بازیگران منطقه ای از جمله ترکیه، قطر، و حماس است. همچنین یافته های نوشتار از این امر حکایت دارد که با شکل گیری دولت جدید در مصر به ریاست سیسی، خاورمیانه شاهد محور و پیمان نوینی به رهبری عربستان سعودی، مصر، امارات، کویت و اردن خواهد بود.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، ارتش مصر، اسراییل، کودتا، محمد مرسی
  • سیدعبدالامیر نبوی، رضا بژکول صفحه 135
    انقلاب یاس در تونس که عامل سقوط بن علی، دیکتاتور این کشور، شد، توانست در مدت کوتاهی دست آوردهای مهمی را به همراه داشته باشد و به عنوان الگویی در جهان عرب شناخته شود. پس از موفقیت انقلاب، دولت ائتلافی توانست در مدت کوتاهی دست آوردهایی هرچند اندک در این کشور در حال گذار به دست آورد. تونس به عنوان اولین کشور عربی توانست با وحدت و عقلانیت رهبران گروه های سیاسی تنش داخلی را با تساهل و تسامح رفع کند و از اختلاف و درگیری بین نیروهای سلفی و احزاب چپ این کشور جلوگیری نماید. در این حال تونس با چالش هایی در آینده رو به رو است که می تواند باعث تفرقه و درگیری های داخلی شود. حضور سلفی ها در داخل و افراطیون در کنار مرزها و انتخابات پیش رو، همه نشانه هایی است که چالش در آینده را می توان پیش بینی کرد. از طرف دیگر، اقتصاد نوپای این کشور که در گذشته آسیب های زیادی را متحمل شده، می تواند باعث شکاف بین دولت و ملت گردد و این خطر بزرگی است که چالش های موجود را بیشتر خواهد کرد. این مقاله در نظر دارد به جریان های سیاسی فعال این کشور و چالش پیش رو پس از خیزش عمومی مردم تونس در عرصه های مختلف بپردازد.
    کلیدواژگان: دیکتاتوری، انقلاب، سلفی گری، انقلاب یاس
|
  • Kayhan Barzegar, Shahram Askari Hosan Page 5
    Pointing to the geostrategic importance of the Persian Gulf, this article seeks to analyze the differences and commonalties between the policies pursued by the United States and China in the region. This analysis will demonstrate that both China and the United States seek to maximize their own interests in areas of energy, arms sale and commerce. The U.S., however, displays an overall securitized and ideological conduct as a result of the role it has envisaged for itself as a hegemon. In contrast, China acts pragmatically in the Persian Gulf because its increasing domestic needs are met in this region. Expanded U.S. military presence in the region following the Iraqi invasion of Kuwait and U.S. attack on Iraq after the September 11th events would attest to the extraordinary importance of the Persian Gulf for the United States. Hence, while taking advantage of energy and economic opportunities, it intends to engage in fundamental changes in the region including encouragement of reforms and regime change in the Persian Gulf countries, protection of Israel’s security and isolating Iran. On the other hand, Chinese economic and political relationships with the Persian Gulf states have increased rapidly as China pays special attention to the region as one with huge energy resources in the world. Chinese need to the region’s economic interests and energy has made it distance itself from hardline military policies and instead pursue soft non-ideological policies. For this reason, China seeks to enlarge its collaboration with the regional countries while avoiding any confrontation with the great powers.
    Keywords: United States, China, Persian Gulf, Regime Change, Energy Resources
  • Mir Ibrahim Sedigh Batahei Asl, Mohammad Jafar Javadi Arjmand Page 31
    The international system and their respective domestic systems have made the Islamic Republic of Iran and the Republic of Turkey adopt different attitudes towards the international system, leading to totally different foreign policies being pursued by the two states. In this article, the authors ask the following question: what influential factors have led the Islamic Republic of Iran and the Republic of Turkey to adopt different foreign policy attitudes in the Middle East subsystem? The tentative answer is that domestic conditions in Iran and Turkey as well as the structure of the international system and Middle East regional subsystem have resulted in the adoption of different foreign policy attitudes by these two Middle Eastern states. The findings of the research would prove the hypothesis that difference in the Iranian and Turkish foreign policy attitudes in the Middle East regional subsystem has been caused by the aforementioned factors.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Turkey, Middle East Regional Subsystem, Security, Economy
  • Reza Rasouli Page 57
    Turkey’s formal application to join the European Union has begun the accession process for the country. In the meantime, Turkey has conducted numerous reforms in order to meet the EU’s demands for making its laws and policies compatible with those of the Union. However, the EU has evaded from offering a specific date for accepting this application so far. Although Turkey’s accession would be beneficial for the EU, the Union’s enlargement towards Turkey is pursued with ambivalence, which is largely affected by cultural, religious and other differences between Turkey and the rest of the EU particularly the Cyprus question. Despite there is strong willingness on part of Turkey to join the European Union, there is not a bright prospect on the horizon for its accession in the foreseeable future.
    Keywords: International Law, European Union, Turkey, Accession, Cyprus Question
  • Ghasem Toraby, Amir Heshmati Page 83
    Nowadays the world security is mostly threatened by terrorist moves rather than war among nations; moves that have resulted in a rising wave of concern in various parts of the world especially in the Middle East. So far, international relations theories have not been extensively employed as tools to analyze terrorist incidents. Among the theories of international relations, the Frankfurt School critical theory is viewed as one of the most liberating ones, seeking to offer a new definition of the world in public sphere. This article intends to answer the following question: what are the grounds for the formation of terrorist groups such as the ISIS according to the theoretical findings of the Frankfurt School concerning civil society and public sphere? Pointing to the exiled sections in the process of the domination of instrumental rationality, the Frankfurt School as a useful theoretical tool seems to see them as the major centers of deconstructing protests in the future. Thus one of the main reasons for the emergence and activities of such terrorist groups as the ISIS includes the weakness of the civil society and public sphere at the third level of analysis, i.e. the international system and its weakness at the second level of analysis namely the countries hosting the ISIS terrorism.
    Keywords: Frankfurt School, Critical Theory, ISIS Terrorism, Civil Society, Public Sphere, Deconstruction
  • Seyed Ali Nejat Page 107
    Since early 2011, the Middle East and North Africa has seen fundamental upheavals and changes from among which Egypt had gone through significant ups and downs. In the latest developments, Egyptian elected President Mohamed Morsi was overthrown in a military coup d’etat. Morsi’s overthrow who had been elected democratically had significant repercussions at the regional level, apart from domestic implications, on the national interests and strategic position of the Middle Eastern actors. In this relation, this writing sought to answer the following question: What factors caused the overthrow of Mohamed Morsi and the Muslim Brotherhood? What implications did the coup in Egypt have for the regional actors? The hypothesis of the writing is that Morsi’s poor performance in domestic politics and foreign policy paved the ground for the coup, which created strategic opportunities for Saudi Arabia and Israel in the Middle East as well as failure for other regional players including Turkey, Qatar, Hamas and Iran. The author concludes that with the formation of a new government in Egypt led by Sissi, the Middle East has seen the formation of a new alliance led by Saudi Arabia, Egypt, United Arab Emirates, Kuwait and Jordan.
    Keywords: Muslim Brotherhood, Army, Israel, Sissi, Coup detat, Mohamed Morsi, Egypt
  • Seyed Abdolamir Nabavi, Reza Bejkol Page 135
    The Jasmine Revolution in Tunisia that overthrew the country’s dictator Ben Ali has been able to bring about significant achievements in a short period of time, being known as a role model in the Arab World. Tunisia became the first Arab country that managed to remove domestic political tension through solidarity and rationality of its political leaders by employing tolerance and avoiding conflict and confrontation between the Salafist forces and Leftist political parties. Nonetheless, Tunisia is faced with a number of challenges in the future that may cause schism and internal conflict. The presence of the Salafists inside the country and the extremists along the borders all indicate that challenges can be expected ahead. On the other hand, the country’s fledgling economy has suffered a lot, which can cause a gap between the society and the state, exacerbating the existing challenges. This article addresses the active political currents in Tunisia and the challenges ahead in a variety of areas following the Tunisian people’s public uprising.
    Keywords: Dictatorship, Tunisia, Ben Ali, Salafism, Jasmine Revolution, Elections