فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 209، اردیبهشت 1394)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1394/02/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    سعادت حقیقی انسان در گرو ایمان و عمل صالح است. اگر انسان ایمان داشته باشد، اعمالش پذیرفته می شود، در غیر این صورت، از سعادت اخروی محروم خواهد بود.
    دلبستگی به زندگی دنیایی موجب می شود که انسان نعمت های خدا را محدود به نعمت های مادی ببیند. ازاین رو، وقتی به نعمتی می رسد می پندارد خدا به او عنایت کرده، اما وقتی از آن محروم می شود، می پندارد که مورد بی مهری خدا قرار گرفته است. این در حالی است که نعمت های معنوی ازجمله ایمان به ولایت و معرفت و محبت، نعمت های اصلی خدای متعال هستند و با نعمت های مادی قابل قیاس نیستند. در روایات، حرمت مومن از حرمت کعبه، بلکه بسی بیشتر شمرده شده است. همچنین سرکشی از مومن و عیادت آنان اجر و قرب فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: سعادت، مومن، ایمان، ولایت، کفر، شقاوت
  • حسن نجفی*، رضا وفایی، رضا جعفری هرندی صفحه 13
    آموزه های اسلامی به تربیت فرهنگی انسان ها به عنوان وجهی از ملزومات تحقق انسان کامل، اهمیت ویژه ای قایل هستند و در این زمینه بالاترین مسئولیت را متوجه نهاد تعلیم و تربیت می دانند که یکی از مهم ترین کانون های احیای ویژگی ها و قابلیت های فردی بوده و در به فعلیت درآوردن شخصیت، استعداد فطری و شکل دهی رفتار آنان نقش بسزایی دارند. هدف پژوهش حاضر شناسایی و بررسی تعدادی از اصول تربیت فرهنگی است که در آیات قرآن کریم و آموزه های معصومان علیهم السلام مشهود بوده است. روش انجام پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و به منظور گردآوری داده های لازم برای دستیابی به اهداف پژوهش، متون موجود و مرتبط با موضوع پژوهش با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع گردآوری و با شیوه کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن هستند که دین اسلام با دارا بودن جهان بینی ویژه ای، به دنبال ارائه اصول، آداب و دستورالعمل های زیست فرهنگی توام با معنویت است.
    کلیدواژگان: تربیت فرهنگی، اصول، قرآن کریم، روایات اهل بیت علیهم السلام
  • محمدعلی شکری نیا*، سیدعلی حسینی زاده صفحه 29
    مقاله حاضر تلاش دارد با روش تحلیل عقلی و استنباط منطقی، دیدگاه اسلام در مسئله دوستی را از طریق بررسی روایات معصومان علیهم السلام تبیین نماید. در خصوص فلسفه دوستی، متناسب و همسو با روایات، دو الگوی «مدنی» و «هستی شناختی» مطرح گردیده است که بر اساس آن رابطه دوستی، یک ضرورت برای تحقق حیات مطلوب اجتماعی و حرکت انسان به سوی کمال و سعادت نهایی، بر مدار توحید تلقی شده است. این دو الگو، به کارکرد حمایتگر دوستی در تامین نیازهای جسمی، مادی، روانی و اجتماعی، و کارکرد هدایتگر آن در مسیر توحید و بندگی اشاره دارند. روایات با تاکید بر اهمیت تحقیق و آزمون در انتخاب دوست، روش ها و معیارهایی را برای این اقدام برشمرده اند و راه کارهایی برای تداوم و تقویت پیوند دوستی ذکر کرده اند. همچنین در روایات، سلسله مراتبی از روابط دوستی ترسیم شده است که در بالاترین مراتب آن، دوستی با انبیا و معصومان علیهم السلام و اولیای الهی قرار دارد.
    کلیدواژگان: دوستی، روایات، ائمه اطهار علیهم السلام
  • مهدیه کشانی*، سیدحمیدرضا علوی صفحه 45
    ازجمله چالش های پیش روی تربیت دینی و اخلاقی، عدم تاثیرگذاری روش های تربیتی مورداستفاده مربیان این حوزه ها می باشد. ازاین رو، بروندادهای آن، بعضا متصف به آموخته های خود نیستند و یا پس از مدتی، در مسیری خلاف ارزش های دینی و اخلاقی، جهت گیری می کنند. مقاله حاضر می کوشد با ترسیم عالم انسان دینی برای معلمان، ضرورت ارزشی چنین عالمی را در جهت تاثیرگذاری تعالیم دینی و اخلاقی تبیین نماید. روش این پژوهش، کیفی بوده و با رویکرد تحلیلی استنباطی، انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد مربی عالم دار از دو جهت بر روی متربیان خود تاثیر می گذارد. جهت اول و اصلی، جذبه روحی است که در متربیان به منظور عالم دار شدن ایجاد می کند و جهات فرعی، تاثیرگذاری هر مقام مربی در روح و جان متربی است. از این جهت، مربیان تربیت دینی و اخلاقی باید به جای استفاده از رویکردهای مادی، ابزاری و قهری به رویکردهای وجودی، درونی و اشراقی روی آورند که ورود به عالم انسان دینی، زیربنایی ترین آنهاست.
    کلیدواژگان: عالم، انسان، دینی، اخلاقی، تربیت
  • مهدی محمدی*، فریده سیفی صفحه 59
    به منظور بررسی مفاهیم اخلاقی در داستان های ترجمه ای منتشره شده بین سال های 13851389، در یک پژوهش پیمایشی تعداد 254 عنوان از کتاب های منتخب شورای کتاب کودک مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که 7/71 درصد کتاب ها توسط زنان و 2/27 درصد توسط مردان ترجمه شده اند. در 3/16 درصد از آثار علی رغم آنکه آثار تصویری بودند، نام تصویرگر قید نشده بود. بررسی موضوعی آثار نشان داد که بیش از نیمی از آنها بیان مفاهیم اخلاق فردی همچون مهربانی با حیوانات، راست گویی، امانت داری، و... برای کودکان و نوجوانان بیان کرده بودند. در بین موضوعات مرتبط با اخلاق فردی، مهربانی با حیوانات، در بین مباحث اخلاق خانوادگی کمک به پدر و مادر و در حوزه اخلاق اجتماعی، کمک به دیگران بالاترین فراوانی را به خود اختصاص داده بودند.
    کلیدواژگان: داستان های ترجمه شده، ادبیات کودکان و نوجوانان، اخلاق اسلامی
  • مژده علیزاده*، سیدحمیدرضا علوی صفحه 73
    اهمیت روزافزون روش های آموزشی همچون دیگر دانش ها در میدان توسعه دانش و فناوری های امروز بر کسی پوشیده نیست. ازاین رو، شناسایی این روش ها از منظر قرآن کریم به عنوان کامل ترین منبع الهی که برنامه تعلیم و تربیت جهانی بشر را در خود جای داده است و همچنین به منظور نیل بیشتر متعلمان به رشد و تعالی امری ضروری است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی روش های آموزشی از منظر قرآن کریم می باشد. به منظور وصول به هدف فوق، از روش توصیفی تحلیلی و از منابع اسنادی استفاده گردیده است. نتایج تحقیق مبین آن است که روش های آموزشی از منظر قرآن کریم را می توان به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم نمود. روش های آموزشی مستقیم عبارتند از: روش پرسش و پاسخ و سخنرانی. روش های آموزشی غیرمستقیم نیز عبارتند از: الف. روش های غیرمستقیم کلامی (شامل مباحثه، گفت وگو به منظور کشف حقایق، روشن سازی نگرش ها)؛ ب. روش های مشاهده ای (شامل: مشاهده عینی، و ایفای نقش)؛ ج. روش های مبتنی بر کاوشگری (شامل: حل مسئله، تفکر استقرایی و تفکر قیاسی). از دیگر روش های غیرمستقیم می توان روش تصویرسازی ذهنی را نام برد.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، قرآن، روش های آموزشی
  • الیاس بیگدلی*، طاهره الهی صفحه 89
    بشر امروزی که گرفتار تجدد و نوگرایی شده است، رویکرد نوینی به معنویت، اخلاق، دین و ارزش های دینی پیدا کرده و دریافته است که هدایت انسان به سوی تعالی تنها در پرتو آموزه ها و مفاهیم دینی امکان پذیر خواهد بود. در نگاهی کلان، دین معیار هدایت، عامل معنادهی و هویت بخشی به انسان و نسخه رستگاری بشر است که باید برای آموزش مفاهیم پویا و ماندگار آن و تربیت دینی و التزام درونی افراد، روش ها و سازوکارهای مناسب فراهم آید. یکی از بهترین و زیباترین و اثربخش ترین سازوکارها برای آموزش مفاهیم دینی زبان قصه است. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با هدف بررسی نقش و اهمیت قصه در آموزش مفاهیم دینی، میزان هماهنگی اصول آموزشی حاکم بر قصه و مفاهیم دینی و شناسایی مفاهیم که از طریق زبان قصه قابل آموزش است انجام شد. همچنین اصول حاکم بر قصه و مطابقت آنها با اصول حاکم بر آموزش مفاهیم دینی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، آموزه ها و مفاهیمی که با زبان قصه می توان به بهترین وجه آموزش داد با ذکر نمونه های قرآنی و به مدد آیات و روایات، واکاوی و مشخص گردید. با اطمینان می توان گفت که قصه گویاترین زبان آموزشی مفاهیم و آموزه های دینی و قرآنی است که باید در امر تعلیم و تربیت دینی بیش از پیش مورد توجه اولیا، مربیان، معلمان، استادان و صاحب نظران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قصه، آموزش، مفاهیم دینی، کودکان و نوجوانان
  • سید حسین فتوحی*، سید محمدرضا موسوی نسب صفحه 107
    بی شک، ارزش های دینی زمینه ساز تعالی و سعادت دنیوی و اخروی انسان ها می باشند. انتقال و آموزش این ارزش ها به نسل های امروز و آینده از دغدغه های مهم جوامع دینی است. نهاد آموزش و پرورش از مهم ترین نهادهایی است که در انتقال ارزش ها نقش مهم و اساسی را بر عهده دارد. نتایج پژوهش، که بر پایه مطالعات اسنادی و به روش توصیفی تحلیلی است، نشان داد: با توجه به ویژگی های روحی و روانی کودکان، باید به پرورش جنبه های شناختی، رفتاری و عاطفی کودکان پرداخت و بر این اساس نیز انگیزه متربیان را به یادگیری آموزه های دینی و انجام آن برانگیخت. استفاده از زبان داستان، قصه، تمثیل و بهره گیری از روش پرسش و پاسخ، تمرین و تکرار، تشویق و غیره از کارآمدترین روش ها در انتقال و توسعه ارزش ها می باشد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، ارزش های دینی، انتقال ارزش ها، راه کارهای تربیت دینی، کودکان دبستانی
  • علی احمدپور* صفحه 117
    یکی از روابط آسیب زا و مخربی که جامعه ما را تهدید می کند، رابطه پنهانی و ناسالم بین دو جنس مخالف است. از دیدگاه دین مقدس اسلام، زنان و مردان در جامعه می توانند با رعایت حدود شرعی با یکدیگر برخورد و تعامل داشته باشند و در عین حال، حریم یکدیگر، حیا و عفت خود را نیز حفظ کنند و از روابط پنهانی خودداری کنند. هدف پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، بیان آسیب های اخلاقی روابط پنهانی بین پسر و دختر و دلایل مخالفت دین مقدس اسلام با این گونه دوستی هاست و راه کارهای پیش گیری و برون رفت از این معضل اجتماعی را مطرح می کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که افزایش بی اعتمادی و سوءظن، فروپاشی خانواده، احساس گناه، تاخیر در ازدواج، بی عفتی و آبروریزی، سلب کرامت انسانی و تسلط شیطان، از مهم ترین آسیب های روابط پنهانی دختر و پسر می باشد.
    کلیدواژگان: روابط پنهانی، پسر، دختر، آسیب های اخلاقی
  • فائزه پیمان پاک*، پریسا پورعلمداری، شهلا پاکدامن صفحه 131
    یکی از بزرگ ترین گناهان در اسلام، ظلم و آزار به کسی است که هیچ پناهگاهی جز خداوند ندارد. پژوهش حاضر از یک سو، مصادیق، علل و آثار پدیده کودک آزاری را بیان کرده و از سوی دیگر، به بررسی نظر اسلام، سیره معصومان علیهم السلام و مراجع عظام در این مورد پرداخته است. این مطالعه از نوع کیفی است و از روش تحقیق توصیفی و اسنادی استفاده کرده است. از نظر اسلام، خشونت و آزار، بخصوص در رابطه با مسائل تربیتی و در رابطه با انسان هایی که خداوند به آنان شخصیت و کرامت عطا فرموده، از جمله کودک، ممنوع است. والدین حق ندارند به هیچ بهانه ای صدمه ای جسمی یا روحی به کودک وارد کنند. نکته بسیار جالب توجه این است که این حمایت ها از حقوق کودکان در قرآن و سیره اهل بیت علیهم السلام زمانی مطرح شده که هیچ نهاد، سازمان یا کنوانسیون بین المللی برای دفاع از حقوق کودکان وجود نداشته است. اسلام با در نظر گرفتن همه نیازهای کودکان و دفاع از آن، زمینه را برای رشد و پیشرفت آنان در همه جنبه ها فراهم آورده است. ازاین رو، برای جلوگیری از پدیده کودک آزاری که متاسفانه امروزه در جوامع جهانی گسترش یافته، استفاده از تعالیم دینی و نظر کارشناسان مذهبی در زمینه نحوه رفتار با فرزندان و چگونگی تعلیم و تربیت آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسلام، پیشوایان دینی، کودک آزاری، خشونت، کودکان
  • المحتویات
    صفحه 147
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Man’s real felicity can be attained through faith and good deeds. If man believes in God, his deeds will be accepted, otherwise, he will be deprived of the felicity in the hereafter. Man’s attachment to this world makes him think that divine blessings are limited to worldly favours. Hence, when he enjoys a favour, he thinks that God is kind to him, but when he is deprived of it, he thinks that he is not treated kindly by God. This is while spiritual blessings, such as faith in the guardianship of Imams and knowledge and love of God are the real divine blessings are so great that they are not comparable with worldly favours. According to the narrations related from our Imams, the sanctity of a believer is superior to that of the kaaba. Consequently, when one visits a faithful sufferer, one will be amply rewarded and be brought near to God in proximity.
    Keywords: felicity, believer, faith, guardianship of Imams, unbelief, wretchedness
  • Hassan Najafi*, Reza Vafaii, Reza Jafari Harandi Page 13
    Islamic doctrines stress the importance of providing man with cultural education and consider it among the prerequisites for man’s perfection, and the greatest responsibility in this respect lies with the education institution, which is one of the main centers of reviving individual characteristics and capabilities and which has an effective role in developing individuals’ personality and potentiality and shaping their behavior. This research seeks to recognize and investigate some of the principles of cultural education which are detected in Qur’nic verses and the teachings of the Infallible Imams (pbut). The research uses a descriptive-analysis method, and, in order to gather the data required for achieving the research purposes, the available texts related to the research were collected by using note-taking forms and analyzed qualitatively. The findings show that religion seeks through a special worldview to offer spiritually-orientated principles, manners and bio-cultural instructions.
    Keywords: cultural education, principles, the Holy Quran, the narrations of the Holy Prophet's household (pbut)
  • Mohammad Ali Shokrinia*, Seyyed Ali Hosseinizadeh Page 29
    The present paper seeks through objective analysis and logical inference to investigate the Islamic viewpoint about friendship in the light of the narrations of Infallible Imams (pbuh). Concerning the philosophy of friendship, which is compatible with the narrations, two civil and ontological patterns have been propounded, according to which, friendship is regarded as a necessity for leading a desirable social life and for man’s movement towards perfection and eternal felicity based on monotheism. These two patterns refer to the function a friendship which has a supportive intended to serve physical, material, mental and social needs and a friend which has a guiding function leading to monotheism and servitude of God. The narrations, emphasizing the necessity of investigation for selecting a friend points out to a number of methods and criteria for achieving this purpose and to the actions necessary for the permenance and promotion of friendship. Also, a hierarchy of friendship relationships is defined by the narrations, the highest of which is one’s friendship with prophets and Infallible Imams (pbuh) and friends of God.
    Keywords: friendship, narrations, the Pure Imams (pbuh)
  • Mahdiyeh Keshani, Seyyed Hamid Reza Alavi Page 45
    From among the challenges facing religious and moral education is the inefficiency of the educational methods used by the teachers who work in these fields. Therefore, its outputs are sometimes ascribed to their lack of learning and sometimes they after a time, deviate from the right way of religious and moral values. Attempting to present to teachers the world of religious man, this paper seeks to highlight the exiological necessity of such a world in order to enhance the effectiveness of religious and moral teachings. A qualitative method and an analytic- deductive approach is used in this research. The results show that, being a world owner, the instructor can exert influence on his/her students from two aspects. The first and foremost is that the instructor can spiritually attract the student towards becoming world-owner, and the second aspect, is enhancing the ability of the teacher in his/her career to exert influence on the student’s spirit. Hence, instead of using material, instrumental and forcible approaches, the instructors of religious and moral education should use ontological, inner and illuminative approaches, the most fundamental of which is getting into the world of religious man.
    Keywords: the world, man, religious, moral, education
  • Mahdi Mohammadi*, Farideh Seyfi Page 59
    According to a survey to identify the moral concepts in the translated stories published in the period between 1389-1385, 254 titles of a collection of books have been reviewed by the Council of Children’s Books. The findings show that 71.7 percent of books have been translated by women and 27.2 percent by men. 16.3 percent of the works are accompanied by illustration, but the names of the picture editors are not known. A thematic investigation of the works shows that more than half of them demonstrate such personal moral concepts like; kindness toward animals, truthfulness and trustworthiness,… which are intended for young and teenage children. Among the issues on which these works concentrate are: 1.personal morals-kindness to animals, 2. family morals-giving help to one’s parents, and 3. social morals; giving help to others.
    Keywords: translated stories, literature of young, teenage, Islamic morality
  • Mozhdeh Alizadeh*, Seyyed Hamid Reza Alavi Page 73
    The increasing importance which teaching methods has in the development of knowledge and modern technologies, like the importance of other disciplines is known to all. Therefore, it is important to see how these methods are viewed from by the Holy Quran, the most reliable divine source, which presents to man a fully comprehensive education programme. The present paper examines teaching methods in the eyes of the Holy Quran, using a descriptive- analytical method and documentary sources. The research findings indicate that, according to the Quran, teaching methods can be divided into two kids direct and indirect. Direct methods include the question-and-answer method and lecturing. Indirect methods include: a) verbal indirect methods, b) observational methods, c) exploration-based method and d) conceptualization.
    Keywords: education, the Quran, teaching methods
  • Elias Bigdeli*, Tahereh Elahi Page 89
    Today, man who is trapped in modernity has developed a new approach to spirituality, morality, religion and religious values and realized that it is impossible for him to move towards sublimity without referring to religious teachings and concepts. The general view about religion is that it is the principle of guidance, through which man significance and identity are realized and it is a prescription for his felicity, so appropriate methods and mechanisms should be developed for teaching its dynamic and permanent concepts and providing individuals with religious education and inner commitment. Storytelling is one of the best, most interesting and influential mechanisms for teaching religious concepts. Using a descriptive-analytical method, the present paper aims at investigating the role and significance of storytelling in teaching religious concepts and the conformity degree of the educational principles governing the story with religious concepts and recognizing the concepts which can be taught through storytelling. Furthermore, the principles governing the story and their conformity with the principles governing the process of teaching religious concepts are examined. Finally, the teachings and concepts which can be best taught through storytelling are reanalyzed and identified in the light of Quranic verses and traditions and by citing some Quranic examples. Definitely, storytelling can be the most effective means of teaching religious and Quranic teachings, a suggestion which is worth considering by parents, instructors, teachers, professors and pundits.
    Keywords: story, teaching, religious concepts, children, adolescents
  • Seyyed Mohammad Reza Moosavinasab, Seyyed Hussein Fotoohi Page 107
    No doubt, religious values prepare the ground for man’s sublimity and his felicity in this world and the next world. One of the important concerns of religious societies is how to foster these values among the present and future generations. The educational system is one of the most important institutions that has a fundamental role in the fostering of values. The present paper is based on documentary studies, using a descriptive-analytical method. It shows that it is necessary to cultivate children's cognitive, behavioral and affective aspects, taking into consideration their mental and psychological characteristics. Thus, the learners are motivated to learn and follow the religious teachings. Such dictions like story, allegory, question-and -answer method, constant practice, repetition, reward, etc. greatly contribute to the fostering of values.
    Keywords: religious education, religious values, fostering of values, techniques of religious education, primary school students
  • Ali Ahmadpoor* Page 117
    The secret and fragile relations between the sexes are among the damaging relations which threaten our society. According to the holy religion of Islam, the man and the woman can interact with one another under the statute of Shariah by preserving each their own modesty and continence and abstaining from secret relations. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to elaborate on the secret relations between boys and girls, their damaging effects on moral standards, and the reasons why the holy religion of Islam rejects this kind of friendship. It also points out to the ways of preventing and overcoming this social problem. The research findings show that the growing distrust, family breakdown, feeling remorse, delay in marriage, promiscuity, scandal, divesting human dignity and domination of Satan are among the main damaging effects of secret relations between boys and girls.
    Keywords: secret relations, boy, girl, the damages to morals
  • Faezeh Peymanpak*, Parisa Pooralamdari, Shahla Pakdaman Page 131
    In Islam, it is a great sin to wrong and cause offence to someone who has no protector but God. The present paper explains the instances, reasons and consequences of child abuse and reviews the view of Islam, the infallible Imams and religious authorities on this issue. It is a qualitative research in which a descriptive-documentary method is used. In Islam, it is forbidden to inflict cruelty, particularly in educational affaires, on people, including children, who have been honoured by God. Parents are by no means allowed to cause psychological or physical injury to their children. The Holy Quran and the lifestyle of infallible Imams (pbut) put into action the idea of defending children's rights at a time when there was no international institution, organization or convention to defend their rights. By attending to all the needs of children and defending their rights, Islam prepares the ground for their development in all aspects. Therefore, it is necessary to refer to religious teachings and the views of religious scholars to see how to deal with children, bring them up and prevent child abuse which is now prevalent in the societies the world over.
    Keywords: Islam, religious leaders, cruelty towards children, violence, children