فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 9 (پیاپی 168، آذر 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 9 (پیاپی 168، آذر 1390)

  • علوم سیاسی
  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدمهدی سیدیان صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    شکرگزاری در برابر برکات و نعمت های مستمر و مداوم الهی، ضرورت و حداقل شرط بندگی الهی است. ما انسان ها در برابر بسیاری از نعمت های الهی ناسپاسیم و حتی به بسیاری از این نعمت های الهی توجه نداریم. اگر اندکی تامل کنیم و نیک بنگریم، در برابر نعمت های بیکران الهی ناتوان از شکرگزاری هستیم. اشکال ما این است که با بهره مندی از هر نعمتی، از سایر نعمت های الهی غافل می شویم. شایسته است با تمرین و آموزش های دینی و معنوی درصدد اصلاح این نقیصه برآییم. از سوی دیگر، اغلب شکرگزاری ما از نعمت های مادی الهی است و غالبا از وجود نعمت های معنوی غافلیم و هرگز توان شکرگزاری در برابر آنها را نداریم. این نوشتار به تفصیل به این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: شکرگزاری، نعمت های مادی، نعمت های معنوی، ریزش نعمت ها، نعمت های الهی
  • ویژه نامه علوم سیاسی
  • آثار صلح آمیز جهاد در روابط بین الملل / بر اساس آیات قرآن کریم
    قاسم شبان نیا صفحه 13
    جهاد، از مفاهیمی است که به دلیل عدم توجه به ماهیت واقعی آن، جنبه صلح آمیز آن در روابط بین الملل کمتر مورد توجه قرار گرفته است. جهاد ابتدایی اساسا هدف دعوت دیگران به سوی اسلام را دنبال می کند و در صورت ممانعت سران طاغوت از چنین دعوتی، قتال با آنان صورت می گیرد. شرط وجوب دعوت تفصیلی پیش از قتال، آشکار می سازد که آنچه در جهاد از اهمیت برخوردار است، ابلاغ کلام الهی به مردم است. در عرصه سیاست خارجی دولت اسلامی، این دعوت در قالب های مختلفی همچون اصل تالیف قلوب و اصل احسان خود را نشان می دهد. احکام صلح آمیز اسلام در مباحث عقد ذمه و امان نیز، که مترتب بر جهاد مطرح می گردند، شاهدی بر این مطلب است که اسلام با هر کس در هر آیینی همزیستی مسالمت آمیز دارد و در قبال وظایفی که برای آنها برمی شمارد، حقوقی را برای آنها در نظر می گیرد و مسلمانان را در برابر چنین حقوقی مکلف می سازد.
    این تحقیق با رویکرد تحلیلی اسنادی تلاش می کند تا با بهره گیری از منابع معتبر اسلامی، مطالب فوق اثبات گردد.
    کلیدواژگان: جهاد ابتدایی، روابط بین الملل، صلح، دعوت، اصل تالیف قلوب، اصل احساس، عقد ذمه، عقد امان
  • هادی شجاعی صفحه 33
    جامعیت دین مبین اسلام در رویکرد فراگیر آن به مسائل زندگی بشر، در همه ابعاد فردی و اجتماعی نهفته است. بررسی گذرا و مختصر منابع دینی از قرآن و روایات و سنت معصومان علیهم السلام، بیانگر این نکته است که در مکتب جاودانه اسلام، زندگی اجتماعی انسان در کنار ابعاد حیات فردی او، مورد توجه جدی قرار گرفته است. جوامع روایی شیعه، به گواهی ابواب اجتماعی که در ساختاربندی آنها لحاظ گردیده است، نظرگاه فراگیری نسبت به مسائل اجتماعی زندگی انسان و از جمله سیاست ارائه می دهند.
    این تحقیق با بررسی تحلیلی و توصیفی روایات «کتاب الحجه» کافی، ردپای یکی از شاخه های مبنایی علوم سیاسی، تحت عنوان «فلسفه سیاسی» را در این جامع معتبر حدیثی دنبال کرده و با ذکر مقدمه ای در باب مولفه های کلی کافی کلینی، به بررسی دلالی و نه سندی روایات مربوط به فلسفه سیاسی بپردازد.
    کلیدواژگان: جوامع حدیثی، کافی، کلینی، فلسفه سیاسی، مشروعیت
  • عباسعلی مشکانی، عبدالحسین مشکانی صفحه 53
    فقه شیعه، از ابتدای شکل گیری خود در زمان امیرالمومنین علیه السلام تاکنون دوره ها، مکاتب و پارادایم های گوناگونی را تجربه کرده است؛ پارادایم های ضد اجتهاد، اصولی سنتی، اخباری گری و اصولی نوین بارزترین آنها هستند. از وجوه اشتراک این پارادایم ها، رشد آنها در زمینه ای کاملا غیرحکومتی و فردگرا بوده است. امروزه، با توجه به فرصت بی نظیر حاکمیت فقهای شیعه، فقه شیعه از حالت انزوا و فردگرایانه خارج شده و در جهت اداره حکومت ملی، منطقه ای و بین المللی حرکت می کند. «پارادایم فقه حکومتی» بر آن است که ضمن حفظ میراث گذشتگان زیر چتر فقه سنتی و روش های کلان آنان، با نگاهی حکومتی به استنباط احکام شرعی همت گمارد.
    مقاله حاضر، با رویکرد روش اسنادی، به دنبال روشن شدن پارادایم فقه حکومتی و تمایز آن با ادوار گذشته فقه شیعی است. این نوشتار که مبتنی بر نظریات و مبانی اندیشه فقهی آیت الله العظمی خامنه ای (حفظه الله ) است، با رصد ادوار فقه، به مطالبه فقه حکومتی ایشان می پردازد. در این مقاله، ضرورت و چیستی فقه حکومتی، تفاوت آن با فقه فردگرا و راهکار گذار به فقه حکومتی، مطرح شده است.
    کلیدواژگان: فقه، پارادایم، پارادایم های فقهی، فقه حکومتی، دیدگاه های مقام معظم رهبری
  • فخرالسادات پورهاشمی صفحه 77
    این مقاله در پی یافتن مبانی عدالت در اندیشه مقام معظم رهبری می باشد. در بسیاری از جنبش ها، انقلاب ها و اصلاحات صورت گرفته در سطح جهان، عدالت همواره به عنوان یکی از شعارهای اصلی مطرح بوده است، اما اکثر آنها به لحاظ عملی نتوانسته اند آن را محقق کنند. برای تحقق عدالت ابتدا باید به دنبال یافتن مبانی عدالت باشیم. با آشکار شدن مبانی، نوع نگرش و زاویه دید ما نسبت به ارزش عدالت مشخص، و حدود و ثغور آن بر اساس اندیشه های اسلام معین می شود. آن گاه می توانیم بر اساس همین مبانی، راه کارهای عملی برای پیاده شدن این ارزش اساسی را ارائه دهیم. مشخص کردن مبانی عدالت برای ما، که عدالت محوری از شعارهای اساسی و مهم برنامه های ماست، بسیار مهم و اساسی می باشد.
    روش پژوهش حاضر، عمدتا از طریق جست وجو و بررسی سخنان رهبری با استفاده از نرم افزارهای موجود و سایت پایگاه مقام معظم رهبری است و به دنبال تبیین مبانی نظری عدالت در اندیشه رهبری است.
    کلیدواژگان: عدالت، مبانی هستی شناختی، مبانی انسان شناختی، مبانی معرفت شناختی، مبانی ارزش شناختی، مبانی غایت شناختی، مبانی جامعه شناختی
  • محسن رضوانی صفحه 95
    مقاله حاضر به بررسی تفسیر میریام گالستون درباره فلسفه سیاسی فارابی می پردازد. گالستون با مقایسه مباحث چهار اثر اصلی فارابی (مدینه فاضله، سیاست مدنیه، تحصیل السعاده و فصول منتزعه) تلاش می کند به فهم تازه ای درباره فلسفه سیاسی فارابی دست یابد. نکته بدیع و متمایز تفسیر گالستون، توجه به مبانی ارسطویی فلسفه سیاسی فارابی است. اما غفلت از تمایز فلسفه افلاطونی و ارسطویی و همچنین تاثیرپذیری فلسفه سیاسی فارابی از آموزه های اسلامی، موجب شده نه تنها گالستون در اثبات مدعای خویش توفیق نداشته باشد، بلکه در نهایت رهیافت مشهور مفسران فلسفه سیاسی اسلامی را تصدیق کند که فلسفه سیاسی فارابی، متاثر از فلسفه افلاطونی است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی به این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فلسفه افلاطونی، فلسفه ارسطویی، فلسفه سیاسی اسلامی، فلسفه سیاسی فارابی، میریام گالستون
  • مهدی قربانی صفحه 103
    مردم سالاری یکی از مهم ترین بحث های فلسفه سیاسی بوده و برداشت های متعددی از آن صورت گرفته است. بر اساس تحلیل فهم تاریخی از واژه دموکراسی و تبیین عناصر اصلی آن، می توان چنین تعریفی از آن ارائه داد: حکومتی است که در آن مشارکت مردم در مسائل سیاسی، و آزادی و تساوی همه در برابر قانون و رضایت مردم نسبت به نظام سیاسی حاکم به رسمیت شناخته شده است. با بررسی آموزه های اسلامی، به این نتیجه می رسیم که تحقق عناصر موجود در مفهوم مردم سالاری مورد اهتمام اسلام نیز بوده است. همین نکته، زمینه مناسبی را برای ارائه الگویی جدید از مردم سالاری، پیش روی ما قرار می دهد؛ زیرا در طول تاریخ دموکراسی ناب و خالص وجود نداشته است، بلکه تمام دموکراسی ها در چارچوب باورهای مختلفی محدودیت هایی را پذیرفته اند. بر این اساس، راه کارها و سازوکارهای تحقق آن تعریف شده است.
    بنابراین، می توان دموکراسی ناب را بر اساس آموزه های اسلامی، که مورد اعتقاد و باور مسلمانان است، تحدید کرده و سازوکارهای تحقق آن را مشخص نمود. به این ترتیب، الگوی جدیدی از مردم سالاری را تحت عنوان مردم سالاری دینی ارائه داد. این مقاله با رویکرد نظری به این موضوع می پردازد.
    روش این تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مردم سالاری، مردم سالاری دینی، لیبرال دموکراسی
  • سحر خلیلی صفحه 123
    مردم سالاری دینی اصطلاح تازه ای در گفتمان سیاسی دنیاست که در بستر مبانی سیاسی اسلام و متاثر از آموزه های نبوی و علوی روییده و بر آن است تا ضمن پاسداشت حقوق مردم در حوزه سیاست و اداره امور جامعه و پرهیز از الگوهای حکومتی استبدادی، اصول و مبانی ارزشی را متجلی سازد. بدین ترتیب، نظام اسلامی از الگوهای سکولار غربی متمایز می شود.
    نوشتار حاضر به روش مطالعه اسنادی تحلیلی، درصدد تبیین دیدگاه آیت الله مصباح در خصوص مردم سالاری دینی می باشد. یافته پژوهش به این موضوع تکیه دارد که مردم سالاری دینی بر رضایت مردم، ارزش مداری، حق مداری و قانون گرایی استوار است. مردم سالاری دینی در چارچوب اصول و ارزش های اسلامی معنا و مفهوم می یابد. مردم سالاری دینی به دنبال این است که خواست مردم متوجه تحقق و تحکم مبانی و اهداف عالی دین باشد و چنان نیست که بر نفی و یا تضعیف آن تعلق گیرد. در این صورت مردم سالاری محتوای ارزشی خود را از دست داده، اطلاق وصف دینی بر آن صحیح نخواهد بود.
    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، دموکراسی، نظام اسلامی، حکومت اسلامی
  • سیدمهدی سیدیان صفحه 137
    اصطلاح «جهانی شدن»، موضوع مباحث بسیاری در حوزه علوم سیاسی، اقتصاد، روابط بین الملل و جامعه شناسی است که اندیشمندان متعددی به طرح دیدگاه های خود پیرامون آن پرداخته اند. هدف این مقاله، بررسی تفاوت جهانی شدن و جهانی سازی، و نیز جهانی سازی اسلامی است. اساسا جهانی شدن فرایندی است که در طول تاریخ شکل گرفته و انسان ها از آغاز تاکنون در آن مشارکت داشته اند. جهانی سازی نیز به طرحی اشاره دارد که نظام سلطه برای سوءاستفاده از جهانی شدن، دست به اقدام می زند. اسلام، هم آرمان و ایده ای جهانی دارد و هم برای تحقق آن، که آرمان همه بشریت نیز هست، طرح و برنامه اجرایی خود را دنبال می کند؛ از این رو، می توان از آن به «جهانی سازی اسلامی» تعبیر کرد. اگر جهانی شدن فرایندی است که ریشه در تاریخ زندگی اجتماعی انسان دارد، جهانی سازی جریانی است که هدف آن یکسان سازی جهان در جنبه های فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی است. این نوشتار، با استفاده از روش تحلیل مفهومی و روش توصیفی، به واکاوی مفهوم جهانی شدن و جهانی سازی و نیز دیدگاه اسلام در این زمینه می پردازد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی سازی، ابعاد جهانی شدن، جهانی سازی اسلامی
  • محمد اسماعیل عمار صفحه 153
    بیداری اسلامی به عنوان خیزش هویتی همراه با رویکرد تمدنی در قالب اسلام سیاسی، در تلاش است تا بار دیگر اوج شکوفایی تمدن اسلامی را تجربه نماید. اسلام سیاسی، گفتمانی است که حول مفهوم مرکزی «حکومت اسلامی» نظم یافته و دغدغه اصلی آن عبارت است از: بازسازی جامعه اسلامی مطابق با مبانی و اصول اسلامی. مواجهه مستقیم با فرهنگ و تمدن غرب، موجب فعال سازی این گفتمان شده و هدف آن را مرکزیت زدایی از گفتمان لیبرال در سطح جهانی و دفاع از اسلام در برابر تهاجم قدرت های استکباری تشکیل می دهد.
    این تحقیق به بررسی محورهای تقابل دو گفتمان اسلام سیاسی و سکولاریسم در جوامع اسلامی می پردازد که با روش توصیفی تحلیلی، با استفاده از منابع موجود و واقعیت های ملموس انجام گرفته است. مهم ترین یافته تحقیق این است که چالش و منازعات بین اسلام سیاسی و غرب از نوع تمدنی بوده و غرب برای مقابله با بیداری اسلامی، از ترویج سکولاریسم و نظام های سکولار در جوامع اسلامی بهره می گیرد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، گفتمان، اسلام سیاسی، سکولاریسم، تقابل
  • صفحه 171
|
  • Ayatollah Allameh Misbah Yazdi Page 5
    Thanksgiving for the continous divine blessings and graces is a necessity or at least one of the conditions of submission to God. We as humans are ungrateful for many divine blessings and we even do not think of them. If we meditate for a while and delibrate,we see that we are unable to express our thanks for the endless divine blessings. Our problem is that when we are granted any blessing, we do not remember the other divine blessings. We had better solve this problem through practice and religious and spiritual teachings. On the other hand, we more often express our thanks only for material blessings and take no heed of the spiritual ones and so we are never able to express our thanks for them. The present paper deals with this issue in detail.
    Keywords: thanksgiving, material blessings, spiritual blessings, the decline of blessings, divine blessings
  • Qasim Shabn, Niya Page 13
    Jihad is among the concepts whose peaceful impact on international relations has not been well recognized due to the misunderstanding of its real nature. Preliminary jihad is basically intended to invite others to Islam and in case such an invitation is rejected, war will be declared against those who reject. The condition of the necessity of the elaborate pre-war invitation indicates that the main aim of jihad is to convey the divine words to people. In the foreign policy of the Islamic government, this invitation is manifested in different ways; such as adopting the principle of promoting cordial relations and the principle of benevolence. The peaceful rules of Islam concerning such issues as Zimmi contract and security contract is evidence to the fact that Islam has a peaceful coexistence with the people of all religions, grants them rights for the duties that have been appointed to them, and which Muslims have to observe.Using an analytical – documentary approach and relying on reliable Islamic resources, the present paper tries to prove the aforementioned views.
    Keywords: preliminary jihad, international relations, peace, call, principle of promoting cordial relations, principle of benevolence, Zimmi contract, security contract
  • Hadi Shojaii Page 33
    The comprehensiveness of the manifest religion of Islam lies behind its all-embracing approach to the problems of man's personal and social life. A cursory glance at the religious recourses, including the holy Quran and the traditions and conducts of the infallible Imams (peace be upon them) shows that the eternal religion of Islam seriously observes man's social life as well as his personal life. Shiite tradition reference books provide a comprehensive view on the social affairs of man's life including politics, and the chapters which are concerned with social affairs presented in these books verifies this.Based on an analytical and descriptive study of the traditions in "Kitab al-Hojjah" in Kulani's Usul al-Kafi, the present paper traces one of the fundamental branches of political sciences, called "political philosophy" in this reliable reference book of traditions, and presenting an introduction on the common components of Usul al-Kafi, it investigates the traditions related to political philosophy through reasoning rather than documantation.
    Keywords: reference book of traditions, Al, Kafi, Kulayni, political philosophy, legitimacy
  • Abbas Ali Meshkani, Abdul Hussein Meshkani Page 53
    Since the very beginning of the development of Shiite fiqh at the time of Imam Ali (the Commander of Faithful), it has experienced different periods, schools, and paradigms. The anti-Jihad, formed traditional,(Sunnati Usuli), traditionalist (Akhbari), and modern formal paradigms are among the main ones. One of the common features of these paradigms is that they have developed in a completely non-governmental and individualistic background. Now, that Shiah jurists have the unprecedented opportunity to be in authority, the Shiite fiqh has come out of isolation and individualistic condition and is moving towards the management of a national, regional, and international government. "The paradigm of governmental fiqh" seeks to infer legal injunctions through a governmental view under the umbrella of traditional fiqh and ancestor's macro methods, preserving the heritage of the ancestors.Using a documentary approach, the present paper sheds light on the paradigm of governmental fiqh and its difference from the Shiite fiqh in the previous stages. This paper, which is centred on the view of the grand Ayatollah Khamenei's (may God protect him) and the foundations of his fiqhi thought, elaborates on his views about governmental fiqh by tracing the different periods of the history of fiqh. The necessity and nature of governmental fiqh, its difference from individualistic fiqh, and the modus operandi for attaining governmental fiqh have been dealt with.
    Keywords: fiqh, paradigm, fiqhi paradigms, governmental fiqh, the Supreme Leader's views
  • Fakhrosadat Poorhashimi Page 77
    The present paper investigates the principles of justice in the Supreme Leader's thought. Justice has always been considered by many movements, revolutions, and reforms in the world as one of the basic mottos, but most of them have failed to put it into practice. We should first make sure what the principles of justice are in order to be able to realize it. When the principles of justice are identified, the nature of our attitude and the angle of our view about its value will be known and its boundaries will be determined in the context of Islamic thoughts. This will enable us to provide a practical modus operands for identifying this fundamental value according to these principles. It is very important for us to identify the principles of justice, because justice-centredness is one of the basic mottos of our plans.Delibrating on the Supreme Leader's words and sayings by referring to the software available and the Supreme Leader's Website, this paper seeks to explicate the theoretical principles of justice in the Supreme Leader's thought.
    Keywords: justice, ontological principles, anthropological principles, epistemological principles, axiological principles, teleological principles, sociological principles
  • Mohsen Rezvani Page 95
    The present paper investigates Miriam Galston's interpretation of Farabi's political philosophy. Having made a contrastive study of Farabi's four main works (Madina Fazelah [Utopia], Siyasat Madaniyyah [Civil Politics], Tahsil al-Saadah [Realization of Happiness], and Fusool Montazaah [Abstracted chapters]), Galston tries to come up with a new conception of Farabi's political philosophy. The attention given to Aristotelian principles by Farabi's political philosophy is an interesting feature which characterizes Galston's interpretation. However, the in attention to the difference between Aristotelian philosophy and Platonic philosophy and the fact that Farabi's political philosophy is influenced by Islamic doctrines has not only led to Galston's failure to prove his claim but also to finally affirm the famous approach adopted by the interpreters of Islamic political philosophy who hold that Farabi's political philosophy is influenced by Platonic philosophy. The present paper elaborates on this point, using an analytical-documentary approach.
    Keywords: political philosophy, Platonic philosophy, Aristotelian philosophy, Islamic political philosophy, Farabi's political philosophy, Miriam Galston
  • Mahdi Qorbani Page 103
    Demoracy, which is one of the most important issues in political philosophy, has been interpreted in different ways. In the light of the analysis of the historical understanding of the word"democracy" and explanation of its main elements, democracy can be defined as a kind of government in which people's participation in political affairs, their freedom and equality before the law and their satisfaction with the governing political system are officially recognized. If we study the Islamic doctrines we come to the conclusion that Islam has been concerned with the realization of the elements of the concept of democracy. This idea adduces grounds for providing a new model of democracy, because there has been no pure and genuine democracy throughout the history; rather all types of democracy have some limitations in the framework of different beliefs. Accordingly, the modus operands and mechanisms for realizing democracy have been defined.Accordingly, pure democracy based on Islamic doctrines, in which Muslims believe, can be specified and the mechanisms of its realization be determined. Thus, a new model of democracy, known as religious democracy, has been developed. The present paper elaborates on this subject, using a theoretical approach.
    Keywords: democracy, democracy, religious democracy, liberal democracy
  • Sahar Khalili Page 123
    Religious democracy is a new term in the world's political discourse which has come into common use in the context of Islam's political principles, being influenced by Prophetic and Alawid doctrines. It tries to manifest value principles and foundations by observing people's rights in the realm of politics and society management, avoiding despotic governmental types. Thus, Islamic system does not correspond with the western secular types.Using a documentary – analytical method, the present paper tries to expound Ayatollah Misbah's views on religious democracy. The research findings reveal that religious democracy is founded on people's contest, value – orientation, right – orientation, and legalism. Religious democracy finds its meaning in the framework of Islamic principles and values. Religious democracy seeks to achieve people's demand and stress the significance of high religious principles and aims. It does not seek to negate or weaken people's demand because such negation will make religious democracy lose its value content, and attributing the word "religious" to it will not be appropriate.
    Keywords: religious democracy, democracy, Islamic system, Islamic government
  • Mohammad Esmaeel Ammar Page 153
    The Islamic awakening as an identity-seeking uprising with its civilizational approach in a framework of political Islam is now if effect. It aims to regain the high status of Islamic civilization. Political Islam is a discourse which focus on the concept of "Islamic government" and its main concern is restructuring Islamic society according to Islamic principles. The direct confrontation with western culture and civilization has provoked this discourse which aims at decentralizing liberal discourse at a global level and defending Islam against invasion of arrogant powers. The present paper studies the pivots of the confrontation in Islamic societies between the discourse of political Islam and that of secularism. The research which uses a descriptive–analytical method, is based on the available resources and concrete realities. The most important finding of this paper is that the challenge and conflicts between political Islam and the West has a civilizational nature and the West tries, through the promotion of secularism and secular systems in Islamic societies, to confront Islamic awakening.
    Keywords: the Islamic awakening, discourse, political Islam, secularism, confrontation