فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 208، فروردین 1394)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1394/01/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نخستین سخن
    صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله، شرحی است بر مناجات زاهدین امام سجاد علیه السلام. ما باید روح توحید در گستره اعمال، رفتار وگفتارمان تجلی یابد و باور کنیم که بدون خواست خدای متعال، کاری صورت نمی گیرد. البته خدای متعال از طریق اسباب و عوامل موجود ما را یاری می رساند. ما نیز باید به کمک اسباب مادی موجودتلاش کرده، از خدای متعال استعانت بجوییم.
    باید توجه داشت که انسان با سروکار با اسباب مادی این دنیایی، لذت هایی از آن عایدش می شود وحکمت وجود این لذت ها، تامین نیازهای مادی دنیایی است. با این حال، باید به اندازه نیاز به لذایذدنیایی اکتفا کرد و دلبسته و فریفته آن نشد. از جمله راه های کاستن از دلبستگی دنیایی عبارتند از: توجه به کاستی ها و عیوب دنیا، توجه به اینکه دنیا سرایی سرشار از درد و رنج است، زهد و وابستگی از دنیازیبنده اولیای الهی است، ضرورت بهره گیری از رحمت الهی و درک لذت محبت و انس با خدا.
    کلیدواژگان: زهد، وابستگی، دنیا، دلبستگی به دنیا، رحمت الهی
  • آفرین قائمی*، کریم خانمحمدی صفحه 11
    تاریخچه مباحث معرفت شناختی را بسان اغلب علوم، به یونان باستان و طرح آن توسط افلاطون وارسطو در فلسفه خویش بازمی گردانند، درحالی که طبق آیات قرآنی، مباحث تعلیم و تعلم همزادبشر بوده و اول معلم وی، خود خداوند متعال و سپس ملائکه بوده اند. تعالیم مبنایی إله است کهریشه همه ارزش ها و هنجارهای اخلاقی انسان را مستحکم و فراگیر نموده است. این تعالیم مبنایی ممکن است هستی شناسانه، معرفت شناسانه، انسان شناسانه و یا ارزش شناسانه باشند.
    تحقیق حاضر که با استفاده از روش اسنادی و به صورت تحلیلی، با هدف تعمیق بینش دینی و توسیع تحقق ارزش های شیعی در جامعه جهانی تدوین یافته، برای رعایت اختصار، بر مبانی معرفت شناسانه متمرکز گردیده است. انسانی که به امکان تحصیل علم و یقین، از مجراهای معرفتی متعددی مثل فطرت، عقل کلی، وحی و شهود و الهامات، علاوه بر حس و تجربه معتقد باشد، درگرایش و روش و منش کاملا متمایز از شخصی عمل می کند که تجربه گرا بوده و در نهایت، پذیرای عقل ابزاری است؛ زیرا این مجراهای مضاعف، دریچه هایی را بر بشر می گشایند و بالتبع ارزش هایی را تولید می کنند که تجربه و عقل ابزاری از دستیابی بدان ها محروم است. در نتیجه،سرانجامی که یک مسلمان متعهد در پیش می گیرد، بسی متفاوت از عاقبتی است که در انتظارتجربه گرا یا عقل گرای تجربی می باشد.
    کلیدواژگان: تجربه، عقل کلی، وحی، فطرت، یقین، ایمان، الهامات غیبی
  • عباسعلی رستمی نسب*، زهرا شبستری نژاد راوری صفحه 27
    تربیت مهم ترین عامل شکل گیری شخصیت و هویت افراد است. برای داشتن تربیتی صحیح، توجهبه محتوا و مربی حایز اهمیت است. ازاین رو، توجه به ارزش های استخراج شده، به عنوان محتوا، ازمنبع معتبری مانند قرآن، راه را برای رسیدن به این مهم هموارتر می کند. از سویی، اولین و مهم ترین مربیان برای انتقال این ارزش ها خانواده است؛ زیرا هر فرد، بیشترین و بهترین زمان آموزش خود رادر آنجا می گذراند. قرآن نیز به عنوان کتاب هدایت، به نقش خانواده توجه نموده است. ازاین رو، ایننوشتار با هدف بررسی نقش خانواده در انتقال ارزش ها از منظر قرآن، به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. مطالب لازم، با مراجعه به منبع اصلی، یعنی قرآن جمع آوری شده و سپس با توجه به تفاسیر و کتب مربوطه به تحلیل آنها پرداخته شده است.
    به نظر می رسد خانواده به عنوان اساسی ترین عامل تربیت، می تواند با بهره گیری از دستورات قرآن و عملیاتی کردن آنها در همه مراحل زندگی، در رسیدن به خانواده اسلامی و تحکیم بنیان خانواده گام های موثری بردارد.
    کلیدواژگان: ارزش ها، تربیت، تعلیم، خانواده، قرآن
  • مهدی قاسمی فیروزآبادی* صفحه 39
    هدایت علمی، از اقسام هدایت الهی بوده و از عوامل متعدد افزایشگر و کاهشگر برخوردار است.علامه طباطبائی در تفسیر المیزان، به مناسبت آیات فراوان، به ذکر ابعاد این بحث و بخصوص،بررسی عوامل تاثیرگذار در هدایت علمی پرداخته است. در نوشتار حاضر، که برگرفته از این منبع تفسیری گرانقدر می باشد، با روش تحلیلی توصیفی به بررسی اقسام هدایت الهی و نقش ایمان وعمل صالح در هدایت علمی، همراه با تنظیم منطقی، و تبیین لازم پرداخته است.
    در قرآن کریم هدایت الهی، دارای دو قسم تکوینی و تشریعی است. هدایت تکوینی نیز، خود،به هدایت علمی و عملی تقسیم می شود. هدایت علمی، همان توفیق درک و فهم معارف حق، وهدایت عملی، توفیق پیروی و التزام عملی نسبت به این معارف است. هدایت علمی نیز دو گونه است: عام و خاص. هدایت علمی عام، از راه عقل، فطرت و امثال آن، و هدایت علمی خاص، ازطریق ایمان و عمل صالح، قابل تحصیل است.
    کلیدواژگان: هدایت، ضلالت، هدایت علمی خاص، ایمان، تقوا، عمل صالح
  • عبدالرضا ضرابی* صفحه 53
    بیشتر زبان شناسان تربیت را با عنایت به ریشه رب یرب یعنی پروردن، سرپرستی و رهبری کردن،رساندن به فرجام، نیکو کردن، و به تعالی و کمال رساندن تعریف کرده اند. در تعریف دین نیز مانندسایر حقایق مربوط به ارزش های حیات معقول انسانی اختلاف نظریه هایی وجود دارد که معمولاناشی از شرایط ذهنی و اطلاعاتی است که تعریف کنندگان درباره مختصات آن دارند. آیت الله جوادی آملی معنای دقیقی از دین ارائه داده است. ایشان دین را مجموعه عقاید، اخلاق، قوانین ومقرراتی می داند که گاهی همه این مجموعه حق و گاهی همه آن باطل و زمانی مخلوط از حق و باطل است. اگر مجموعه حق باشد آن را دین حق، در غیر این صورت آن را باطل، یا التقاطی از حق وباطل می نامند. تربیت دینی نیز بنا بر جهان بینی اسلامی، تربیتی است که رفتار فرد را در برابر خدا،جامعه، خود او و طبیعت بر معیارهای دینی منطبق سازد و بر اساس قواعد دینی تنظیم کند. تربیت که از اهداف بسیار مهم خلقت است مانند هر کار دیگری، نمی تواند بدون هدف باشد. به رغم اینکه اهداف مختلفی برای تربیت دینی بیان شده است، اما می توان در یک جمع بندی به این نتیجه رسیدکه هدف غایی تربیت اسلامی آن است که افراد در مسائل فردی، اجتماعی و مسائل مربوط به کل انسانیت، کاملا مطیع خداوند باشند. در این مقاله پس از تبیین مفاهیم تربیت و دین و مقوله تربیت دینی، اهداف مدنظر قرآن درباره تربیت دینی بیان شده است.
    کلیدواژگان: تربیت، دین، تربیت دینی
  • علی علیشاهی* صفحه 67
    تربیت به منزله یکی از زیرساخت های مهم اجتماعی و مورد توجه ادیان و مکاتب گوناگون در طیاعصار و قرون متفاوت شناخته شده است. نظریه پردازان تعلیم و تربیت با نگاهی همه جانبه به مقولهتربیت، آن را در ساحت های متنوعی طبقه بندی کرده اند که مهم ترین بعد آن، تربیت اجتماعیمی باشد. هدف این پژوهش، بهره گیری از آثار علامه طباطبائی به منظور بررسی و تبیین دیدگاهایشان در ارتباط با کارکردهای موثر تربیت اجتماعی در جامعه و استنباط اصول و روش های آن برمبنای تالیفات علامه است. با مراجعه به آرای اجتماعی علامه طباطبائی می توان به راه حل جامع ومناسبی در این زمینه دست یافت. ازاین رو، این مقاله با روش توصیفی تحلیلی می کوشد به اینپرسش پاسخ گوید که علامه چه کارکردها و اهدافی را برای تربیت اجتماعی صحیح و کارآمد درجامعه مدنظر دارند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که هدف نهایی تربیت اجتماعی موثر درجامعه دستیابی به سعادت و قرب الهی و داشتن جامعه ای بر مبنای قوانین الهی می باشد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، تربیت اجتماعی، اهداف تربیت اجتماعی، اجتماع
  • حسن نقی زاده*، زهراسادات قاضی زاده هاشمی صفحه 81
    انسان موجودی اجتماعی است و برای همزیستی مسالمت آمیز ناگزیر به ارتباط با دیگران است؛توسعه هرچه بهتر روابط صحیح اجتماعی افراد یک جامعه بستگی به ارائه تربیت اجتماعی بر پایهفرهنگ آن جامعه دارد. ازآنجاکه فرهنگ جامعه ما فرهنگ اسلامی است، بر پیروان این مکتب لازماست به شناسایی نحوه معاشرت مطلوب افراد با دیگران که منطبق بر موازین اسلامی است، اقدامکنند. ازاین رو، معصومان علیهم السلام بهترین الگوی تربیتی بوده و ارائه سیره تربیتی آنان یک ضرورتانکارناپذیر است و در این میان، ارائه دیدگاه های تربیتی امیرمومنان علی علیه السلام بر ضرورت این کارمی افزاید.
    هدف این پژوهش اثبات برتری نظام تربیتی امیرمومنان علیه السلام بر دیگر نظام های تربیتی می باشد.روش پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده که طی آن، از تحلیل اسنادی نیز استفاده شده است.نمونه گیری در پژوهش انجام نشده؛ به عبارت دیگر، کلیه منابع و مراجع مرتبط مورد بررسی واقعشده است.
    کلیدواژگان: معاشرت، اسلام، مناسبات اجتماعی، مردم داری، امیرمومنان علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • حمیده فرح بخش*، سیدحمیدرضا علوی صفحه 95
    انسان، موضوع تربیت است و شناخت او از مهم ترین مباحث در حوزه تعلیم و تربیت می باشد. تاانسان به طور صحیح شناخته نشود، نمی توان به امر تعلیم و تربیت او پرداخت. کتب آسمانی که برای هدایت انسان نازل شده اند، به انسان و هدایت و سعادت او توجه ویژه ای مبذول داشته اند.رجوع به این متون وحیانی، بینش صحیحی در مورد شناخت انسان در اختیار می گذارد. این پژوهش به بررسی ویژگی های مشترک انسان از دیدگاه قرآن و انجیل می پردازد. بدین منظور، ضمن مقایسه دیدگاه قرآن و انجیل در زمینه ویژگی های انسان، ویژگی های مشترک انسان استخراج شده و سپسمورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. اطلاعات موردنیاز به روش اسنادی جمع آوری شده است.استلزامات تربیتی مربوط به هر ویژگی از طریق شیوه استدلال و استنتاج استخراج شده است. نتایج پژوهش مبین آن است که قرآن و انجیل در زمینه ویژگی های انسان دارای مشترکاتی هستند که تاکیدبر آنها، هم یک الگوی تربیتی مشترک به دست می دهد و هم موجب تقریب و تفاهم پیروان دو دین می شود.
    کلیدواژگان: انسان، قرآن، انجیل، تربیت، اسلام، مسیحیت، ویژگی های مشترک
  • حسین اسماعیلی*، سید محمدرضا موسوی نسب صفحه 111
    این تحقیق به منظور بررسی زمینه های فرهنگی اثرگذار بر استقبال و عدم استقبال جوانان از مسجد با هدف شناسایی عوامل و راه کارهای اثرگذار بر جذب جوانان به مساجد و شرکت در فعالیت های آن طراحی شدهاست. این پژوهش، از نوع پژوهش های زمینه ای است که به روش توصیفی انجام شده است. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه 30 گویه ای محقق ساخته صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور الیگودرز می باشند که تعداد 200 نفر آنان به صورت تصادفی در نمونه آماریاین پژوهش قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که به ترتیب (بی اطلاعی و نا آشنایی نسبت به اهمیت مسجد و نماز جماعت، نامناسب بودن برنامه های مسجد، نامناسب بودن برخورد با نمازگزاران و بی توجهی نسبت به تمیزی و نظافت مسجد) به طور معناداری در استقبال و عدم استقبال از مسجد اثر گذارند.
    کلیدواژگان: مساجد، جوانان، نماز جماعت، جایگاه مسجد
  • چکیده های عربی
  • المحتویات
    صفحه 124
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This article is an exposition of Imam Sajjad’s whispered prayer of the abstainers. We should show the spirit of unity of God in our deeds, behavior and speeches and believe that we can’t do anything without Gad’s will. Indeed God Almighty helps us to carry out things by providing us with the means and factors. Similarly, when using the available material means, we should try by seeking help of God Almighty.We should know that man’s involvement in worldly material facilities brings pleasures to him and these pleasures are intended to satisfy his worldly material needs. Yet, we should be contented only with the required worldly desires and not be strongly attached to them. Among the ways of reducing one’s attachment to this world are: considering the deficiency of this world, realizing that this world is an abode full of sufferings, asceticism and detachment from this world is well suited to the friends of God and signifigance of seeking divine mercy and enjoying the pleasure of one’s love for and intimacy with God.
    Keywords: asceticism, connection, this world, attachment to this world, divine mercy
  • Afarin Ghaemi, Karim Khanmohammadi Page 11
    The history of epistemological issues, just as the case in most disciplines, are attributed to ancient Greece and they were first dealt with by Plato and Aristotle in their philosophies whereas according to Qur’anic verses, the educational issues coexist with man, and the first teacher of man is God Almighty and then comes the role of angels. It is the fundamental teachings of God that deepen the roots of man’s values and moral norms. These fundamental teaching are either ontological, epistemological, anthropological or axiological.Citing documentary evidence in an analytical form, this paper which seeks to deepen religious insight and broaden the realization of Shia's values worldwide, introduces a brief account focusing on the epistemological principles. The person who, in addition to senses and experience, believes in the possibility of acquiring knowledge and certainty through different ways, such as innate disposition, universal intellect, revelation, intuition, inspirations, differs in attitude, manner and behavior from an empiricist person and accept instrumental intellect; because these multiple channels pave the ways for man to foster the values which experience and instrumental intellect fall short of achieving. Consequently, the outcome of a committed Muslim is different from that of an empiricist or an empirical rationalist.
    Keywords: experiment, universal intellect, revelation, nature, certainty, faith, divine revelation
  • Abbasali Rustaminasab, Zahra Shabestari Nejad Raveri Page 27
    Education is the most important factor of developing individuals’ personality and identity. In order to have decent education, it is necessary to focus our attention on the content and instructor. Therefore, giving special attention to the content represented in the values extracted from a reliable source, like the Quran paves the way for achieving this important goal. The first and main instructors who contribute to fostering these values are families because a person spends the most and best time with his/her, Furthermore the Quran, as a guide-book, pay attention to the role of family. Hence, this paper seeks to understand the Qur’anic viewpoint about the role of family, using a descriptive-analysis method. The necessary material was collected from the Quran, and then it was analyzed according to Qur’an commentaries and relevant books. Apparently, the family which plays a fundamental role in education, can make a major contribution to using the Qur’anic ordinances and putting them into practice in all the stages of life in order to have an Islamic family and strengthen family ties.
    Keywords: values, education, teaching, family, the Quran
  • Mahdi Ghasemi Firuzabadi* Page 39
    Cognitive guidance is a sort of divine guidance and has a variety of decisive factors. Referring to many Qur’anic verses, Allamah Tabataba’i deals with the various aspects of this topic in his Al-Mizan commentary and investigates the effective factors of cognitive guidance. This paper, which is based on this valuable commentary, uses an analysis-descriptive method to investigate the kinds of divine guidance and the role of faith and righteous deeds in cognitive guidance in a logical order and vivid demonstration.The Holy Quran present two kinds of divine guidance: ontological guidance and legislative guidance. Ontological guidance is divided into cognitive and practical. Cognitive guidance refers to the success in realizing divine knowledge and practical guidance and success in the practical application of this kind of knowledge. Cognitive guidance is also divided into two kinds: particular and general. General cognitive guidance is attainable through reason and innate disposition, whereas particular cognitive through faith and righteous deeds.
    Keywords: guidance, error, particular cognitive guidance, faith, piety, righteous deeds
  • Abdol Reza Zarrabi* Page 53
    Most linguists define the word education in terms of its root i. e «رب يرب» which means training, guardianship and leadership, reaching the desired goal, being beneficent, and attaining perfection. Like the other facts relating to the values of man’s agreeable lifes, there are disagreements about the definition of religion. In presenting a precise definition of religion, Ayatollah Javadi Amoli considers religion as a set of beliefs, morals, rules and regulations, and all of these can be trust or falsehood or a combination of the two. If they are truth, they are referred to as true religion. Otherwise they are falsehood or a combination of truth and falsehood. According to Islamic worldwide, religious education is a kind of education which regulates man’s behavior in relation to God, society, oneself and nature in conformity with Islamic standards. Like any other activity, education, which is one of the most important aims of creation, cannot be pointless. However, religious education is said to have various purposes, but we can conclude that the ultimate goal of Islamic education is to have individuals who are very obedient to God in personal and, social matters and humanity issues. After explaining the concepts of education, religion and religious education, this paper elucidates the aims of religious education from a Qur’anic perspective.
    Keywords: education, religion, religious education
  • Ali Alishahi* Page 67
    Education which represents one of the important social foundations has been the special concern of different religions and schools for centuries and ages. Presenting a comprehensive view of education, theorists divide it into different categories, the most important of which is social education. This paper seeks to investigate Allamah Tabatabai’s views about the effective functions of social education in society and define the principles and methods of social education by referring to Allama’s books. We can arrive a comprehensive and effective solution in the light of Allamah Tabatabai’s view. Using a descriptive and analytical method, this paper aims to answer the question as to what functions and aims are suggested by Allamah for having decent social education. The research findings show that the ultimate goal of decent social education in society is to achieve happiness and proximity to God and build a society based on divine rules.
    Keywords: Allamah Tabatabai, Al, Mizan Commentary, social education, aims of social education, society
  • Hasan Naqizadeh*, Zahra Sadat Ghazi Zadeh Hashemi Page 81
    Man is a social being who needs to establish close relationship with others in order to achieve peaceful coexistence. Building up good social relationship with others depends on providing social education derived from the culture of that society. The Iranian culture is founded on Islam, therefore, the followers of this school ought to know the right way of establishing social relationships based on Islamic principles. Therefore, the Infallibles (peace be upon them) are the best educational examples and presenting their education policy is an undeniable necessity. Meanwhile, the educational views of Ali (pbuh) the Commander of the Faithful, adds to such necessity. This descriptive-analytical study, which is based on documentary evidence, aims to establish the superiority of the commander of the Faithful’s educational system over other educational systems.No sampling is used in the research. In other words, all the related sources and references have been examined.
    Keywords: establishing close relationship, Islam, social relations, civility, the Commander of the Faithful, Ali (pbuh), Nahjul Balagha
  • Hamideh Farah Bakhash*, Sayyed Hamid Reza Alavi Page 95
    Man is the central issue of education and having sound knowledge of man has special importance in the field of education. It is impossible to consider this subject without having through knowledge of man. Divine books which were revealed for the purpose of guiding man pay especial attention to the guidance and happiness of man. Referring to these divine texts provides us with a real insight about the knowledge of man. This research expounds the viewpoint of the Quran and the Bible about anthropology. To this end, a comparison is made between the viewpoint of the Quran and that of the Bible with regard to human characteristics, and the common characteristics are identified and analyzed. The necessary data based on documentary evidence. The research findings show that the Quran and the Bible share common views with regard to human characteristics. The emphasis on these common views can contribute to the setting of a common educational pattern and development of mutual understanding between the followers of the two religions.
    Keywords: man, the Quran, the Bible
  • Hussein Esmaeili*, Sayyed Mohammad Reza Musavi Nasab Page 111
    This research seeks to examine the cultural contexts for the inclination of the youth to attend mosques to identify the effective factors and strategies for encouraging the youth to attend the mosques and take part in mosque activities. This is a field study in which a descriptive method is used. Data is collected from a 30-item questionnaire designed by the researcher. The statistical population of the research includes all Payam Noor University students in Aligudarz, 200 of whom were randomly selected for the research sample. The research findings show that lack of knowledge of the importance of mosque and congregational prayer, low performance standard of mosque, lack of the appropriate way of treating those who attend prayers, and inattention to the tidiness of mosque' have meaningful effect on the disinclination to attend mosques.
    Keywords: mosques, the youth, congregational prayer, position, mosque