فهرست مطالب

معرفت - سال نوزدهم شماره 12 (پیاپی 159، اسفند 1389)

ماهنامه معرفت
سال نوزدهم شماره 12 (پیاپی 159، اسفند 1389)

  • فلسفه
  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    انسان مومن همواره باید دارای امید صادق باشد: از یک سو، امید و یقین به الطاف الهی و خیر اوداشته باشد و از سوی دیگر همه همت و تلاش خویش را برای نیل بدان به کار گیرد. هرچنددرخواست آمرزش گناهان و نجات از عذاب الهی از خدای متعال باید برای ما مهم باشد، اما ایننباید همه مقصود ما باشد. از این رو، باور به اینکه توجه خاص الهی شامل حال بندگان مومنخداست و نیز این نکته که مقام بندگی و عبودیت بالاترین مرتبه کمال است، اقتضا می کند هرگز بهدرخواست های ناچیز دنیایی بسنده نکنیم.
    این نوشتار، باور به نظام حکیمانه الهی و نقش آن در اطمینان قلبی و آرامش روانی را به بحثگذاشته و کارکرد آن را در هدایت و رستگاری و نیز تحمل مصائب توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: ایمان، اعتماد قلبی، باور، مقام بندگی، نظام حکیمانه الهی، یقین، مومن، دعا
  • ویژه نامه فلسفه
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 15
    سقراط نامی است که با حکمت پیوند جاودانی یافته است. در اهمیت سقراط همین بس که او استادمحبوب افلاطون است. افلاطون کسی است که فیلسوفی همچون وایتهد درباره اش می گوید: تمامیفلسفه غرب چیزی جز تعلیقاتی بر فلسفه او نیست. ارسطو نیز که به «فیلسوف مطلق» شهرت دارد وفلسفه اسلامی و غربی وامدار اویند، شاگرد باواسطه سقراط است. جایگاه سقراط در حکمت وفضیلت تا جایی است که برخی او را پیامبر پنداشته اند. اینکه سقراط آموزگار فرزانگی است، قولیاست که جملگی برآنند.
    هدف این پژوهش اجمالی، آگاهی از حیات و آشنایی با شیوه تفکر سقراطی و نقش او درگسترش فرزانگی است. با تامل در آثار بر جای مانده حاوی حکمت سقراطی و تحلیل آنها، خواهیمیافت که سقراط فقط مرد اندیشه نبود، بلکه حکمت و فضیلت را به عنوان عناصر جدایی ناپذیر دروجود خویش جمع کرده بود. او با ابداع روش استقرایی ویژه اش و جست وجوی خستگی ناپذیرشدر نیل به ذات و حقیقت اشیا، تفکر فلسفی را در مسیر راستینش قرار داد.
    کلیدواژگان: سقراط، حکمت، استقرا، تعریف، دیالکتیک، معرفت، فضیلت
  • غلامرضا رحمانی صفحه 25
    اسفار اربعه از جمله مسائلی است که هم در عرفان و هم در فلسفه متعالیه مطرح است. عرفا معتقدندکه سالک با به کار بستن روش عارفانه، چهار سفر انجام می دهد. فلاسفه الهی نیز مباحث فلسفی را ازنوع سفر فکری و عقلی می دانند. از این رو، ملاصدرا مسائل فلسفه را با اعتبار اینکه فکر نوعیسلوک است، ولی ذهنی، در قالب اسفار اربعه طراحی می نماید. عرفان با فلسفه الهی وجه مشترکیدارد و وجوه اختلافی، وجه مشترک این است که هدف هر دو معرفه الله است.
    هدف مقاله حاضر تبیین و تحلیل سفر معنوی از منظر عرفانی و فلسفی است. این مقاله با تکیهبر دیدگاه های اندیشمندانی همچون فلوطین، غزالی، ابن عربی، و ملاصدرا، به بیان وجوه اشتراک واختلاف در مسئله مزبور پرداخته است
    کلیدواژگان: سفر عقلی، سفر معنوی، اسفار اربعه، فلوطین، ملاصدرا
  • فهیمه نیکخواه صفحه 35
    اثبات واجب الوجود و امکان و چگونگی شناخت او، از اهم مسائل فلسفه است. در میان براهینمتعددی که برای اثبات واجب از سوی متفکران ارائه شده، برهان صدیقین از براهین پرسابقه ومشهور به شمار می رود. در تاریخ فلسفه اسلامی، اولین کسی که این برهان را ارائه داد، ابن سینا بودو پس از او فلاسفه بسیاری به آن پرداختند و هریک تلاش کردند تا تقریر دیگری از برهان صدیقینارائه دهند. از این رو، آشنایی با روش خداشناسی فلسفی ابن سینا، از اصلی ترین اهداف طرح اینمسئله است؛ چراکه توجه به الگوی خداشناسی متقدمان، تجربه تاریخی بسیار گران قدری را دراختیار ما می گذارد و نیز در گشودن راه کاری مناسب برای برخی از مشکلات فلسفی امروز پیرامونمسئله خداشناسی مفید خواهد بود.
    این مقاله می کوشد تا براساس روش کتابخانه ای، مبادی برهان ابن سینا را از آثار فلسفی اواستخراج و تصویر روشنی از «برهان صدیقین ابن سینا» ارائه دهد تا بدین وسیله، این برهان را درجایگاه اصلی و شایسته اش قرار دهد.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، ابن سینا، اثبات واجب، علت، واجب و امکان
  • عباس بخشنده بالی صفحه 49
    در قلمرو فلسفه و حکمت اسلامی، دیدگاه ها و مکتب هایی شکل گرفتند تا زمینه را برای شکوفایی آنفراهم کنند. با توجه به منابع محدود و پیچیده، بزرگانی نظیر کندی، فارابی و دیگران گام های مقدماتی رادر سیر فلسفه اسلامی برداشتند تا اینکه ابن سینا مشرب فلسفی مشا را تدوین کرد. دومین مکتبتاثیرگذار در جهت کمال فلسفه اسلامی به واسطه شهاب الدین سهروردی در قرن ششم هجری قمری و بانام «حکمت اشراق» پایه گذاری می شود. ویژگی مهم و آشکار این مکتب، هماهنگی میان آموزه هایغرب و شرق است. وی با مطالعه عمیق تعالیم قرآن شریف، روایات اسلامی، فلسفه مشا، فلسفه یونانباستان، فلسفه ایران باستان، عرفان اسلامی و غیر اینها، به نوآوری پرداخته و فلسفه خود را بنیاد نهاد.
    هدف پژوهش، کاوش در مکاتب و آموزه هایی است که شیخ اشراق نظام فلسفی خود را بر پایه آنهاشکل داد. حاصل این پژوهش این است که شیخ اشراق با کنجکاوی در میان مکاتب گوناگون،آموزه هایی اشراقی را یافت و توانست مکتب فلسفی هماهنگ و در عین حال متفاوت با آنچه در فلسفهمشایی وجود داشت، بنا کرده و گامی تاثیرگذار در جهت شکوفایی فلسفه اسلامی بردارد.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، نظام نوری، هرمس، اران باستان، یونان باستان، فلسفه مشا، عرفان اسلامی
  • مرتضی روحانی راوری صفحه 63
    «انسان» از دیرباز مورد توجه اندیشمندان بوده و موجب به وجود آمدن علوم مختلفی شده است.این علوم در طول تاریخ دچار تطورات و دگرگونی هایی شده اند. علم النفس سنتی و مردم شناسیمدرن، دو دانش با دو رویکرد کاملا متفاوت ناظر به همین مسئله هستند. اما شکاف محتوایی بیناین دو دانش، به صورت ناگهانی به وجود نیامده، بلکه در دوران روشنگری هم جهت با انقلابکپرنیکی در ساحت فلسفه تغییراتی نیز در روش شناخت انسان نیز به وجود آمد که می توان نمونهبارز آن را در کتاب «انسان شناسی از منظری پراگماتیک» دید.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری در پی مقایسه انسان شناسی کانت و ارسطو است. حاصلآنکه کانت در انسان شناسی سعی در تبیین طبیعت انسان از نگاهی پراگماتیک دارد و طبیعت انسانرا به وجوه اجتماعی آن، مانند تمدن، جامعه پذیری، تربیت و... گره زده و می کوشد تبیین جامعی ازوجوه فردی و جمعی انسان ارائه دهد. رویه کانت بر خلاف سنت علم النفسی، به هیچ وجهذات گرایانه نبوده و دقیقا مرحله واسطی بین این سنت و علوم انسانی مدرن به حساب می آید.
    کلیدواژگان: انسان شناسی پراگماتیک، زمینه های طبعی، طبیعت انسانی، علم النفس
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحه 79
    یکی از مسائل بنیادین در عرفان عملی، «معرفت شهودی نفس» می باشد. فیلسوفان و عرفا از دیربازموضوع معرفت نفس را در کانون توجهات و تاملات خویش قرار داده اند. شاید بتوان ریشه های اینمبحث را در آثار سقراط جست وجو نمود. وی بر این جمله بسیار تاکید داشت که «خود را بشناس».فیلسوفان پس از او، از ارسطو گرفته تا فارابی، ابن سینا، شیخ اشراق، میرداماد، ملاصدرا، ملاهادیسبزواری و علامه طباطبائی، در آثار خود به این موضوع اهتمام ویژه داشته اند.
    سوال اصلی این پژوهش این است که آیا انسان می تواند تمام مراتب و لایه های وجودی خویشرا شهود نموده و آنها را به فضیلت برساند؟ و راه رسیدن به این مطلوب چیست؟ روش به کار رفته دراین پژوهش روش عقلی تحلیلی است.
    علامه طباطبائی با الهام از مبانی عرفانی و تجربه شخصی خود از «معرفت شهودی نفس» تبیینینظام مند از معرفت نفس ارائه نموده اند. حاصل این مقاله، تلاش برای بازپژوهی و بازکاوی دیدگاهعلامه است. همچنین در پرتو آثار اهل معرفت، «مراتب معرفت نفس»، که به چهار مرتبه «مثالی»،«عقلی»، «فناء فی الله » و «صحو بعد المحو» تقسیم می گردد، نیز تبیین شده است.
    کلیدواژگان: معرفت شهودی، تجلی، اطلاق، تقیید، عالم مثال، عالم عقل، فناء فی الله
  • محمد ابراهیم بخشنده صفحه 95
    بین نظرات غزالی و کانت در شناخت مابعدالطبیعه اشتراکات و اختلافاتی وجود دارد. غزالی هفتقرن پیش از کانت در نقد فلسفه کتاب نوشت. هر دو در فکر احیای دین بوده اند؛ اما غزالی در اندیشهاحیای جامعیت و کمال غیرسکولاریستی اسلام، و کانت در فکر اندیشه سکولاریستی و اومانیستیو خردگرایی پروتستان بود.
    از جمله نقدهای وارده به نظر غزالی این است که بین نظرات او انسجام چندانی وجود ندارد. ازیک سو، به تکفیر کسانی پرداخت که در آثارش عین دلایل و براهین فلسفی آنها را در مسائلمابعدالطبیعه آورده است و از سوی دیگر، آنچه که در جمع میان استدلال برهانی و مشاهده باطنیآورده، در مقایسه با اسلوب استوار ملاصدرا خام و ناپخته است. به علاوه، مسائلی را که وی دراندیشه و آثار حکما باطل دانسته، در واقع، باطل نبوده و صرفا برای جانبداری از آموزه هایاشعریت و تصوف رد شده است.
    وی نتوانست شکاف نومن و فنومن را با مبانی خود توجیه کند. قانون اخلاق عملی او متاثر ازمذهب پروتستان و مستقل از دین و انتزاعی و خیال پردازانه است. اخلاق بدون دین، که از سوی اوتجویز شده، ناقص و معیوب است. این استدلال او باطل است که تصور تکلیف بدون تصور خدا درانسان ها وجود دارد. نقدهای او بر ادله عقلی اثبات مسائل مابعدالطبیعه نیز جانبدارانه و غیرمنطقیاست. این مقاله با روش اسنادی به بررسی موضوع مزبور می پردازد.
    کلیدواژگان: غزالی، کانت، فلسفه، مطالعه تطبیقی، دین
  • مجتبی جلیلی مقدم صفحه 109
    سودگرایی بنتام، یکی از تاثیرگذارترین مکاتبی است که حوزه تاثیر آن بر اخلاق و حقوق مشهوداست و دارای نقاط قوت و ضعف قابل ملاحظه ای است. هرچند سودگرایی را نمی توان نوآوریبنتام دانست. اما وی سودگرایی را به طور مستدل ارائه کرد و تفسیری جاودانه از آن ارائه نمود.«لذت» و «الم» دو مفهوم بنیادین سودگرایی هستند؛ زیرا سود یعنی افزایش لذت و کاهش الم، وسودگرایی، همان گونه که از نامش آشکار است، اصل سود را اصل اولیه می داند. مقصود از سود، نهسود شخصی بلکه سود جمعی است؛ به گونه ای که معیار هر عمل اخلاقی نزد بنتام، «بیشترین سودبرای بیشترین افراد» است.
    این مقاله به روش تحلیل اسنادی نگارش یافته است و سعی بر آن است با تحلیل مقدمات،اصول و نتایج تفکر بنتام، بررسی نقادانه ای از آن به عمل آید و حاصل مقاله اینکه بزرگ ترین مزیتفایده گرایی به دست دادن ملاک عینی و عملی است. به عبارت دیگر، سودگرایی مدعی است: تنها،اصل فایده یعنی «بیشترین سعادت بیشترین افراد»، ملاکی برای عمل به دست می دهد. بنتام حتیبرای سنجش لذات که واحدند و نتیجه عمل اند ملاک های هفت گانه ارائه می دهد که ذیل بعد کمیمی گنجند و از سویی مکتب بنتام علی رغم مزیتی که دارد نمی تواند به تمامی انتقادهای وارده پاسخقانع کننده و درخوری بدهد. در پایان اشکالات وارد بر نظریه بنتام در سودگرایی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: لذت، الم، سود، سنجش کمی، عمل نگری
  • عبدالله محمدی صفحه 123
    سیدحسین نصر همچون سایر سنت گرایان، از منتقدان جدی مدرنیسم است. نصر نقد مدرنیسم راامری الهی و وظیفه تمام متفکران الهی و اسلامی می خواند. وی تنها به نقد نتایج و عوارض منفیمدرنیسم بسنده نکرده و پایه های نظری آن را متزلزل می داند. به نظر وی، فراموشی واقعیت الهی،غیرقدسی شدن معرفت بشری، جایگزینی خدامحوری با اومانیسم و فقدان معنویت از نقدهایمبنایی به تمدن غرب است. تضعیف دین، ترویج بنیادگرایی، تخریب محیط زیست، علم گرایی،فردگرایی، بحران اخلاق، از دست رفتن هویت خانواده و دگرگون شدن مفاهیم آزادی، حقوق بشرو... از دیگر نقدهای دکتر نصر است. نصر در معرفی جایگزین مناسب برای مدرنیسم ناتوان است.وی خیر مدرنیسم را عرضی و شر آن را ذاتی می داند. پیشنهاد جایگزین دکتر نصر در مقابلمدرنیسم سنت گرایی است که خود مولود غرب بوده و به مشکلاتی دچار است.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به بررسی مدرنیته از منظر نصر می پردازد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، سنت گرایی، سیدحسین نصر
  • صفحه 131
|
  • Mohammad Fanaii Eshkevari Page 15
    Socrates is a name that has always associated with wisdom (theosophy).To illustrate his significance suffice it to say that he is Plato's favorite master. Plato is a thinker that a philosopher like Whitehead, when describing him, says that all western philosophy is nothing but commentaries on his philosophy. Aristotle, who is known as "absolute philosopher" and Islamic and western philosophy owe to him, is Plato's indirect pupil. Socrate's status in wisdom and ethics is such that some consider him as a prophet. There is a consensus that Socrates is the one who claims to train others to have wisdom.This brief research aims at understanding Plato's life, familiarity with his way of thinking, and his role in expanding wisdom. Through reflecting in and analyzing the works left which include Socratic wisdom, we will find that Socrates had been not only a thinker but also had internalized wisdom and virtue as his inseparable personality traits. He put the philosophical reflection in its true path by devising his own specific inductive method and restless search to achieve the essence and reality of things.
  • Gholamreza Rahmā, Ni Page 25
    Al-Asfār al-arba‘at al- ‘aqliyyah (“Four Intellectual Journeys”) is among the issues discussed both in gnosis and al-hikmat al-muta‘āliyah (transcendent philosophy). Gnostics believe that a wayfarer makes four journeys, using a gnostical method. Divine philosophers, too, believe that philosophical matters are kinds of rational and reflective journeys. Therefore, Mulla Sadrā organizes philosophical guestions within Four Journeys, based on a fact that reflection is a kind of mystical journey, but a mental one. Gnosis and divine philosophy has a feature in common and some differences. The common feature is that both aim at knowledge of God.The present paper aims at explaining and analyzing a spiritual journey from gnostical and philosophical perspective. Relying on viewpoints of such thinkers as Plotinus, al-Ghazzāli, Ibn ‘Arabi and Mulla Sadrā, it explains common features and differences in an aforementioned matter.
  • Fahime Nikkhah Page 35
    The Proof of the Necessary Being, the possibility and quality of Knowing Him is the most important issue in philosophy. The Seddiqin Argument is considered a well-known and long-lasting one, among different arguments presented by thinkers to prove the Necessary Being. In the history of Islamic philosophy, Avicenna was the first thinker who proposed this Argument. Many philosophers following him have dealt with it and tried to develop a different version of it. Therefore, one of the main objectives of proposing the matter is familiarity with Avicenna's philosophical method of theology, for considering the early thinker's method of theology provide us with a very valuable historical experience and helps us prepare a suitable modus operandi for some of today's philosophical problems about theology. The present paper, through library research method, aims at extracting the principles of Avicenna's argument from his philosophical works and providing a clear illustration of "Seddeqin Argument" in order to put it in its proper and real place.
  • Abbas Bakhshandeh Bali Page 49
    Over time, Islamic philosophy and wisdom have been flourished due to the efforts of many different schools in philosophy. Taking into account the limited and complicated resources (in philosophy), some eminent Muslim thinkers such as al-Farabi, al-Kindi, and others took preliminary steps in Islamic philosophy until they came to establish what is called the “Peripatetic School” in philosophy. The second influential school which played a significant role in developing the Islamic philosophy was that of Shihāb al-Din Suhrawardi in the sixth century A.H. which came to be known as the “Illuminative School (of philosophy)”. The main and clear characteristic of this philosophical school is that it paved the ground for certain philosophical doctrines in the West and East to incorporate into a coherent system. Having carefully studied the teachings of the Qur’an, Islamic traditions (hadiths), the Peripatetic School, the Ancient Greek philosophy, Islamic mysticism (Gnosticism), etc., Suhrawardi developed some innovations in his system of philosophy. The present research seeks to explore philosophical schools and doctrines on which Suhrawardi based his philosophical system. To sum up, the research concludes with the fact that Suhrawardi developed a philosophical system called the ‘illuminative School’ which was, in a way or other, coherent and consistent with, though in some ways different from, the Peripatetic School, taking crucial steps towards flourishing the Islamic philosophy.
  • Murtadā Ruhā Ni Rā Wari Page 63
    One of the most fundamental issues in practical mysticism is "the intuitive knowledge of the soul". Philosophers and gnostics have long focused their attention on the knowledge of the soul. Perhaps, the roots of the issue can be found in Socrate's works. Socrates always emphasized on the well-known sentence:" Know yourself". Philosophers after him, from Aristotle to al- Farabi, Avicenna (Ibn sina) Suhrawardi, MirDāmād, Mulla Sadrā, Mulla Hādi Sabzevāri, and `Allāme Tabātabāi, have specifically discussed the issue in their works. The main question of this research is whether man can intuitively attain all stages and ranks of his existence to arrire at virtue? And what is the way to achieve this favorite aim? The method of the research is rational-analytical.Inspired by gnostic basic principles and his own personal experience in "the intuitive knowledge of the soul", ‘Allame Tābatabai, has proposed a systematic explanation of the knowledge of the soul. To sum up, the present paper is an effort to reinvestigate and reexamine ‘Allāme's viewpoint. Furthermore, in the light of the works of the gnostics "the stages of knowledge of the soul" are explained, which are divided into four stages: "imaginal", "rational", annihilation in God" and “spiritual sobriety after self-effacement” (Sahw bad almahw)
  • Mustafa Azizi Alawije Page 79
    One of the most fundamental issues in practical mysticism is "the intuitive knowledge of the soul". Philosophers and gnostics have long focused their attention on the knowledge of the soul. Perhaps, the roots of the issue can be found in Socrate's works. Socrates always emphasized on the well-known sentence:" Know yourself". Philosophers after him, from Aristotle to al- Farabi, Avicenna (Ibn sina) Suhrawardi, MirDāmād, Mulla Sadrā, Mulla Hādi Sabzevāri, and `Allāme Tabātabāi, have specifically discussed the issue in their works. The main question of this research is whether man can intuitively attain all stages and ranks of his existence to arrire at virtue? And what is the way to achieve this favorite aim? The method of the research is rational-analytical.Inspired by gnostic basic principles and his own personal experience in "the intuitive knowledge of the soul", ‘Allame Tābatabai, has proposed a systematic explanation of the knowledge of the soul. To sum up, the present paper is an effort to reinvestigate and reexamine ‘Allāme's viewpoint. Furthermore, in the light of the works of the gnostics "the stages of knowledge of the soul" are explained, which are divided into four stages: "imaginal", "rational", annihilation in God" and “spiritual sobriety after self-effacement” (Sahw bad almahw)
  • Muhammad Ibrahim Bakhshandeh Page 95
    There are some similarities and differences between al-Ghazzali and kant on the cognition of metaphysics. Seven centuries before kant developed his philosophy, al-Ghazzali had written Critiques on Philosophy. However, both Philosophy have thought of reviving religion, though al-Ghazzali thought of reviving a comprehersive non-secularist Islamic thought and kant thought of a secularist, humanistic, and rational Protestant thought.Of Criticism raised against al-Ghazzali’s system of thought, one is the thre is less or no coherence and consistency in his ideas. On the one hand, he accused some thinkers whose Philosophical arguments have been used by him in metaphysical subjects. On the other hand, What he has incorporated into his system of thought as the combination of discursive arguments and inner intuitions is crude when compared with what Mullā Sadrā incorporated in his philosophical system which was taken to be on firm foundations and methods.Moreover, what al-Ghazzali refuted in thoughts and works of the early philosophers was nto, in fact, wrong, but refuted in favor of Ash‘ari and Sufi’s teachings.Kant did not succeed to justify the breach between noumenon and phenomenon on the basis of his own philosophical system. His practical moral code was influenced by the Protestant teachings, independent from religion, abstract and imaginative in nature.The ethics be proposed was deficient and had no relationship with religion. His argument that one can assume obligation without taking God into consideration is flase. His Critiques of rational proofs of metaphysical matters are biased and illogical.The article has dealt with the subject in question drawing upon a documentary method.
  • Mojtaba Jalili Moqaddam Page 109
    Utilitarianism can not be considered as Bentham's innovation. However, he offered evidence to substantiate it and proposed an everlasting interpretation of it. "Pleasure" and "pain" are two fundamental concepts in utilitarianism, because utility (good) means increase in pleasure and decrease in pain, and because utilitarianism, as the word itself signifies, considers the principle of utility as the main principle. Utility does not mean a personal utility, but a collective one, so that Bentham considers "the greatest good for the greatest number of people" as the measurement for any moral acts. The research method is documentary analysis. The result is that the greatest advantage of utilitarianism is that it provides an objective and practical measurement. In other words, utilitarianism claims that only the principle of utility, i.e., "the greatest happiness of the greatest number", provides the measure of right and wrong actions. Bentham, even, provides seven-fold measurement to evaluate the pleasures which are single and the result of action. These measurements fit into quantity aspect. Finally, the objections raised against Bentham's theory on utilitarianism are discussed.
  • Abdollah Mohammadi Page 123
    Seyyed Hussein Nasr, like other traditionalists, is a serious critic of modernism. He considers this criticism of modernism as Something divine and a duty of all Islamic thinkers and theologians. He not only criticizes the negative consequences and effects of modernism, but also believes that its theoretical foundations are shaky. According to him, the amnesia of Divine Reality, the loss of the sense of the sacred in human knowledge, replacing theocentrism with humanism, and lacking of spirituality are fundamental critiques of western civilization. Undermining religion, promoting fundamentalism, destroying environment, scientism, individualism, creating moral crisis, losing family identity, and changing the concepts of freedom, human rights, etc. are Dr. Nasr's other critiques of western civilization. He is unable to present a proper alternative for modernism, and considers the goodness of modernism as accidental and its badness as essential. He proposes traditionalism as the alternative for modernism, which itself is created by the West and has some problems. This paper, using a documentary and analytical method, investigates modernity from his point of view.
  • Page 136