فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 7 (پیاپی 190، مهر 1392)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-12
    این مقاله شرحی بر مناجات مفتقرین امام سجاد علیه السلام است. کمال مطلوب انسان از طریق عبودیت و بندگی اش حاصل می شود. حقیقت بندگی، در بنده و عبد بودن و فقر ذاتی اوست؛ اینکه خدای متعال مالک همه چیز است. فلسفه تشریع برخی عبادات همچون نماز، حج، روزه و... مهر تاییدی بر فقر ذاتی انسان و مالکیت مطلق خدای سبحان است. علاوه براین، عزت و احترام و همه ثروت و دارایی هم از آن خداست. طغیان و سرکشی انسان در دنیا، نتیجه دوری انسان از خدا و احساس بی نیازی از اوست.
    مناجات مفتقرین امام سجاد علیه السلام، گواهی بر فقر و نیاز ذاتی انسان به خداست و یادآور این باور است.
    کلیدواژگان: مناجات مفتقرین، فقر ذاتی، عبودیت و بندگی
  • محمدعلی محیطی اردکان صفحات 13-26
    مقاله حاضر با پژوهش در آثار گفتاری و نوشتاری علامه مصباح، اموری نظیر رابطه دنیا و آخرت، نیاز همیشگی به دین، جهانشمولی دین اسلام، و هدف و قلمرو دین را به عنوان مبانی دین شناختی دیدگاه بدیع ایشان پیرامون علم دینی معرفی کرده و به توصیف و تحلیل آنها پرداخته است. به اعتقاد علامه مصباح، انسان ضرورتا و به صورت همیشگی به دین نیاز دارد و دین اسلام که آخرین دین الهی به شمار میرود جاودانه است. با پژوهشی درون دینی، روشن می شود که دین نسبت به بیان حقایق خارجی تعهدی ندارد و مسائل توصیفی علوم طبیعی و انسانی، بالذات جزء دین نیست؛ چراکه رسالت اصلی دین، نشان دادن راه کمال قرب به خدا از طریق بیان حکم افعال اختیاری انسان است. در عین حال، توجه به هدف و قلمرو دین نشان می دهد که دین به لحاظ احکام ارزشی در همه عرصه های زندگی انسان ازجمله در علوم طبیعی و رشته های مختلف علوم انسانی مانند مدیریت، فلسفه، سیاست و... حضور دارد و به راستی این گونه، می توان علوم را شایسته نام دینی دانست.
    کلیدواژگان: مبانی، علم دینی، علامه مصباح، اسلام، قلمرو دین، هدف دین
  • حسن محیطی اردکان صفحات 27-36
    از میان براهینی که توسط دانشمندان اسلامی برای اثبات توحید خداوند متعال اقامه کرده اند، برهان تمانع به دلیل بهره مندی از پشتوانه عقل و نقل، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. شهید مطهری نیز برای نفی تعدد واجب الوجود و درنتیجه اثبات توحید خداوند متعال، این برهان را در کنار براهینی نظیر برهان فرجه و برهان از طریق وحدت عالم، نامحدودی ذات خداوند متعال و نیز از راه نبوت مطرح کرده است. با این تفاوت که ایشان سعی کرده تا با ارائه تقریری جدید و متفاوت، به برخی اشکالاتی پاسخ دهد که تقاریر دیگر قادر به پاسخ گویی آنها نیستند.
    در این پژوهش سعی شده تا با روش توصیفی تحلیلی، دیدگاه شهید مطهری با عنوان «تقریر فلسفی» بسط داده شود و صحت تقریر ایشان و نیز صحت تطبیق این تقریر با آیه بیست و دوم سوره «انبیاء» مورد نقد و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برهان تمانع، توحید، واجب الوجود، تقریر عامیانه، تقریر فلسفی
  • احمد سعیدی صفحات 37-54
    برخلاف تصور رایج، همه فلاسفه الهی نفس انسانی را مجرد محض نمی دانند. ملاصدرا، برخلاف حکیمان مشایی و اشراقی، بر آن است که نفس وجودی ذومراتب دارد و در بعضی از مراتب خود مادی و در بعضی دیگر مجرد است؛ یعنی نفس موجودی است که مادیت و تجرد را همراه و هم ساز کرده است. وجود موجودات مادی و هستی های مجرد، دست کم در فلسفه اسلامی، چندان محل بحث و مناقشه نیست، اما امکان و تحقق موجود مادی مجرد رهاورد حکمت متعالیه است و تنها با مبانی و اصول آن قابل تثبیت است.
    مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی برخی اصول، مبانی و مقدماتی را که فهم صحیح نحوه وجود مادی مجرد نفس بر آنها مبتنی است به اجمال بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: نفس، وجود، مادی، مجرد، حکمت متعالیه
  • محمد مهدی مشکاتی صفحات 55-68
    موضوع «جوهر و عرض» از مباحث مهم فلسفی است؛ زیرا همه موجودات و یا همه موجودات ممکن با این دو عنوان، طبقه بندی می گردند. این موضوع دارای ابعاد گوناگونی است که در بین آنها کیفیت رابطه جوهر و اعراضش از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی بر آن است که با بررسی تعابیر گوناگون و متعدد ملاصدرا و مقایسه آنها، دیدگاه وی را در بیان نوع این ارتباط مشخص نموده و به اجمال، با نگرش سینوی مقایسه نماید.
    ابن سینا رابطه جوهر و اعراضش را رابطه علت و معلول می داند و به دوئیت وجودی جوهر و عرض قایل است، درحالی که در تعابیر ملاصدرا علاوه بر رابطه علیت، دو نوع رابطه دیگر نیز بین جوهر و عرض طرح می شود: رابطه حال و محل یا تابع و متبوع، و رابطه شان و ذی شان. درواقع، ملاصدرا ابتدا برای جوهر و عرض، دو وجود جداگانه که یکی وابسته به دیگری است، قایل می شود، اما به تدریج فاصله بین جوهر و اعراضش را کم نموده تا آنجاکه در دیدگاه سومش به تبع دیدگاه نهایی خود در باب علیت، دوئیت وجودی جوهر و عرض را برداشته و اعراض را شئون جوهر معرفی می کند. در تحلیل نهایی ملاصدرا، عرض خارجی بودن به عرض تحلیلی بودن تبدیل می گردد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، جوهر، عرض، عرض تحلیلی
  • علی شفابخش صفحات 69-85
    برخی از مخالفان فلسفه اسلامی، فلسفه را دانشی آسیب زا و مخرب معرفی کرده، آن را عاری از هرگونه کارکرد مثبت و فاقد هر نوع فواید علمی و معرفتی پنداشته اند. ازاین رو، سایر علوم اسلامی را از فلسفه بی نیاز و مستغنی قلمداد کرده، و تاثیر و کمک رسانی فلسفه به این علوم را از اساس «مورد انکار » قرار داده اند. این مقاله بر این باور است که فلسفه اسلامی، دانشی است بسیار «کارآمد» و «اثربخش» که واجد کارکردهای متعددی در حوزه های گوناگون معرفتی می باشد. یکی از این کاربردها عبارت است از: تامین مبادی تصدیقی وجودشناختی و معرفت شناختی دانش کلام. متکلمان با وام گرفتن «اصل امتناع تسلسل» از فلسفه، به منزله مبدا تصدیقی هستی شناختی؛ و همچنین اخذ «اصل امکان وصول به شناخت یقینی مطابق با واقع»، به مثابه مبدا تصدیقی معرفت شناختی علم کلام، حاجتمندی کلام به فلسفه را آشکار نموده و کارکرد مثبت و «فایده آفرینی فلسفه» را در گستره این دانش، احراز و تثبیت کرده اند. این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی سود برده است.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، کارکردهای فلسفه، کلام اسلامی، مبادی تصدیقی وجودشناختی، مبادی تصدیقی معرفت شناختی
  • مرتضی رضایی صفحات 87-100
    اثبات واجب الوجود و مبدا جهان مهم ترین مسئله الهیات بالمعنی الاخص است. ابن سینا از اندیشه ورانی است که در کتاب های مختلف خود چند برهان فلسفی بر وجود خدای متعال اقامه کرده است. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی قصد کنار هم گذاردن این براهین و مرور آنها را دارد. این مرور برای پژوهشگران حوزه خداشناسی خالی از فایده نیست. رهاورد این پژوهش، که با مراجعه به متون سینوی صورت گرفته، دستیابی به چهار دلیل بر وجود خدا است که عبارتند از: برهان صدیقین، برهان امکان و وجوب، برهان حرکت و برهان وسط و طرف. در میان این چهار دلیل، برهان صدیقین ابن سینا برتر از سایر براهین او است.
    کلیدواژگان: واجب الوجود، برهان صدیقین، برهان امکان و وجوب، برهان حرکت، برهان وسط و طرف، بطلان دور و تسلسل
  • معصومه عامری صفحات 101-112
    در این نوشتار، دیدگاه گابریل مارسل در باب انسان شناسی در فلسفه اگزیستانسیالیسم، با بهره گیری از روش مطالعات کتابخانه ای و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. وی برای شناخت حقیقت انسان، طریق راز، تامل ثانویه و در خود فرو رفتن را پیش می گیرد و شرط اساسی انسان شدن را بودن در جهان، و حیات انسان را نیز در نسبت او با دیگر انسان ها می داند. همچنین نسبت «من تو» را که در ارتباط با دیگران جای دارد، در امتداد نسبتی اساسی، یعنی نسبت من و توی مطلق، یعنی خدا، برمی شمرد و برای دست یافتن به شناخت ملموس تر حقیقت انسان به برخی از ویژگی های اساسی او از جمله آزادی و اختیار، عشق، وفا و امید می پردازد و وجود اختیار را در تمامی عملکرد های انسانی به عنوان اصلی مسلم در نظر گرفته و آن را از مقوله های راز می داند.
    کلیدواژگان: حقیقت انسان، ارتباط، راز و مسئله، اختیار و آزادی، وفا، عشق
  • مجتبی فراهانی صفحات 113-122
    مسئله تفاوت مراتب علم یا به عبارتی، تفاوت ادراک کلی و جزئی نمونه ای از اختلاف دیدگاه ملاصدرا و فلاسفه پیش از ایشان و در راس آنها ابن سینا، نسبت به مسئله مهم «علم» است. حکمای پیش از ملاصدرا با توجه به نظرشان نسبت به ماهیت علم، که آن را عبارت از کیف نفسانی می دانند، یک نوع برداشتی از تفاوت ادراک کلی و ادراک جزئی دارند و در مقابل، ملاصدرا با توجه به مبانی فلسفی از دیدگاه خاصی که نسبت به ماهیت علم دارد، برداشتی دیگر از تفاوت مراتب ادراک دارد.
    در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به بررسی اجمالی دیدگاه ملاصدرا و حکمای پیش از ایشان نسبت به فرایند ادراک و مبانی ایشان در این مسئله، به این نتیجه رسیدیم که فلاسفه قبل از ملاصدرا، بخصوص ابن سینا قایلند به اینکه جزئی در اثر «تجرید» به کلی تبدیل می شود، درحالی که ملاصدرا معتقد است که جزئی در اثر «تعالی» به کلی تبدیل می شود. البته مبانی و دلایل ملاصدرا در مسئله یگانه است.
    کلیدواژگان: علم، ادراک عقلی، مفهوم کلی، تجرید، تعالی، نفس
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-12
    The present paper seeks to elucidate Imam Sajjad's "whispered words of utterly poor". Man's absolute perfection is realized through his servitude. The reality of servitude means man's servanthood and inherent poverty; that is, the Most High God is the Owner of everything. The philosophy of setting down in Shariah such acts of worship as prayers, Hajj (pilgrimage to Mecca), fasting, etc is a testimony to man's inherent poverty and the Glorified God' absolute ownership. Furthermore, glory, respect and the whole wealth belongs to none but God. Man's transgression and rebellion in this world result from his distance from God and his feeling that he is in no need of God. Imam Sajjad's "whispered words of the utterly poor" testify to man's inherent poverty and need of God confirm this belief.
    Keywords: whispered words of the utterly poor, inherent poverty, servitude
  • Mohammad Ali Mohiti Ardakani Pages 13-26
    Delving into 'Allamah Misbah's lectures and written works, the present paper describes and analyzes such issues as the relationship between this world and hereafter, constant need for religion, all-comprehensiveness of Islam, and the aim and domain of religion as the theological foundations of his novel view on religious science. 'Allamah Misbah believes that man is essentially and constantly need of religion, and as the last divine religion, Islam is an eternal religion. An intra-religion study shows that religion is not intended to explain external realities and the descriptive issues of the very human and natural sciences are not essentially part of the religion, because the main mission of religion is showing the way of perfection- nearness to God- by demonstrating explaining the rules governing man's volitional acts. However, the special attention given to the aim and domain of religion shows that religion is present in all the fields of human life, including natural sciences and different branches of human sciences such as management, philosophy, politics, etc. Consequently, these sciences can be truly referred to as religious sciences.
    Keywords: foundations, religious science, Allamah Misbah, Islam, domain of religion, aim of religion
  • Hassan Mohiti Ardakani Pages 27-36
    Muslim thinkers present different arguments to prove the unity of the Most High God. The argument from mutual hindering is of special position because it has rational and transmitted support. Martyr Motahhari puts forward this argument in addition to such arguments as argument of interval, argument through unity of universe, argument of limitlessness of the Most High God's essence and argument from prophecy in an attempt to negate the plurality of the Necessary Existence and prove the unity of the Most High God. The difference is that he tries to propose a novel and different exposition to answer some of the problems which other expositions cannot solve. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to expand martyr Motahhari's view entitled "philosophical exposition" and criticize and examine the validity of his exposition and its compatibility with the Quranic verse 22 in the Chapter "The Prophets".
    Keywords: argument from mutual hindering, unity, Necessary Existence, popular exposition, philosophical exposition
  • Ahmad Saeedi Pages 37-54
    Contrary to the common assumption, all divine philosophers do not consider human soul as absolutely immaterial. Contrary to Aristotelian and Illuminationists, Mulla Sadra believes that the soul's existence has various stages and in some stages it is material and immaterial in others; that is, the soul is something in which materiality and immateriality are inseparable and harmonious. The idea of the existence of material and immaterial beings, at least, in Islamic philosophy is unquestionable. However, the possibility of material-immaterial existence is the product of transcendental philosophy and can only be substantiated through its foundations. Using a descriptive-analytical method, the present paper touches on some of the preliminary principles upon which the correct understanding of the mode of material-immaterial existence of soul is based.
    Keywords: soul, existence, material, immaterial, transcendental philosophy
  • Mohammad Mahdi Meshkati Pages 55-68
    The question of "substance and accident" is one of the important philosophical issues because all the creatures or all possible creatures are classified under these two categories. This issue has different dimensions including the quality of relationship between substance and its accidents which enjoyed special importance. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to specify Mulla Sadra's view about demonstrating the nature of this relationship and briefly compare it with Avicenna's view by reviewing and comparing Mulla Sadra's different words. Avicenna holds that the relationship between substance and its accidents is a causal relationship and believes in the existential duality of substance and accident, while Mulla Sadra proposes, in addition to causal relationship, two other kinds of relationship between substance and accident: the relationship between condition and place or subordinate and subordinated and the relationship between dignity and the dignified. In fact, Mulla Sadra originally considers that substance and accident are two separate things and each of them is related to the other. However, he gradually reduces the distance between substance and its accidents so that in his third view, influenced by his final view on causality, he excludes the existential duality of substance and accident and defines accidents as states of substance. In Mulla Sadra's final analysis, the external type of accident changes into an analytical type of accident.
    Keywords: Avicenna, Mulla Sadra, substance, accident, analytical accident
  • Ali Shafabakhsh Pages 69-85
    Some opponents of Islamic philosophy think that philosophy is a harmful and destructive science which lacks any positive function and scientific and epistemic benefit. Therefore, they hold that all other Islamic sciences are independent of philosophy and "reject" the idea that it influences and contributes to these sciences. The present paper believes that Islamic philosophy is a very "useful" and "influential" science and has several functions in different epistemic fields. One of these functions is establishing affirmative ontological and epistemological principles of theology (Kalam). Theologians have made distinct the need of theology for philosophy and its positive and "useful" function in theology by borrowing the "principle of the impossibility of infinite regression" from philosophy, as the affirmative ontological principle of theology, and "the principle of possibility of attaining definite knowledge compatible with reality" as the affirmative epistemological principle of theology. A descriptive-analytical method is used in this paper.
    Keywords: Islamic philosophy, functions of philosophy, Islamic theology, affirmative ontological principles, affirmative epistemological principles
  • Murteza Rezaii Pages 87-100
    One of the most important issues in metaphysics, in its particular sense (theodicy) is proving the Necessary Being and origin of the world. Avicenna is one of the thinkers who introduces in his various books some philosophical proofs for the existence of the Most High God. Using an analytical-descriptive method, the present paper seeks to arrange and review these arguments. This review is useful for researchers of theology. This research which refers to Avicenna's works presents four proofs for the existence of God as follows: Siddiqeen argument, the argument from contingency and necessity, the arguments of motion and the argument of extreme and intermediate. Among these four proofs, the Siddiqeen argument is superior to the other arguments introduced by Avicenna.
    Keywords: the Necessary Being, Siddiqeen argument, the argument from contingency, necessity, the argument of motion, the argument of extreme, intermediate, falsity of circle, infinite chain
  • Masoomeh Ameri Pages 101-112
    Using a library survey and an analytical method, the present paper investigates Gabriel Marcel's view on the anthropology in existentialist philosophy. He pursues the path of mystery, secondary contemplation and self-reflection to recognize man's reality and believes that the basic condition for one to be human is one's existence in this world and that man's life is contingent upon his relationship with other people. He also holds that the relationship between "I and you", in relation to others, exists in a kind of relationship, that is, the relationship between absolute "I and you", i.e. God. He takes into consideration some of man's fundamental characteristics such as freedom and free will, love, loyalty and hope to attain a more ostensible recognition of man's reality, and considers free will in all man's acts as an axiom and as a category of mystery.
    Keywords: man's reality, relationship, mystery, problem, free will, freedom, loyalty, love
  • Mujtaba Farahani Pages 113-122
    The problem of the difference among the ranks of science or, in other words, the difference between general perception and particular perception is an instance of the difference between Mulla Sadra's view about the important issue of "science" and that of the preceding philosophers, most importantly Avicenna. The philosophers preceding Mulla Sadra have an alternative conception of the difference between general perception and particular perception due to the way they view the nature of science which to them has a psychic manner. On the contrary, Mulla Sadra has another conception of ranks of perception due to the philosophical foundations of his particular view on the nature of science. Using a descriptive-analytical method, the present paper touches on Mulla Sadra's and preceding philosopher's views on the process of perception and their proposed principles in this regard, and concludes that the philosophers who came before Mulla Sadra, specially Avicenna, believe that "particular" turns into "general" through "abstraction", while Mulla Sadra believes that "particular" changes into "general" through "transcendence". Of course, the principles adopted by Mulla Sadra and the evidence he introduces are unique.
    Keywords: science, intellectual perception, general concept, abstraction, transcendence, soul