فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 10 (پیاپی 181، دی 1391)

  • ویژه جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    واژه «ولایت» و مشتقات آن، 233 بار در قرآن کریم به کار رفته است؛ این الفاظ گاهی به صورت اشتراک لفظی و گاهی اشتراک معنوی، گاهی اوقات دارای معانی حقیقی و گاهی مهانی مجازی هستند.
    اگر دو موجود دارای ارتباطی عمیق بودند به گونه ای که نتوان بین آنها فاصله انداخت و آن دو و یا یکی بر دیگری تاثیر و تاثر دانست، از واژه «ولایت» استفاده می شود. ولایت الهی بر دو قسم تکوینی و تشریعی است. تصرفات عام مربوط به همه موجودات را «ولایت تکوینی عام» و تصریفات خاص مربوط به اولیای الهی و مقربات درگاه الهی را «ولایت خاص تکوینی» گویند. «ولایت تشریعی» در امور اجتماعی، اعتباری و قانون گذاری، به معنای ارائه دستورالعمل و قانون گذاری، که در درجه اول به وسیله خداوند برای هدایت انسان ها و آن گاه خداوند این اختیار را به جانشینان خود واگذار می کند.
    قرب الهی، قربی اکتسابی است که در پرتو پیروی از دستورات الهی به دست می آید که در سایه آن، بندگان مومن امور خود را به خدای متعال واگذار و بر او توکل می کنند. مقربان درگاه الهی، دارای تقوای الهی بوده و از گناهان پرهیز می کنند.
    کلیدواژگان: قرب الهی، توکل، ولایت، ولایت تکوینی عام، ولایت تکوینی خاص، ولایت تشریعی
  • سعید مقدم صفحه 13
    تهدیدها و آسیب های فراوانی در دهه های اخیر نهاد خانواده را به چالش کشیده است. از این رو، ارائه یک خانواده آرمانی از منظر دینی جهت رویارویی با تهدیدهای نوین، ضروری به نظر می رسد. در این نوشتار به بررسی خانواده آرمانی مطلوب در اندیشه امام سجاد علیه السلام با روش تحلیل متن می پردازیم. ترسیم خانواده آرمانی براساس ویژگی ها و ارائه راهکارهای تحقق این نهاد، از اهداف این پژوهش به شمار می رود.
    خانواده آرمانی، اگرچه برای پاسخ گویی به نیاز جنسی شکل می گیرد، ولی به دلیل داشتن مبانی توحیدی و ارائه ویژگی ها و راهکارهای برگرفته از مبانی وحیانی، به پرورش انسان های موحد می پردازد و زمینه تشکیل جامعه آرمانی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: خانواده آرمانی، اندیشه امام سجاد علیه السلام، ویژگی ها، راهکارها
  • عارفه خوروش حمیدرضا نریمانی صفحه 27
    ایجاد و گسترش فتنه و آشوب از سوی دشمنان، در همه جوامع، به ویژه جوامع اسلامی، همواره از مهم ترین بحران های اجتماعی بوده است که در صورت عدم شناسایی و برخورد درست با آنها، ممکن است به شکست و نابودی یک نظام بینجامد و پیامدهای بسیاری را برای آن ملت به همراه داشته باشد.
    هدف این پژوهش بررسی ریشه ها و علل ایجاد فتنه ها در حکومت اسلامی و ارائه راهکارهای نجات از آنهاست که با روش گردآوری، دسته بندی و تحلیل بیانات گهربار امیرالمومنین علیه السلام در این زمینه در نهج البلاغه (روش تحلیل گفتمان) و بر اساس فهرست بندی و تقسیمات استاد دشتی در ترجمه نهج البلاغه صورت گرفته است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه امیرالمومنین علیه السلام، مهم ترین ویژگی موجود در فتنه ها ایجاد و رواج شبهه از سوی دشمنان، مخلوط شدن حق با باطل و عدم تشخیص صحیح آنهاست؛ و اطاعت محض از رهبری، و پرهیز از هرگونه تفرقه و پراکندگی، اساسی ترین راهکارهایی است که سبب نجات خواهد شد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حکومت اسلامی، فتنه، اطاعت از رهبری، وحدت
  • محمدکاظم شاکر حسین حاجی پور صفحه 39
    اقناع، فرایندی ارتباطی است که هدف اساسی آن، انتقال محتوا با تاثیرگذاری بر مخاطب است. بر اساس تعاریف، تبیین ها و شیوه های اقناعی موجود، تاثیرگذاری اقناعی، در بسیاری از موارد در وضعیتی تحمیلی و با فریب اقناعی حاصل می شود. آیات و آموزه های قرآن کریم، گرچه موید اقناع و به کارگیری روش های تاثیرگذار اقناعی در انتقال اندیشه به دیگران است، ولی به هیچ روی با فریب اقناعی موافق نیست. از این رو، با طرح پرسش هایی از قرآن کریم می توان به ضابطه های اقناع نیز دست یافت. این پژوهش، با رویکرد درون دینی آیات، به مهم ترین ضوابط هر فعالیت اقناعی می پردازد. تحلیل آموزه ها و گزاره های قرآنی، با رویکردی تفسیری و کلامی است. دو موضوع «آزادی اندیشه» و «به کارگیری ابزارهای صحیح» از معیارهای مهم هرگونه فرایند اقناعی است. به کارگیری ابزارهای نامشروع و نیز استفاده از روش هایی که باعث سلب آزادی اندیشه و قدرت تصمیم گیری مخاطب می شود، نوعی فریب اقناعی محسوب شده، عملی نامشروع است. قرآن به مخاطبان خود نیز هشدار داده است تا تحت تاثیر فریب های اقناعی قرار نگیرند.
    کلیدواژگان: اقناع، آزادی اندیشه، استخدام وسیله، ضوابط اقناع
  • کریم خان محمدی داود رحیمی سجاسی صفحه 55
    مدعای مقاله این است که اگر علم مدرن طبق انتقادات وارده، دارای هویتی فرهنگی و تاریخی و مقطوع از عقل و وحی است، پس علم دینی نیز با مرجعیت عقل، وحی و تجربه، و بازخوانی فرهنگ و تمدن و تاریخ اسلامی قابل طرح است. همچنین اگر علم دینی امکان تحقق دارد، علم ارتباطات دینی نیز قابل تامل است. در نهایت، با تحقق علم دینی و علم ارتباطات دینی، زمینه شکل گیری جامعه دینی فراهم می شود. از یافته های این پژوهش، ابتنای تحقق علم ارتباطات دینی بر تولید علم دینی، و ابتنای تحقق جامعه دینی بر علم ارتباطات دینی و علم دینی است. همچنین به سیره ارتباطی رسول اکرم صلی الله علیه و آله به عنوان نمونه ای محقق از ارتباطات دینی بین فردی استناد شده است که قابلیت استخراج اصول و مبانی علم ارتباطات دینی را داراست. در این پژوهش، از روش ساختارشکنی و واکاوی دریدا استفاده می شود و جمع آوری داده ها نیز به شکل اسنادی است.
    کلیدواژگان: علم مدرن، علم پوزیتیویستی، علم پست مدرن، علم ارتباطات، علم دینی، ارتباطات دینی
  • روح الله عباس زاده صفحه 71
    در جامعه کنونی که شاهد ظهور فناوری های نوین ارتباطی هستیم، شناسایی روش های تاثیرگذار تبلیغی، گامی مهم در تبلیغ معارف الهی و درونی کردن ارزش های دینی و ایمان افزایی در جامعه خواهد بود. بررسی ویژگی ها و کارکردهای شیوه تبلیغ سنتی مرسوم در حوزه های علمیه، که بر پایه ارتباطات چهره به چهره صورت می پذیرد، برای رسیدن به این هدف، راهگشا خواهد بود. آیا این شیوه تبلیغی، به رغم تغییرات ساختاری به وجودآمده در جامعه، همچنان اثربخش است؟ کارکردهای آن در جامعه کنونی چه خواهد بود؟
    این نوشتار درصدد بررسی ویژگی ها و کارکردهای فردی و اجتماعی این شیوه تبلیغی در جامعه کنونی است. بررسی ویژگی های آن و مقایسه با تبلیغات مدرن، برای اثبات کارآمدی آن لازم است. در این تحقیق، از روش اسنادی تحلیلی استفاده شده است. از جمله یافته های این پژوهش این است که تبلیغ سنتی دین، به دلیل ویژگی های خاص خود همچنان دارای کارکردهایی در بخش های مختلف می باشد. از این رو، لازم است این شیوه تبلیغی محور تبلیغات دینی قرار گیرد و در کنار آن می توان از رسانه های مدرن نیز بهره مند شد.
    کلیدواژگان: دین، مبلغ، تبلیغ سنتی، کارکرد، فرهنگ پذیری
  • سیف الله فضل الهی صفحه 91
    این تحقیق به شناسایی علل کم توجهی و راهکارهای ترویج پوشش اسلامی دانشجویان دختر دانشگاه ها براساس دیدگاه آنان می پردازد. روش تحقیق توصیفی پیمایشی، و جامعه آماری دانشجویان دختر دانشگاه های قم، و نمونه آماری 262 نفر از آنان بود که مطابق جدول مورگان و کرجسی به شیوه تصادفی طبقه ای و ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، دو پرسشنامه محقق ساخته (18 گویه در طیف لیکرت با پایایی 78/0 و 17 راهکار از نوع آرایش رتبه ای با پایایی 89/0) مطابق آلفای کرانباخ بود.
    در تحلیل اطلاعات نشان داد: عوامل فرهنگی اعتقادی در کم توجهی دانشجویان دختر به پوشش اسلامی تاثیر مثبت و معناداری دارند. عوامل زیستی روانی، فرهنگی اجتماعی و سیاسی اجتماعی علی رغم کسب نمره بالاتر از حد متوسط مورد انتظار، نقش مثبت و معناداری ندارند. شدت تاثیر عوامل مختلف در کم توجهی به پوشش اسلامی در بین دانشجویان معنادار نمی باشد. برنامه ریزی برای پوشش خلا فرهنگی و تربیتی بین مدارس و دانشگاه ها، تنویر اذهان عمومی و به ویژه دانشجویان دختر نسبت به پیامدهای جبران ناپذیر بدحجابی و ارتقاء و تقویت روحیه دینی برای پای بندی به ارزش های اجتماعی به ترتیب از اولویت دارترین راهکارها برای ترویج پوشش اسلامی در بین دانشجویان دختر دانشگاه ها هستند.
    کلیدواژگان: پوشش اسلامی، دانشجویان دختر، دانشگاه ها، راهکارهای ترویج، علل کم توجهی
  • هادی بیگی ملک آباد صفحه 109
    این مقاله با روش اسنادی تحلیلی درصدد بررسی و نقد پروژه فکری طه عبدالرحمن، متفکر معاصر مغربی برآمده است. برای تحقق این مهم، با اتخاذ الگویی خاص در طرح اندیشه، ابتدا به زمینه های فکری و تربیتی وی پرداخته و سپس به مولفه های مهم نظام فکری؛ یعنی هستی شناسی و معرفت شناسی و انسان شناسی وی اشاره شده است. پس از آن، مقولات مهمی مانند دین، مدرنیته، میراث و فلسفه اجتماعی از دیدگاه وی بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، اخلاق، دین، مدرنیته
  • صفحه 123
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The term "authority (wiläyah)" and its derivatives have been used 233 times in the Glorious Quran. These terms are sometimes in the form of equivocation and univocation and sometimes have literal and figurative meanings.The term "authority" is applied to a situation where two entities have deep relationship so that they cannot be separated and one influences the other or vice versa. Divine authority is of two kinds: authority in legislation and authority in creation. General dispositions related to all creatures are called "general authority in creation" and particular dispositions related to God's Friends and those who approach to God as much as possible are called "particular authority in creation". "Authority in legislation" in social, conventional, and legislative affairs is taken to mean providing guidelines and law-making which is provided by God to guide men. Then God entrusts this authority to His vicegerents.Nearness to God as much as possible is an acquired nearness which is attained in the light of obedience to Divine decrees, whereby believing servants entrust their affairs to God and totally rely on Him. Those who approach to God enjoy Godwariness and avoid committing sins.
    Keywords: nearness to God as much as possible, reliance on God, authority (wiläyah), general authority in creation, particular authority in creation, Authority in legislation
  • Saeed Moqaddam Page 13
    In recent decades, there have been many threats and damages which have challenged family as a social institution. Therefore, it is necessary to provide a model of ideal family from religious perspective in order to confront new threats. Using content analysis, the present paper seeks to study the ideal family in Imam Sajjad's thought. It aims at depicting the ideal family based on features extract from his thought and providing modus operandi to actualize this ideal institution.Although the ideal family is formed to meet sexual needs, it contributes to fostering monotheist men and due to its monotheistic foundation as well as some features and modus operandi extracted from revealed principles provides the grounds for an ideal society
    Keywords: ideal family, Imam Sajjad's thought, features, modus operandi
  • Arefeh Khorvash, Hamid Reza Narimani Page 27
    Seditions and riots provoked by enemies in all societies, especially in Islamic societies, have been among the most crucial social crises which may lead to break down and destruction of a system of government and have many harmful consequences for its people if they are not recognized and dealt with properly.The present aims at studying the roots and causes of seditions and riots occurring in Islamic government and providing ways to keep ourselves away from them. To this end, Imam Ali's valuable sayings in Nahj al-Baläqah (Peak of Eloquence) on the issue were gathered, classified, and analyzed (discourse analysis), which was based on professor Dashti's indexing and classifications in his translation of Nahj al-Baläqah.The research findings show that, according to Imam Ali, the most important features of seditions and riots have to be taken as casting and promoting doubts by enemies, confusion of truth and untruth, and inability to recognize them correctly. Furthermore, in Imam Ali's view the absolute obedience to the religious authority as a leader and avoidance of any division and disunity are the most basic ways to keep oneself away from seditions and riots.
    Keywords: Nahj al Baläqah, Islamic government, sedition, obedience to the religious authority (leader), unity
  • Mohammad Kazim Shaker, Hussein Hajipoor Page 39
    Persuasion is a communicative process whose main aim is to convey information by influencing the audience. According to existing definitions, explanations, and methods of persuasion, persuasive effectiveness is mostly attained by means of imposition and deception through persuasion. Although Qur'änic verses and doctrines support persuasion and use of influential persuasive methods in conveying ideas and thoughts to people, they never agree with deception through persuasion. Therefore, we can attain some criteria for persuasion consulting the Glorious Quran. Using confessional approach to the Qur'änic verses, the present paper discusses the most important criteria for any persuasive activity. To analyze the Qur'änic doctrines and propositions, theological and interpretive approaches have been used. "Freedom of thought" and" applying proper devices" is among the important criteria for any persuasive process. Applying illegal devices and these methods which deprive audience from 'freedom of thought' and 'decision making' are considered as persuasion through deception and an illegal act. The Glorious Quran warns its audience not to be influenced by persuasion through deception.
    Keywords: persuasion, freedom of thought, application of devices, criteria for persuasion
  • Karim Khanmohammadi, Dawood Rahimi Sajasi Page 55
    The present paper claims that if modern science has a cultural and historical identity with no relation to reason and revelation, then we can contemplate on a religious science - based on the authority of reason, revelation, and experience- as well as reviving Islamic culture, civilization, and history. The realization of religious science and science of religious communications will finally provide the grounds for the formation of a religious society. The research findings showed that the realization of science of religious communications is based on the production of religious sciences and the realization of religious society is based on the science of religious communications and religious science. Furthermore, this paper has referred to the Holy Prophet's way of communication as a realized model of interpersonal communication, from which the principles and foundations of science of religious communications can be extracted. Derrida's reanalysis and deconstruction method has been used in this research and a documentary method has been used to gather data.
    Keywords: modern science, positivistic science, postmodern science, science of communication, religious science, religious communications
  • Roohullah Abbaszadeh Page 71
    In the modern society in which we witness new communication technologies, recognizing influential ways of disseminating religious doctrines is an important step towards spreading of divine sciences, internalizing of religious values, and strengthening the belief in God in the society. The review of features and functions of traditional method of disseminating religious doctrines which is common in seminaries and based on face to face communications can help us achieve this aim. Is this method of disseminating religious doctrines still influential in spite of structural changes in society? What are its functions in modern society?The present paper seeks to review and analyze the features and personal and social functions of this method in modern society. It seems necessary to review its features and compare it with modern methods of propagation in order to prove its effectiveness. The present research has used a documentary method and fieldwork. Some of the research findings showed that the traditional method of disseminating religious doctrines continue to have some functions in different sectors of society due to its particular features. Therefore, the above mentioned method is of pivotal role in disseminating religious doctrines, though modern mass media can be a significant factor too.
    Keywords: religion, propagandist, traditional dissemination of religious doctrines, function, acculturation
  • Seyfullah Fazlollahi Page 91
    The present paper seeks to find out the reasons why female university students are careless about Islamic covering and provide the ways to promote it among them, based on their own views. A descriptive- survey method was used in this research and statistical universe included female students of universities in Qom from whom 262 students were selected according to Morgan and Kerjesi's table through simple and classified random sampling, as sample. Two researcher-made inventories (with 18 items in Likert's scale with reliability of 0.78 and 17 rank ordered techniques with reliability of 0.89) based on Cronbach's alpha were used to gather data. The data analysis showed that cultural- doctrinal factors have positive and significant effect on female university student's carelessness about Islamic covering. Environmental-psychological, cultural-social, and sociopolitical factors have no positive and significant effect although their average scores were beyond expectations. The intensity of influence of different factors on carelessness about Islamic covering among university students is not significant. Making plans to fill the cultural and educational gap between schools and universities, enlightening public opinion, particularly female university students on irremediable consequences of improper covering, and promotion and strengthening the religious morale to commit to social values were the most prior strategies to promote Islamic covering among female university students, respectively.
    Keywords: Islamic covering, female university students, universities, strategies of promotion, reasons of carelessness
  • Hadi Beigi Malekabad Page 109
    The present paper seeks to review and make some critical remarks on the intellectual project and thoughts of Taha Ṭahä 'Abd al-Rahmän, the contemporary Moroccan thinker. To this end, it first deals with his intellectual and educational backgrounds by adopting a particular pattern to discuss his thoughts. Then it refers to the important components of his intellectual system, that is, his ontology, epistemology, and anthropology. Finally, such important issues as religion, modernity, social heritage and philosophy have been scrutinized based on his viewpoint. A documentary-analytical method has been used in this research.
    Keywords: ontology, epistemology, anthropology, ethics, religion, modernity