فهرست مطالب

معرفت - سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 154، مهر 1389)

ماهنامه معرفت
سال نوزدهم شماره 7 (پیاپی 154، مهر 1389)

  • حقوق
  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 4
  • استاد محمدتقی مصباح صفحه 5
    گرچه از جمله وظایف مهم پیامبران الهی انذار و تبشیر بوده، اما همواره «انذار» بسیار مؤثرتر وکارآمدتر از «تبشیر» است. «ترس» در همه عرصه های زندگی نسبت به «شوق» نیرویی بسیارکارآمدتر می باشد. در خصوص امور معنوی نیز چنین است؛ «ترس» از عقوبت و جهنم بسیارتاثیرگذارتر است از شوق به پاداش های بهشتی.
    برخلاف برخی یافته های علم روان شناسی و توصیه های بعضی متخصصان علوم تربیتی غربی،که به طور مطلق ترس را نکوهش کرده، آن را گناهی بزرگ می دانند، در آموزه های قرآنی ترس نقشیسازنده در زندگی انسان ایفا می کند. در آیات بسیاری بر انگیزه ترس از خدا از طریق یادآوری بلاهاو عذاب ها تاکید شده و مردم از طریق ایجاد بیم و ترس به سوی عمل صالح رهنمون می شوند.
    این نوشتار به تفصیل به موضوع ترس از خدا و نقش سازنده آن در زندگی پرداخته است.
    کلیدواژگان: ترس، ترس از خدا، تبشیر، انذار، خشیت
  • ویژه نامه حقوق
  • قاسم علی صداقت صفحه 15
    این نوشتار به بررسی، شناسایی و حمایت از حقوق شهروندی در برخی ویژگی های فقه اهل بیت علیهم السلام می پردازد. در فقه اهل بیت علیهم السلام نسبت به حقوق شهروندی تاکید فراوان شده است که از جمله آنها، می توان به موارد ذیل اشاره کرد: عقل گرایی فقهی به دور از افراط و تفریط، جواز نقد صحابه و عدم مرجعیت علمی مطلق ایشان در فقه اهل بیت علیهم السلام، نظام اندیشه شیعه و استقلال آن از دولت و حکومت های فاسد، توجه به عدالت در فقه شیعه و عدم مشروعیت حکومت های ظالم و جائر، حجیت سیره ائمه اطهار علیهم السلام در کنار عدم ممنوعیت کتابت احادیث رسول اکرم صلی الله علیه و آله، مفتوح بودن باب اجتهاد در طول تاریخ و مرجعیت علمی اهل بیت علیهم السلام، و فقه سیاسی شیعه.
    کلیدواژگان: فقه اهل بیت (ع)، شناسایی حقوق شهروندی و حمایت از آن، استبداد سیاسی، عقل، عدالت، اجتهاد، مکتب فقهی
  • عبدالحکیم سلیمی صفحه 31
    پراگماتیسم که در فارسی به فلسفه اصالت عمل، عمل گرایی، مصلحت گرایی و سودمندی برگردان می شود، بیانگر اندیشه ای است که در آستانه سده بیستم میلادی در آمریکا شکل گرفت. رویکرد فلسفی پراگماتیستی که نخستین بار توسط سندرس پرس (1878) مطرح و با نام ویلیام جیمز پیوند خورده، جان دیویی، هومز، روسکوپاند و دیگران آن را گسترش داده اند، به آرمان ها و تصورها هیچ اعتنایی ندارد و حقیقت را در آثار عملی آن می جوید. این اندیشه در همه علوم انسانی از جمله در دانش حقوق پیامدهایی دارد. اعتماد افراطی بر حس و تجربه، عینیت حقیقت با مصلحت و تفسیر آن به منفعت، انکار حقایق عینی، نسبی گرایی و اومانیسم افراطی از مهم ترین پیامدهای رویکرد پراگماتیستی است که در حقوق نیز چالش هایی اساسی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: پراگماتیسم، حقیقت، مصلحت، منفعت، نسبی گرایی، ویلیام جیمز
  • رقیه کریمی صفحه 43
    پناهندگی و جست وجو برای یافتن مامنی مناسب برای فرار از خطرات تهدیدکننده، پدیده ای به قدمت تاریخ بشری است. از جمله مباحثی که فقه امامیه و حقوق بین الملل به آن اهتمام ورزیده، مسئله پناهندگی است. وجود احکام و مقررات مفصل راجع به پناهندگی در فقه، اشاره صریح قرآن کریم و روایات اسلامی به حق پناهندگی و اهمیت و تبیین حقوق پناهنده، از جمله دلایل انجام این تحقیق است. در حقوق بین الملل نسبت به رعایت حقوق پناهندگان تاکید شده است. علم رغم وجود این تاکیدات و تشکیل کنوانسیون ها و اتخاذ تدابیر گوناگون در این عرصه، به واسطه فقدان ضمانت اجرایی قوی در این خصوص دولت های پذیرنده پناهنده خود را ملزم به رعایت این مقررات نمی دیدند. در نتیجه، در جهان شاهد تعداد زیادی از انسان های پناهنده هستیم. این مقاله، با رویکرد نظری و اسنادی، ضمن بررسی مبنای پناهندگی در فقه و حقوق بین الملل، حقوق و تکالیف متقابل دولت های پذیرنده و پناهندگان را مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: پناهندگی، امان، بیگانه، آموزه های فقهی، مبانی حقوق بین الملل
  • علیرضا ابراهیمی صفحه 59
    مفهوم مسئولیت بین المللی دولت ابتدا از سوی کمیسیون حقوق بین الملل به صورت طرح پیش نویس وارد ادبیات حقوق بین الملل معاصر گردید. انتساب مسئولیت به رژیم ناقض حقوق بشر، مشروط به داشتن شرایط اولیه تشکیل حکومت نیست. رژیم اشغالگر قدس، بیش از شش دهه است که منطقه خاورمیانه و قدس شریف را به آشوب و جنگ و خون ریزی کشیده است.
    مسئولیت بین المللی رژیم اشغالگر قدس از مفاهیم حداقلی حقوق بین الملل معاصر بوده و ریشه در مبانی فلسفی حقوق بین الملل دارد و با مبانی دینی نیز سازگار است. ضبط اسناد و مدارک جنایات اسرائیل، ضبط عناصر مادی جرایم ارتکاب یافته آنان به شمار می روند و از نظر حقوقی حایز اهمیت است. هدف از این تحقیق، تبیین اهمیت مسئولیت بین المللی رژیم اشغالگر قدس است. برخی تصور می کنند که شرط تحقق مسئولیت بین المللی اسرائیل، شناسایی این رژیم به عنوان دولت مستقل است. در حالی که در این تحقیق این شرط نفی شده و مسئولیت بین المللی اسرائیل به علل متعدد تبیین گردیده است.
    روش مطالعه تحلیلی آماری است. از یافته های مهم پژوهش حاضر، احصا ادله متعدد برای مسئولیت اسرائیل از قبیل مفاهیم: جرائم بین المللی، قواعد آمره بین المللی، تحول مفهوم سنتی حمایت دیپلماتیک به حمایت بین المللی حقوق بشر و شکلی بودن قاعده مراجعه به مقدماتی به محاکم داخلی در ادبیات حقوق بین المللی معاصر است.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، دولت، رژیم اشغالگر قدس، انتفاضه، جرایم بین المللی، دادگاه کیفری بین المللی
  • محمد مهدی صفورایی پاریزی صفحه 69
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی حقوق اعضای خانواده بر اساس منابع دین اسلام و نقش و تاثیر آنها در کارآمدی خانواده انجام شده است. بدین منظور، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، آیات و روایات مربوط به خانواده استخراج و ارائه گردیده اند.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که منابع دینی برای هریک از اعضای خانواده (زن، شوهر، فرزند، پدر و مادر)، حقوقی را وضع، و در مقابل این حقوق، وظایفی نیز برای طرف مقابل معین کرده است. بر اساس منابع دینی، رعایت حق و انجام وظیفه در کنار هم است که تامین کننده کارآمدی خانواده می باشد.
    کلیدواژگان: خانواده، حقوق، کارآمدی، فرزند، زن، شوهر، والدین، اسلام
  • حسین امیری صفحه 83
    زوجین نسبت به یکدیگر حقوقی دارند که رعایت آنها برای داشتن روابط بهتر و زندگی مستحکم ضروری است. دسته ای از آن حقوق، حقوق جنسی است که به سهم خود نقش بسزایی در تداوم زندگی زناشویی دارند. در دین مبین اسلام این حقوق مورد توجه قرار گرفته است. با شناخت صحیح و اجرای این حقوق، می توان ضمن تداوم زندگی زناشویی، به برخی از شبهات مطرح در این زمینه پاسخ داد.
    این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به منابع متعدد اسلامی و همچنین برخی از یافته های علمی به بررسی حقوق جنسی زن و شوهر در اسلام و پاسخ به برخی شبهات مطرح در این زمینه می پردازد.
    یافته های این تحقیق عبارت اند از: 1. حق جنسی هیچ یک از زوجین در اسلام نادیده گرفته نشده است، هریک به تناسب خود حقوق و تکلیفی بر عهده دارند. 2. در مواردی که زن گرم مزاج بوده و بیش از یک بار در چهار ماه نیاز به ارضای جنسی دارد، با استفاده از قاعده لاضرر و قاعده نفی حرج، می توان احتیاطا شوهر را ملزم به ارضا یا طلاق نمود تا زن دچار ضرر و حرج نشود. 3. تحقیقات علمی نیز نشان می دهد که حقوق جنسی تعیین شده در اسلام موافق طبع عمومی زن و مرد می باشد
    کلیدواژگان: حقوق جنسی، زن و شوهر، تفاوت های زن و مرد، گرم مزاجی زن
  • علیرضا شریفی صفحه 97
    برای تحقق عدالت و رعایت بی طرفی قاضی، قانونگذار تمهیدات مختلفی را در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی نموده است. در این زمینه، به عنوان ایراد رد دادرس، حسب بند «د» ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، دادرس نباید سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد، تا بی طرفی قاضی رعایت شده و عدالت حاصل شود. هدف این پژوهش، بررسی شرایط ایراد رد دادرس بر اساس عدم اظهارنظر قبلی دادرس در موضوع دعوی می باشد که با روش تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و توجه ویژه به آراء قضایی و نظریات مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه و... انجام شده است. نتایج حاصله از این پژوهش عبارتند از: عبارت قانونگذار در خصوص «اظهارنظر قبلی» و «موضوع دعوی» برای رسیدگی به عنوان دادرس دارای ابهام می باشد و به نظر می رسد اظهار نظری مشمول منع است که در موضوع حکمی دعوی اتخاذ شده و مؤثر در تصمیم گیری ماهوی باشد.
    کلیدواژگان: دادرس، ایراد رد، موضوع دعوی
  • محمد مهدی حکیمی تهرانی صفحه 109
    این مقاله به بررسی و تحلیل توقیف اموال غیرمنقول و عواید، منافع و محصول املاک غیرمنقول، پرداخته و جوانب گوناگون آن را بررسی نموده است. قانون آیین دادرسی مدنی، توقیف اموال، اعماز منقول و غیرمنقول و صورت برداری و ارزیابی و حفظ اموال توقیف شده و توقیف حقوق استخدامی خوانده و اموال منقول وی را که نزد شخص ثالث موجود است به قانون اجرای احکام مدنی ارجاع داده است. بنابراین توقیف اموال، منقول و غیرمنقول، باید مطابق مقررات قانون اجرای احکام مدنی صورت بگیرد.
    این مقاله با رویکرد نظری و روش تحلیلی و تطبیقی بر حقوق و قوانین موضوعه، بخصوص قانون اجرای احکام مدنی و آیین نامه جدید اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا (مصوب 11/6/1387) و با هدف شناسایی و روشن ساختن تمامی جوانب توقیف اموال غیرمنقول در قوانین جدید فعلی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: اموال غیر منقول، ملک ثبت شده، منافع و عواید، صورت برداری
  • وحید مهدوی راد صفحه 127
    قانون مجازات اسلامی طی مواد 267، 549 و 551 به جرم انگاری بزه فراری دادن محکومان به قصاص نفس پرداخته است. این مواد، تنها به مسئولیت تحویل قاتل از سوی عامل فرار و در صورت تحویل ندادن، به حبس وی اشاره کرده است. همچنین اگر تحویل ندادن تا فوت قاتل یا طبق ماده 267 به تعذر تحویل و طبق ماده های 549 و 551 به امتناع تحویل منتهی شود، فراری دهنده مکلف به پرداخت دیه است. در حالی که به حقوق اولیای دم و عاملان فرار به صورت خاص، چه در زمان الزام به تحویل و چه پس از دریافت دیه توجهی نداشته است. این مقاله با رویکرد نظری و اسنادی و با مراجعه به منابع معتبر فقهی، و تحلیل و بیان خلاهای موجود در این مواد، در تلاش است تا نظر مقنن را برای اصلاح مواد مربوط جلب نماید.
    کلیدواژگان: جرم فراری دادن، محکوم به قصاص، عامل فرار، اولیای دم، خلاء های قانونی
  • صفحه 143
|
  • Muhammad Taqimesbah Page 5
    Although one of the important duties of prophets has been warning and annunciation, warning has always been more effective than annunciation. Fear is a more efficient force than encouragement in all spheres of human's life. This is also the case for spiritual affairs. Fearing punishment of the hell is much more effective than glad tidings, encouragement and reward.Contrary to findings of psychology which have absolutely reproached fear, regarding it as a great sin, Quranic teachings regards a positive role for fear in human's life. In many Quranic verses, the motivations of fearing God have been stressed through mentioning afflictions and punishments, and the people are guided towards God Almighty through fear and alarm.
  • Qasem Ali Sedaqat Page 15
    The present paper deals with investigating, identifying and supporting civil rights as some of the features of the jurisprudence of the Prophet's Household. In the jurisprudence of the Prophet's Household, civil rights have been greatly stressed; the following instances are some of them:a) Jurisprudential rationalism far from any extremism or negligence;b) Legitimacy of criticizing the Prophet's companions, and attaching no absolute scientific authority to them in the jurisprudence of the Prophet's Household;c) The Shiite thought system and its independence from the corrupted governments;d) Concern for justice in Shiite jurisprudence and illegitimacy of oppressive governments;e) Authoritativeness of Imam's way of life with no ban on writing down the Prophet's sayings;f) Openness of Legal Reasoning throughout history and the scientific authority of the Prophet's Household; and g) Shiite political jurisprudence.
  • Abdul Hakim Salimi Page 31
    Pragmatism refers to a thought formed on the eve of twentieth century in America. The pragmatic philosophical approach, linked to the name of William James, and extended by John Dewey, Holmes, Roscoe Pound and others, pays no attention to ideals and conceptions, and searches for truth in their practical outcomes. This thought has some consequences in all human sciences, including law. The followings are among the most important consequences of pragmatic approach, which has posed some basic challenges in law as well: excessive reliance on sense and experiment, identity of truth with expediency and giving a beneficial interpretation of it, denial of objective truths, relativism and excessive humanism. The present study uses a theoretical approach and a documentary study method.
  • Ruqayyiakarimi Page 43
    Asylum and seeking a proper covert to flee the threatening dangers is as old as human history. It is also among the topics discussed in Imami jurisprudence and international law. The following reasons are among the reasons for conducting the present research: detailed precepts and rules about asylum in jurisprudence, clear reference in the holy Quran and Islamic traditions to the right to asylum, and the importance of the refugee's rights. In international law, the refugee's rights have been emphasized. Despite these accentuations, formation of conventions, and taking various measures in this regard, the states receiving the refugees do not feel bound to observing these rules due to lack of any strong executive guarantees. Consequently, we see many refugees in the world. This article uses a theoretical and documentary approach to investigate the basis of asylum in jurisprudence and international law, and discuss the mutual rights and duties of the refugees and the states receiving them.
  • Ali Reza Ibrahimi Page 59
    The International Law Commission introduced the concept of state's international responsibility into the modern literature of international law as a draft. Attributing responsibility to a state that violates human rights is not contingent upon having the primary conditions of establishing a government. The usurper state of Israel has been the cause for tumult, war and bloodshed in the Middle East and the holy city of Quds for more than six decades. International responsibility of Israel is among the minimal concepts of the modern international law and originates from philosophical bases of international law, and is consistent with religious bases as well. Recording the evidences and documents of crimes of Israel is considered as recording the material elements of the crime committed, and is legally important. The present article uses a theoretical approach and investigates the documents to deal with the Israel's international responsibility.
  • Muhammad Mahdi Safuraieparizi Page 69
    The present article aims at identifying the rights of family members based on Islamic sources and their role in efficiency of family. To do so, it uses a descriptive-analytical method to extract and present the verses and traditions related to family. The obtained results show that religious sources have defined rights for each of the family members (wife, husband, children, parents), and have stated some duties for other members in return for those rights. According to religious sources, observing the rights of others and performing one's duty, together, lead to family efficiency. KEY WORDS: A Jurisprudential Study of Sexual Rights of Wife and Husband in Islam
  • Hussein Amiri Page 83
    Couples have some mutual rights the observance of which is necessary for a better relationship and a more stable conjugal life. A group of these rights is composed of sexual rights, which have a considerable role in persistence of conjugal life. In Islam, these rights have been paid attention to. By identifying these rights properly and observing them, we may experience a more stable conjugal life while answering some questions posed in this regard. The present article uses a descriptive-analytical method, and refers to numerous Islamic sources as well as some scientific findings to investigate the sexual rights of couples in Islam, and answer some questions posed in this regard. The findings of the study are as follows:1. None of the spouse's sexual rights has been ignored in Islam, and each of them has their proper duties and rights;2. In cases where the wife is sexually hot, needing more than one instance of sexual satisfaction in a four-months-period, the husband may be obliged – according to the principles of 'no harm's and 'no impediment's – to satisfy his wife or divorce her so that she would suffer no harm or impediment;3. Scientific researches also prove that the sexual rights defined in Islam are consistent with general nature of men and women.
  • Ali Reza Sharifi Page 97
    For the justice to be realized or a judge to observe impartiality, the legislator has provided different arrangements in the Civil Procedure Law. In this regard, as the objection of rejecting a judge, according to the paragraph 'd' of clause no. 91 in the procedure law of Public courts and Revolution courts in civil affairs, the judge could not have pronounced any judgments as the judge, arbiter or expert on the subject of action. In this way, the impartiality of the judge would be realized, and justice would too. This study aims at investigating the conditions for rejecting a judge based on his lack of pronouncement on the subject of action. It has used analytical method and library sources and taken into consideration judicial verdicts as well as deliberative opinions of legal office of the Judiciary. The followings are the results obtained: the phrases 'previous pronouncement' and 'the subject of action' are ambiguous as to considering a case qua a judge, and a pronouncement is seemingly liable to prohibition only if it is pronounced in the edictal subject of the action and is effective in the substantive decision-making.
  • Muhammad Mahdi Hakimitehrani Page 109
    The present article deals with an investigation and analysis of confiscating immovable properties and the related earnings, profits and products, as well as its various related aspects. Civil Procedure Law has referred to the law of execution of civil Judgments the confiscation of properties, both movable and immovable, as well as counting, evaluating and preserving the confiscated properties, and confiscating the defendant's employment rights and his immovable properties available to the third party. Therefore, confiscation of movable and immovable properties must be conducted according to the rules of executing civil judgments. The present article uses a theoretical approach and an analytical and comparative method for studying positive laws and rules, especially the law of executing civil judgments and the new bylaw of executing the contents of enforceable official documents (enacted on Shahrivar 11, 1387). The article aims at identifying and clarifying all aspects of confiscating immovable properties in newly enacted laws.
  • Vahidmahdawi Rad Page 127
    The Islamic Criminal Law, in its clauses number 267, 549, and 551, deals with regarding as a crime the fact of helping those sentenced to retaliation to flee. These clauses only state that the agent helping the murderer to flee has the duty to surrender the murderer; otherwise, he would be imprisoned. Besides, if refraining from surrendering the murderer lasts up to his death or – as the clause no. 267 states – leads to impossibility of surrender, or – as the clauses nos. 549 and 551 state – to the refusal to surrender, the agent would be liable to paying the blood money. This is so while these clauses do not particularly deal with the rights of blood avengers and those who help the murderer to flee, whether in the time of liability to surrender the murderer or after receiving the blood money. Aiming at winning the legislator's opinion to change the abovementioned clauses, the present article uses a theoretical and documentary approach, refers to authentic jurisprudential sources, and analyzes and states the gaps existing in those clauses.