فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 197، اردیبهشت 1393)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1393/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    در مناجات عارفین، امام سجاد علیه السلام به بحث معرفت و محبت الهی می پردازند. هرچه محبت الهی انسان نسبت به خدا بیشتر باشد، معرفت او افزایش می یابد. اما توجه به دنیا، از همت، محبت و معرفت الهی انسان می کاهد؛ زیرا ظلمت و حجاب های دنیا مانع می شود از اینکه انسان حقایق عالم را درک کند. امام علیه السلام از خدای متعال درخواست می کنند که ایشان را در زمره کسانی قرار دهد که ظلمت، ریب و شبهه از دل و عقایدشان برداشته شود.
    شرح صدر نوعی انبساط و گشادگی دل است که موجب می شود انسان نشاط فراوان و آمادگی برای کار، تفکر، عبادت و محبت را به دست آورده و این امر خود موجبات تقرب انسان به خدای متعال می شود. در پرتوی تقرب الهی، انسان می تواند خداگونه شود و معرفت و محبت الهی کسب نماید.
    کلیدواژگان: شرح صدر، محبت، معرفت الهی، رضوان، تجلیات الهی
  • محمود حاجی احمدی، علی اکبر بابایی صفحه 13
    فهم متن به طور اعم و قرآن به طور اخص، از قواعد خاصی پیروی می کند که باید در مقام فهم و تفسیر، آنها را مورد توجه قرار داد. میزان تقید مفسر به این قواعد و مهارت او در استفاده از آنها، به هدف تفسیر، که همانا بیان مراد جدی خداوند با تکیه بر قواعد ادبیات عرب و اصول عقلایی محاوره می باشد، کمک شایانی می کند.
    مجمع البیان به عنوان یکی از اولین تفاسیر جامع شیعی همواره مورد توجه بوده است. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی درصدد بیان میزان استفاده مرحوم طبرسی از قواعد تفسیر است. این هدف با بررسی نمونه هایی از بیان های ایشان در تفسیر آیات قرآن به سامان می رسد. تحقیق نشان می دهد مرحوم طبرسی در جای جای این تفسیر به شکل دقیق از قواعد تفسیر بهره برده است، هرچند میزان بهره وری او از این قواعد یکسان نبوده است. در استفاده از بعضی از آنها مثل تکیه بر قرائت صحیح، جداسازی تفسیر و تاویل، ادبیات عرب و استفاده از قرائن در حد بالایی موفق بوده است، ولی در بعضی موارد مثل ظرافت های معانی بیان، داوری درباره روایات و استفاده از علم و شیوه کار ایشان از اتقان کامل برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: قواعد تفسیر، مجمع البیان، طبرسی، قرائت صحیح، قرائن
  • مصطفی کریمی صفحه 31
    هدایت و تعالی به قرآن و درمان دردهای مادی و معنوی جوامع اسلامی با آن، تنها در سایه استخراج نظریه قرآن کریم در مسائل گوناگون و عمل به آنها میسر است. فهم قرآن کریم دو روش کلی دارد: یکی، تفسیر ترتیبی که در پی فهم مفاد فردی و مراد الهی از تک تک آیات است؛ و دیگری، نظریه پردازی و تفسیر موضوعی، که تلاشی است برای استنباط نظریه قرآن کریم در باب مسائل گوناگون، از طریق جمع آوری و دسته بندی تمام آیات مربوط و استنطاق روشمند. برای رسیدن به دیدگاه های قرآن، داشتن مبانی صحیح و طی کردن تمام مراحل با شیوه درست و به دور از آسیب، لازم است. ازجمله آن مراحل، مطالعه اکتشافی آیات است که اهمیت شایان توجه دارد؛ زیرا جست وجو و جمع آوری آیات برای تهیه مواد اولیه نظریه پردازی قرآنی در این مرحله انجام می گیرد.
    این مقاله شیوه و آسیب های مرحله مطالعه اکتشافی را واکاوی می کند. هدف، فراهم کردن زمینه، نظریه پردازی قرآنی درست و رفع برخی از آسیب های نظریه پردازی قرآنی است. گردآوری مطالب به صورت مطالعه کتابخانه ای و فیش برداری خواهد بود و پردازش مطالب به صورت توصیفی و تحلیلی.
    کلیدواژگان: قرآن، نظریه پردازی قرآنی، تفسیر موضوعی، مطالعه اکتشافی، شیوه های مطالعه اکتشافی، آسیب های مطالعه اکتشافی
  • اسمعیل سلطانی بیرامی صفحه 47
    یکی از ویژگی های قرآن کریم، پیراستگی از هر نوع اختلاف و تناقض نقص گونه و ناسازگار با الهی بودن است. اثبات این ویژگی برای قرآن یکی از مقدمات اثبات اعجاز آن در عدم اختلاف است. مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انتقادی در پی اثبات این ویژگی قرآن است. وجود اختلاف در قرآن، علاوه بر اینکه با حکمت الهی ناسازگار است، در آیه ای از قرآن کریم (نساء: 82) نیز با صراحت نفی شده است و در برخی دیگر از آیات قرآن، به ویژگی هایی از این کتاب مانند «غیر ذی عوج»، تصریح شده که ملازم با عدم اختلاف در آن است. روایات فراوانی نیز حاکی از هماهنگی و عدم اختلاف میان آیات قرآن و نیز پاسخ به آیات موهم تناقض است.
    ملاحظه تک تک آیات قرآن با یکدیگر و اثبات هماهنگی میان آنها، یکی از راه های دیریاب اثبات پیراستگی قرآن از اختلاف است که در دو بخش «هماهنگی و ارتباط آیات پیوسته»، و «هماهنگی آیات ناپیوسته» قابل طرح است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، اعجاز قرآن در عدم اختلاف، عدم اختلاف در قرآن، ادله عدم اختلاف در قرآن، آیات موهم اختلاف
  • علی اکبر شایسته نژاد صفحه 63
    یکی از رویکردهای تفسیر قرآن، تفسیر تنزیلی است. مفسران شیعه تاکنون تفسیر کاملی بر این مبنا تدوین نکرده اند. اما مفسران اهل سنت (آل غازی و دروزه) به آن پرداخته اند. برخی اندیشمندان، آن را برای بازسازی تاریخ اسلام و برخی برای فهم بهتر قرآن لازم شمرده اند و برخی آن را روش منحصر به فرد دانسته و سایر تفاسیر را تخطئه کرده اند. هدف نویسنده نشان دادن عدم تفوق تفسیر تنزیلی بر تفسیر ترتیبی است. این مقاله از نوع پژوهش های بنیادی است و نگارنده به روش تحلیل محتوا و توصیف و تحلیل منابع کتابخانه ای، به اثبات مدعای خود پرداخته است. نتیجه بررسی این است که با توجه به عدم امکان تبیین دقیق ترتیب نزول آیات و حتی سوره ها و عدم تاکید پیشوایان دین علیهم السلام به تحقق این نوع تفسیر و برتری آن و...، برخی ضعف های تفسیر الحدیث دروزه و...، تفسیر تنزیلی به عنوان نوآوری و ابتکار در تفسیر پذیرفته شده است، ولی برتری آن بر تفسیر ترتیبی قابل اثبات نیست.
    کلیدواژگان: انگیزه مفسران، تفسیر تنزیلی، مبانی تفسیر، مکی و مدنی، دروزه، تفسیر الحدیث
  • عوامل رفتاری سازگاری همسران از دیدگاه قرآن کریم
    حمید وحیدیان اردکان، محمود رجبی صفحه 77
    خانواده و استحکام آن و برقراری سازگای میان همسران، از مسائل مورد اهتمام قرآن کریم است. از سوی دیگر، استحکام خانواده آثار مهم فردی و اجتماعی بر زندگی همسران و همچنین در اجتماع دارد. این مقاله در پی شناخت عوامل رفتاری سازگاری همسران از منظر قرآن است. روش گردآوری مطالب، فیش برداری و مطالعه روایات تفسیری است و پردازش مطالب به صورت تحلیلی است.
    بررسی آیات قرآن کریم نشان می دهد عوامل رفتاری سازگاری همسران عبارتند از: رعایت ضوابط دینی، توکل بر خدا، رعایت حریم عفاف، زمینه سازی برای بهره مندی از توفیق الهی، فرمان برداری عاشقانه از خدا، صبر، پایبندی به حقوق همسر، رعایت ارزش های اجتماعی در رفتار، رعایت حقوق شوهر در غیاب وی.
    کلیدواژگان: سازگاری، همسران، رفتاری، قرآن، روایات
  • محمد زاهدی، حمید آریان صفحه 93
    انحراف اعتقادی از دین الهی ریشه در علل گوناگون بینشی، گرایشی، رفتاری و محیطی دارد. این مقاله به تحلیل عوامل رفتاری انحراف اعتقادی از دین از منظر آیات قرآن با روش توصیفی تحلیلی، می پردازد و هدف آن، شناسایی و تحلیل رفتارهای آسیب زا و موثر در ایجاد انحراف اعتقادی از نگاه قرآن می باشد. عوامل رفتاری انحراف اعتقادی از دین از نظر قرآن عبارتند از: ظلم، فسق، جرم، حسد، کذب، عصیان، نقض عهد، اسراف، خودداری از انفاق، لهو الحدیث، ثروت زدگی و خودداری از انفاق که هریک از آنها مطابق آیات قرآن، زمینه ساز و سبب انحراف اعتقادی انسان و افتادن او در مسیر ضلالت می باشد. از دیدگاه قرآن، ظلم عامل هدایت نایافتگی است. فسق سبب شکل گیری حجاب برای قلب می شود. جرم به انقطاع از خدا می انجامد. عصیان به انکار رسالت پیامبران منتهی می شود. حسد به تکذیب انبیا می انجامد. دروغ گویی نفاق را پدید می آورد. نقض عهد سبب قساوت قلب و انکار قیامت می گردد. اسراف موجب ضلالت و همتایی با شیطان است. ثروت زدگی باعث طغیان و کفر می شود. و خودداری از انفاق همتراز شرک قلمداد شده است.
    کلیدواژگان: دین، انحراف، عوامل انحراف، انحراف اعتقادی، علل رفتاری انحراف
  • حسین تاج الدین، مصطفی کریمی * صفحه 109

    برای بهره مندی از محبت الهی، شناخت موانع آن و زدودن آنها ضروری است. این موانع براساس ابعاد وجودی انسان، به بینشی، گرایشی و رفتاری (جوانحی و جوارحی) و موانع رفتاری، شامل موانع در ارتباط با خدا، خود، افراد جامعه و طبیعت است. این تحقیق، تنها به بررسی موانع رفتاری جوارحی بهره مندی از محبت الهی در ارتباط با افراد جامعه، از نگاه قرآن می پردازد. روش گردآوری اطلاعات در آن، استنادی تحلیلی است.
    یافته های این تحقیق، برخی از رفتارهای نامناسب با افراد جامعه است که مانع رسیدن به محبت الهی است؛ ازجمله فساد در جامعه، (مانند آتش افروزی برای جنگ و نابودسازی نسل)، ستم به حقوق دیگران در امر قصاص، خیانت (گناه یکی یا خود را به دیگری نسبت دادن و پیمان شکنی)، اظهار سخن ناپسند در مورد دیگران، و ناسازگاری کردار با گفتار و تکبر فخرفروشانه. این رفتارهای نامناسب به نوعی رعایت نکردن حقوق و تجاوز از حق است.

    کلیدواژگان: محبت، بهره مندی از محبت الهی، موانع رفتاری جوارحی، عدم محبت الهی، مقت
  • قدرت ذوالفقاری فر، سهراب مروتی، محمدرضا شیرخانی صفحه 125

    سخن و چگونگی بیان آن، در هر زبانی از ضروریات روزآمد زندگی انسان و جوامع بشری است. بنابراین، در آموزه های دینی، به ویژه قرآن کریم و احادیث معصومان علیهم السلام به صورت پیدا و پنهان، درباره سخن و مولفه های مرتبط با آن اشارات گوناگونی به میان آمده است. این پژوهش با رویکرد تحلیلی و مطالعه اسنادی، شاخص های بارز سخن، از آیات قرآن کریم و سخنان معصومان علیهم السلام استخراج شده است. برای دستیابی به این مهم، چگونگی و چرایی کاربرد سخن را در گستره آیات و روایات تحلیل می کند و در تبیین مسئله به این یافته ها دست می یابد که ویژگی هایی مانند: هدف محوری، پرمحتوایی، تبیین حقیقت، نرم گویی، صداقت، صراحت، شادابی و نشاط آفرینی، تکریم عمومی، پرهیز از غیبت و دروغ گویی و... از شاخص های بارز اثربخشی سخن مطلوب به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: سخن اثربخش، گفتار موثر، سخن مطلوب، شاخص های سخن، سخن در قرآن، سخن در حدیث
|
  • Ayatollah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    In his whispered prayer of the knowers، Imam Sajjad deals with the subject of knowledge and love of God. The more one’s love towards God is، the greater his knowledge of God will be. Paying great attention to the worldly things، however decreases one’s zeal and love and knowledge of God. This is because the darkness and veil of this world hinder one from grasping the truths about the universe. Imam Sajjad asks God to assign him amongst those from whom darkness of the heart and doubts in beliefs are removed. Open-mindedness which is a sort of one’s feeling of great joy and readiness for work، thinking، worship and affection that bring one closer to God. One can، through God’s proximity، become God-like and acquire divine knowledge and affection.
    Keywords: open, mindedness, love, knowledge of God, good pleasure, divine relinquishments
  • Mahmood Haji Ahmadi, Ali Akbar Babaii Page 13
    Understanding a text in general and the Quran in particular depends on certain rules which should be taken into consideration in understanding and interpreting the text. The extent of following these rules by the interpreter، his skill in applying them in interpreting the text، that is، explaining the meaning intended by God and following the rules of Arabic and the formal rules of dialogue، are of great help in this regard. Majma''l Bayan، by the late Tabarsi has always been regarded as one of the main all-comprehensive Shiite commentaries. Using a descriptive-analytical method، the present paper seeks to show to what extent has the late Tabarsi followed the rules of commentary. The research findings show that he has carefully abided by these rules. He has been very successful in using some rules including relying on correct recitation، separation between commentary and (spiritual) hermeneutics، Arabic literature and making use of context clues. However، his work is not quite accurate in some other aspects، such as delicacies of meanings-rhetoric، judgment about traditions and use of science and methodology.
    Keywords: commentary rules, Majmal Bayan, Tabarsi, correct recitation, context clue
  • Mustafa Karimi Page 31
    The only way for achieving guidance and transcendence and easing the material and spiritual sufferings that inflict Islamic societies is through the Qur''an; that is، by extracting the theories of the Qur''an on different subjects and actualizing them. There are two general ways for understanding the Qur''an. The first is the sequential interpretation which emphasizes on understanding the individual''s intention and divine purpose of every single verse; and the second is theorization and thematic interpretation، which seeks to understand the theories of the Qur''an on different subjects by compiling and classifying all the related verses and on the basis of a systematic examination. Relying on correct principles and passing through all the stages properly and invulnerably are necessary for understanding the views of the Qur''an. One of these stages is the explorative study of Qura''nic verses. This stage is of great importance because It is in this stage that the ground for Qur''anic theorization is prepared. Using a descriptive-analytical method and a library-based survey، the present article investigates the pathology of the stage of exploratory study in order to provide a good ground for correct Qur''anic theorization and overcome some of its shortcomings.
    Keywords: The Quran, Quranic theorization, thematic interpretation, exploratory study, methods of exploratory study, damages of exploratory study
  • Esmaeel Sultani Beirami Page 47
    One of the features of the Holy Quran is it''s being devoid of any kind of inconsistency and defect that contradict with its being divine. Proving this feature of the Quran is one of the preliminaries to prove the miraculous aspect of its consistency. This paper seeks to through a descriptive and critical analytical approach confirm that this feature is characteristic of the Quran. The existence of inconsistency in the Quran is against divine wisdom; moreover Surah Nisa 82 explicitly rejects such inconsistency. In some other verses، some Qur''nic features like «being free from crookedness» have been emphasized، which indicates its being devoid of inconsistency. Many narrations show the congruency and consistency among Qur''anic verses and also provide an answer to the verses that are thought to have contradiction. Considering every single Qur''anic verse contrasting the verses with one another and proving the congruency among them is one of the rare ways of proving its consistency which is examined in two sections: «congruency and relationship among adjacent verses» and «congruency of non- adjacent verses».
    Keywords: the Quran, narrations, the miraculous aspect of the Quran consistency, freedom of the Quran from contradiction, the proofs of consistency in the Quran, the verses which are thought to have contradiction
  • Ali Akbar Shayeste Nejad Page 63
    Gradual interpretation is one of the approaches to the Quran commentary. Up to now، Shia interpreters have not compiled a complete commentary based on this approach. Sunni interpreters (Al Qazi and Druze)، however have dealt with it. Some thinkers have considered it necessary for reconstructing the history of Islam and some have deemed it necessary for a better understanding of the Quran. Some have considered it as a unique approach and denounced the other commentaries. The writer''s aim is to show that gradual interpretation is not superior to ordinal interpretation. This paper is a fundamental type of research، and the author proves his claim through a content analysis method and descriptive and library–based approach. The paper concludes that، considering the impossibility of determining the exact order in which the verses and the chapters were revealed and not emphasizing on the certainty of this kind of interpretation and superiority، etc by religions leaders، some consider the drawbacks of Druze''s Hadith interpretation and gradual interpretation as a kind of innovation and novelty in interpretation but its advantage over ordinal interpretation is not provable.
    Keywords: interpreter's motivation, gradual interpretation, fundamentals of interpretation, Meccan, Medinite, Druze, hadith commentary
  • The Behavioral Factors of Spouse's Compatibility from Quranic viewpoint
    Hamid Vahidian Ardakan, Mahmood Rajabi Page 77
    Family، its stability and ensuring the compatibility between the spouses are among the highlighted issues in the Holy Quran. On the other hand، the family’s stability has important individual and social effects on the life of spouses and society. The present paper seeks to clarify the behavioral factors of the spouses’ compatibility from the viewpoint of the Holy Quran. The methods used in this research include gathering information، investigating expository narrations and analytical data processing. A study of Qur''anic verses shows that the behavioral factors for the compatibility between the spouses are as follow: observing religious precepts، trust in God، behaving within chastity precinct، preparing the ground for enjoying Divine grace، devout obedience to God، patience، observing the spouse’s rights، holding on to the social values of behavior and observing the husband’s rights in his absence.
    Keywords: compatibility, spouses, behavioral, the Holy Quran, narrations
  • Mohammad Zahedi, Hamid Aryan Page 93
    Deviation from divine religion is ascribed to insightful، environmental، behavioral، and attitudinal factors. The present paper which aims at identifying and studying the detrimental behaviors that cause doctrinal deviations from the Qur''anic point of view، analyzes the behavioral factors of deviation from the religion in the view of the Quran. a descriptive –analytic approach is used in this study. According to the Quran، the behavioral factors of deviation from the religion include: oppression، impiety، crime، jealousy، lying، disobedience، breach of promise، prodigality، not giving donation، idle talk and plutocracy، each of which، as Qur''anic verses state، leads to man’s doctrinal deviation. From the viewpoint of the Quran، oppression causes aberrance. Impiety results in a covering on the heart. Crime leads to separation from God. Disobedience causes denial of prophet’s messengers. Jealousy leads to disbelieving prophets. Lying causes hypocrisy. Breach of promise results in hardheartedness and denial of the Doomsday. Prodigality leads to going astray and companionship of Satan. Plutocracy is the root of insolence and blasphemy. Not giving donation corresponds to polytheism.
    Keywords: religion, deviation, causes of deviation, doctrinal deviation, behavioral causes of deviation
  • Hussein Taj-Aldin, Mustafa Karimi Page 109

    In order to attain divine love، we need to know the obstacles to it and try to remove them. On the basis of existential dimensions of human being، these obstacles are of different kinds: doctrinal، attitudinal، and behavioral (relating to inner and outer organs). Behavioral obstacles are those which hinder one from knowing God، self، members of society and nature. This research deals only with the behavioral obstacles to attaining divine love in relation to the members of society from a Quranic perspective. The method of data collection is a library-based and note taking. The findings of this research show that some unbecoming behaviors with the members of society impede divine love، including corruption in the society (like waging war and slaughtering of generation) encroaching upon other people''s right in order to retaliate، betrayal (attributing ones'' sin to others and treason) stating cross words about the others، contradiction between words and actions and pompous arrogance. These improper behaviors constitute a kind of encroaching upon the rights of the others.

    Keywords: love, enjoying divine love, behavioral obstacles of inner organs, obstacles to divine love, hatred
  • Ghodrat Zolfaghari, Sohrab Morovati, Mohammad Reza Shirkhani Page 125

    In any society and language, speech and the way of delivering it is a daily necessity of man’s life. Therefore, religious teachings, specifically the Holy Quran and the narrations of the Infallible Imams (peace be upon them) contain explicit and implicit references about speech and its components. Based on an analytical, library-based approach, this study which refers to the verses of the Holy Quran and the words of the Infallibles (peace be upon them) points out the important criteria of speech. In order to achieve this aim, the question concerning how and why speech is delivered has been analyzed in the light of Qur''anic verses and narrations. The findings of the study show that such features like purpose_centredness, richness, stating the truth, using tender words, honesty, frankness, vitality and vivacity, general reverence, avoiding calumny and falsehood etc. are among the main criteria of the effectiveness of a good speech.

    Keywords: effective speech, impressive words, good speech, the criteria of speech, speech in the Quran, speech in the narrations of the Infallibles