فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 187، تیر 1392)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1392/04/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-11
    این مقاله شرحی است بر مناجات محبین امام سجاد علیه السلام. کسانی که به درک دوستی با خدا دست نیافته اند، ارزش مناجات و مقامات معنوی را درک نمی کنند. اما ره یافتگان معرفت ناب توحیدی، نه تنها درک درستی از محبت با خدا دارند، بلکه بر این باورند که اصالتا چیزی غیر از خدا دوست داشتنی نیست. اگر هم چیزی را دوست می دارند ازاین روست که منتسب به خداست.
    خدای متعال با دوستان و بندگانش رابطه ویژه ای دارد و در خلوت و جمع با آنان سخن گفته، روحشان را با خنکای کلامش می نوازد. دوستی خدا همواره موجب دوستی با دوستان و اولیای خدا می شود. محال است کسی خدا را دوست بدارد، اما دوستان و اولیای او را دوست نداشته باشد. زمانی انسان می تواند محبت خدا را در دل مستقر سازد که محبت غیرخدا را از دل بیرون نماید.
    کلیدواژگان: دوستی، محبت به خدا، اولیای الهی
  • ریحانه طباطبایی، اعظم پرچم صفحات 13-28
    از دیدگاه قرآن کریم حیات حقیقی از آن خداوند است و همه موجودات بهره ای از آن را دارا می باشند. جهان خلقت مظهر رحمت رحمانی پروردگار است و مسیری است که از طریق آن هر موجودی به کمال خویش دست می یابد. انسان نیز به واسطه همین رحمت، به کمال خویش، که همان رسیدن به مقام خلیفه اللهی و مظهریت صفات الهی است، می رسد. حیاتی که خداوند در این زمینه به انسان معرفی می کند، حیات طیبه است که مظهری از حیات حقیقی خداوند است؛ حیاتی که عاری از هر نوع خباثت و آلودگی است، از ایمان و عمل صالح شروع شده تا در مراتب کمال، انسان را مقرب درگاه پروردگار خویش کند.
    آنچه این مقاله بدان اهتمام می ورزد، آن است که با روش توصیفی تحلیلی، با بهره گیری از آیات قرآن کریم و با مراجعه به منابع کتب دینی، بخصوص تفاسیر مربوط، چگونگی مظهریت صفات الهی را در حیات طیبه تبیین نموده و ارتباط نظام مند آن را با صفات مثبتی نظیر: ایمان، عمل صالح و ولایت، و صفات منفی نظیر: حذف خدامحوری، غفلت از آخرت و مرگ و پیروی از هوای نفس روشن نماید.
    کلیدواژگان: حیات، طیبه، اخلاق، حیات طیبه، ایمان، عمل صالح
  • نجمه درودی*، حسن ملکی صفحات 29-45

    فطرت امری تکوینی و جزئی از سرشت انسان است که به بعد روحی و معنوی او مربوط می شود. این ودیعه الهی در نهاد انسان اگر به حقیقت، ظهور و بروز یابد، می تواند زمینه حرکت، کمال و رشد وی را در مسیر عبودیت الهی فراهم آورد. هدف از این پژوهش تبیین فطرت در قرآن و روایات می باشد. در این مقاله با استناد به آیات قرآن و روایات معصومان علیهم السلام و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به تبیین فطرت پرداخته شده است. بیان دیدگاه های مختلف علما در رابطه با فطرت و دو بعد بینشی و گرایشی آن و ویژگی های امور فطری (همگانی و فراگیر، فراحیوانی، غیراکتسابی، قابل تجربه، استناد به خدا و تغییرناپذیری)، عوامل شکوفایی فطرت (تعالیم الهی توسط انبیا و تزکیه نفس) و موانع شکوفایی فطرت (غفلت از خویش، وسوسه های علمی و شیطانی، پندارگرایی، عقل متعارف، کبر، خودبینی و هوس، دنیاگرایی و زنگار دل) از جمله یافته های مهم این تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: فطرت، شاکله، صبغه، حنیف، طبیعت و غریزه
  • سیدعلی هاشمی صفحات 47-56
    این مقاله به بررسی ماهیت و قلمرو دانشی می پردازد که در قرآن کریم (در دو آیه 40 سوره نمل و 43 سوره رعد) بدان اشاره و از آن با عنوان «علم الکتاب» یاد شده است. شناخت منزلت انسان، آشنایی با استعدادها و توانایی های او و آشنایی با ماهیت و قلمرو علوم بندگان برگزیده خداوند، از مهم ترین اهداف این تحقیق است. این تحقیق با روش تحلیلی توصیفی به تفسیر آیات مرتبط با این موضوع می پردازد. بررسی این نوشتار به این نتایج منتهی شده است: علم الکتاب، یعنی آگاهی از «کتاب مبین» که «لوح محفوظ» نیز نامیده شده، منبع الهی تمام علوم جهان است. معارف قرآن کریم و کتاب های آسمانی دیگر در این منبع جامع ریشه دارند. این دانش به پیامبران اختصاص ندارد، بلکه دیگر بندگان برگزیده خداوند نیز می توانند به مراتبی از آن یا تمام آن دست یابند. مراتب بالای علم الکتاب، موهبتی، حضوری و خطاناپذیر است. قلمرو این دانش، تمام حقایق هستی را شامل می شود و بنابر روایات، اهل بیت علیهم السلام از آن بهره مندند.
    کلیدواژگان: علم ویژه، الکتاب، لوح محفوظ، کتاب مبین، علوم ائمه علیهم السلام
  • علی اسدی صفحات 57-66
    «تثلیث» از آموزه های بنیادین الهیات رایج مسیحی است که بر اساس آن، حضرت عیسی (پسر) یکی از شخصیت های سه گانه تثلیث، و در کنار پدر و روح القدس دارای الوهیت است. آموزه تثلیث متاثر از فرهنگ ها و ادیان شرک آمیز به مسیحیت راه یافت. قرآن کریم با روایتی متفاوت و ارائه شخصیت بشری از عیسی علیه السلام، بنیان های فکری اعتقاد به الوهیت مسیح را به چالش کشیده است. این نوشتار با هدف تبیین دیدگاه انتقادی قرآن کریم، با روش توصیفی تحلیلی به این موضوع پرداخته است. قرآن کریم اعتقاد به الوهیت حضرت عیسی را باوری شرک آلود و آمیخته به تحریف دانسته و با تاکید ویژه بر مفاهیمی مانند پسر مریم، عبدالله و مخلوق بودن عیسی و نیز گزارش بارداری مریم علی هاالسلام و تولد حضرت عیسی ضمن ارائه شخصیت بشری از آن حضرت و مادرش، هرگونه اعتقاد به الوهیت آنها را از اساس به چالش می کشد. روایت قرآن نشان می دهد که اعتقاد به الوهیت عیسی علیه السلام در زمان آن حضرت وجود نداشته و در دوره های بعد پدید آمده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، الوهیت، حضرت عیسی، تثلیث، مریم علیهاالسلام، اساطیر
  • نقش علم صرف در دستیابی به قرائت صحیح
    احمد طاهری نیا صفحات 67-74
    برخی از آیات قرآن به گونه های مختلف قرائت شده است که طبق دیدگاه صحیح منطبق با روایات اهل بیت علیهم السلام، یکی از آنها صحیح و بقیه غیرصحیح است. شناخت قرائت صحیح از طریق معیارهای مشخص شده برای تفسیر درست قرآن و تلاوت صحیح آن لازم است. یکی از علومی که می تواند در این امر نقش آفرین باشد علم صرف است. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی و با هدف نشان دادن نقش دانش صرف در دستیابی به قرائت صحیح، به بررسی برخی از قرائت های اختلافی قرآن پرداخته و با بیان موافقت و عدم موافقت آنها با قواعد علم صرف، به این نتیجه رسیده است که علم صرف می تواند در برخی از قرائت های اختلافی در تعیین، ترجیح یا در تساوی برخی از قرائت ها نقش آفرین باشد.
    کلیدواژگان: قواعد صرف، قرائت صحیح، تفسیر، علم قرائت، اختلاف قرائت
  • مجید شمس کلاهی صفحات 75-90
    عمل تفسیر با استناد به «منابع تفسیر» انجام می پذیرد. مراد از منابع تفسیر، اموری است که شناخت های لازم درباره معنا و مراد آیات را در اختیار مفسر قرار می دهد. یکی از مهم ترین منابع تفسیری، روایات منقول از اهل بیت علیهم السلام، و یکی از منابع در این باب، تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام می باشد. این مقاله به بررسی و نقد آرای علامه شوشتری درباره نمونه هایی از روایات منقول در تفسیر مذکور می پردازد و نشان می دهد ادله مورد استناد ایشان برای اثبات مجعول بودن این روایات از قبیل انفراد نقل روایت در منبع شیعی تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام و عدم نقل آن در منابع عامه، ظهور بدوی روایت، مفاد صدر روایت بدون توجه به آنچه در ذیل آن آمده و استبعاد محتوای روایت گرچه ظن به صدور این روایات را کاهش می دهد، اما نمی تواند مجعول بودن آنها را به اثبات رساند و دستمایه این مدعا قرار گیرد که تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام سر تا سر مجعول است.
    کلیدواژگان: منابع تفسیر، روایات تفسیری، تفسیر منسوب به امام عسکری علیه السلام، علامه شوشتری
  • صدیقه سالار صفحات 91-107
    واژه «محبت» و مفهوم آن، در فرهنگ قرآن کریم جایگاه ویژه دارد. این نوشتار درصدد است تا از طریق بررسی تعامل معنایی واژه محبت با برخی از واژگان نظیر مودت، ولایت، عبادت، رحمت، حنان، رافت و شفقت و تقابل معنایی آن با برخی دیگر، نظیر کراهت، بغض و عداوت، و همچنین از طریق بررسی برخی دیگر از عناصر زبانی قرآن مانند اراده و اختیار، فطرت، معرفت، تقوا، که به گونه ای با مفهوم محبت در کاربردهای قرآنی ارتباط پیدا می کند، چگونگی روابط مفهومی محبت را با دیگر واژگان همسان و غیرهمسان در حوزه زبان قرآن تبیین و آشکار نماید. محبت، به معنای میل طبع همراه با حکمت و نزدیکی بین دو چیز است که اطاعت و وابستگی به محبوب را نتیجه دهد؛ بعد معنوی یک پیوند و برطرف کننده نیاز نفسانی انسان و همچنین کشش ذاتی برای رسیدن به نوعی کمال است. از سوی دیگر، محبت نقطه اتصال مفاهیم شاخص قرآنی همچون ایمان، اختیار و اطاعت و دوری از گناه است. این نوشتار نشان می دهد که نقش محبت در فرهنگ قرآنی نقشی اساسی است؛ زیرا نقطه اتصال بسیاری مفاهیم قرآنی محبت، حب و محبوب است.
    کلیدواژگان: محبت، مودت، کراهت، ولایت، فطرت، اطاعت، تقوا
  • الهه شاه پسند، محمدعلی رضایی کرمانی صفحات 109-122
    در قرآن واژگانی وجود دارند که از اصالت عربی برخوردار نیستند؛ این واژه ها، معرب یا دخیل نامیده می شوند. درباره تعداد معربات فارسی در قرآن، اختلاف نظر وجود دارد، اما اصل وجود آنها مورد اتفاق است. درباره ترجمه معربات فارسی، زبان اصلی این کلمات و زبان مقصد در ترجمه، یکسان است. در نتیجه، این سوال مطرح می شود که آیا می توان این واژگان را بی نیاز از ترجمه شمرد؟ و یا می توان شکل پیش از تعریب کلمه را بدون در نظر گرفتن دگرگونی های معنایی لغت، به کار گرفت؟ این نوشتار با محور قرار دادن دو واژه معرب از فارسی «ابریق» و «استبرق»، پاسخ این سوالات را جست وجو می نماید.
    روش پژوهش، کتابخانه ای و مبتنی بر توصیف و تحلیل بوده و بعد از معناشناسی و نقد ترجمه های ارائه شده از این دو واژه، به این نتیجه رسیده است که نمی توان شکل معرب کلمه و نیز شکل پیش از تعریب آن را بدون در نظر گرفتن معانی جدیدی که نزد مخاطب امروزین یافته است در ترجمه به کار گرفت. در نتیجه، معادل «آبریز» برای لفظ «ابریق»، و «دیبای ضخیم» یا «دیبای درشت بافت» برای «استبرق» برگزیده می شوند.
    کلیدواژگان: ترجمه قرآن، معربات فارسی، ابریق، استبرق
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-11
    The present paper elaborates on Imam Sajjad's Munajat al-Muhebbin (intimate supplication of lovers). Those who have not attained the understanding of friendship with God do not understand the value of intimate supplication and spiritual stations, but those who have attained pure monotheistic knowledge not only have a true understanding of love for God, but also believe that there is essentially nothing lovable but God. If they love anything, they love because it is attributed to God. The Most High God has a special relationship with His friends and servants; he talks with them in private and in public, and addresses their spirit with His gentle words. One's friendship with God always leads to friendship with His friends and saints. It is impossible for one to love God without loving His friends and saints. Love for God resides in man's heart when he roots out from his heart the love for other than God.
    Keywords: friendship, love for God, God's friends
  • Reyhaneh Tabatabaii, Azam Parcham Pages 13-28
    In the view of the Holy Quran, the real life is the life which God has decreed and it is accessible to all creatures. The world of creation is a manifestation of God's merciful blessing and the way through which every creature can achieve its perfection. Man, too, can achieve his perfection, i.e., the station of God's vicegerence and manifestation of divine attributes, through divine mercy. The life which God considers to be a goodly life is a manifestation of the true divine life which is free from any kinds of evil and begins with faith and good deed in order to draw man nigh to his God in the stages of perfection. Using a descriptive-analytical method and the Quranic verses and referring to the sources of religious books, the present paper expounds on how divine attributes are manifested in goodly life and cast light on its systematic relationship with such positive attributes as faith, good deed and guardianship and such negative attributes as negating God-centeredness, neglecting hereafter and death, and pursuing one's whims.
    Keywords: life, goodly, morals, goodly life, faith, good deed
  • Najmeh Duroodi, Hassan Maleki Pages 29-45

    Innate disposition has a genetic property and it is part of man's nature and it is connected to his mental and spiritual dimensions. If this God-given deposit in man's nature is truly realized it can contribute to man's motion, perfection and progress and lead to man's servanthood to God. The present paper, which is conducted by referring to Quranic verses and infallible Imam's traditions and using a descriptive analytical method, aims at elaborating on innate disposition in the Quran and traditions. Some of the research findings are: explaining the different views held by scholars on innate disposition and its two perceptive and attitudinal dimensions and on the features of natural affairs (universal and all-inclusive, ultra- animal, non-acquired, experieneable, attribution to God, and unchangeable), factors of realizing innate disposition (divine teachings passed by prophets and self-purification), and pointing out to the obstacle to the realization of innate disposition (neglecting the self, scientific and Satanic temptations, illusionism (idealism), conventional intellect, arrogance, egoism, secularism (materialism), and rust of heart).

    Keywords: innate disposition, constitution, coloration, primordialist, nature, instinct
  • Sayyed Ali Hashemi Pages 47-56
    The present paper studies the nature and domain of a knowledge which is referred to in the Quran (Chapter of the Ant: verse 40; Chapter of the Thunder: verse 43) as "the Knowledge of the Book". Among the main aims of this research are: recognition of man's status, familiarity with man's capacities and abilities and familiarity with the nature and domain of God's selected servant's sciences. An analytical-descriptive method is used in this research which is concerned with the commentary of the verses about this point. The research concludes that the Knowledge of the Book means the acquaintance with the "Manifest Book" which is also called "Protected Tablet" which is the divine source of every kind of knowledge in the world. The sciences of holy Quran and other revealed books are rooted in this all-comprehensive source. This knowledge is not exclusive to prophets but other selected servants of God can have access to some or all of it, higher degrees of the Knowledge of the Book IS God-given, and impeccable. The domain of this knowledge includes all the realities of existence and Holy Prophet's household make use of it, according to traditions.
    Keywords: special knowledge, Book, Protected Tablet, manifest book, Imam's knowledge
  • Ali Asadi Pages 57-66
    "Trinity" is one of the fundamental doctrines common in Christian theology according to which His majesty, Jesus, the son, is one of its three figures and like Father and Holy Spirit he has divinity. This doctrine came to Christianity under the influence of polytheistic cultures and religions. The holy Quran challenges the ideological principles of the belief in divinity of Jesus by offering a different narration and stressing the human character of His Majesty, Jesus. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates this issue with the aim of elaborating on the critical view of the Quran. The holy Quran considers the belief in the divinity of Jesus as a polytheistic belief and combined with deviance, challenges the basis of any belief in the divinity of Jesus and his mother, Mary, and emphasizes on their human nature and the fact that Jesus is Mary's son, his being a servant of God and a creature, and by providing the story of Mary's pregnancy and birth of Jesus. The Quranic account shows there was no trace of the belief in the divinity of Jesus during his lifetime and that this idea was mooted in later times.
    Keywords: the holy Quran, divinity, His majesty Jesus, trinity, Mary (peace be upon her)
  • The Role of Morphology in Achieving Correct Recitation of the Quran
    Ahmad Taheriniya Pages 67-74
    Some verses of the holy Quran are recited in different ways and according to the true view which is consistent with Imam's traditions only one of them is correct. It is necessary to recognize the correct recitation by means of criteria used for determining the correct commentary and recitation of the Quran. Morphology can play an important role in this regard. Using an analytical-descriptive method, the present paper studies some of the disputed recitations of the Quran with the aim of showing the role of morphology in achieving the correct recitation, and concludes that morphology can contribute to determining and preferring the correct recitations, showing which of the disputed recitations is better and stating the equality of some of the recitations through a study of their agreement or disagreement with morphological rules.
    Keywords: morphological rules, correct recitation, commentary, the science of recitation, different recitations
  • Majid Shams Kolahi Pages 75-90
    A Quran's commentary has to be based on "commentary sources". Commentary sources are those sources which provide the commentator with the necessary ways of recognizing the meaning and intent of Quranic verses. One of the most important commentary sources are the traditions related from holy Prophet's household (peace be upon them), including a commentary ascribed to Imam Hassan Askari. The present paper reviews and criticizes 'Allamah Shooshtari's views on a number of traditions narrated in this commentary and proves that although the reasons cited by Shooshtari – including single narration of a tradition in the Shiite commentary source ascribed to Imam Hassan 'Askari not in general sources, literal interpretation of a tradition, the content of a tradition itself regardless of its following accounts, and improbability of the content of a tradition- render the issuing of these traditions less reliable, they cannot be used to prove that these traditions are fabricated and substantiate the claim that all the content of commentary ascribed to Imam Hassan 'Askari is fabricated.
    Keywords: sources of commentary, traditions on Quran commentary, commentary ascribed to Imam Hassan Askari (peace be upon him) Allamah Shooshtari
  • Sadiqah Salar Pages 91-107
    The term "love" and its meaning have a special status in the culture of holy Quran. The present paper investigates the conceptual interaction between the term "love" and such terms as mawaddah (affection), walayah (friendship), 'ibadah (worship), rahmah (mercy), hannan (tenderness), rafah (clemency) and shafaqah (kindness), and its conceptual contrast with such terms as karahah (aversion), bughd (hatred) and 'adawah (enmity). A study of other linguistic elements of the Quran such as will and choice, innate disposition, knowledge and piety which have a certain relationship with love in terms of Quranic applications shows how the word love has a conceptual relationship with other synonyms and antonyms in the words of the Quran. Love means inclination of nature along with wisdom, and proximity of two things which will result in obedience and affiliation to the beloved. It is also the spiritual dimension of a kind of relationship, meets man's psychic need, and a natural stimulus for attaining a kind of perfection. On the other hand, love is the meeting point of such outstanding Quranic concepts like faith, will, obedience and abstinence form sin. This paper proves that love has a fundamental role in Quranic culture because it is the meeting point of many Quranic concepts like muhabbah (having strong affection) hub (love) and mahbub (beloved).
    Keywords: love, affection, hatred, friendship, innate disposition, obedience, piety
  • Elaheh Shahpasand, Mohammad Ali Rezaii Kermani Pages 109-122
    There are some words in the Quran which are not of Arabic origin. They are called arabicized or loan words. Different views are shown on the number of Persian arabicized words in Quran but there is a broad agreement on their existence. When these Persian arabicized words are translated, the same word is used in the source target languages. So the questions that arise here are: is it possible to say that there is no need to translate these words? Can their original form before arabicization be used regardless of the changes in their meanings? This paper tries to answer these questions by focusing on two Persian arabicized terms-Ebriq, goblet and Estabraq, thick brocade or coarse woven brocade. A library method based on description and analysis is used in this research. Having reviewed the semantic study of these words and criticized their existing translations, this paper concludes that it is not possible to use the arabicized forms and the original forms of these terms – regardless of their new meanings for the audience of contemporary - in translation. As a result, it chooses the term "goblet" as an equivalent for "ebriq" and "thick brocade" or "coarse woven brocade" as an equivalent for "estabraq"
    Keywords: translation of the Quran, Persian arabicized terms, Ebriq, Estabraq