فهرست مطالب

معرفت - سال نوزدهم شماره 8 (پیاپی 155، آبان 1389)

ماهنامه معرفت
سال نوزدهم شماره 8 (پیاپی 155، آبان 1389)

  • علوم انسانی
  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 4
  • استاد محمدتقی مصباح صفحه 5
    خوف و رجاء در آموزه های دینی همواره مقارن و در کنار یکدیگر آمده است. خوف و ترس از عذاب الهی به عنوان یک سازوکار تنبیهی و رجا و امید به رحمت لایزال الهی به عنوان یک سازوکار تشویقی، همواره سوق دهنده انسان به سوی رحمت و مغفرت الهی بوده است.
    در آموزه های دینی و از جمله در ادعیه و به ویژه در مناجات «خمس عشر» برای نیل به رحمت بی پایان الهی، بر توبه و انابه تاکید فراوان شده است. اولیای الهی علی رغم منزلت بالا و جایگاه رفیعی که نزد خدای متعال دارند، همواره از فرجام و عاقبت خویش اظهار نگرانی می کردند. مطیع و فرمانبردار الهی و در همه حالات ادب گفت وگو را با معبود خویش مراعات می کردند. این مقال شرحی است بر مناجات خمس عشر توسط استاد
    کلیدواژگان: رحمت، مغفرت، فرجام خوش، توبه، خوف و رجاء
  • حبیب کارکن بیرق صفحه 11
    دنیای مدرن معاصر، دنیایی است بسیار پیچیده و مرموز. «انسان مدرن»، نتیجه تجارب چند قرن گذشته است که به صورت انسان معاصر ظهور یافته است. انسان معاصر، دچار بحران ها و معضلات بسیاری است که از جمله آنها می توان به بحران هویت، مشکلات زیست محیطی، مسائل اخلاقی، نهیلیسم و پوچی اشاره کرد. راه برون رفت از این مشکلات چیست؟ به اعتقاد نگارنده این مقاله، همه این مشکلات و مسائل، حاصل بریدن انسان معاصر از آسمان و جدایی از مابعدالطبیعه، و چاره کار به دست حکمت متعالیه به منزله یکی از برترین مکاتب مابعدالطبیعی است. با بهره گیری از این مکتب، زندگی معنا می گیرد؛ انسان از پوچی و بی معنا پنداشتن زندگی رهایی می یابد و در پی آن، سایر معضلات نیز حل می شود.
    کلیدواژگان: انسان مدرن، فناوری، مدرنیسم، حکمت متعالیه، نفس، علیت
  • عبدالله فتحی صفحه 27
    مباحث علم النفس فلسفی در میان سایر مسائل فلسفی جایگاه ویژه ای دارد که اهمیت آن با توجه به نتایجی که در سایر حوزه های فلسفی و اعتقادی دارد بر هیچ کس پوشیده نیست. ارسطو، ابن سینا و دکارت در این میان به نحوی و هرکدام در برهه ای انسان شناسی فلسفی را متحول ساخته و پاسخ هایی که هریک به پرسش های علم النفس فلسفی داده اند تاکنون محور بحث های فلسفه در این حوزه بوده است.
    ما در این مقاله برآنیم که در سیری کتابخانه ای در آراء سه تن از بزرگ ترین فلاسفه تاریخ به تفسیر و تبیین مهم ترین مواضع ارسطو، ابن سینا و دکارت در این بحث همچون روش تحقیق در علم النفس فلسفی، چیستی نفس، رابطه نفس و بدن، احوال نفسانی و خلود نفس بنشینیم
    کلیدواژگان: نفس، کمال اول، جسم طبیعی، جسم آلی، ماده، صورت، جوهر، عقل فعال، عقل منفعل
  • هادی موسوی صفحه 43
    مسئله نفس و بدن در فلسفه ملاصدرا، با توجه به اصول و ادله وی، تبیین بسیار مهمی دارد. در عبارات ملاصدرا، از روح بخاری که به عنوان نظریه ای علمی در گذشته رواج داشته در تبیین رابطه نفس و بدن فراوان استفاده شده است. وجود روح بخاری را نمی توان از مبانی و ادله ملاصدرا استخراج کرد؛ بلکه به کارگیری آن بیشتر در توضیحات غیراستدلالی وی در مورد نحوه رابطه نفس و بدن دیده می شود؛ زیرا روح بخاری را با توجه به شواهد موجود که از جمله آنها نظریه جسمانیه الحدوث و روحانیه البقا بودن نفس و حرکت جوهری اشتدادی نفس است، نمی توان به عنوان موجودی مستقل غیر از مرتبه ای از مراتب نفس به اثبات رساند؛ چنان که حذف آن به استدلال های ملاصدرا خللی وارد نمی کند. بنابراین، روح بخاری به عنوان نظریه علمی نقشی جز تعیین مصداق در تبیین مسئله نفس و بدن ندارد. این تعیین مصداق به گونه ای است که با حذف آن، ایرادی به اصل نظریه وارد نخواهد شد
    کلیدواژگان: روح بخاری، مسئله نفس و بدن، ملاصدرا، طبیعیات، جسمانیه الحدوث، روحانیه البقا
  • مرتضی رضایی صفحه 57
    بساطت ذات واجب که در فلسفه با همین نام، و در کلام با نام «توحید احدی» از آن یاد می شود از مباحث مهم الهیات بالمعنی الاخص است. نفی ترکیب از ذات الهی، به ویژه ترکیب از اجزای خارجی (اعم از اجزای مقداری و ماده و صورت) و اجزای حدی، مدعای این مقاله است که با تبیین دلایل ابن سینا، اثبات خواهد شد.
    روش پژوهش حاضر توصیفی و مبتنی بر آثار ابن سینا و گاه، شارحان اوست. ابن سینا سه دلیل برای اثبات مدعا اقامه می کند؛ در یکی از دلایل، اجزای خارجی و در دو دلیل دیگر، اجزای حدی و ماهیت را از واجب نفی می کند، که با این نفی، انواع مختلفی از ترکیب نفی می شود.
    کلیدواژگان: انواع ترکیب، بساطت، بساطت ذات، اجزای خارجی، اجزای کمی، اجزای حدی
  • نفیسه اهل سرمدی صفحه 69
    عالم مثال، عالمی روحانی است که از جواهر نورانی تشکیل شده است. این جواهر از طرفی به جسمانیات شبیهند و از طرفی به مجردات. از این رو، این عالم را عالم تروح اجساد و تجسد ارواح نام نهاده اند. انسان با قوه خیال خود، قادر به برقراری ارتباط با این حضرت وجودی است.
    خیال در آثار ابن عربی به معانی متعددی به کار می رود که از آن جمله است: ماسوی الله ، مقام احدیت، مقام واحدیت، عالمی واسطه میان مادیات و مجردات، و قوه ادراکی خاصی که در انسان موجود است. این نوشتار با رویکرد تحلیلی در پی یافتن جامع مشترکی در میان معانی مذکور است و سرانجام با رسیدن به کلیدواژه «تجلی» خود را در رسیدن به این هدف موفق می یابد.
    کلیدواژگان: خیال، عالم مثال، تجلی، تخیل، برزخ، قوس نزول و صعود
  • احمد محمدی صفحه 81
    تفکر عقلی و فلسفی در اثبات وجود خدا و فهم اساسی ترین معارف دین نقشی بی بدیل و تعیین کننده دارد. موضوعات اساسی دین، مثل اثبات وجود خدای متعال و ضرورت نبوت و مشتمل بودن دین بر معارفی که برای رسیدن انسان به سعادت و کمال ضرورت دارد، از جمله مسائلی هستند که عقل مستقلا به آنها پی می برد و تمام آنها، تنها از راه عقل اثبات می شوند. بنابراین، شناخت عقلی و فلسفی یگانه پشتوانه اساسی ترین معارف دین است، به گونه ای که بدون استدلال های عقلی و فلسفی بخش اصلی دین از دفاع عقلی بی بهره می ماند. بر همین اساس قرآن مردم را به تفکر و تعقل فرامی خواند. این فراخوانی، ابتنای معارف دین را بر استدلال های عقلی و فلسفی تایید می کند. بر این اساس ادعای مذهب تفکیک مبنی بر اینکه شناخت معارف دین مبتنی بر فطرت است و از تفکر و استدلال های عقلی و فلسفی بی نیاز هستیم، سست و ناصواب است.
    کلیدواژگان: استدلال های فلسفی، گزاره های برون دینی، گزاره های درون دینی، مذهب تفکیک، معرفت
  • غلامرضا ابراهیمی مقدم صفحه 93
    در فلسفه اسلامی مراتب تصورات را بر اساس میزان تجرید از ماده و عوارض آن و یا به میزان برخورداری از سعه وجودی، به چهار مرحله تقسیم کرده اند: حسی، خیالی، وهمی و عقلی. ویژگی مشترک سه مرحله اول، جزئی بودن و ویژگی مرحله چهارم کلی بودن است.
    آن گاه از «معرفت» سخن می گوییم، تصدیق و رکن اصلی آن (حکم)، به ذهن متبادر می شود. اما با اندکی تامل خواهیم یافت که خود تصدیق، متوقف بر تصورات یا همان مفاهیم است. بخشی از بار ایجاد معرفت را مفاهیم به عهده دارند، ولی هیچ مفهومی متضمن حکم به ثبوت یا نفی نمی باشد. مفاهیم فقط از محکی خود حکایت می کنند و راجع به وجود و عدم مصادیق خود هیچ حکمی ندارند.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری و با هدف شناسایی اقسام مفاهیم و ارائه تصویری روشن و متمایز برای هریک از آنهاست.
    کلیدواژگان: مفهوم، تصور، ادراک، تصور جزئی، تصور کلی، تصور عقلی، تصور حسی، تصور وهمی، تصور خیالی
  • سید محمدهادی موسوی رکنی، حسین زارعی سمنگان صفحه 105

    در اواخر قرن نوزدهم، برای پایان بخشیدن به نزاع طولانی میان تجربه گرایان و عقل گرایان، تفکری با بهره وری از هر دو مشرب و با تکیه بر حضور و ظهور عملی فلسفه در زندگی و تاثیر متقابل و مستقیم آن بر زندگی این جهانی پا به عرصه وجود گذاشت که «پراگماتیسم» نامیده می شود. در میان بزرگان این نحله فکری، ویلیام جیمز حق بزرگی بر گردن پراگماتیسم دارد. جیمز بر آن بود تا با هدایت صدق و معرفت به سوی سودمندی عملی، آشتی را به ساحت تجربه و تجرید آورد که به راستی، در این زمینه، بسیار موفق بود. وی کوشید با ملاک «سودمندی عملی» برای صدق و کذب گزاره ها، معرفت را به حوزه عمل و تجربه آورد. البته، او در این راه به عدم قطعیت همیشگی همه حقایق تن داد. این مقاله با رویکرد نظری در پی تبیین چندوچون این مسئله است.

    کلیدواژگان: صدق و کذب، پراگماتیسم، سودمندی، حقیقت، ویلیام جیمز
  • حمیدرضا ورکشی صفحه 111
    دیوید هیوم از برجسته ترین فیلسوفان تجربه گرای غرب است که با تقسیم ادراکات به انطباعات و تصورات، تجربه حسی را منبع اصلی کسب معرفت قابل اطمینان دانست. دیدگاه هیوم در این خصوص گرانیکاه نظریه او در معرفت است و در سایر تعالیم فلسفی او تاثیر اساسی دارد؛ نظیر رای او در باب علیت، که موجب شهرت وی در فلسفه است. همچنین آرای او درباره جوهر جسمانی و نفس و مفاهیم کلی و در نهایت علم مابعدالطبیعه. بر همین نظریه مبتنی است. آرا و اندیشه های هیوم تاثیر شگرفی بر فلسفه و معرفت شناسی در غرب داشته است. این نوشتار با رویکرد نظری، به نقد و بررسی دیدگاه او درباره ادراکات می پردازد.
    کلیدواژگان: هیوم، ادراکات، انطباعات، تصورات، جوهر، نفس، علیت
  • صفحه 131
|
  • Professor Muhammad Taqi Mesbah Page 5
    In religious teachings, fear and hope have always been concomitant and abreast. Fearing God's punishment, as a punitive mechanism, and hoping God's infinite mercy, as an encouraging mechanism, have always been driving man towards divine mercy and forgiveness.In religious teachings, seeking good fate has always been stressed and encouraged in prayers and supplications. God's obedient and dutiful servants are always in a state of fear and hope, hoping divine forgiveness and His infinite mercy, seeking good fate in this world and the hereafter for themselves. Many of the prayers transmitted from the Imams stress the same thing. The present article states the ways to achieve infinite divine mercy.
  • Habib Karkon Bayraq Page 11
    The contemporary modern world is a very complicated and mysterious one. The 'modern human' is the result of centuries-long experiences, emerged in the form of modern human. Modern human is afflicted with many crises and predicaments; among them are the followings: identity crisis, environmental problems, moral problems, nihilism, etc. What is the way out? In the writer's view, all these problems and difficulties are resulted from human's separation from celestial and metaphysical existence, and the solution is in the hands of transcendental theosophy as one of the top metaphysical schools. Making use of this school, life would be meaningful, man would be free from considering life as null and meaningless, and other problems would be solved as the result
  • Abdullah Fathi Page 27
    The discussions of philosophical psychology enjoy a special status among philosophical discussions, and their importance is generally accepted due to their implications in other philosophical and doctrinal disciplines. On the other hand, among the philosophers, we may name some who have virtually been pioneers of psychological discussions.The present article uses an analytical and documentary approach with a careful survey of viewpoints presented by three of the most important philosophers in history, i.e. Aristotle, Avicenna, and Descartes; in this way, it investigates some of the most fundamental discussions of psychology.
  • Hadi Musavi Page 43
    The discussion of Soul and body in Mulla Sadra's philosophy is considerably explained in view of his principles and arguments. In Mulla Sadra's phrases, 'steamy spirit' is much used – as a popular scientific theory in the past – to explain the relationship between soul and body. The existence of steamy spirit cannot be inferred from Mulla Sadra's principles; rather, he uses it in his non-argumentative explanations on the relationship between soul and body. This is because steamy spirit cannot be proved as an independent existence other than an stage of the soul, using the existing evidences including the theory of the soul's being 'corporeally contingent' and 'spiritually eternal' as well as 'intense substantial motion'. Removing this idea would not cause any impairment in Mulla Sadra's principles. Therefore, the application of steamy spirit as a scientific theory plays no role except for determining the instances in explaining the question of soul and body. This determination of instances is such that removing it would cause no defect to the theory itself.
  • Murteza Rezaie Page 57
    Simplicity of the essence of necessary being, referred to as such in philosophy and called 'absolute unity' in theology, is among important discussions in theology per se. the present article claims a negation of composition in divine essence, especially its being composed of external elements including quantitative elements as well as matter and form, and elements of limitation. This is proved by explaining Avicenna's arguments. The research method in the present study is descriptive based on Avicenna's works and sometimes those of his expositors. Avicenna puts forward three reasons to prove his claim. In one of them, he negates external elements, and in the two others, the elements of limitation and essence in necessary being are negated; thus, various types of compositions are negated through this negation.
  • Nafisa Ahl Sarmadi Page 69
    The world of archetypal images (mithals) is a spiritual world composed of luminous substances. These substances are, on the one hand, similar to physical substances, and on the other hand, to abstract beings. Therefore, it is called the world of spiritualization of bodies and materialization of spirits. Human is able to contact this stage of existence with his faculty of imagination. The term khiyal ('image') is used in a variety of senses in Ibn Arabi's works, among which are the followings: all other than God, the status of Unity, the status of Uniqueness, a intermediary world between matters and abstractions, and the special perceptive faculty existing in human. The present paper uses an analytical approach to seek a comprehensive meaning among all these different meanings, succeeding in that by finding the key word tajalli ('manifestation').
  • Ahmad Muhammadi Page 81
    Using rational and philosophical thinking plays a unique and determining role in proving God's existence and understanding the most basic religious knowledge. Recognizing the basic part of religion, such as proving the existence of Almighty God and the necessity of prophethood and religion's inclusion of pieces of knowledge necessary for human's achieving felicity and perfection are among subjects available to the reason per se; all of them are provable just by reason. Therefore, rational and philosophical recognition are the only support for the most fundamental religious knowledge. Thus, without rational and philosophical reasoning, the main part of religion is deprived of intellectual defense. For this reason, the Holy Quran invites people to thinking and reasoning; this would also support basing religious knowledge on rational and philosophical reasoning. Accordingly, the separatist claim that 'recognizing religious knowledge is based on human nature and needless of rational and philosophical reasoning' is a baseless and wrong claim that cannot be proved.
  • Gholam Reza Ibrahimi Page 93
    In Islamic philosophy, various degrees of notions, based on the degree of abstractness from matter and its accidents or based on enjoying existential expansion, are divided into four stages: sensuous, imaginary, fictional, rational. The common feature of the three first stages is their being specific, and the feature of the fourth stage is its being general. Whenever we speak of 'knowledge', its primary assertion and its main pillar, i.e. decree (hukm) come to mind. However, upon contemplation, we will find that assertion itself is dependent on notions or concepts. Concepts are partly responsible for creation of knowledge; however, no concept implies a decree as to the affirmation or negation. Concepts just show their own strength and do not judge on the existence or nonexistence of their instances.The present article uses an analytical and theoretical approach, aiming at identifying various types of concepts and presenting a vivid and distinctive picture for each.
  • Sayyid Muhammad Hadi Musavi Rukni, Hussein Zareie Samangan Page 105

    In the late 19th century, to end the conflict between empiricists and rationalists, a thought called 'pragmatism' emerged using both schools (empiricism and rationalism) and based on practical presence of philosophy in life and its direct and mutual influence on worldly life. Among the great men of this line of thought, pragmatism owes much to William James. James wanted to direct truth and knowledge towards practical utility, thereby bringing reconciliation to the realm of experience and abstraction; and he was verily successful in this regard. He attempted to use 'practical utility' as a criterion for truthfulness or falsity of propositions, bringing knowledge to the sphere of action and experience. Of course, he accepted not all facts are certain for all. The present article uses a theoretical approach in seeking certainty for this matter.

  • Hamid Reza Varkeshi Page 111
    David Hume is one of the most prominent empiricist western philosophers, who regarded perceptions as dividable into dispositions and imaginations, considering sensuous experience as the main source of acquiring reliable knowledge. Hume's view in this regard is the point of gravity of his theory on knowledge, which is especially effective in other philosophical teachings presented by him; it is similar to his opinion on causality, which has led to his fame in philosophy. Similarly, his views on corporeal substance, soul, general concepts, and metaphysics are all based on this theory. Hume's views and thoughts have had a dramatic effect on philosophy and epistemology in the west. The present article uses a theoretical approach to put forward his view and his opinions affected by this view, dealing with a review and investigation of him as the final point.