فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 174، خرداد 1391)

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 174، خرداد 1391)

  • روان شناسی
  • 124 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن آغازین
    صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی بر مناجات المریدین امام سجاد علیه السلام است. در این فراز از مناجات، حضرت به معرفی خداجویانی می پردازند که هدفشان نیل به قرب الهی است. در این مسیر پرفراز و نشیب، داشتن الگو و راهنمای سیر و سلوک برای نیل به کمال ضروری است. علاوه بر این، شناسایی و توجه به عنایتی که خدای متعال به سالک راه خویش نموده، لازم است.
    عنایت و لطف خدای متعال همواره بر حق بندگان است، اما دریغ از اندکی توجه به عنایت الهی. انسان گاهی اوقات حتی نسبت به سپاس از محبت و الطاف پدر و مادر و دوستان و همسر خویش غافل می شود. سر شکرگذاری از خداوند در کنار والدین در قرآن، این است که انسان را سپاسگزار بار آورد. امام علیه السلام در ادامه به بیان تدبیرهای خداوند برای جذب انسان های غافل می پردازند.
    کلیدواژگان: خدا، غفلت، سپاس، عنایت و محبت
  • ویژه نامه روان شناسی
  • علی عیسی زادگان صفحه 13
    موضوعی که اخیرا نظر روان شناسان مثبت نگر و متخصصان بهداشت روانی را به خود جلب کرده، بخشودگی است. محققان نشان داده اند که بخشودگی با سلامتی جسمانی و روانی در ارتباط است. جالب توجه است که این موضوع در قرآن، احادیث و دعاها نیز مورد توجه و تاکید قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی مروری آیات قرآنی و به ویژه دعاهای 52گانه صحیفه سجادیه با تاکید بر موضوع بخشودگی است. چگونگی بررسی به این صورت بود که بعد از بررسی مروری بخشودگی از جمله تعاریف نظری و ویژگی های افراد بخشنده، به بررسی فواید آن از لحاظ سلامتی جسمانی و روان شناختی بر اساس متون علمی جدید پرداخته شد. در این بررسی، سازه بخشودگی در متون مذهبی با تاکید بر احادیث و تاکید بیشتر بر دعاهای صحیفه سجادیه مورد توجه قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که در آیات قرآنی و احادیث و به ویژه در دعاهای صحیفه سجادیه بیش از 120 بار کلماتی مثل عفو، آمرزش، بخشش، و گذشت مطرح شده است. به نظر می رسد نتایج حاصل از این پژوهش مروری، اهمیت میان رشته ای بودن مطالعات مفاهیم دینی و تطبیق آن را با متون علمی جدید می تواند متذکر شود.
    کلیدواژگان: روان شناسی، بخشودگی، عفو، سلامتی روانی، روان شناسی مثبت نگر، دعا، صحیفه سجادیه
  • سید محمد موسوی، رحیم میردریکوندی صفحه 29
    ماندگاری یک مکتب روان شناسی، یکی از بزرگ ترین آمال و آرزوهای ارائه دهندگان آن مکتب می باشد. درک عوامل ماندگاری و میزان تاثیر آنها، می تواند کمک بسزایی به رفع نقایص و پروراندن نقاط قوت یک مکتب نماید. در این زمینه، لزوم ارائه مکتب روان شناسی متناسب با دین اسلام ضرورتی دو چندان می یابد. این پژوهش، به بررسی عوامل ماندگاری یا افول رویکردهای عمده مکتب رفتارگرایی پرداخته است. مقاله با روشی نظری تحلیلی، برخی عوامل ماندگاری را به دست آورده و کوشش کرده است توجه رویکردهای مختلف این مکتب را به آن عوامل بسنجد. نتایج به دست آمده، حاکی از تفاوتی معنادار از دو جهت می باشد: یکی، میزان توجه رویکردهای مختلف به آن عوامل و دیگری، میزان اثر هریک از آن عوامل در ماندگاری آن رویکرد.
    کلیدواژگان: ماندگاری، فلسفه اسلامی، رفتارگرایی، رفتارگرایی رادیکال، رفتارگرایی روش شناختی، نظریه شناختی اجتماعی
  • مرضیه شریفی صفحه 43
    در سال های اخیر، الگوی چندوجهی برگرفته از متون اسلامی در درمان افسردگی مورد توجه قرار گرفته و از این شیوه در درمان افراد افسرده استفاده شده است. هدف این مقاله معرفی اجمالی مولفه های اصلی رویکرد مذکور، با تاکید بر مضامین صحیفه سجادیه می باشد. در این پژوهش کتابخانه ای، ابتدا با استفاده از منابع، مولفه های اصلی الگوی اسلامی درمان افسردگی مشخص و در مرحله بعد، این مولفه ها با مضامین مستخرج از صحیفه سجادیه منطبق گردیده است. این مطالعه نشان می دهد که محتوای غنی صحیفه سجادیه، به نحو مطلوبی با مولفه های اصلی رویکرد اسلامی درمان افسردگی قابل انطباق می باشد.
    کلیدواژگان: رویکرد اسلامی، صحیفه سجادیه، افسردگی، درمان
  • علی حسین زاده صفحه 61
    مسئله ای که در این پژوهش با آن روبه رو هستیم، شناخت تفاوت های زن و مرد، نقش و کارکرد تفاوت هاست. هدف این است که با شناسایی دقیق تفاوت این دو جنس در ابعاد مختلف، به زمینه و بسترهای لازم برای یک زندگی آرام و با نشاط در ارتباط زن و مرد دست یابیم. روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی است که بر اساس مطالعه تفاوت ها در منابع علمی و دینی داده ها شکل گرفته است. آثار و کارکردها بر تحقیقات دینی و روان شناختی مبتنی است و یافته های مهم در این تحقیق، درک تفاوت ها در ابعاد فیزیکی، طبیعی جنسی، عاطفی و فکری است. این مهم به ما کمک می کند تا با استفاده از عشق و محبت، شادی و نشاط، تعادل و قضاوت عادلانه، زندگی سالم، برخوردار از مسئولیت پذیری و معنویت داشته باشیم.
    کلیدواژگان: زن، مرد، تفاوت جنسی، تفاوت عاطفی، تفاوت شناختی
  • ابوالقاسم ولی زاده صفحه 73
    هدف این مقاله، معرفی مستند نشانگان حسد از منظر اسلام می باشد. این پژوهش، که از نوع تحقیقات بنیادی است، برای بررسی شاخص ها و نشانه های حسادت و تحلیل روان شناختی آن، اطلاعات به روش کتابخانه ای جمع آوری گردیده است؛ یعنی با استفاده از تفاسیر قرآن و کتب روایی، ویژگی های فرد حسود به صورت توصیفی جمع آوری و پس از دسته بندی، تجزیه و تحلیل گردیده است. بدین منظور، این نوشتار پس از تعریف لغوی و اصطلاحی حسادت و تفکیک آن از مفاهیم مشابهی همچون غبطه، منافسه، حسرت، غیرت، غل و نصیحت، به نشانه شناسی حسد با توجه به آیات و روایات می پردازد و با تقسیم نشانه های حسد به سه مولفه شناختی، عاطفی و رفتاری، برای حسادت، سه نشانه شناختی، شش نشانه عاطفی و نه نشانه رفتاری از منابع اسلامی مورد شناسایی قرار می دهد. در پایان راه هایی برای تشخیص موقتی و قطعی حسادت، ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اسلام، حسادت، نشانه شناسی، اخلاق اسلامی
  • جواد ترکاشوند صفحه 91
    درک عمیق نظریات در علوم انسانی، مستلزم شناخت مبانی فکری و اندیشه های نظریه پردازان این عرصه است. پژوهش حاضر بر آن است که با شیوه ای توصیفی تحلیلی، مبانی شناخت شناسی ژان پیاژه را مورد نقد و بررسی قرار دهد. پیاژه اساسا یک فیلسوف زیست شناس است که برای کشف ماهیت شکل گیری شناخت در انسان، از شیوه شناخت شناسی تکوینی استفاده کرده و نتایج تحقیقات او منجر به نظریه رشدشناختی گردید. این پژوهش پس از بررسی آراء و نظرات وی، نتایج ذیل را حاصل نموده است: پیاژه بدون در نظر گرفتن تفاوت ماهوی مسائل عقلی و تجربی، با شیوه تجربی، اقدام به کشف شیوه های شکل گیری و ماهیت دانش در انسان نموده است. او تحت تاثیر زیست شناسی، با کاهش جایگاه انسان در حد یک ارگانیزم پیشرفته، والاترین هدف انسان را حیات اجتماعی مناسب در نظر گرفته است. وی با تعریف سازوکار شکل گیری تجربی دانش در انسان به انکار علم حضوری رسیده است. همچنین شیوه شکل گیری دانش در نظریه او منجر به مادی بودن علم می گردد.
    کلیدواژگان: پیاژه، شناخت، معرفت شناسی، رشد شناختی
  • داود حسینی صفحه 99
    یکی از ابزارهای اصلاح و تربیت، که در میان صاحب نظران تعلیم و تربیت مورد اختلاف و مناقشه قرار گرفته، اعمال انواع تنبیه، به ویژه تنبیه بدنی در عرصه تعلیم و تربیت است. عده ای از روان شناسان با اعمال تنبیه به شدت مخالفت کرده اند و آن را در جهت حذف رفتارهای ناهنجار نه تنها غیرمفید، بلکه مضر می دانند و والدین و مربیان را از اعمال آن نهی می کنند. در مقابل، برخی دیگر، از دیدگاه تعلیم و تربیت و اسلام، این تفکر را نمی پذیرند و با آن مخالفند. این دسته معتقدند تنبیه بدنی نه تنها مضر نیست، بلکه می تواند موجب حذف رفتار ناپسند از خزانه رفتاری کودک شود و تاثیر پایداری در وجود او ایجاد کند.
    در منابع اسلامی انواع تنبیه، به عنوان یک ابزار بازدارنده در عرصه تعلیم و تربیت مورد پذیرش قرار گرفته است. در آیات قرآن کریم و روایات معصومان علیهم السلام، تنبیه علاوه بر مجازات حدود و تعزیرات، به عنوان یک روش تادیب و اصلاح رفتار پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: تنبیه، تعلیم و تربیت، روان شناسی، تادیب، اصلاح
  • المحتویات
    صفحه 119
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper offers an explanation of Imam Sajjad's Munajat al-Muridin (whispered conversation of the devotees). In this part of Munajat (whispered conversation), Imam Sajjad (peace be upon him) describes God-seeking servants whose aim is attainment of nearness to God. In this course which is full of ups and downs, it is necessary to have a model and a guide which shows the way in the spiritual journey to achieve perfection. Furthermore, it is necessary for one to recognize and realize the kindness shown by the Most High God to the wayfarers of His path. God's grace and kindness to servants of God are continual. However, man is remiss in remembering God's favors. Some neglects giving thanks even to their parents, friends, and spouse for their love and kindness. The reason why thanksgiving to God and thanksgiving to parents are mentioned next to one another in the Holy Quran is to train man how to be tanksful. Finally, Imam Sajjad (peace be upon him) explains the measures taken by God for attracting the remiss towards Him.
    Keywords: God, negligence, thanksgiving, grace, love
  • Ali Isazadegan Page 13
    Recently, the question of forgiveness has been of special concern to positivist psychologists and experts of mental health. Researchers have proved that there is a particular relationship between forgiveness and mental and physical health. Surprisingly, the Holy Quran, traditions, and supplications have dealt with this topic. The present research reviews the Quranic verses and fifty-two supplications of Sahifa Sajjadiyyah in particular, focusing on the question of forgiveness.Having taken a glance at the idea of forgiveness, theoretical definitions and forgiver's characteristics, the author, relying on modern scientific texts, discusses its merits and benefits in as far as an individual’s mental and psychological health is concerned. In this study, special attention is given by religious texts to the component of forgiveness which is emphasized in the traditions and more importantly in the supplications of Sahifa Sajjadiyyah. The research findings show that such terms as forgiveness, pardon, and excuse have been mentioned more than 120 times in the Quranic verses and traditions and in the supplications of Sahifa Sajjadiyyah in particular. The findings of this research, as it seems, shows the importance of interdisciplinary studies into the religious concepts comparing them and that of their comparison and contrast with modern scientific texts.
    Keywords: psychology, forgiveness, pardon, mental health, positivist psychology, supplication, Sahifa Sajjadiyyah
  • Seyyed Mohammad Moosawi, Rahim Mirdarkivandi Page 29
    Constancy of a psychological school is one of the greatest aspirations of those who have founded this school. The acquaintance with the factors of constancy and rate of their effect can help much in overcoming the weaknesses and increasing the strengths of any school. Having a psychological school which accords with Islam is really necessary. The present paper studies the factors of constancy or decline of the behavioristic main approaches. Using a theoretical- analytical method, this paper underlines some of the factors of constancy and tries to assess the attention which the different behavioristic approaches give to these factors. The research results show that there is a significant difference which manifests itself in two aspects: the scale of attention given by the different behavioristic approaches to these factors and the rate of effect of each factor on the constancy of that approach.
    Keywords: Islamic philosophy, behaviorism, radical behaviorism, methodological behaviorism, cognitive –social theory
  • Marziyah Sharifi Page 43
    In recent years, a multi-dimensional model for treating depression derived from Islamic texts has been the subject of speculation and used to cure the depressed. The present paper reviews the main constituents of the aforementioned approach, putting special emphasis on the contents of Sahifa Sajjadiyyah. Referring the available sources, this library-based survey first identifies the main constituents of Islamic model for curing depression. Then, it compares these constituents with the ideas derived from Sahifa Sajjadiyyah. It shows that the rich contents of Sahifa Sajjadiyyah is desirably compatible with the main constituents of Islamic approach to the treatment of depression.
    Keywords: Islamic approach, Sahifa Sajjadiyyah, depression, treatments
  • Ali Husseinzadeh Page 61
    The present paper tries to make explicit the differences between man and woman and their roles and functions. Its main aim is to find out the grounds and contexts which are necessary for a lively and peaceful life regarding the relation between man and woman by recognizing the differences between the opposite sexes in different dimensions. This research uses a descriptive-analytical method, and the data are obtained through a study of these differences in scientific and religious sources. The effects and functions of these differences are based on religious and psychological studies and the important finding of this research is perceiving the differences between the opposite sexes regarding physical, natural, sexual, emotional, and intellectual aspects. This perception helps us to lead an agreeable life of accountability and spirituality by sharing love and affection, happiness, joy, and equality and just judgment.
    Keywords: woman, man, difference, gender, affection, intellect
  • Abulqasim Walizadeh Page 73
    The present paper tries to documentary evidence introduce the Islamic view concerning the symptoms of jealousy. This research which is a library-based survey is a basic kind of research project, which seeks to study the indicators and symptoms of jealousy and introduce a psychological analysis of it. That is, the characteristics of a jealous person have been descriptively gathered from commentaries of the Holy Quran and narrative books and the data have been classified and then analyzed. After providing a literal and a technical definition of jealousy and contrasting it with such concepts like envy, emulation, competition, zeal, and rancor, the paper discusses the symptomatology of jealousy in the light of Quranic verses and traditions, and divides the symptoms of jealousy into three constituents: cognitive, emotional, and behavioral. Three cognitive symptoms, six emotional symptoms, and nine behavioral symptoms for jealousy extracted from Islamic resources have been recognized. Finally, ways of under jealousy tentatively and definitively have been introduced.
    Keywords: Islam, jealousy, symptomatology, Islamic morality
  • Jawad Torkashvand Page 91
    Deep understanding of the theories of the human sciences requires good acquaintance with the intellectual foundations and thoughts of the theorists of this field of study. Using a descriptive – analytical method, the present paper tries to analyze and criticize Jean Piaget's epistemological principles. Piaget, basically a philosopher of biology, used an epistemological and ontological method to explore the nature of the development of man’s, cognition and his studies led to the emergence of the cognitive development theory. After examining his views, this paper concludes that: first, disregarding the difference in nature between rational and experimental issues, Piaget strove through an empirical approach to explore the methods of development and nature of knowledge in man; secondly, influenced by biology and reducing man's position to a developed organism, he considered good social life as man's ultimate aim; thirdly, defining the mechanism of experimental development of knowledge in man, he denied intuitive knowledge; fourthly, the method of knowledge formation according to his views has led to the materialization of science.
    Keywords: Piaget, cognition, epistemology, cognitive development
  • Davood Husseini Page 99
    One of the educational tools, which has been a matter of dispute among education authorities is inflecting different types of punishment in education, especially corporal punishment. Some psychologists reject the method of inflecting punishment; they believe that the use of punishment to eliminate uncouth behavior is not only of no avail but also harmful. Therefore, they urge parents and trainers to avoid it. Conversely, other psychologists, relying on the view point of education and Islam, oppose this position. They believe that corporal punishment is not only harmful but it also contributes to eliminating children’s undesirable behavior and bringing about lasting effect to them.Islamic resources endorse different types of punishment as a preventive tool of education. The Quranic verses and the Fourteen Infallible Imam's traditions also endorse corporal punishment, in addition to fixed and discretionary punishments as a method of moral reform.
    Keywords: punishment, education, psychology, correction, reform