فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 163، تیر 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 163، تیر 1390)

  • روانشناسی
  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 4
  • آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال شرح و تفسیری است بر مناجات الراغبین امام سجاد علیه السلام. بنده گناهکار همواره در حالت خوف از عذاب الهی و رجاء به امید و رحمت الهی قرار دارد؛ از یک سو، به خاطر گناه و خجلت از مواجهه با مولی، حالت انقباض و گرفتگی بر دل او چیره می شود و از سوی دیگر، به امید بخشش و بازگشت و بهره مندی از رحمت الهی، حالت انبساط خاطر بر او عارض می شود.
    در ادامه، استاد به شرح طمع انسان مؤمن به احسان و رحمت الهی و درخواست های ره یافتگان، به بارگاه ربوبی پرداخته اند. مناجاتی نیز از امام سجاد علیه السلام بیان شده است که حالت کسی را مجسم می کند که در پرتو ضیافت و انوار الهی، حالت انبساط به خود گرفته و به شیرین زبانی به مناجات با خدا مشغول است و سخنانی با عالی ترین مضامین بیان می کند.
    کلیدواژگان: رحمت الهی، مناجات، نعمت های الهی
  • ویژه نامه روانشناسی
  • محمدرضا احمدی صفحه 11
    نقش دین و دین داری در زندگی انسان، یکی از محورهای مهم مطالعات در حوزه روان شناسی دین است. نقش حج، که نمونه و نماد کوچکی از اسلام است، بر ابعاد روان شناختی (شناختی، عاطفی و رفتاری) انسان می تواند یکی از محورهای شایسته تحقیق باشد. بیان فواید و آثار عمل به آموزه های دین، از جمله مناسک حج، دفاع از دین و دین داری را جذابیت و مقبولیت بیشتری می بخشد.
    مقاله حاضر، که به هدف بررسی نقش یکی از آموزه های دین (حج) در اصلاح رفتار و کاهش نابهنجاری ها تدوین گردیده، با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به منابع معتبر اسلامی و دانش روان شناسی، به تجزیه و تحلیل مناسک حج و تاثیرات آن بر بعد رفتاری حج گزار پرداخته است.
    مناسک حج زمینه مناسبی را برای گسترش رفتارهای مهرورزانه و محبت کردن به دیگران توسط حج گزار فراهم می کند. همدلی و همدردی در این سفر معنوی عبادی، بیش از گذشته نمود پیدا می کند. به گونه ای که حج گزار بسیاری از رفتارهای نابهنجار و غیراخلاقی را کنار می گذارد و به کنترل درونی دست یافته و با الگو گرفتن از نمادهای حج درصدد تقویت خویشتن داری است.
    کلیدواژگان: مناسک حج، اصلاح رفتار، نابهنجاری، روان شناسی دین
  • رحیم میردریکوندی صفحه 35
    عقل و هوش از عالی ترین استعدادهای ذهنی شناختی انسان هستند که ممیزه او از سایر موجودات به حساب می آیند. در پرتو این دو استعداد، سایر استعدادهای انسان جهت می گیرند و به فعلیت می رسند. این دو واژه، در متون دینی و روان شناختی به صورت عمیق و گسترده مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته اند.
    مقاله حاضر، با هدف مقایسه عقل دینی و هوش شناختی تدوین یافته است. در این مقاله، ابتدا عقل از نگاه اسلامی و هوش شناختی از نگاه روان شناسی به روش کیفی توصیفی مورد بررسی قرار می گیرند. سپس، دو اصطلاح عقل دینی و هوش شناختی به روش اجتهادی تحلیل و مقایسه می شوند. نتایج به دست آمده حاکی از تفاوت دو اصطلاح مذکور است.
    کلیدواژگان: عقل، هوش، عقل دینی، هوش شناختی
  • محمد مهدی صفورایی صفحه 53
    پژوهش حاضر با روش تحلیلی و توصیفی و با هدف شناسایی و استخراج باورهای دینی مؤثر در تقویت، استحکام و کارآمدی خانواده از آیات و روایات صورت گرفته است.
    در این پژوهش، به مهم ترین بینش ها و باورهای دینی اشاره شده است که بر روابط و رفتارهای اعضای خانواده اثر می گذارد و آن را به خانواده ای کارآمد تبدیل می کند؛ چنان که نبود چنین بینش هایی، سبب ناکارآمدی خانواده و شکل گیری روابط نامناسب خواهد شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که بر اساس منابع دینی، ایمان به خدا، اعتقاد به رسالت و امامت و زندگی پس از مرگ، مهم ترین باورهای دینی اند که خانواده را کارآمد می کند. بر اساس نتایج پژوهش بینش ها، باورهای دینی از سه بعد معنادهی به زندگی، اجرای وظایف و تکالیف توسط اعضای خانواده، و مواجهه با مشکلاتی که در خانواده پدید می آید، بر کارآمدی خانواده اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: خانواده، باور دینی، ایمان، اعتقاد، معاد، رسالت و امامت
  • علی نقی فقیهی فاطمه رفیعی مقدم صفحه 67
    از مهم ترین مسائل مورد توجه در نظام تعلیم و تربیت اسلامی، رشد شخصیتی متعادل و سلامت معنوی زن و مرد است. مقاله حاضر با هدف کشف آموزه های دینی در زمینه ارتقای سلامت معنوی زن و مرد در زندگی مشترک، به بررسی مسائل مرتبط با آن می پردازد.
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با هدف کشف آموزه های دینی در زمینه ارتقا سلامت معنوی زن و مرد در زندگی مشترک تدوین یافته است. بر اساس این روش، تعدادی از آیات قرآن و احادیث که در آنها، با هدف ارتقا و تعمیق سلامت معنوی همسران، از روابط و رفتارهایی نهی شده و به نگرش ها و عملکردهایی توصیه شده است، بررسی و توصیف محتوایی شده و آموزه ها دسته بندی گردیدند.
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بر اساس آموزه های دینی، برای ارتقای سلامت معنوی همسران، باید از اقدام های ناآگاهانه، نگرش های غلط، ارتباط های عاطفی ضعیف، رفتارهای خلاف اخلاق و مانند آن پرهیز شود. همچنین آشنایی همسران با اهداف زندگی مشترک، تمایلات طبیعی و فطری زن و مرد، حقوق زن و مرد نسبت به یکدیگر، نگرش مثبت و خوش بینانه نسبت به همسر، کسب مهارت های معاشرتی و کوشش برای انجام وظایف شرعی و همکاری در جهت قرب الهی، زمینه سلامت معنوی هریک از آنها را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: همسران، سلامت معنوی، آموزه های دینی، نگرش ها، مهارت ها
  • محمد زارعی توپخانه صفحه 81
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط آزاد زن و مرد از دیدگاه آموزه های دینی و روان شناسی تدوین گردیده است. این تحقیق با استفاده از روش های توصیفی تحلیلی، ابتدا به زمینه های گرایش ارتباط دو جنس مخالف بر اساس رویکرد فیزیولوژیکی، روانی و آموزه های دینی می پردازد و پس از بیان دیدگاه موافقان روابط آزاد، و نقد آن از منظر روان شناسی و دین، نظریه اسلام را با استفاده از آموزه های دینی ارائه می کند. سپس براساس نتایج تحقیقات انجام شده و تحلیل های روان شناختی، و به مدد آموزه های دینی، عوارض شیوع ارتباط آزاد را در سه بخش فردی، خانوادگی و اجتماعی برمی شمارد و حفظ حریم و حدود را موجب ارتقای سلامت فردی و اجتماعی و نویددهنده تشکیل یک ازدواج موفق و پایدار می داند. در پایان، با توصیه حفظ حریم و مرزها و ارضای نیاز جنسی و عاطفی در چهارچوب خانواده، ترویج ازدواج آسان (دائم) و ازدواج موقت را به عنوان راه کاری در این زمینه، ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: روابط آزاد زن و مرد، دوستی، غریزه جنسی، نیاز، آسیب، آموزه های دینی، روان شناسی
  • علی احمد پناهی صفحه 97
    تبیین عوامل تاثیرگذار در موفقیت و بالندگی افراد در زندگی، از جمله موضوعاتی است که جای تحقیق دارد. هدف این پژوهش تعیین عوامل موفقیت در زندگی از منظر آموزه های دینی با نگاهی روان شناختی است که با روش تحلیلی توصیفی انجام می گیرد.
    یکی از سؤال های اساسی که برای هر فردی مطرح است این است که موفقیت چیست و چگونه می توان به آن رسید. این سؤال همگانی بوده و برای نوع انسان های خردمند مطرح است. برای موفقیت، در کتاب ها و مقالاتی که در این باره به نگارش درآمده اند، راه های متعدی بیان گردیده است که برخی از آنها با مبانی دینی و اعتقادی ما سازگاری ندارد. این نوشتار می کوشد با بهره گیری از آموزه های دینی و البته با نگاهی روان شناختی، ضمن اشاره به عوامل موفقیت و نیز معنا و مفهوم موفقیت از نگاه آموزه های دینی، به تبیین آنها بپردازد.
    کلیدواژگان: موفقیت، اعتماد به نفس، عزت نفس، پشتکار، خداباوری، کامیابی
  • علیرضا بخشایش، مریم رضایی مقدم صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دین داری و خودشناسی با شکل گیری هویت است. این پژوهش به شیوه کتابخانه ای انجام شده است. بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، هویت یک ساختار روانی اجتماعی پیچیده است که از دیرباز توجه جامعه شناسان و روان شناسان را به خود جلب کرده است. نوجوان در این دوره، باید به تعریف مناسبی از «خود» دست یابد که منحصر به فرد و مجزای از دیگران باشد و سازگاری شخصی و اجتماعی را برای او فراهم آورد. تعیین هویتی که با توانایی ها، انتظارات و توقعات فرد ناسازگار باشد، سبب ایجاد بحران می شود و فرد را با مشکلاتی در زندگی اجتماعی روبه رو می سازد. دین نقش اساسی در تکوین هویت دارد. گرایش های مذهبی به عنوان یک پایگاه هویتی پرقدرت می تواند مسیر تکامل را به نوجوان نشان دهد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت دینی، بحران هویت، خود
  • مرضیه پوراصغر صفحه 133
    مشاوره رابطه ای حرفه ای بین مشاور و مراجع است که پدیده ای نو، و از دستاوردهای دانش روان شناسی نوین به شمار می رود. اما مشاوره در مفهوم گسترده عبارت است از: هدایت و کمک به انسان ها و راهنمایی خواستن از افراد صاحب نظر، که در اسلام بدان سفارش و تاکید فراوان شده است. اصول مشاوره در حقیقت، راهنمای عمل مشاور است که فعالیت مشاوره را جهت می دهد. از این رو، برای جهت دار شدن فعالیت مشاوران، شناسایی این اصول ضرورت دارد.
    این جستار، به بیان برخی از مهم ترین و عمده ترین اصول و راه کارهای مشاوره از نگاه اسلام، به روش توصیفی تحلیلی پرداخته است. طی بررسی های انجام شده، 25 اصل مهم استخراج شده و در اختیار مشاوران و عموم علاقه مندان به امر مشاوره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مشاوره، اصول مشاوره، مشاور، مراجع، راه کارهای مشاوره
  • سمیه سادات موسوی صفحه 153
    یکی از مسائل مهم و ضروری برای مشاوران، آگاهی از فنون گوناگون مشاوره و یادگیری آنها می باشد. تنوع مشکلات و روحیات مراجعان به قدری است که مشاور هرچه با فنون بیشتری آشنا باشد و تجربه افزون تری در به کارگیری آنها کسب کند، باز هم از یادگیری فنون جدید بی نیاز نخواهد بود.
    مقاله حاضر سعی بر آن دارد تا با گردآوری برخی از مؤثرترین فنون مشاوره، در معرفی و شناساندن آنها گامی کوچک بردارد. از این رو، برای دست یابی به این هدف، از روش توصیفی برای ارائه مطالب بهره جسته است. پس از بررسی ها، حدود چهارده فن در زمینه ارتباطات مشاوره ای و مصاحبه های مشاوره ای، گردآوری شد که می توانند در انجام هرچه بهتر گفت وگوها به کمک مشاوران بیایند.
    کلیدواژگان: مشاور، مراجع، فن
  • جعفر پویامنش، راضیه رمضانی صفحه 167
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بازی در میزان یادگیری درس ریاضی دوره ابتدایی است. روش پژوهشی مورد استفاده، روش شبه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. نمونه آماری شامل 55 دانش آموز پایه دوم در سال تحصیلی 8988 بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ایاز میان دانش آموزان مدرسه ابتدایی دخترانه کوثر شهر قم انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه «آزمایش» (25 دانش آموز) و «کنترل» (30 دانش آموز) قرار گرفتند. مباحث «زوج و فرد، آموزش ضرب و محور اعداد»، در گروه آزمایش به وسیله بازی، و در گروه کنترل، به شیوه معمولی تدریس شدند. از آزمون tبرای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد.
    نتایج آماری نشان دادند که روش تدریس مبتنی بر بازی در یادگیری مسائل ریاضی مؤثرتر است.
    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، بازی، مباحث زوج و فرد، آموزش ضرب و محور اعداد، یادگیری
  • صفحه 175
|
  • Mohammad Taqimisbah Page 5
    The present paper expounds Imam Saddjad's (A.S) Munajat al-Raqhebin (whispered Supplication of the Beseechers). A sinful servant always fears divine chastisement and hopes for divine mercy. On the one hand, he feels heavy-hearted because of his sin and shameful before his Lord; and, on the other, he feels light-hearted because of the hope for God's forgiveness, repentance and mercy.In the next part of the paper, Professor Mohammad Taqhi Misbah elaborates on the believer's curving for divine mercy and kindness and on the wishes of those who have entered the divine court. Furthermore, there are some whispered supplications related by Imam Saddjad (A.S) in which Imam points out to the ecstasy one feels when one gets to the divine feast and lights, a state in which one is involved in talking to God in whisper using sublime language.
  • Mohammad Riza Ahmadi Page 11
    One of the important subjects of speculation in psychology of religion is the role of religion and religiosity in man's life. The role and influence which hajj (pilgrimage), which represents one of examples and symbols of Islam, has on man's psychological aspects (i.e. cognitive, emotional, and behavioral) is one of the issues worthy of research. The exposition of the effects and benefits of abiding by religious doctrines, including pilgrimage rites, makes the idea of defending religion and religiosity more appealing and acceptable. Attempting to study the role of one of the religious doctrines -- i.e. pilgrimage -- in the improvement of behavior and the reduction of abnormalities, the present paper analyzes pilgrimage rites and their effects on the pilgrim's behavioral aspect. The research uses descriptive-analytic method and the research is based on Islamic resources and psychological findings. Pilgrimage rites prepare good grounds for pilgrims to developa feeling of love and affection for others. Intimacy and sympathy characterize this spiritual and devotional journey in which pilgrims give up many abnormal and undesirable behaviors, keep their self-control and try to strengthen their self-control by abiding by the pilgrimage patterns.
  • Rahim Mir Darikvandi Page 35
    Mind (intellect)and intelligence are considered amongman's highest intellectual-cognitive talents which distinguish him from other creatures. The direction of other human skillsare influenced andactualized by these two talents. The two terms have been deeply and extensively investigated and studied in religious and psychological texts.The present paper tries to compare religious mind and cognitive intelligence. First, mind is studied from an Islamic view and cognitive intelligence is studied from a psychological view and a qualitative-descriptive method is used in this study. Then these two expressions – religious mind and cognitive intelligence -- are analyzed and compared and a deductive method is used in this discussion. The research findings show that religious mind is something from cognitive intelligence.
  • Mohammad Mahdi Safooraii Page 53
    The present research aims at recognizing and extracting from Qur’anic verses and traditions the religious beliefs which play a major role in strengthening and reinforcing the family and its efficiency. The research uses an analytical- descriptive method. This research points to the most important beliefs and insights which affect the relations and behavior of family members which make for having an efficient family. The lack of such beliefs and insights results in family inefficiency and formation of improper relations.The research findings show that, according to religious resources, the belief in God, prophecy, imamate and resurrection are the most important religious factors which contribute to havingan efficient family. According to these findings, religious beliefs and insights affect the family efficiency on three levels i.e. purposefulness of life, performance of duties and obligations by family members, and confronting domestic problems.
  • Ali Naqifqihi, Fatimeh Rafieemoqaddam Page 67
    One of the most important issues in Islamic educational system isthe development of well-balanced personality and spiritual health of spouses. The present paper which aims at extracting the religious doctrines which contribute to promoting the spiritual health of spouse's marital life.Usinga descriptive-analytical method, this paper aims at extracting the religious doctrines which contribute to prompting the spiritual health of spouse's marital life. Accordingly, some of the Qur’anic verses and traditions which prohibit certain relations and manners and recommend the manners that help promote and deepen spouse's spiritual health, have been investigated, their contents analyzed, and the religious doctrines classified. The research findings show that, according to religious doctrines, refraining from unconscious actions, wrong attitudes, weak emotional relations, undesirable behavior and the like help to promote spouse's spiritual health. Furthermore, spouse's acquaintance with the aims of marital life,natural and innate inclinations of spouses rights of each of them towards the other, positive and optimistic attitudes towards one another, acquisition of skills of marital relations, seeking to carry out religious duties and cooperating to draw nigh to God prepare the grounds for the spouse's spiritual health.
  • Mohammad Zareii Toopkhaneh Page 81
    The present research aims at investigating the free relations between man and woman in the view of religious doctrines and psychology. Using descriptive- analytical methods the author first investigates the grounds of tendency for establishing relations between the two opposite sexes according to a physiological and mental approach and religious doctrines. After explaining the views of the proponents of free relations and stating the criticism raised about it by psychology and religion, Islamic view is displayed in the light of religious doctrines. Second, according to the findings of the research and psychological analyses and the view of religious doctrines, the negative side effects of the prevalence of free relations among individuals, members of family, and society are examined and specified. It is noticed that preserving the limits and boundaries can contribute to personal and social health and thus ensuring a successful and happy marriage. It is recommended at the end of research that limits and boundaries be preserved and sexual and emotional needs be met inside the family, and easy (permanent) marriage and temporary marriage be encouraged in society.
  • Ali Ahmad Panahi Page 97
    One of the issues whichis worth investigating is the exposition of the factors which contribute to the success and prominence of individual's life. The present research aims at pointing out the factors of success in life according to religious doctrines through a psychological approach, and analytical- descriptive method is used in this research. One of the basic questions which one may ask is what success is and how it can be achieved. This question is commonly raised and has been the special concern of wise people.Many books and articles have been written about"success"which propose several ways to achieve it, some of which contradict our basic religious principles. Referring to the religious doctrines and making use of psychological approach, the present paper tries to explicate the factors of success and the meaning of success according to religious doctrines.
  • Ali Reza Bakhshayesh, Maryam Rezaii Moqaddam Page 117
    The present research aims at investigating the relationship between religiosity, self-knowledge and identity formation. The research method is library-based study. According to the findings of the research, identity is a complex mental – social structure which has long been the special concern of sociologists and psychologists. In identity formation an adolescent must find a proper definition of "self" which is unique and distinct from that of the others and can provide him with personal and social compatibility. Defining an identity which does not correspond with one's abilities, expectations and anticipations will create crisis and cause an individual to face some problems in social life. Religion has a basic role in identity formation. As a sound basis for identity formation, religious trends can show adolescents the way of perfection.
  • Marzieh Poor Asqhar Page 133
    Counseling, which is a kind of professional relationship between the counselor and the subject, is considered as a new phenomenon and one of the products of modern psychology. In its broad sense, counseling is "offering advice and help to individuals and also asking expert's advice, a technique which is strongly emphasized and recommended in Islam. In fact, the principles of counseling are guidelines for the counselor to follow in counseling. Therefore, counselors should be acquainted with these principles so that they may know how to offer counseling. The present paper offers some of the basic principles and techniques of counseling adopted by Islam. The research uses a descriptive-analytical method. On inquiry, 25 important principles have been identified and they may be referred to counselors and those interested in counseling.
  • Jafar Puyamanish, Razieh Ramazani Page 167
    The present research aims at investigating the influence of games on the learner's standards in mathematics in primary school. The research method is semi-experimental in which pre-test, post-test, and experimental and control groups are applied. The statistical sample includes 55 students in grade two, the year of 88-89 'AH' from among the students of Kousar primary school for girls in Qom. They were selected on the basis of cluster sampling, and were randomly classified into an"experimental group" of 25 girls and a"control group" of 30 girls. Mathematical items such as "odd and even numbers, multiplication and coordinate axis" were taught to experimental group through games and to control group according to the ordinary method. T-test was used to analyze the results.The statistical results show that the game-based method is more influential in learning mathematical problems. Key words:.