فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 11 (پیاپی 170، بهمن 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 11 (پیاپی 170، بهمن 1390)

  • تاریخ
  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    انسان مومن همواره باید ارتباط قلبی اش را با معبود خویش حفظ نموده و سعادت زندگی دنیوی و اخروی را از او بخواهد. توفیق درخواست بندگی و انجام تکالیف الهی و نیز زدودن شک و تردید و وسوسه های شیطان و پایداری بر ایمان راسخ، از جمله دعاهای ضروری هر مومن راه یافته است.
    براساس سنت الهی، دلی که از یاد خدا غافل شود، همدم شیطان خواهد بود؛ اوست که آمال و آرزوی انسان را رقم می زند. اما دل انسان باتقوایی که مجلای نور الهی است، اندک توجهی غفلت از دلش زدوده می شود. سر اینکه گاهی انسان از پذیرش دعوت حق و انبیای الهی سر باز می زند، پیش داوری و دل بستگی به خواسته های خویش است. از این رو، برای اینکه ایمان ما محفوظ بماند، باید بر یقین و متعلقات ایمان استوار باشیم و از وسوسه های شیطان دوری کنیم.
    کلیدواژگان: مناجات، شیطان، هوای نفس، حق، غفلت، انحراف از حق
  • ویژه نامه تاریخ
  • محمود مطهری نیا، مجید مطهری نیا صفحه 13
    رشد و تعالی کشور برای همگان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. توجه به دیدگاه های رهبران استراتژیست در هر جامعه ای موجبات هم افزایی و جهت دهی واحد تلاش ها، برای رسیدن به اهداف موردنظر این رهبران استراتژیست و دست یابی به تمدن مطلوب در نظر ایشان را فراهم می آورد.
    به نظر می رسد بررسی تاریخ به عنوان یکی از پرگستره ترین علوم می تواند به رشد و تعالی هر تمدنی از جمله تمدن نوپای برخاسته از انقلاب اسلامی بینجامد. از این رو، ضروری است که به مطالعه دیدگاه ها و کارکردهای آن از منظر امام خمینی به عنوان رهبر و طراح انقلاب اسلامی پرداخته شود. روش استفاده شده در این بررسی، کتابخانه ای و بر اساس مطالعه و تحقیق در صحیفه امام و همچنین کتاب های تالیف ایشان می باشد. این ضرورت ها و کارکردها را از دیدگاه ایشان می توان در دو دسته کلی «اخلاقی و فردی» و «سیاسی و اجتماعی» تنظیم و سامان دهی نمود.
    کلیدواژگان: تاریخ، امام خمینی، دیدگاه ها، ضرورت ها، کارکردها، رشد و تعالی
  • علی اصغر رجاء صفحه 31
    تعریف «جهان اسلام» بر اساس شاخص های جمعیتی و یا بودن ساختار قدرت در دست مسلمانان، نظر به سابقه تاریخی بسط و قبض جغرافیایی قلمرو اسلامی، شرایط متغیر سیاسی اجتماعی حاضر و نیز وجود اقلیت های رو به تزاید، جامع و مانع نیست. در این نوشتار، سعی بر آن است تا از طریق بررسی تاریخی جغرافیایی قلمرو حاکمیت مسلمانان و ترسیم موقعیت کنونی، شاخص جدیدی برای تعریف «جهان اسلام» به دست آید. بازتاب جهانی پیروزی انقلاب اسلامی ایران و شکست ابرقدرت شوروی در افغانستان، موج جدیدی از اسلام گرایی در میان مسلمانان جهان پدید آورد که در شرایط کنونی از طریق تبیینی از این جریان می توان به تعریفی پویا از «جهان اسلام» دست یافت.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، تعریف، موقعیت، تاریخ معاصر، اسلام گرایی
  • آرمان عاشورا؛ حکومت یا شهادت / تبیین نظریه عاشورایی علامه عسکری
    عبدالحسین مشکانی، عباسعلی مشکانی صفحه 45
    مهم ترین مسائلی که پیرامون قیام الهی سرور شهیدان عالم، وجود دارد برهه تاریخی، هدف و فلسفه آن و نیز نتایجی است که از بطن این قیام، درخت اسلام را بارور ساخته است. درباره هدف قیام اباعبدالله الحسین دو رویکرد عمده وجود دارد. دیدگاه نخست، شهادت طلبی در راستای اصلاح امت پیامبر را هدف آن حضرت می داند و دومین دیدگاه، دست یابی به حکومت را هدف حضرتش می شناسد. علامه عسکری با توجه به بحث کلامی علم امام، دیدگاه نخست را برگزیده و پس از ارائه ادله اثبات ادعا، به ویژه خطبه ها و نوشته های حضرت، به توجیه و توضیح ادله دومین دیدگاه پرداخته است. ایشان همچنین با نگاهی به شرایط اجتماعی زمان قیام، تشکیل حکومت توسط حضرتشان را ناممکن و یا بی تاثیر معرفی می کند. صالحی نجف آبادی نیز با نگاهی مستقل از مباحث کلامی، سعی دارد تا با مویداتی تاریخی به اثبات دیدگاه دوم پرداخته و تشکیل حکومت اسلامی را هدف امام حسین علیه السلام معرفی نماید. با توجه به ادله ارائه شده دو دیدگاه و سنجش شرایط تاریخی قیام، نگارنده بر این باور است که نگاه نخستین صحیح بوده و ادله ارائه شده از سوی دومین نگرش همراه با کاستی های جدی است.
    کلیدواژگان: قیام عاشورا، علامه عسکری، صالحی نجف آبادی، حکومت خواهی، شهادت طلبی
  • محمد طاهر رفیعی صفحه 63
    واقعه خونین و غمناک عاشورا هرچند از دید امویان نقطه عطفی در تاریخ خلافت اموی به شمار می رفت، اما در واقع این قضیه بستر سقوط آنان را فراهم ساخت؛ زیرا با وجود آنکه در آغاز تعداد اندکی از مسلمانان به یاری حسین بن علی علیه السلام در کربلا حضور یافتند، ولی با شهادت آن حضرت روحیه انقلابی مردم زنده گردید و قیام های پیاپی بر ضد خلفای اموی و سپس عباسی صورت گرفت.
    این نوشتار درصدد است با تحقیق کتابخانه ای مبتنی بر روایات و یافته های تاریخی، به مهم ترین عوامل سقوط امویان و پیروزی عباسیان اشاره نموده و نقش عاشورای حسینی و عزاداری عصر ائمه علیهم السلام را در این میان بررسی نماید.
    با توجه به اهمیت قیام حسینی در تاریخ اسلام و شیعه، حرکت های انقلابی و شهادت طلبانه دوستان اهل بیت که در نهایت به سقوط امویان و پیروزی عباسیان تمام شد، تنها با الهام پذیری از قیام عاشورا قابل تحلیل است. در این میان، اهتمام امامان شیعه بر ترویج اهداف عاشورا از طریق عزاداری و زیارت نقش مهمی داشته است، هرچند این سخن به معنای کم رنگ نمودن سایر عوامل تاثیرگذار در این مسئله نیست.
    کلیدواژگان: عاشورا، عزاداری، امویان، عباسیان، سقوط، پیروزی
  • عباسعلی مشکانی، مصطفی صادقی صفحه 77
    در روزهای پایانی ذی الحجه سال 23 غلامی ایرانی، معروف به فیروز ابولولو عمربن خطاب را به قتل رساند. منابع تاریخی معتبر مکتب خلفا و مکتب اهل بیت علیهم السلام و اکثر علمای فریقین، زمان قتل را روزهای پایانی ذی الحجه دانسته اند، ولی برخی از منابع متاخر شیعی، با استناد به یک روایت، روز واقعه را نهم ربیع الاول می پندارند. این روایت به «روایت رفع القلم» معروف و به احمدبن اسحاق قمی مستند است. روایت مذکور ادعاهای دیگری از قبیل تحریف قرآن و رفع القلم و جواز ارتکاب معاصی را نیز طرح می کند.
    در این بررسی، در استناد روایت مذکور به احمدبن اسحاق قمی خدشه وارد شده و به نقد متنی و سندی آن پرداخته می شود و قتل خلیفه در 26 ذی الحجه مدلل می گردد. به مستند این مقاله نهم ربیع الاول و برگزاری جشن های کذایی در آن و انتساب آن به روز قتل خلیفه از هیچ پشتوانه روایی و تاریخی برخوردار نیست. این مقاله با رویکرد تحلیلی و توصیفی به نقد افسانه رفع القلم می پردازد.
    کلیدواژگان: احمدبن اسحاق قمی، عمربن خطاب، نهم ربیع الاول، بیست و ششم ذی الحجه، رفع القلم
  • حبیب زمانی محجوب صفحه 91
    در نظام سیاسی اسلام نقش و جایگاهی که برای زنان در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مشخص شده، کمتر از مردان نیست. بر این اساس، از مسائل مهم برای زنان متعهد مسلمان آشنایی با چگونگی مشارکت و حضور در این عرصه هاست. بدین منظور، باید از نظرگاه اسلام در این خصوص، و نیز از سیر تاریخی نقش زنان در عرصه های سیاست و اجتماع مطلع گردند.
    بیعت و هجرت از مفاهیم مهم و اساسی فرهنگ سیاسی اسلام و از حوادث مهم و تاثیرگذار تاریخ صدر اسلام می باشند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که زنان مسلمان همپای مردان در این عرصه حضور فعال داشته و تاریخی ماندگار از خود به یادگار نهاده اند.
    این نوشتار با بررسی منابع تاریخی و مذهبی، و با روشی توصیفی بر این هدف است که جلوه هایی از مشارکت سیاسی زنان صدر اسلام را در دو عرصه بیعت و هجرت، که از حوادث مهم و سرنوشت ساز تاریخ صدر اسلام به شمار می روند، بررسی نماید.
    کلیدواژگان: بیعت، عقبه، هجرت، زنان، صدر اسلام، پیامبر (ص)
  • صدر الله اسماعیل زاده صفحه 103
    این نوشتار در پی آن است تا به بررسی یکی از شخصیت های موثر در تحولات تاریخ صدر اسلام یعنی عباس بن عبدالمطلب بپردازد. او از ثروتمندان قریش به شمار می رفت و دو منصب مهم رفادت و سقایت خانه کعبه را عهده دار بود. وی در پیمان عقبه دوم، و محاصره سه ساله شعب ابی طالب همراه با سایر بنی هاشم بود و در برخی از جنگ های دوران پیامبر صلی الله علیه و آله حضور داشت. عباس در جنگ حنین حضور چشمگیری داشته و بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله در حالی که بیشتر صحابه در پی انتخاب جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله بودند، در مراسم تکفین و تدفین ایشان، حضرت علی علیه السلامرا یاری نمود. هرچند در برخی موارد ما شاهد اعتراض یا سکوت او نیز هستیم. در این نوشتار برآنیم با استفاده از روش تحلیل محتوا در منابع معتبر اولیه و بررسی منابع پژوهشی به نقش و جایگاه عباس در حوادث عصر نبوی بپردازیم.
    کلیدواژگان: عباس بن عبدالمطلب، پیامبر اکرم (ص)، غزوات پیامبر (ص)، مکه، اسلام
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 119
    در این تحقیق، شش سفرنامه مهم دوره صفوی با هدف بررسی مقدار واقع نمایی آنها، با روش تحلیلی توصیفی مورد بررسی انتقادی قرار گرفته است.
    از این رو، بعد از معرفی سفرنامه ها، تلاش شده اشکالات ساختاری آنها، همراه با ارائه شواهد تاریخی، بیان شود تا محقق تاریخ در رجوع به این سفرنامه ها و سفرنامه های مشابه، از مطلق نگری بپرهیزد و با توجه به اشکالات مطرح شده در این تحقیق، با احتیاط، دقت لازم و توجه به سایر منابع، از سفرنامه های عصر صفوی استفاده نماید. در این تحقیق از جزئی نگری پرهیز شده و اشکالات کلی که معمولا همه سفرنامه ها به نحوی دچار آنها هستند بیان شده است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، صفویه، شاردن، تاورنیه، کمپفر، پیترو دالاواله، اروپاییان، تاریخ نگاری
  • صفحه 139
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    A faithful person should always maintain his heartfelt relation with his/her Deity and ask happiness in this world and in the hereafter from Him. Among urgent request of every guided believer is to have the privilege of being a servant of God, perform divine obligations, dispel doubts and Satan's temptations, and remain firmly grounded in faith.According to divine wont, whoever is headless of the remembrance of God will be one of Satan’s companions and then man's desires and wishes will be determined by Satan. But a pious man, whose heart shines with divine light, will turn his/her attention to no one but God. Man's inclination towards his own desires is behind his/her refusing to accept the call of God and His messengers. Therefore, in order to preserve our faith we should remain firm in faith and whatever related to it and stand firmly against Satan's temptations.
    Keywords: whispered supplications, Satan, sensual desire, truth, heedlessness, deviation from truth
  • Mahmud Motahhariniya, Majid Motahhariniya Page 13
    A country’s growth and sublimity is of special significance for all. Observing the views of the leaders of society can contribute to the collaboration and alignment of the efforts to achieve the ambitious aims and thus preparing the ground for creating the civilization which the leaders consider ideal.It seems that studying history as the most extensive science has a good effect on the creation and sublimity of civilizations including the new civilization accompanied the Islamic Revolution. Therefore, it is necessary to study the views adopted by Imam Khomeini, the leader and founder of the Islamic Revolution. In this regard, the present research contains a thorough study of Imam Khomeini's testament and his other works, using an analytical- library approach. The aforementioned necessities can, according to Imam, be divided and arranged into two main groups: moral and individual” and “political and social”.
    Keywords: history, Imam Khomeini, viewpoints, necessities, growth, sublimity
  • Ali Asqar Raja' Page 31
    Defining “Muslim world” according to the demographic indexes or exercising authority by Muslims cannot be a sound and comprehensive definition, especially when regarding the historical record of the geographical contraction and expansion of Islamic territory, the current changes in the sociopolitical conditions and the increase in the minor communities. The present paper provides a new index for defining "Muslim world" by investigating Muslim's historical and geographical territorial jurisdiction and outlining the modern situation. The global reaction to the victory of Islamic Republic of Iran as well as the defeat of the Russians in Afghanistan has brought about a new wave of Islamism among the Muslim through the world over. Therefore, with regard to the current situation, a dynamic definition of Muslim world can be offered.
    Keywords: Muslim world, definition, situation, contemporary history, Islamism
  • 'Abdul Hussein Meshkani, 'Abbas Ali Meshkani Page 45
    The most important issues relating to the divine uprising of Imam Hussein (peace be upon him), the lord of Martyrs, are its historical juncture, aim, philosophy, and effects, which caused the tree of Islam to blossom. There are two principal perspectives on Abu 'Abdullah Hussein's uprising. A group of thinkers believe that the aim of this uprising martyrdom-seeking on whose aim is reforming the community of the Prophet, while a second group hold that the aim of Imam Hussein's uprising is to form a government. Allameh 'Askari adopts the first perspective, relying on a theological agreement about Imam Hussein's knowledge, and reviews the evidence of those who adopt second perspective, after providing the proofs that support his view, including Imam Hussein’s sermons and writings. Furthermore, he believes that forming government by Imam Hussein under the social circumstances of that time was impossible. Having an independent glance at from theological issues, Salehi Najafabadi tries to prove the second perspective rely on historical proofs and so he believes that the aim of Imam Hussein's uprising is establishing a Islamic government. Regarding the proofs provided for by each of these two sides and evaluation of the historical conditions of the uprising, the researcher advocates the first view and considers the proofs given by those who adopt the second view have serious shortcomings.
    Keywords: 'Ashura uprising, Allameh Askari, Salehi Najafabadi, government –seeking, martyrdom, seeking
  • Mohammad Tahir Rafii Page 63
    Although the Umayyads considered the bloody and tragic event of Karbala as a turning point in the history of their caliphate it, in fact, prepared the ground for their fall; because although the Muslims who joined Imam Hussein in Karballa were few at the beginning, people's revolutionary spirit revived and successive uprisings took place after his martyrdom against the Umayyad caliphs and, later on, against the 'Abbasid caliphs. Using a documentary approach to the traditions and historical findings, the present paper points to the most important factors of the Umayyads fall and the 'Abbasids’ rise, and investigates the role of 'Ashura and mourning ceremonies during the Fourteen Infallible's lifetime in the fall and rise of the two caliphates.Due to the significance of Imam Hussein's uprising in the history of Islam and Shiite, any study of the revolutionary and martyrdom-seeking movements which the followers of the Fourteen Infallibles launched and which led to the fall of the Umayyads and rise of the 'Abbasids should be a attributed to the 'Ashura Uprising. In the meantime, the efforts made by the Shiite imam's to promote and propagate the aims of 'Ashura by holding mourning ceremonies, going on piligrimage to holy shrines, etc had an important role in this regard.
    Keywords: 'Ashura, mourning ceremony, the Umayyads, the Abbasids, fall, rise
  • Abbas Ali Meshkani, Mustafa Sadeqi Page 77
    Firuz Abu-Lulu' (also known as Pirouz Nahavandi), an Iranian slave, killedOmar b. al-Khattab at the closing days of Dhul-Hijjah of the year 23 ('AH'). According to authentic historical sources of the school of Caliphs and that of the Fourteen Infallibles and according most Sunni and Shiite scholars, the time of his assassination was the closing days of Dhul-Hijjah, but some recent Shiite sources, which rely on narration, assume that it was on the 9th of Rabī' the 1st (Rabī' al-Awwal). This narration, known as "the tradition of Raf' al-Qalam", is attributed to Ahmad b. Ishaq Qomi. The mentioned narration also included such claims like distortion of the holy Quran and permissibility of doing sins. This research blemishes and refutes the idea that this account is attributed to Ahmad b. Ishaq Qomi, criticizes its text and chain of transmission and proves that the assassination of the caliph 'Omar took place on the 26th of Dhul-Hijjah. According to the research, choosing the 9th of Rabī' theI st. as the assassination anniversary of the caliph and holding ceremonies on such a day are not based on narrative or historical grounds.
    Keywords: Ahmad b. Ishaq Qomi, Omar b. al Khattab, the 9th of Rabī the 1st, the 26th of Dhul, Hijjah, Raf al Qalam
  • Habib Zamani Mahjoob Page 91
    Women's political, social, and cultural role in Islam's political system is not less that of men. Accordingly, the most important duty of committed Muslim women is to know how to take part in such activities. The present research reinvestigates this subject relying on the view of Islam in this concern.The oath of allegiance and emigration are among the important and fundamental questions in the political culture of Islam and among the important and influential events of the history of early Islam when women, alongside the men had an active role which can be regarded particularly memorable. After reviewing historical and religious resources, this paper investigates some striking instances of the women's political participation in the oath of allegiance and emigration which represent crucial events of the history of early Islam.
    Keywords: oath of allegiance, emigration, women, early Islam, the holy Prophet (May the blessing, peace of Allah be upon him, his progeny)
  • Sadrullah Ismailzadeh Page 103
    The present paper tries to shed light on one of the figures who played an active role in the history of early Islam and that is, 'Abbas b. Abdul Mutallib. He was a wealthy man from Quraish clan. He had the responsibility of proving the water for the pilgrims to Kaba. He witnessed the second 'Aqabah treaty, the three-year siege in Shi’b Abutalib with the other members of Bani Hashim clan and some of the battles during the lifetime holy Prophet. His presence in Hunayn battle had special significance. After the holy prophet's passing away, he was among those who helped Imam Ali (peace be upon him) with the ceremonial preparations before and during the prophet’s burial while most of the prophet’s companions were away arguing over whom to choose as a successor to the prophet. He sometimes chose to be silent and sometimes to object. The present paper addresses 'Abbas's role occurrences during the lifetime in the holy Prophet's by analyzing the content of the main authentic sources and studying the research sources.
    Keywords: 'Abbas b. Abdul Mutallib, the holy Prophet (May the blessing, peace of Allah be upon him, his progeny), the holy Prophet's battles, Mecca, Islam
  • Reza Ramezan Nargesi Page 119
    The present research comments on six important European travelogues belonging to the Safavid period in order to see how authentic they are, using an analytical-descriptive method. Having given an account of these travelogues, the author addresses their structural problems, providing historical evidence so that the researcher of history may not have absolute trust in what is included in these travelogues and the like, and that he/she may be cautious when referring to the travelogues of the Safavid period. This paper avoids discussing the particulars and points out to the general problems which all travelogues have in one way or another.
    Keywords: travelogue, the Safavids, Jean Chardin, Jean, Baptiste Tavernier, Engelbert Kaempfer, Pietro Della Valle, Europeans, historiography