فهرست مطالب

معرفت - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 151، تیر 1389)

ماهنامه معرفت
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 151، تیر 1389)

  • جامعه شناسی
  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • استاد محمدتقی مصباح صفحه 5
    امام سجاد علیه السلام در مناجات شاکین، از قلب معیوب دچار قساوت به درگاه الهی شکایت می کند. مراد از قلب، روح و نفس انسانی است. قلب زمانی که بر محور فطرت الهی باشد، «قلب سلیم» و آن گاه که دچار زنگار گردد، «قلب بیمار» می گردد.
    آلودگی به گناه، هوای نفس و پیروی از وسوسه های شیطانی، زنگارزدگی و مهرزدگی از جمله عوامل مهم قساوت قلب انسان است. رقت و نرمی دل، حالت ترس و خوف، تسلیم در برابر خدا، اطمینان و محبت قلبی، از جمله نشانه های سلامت قلب است.
    برای توبه و بازگشت به سوی معبود و پالایش روح و نفس و زنگارزدایی از قلب، دوری از گناه به همراه استمداد از خدا و تلاش به صورت هم زمان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: قلب، قلب سلیم، قلب بیمار، گناه، زنگار قلب
  • احمدرضا بسیج صفحه 15
    حقوق شهروندی از جمله حقوقی هستند که از سوی خداوند منان برای انسان وضع گردیده اند و چون ابتنای بر فطرت دارند از ثبات و قرار برخوردار بوده و دستخوش تغیرات زمانی و مکانی و یا سلیقه و تصورات و شبهات دیگران نمی شوند. از این رو، انسان ها به حکم فطرت خویش حق دارند از همه حقوق خود بهره ببرند. از سوی دیگر، زندگی اجتماعی انسان اقتضائاتی دارد که رعایت آنها شرط اساسی و لازمه منطقی و حکم عقلی و فطری برای رسیدن جامعه به سرمنزل مقصود است.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری، بر آن است تا ثابت نماید امر به معروف و نهی از منکر، هم در شمار حقوق شهروندی، و امری فطری است و هم برای اصلاح جامعه و پیروزی بر مشکلات وضع شده و بهترین راه برای سعادت جامعه و فرد و عالی ترین امکان برای حفظ و پاس داری از حقوق شهروندی است و افزون بر ارزشمند بودن، دارای مابه ازای خارجی بوده و در صورت رعایت شرایط و لوازم، قابل تحقق و عینیت است. نیز هنجارشکنی های اجتماعی امروز ناشی از نهادینه نشدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است که در تضاد با حقوق شهروندی می باشد.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، حقوق شهروندی، نظام اجتماعی، قوانین اجتماعی، نظارت اجتماعی
  • سیدعلی اصغر حسینی صفحه 31
    پژوهش حاضر به بررسی میزان اعتماد اجتماعی و عوامل مؤثر بر آن در میان مردم شهر بابل می پردازد. اعتماد اجتماعی، بنیاد شکل گیری روابط اجتماعی و توسعه یک جامعه است و کاهش یا افزایش آن می تواند تاثیر بسیار زیادی بر ساختارهای مختلف جامعه و روابط اجتماعی مردم آن داشته باشد. به همین دلیل، در دهه های اخیر این موضوع نظر بسیاری از نظریه پردازان مطرح علوم اجتماعی را به خود جلب کرده است. هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این سؤال است که میزان اعتماد اجتماعی بین مردم بابل چقدر است؟ آیا مردم بابل دارای اعتماد اجتماعی بالایی هستند یا اعتماد اجتماعی آنان در سطح پایینی قرار گرفته است؟
    روش این پژوهش پیمایشی بوده و در تحلیل داده ها از جداول توصیفی تقاطعی و آزمون های آماری، مانند کندال، اسپیرمن و من ویتنی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از اعتماد اجتماعی پایین در بین مردم و همچنین، وجود رابطه معنادار بین سن، تحصیلات، درآمد و اعتماد اجتماعی است. فرضیات مربوط به رابطه جنسیت، وضع تاهل و محل تولد با اعتماد اجتماعی نیز رد شده اند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اطمینان، فرهنگ اعتماد، تحصیلات، سن
  • محمد قدیر دانش صفحه 43
    بی تردید عزاداری های حسینی در زنده نگهداشتن اسلام نقش برجسته ای داشته و دارد؛ چنان که هدف پیشوایان دین نیز از برگزاری آن، همین امر بوده است. پژوهش پیش رو، ابعاد و چگونگی این اثرگذاری را با نگاه جامعه شناختی و روش تحلیلی تبیین می کند.
    طبق یافته های این پژوهش، مجالس حسینی از چند جهت در تقویت دین تاثیرگذار است. این مجالس از یک سو، با ایجاد هم بستگی اجتماعی، الگودهی، ایجاد فضای معنوی، شکل دهی به مراکز دینی فرهنگی و تقویت عواطف و احساسات دینی و... جامعه دینی را نیرومند و پویا می سازد. از سوی دیگر با نشر معارف الهی، فرهنگ دینی را استمرار می بخشد و به نسل های بعدی منتقل می کند و با احیای ارزش های دینی همانند تولی، تبری، ترویج فرهنگ جهاد و شهادت طلبی پایداری دین را بیمه می نماید. حاصل مجموع این کارکردها، زنده نگهداشتن دین و تقویت آن است.
    هدف این پژوهش از یک سو آشکارسازی نقش بی مانند عزاداری در احیای دین است که حکمت و کارکرد آن به شمار می آید و از سوی دیگر، جلب توجه بیشتر متولیان عزاداری و مبلغان به ظرفیت های موجود در آن است.
    کلیدواژگان: کارکرد عزاداری، زنده نگهداشتن دین، نیرومندسازی جامعه، استمرار فرهنگ دینی، احیای ارزش های دینی
  • مهدیه جمشیدی گوهر ریزی صفحه 57
    مراسم ماه محرم در شمار گسترده ترین، پرشکوه ترین و مردمی ترین آیین های مرسوم ایران و حوزه فرهنگ ایرانی است. به همین دلیل، از عناصر عمده تحکیم وحدت، وفاق مذهبی و ملی در ایران و همبستگی فرهنگی در میان کشورهای منطقه است. این مراسم، اگرچه دارای مضمون واحدی است، اما به تبع اختلاف اقلیم و حوزه های فرهنگی، دارای نمودهای گوناگون است. این نمودها از جمله جاذبه های آن به شمار می رود. بنابراین، شناخت و همبستگی ارزش های نهفته در سوگواری های عاشورایی، و جایگاه عظیم فرهنگی آن از اهمیت خاصی برخوردار است. نخل گردانی از جمله مراسم مرسوم در محرم است که به معنای تشییع پیکر پاک سرور شهیدان در روز عاشورا در هر سال برگزار می گردد. به نظر می رسد، عمومیت این مراسم در سراسر ایران از سایر رسوم و نشانه ها بیشتر است. با توجه به مشاهدات در اغلب نقاط ایران، می توان گفت که مردم اغلب نقاط ایران یا نخل دارند و یا آن را می شناسند. این رسم پرسش های زیادی را در بین پژوهشگران برانگیخته و متاسفانه تاکنون در مورد آن پژوهشی صورت نگرفته است. این نوشتار تلاش دارد با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع میدانی (مردم نگاری)، به کمک تکنیک مصاحبه و مشاهده به مطالعه مراسم نخل و نخل گردانی در محرم پرداخته و ضمن بیان باورها و نذورات این مراسم آیینی، به تبیین کارکردهای فرهنگی و اجتماعی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: نخل، نخل آرایی، همبستگی اجتماعی، نخل بندی، حیثیت اجتماعی، نذر
  • ایوب اکرمی صفحه 71
    ظهور تدریجی زمینه های تمدنی اسلام، انشعاب علوم به رشته های گوناگون و طبقه بندی دانش ها با ملاک ها و معیارهایمختلف، به صورت یک نیاز علمی بنیادین در دنیای اسلام دنبال گردید و در دوره میانه به صورت سنتی تخصصی درآمد وچشم انداز هر دانش و نسبت آن با دانش های دیگر روشن تر شد و نیازهای فکری و فرهنگی جهان اسلام از این مسیر تغذیهشد. در این نوشتار تلاش شده است ضمن معرفی اجمالی طبقه بندی های مهم و اصیل و مقایسه آنها، عوامل و زمینه هایطبقه بندی ها و نقاط ضعف و قوت و سیر تحول آنها نشان داده شود. نیز ملاکات طبقه بندی ها مانند علوم حکمی و غیرحکمی، علوم عقلی و علوم نقلی (شرعی)، صنایع نظری و صنایع عملی، علوم عربی و غیرعربی، مسئله شرافت علوم و...نتایج حاصل از آنها به عنوان مسئله های اساسی تحقیق، نقد و بررسی شده، مورد تامل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، ملاک های طبقه بندی، علوم عقلی، علوم شرعی، تمدن اسلامی
  • نصرالله آقاجانی صفحه 89
    دوران معاصر شاهد حیات مجدد اسلام در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی و تحت عنوان «جریان بیداری اسلامی»در سده اخیر می باشد. در دنیای اهل سنت، مصر نخستین جبهه بیداری اسلامی را توسط پیشگامانی همچون سید جمال،عبده، رشید رضا و اخوان المسلمین پدید آورده است. دین و سیاست در اندیشه آنان به ویژه در نگاه سید جمال و اخوانی هادرهم تنیده بوده و تفکیک آن دو از یکدیگر ناممکن می نماید. در اندیشه پیشگامان بیداری اسلامی، تمدن مادی غرب درکنار چهره استعماری آن، دو روی یک سکه ارزیابی شده و در عین تجویز اخذ فناوری، از پیامدهای مادی این تمدن هشدارداده اند. در این میان، عبده نسبت به استاد خود سیدجمال و اخوانی ها قدری متفاوت به نظر می رسد. جریان بیداری اسلامیدر عین ریشه داشتن در عمق تاریخ و برخورداری از اصالت، به آفاتی هم مبتلا بوده است که ضرورت حزم و هوشیاری راطلب می کند.
    کلیدواژگان: مصر، بیداری اسلامی، اسلام، تجدد، غرب، سیدجمال الدین اسدآبادی، شیخ محمد عبده، رشید رضا، سید قطب
  • سید حمیدمولانا ترجمه: محمدحسین برجیان صفحه 111
    در این مقاله با تکیه بر مفاهیم حکومت و ارتباطات در اسلام، فرایند تبلیغ به مثابه شاخص ارتباطات اجتماعی در اسلاممحور بحث قرار گرفته است. اصول تعیین کننده مرزهای اخلاقی تبلیغ در اسلام پنج چیز است: 1. توحید؛ 2. امر به معروفو نهی از منکر؛ 3. تقوا؛ 4. امت یا جامعه؛ 5. امانت.
    ارتباط بین فرهنگی و بین المللی (در اینجا تاکید بر ملیت است نه دولت ملت) عناصر ضروری امت اسلامی اند. بدین ترتیب تبلیغ نظریه ارتباطات و اخلاق در اسلام است و برای شناخت آن باید به پنج اصل مهم و پایه در اسلام اشاره کرد: «توحید» در مقام یک نظریه وحدت گرای اطلاعاتی و ارتباطاتی، «امر به معروف و نهی از منکر» به مثابه نظریه مسئولیت راهنمایی و عمل، «امت» به مثابه مفهوم جامعه جهانی، «تقوا» بیانگر نظام اخلاقی تبلیغ در اسلام، و «امانت» بیانگر شایستگی مشروط انسان برای خلافت الهی.
    کلیدواژگان: تبلیغ، توحید، امر به معروف و نهی از منکر، تقوا، امت، امانت
  • صفحه 130
|
  • Professor Muhammad Taqi Misbah Page 5
    In his "Supplication of Complainers", Imam Sajjad complains to God of a defective heart which suffers from cruelty. The word heart is used here to mean spirit or human soul. When the focus of heart is on Divine nature, it remains pure; but when rusted it gets sick. Among the main factors of mans hard- heartedness are committing sins, pursuing desires and inclinations, Satans whispering, heart rustiness and having a sealed heart. Tenderness of heart, feeling of fear, submission to heart tranquility and affection are signs of the purity of heart. Those who want to repent and return to the right path and refine their souls and clean off the rust from the heart should not sin and they are in need of Gods aid.
  • Ahmadrida Basij Page 15
    Civic rights are among the rights which have been decreed by God, and because they have natural basis, they are fixed and subject to no changes of time, place, or tastes, fancies and doubtful thoughts, which follows that man can, by nature, enjoy all his natural rights. On the other hand, human social life has some conditions and observing it is a logical necessity and natural and rational basis for achiving the hoped - for goal of any society. The authors aim is to show that the principle of enjoining good and forbidding evil is one of the civic rights and natural needs and that it has an essential role in straightening out the society and overcoming the hardships. It is also the best means of attaining both individual and social welfare and the first-class facility for safeguarding civic rights. In addition to its loftiness, this principle has an external sense, and can be achieved if it is given due attention. The violations of social norms which we see today is an outcome of not institutionalizing the principle of enjoining good and forbidding evil, an act which is inconsistent with the civic rights.
  • Seyyed Ali Asghar Husayni Page 31
    The present study is concerned with the degree of social confidence among the people of Babul and the factors that affect it. Social confidence, the origin of developing social relations, the development of a society and its growth or decrease have a great effect on the different structures of society and peoples social relations. This issue has been of special interest to a large number of sociologists in the last decades. This study seeks to answer these questions: what is the degree of social confidence among the people of Babul? Do they have high social confidence or is their social confidence low? For analysing the data, the researcher has drawn upon descriptive intersecting tables and statistical tests like kandal, Sperman, Whitney. The results show that the degree of social confidence among the people is not high, and that social confidence has significant relationship with age, education and income.
  • Muhammadqadir Danish Page 43
    Going into mourning for Imam Husayn plays an important role in safeguarding Islam, and for this purpose the leaders of Islam mourn the martyrdom of Imam Husayn (a.). The present essay introduces a sociological analysis of the effects of going into mourning for the martyrdom of Imam Husayn (a.). Social correlation, introducing good examples, creating spirtual atmosphere, organizingreligious - cultural centres, and peoples growing religious zeal resulting from the mourningsessions and gathernings contribute to the solidarity of religious society. This kind of gatherings and sessions through which religious knowledge is spread, can safeguard Islamic culture and make it known to later generations. Also, during this ceremony, religious values - like declaring enmity to the enemies of Imam Husayn and loyalty to the frinds of Imam Husayn are revived and the notion of jihad (straggle in the cause of Islam) and yearning for martyradom is disseminated. All this guaranees the sustainablity of Islam.
  • Mahdiyah Jamshidi Guharrizi Page 57
    The ceremonies held in the month of Muharram is among the most widespreed, most exciting and most popular rituals in the Iranian culture. It is, therefore, one of the factors of strengthing religious and national solidarity in Iran, and culture correlation between the countries of the region. These ceremonies are similar in content but they differ in form in the different places and cultures, and it is their form that attracts the attention. So, the acquaintance with the hidden values in the Ashura ceremonies and its lofty cultural status, has special significance. In Yazd, people perform symbolic funerary rites every year to mourn for the martyres of Ashura, which is Known "Nakhl Gardani". In Iran Muharam ceremonies are, perhaps, more widespread and more prevalent than any other type of ceremonies. People associate the word "nakhl" (meaning palm- tree) to Muharram "ceremonies, and this tree is grown in most parts of Iran and it is known by the people who live in the areas that do not have palm-trees. This research sheds light on the "nakhl ceremonies" held in Muharram and touches on the oblational acts and values of these ceremonies, focusing on their cultural and sociological effects.
  • Aiyub Akrami Page 71
    With the gradual development of the grounds of Islamic civilization, the division of science into various disciplines and the classification of branches of knowledge according to their criterion was pursued as one of the fundamental scientific need in the Islamic world. In the Middle Ages there was a traditional specialized type of classification and the perspective of each branch of knowledge and its relationship with other branches became evident, and it is in this way that intellectual and cultural needs of Islamic world were satisfied. Providing an overview of the main kinds of classification and comparing between them, the author points out to the factors and grounds of the various kinds of classification, their strenghts and weeknesses and their course of development. The criteria of classification, such as theosophical and non - theosophicalknowledge, intellectual and shari knowledge, practical and theoretical arts, Arabic or non -Arabic identity of knowlege, etc have been the subject of speculation in this essay.
  • Nasrullah Aqajani Page 89
    The recent decades witnessed a revival of Islam in various political and social aspects, and this revival is often referred to as the "Islamic Awakening Movement". The first front of Islamic awakening of the Sunni Muslims was led by well known figures like Seyyed Jamal, Muhammaad Abdah, Rashid Rida, and by Ikhwan al- Muslimin. Religion and politices, in their view - particularly Seyyed Jamal and Ikhawan al- Mulsim - are intermingled and cannot be separated. The pioneers of Islamic awakening movement think that the materialistic civilization of the west along with the western colonial nature are like a coin with two sides, and so they warned Muslims from being fascinated by the attractiveness of technology and from being affected by effected by the materialistic civilization. Muhammad Abdahs view on this issue is not the same as that of his master - Seyyed Jamal, or that of Ikhwan al - Muslim. the Islamic awakening movement has a very long history and it has had blights over the ages. Therefore, Muslims should enjeyspecial firmness and alertness.
  • Oseyyed Hamid Mowlana Page 111
    In his reflection on the Islamic concepts of government and communication, the author focuses on the process of tabligh (distribution of knowledge) as the main feature of social communication in Islam. He mentions five fundamental Islamic principles and considers them as the concepts that determine the ethical framework of tabligh in Islam. They include among other the concepts tawhid (unity of God), the concept of ilm (knowledge), the meaning of taqwa (fear of God), the process of adl (justice), the notion of ijma (consensus), shura (consulation), the doctrine of amanat (public interest) and the ummat (the large Islamic community). International and cultural communication are among the essential characteristics of Islamic community. In Islam, tabligh is a theory of communication and ethics. In order to be familiar withthis theory, it is necessary to touch on five important principles in Islam: tawhid as a theory which implies the unity, coherence, and harmony betwen all parts of the universe; commanding to the right and prohibiting from the wrong as a doctorine of responsibility, guidance and action; ummah or community - a concept which transcends national borders and political boundaries; taqwa which explains the ethical framework of journalism in Islam; and Amanat which refers to Divine Vicegerency for which human beings alone are fit and none alse can share this honour with them.