فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 12 (پیاپی 195، اسفند 1392)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1392/12/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این مقال به بررسی امکان معرفت خدا می پردازد. در آموزه های دینی، سفارش هایی درباره لزوم شناخت خدا از طریق راه های انفسی و آفاقی مطرح شده است. با این حال، همواره افراط و تفریط هایی در این زمینه صورت گرفته است. واقعیت امر این است که شناخت خدای متعال با دو علم حضوری و حصولی امکان دارد. به تصریح برخی متکلمان و فلاسفه، کنه ذات خدا را نمی توان با علم حصولی شناخت، اما در اینکه علم حضوری انسان به کنه ذات و صفات الهی تعلق می گیرد باید گفت: هرچند با استفاده از آیات و روایات ثابت می شود که انسان ها می توانند علم حضوری به خدا داشته باشند، با این حال هیچ کس حتی اشرف مخلوقات یعنی پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله نیز نمی توانند عالم به کنه ذات و صفات خدا باشند؛ زیرا لازمه علم به کنه ذات، احاطه وجودی بر خداوند است و احاطه موجود محدود بر موجود نامحدود و نامتناهی محال است.
    کلیدواژگان: معرفت، چیستی معرفت، علم حضوری، علم حصولی، کنه ذات خدا
  • مرضیه سادات سجادی، محمد جعفری صفحات 11-26
    با استیلای فرهنگ مدرن بر جوامع غربی، فضای فکری، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی این جوامع به ناگاه دستخوش تغییرات بسیار گسترده ای گردید. جامعه خدامحور و آخرت گرا، تبدیل به جامعه ای انسان محور و دنیاگرا گشت، وحی الهی که تا دیروز تنها منبع شناخت و داوری معرفت بود، جای خود را به عقل بشری داد. از سوی دیگر، تعاملات و تهاجمات فرهنگی، جوامع اسلامی را با پدیده نوظهور مدرنیته روبه رو گرداند و معیارهای اسلامی، به چالش کشیده شد.
    این مقاله با روش تحلیلی توصیفی مبانی فرهنگ مدرنیته را بررسی کرده و نشان می دهد که این مبانی همچون اومانیسم، سکولاریسم، تعبدگریزی و علم زدگی در تعارض با مبانی اسلام است، اما مدرنیته که صرفا به معنای دگرگونی در فن و ابزار تولید است تعارضی با مبانی اسلام نداشته و ازاین رو، می توان در جامعه مدرن امروزی، پایبند به مبانی اسلام بود.
    کلیدواژگان: مبانی اسلام، مدرنیسم، مدرنیته، مبانی مدرنیته، زندگی دینی، عصر جدید
  • قاعده لطف و ادله نقلی آن
    سیدجمال الدین موسوی، محمدتقی شاکر اشتیجه صفحات 27-41
    «لطف»، به عنوان یکی از قاعده های مهم و تاثیرگذار در علم کلام، عبارت است از هر آنچه که مکلف با آن، به انجام فعل طاعت نزدیک، و از معصیت دور گردد و در اصل توان مکلف بر انجام فعل، دخیل نبوده و به حد اجبار نرسد. معتزله از طرف داران این قاعده هستند و اکثر آنان فعل لطف را بر خداوند واجب می دانند. اشاعره در مقابل، منکر این قاعده هستند و اساسا چیزی را بر خداوند واجب ندانسته و به تبع، لطف را نیز بر خداوند واجب نمی دانند. اکثر علمای امامیه، قایل به وجوب لطف بر خداوند هستند و مسائلی مانند وجوب نبوت و وجوب وجود امام معصوم در هر عصر و زمان را با آن اثبات می کنند. کاربرد این قاعده در علم کلام گسترده بوده و کسانی که قایل به وجوب لطف هستند، وجوب تکلیف شرعی، حسن آلام ابتدایی، وجوب وعده و وعید، وجوب عصمت انبیا، وجوب بعثت انبیا و وجوب نصب امام را با این قاعده اثبات می کنند. آیات فراوانی از قرآن وجود دارد که به غایات و مبادی لطف اشاره دارد، اما اکثر آنها دلالت بر وجوب لطف بر خداوند ندارد. روایات فراوانی در باب بعثت انبیا و خالی نبودن زمین از حجت خدا وجود دارد که دلالت بر لطف بودن این افعال از جانب خدای متعال می کند، اما دلالت بر وجوب این افعال و وجوب هرگونه لطف به گونه عام از جانب خداوند متعال ندارد. روش پژوهش تحلیلی توصیفی می باشد.
    کلیدواژگان: قاعده، لطف، وجوب، آیات، روایات
  • سیدمصطفی میرباباپور صفحات 43-58
    برخی کسانی که در برابر معصومان علیهم السلام به اظهارنظر و احتجاج با آنها می پرداختند، معمولا آگاهانه یا ناآگاهانه دچار مغالطه می شدند. آیا می توان نمونه های مشخصی از مغالطات را در این مناظرات یافت و از برخورد و مواجهه معصوم علیه السلام، روش درست برخورد با مغالطه را آموخت؟ این مقاله با جست وجو در منابع روایی، بخصوص کتاب شریف «الاحتجاج»، با روش تحلیلی توصیفی به برخی از این مغالطات پرداخته است؛ مغالطاتی مانند: رها نکردن پیش فرض، بستن راه استدلال، تغییر تعریف، تمثیل، قیاس مضمر مردود، تهدید، کنه و وجه، طلب برهان از مخالف، تفسیر نادرست، پارازیت، نقل قول ناقص، مسموم کردن چاه، تجسم، دروغ و.... یافتن این مغالطات و نحوه برخورد معصومان علیهم السلام با آنها، در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: منطق، تفکر نقدی، مغالطه، آداب مناظره
  • حامد علی اکبرزاده صفحات 59-75
    مسئله «معاد» به عنوان یکی از اعتقادات مسلمانان، در میان مذاهب مختلف اسلامی دارای فروعی است که همواره در صحت و سقم آن بحث و تبادل نظر شده است. در این بین، شیعه معتقد است که خداوند متعال به عنوان مالک اصلی روز قیامت و جزادهنده حقیقی، اموری از معاد را به اختیار خود به برخی مخلوقات خویش ازجمله برترین آنها یعنی پیامبر صلی الله علیه و آله و معصومان علیهم السلام واگذار می کند و این ذوات مقدسه علیهم السلام محل رجوع مردم و عهده دار محاسبه اعمال خلایق در روز قیامت هستند و همان گونه که در روایات تصریح شده است، بازگشت مردم نیز به سوی آنان خوهد بود. هدف از این پژوهش، اثبات این مسئله با استفاده از ادله عقلی و نقلی است که در این مجال، با استفاده از ادله عقلی ابتدا امکان این مسئله مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت، با استفاده از ادله نقلی وقوع چنین امری اثبات گردیده است.
    این مقاله حکایت از آن دارد که بازگشتگاه و محاسبه کننده اعمال خلق در روز قیامت بالاصاله خداوند متعال است و معصومان علیهم السلام بالعرض و به اذن خداوند متعال و بدون استقلال از او، عهده دار محاسبه اعمال انسان ها در روز قیامت هستند.
    کلیدواژگان: قیامت، معصومان علیهم السلام، محاسبه اعمال، بازگشت به خدا
  • یحیی نورمحمدی نجف آبادی، محمدرضا نورمحمدی نجف آبادی صفحات 77-88
    وحی را یکی از ارکان مهم و امور مشترک در میان ادیان راستین، به ویژه ادیان ابراهیمی می توان به حساب آورد. در عین حال، شاهد اختلافات بسیار عمیقی در میان اندیشمندان این ادیان در رابطه با تعریف و تلقی آنها از وحی می باشیم. حتی در خود هریک از این ادیان، طیف های مختلف، دیدگاه های گوناگونی در این باره دارند. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی پس از آنکه معنای لغوی وحی را بیان نموده، به تبیین و تعریف و بررسی نظریات مطرح شده از وحی در اسلام و یهودیت و مسیحیت پرداخته است. در اسلام، دیدگاه متکلمان و فیلسوفان مسلمان را بیان نموده ایم. در مسیحیت نیز دیدگاه های زبانی، غیرزبانی و دیدگاه وحی غیرزبانی درونی و تجربی را مورد توجه قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: وحی، ارتباط رسالی، الهام، عقل فعال، تجسد، تجربه دینی، الهیات طبیعی، نهضت رمانتیسم
  • سیدمحمدعلی احسانی صفحات 89-106
    متکلمان معتزله و امامیه از روزهای نخست در کنار هم به گفت وگو، بحث و مناظره مشغول بوده اند. در این فضا ممکن است تاثیراتی برای هریک از جریان ها حاصل شده باشد. این تحقیق با روش تحلیلی تطبیقی انجام گرفته و به دنبال نقد و بررسی «اندیشه تاثیرپذیری متکلمان امامیه از معتزله در عدل الهی» است.
    مکتب امامیه و معتزله به علت پذیرش حسن و قبح عقلی به عنوان مبنا و اساس عدل الهی و سایر آموزه های دینی به عدلیه معروف شده اند. آنها با این مبنا، آموزه های دینی را به نحوی تحلیل کرده اند که خروجی آن، اختیار انسان، وجوب لطف و رعایت اصلح، وجوب تکلیف، نفی تکلیف فراتر از طاقت، وجوب اعواض بر آلام ابتدایی و تفسیر حکیمانه شرور بوده است. البته آنها در برخی از باورها اختلافات جزئی و در بحث اراده و اختیار اختلاف نظر مهم دارند. معتزله در این باب، راه افراطی تفویض را برگزیده اند، اما امامیه با پیروی از ائمه اطهار: نظریه «لاجبر و لاتفویض بل امربین الامرین» را برگزیده اند.
    کلیدواژگان: تاثیرپذیری، عدل الهی، حسن و قبح عقلی، لطف، اختیار، اعواض، انتصاف
  • محمد معینی فر صفحات 107-121
    محور پژوهش حاضر، بررسی مولفه های نظام فکری جابری نظیر الگوی تفکر او، نحوه شکل گیری بنیان های عقلانی و فرهنگی او، ساختارشکنی او و موارد دیگر است. اما در بعضی مواقع، انتقادهایی را که به او وارد است مطرح می کند و اگر احیانا دارای رویکردی تحسین برانگیز باشد نیز آن را یادآور می شود. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی به بررسی اجمالی سیر تفکر و آثار وی پرداخته است. جابری بیش از آنکه شخصیت کلامی یا به عبارتی، نومعتزلی باشد، بیشتر فلسفی است و این را آثار او نیز شهادت می دهند، حتی او یک اثر کلامی محض هم ندارد. با این حال، دیدگاه او را نسبت به مسائل مطرح شده ای همچون امامت، عدل و توحید، آن هم به صورت تلویحی، از درون آثار مختلف او استخراج کرده ایم که در روند مقاله بیان می شود.
    کلیدواژگان: محمدعابد الجابری، عقل عربی، ساختارگرا، نومعتزله، تکوین العقل العربی، بنیه العقل العربی
  • المحتویات
    صفحه 122
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-10
    The present paper examines the possibility of knowledge of God. Religious teachings offer some recommendations on the necessity of knowing God through internal and external ways. However, some go to extremes in this regard. The fact is that knowing the Most High God is possible through intuitive and acquired knowledge. As some theologians and philosophers specify, we cannot know the core of essence of God through acquired knowledge. However, regarding the question whether man's intuitive knowledge pertains to the core of essence and divine attributes, it should be said that although some Quranic verses and traditions prove that men can have intuitive knowledge of God, no one, even the Holy prophet- the most noble of all creatures- cannot know the core of essence of God and divine attributes, because this knowledge necessitates knowledge of the core of essence and existential encompassing on God, but it is impossible for a limited thing to encompass an unlimited thing.
    Keywords: knowledge, nature of knowledge, intuitive knowledge, acquired knowledge, the core of essence of God
  • Mohammad Jafari, Marziyeh Sadat Sajjadi Pages 11-26
    The intellectual, cultural, political and social atmosphere of western societies was suddenly subject to extensive changes due to the domination of modern culture over these societies. The God and hereafter-oriented society became a man and world-oriented one and human intellect replaced divine revelation. On the other hand, cultural interchanges and hegemonies caused Islamic societies to face modernity as a new phenomenon, and challenged Islamic criteria. Reviewing the foundations of the culture of modernity, the present paper explains the contradiction between these foundations and those of Islamic thought and assesses the possibility of living based on Islamic and religious principles in modern age and contemporary modernized world.
    Keywords: foundations of Islam, modernism, modernity, foundations of modernity, religious life, modern age
  • The Principle of Grace and Its Transmitted Proofs
    Mohammad Taqi Shaker Ashtijeh, Seyyed Jamal Al Din Moosavi Pages 27-41
    The principle of grace is one of the important and influential principles in theology and means any act that makes a responsible person to approximate to obedience and distance from sin by doing it. In principle, the strength of the responsible person does not involve in doing the act which should not be obligatory. Mutazilites support this principle and most of them believe that God is obliged to do the act of grace. In contract, Asharites reject this principle and essentially do not believe in any obligation on the part of God. So they do not believe that God is obliged to do the act of grace. Most Imamiyyah scholars believe in God's obligation to do the act of grace and prove such issues as the necessity of prophecy and the necessity of existence of infallible Imam in every time by using this principle. This principle is widely used in theology and those who believe in the necessity of grace prove such issues as the necessity of legal duty, the good end of initial pains, the necessity of promise and threat, the necessity of infallibility of prophets, the necessity of sending prophets and the necessity of appointing Imam by this principle.
    Keywords: principle, grace, necessity, verses, traditions
  • Seyyed Mustafa Mirbabapoor Pages 43-58
    Some people who expressed their views and argued with infallible Imams (peace be upon them) got involved in fallacious arguments consciously or unconsciously. Can we find some distinct examples of these fallacies in these debates and learn the correct way of dealing with fallacy from infallible Imam's ways of confrontation with fallacies? Searching transmitted sources, particularly the noble book of "Al-Ihtijaj" (argumentation), the present paper discusses some of these fallacies such as keeping to a presupposition, blocking the way of reasoning, changing a definition, allegory, objectionable syllogism of a hidden thing, threatening, core and aspect, requiring the opponent to offer argument, incorrect interpretation, parasite, incomplete quotation, poisoning a well, embodiment, lie, etc. The present paper seeks to find these fallacies and show how infallible Imams confronted them.
    Keywords: logic, critical thinking, fallacy, manners of debate
  • Hamed Ali Akbarzadeh Pages 59-75
    The question of resurrection, one of the Islamic beliefs, has some branches in different Islamic sects. Religious scholars have always discussed and debated about its correctness and incorrectness. In the meantime, Shiism believes that the Most High God, as the main owner of the Day of Judgment and real punisher and reward-giver, grants some of His creatures including their best ones- the holy Prophet and infallible Imams- with some affairs of resurrection, on His choice. These holy entities (peace be upon them) are the reference of people and responsible for reckoning the creature's deeds in the Day of Judgment, and as traditions specify, people will return to them. The present paper seeks to prove this issue by using intellectual and transmitted proofs. The findings indicate that the Most High God is in principle the reference and responsible for reckoning creature's deeds in the Day of Judgment, and that infallible Imams are accidentally and by the permission of the Most High God and depending on Him responsible for reckoning creature's deeds in the Day of Judgment.
    Keywords: resurrection, infallible Imams, reckoning of deeds, return to God
  • Yahya Noormohammadi, Mohammad Reza Noormohammadi Pages 77-88
    Revelation can be regarded one of the important pillars and common aspects of true religions, particularly Abrahamic religions. However, the thinkers of these religions have great differences on their definition and understanding of revelation. Even within each religion there are different groups with different views about revelation. First, the present paper points to the literal meaning of revelation. Then it explains, defines and examines the views about revelation in Islam, Judaism and Christianity. Regarding Islam, it explains Muslim theologians and philosopher's view. Regarding Christianity, it takes into consideration the linguistic and non-linguistic views as well as inner non-linguistic and empirical views about revelation.
    Keywords: revelation, prophetic communication, inspiration, active intellect, incarnation, religious experience, natural theology, Romanticism movement
  • Seyyed Mohammad Ali Ehsani Pages 89-106
    Mutazilite and Imamiyyah theologians have negotiated and debated from the very early days. Using a comparative-analytical method, the present paper seeks to analyze and criticize the "idea that Imamiyyah theologians were affected by Mutazilite school in terms of Divine Justice". The schools of Imamiyyah and Mutazilite are known as 'Adliyah because they accepted the idea of intellectual good and evil as the basis of divine justice and other religious teachings. Using this basis, they analyzed the religious teachings in a way that resulted in man's choice, the necessity of grace and observing the best, the necessity of duty, negation of duty beyond one's strength, the necessity of compensations for initial pains and philosophical interpretation of evils. No doubt, they had minor differences on some beliefs and great difference on will and choice. Mutazilites adopted the extreme approach of delegation, but Imamiyyah adopted the theory of "neither determination nor delegation, but intermediate position" by following Imams of right guidance.
    Keywords: affectability, divine justice, intellectual good, evil, grace, choice, compensations, Intisaf (delayed compensation in this world or hereafter)
  • Mohammad Moeenifar Pages 107-121
    The present paper seeks to review the components of Jaberi's intellectual system, including how his intellectual cultural foundations are formed, the model of his thought and his deconstruction, etc. However, it sometimes points to the criticism directed against him and reminds his admirable approach if there may be one. This thinker is famous for the criticism of Arabic intellect which brought him global fame through writing such important works as Takwin Al-'Aql 'Arabi (creation of Arabic intellect), bonyatal 'Aql Al-'Arabi (foundation of Arabic intellect), Al-'Aql Al-Siyasi Al-'Arabi (Arabic political intellect) and Al-'Aql Al-Akhlaqi Al-'Arabi (Arabic moral intellect). This paper reviews, to some extent, the trend of his thought in relation to these books. Jaberi is more philosophical than theological or, in other words, new Mutazilite, and these works are evidence that he does not have even a single pure theological work. However, his view about discussed issues like Imamate, justice and monotheism is implicitly extracted from his different works and mentioned in the text of the paper.
    Keywords: Mohammad Abed Al Jaberi, Arabic intellect, structuralist, new Mutazilite, Takwin Al Aql Arabi, bonyatal Aql Al Arabi