فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 7 (پیاپی 178، مهر 1391)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1391/07/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-16
    این درس شرحی است بر مناجات محبین امام سجاد علیه السلام. «محبت» به مفهوم خواستنی و دوست داشتنی به کار می رود و از آثار آن دلدادگی، شیفتگی، دلبستگی و شیدایی است. محبت همواره با لذت در محبوب و تقریب و نزدیکی به او همراه است. یعنی دوستی و محبت زمانی محقق می شود که لذتی از جانب محبوب به محب برسد. بالاترین لذت ها در محبت به خداست. اگر کسی شیرینی محبت خداوند را چشید و از لذت محبت او سرشار گردید، هرگز سراغ جایگزینی برای وی نمی رود؛ یعنی اگر کسی به قرب الهی بار یافت، لحظه ای از قرب الهی خارج نمی شود. راه رسیدن به محبت خدا، یاد او و یاد نعمت های بی منت اوست. همچنین با افزایش معرفت انسان به خدا، محبتش نیز به او زیاد می شود.
    کلیدواژگان: خدا، محبت، محبوب، محب، انس با خدا
  • محمد جعفری صفحات 17-31
    سازوکار گفتاری قرآن و دلالت های زبانی آن همواره از بحث های پرجاذبه و چالش برانگیز در میان مفسران از یک سو، و متکلمان و سایر دین پژوهان از سوی دیگر بوده است. این بحث واجد مباحث مهمی است؛ از جمله اینکه آیا جملات و گزاره های قرآن همه ناظر به حقیقت است؟ اگر برخی تعابیر قرآنی مجازگونه، نمادین و تمثیلی است، آیا این مجازها تحویل پذیر به واقع و حقیقت است، یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش ها، به ویژه در حوزه داستان های قرآنی، دو رویکرد عمده وجود دارد: دسته اول دیدگاه های غیرواقع گراست که تفاسیر و برداشت هایی را از قصه های قرآنی ارائه می نماید مبنی بر اینکه این داستان ها را از محتوای واقعی، که مدلول ظاهری الفاظ و کلمات آنهاست، تهی می نماید. دسته دوم شامل آرائی است که مضامین داستان های قرآن را حاکی از حوادث و رویدادهای رخ داده می داند.
    در این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی، در ذیل دسته اول، پنج دیدگاه و در ذیل دسته دوم، دو دیدگاه بررسی و نقد شده است.
    کلیدواژگان: داستان، تفسیر، تاویل، تمثیل، کارکردگرایی، معرفت بخشی
  • صفدر الهی راد صفحات 33-52
    «معاد»، یکی از پایه ای ترین آموزه های دینی است که اساس بسیاری از آموزه های دینی دیگر، از جمله آموزه های فقهی، اخلاقی، سیاسی، فرهنگی به شمار می آید. فلاسفه و متکلمان به تبیین و تحلیل دو جنبه از معاد پرداختند: معاد روحانی و معاد جسمانی.
    این نوشتار با رویکردی تحلیلی و با استفاده از شیوه عقلی و نقلی درصدد تبیین و تحلیل مبانی و ادله «معاد روحانی» در دو بخش امکان و ضرورت آن است. اثبات وجود ساحتی دوم در انسان، به منزله مهم ترین اساس معاد روحانی، زمینه را برای بیان ادله عقلی و نقلی امکان معاد روحانی فراهم می کند. اثبات ضرورت معاد روحانی نیز مبتنی بر اثبات وجود ساحتی دوم و همچنین مبتنی بر اثبات اصالت روح است. با اثبات این مقدمات، می توان به بیان و تحلیل ادله ضرورت معاد روحانی پرداخت. هدف این مقاله تحلیل و ارزیابی ادله فلاسفه و متکلمان در اثبات ضرورت معاد و اصالت روح است.
    کلیدواژگان: معاد روحانی، روح، اصالت روح، جاودانگی، تجرد، نفس، بدن
  • محمدحسین فاریاب صفحات 53-69
    اعتقاد به ظهور منجی که در هندسه معرفتی مسلمانان از آن به «مهدی» یاد می شود از باورهای مشترک میان ادیان آسمانی است. پیشوایان حقیقی دین مبین اسلام از زمان صدر اسلام به تبیین مسئله مهدویت پرداخته و بدین ترتیب، کمک شایانی به شیعیان در دوران غیبت امام عصر علیه السلام کرده اند.
    این نوشتار بر آن است تا مسئله مهدویت را با روش نقلی و تا تمرکز بر سخنان امام صادق علیه السلام واکاوی کرده، در اختیار شیعیان و رهروان مکتب تشیع قرار دهد. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، دوران امام صادق علیه السلام به دلیل ویژگی های خاص تاریخی مجال بیشتری برای تبیین این مسئله فراهم نموده است، تا آنجا که جزئی ترین مسائل مربوط به مهدویت در این دوران بیان شده، وظایف منتظران در عصر غیبت، حوادث آخرالزمان، اتفاقات قیام تا استقرار حکومت و... نیز از تبیین آن حضرت دور نمانده است.
    کلیدواژگان: مهدویت، انتظار، امام صادق علیه السلام، علایم ظهور، حکومت مهدوی
  • حسن صادقی صفحات 71-88
    از روایات نقل شده از امام رضا علیه السلام، مقایسه پیامبر و امام و ذکر بیشتر صفات پیامبر برای امام استفاده می شود. با کمک این روایات و تحلیل آنها ثابت می شود که مقام امامت ویژه افرادی است که از بیشتر ویژگی های پیامبر برخوردار باشند. این گونه نیست که هر کسی با عنوان خلیفه و حاکم مسلمین و مانند آن، شایستگی جایگاه امامت را داشته باشد.
    این نوشتار می کوشد با روش اسنادی و تحلیلی با توجه به روایات نقل شده از امام رضا علیه السلام دیدگاه ایشان در مقایسه پیامبر و امام را بررسی کند. نتیجه بررسی این پژوهش آن است که میان پیامبر و امام صفات مشترکی وجود دارد؛ مانند بندگی، برگزیده و نصب شدن، عصمت، علم الهی، حجت الهی و خلافت الهی و لازم الاطاعه بودن. در کنار این اشتراک، پیامبر و امام از لحاظ چگونگی ارتباط با فرشته تفاوت نیز دارند. همچنین امام (از لحاظ امام بودن) از پیامبر(از لحاظ پیامبر بودن) برتر است.
    کلیدواژگان: صفات پیامبر، پیامبر، امام، صفات امام، امام رضا (ع)
  • سید صدرالدین طاهری، منا فریدی خورشیدی صفحات 89-108
    این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی به چیستی ملائکه و تبیین آن از دیدگاه ملاصدرا پرداخته است. این مقاله درصدد اثبات ملائکه، چیستی ماهیت ملائکه و تعدد آنان، بیان اوصاف و اصناف ملائکه از نگاه فلسفی می باشد، و محوریت آن آرای ملاصدرا است. ملائکه موجوداتی نورانی و مجرد هستند که شانشان افاضه خیر است و انسان را به سوی سعادت فرامی خوانند. از نظر ملاصدرا ملائکه دارای اصناف گوناگونی هستند و هر دسته از آنان موظف به انجام وظیفه ای می باشند که از سوی خداوند به آنان محول گشته است. در این میان، دسته ای از ملائکه، عهده دار ابلاغ پیام از عالم بالا به عالم مادی هستند. بحث از این دسته از ملائکه که واسطه میان عالم ملکوت و عالم مادی می باشند، با نظریه صدور و نیز سلسله طولی عقول و نحوه بر آمدن کثرت از وحدت، گره خورده است. اما در نهایت، وصول به نظر مختار ملاصدرا مبنی بر انطباق یا عدم انطباق عقول با ملائکه الله ، سخت و یا به بیان بهتر غیرممکن می نماید.
    کلیدواژگان: ملائکه، ماهیت ملائکه، اصناف ملائکه، اوصاف ملائکه، رئوس ملائکه، عقول، نظریه صدور
  • سامان دخت کبیری سامانی، علی ملک زاده صفحات 109-124
    این مقاله با رویکردی توصیفی تحلیلی، به بررسی نظریات شیعه و بهائیت در خصوص «رجعت» پرداخته است. «رجعت» یکی از مباحث اعتقادی در فرهنگ شیعه است و برای اثبات آن شواهد عقلی و نقلی فراوانی ارائه داده است. بر اساس آیات و روایات، معنای دقیق و مراد از «رجعت» در فرهنگ شیعه، بازگشتن عده ای از خالصان و پاکان در زمان ظهور حضرت مهدی علیه السلام برای یاری ایشان و همچنین بازگشت عده ای از ناپاکان و دشمنان برای انتقام گرفتن از آنان است.
    اما فرقه ضاله بهائیت رجعت به این معنا را نپذیرفته و برای تحمیل خود به عنوان دینی جدید بر اذهان، موافق رای و نظر خود، به تفسیر آیات قرآن پرداخته و معتقد به رجعت صفاتی اولیا و انبیای پیشین در پیامبر نوظهور شده است.
    کلیدواژگان: شیعه، رجعت، بهائیت، تفسیر به رای
  • حسین تکمیلی صفحات 125-138
    به دنبال طرح مباحث هرمنوتیک در غرب، مسئله تجویز قرائت های متعدد نیز که ثمره آن است، در قرن های بعدی مطرح گردید. این نظریه ثمره هرمنوتیک فلسفی است که از یک سو، مقصود مولف متن را در فهم، بی تاثیر می داند و از دیگر سوی، متن را در بیان معنای خود صامت می داند. از این رو، مفسر با توجه به پیش فرض های ذهنی خود، معنایی برای متن می سازد.
    سوال این است که اگرچه می توان برداشت های متفاوت از یک متن داشت، اما آیا تمام برداشت های عرضی یک متن نیز صحیح و مطابق با واقع است؟ و آیا می توان برداشت های متضاد از یک متن داشت؟ آنچه مسلم است، تکثر قرائت از یک متن به معنای صحت برداشت های متضاد، پذیرفتنی نیست و عقل سلیم آن را با بسیاری از اصول و بدیهیات در تعارض می بیند. از این رو، اگر لوازم باطل این نظریه را رصد کنیم، به بطلان و نامعقولی آن بیشتر پی خواهیم برد.
    این مقاله درصدد بررسی برخی لوازم نادرست این نظریه با روش تحلیلی توصیفی می باشد. اگر نظریه ای دارای لوازم و آثار غیرمعقولی بود، آن نظریه نیز همچون لوازم خود محکوم به شکست خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعدد قرائت ها، هرمنوتیک، هرمنوتیک فلسفی، آنارشیسم
  • صفحه 139
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-16
    The present lecture is a commentary on Imam Sajjad's Munajat al- Mohibbeen (the whispered prayer of the lovers). "Love" means to desire and like something or someone which leads to devotion, rapture, affection, and excitment. Love is always associated with feeling of joy and nearness to the beloved. In other words, love will is not love if joy is not shown by the beloved to the lover. The greatest pleasure is manifested in one’s love of God. When one tastes the sweetness of the love of God and is filled with the joy of that love, he/she will never think of a substitute. That is, when one is brought nigh to God, he/she will never turn away from this blessing. Rememberance of God and His free blessings is the means to the love of Him. Furthermore, the deeper the knowledge of God, the greater the love of Him.
    Keywords: God, love, beloved, lover, intimacy with God
  • Mohammad Jafari Pages 17-31
    The mechanism of Qur’an language and its linguistic implications is among the questions which have been a source of interest and challenge to interpreters, theologians, and other researchers of religion. Among the questions that arise here are: Can we say that all Qur’anic verses and propositions are statement of facts? Is it possible to change the metaphorsin some of the Quranic figurative, symbolic, and allegorical phrases into facts and reality or not? In response to these questions, especially in as far as Quranic stories are concerned two main approaches are presented. The first includes unrealistic views and provides some interpretations and ideas of the Quranic stories which empty out the real content of these stories which constitute the external significance of the words of these stories. The second approach includes some views that consider the content of Quranic stories as something connected with past events and occurrences.Using an analytical- descriptive method, the present paper sheds light on and criticizes five views about the first approach and two views about the second approach.
    Keywords: story, interpretation, esoteric commentary, allegory, functionalism, cognitive
  • Safdar Ilahirad Pages 33-52
    "The doctrine of resurrection" is one of the truly fundamental religious doctrines which represents the basis of many other doctrines including legal, moral, political, and cultural doctrines. Philosophers and theologians have elucidated and analyzed two aspects of resurrection: spiritual resurrection and bodily resurrection.Using an analytical approach and rational and traditional method, the present paper sheds light on and analyzes the principles of and evidence for the idea of "spiritual resurrection" in terms of its possibility and necessity. Establishing the existence of a second dimension in man, as the most important basis of spiritual resurrection prepares the grounds for elucidating the rational and traditional evidence for the possibility of the spiritual resurrection. Establishing the necessity of spiritual resurrection requires the establishment of a second dimension and the affirmation of fundamentality of soul. After establishing these preliminaries, one can investigate and analyze the evidence for the necessity of spiritual resurrection. This paper aims at analyzing and evaluating the philosophers and theologian's evidence which supports the necessity of resurrection and fundamentality of soul.
    Keywords: spiritual resurrection, soul, fundamentality of the soul, eternity, incorporeality, psyche, body
  • Mohammad Hussein Faryab Pages 53-69
    The belief in the appearance of a deliverer- whom Muslims called "Mahdi"- is one of the beliefs which all divine religions have in common. The real leaders of the manifest religion of Islam have made through studies on Mahdism since the early Islam,which was of great help to the Shias during the occultation period of the twelfth Imam.Using a traditional method and focusing on Imam Sadiq's words, the present paper provides the Shias and the followers of Shiite school with a clear idea about the doctrine of Mahdism. According to the findings of the research, and due to certain historical conditions, much opportunity was found during Imam Sadiq's time to elaborate on Mahdism. The particular issues related to Mahdism were dealt with in this period and Imam gave special attention to defining the duties of those who await Imam Mahdi during occultation period, the event of the Last Age and the events which occur during Imam Mahdi's uprising before the establishment of his government…
    Keywords: Mahdism, a waiting, Imam Sadiq (peace be upon him), signs of Imam Mahdi's appearance, Mahdi's government
  • Hassan Sadeqi Pages 71-88
    If we delve into the traditions transmitted from Imam Reza (peace be upon him), we will be able to compare between prophet and Imam and single out the prophet's characteristics which Imam has. A review of these traditions reveals that the station of Imamate is exclusive to those who possess most of the characteristics which a prophet has. So, not all those who have the titles of caliph, Muslim's ruler and the like deserve the station of Imamate.Focusing on the traditions transmitted form Imam Reza (peace be upon him), the present paper which makes a documentary study examines Imam Reza's views regarding the differences between Imam and prophet. The research findings show that Imam and prophet have a lot in common, including their servitude to God, their being elected and appointed by God, their infallibility, their divine knowledge, their divine authority and divine vicegerence. Besides, Imam and prophet differ in kind of relations they have with the angels. Furthermore, Imam (for this being Imam) is superior to prophet (for this being prophet).
    Keywords: prophet's characteristics, prophet, Imam, Imam's characteristics, Imam Reza (peace be upon him)
  • Seyyed Sadr Al Din Taheri, Mona Faridi Khorshidi Pages 89-108
    The present paper discusses Mulla Sadra's views about the nature and features of angels. Focusing on Mulla Sadra's views, it tries to prove the existence of angels, their nature and their number, and show the philosophical view about the characteristics and types of angels. Angels are luminous and incorporeal beings whose duty is to effuse good and invite man to happiness. Mulla Sadra believes that there are different types of angels and each group of the angels have certain duties assigned by God. One of these groups have the duty of bringing down God's message from the celestial world to the terrestrial world. The discussion about this group of angels who are mediators between the Divine world and the material world is closely related with the theory of emanation, longitudinal hierarchy of intellects, and the way of the evolving of unity from plurality. To sum up, it is difficult, or to be more accurate, impossible to have access to Mulla Sadra's clear view about the compatibility or incompatibility of heavenly angels with intellects.
    Keywords: angels, nature of angels, types of angels, characteristics of angels, the heads of angels, intellects, the theory of emanation
  • Samandokht Kabiri Samani, Ali Malekzadeh Pages 109-124
    Using a descriptive-analytical approach, the present paper studies the views adopted by the Shiite and Bahaism about the "the Return". The idea of "the return" is one of the ideological issues in Shiite culture, and many traditional and rational proofs have been offered to support it. In Shiite culture and according to Quranic verses and traditions, "the Return" strictly means the return the life of a number of dead people when Imam Mahdi reappers; some from among the sincre and pure to help him and some from among the enemies to receive punishment in return for there crimes.However, the straying sect of Bahaism, which attempt to introduce itself as a new religion, does not accept the Shiite view of the Return and interprets the Quranic verses according to its own view. Baha’ism holds that some of the characteristics of the bygone prophets and saints will return to the prophet who will come later.
    Keywords: the Shiite, the Return, Bahaism, interpretation of the Quran according to one's own views
  • Hussein Takmili Pages 125-138
    In the centuries followed the initiation of hermeneutic discussions in the West, the idea of permissibility of multiple interpretations, thanks to these discussions, was put forward. According to this idea, which is the outcome of philosophical hermeneutics, a writer's intent has no effect on the understanding of the text and a text is silent and cannot explain the meaning of its content. Therefore, the interpreter depends on his own mental presuppositions for understanding the meaning of the text.The question that is raised here is; if there are different possible interpretations of a text, are all these accidental (latitudinal) interpretations correct and compatible with reality? Is it possible to have interpretations that do not correspond to the text? It is taken for granted that to consider correct the multiple interpretations of a text which have opposite interpretations is not acceptable, and it is common sense to consider such a thing incompatible with many principles and axioms. Therefore, when we see that the requisites of this theory are unsound, we realize that the theory is invalid and unsound.Using an analytical-descriptive method, the present paper tries to examine some of the unsound reuisits of this theory. The theory which has irrational requisits and effects, is doomed to failure.
    Keywords: multiple interpretations, hermeneutics, philosophical hermeneutics, anarchism