فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 196، فروردین 1393)

  • تاریخ
  • تاریخ انتشار: 1393/03/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-12
    نوشتار حاضر شرحی بر دعای امام سجاد علیه السلام است که به موضوع آثار و لوازم محبت به خدا می پردازد. ازجمله آثار محبت، شوق دیدار محبوب، توجه به محبوب و عشق بر او در دل، و شور و شیدایی است که همواره محب در پی وصول به محبوب خویش است.
    لذت شوق، محبت و شیدایی نیست، محبوب، لذتی به مراتب بالاتر از لذت های مادی دارد که به راحتی قابل درک نیست.
    در اینکه آیا محبت موجب معرفت است یا بعکس؟ باید گفت: طبیعی است که تا انسان چیزی را نشناسد و در آن حس و حالی را نیابد، آن را دوست نمی دارد؛ زیرا دوست داشتن امری ادراکی است که پایه آن معرفت است. بنابراین، محبت بدون معرفت دوام و قرار ندارد.
    بدین منظور، باید همواره یاد خدا و عشق و محبت به او را در دل زنده نگهداشت و دل را نباید جای غیر خدا قرار داد.
    کلیدواژگان: عشق، محبت، شیدایی، عشق به خدا، لذات مادی، محبت، معرفت
  • حامد منتظری مقدم صفحات 13-22
    تبیین نادرست صلح ها و جنگ هایی که در تاریخ زندگانی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله رخ داده، این شبهه را به وجود آورده که اسلام «دین شمشیر» است. این در حالی است که اکنون تکفیری های به ظاهر مسلمان نیز با رفتارهای غیرانسانی خود پدیده «اسلام هراسی» را رشد داده اند. بر این اساس، در این نوشتار، به روش تاریخی (توصیفی تحلیلی)، سخن بر سر بازشناسی صلح و جنگ در سیره پیامبر اعظم در جایگاه اسوه حسنه است.
    در سیره پیامبر (ص) دعوت به خدای یگانه اصالت داشت؛ البته حضرت در این دعوت، تا جای ممکن از جنگ دوری می کرد. در صلح حدیبیه، بیعت رضوان که نشانه ای از استحکام مسلمانان بود، به تحکیم صلح منجر شد. در این صلح، پیامبر صلی الله علیه و آله با نرمش قهرمانانه به امنیت دست یافت، و توانست دعوت خود را جهانی کند. جنگ در سیره پیامبر صلی الله علیه و آله، یا در دفاع از کیان اسلام بود و یا در رفع موانع دعوت به اسلام؛ ازاین رو، امری مقدس به شمار می آمد که توام با رحمت و مهرورزی بود.
    کلیدواژگان: سیره پیامبر (ص)، صلح های پیامبر (ص)، بیعت رضوان، صلح حدیبیه، جنگ های پیامبر (ص)، فتح مکه، دعوت به اسلام
  • اعظم رحمت آبادی صفحات 23-37
    بررسی شیوه ها و روش هایی که پیامبر اکرم (ص) برای گسترش و ترویج اقامه نماز در جامعه از خود بروز دادند، یکی از بهترین الگوهایی است که والدین، مربیان و مسئولان اجرایی در جامعه امروزی در ترویج آموزه های دینی و ازجمله نماز می توانند از آن بهره گیرند. ازاین رو، این نوشتار که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته با هدف شناخت روش های پیامبر برای فرهنگ سازی نماز ابعاد مختلف فعالیت های پیامبر اکرم را مورد بررسی قرار داده است.
    بعثت پیامبر (ص) در محیطی صورت گرفت که جاهلیت، خرافات، تعصبات بی جا، شرک و بت پرستی در آن بیداد می کرد و مظاهر پرستش خدا به ورطه انحراف افتاده بود. در چنین، فضایی نبی مکرم اسلام (ص) با ارائه تصویری صحیح از مسیر تکامل انسان و عبودیت او در برابر خدا، با فرهنگ سازی اقامه نماز، زمینه های اتصال و ارتباط روحی بین بشر دانی با پروردگار عالی را فراهم ساخت. رسول اکرم (ص) برای فرهنگ سازی نماز در دو ساحت اصلی تلاش نمود: 1. فرهنگ سازی بر روی تک تک افراد جامعه از طریق تاثیرگذاری بر روح و فکر آنان با ارائه الگوها، آموزش صحیح، بالا بردن سطح علم و فهم، آسان گیری و آموزش تدریجی و...؛ 2. استفاده از ظرفیت های اجتماعی و سیاسی از طریق نظارت بر نحوه اقامه نماز، رفتار امامان جماعت اصل اولویتگذاری به نماز حتی در ارتباطات سیاسی و.... آن حضرت از این طریق توانست زمینه را برای درونی شدن فرهنگ اقامه نماز در بین مسلمانان فراهم سازد.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، حضرت محمد صلی الله علیه و آله، نماز، فرهنگ سازی نماز
  • حبیب زمانی محجوب صفحات 39-50
    یهودیان از گروه هایی بودند که پس از هجرت پیامبر (ص) به مدینه، به عنوان دشمنی جدی در برابر پیامبر (ص) و مسلمانان قد برافراشتند. خطر یهودیان تهدیدی بزرگ برای دین نوپای اسلام بود که پیامبر عظیم الشان اسلام با تبیین گفتمان اسلامی، در پیش گرفتن راهبردی هدفمند، اعمال سیاست های سنجیده و رهبری خردمندانه توانست آن را خنثا کند و دین اسلام و کیان دولت اسلامی را از شر فتنه های این قوم مصون دارد.
    راهبردهای پیامبر اکرم (ص) در برخورد با یهودیان موضوع بسیار مهمی است که این مقاله با روش تحلیل تاریخی و با استفاده از قرآن به عنوان منبع اصلی و همچنین مآخذ دست اول و برخی تحقیقات و مطالعات جدید در پی تحلیل و کاوش آن می باشد.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با درایت و خردورزی توانست ضمن خنثا نمودن نیرنگ های یهودیان، توطئه های آنان را سرکوب کرده و اسلام و مسلمانان را از فتنه های آنان در امان دارد. ایشان در این راه به انواع روش ها مانند انعقاد پیمان نامه، دعوت و هدایت آنان، صبر و شکیبایی و در نهایت، برخوردهای قهرآمیز علیه آنان متوسل شدند.
    بررسی تعامل پیامبر اکرم (ص) با یهودیان و درک اصول، چارچوب ها و منطق این تعامل، به مسلمانان امروز کمک می کند تا اصول و چارچوب های رفتار خود را با غیرمسلمانان پی ریزی کنند و عملکرد خود را با اعتقادات خود هماهنگ سازند و در این مسیر از سیره رسول خدا (ص)، که اسوه حسنه است، بهره گیرند.
    کلیدواژگان: یهودیان، بنی قریظه، بنی قینقاع، بنی نضیر، پیامبر اکرم (ص)
  • زهرا رضایی، سهراب مروتی، سهیلا همتی مامو صفحات 51-61
    امامت و ولایت در اسلام، از پایه های اصلی اعتقاد و زیربنای زندگی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به شمار می آید. اما ولایت در باور شیعه از جایگاهی خاص و رفیع برخوردار است تا جایی که از نماز، روزه، حج، و جهاد نیز برتر و بالاتر است. رویکرد حضرت زهرا علی هاالسلام، به عنوان اولین حامی و مدافع ولایت بر حق الهی و آغازگر دفاع از حریم ولایت، تعیین کننده محور ارزش های اجتماعی و سیاسی در حرکت تاریخی اسلام است. رویکرد ایشان در دفاع از حریم ولایت پس از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تا زمان شهادتشان، از فرازهای مهم تاریخ اسلام به شمار می رود. در این زمان است که فاطمه علی هاالسلام همچون سیاستمداری بزرگ در دفاع از ولایت «دانشگاه سیاسی» خود را می گشاید و در مکتبی که عمرش کمتر از صد روز بود، ضمن نشر «فرهنگ سیاسی» خود، مشعل هدایت را فراروی حقیقت مداران قرار می دهد. ازاین رو، پژوهش حاضر می کوشد ضمن تبیین آن موقعیت حساس، با استناد به شواهد و قراین تاریخی و نگاه توصیفی تحلیلی، چگونگی دفاع از حریم ولایت را به تصویر کشانده و در پایان، سیره نظری و عملی آن حضرت را در این کشمکش سیاسی، که هدفش قرار دادن حاکمیت بر محور حق و عدل بود، روشن نماید.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا علیهاالسلام، حضرت علی علیه السلام، ولایت، دفاع، خطبه
  • محمد فرمهینی فراهانی، محمد جواد یاوری سرتختی صفحات 63-82
    شناسایی اندیشه و سیره سیاسی هر فرد، علاوه بر آنکه نمایانگر باورها و نقش آفرینی آنها در تعیین رفتار سیاسی است، نشانگر درک درست وی از ساختار سیاسی جامعه نیز هست. اهمیت این موضوع، زمانی دوچندان است که یک شخص با توجه به جایگاه علمی، معنوی و اجتماعی، و جریان های فکری و سیاسی عصر خویش، به تحلیل ساختار سیاسی پرداخته و متناسب با آن با تکیه بر اصول اعتقادی خویش، به ارائه رفتار متناسب با وضعیت سیاسی بپردازد.
    با توجه به وضعیت ویژه حاکمیت بنی عباس و تلاش آنان در کنترل رفتار سیاسی شیعیان و ائمه اطهار علیهم السلام، این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی به بررسی اندیشه و رفتار سیاسی امام رضا علیه السلام در مقابل رفتارهای سیاسی بنی عباس پرداخته است. از یافته های مهم این پژوهش، می توان به تلاش امام برای برون رفت شیعه از فضای تقیه به صورت مقطعی، طرح مسئله امامت توسط امام و تبیین عدم مشروعیت سیاسی خلفای عباسی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اندیشه، سیره، امام رضا (ع)، حاکمیت، مواضع سیاسی
  • عبدالله همتی گلیان صفحات 83-99
    در مورد تاریخ و تمدن اسلامی، توسط خاورشناسان نظرات گوناگونی مطرح شده که یکی از آنها دیدگاه هاجسن است. وی علاوه بر اینکه به تاثیرپذیری تمدن اسلامی از عوامل مختلف جامعه شناختی، اقتصادی، جغرافیایی و فرهنگی پرداخته، سعی کرده است با گرایش غرب محوری که در آثار اغلب مستشرقان دیده می شود نیز مقابله کند و تاریخ اسلام را در چارچوب وسیع تر تاریخ جهان مطالعه نماید. ازاین رو، مقاله حاضر بر آن است تا به دیدگاه های عمده او در حوزه مطالعات اسلامی، که در کتاب وی با عنوان «کارستان اسلام» انتشار یافته، بپردازد و از طریق بررسی این اثر، نشان دهد که توجه او به فرایندهای تاریخی برحسب اکولوژی (بوم شناسی)، منافع گروهی، نقش افراد خلاق و غیره موارد جالبی هستند. همچنین تشریح اوضاع اجتماعی براساس عملکرد نخبگان نظامی، صاحب منصبان اداری و اشراف، و نیز تاکید بر جایگاه فرهنگ فارسی، همه دارای اهمیتند؛ زیرا انسان را به سوی درک ژرف تر از تمدن اسلامی سوق می دهند.
    کلیدواژگان: دیدگاه هاجسن، تمدن، اسلام، فرهنگ، ایرانی، سامی
  • مهدی یعقوبی، حامد منتظری مقدم صفحات 101-116
    سخنان و اعمال و رفتار رسول اکرم صلی الله علیه و آله به نام «سیره رسول الله » شهرت دارد. سیره رسول خدا شامل سخنان، احادیث و عملکرد ایشان در عرصه های فردی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است که در کتب تاریخ و سیره مورد بررسی و نقل قرار گرفته است. جنگ های عصر آن حضرت که به فرماندهی و حضور ایشان صورت می گرفت، «غزوه» نامیده می شود. بررسی و نقل اخبار این جنگ ها در اصطلاح تاریخ، «مغازی» [محل وقوع غزوه] گفته می شود. تدوین اخبار این جنگ ها را در اصطلاح، «مغازی نگاری» می گویند که به نوعی زیرمجموعه سیره نگاری شناخته می شود. در ابتدای عصر تدوین، مورخان به جمع آوری اخبار جنگ های عصر نبوی می پرداختند که بیشتر آنها با عنوان «مغازی رسول خدا» نام داشت. اما با گذر زمان و تحول در تاریخ نگاری، مغازی نگاری به صورت بخشی از کتب سیره رسول خدا درآمد، به گونه ای که سیره و مغازی به یک معنا استعمال شد. نوشتار حاضر با روش تحلیلی توصیفی به بررسی مغازی نگاری و مغازی نگاران اولین، بخصوص محمدبن عمر واقدی و کتاب او «مغازی» می پردازد.
    کلیدواژگان: رسول خدا (ص)، سیره، مغازی، سیره نویسی، مغازی نگاری، واقدی، مغازی واقدی
  • المحتویات
    صفحه 123
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-12
    The present paper expounds Imam Sajjad's supplication about the effects and requirements of love for God. Among the effects of love are the desire to see the beloved, attention to Him, loving Him heartily together with everlasting rapture and desire through which the lover tries to reach the beloved. The joy of desire is not love and rapture; rather, the lover has a far better joy than any kind of material – a joy which cannot be realized easily. Regarding the question whether or not love leads to knowledge we can say that, naturally, one does not love something when one neither knows what it is nor finds any ecstasy in it, because love is a perceptive thing which is based on knowledge. Therefore, love will not last without knowledge. So, we should always remember God all the time and let no place in our heart for the love of any except Him.
    Keywords: passion, love, rapture, love for God, kinds of material joy, knowledge
  • Hamed Montazeri Moqaddam Pages 13-22
    Incorrect explanation of the different wars and peace treaties which occurred during Holy Prophet's lifetime raises the doubt that Islam is a "religion of sword". Today, Takfiries who are so-called Muslim have developed "Islamophobia" through their inhuman activities. Therefore, the present paper investigates the question of war and peace in the lifetime of Holy Prophet who is regarded as a good example. In the Holy prophet's lifestyle, his only real aim was to invite people to God; no doubt, he did his hardest to avoid being in a war. Rizwan Allegiance, which accompanied the treaty of Hodaybiyyah and was a sign of Muslim's strength, had led to the consolidation of peace. With this treaty, the Holy Prophet guaranteed security through his heroic act of flexibility and managed to give his message a universal property. The aim of the wars which Muslims fought in Holy Prophet's lifetime was to defend the territory of Islam or to remove the obstacles in the way of spreading Islam; therefore they are considered holy wars during which mercy and kindness were given special attention.
    Keywords: the Holy Prophet's lifestyle, the Holy Prophet's peace, Rizwan Allegiance, Hodaybiyyah peace treaty, the Holy Prophet's wars, conquest of Mecca, invitation to Islam
  • Azam Rahmatabadi Pages 23-37
    A review of the methods used by the Holy Prophet for promoting the culture of performing prayer in society can provide parents, instructors and administrative authorities with one of the best models of promoting religious teachings including prayer in modern society. The Holy Prophet's mission was in a period in which ignorance, superstitions, irrelevant biases, polytheism and idolatry were prevailing and in which the manifestations of the worship of God were subject to deviation. In such an environment, the Holy Prophet of Islam (peace be upon him and his progeny) prepared the ground for the spiritual relation between man, as a mean creature, and the Most High God by offering a correct picture of the path of man's perfection and his obedience to God and by fostering a culture of performing prayer. To this end, the Holy Prophet’s efforts were directed to two main things: 1- culture- production of every single member of the society by exerting influence on their spirit and thought through providing good examples, correct training, promoting their knowledge and understanding, tolerance and gradual education, etc. 2- making use of the social and political capacities by supervising the way of performing prayers and conduct of prayer leaders and prioritizing prayer even in political relations, etc. In this way, the Holy Prophet managed to prepare the ground for internalization of the culture of performing prayer among Muslims.
    Keywords: the Holy Prophet (peace be upon him_his progeny)_prayer_providing a culture of prayer
  • Habib Zamani Mahboob Pages 39-50
    The Jewish were among the groups who seriously opposed the Holy Prophet (peace be upon him and his progeny) after his emigration to Medina. The Jewish were a dangerous threat to the newly-established religion of Islam, but the Holy Prophet managed to face this threat, hatch the plots which the Jewish devised and save Islam and Islamic territory by explaining Islamic discourse, adopting systematic strategies and policies and exercising a wise leadership. The Holy Prophet's strategies to confront Jewish is as an important subject, and so the present paper, using a historical analysis method and referring to the holy Quran as the main source, and to first hand sources and some recent studies and research, seeks to expound this issue. The research findings indicate that the Holy Prophet managed to counter Jewish deceptions, spoil their plots and protect Islam and Muslims from their conspiracies by his overall and wise management. To this end, he used different kinds of methods such as entering into treaty with Jewish, inviting and guiding them to Islam, showing patience and tolerance and finally taking a rigid attitude against them. The study of the Holy Prophet's interaction with the Jewish and understanding the principles, frameworks and logic of this interaction help contemporary Muslims to have a clear idea about the principles and frameworks which they adopt in their interactions with non-Muslims, harmonize their acts with their beliefs and follow the lifestyle of Holy Prophet, who is a goodly example.
    Keywords: Jewish, Banu Qurayzah, Banu Qonayqa', Banu Nadir, the Holy Prophet (peace be upon him, his progeny)
  • Zahra Rezaii, Sohrab Morovvati, Soheila Hemmati Mamu Pages 51-61
    In Islam, Imamate or guardianship is regarded as one of the main principles of beliefs and foundations of political, social and cultural life, and, according to Shiah, guardianship enjoys a special and high status, so that it ranks above prayer, fasting, hajj or jihad. The approach adopted by Zahra (peace be upon her), who is the first supporter and defender of rightful divine guardianship and the pioneer in defending the precinct of guardianship, determines the axis of the political and social values in the historical movement of Islam. Her approach in defending the precinct of guardianship in the period between the Holy Prophet's demise and her martyrdom represents one of the important phases in the history of Islam. During this short period of time, Zahra (peace be upon her), as a great politician, set up her "political university" for defending guardianship and could, within less than 100 days, promote her "political culture" and provide the followers of truth with a torch of guidance. Therefore, Using a descriptive-analytical method the present paper introduces a picture of how the precinct of guardianship was defended and explains the critical situation of the time by citing historical evidence. Finally, an account is given about Zahra's theoretical and practical conduct in this political conflict with the aim of consolidating the position of truth and justice.
    Keywords: Zahra (peace be upon her), Imam Ali (peace be upon her), guardianship, defense, sermon
  • Mohammad Farmahini Farahani, Mohammad Jawad Sartakhti Pages 63-82
    Expounding a person's political thought and conduct can contribute to the acquaintance with his beliefs and his role in determining political behavior and also to his good understanding of the political structure of the society. The importance of this issue will increase if one analyzes the political structure in the framework of the scientific, spiritual and social position and intellectual- political trends of his time and takes a proper attitude to the political position on the basis of his own doctrinal principles of faith. Given the particular conditions of the rule of Banu 'Abbas and their attempts to control Shias and infallible Imam's political activities, the present paper, using a descriptive analytical method, studies Imam Reza's political thought and conduct vis-à-vis Banu Abbas's political behavior. Among the important research findings which are worth mentioning are: Imam Reza's attempt to take Shias out of the circle of dissimulation temporarily, highlight the issue of Imamate and expose the political illegitimacy of 'Abbasid Caliphs.
    Keywords: thought, conduct, Imam Reza (peace be upon him), authority, political positions
  • Abdullah Hemmati Gelian Pages 83-99
    Orientalists show different views about Islamic history and Islamic civilization, one of which is the view adopted by Hadgson. Besides addressing the influence of the different sociological, economic, geographical and cultural factors on Islamic civilization, he tries to compare it with the west-oriented tendency which is characteristic of most orientalist's works and study the history of Islam in the broader framework of the history of world. Therefore, the present paper seeks to review his main views within the framework of Islamic studies, included in his work "The Venture of Islam" and then he shows his special attention to the historical processes in ecology, communal interests, creative individual's role, etc in an interesting way. Furthermore, explaining the social conditions on the basis of the function of military elite, bureaucratic officials and aristocrats and laying emphasis on the status of Persian culture have special importance because they can contribute to a deeper understanding of Islamic civilization.
    Keywords: Hadgson's view, civilization, Islam, culture, Iranian, Semitic
  • Mahdi Yaqoobi, Hamed Montazeri Moqaddam Pages 101-116
    The Holy prophet's words and acts are known as "the Holy Prophet's lifestyle" which includes his sermons, hadiths and actions regarding various personal, social, cultural and political affairs which are deal with in the books of history and biographies of the Prophet. The war led by the Holy Prophet is usually called "Ghazwah", meaning “battle”. Investigating these battles and presenting information about them are called "Maghazi" meaning" place of Ghazwah". The compilation of such information is technically called "Historiography of Maghazi", which is grouped under the heading of biography. At the beginning of the compilation of these kinds of information, historians gathered information about the wars that occurred during the Holy Prophet's lifetime, most of which were called "Maghazi (battles) of God's Messenger". Later on, historiography of Maghazi, however, became part of books on the biography of the Holy Prophet and due to the developments in historiography, the biography of the Holy Prophet and Maghazi came to mean one thing. Using a descriptive-analytical method, the present paper studies the historiography of Maghazi and gives an account about the former historiographers in this field, especially Mohammad Ibn 'Omar al-Waqidi and his book "Al-Maghazi".
    Keywords: the Holy Prophet (peace be upon him, his progeny), biography, Maghazi, biography, historiography of Maghazi, Waqidi, Waqidi's Maghazi