فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 223، تیر 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 223، تیر 1395)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1395/04/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی است بر ویژگی شیعیان واقعی در باب میانه روی. ازجمله ویژگی شیعیان، میانه روی است که خود دارای معیار و در عرصه های گوناگون زندگی مطرح می شود. میانه روی امری نسبی است که نسبت به افراد و قشرهای گوناگون جامعه و موقعیت های مختلف زمانی و مکانی متفاوت است و معیار تشخیص آن عرف های زمان است. در هر زمان، تهیه آنچه امکان فراهم آوردنش برای اکثر افراد جامعه فراهم باشد، میانه روی، و در غیر این صورت زیاده روی و اسراف است. در قرآن و روایات از اسراف و تبذیر، بخل و زیاده روی نکوهش شده است. به گونه ای که حتی در عبادات نیز این امر مورد سرزنش واقع شده است. در لباس و پوشاک، خوراک، رفتار و اخلاق، صفات آدمی به اعتدال و میانه روی سفارش شده است؛ زیرا انسان باید بر حسب ابعاد وجودی خود و متناسب با آنها به وظایف معمول و معقول خود بپردازد. کاهلی و سستی و افراط هر دو مذموم است. ازاین رو، انسان باید بر حسب نیازمندی های قوای خود، و بر حسب ابعاد وجودی قوا، به وظایف خود، به گونه ای برسد که سهم همه رعایت و تزاحمی پدید نیاید.
    کلیدواژگان: میانه روی، اعتدال، میانه روی در صفات و رفتار، اعتدال در اخلاق و رفتار
  • ویژه علوم تربیتی
  • محمد نجفی، فاطمه رمضانی، احسان یاوری صفحه 13
    در دیدگاه اسلامی، نظر بر کرامت و ارزشمندی شخصیت انسان است؛ زیرا انسان در این دیدگاه، از بهره هایی ذاتی همچون روح الهی، اراده و اختیار، متناسب ترین خلقت، جایگاه خلیفه اللهی و مانند آن برخوردار است؛ انتفاعی که سایر مخلوقات از آن بی بهره، اما تمام انسان ها به دور از ظواهر نژادی، جنسی و سنی از آن محظوظ اند. پاسخ به این سوال مهم که «جایگاه کرامت ذاتی انسان، در تربیت اجتماعی و اخلاقی کجاست؟» هدف این پژوهش است که با تکیه بر آراء شهید مطهری دنبال کرده و از روش توصیفی تحلیلی برای رسیدن به پاسخ سوال مذکور استفاده کرده است.
    نتایج به دست آمده بیانگر این است که آگاهی متربی نسبت به کرامت خدادادی و انسانی خود، و به تبع آن، باور و اصرار او بر حفظ و ارتقای این دارایی وجودی بر تنظیم و سامان بخشی روابط و تعاملات اجتماعی و همچنین تخلق به اخلاقیات پسندیده تاثیرگذار است و تحقق تربیت اخلاقی و اجتماعی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: کرامت، تربیت اخلاقی و اجتماعی، شهید مطهری
  • حسن نجفی صفحه 21
    مذهب تشیع، به دلیل توان بالایی که معارف انسان ساز الهی در اختیار آن قرار داده است، با ارائه جهان بینی ویژه و آداب و دستورالعمل های خاصی برای همه ابعاد زندگی انسان، به دنبال شکل دهی به نوع خاصی از زیست انسانی است که با آمدن منجی عالم بشریت مسیر نیل به مقصد نهایی به شکلی صحیح طی گردد. هدف این مقاله، بررسی ابعاد رفتار اخلاقی در سبک زندگی زمینه ساز ظهور موعود است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد. برای گردآوری داده های لازم برای نیل به اهداف پژوهش، منابع حدیثی موجود و مرتبط با موضوع پژوهش با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع، جمع آوری شده و با شیوه های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این پژوهش، ضمن تبیین چیستی سبک زندگی زمینه ساز ظهور به عنوان تبلوری از زندگی اسلامی که شرایط لازم برای پذیرش ولایت حضرت حجت (عج) در فرد و جامعه را فراهم می آورد، به بررسی هندسه معرفتی رفتار اخلاقی در چهار بعد الهی، فردی، اجتماعی و زیست محیطی پرداخته است.
    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار اخلاقی، ابعاد چهارگانه، سبک زندگی، زمینه سازی ظهور
  • محمد نجفی، سمیه کیانی، راضیه امامی صفحه 37
    تهذیب و تربیت اخلاقی عبارت است از: آراستن نفس به فضایل و پیراستن آن از رذایل و به کارگیری روش هایی به منظور پرورش نیکی ها و زدودن رذایل اخلاقی. مطالعه تربیت اخلاقی می تواند گامی مهم در تبیین ساختار نظام اخلاقی و به تبع آن، تربیت اخلاقی باشد. براین اساس، هدف این نوشتار، که از نوع پژوهش های کیفی است و با روش تحلیلی توصیفی مبتنی بر روش کتابخانه ای انجام شده، بررسی دیدگاه های اخلاقی خواجه نصیرالدین طوسی و دلالت های آن بر تربیت اخلاقی در دو بخش مبانی و اهداف تعلیم و تربیت است. نظام اخلاقی خواجه طوسی بر شناخت نفس و اعتدال قوا مبتنی است. مهم ترین نتایج و دستاوردهای این تحقیق شناسایی مبانی تربیت اخلاقی شامل ماهیت و حقیقت انسان، تعادل قوای نفس و قابلیت آن در وصول به کمال حقیقی و شناسایی اهداف تربیت اخلاقی شامل اهداف غایی، واسطی و آموزشی است.
    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، مبانی تربیت اخلاقی، اهداف تربیت اخلاقی، تهذیب، نفس، خواجه نصیرالدین طوسی
  • علی نقی فقیهی، حسن نجفی صفحه 49
    کنکاش «فطرت» به عنوان یکی از بنیادی ترین مباحث فلسفه تربیت اسلامی، همواره مورد توجه علامه طباطبائی بوده است. هدف این پژوهش این است که با پذیرفتن «فطرت» به عنوان تقریر دینی از سرشت مشترک انسان و نقش عمده آن در قلمرو ارکان تعلیم و تربیت اسلامی، تصویری از گرایش های فطری موثر در تعلیم و تربیت را با بهره گیری از آراء این فیلسوف معاصر، ارائه نماید. روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و به منظور گردآوری داده های لازم برای نیل به اهداف پژوهش، منابع موجود و مرتبط با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع، جمع آوری و با شیوه های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از بررسی آراء علامه طباطبائی به دست آمد که ایشان گرایش های فطری را در چهار حیطه ادراکی، الهی، اختیار و توانمندی عمل تقسیم بندی نموده است. این گرایش ها، توانمندی هایی هستند که به شکل گیری نظام تعلیم و تربیت منطبق با آموزه های اسلامی که تضمین کننده سعادت انسان و تسهیل کننده فرایند دستیابی به حیات طیبه است، کمک می نمایند.
    کلیدواژگان: فطرت، گرایش های فطری، تعلیم و تربیت اسلامی، علامه طباطبائی
  • فاطمه بهره مند، محمدرضا شرفی، نرگس سجادیه صفحه 65
    دیدگاه علامه طباطبائی درباره معرفی جایگاه تربیتی قرآن و چگونگی تاثیرگذاری آن در سیر تکاملی انسان، قابل تامل است و برای تقویت هرگونه تربیت با محوریت قرآن لازم به نظر می رسد. درحالی که پژوهشی با تمرکز بر نگاه تفسیری این قرآن شناس معاصر و با نگاه مرحله ای به تربیت قرآنی نپرداخته است. این چارچوب می تواند چشم انداز فعالیت های تربیتی قرآن محور را تا حدی روشن تر کند. در این پژوهش، برخی از اندیشه های تفسیری علامه طباطبائی، با هدف صورتبندی مراحل تربیت قرآنی مدنظر قرار گرفته و در این زمینه، از روش «تحلیل زبان فنی رسمی با تاکید بر سیاق» استفاده شده است. یافته اصلی این پژوهش بسط چهار مرحله بیدارگری (موعظه)، درمانگری (شفا)، هدایتگری (هدی)، و رحمت گری (رحمت) برای تربیت قرآنی، قابل برداشت از دیدگاه علامه طباطبائی با محوریت آیه 57 سوره «یونس» است. علاوه بر این، تاکید بر شان هدایتی قرآن و حالت ایجابی آن، نقش زمینه ای و حالت سلبی مراحل اول و دوم، و هدف گونه دیدن مرحله رحمت گری، جایگاه هر مرحله را ترسیم می کند. تحلیل این مراحل نشان می دهد که پالایش درونی مقدم بر پالایش اعمال بیرونی است. زندگی سعادتمندانه انسانی در پرتو این مراحل، در ارتباط با قرآن محقق می شود.
    کلیدواژگان: تربیت قرآنی، علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، موعظه، شفا، رحمت، هدایت
  • عبدالرضا ضرابی صفحه 77
    ترسیم یک جامعه ایده آل دینی، از طریق بیان ویژگی های خاص آن و نیز نقشی که تربیت دینی در ایجاد و حفظ و استمرار آن می تواند داشته باشد، اهداف این مقاله است. برای نیل به این هدف، ابتدا مفاهیم «دین»، «تربیت»، «جامعه» و «تربیت دینی» تبیین شده، سپس نقش و کارکرد تربیت دینی در تحقق و استمرار جامعه دینی بررسی شده است. روش پژوهش تحلیلی اسنادی و با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد جامعه دینی جامعه ای است که شبکه روابط اجتماعی آن، اعم از روابط اقتصادی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی، و ارزش های حاکم بر آن دین و آموزه های آن مبتنی باشد. در چنین جامعه ای تربیت دینی و توحیدی زمانی نمود پیدا خواهد کرد که هریک از نهادها و عوامل موثر اجتماعی بتوانند رنگ الهی به خود گرفته، وظیفه دینی و توحیدی خود را نسبت به افراد و جامعه به خوبی انجام دهند.
    کلیدواژگان: جامعه، دین، جامعه دینی، تربیت، تربیت دینی
  • مهدی مردانی (گلستانی)، سمیه عابدی صفحه 95
    یکی از حوزه های مطالعاتی نهج البلاغه که به تفکر در آن بسیار تاکید شده، تاریخ است که با توجه به شان هدایتگری امیرمومنان علی علیه السلاممی تواند یکی از روش های تربیتی ایشان به شمار آید. از نگاه نهج البلاغه، تاریخ یکی از منابع غنی تربیت در اسلام است که هدف از مطالعه آن تصدیق عملی یعنی تربیت در سایه توجه به حقایق گذشتگان است. این مقاله با رویکرد اکتشافی تحلیلی کوشیده است تا با بررسی سخنان امیرمومنان علیه السلام در نهج البلاغه، آثار تربیتی مطالعه تاریخ را کشف نماید، به علل تاثیرگذاری تاریخ در زندگی و نحوه تاثیرپذیری صحیح از تاریخ بپردازد و رابطه تاریخ با تربیت را تبیین نماید. نتیجه این پژوهش که با کشف، تحلیل و اثبات آثار تربیتی مطالعه تاریخ به دست آمده است، نشان می دهد که مطالعه تاریخ آثاری همچون پرورش فکری و عقلانی، بیداری از غفلت، مرگ آگاهی، تقوا، اخلاق عملی، حیا، زهد، محاسبه، ارائه الگوهای نمونه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تاثیرگذاری تاریخ، نتایج تربیتی تاریخ، تاریخ و تربیت، تاریخ در نهج البلاغه، اهمیت تاریخ
  • حمیده فرح بخش، سیدحمیدرضا علوی صفحه 109
    دنیا یکی از مهم ترین بسترهای تربیت انسان می باشد و شناخت ماهیت آن، در زندگی انسان بسیار حایز اهمیت است. برای رسیدن به شناخت صحیح در مورد دنیا، کتب آسمانی حایز اهمیت هستند. این تحقیق به بررسی ویژگی های مشترک دنیا از دیدگاه قرآن و انجیل می پردازد. بدین منظور، قرآن و انجیل در زمینه ویژگی های دنیا مورد مقایسه قرار گرفته اند و ویژگی های مشترک دنیا استخراج شده و سپس این ویژگی ها با توجه تفاسیر قرآن و انجیل و آراء دانشمندان مسلمان و مسیحی، مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. استلزامات تربیتی مربوط به هر ویژگی به روش استنتاجی استخراج شده است. با توجه به نتایج تحقیق، ویژگی های مشترک دنیا در قرآن و انجیل را می توان این گونه برشمرد: 1. دنیا فریبنده است؛ 2. دنیا ناپایدار است؛ 3. دنیا مزرعه آخرت است. همچنین استلزامات تربیتی استنتاج شده از این ویژگی ها به ترتیب عبارتند از: شناخت حقیقت زیبایی های دنیا و خویشتن داری در مقابل آنها؛ عدم وابستگی به دنیا و پرهیز از هدف قرار دادن دنیا؛ 3. غنیمت شمردن زندگی دنیا و استفاده از آن برای فراهم کردن توشه آخرت.
    کلیدواژگان: دنیا، قرآن، انجیل، تربیت، اسلام و مسیحیت
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper offers an explanation about moderation as one of characteristics of the real Shiah. As one of the Shiah’s characteristics moderation itself has some criteria and has some role in all aspects of life. Moderation is a relative thing which differs in far as individuals and various strata of society and different times and places are concerned, and it is measured by the conventions of the time. Making available whatever is possible for most people is considered moderation, otherwise, it is considered extravagance. Extravagance and wastefulness, parsimony and going to extremes are regarded by the Quran and the traditions as blameworthy acts. Even in acts of worship such things are considered blameworthy. In clothing and food, manners and morality, human character, one is recommended to be moderate; therefore, one has to do one’s routine duty properly according to one’s existential dimensions and in consistency with them. Both excessiveness and lack of diligence are regarded despicable. Therefore, one has to do one’s duties according to the needs of his capability and existential dimensions of his capabilities, so that all of them maybe observed and having no place for any kind of conflict.
    Keywords: moderation, moderation, moderation in characters, behavior, moderation in morality, behavior
  • Mohammad Najafi, Fatemeh Ramezani, Ehsan Yavari Page 13
    Islam emphasizes on the high status and dignity of man’s personality because, in Islam, man possesses some inherent assets, such as divine spirit, free will, most appropriate creation, position of God’s vicegerency, and the like. Not all creatures have access to such assets, but all human beings do have them, regardless of their gender, race and age. The present study seeks to answer this important question: ‘’what is the role of man’s inherent dignity in his social and moral education’’? Using a descriptive- analytical method, it tries to answer this question in the light of Martyr Motahari,s views. The research results indicate that the trainee’s awareness of his/her own human and God-given dignity and, in turn, his/her belief and insistence on preserving and promoting this existential asset has its influence on regulating and improving social relationships , interactions, maintain acceptable standards of behavior and then realizing moral and social education.
    Keywords: dignity, moral, social education, Martyr Motahari
  • Hassan Najafi Page 21
    Because of the divine man-making knowledge of Shiism, and its special worldview and specific customs and instructions about all aspects of human life, Shiism seeks to develop a certain way of life, in which the right path to the final destination is followed with the coming of the savior of mankind. The aim of this paper is to examine the moral aspects of the lifestyle that prepares the ground for the appearance of the promised Imam. The research method is descriptive -analytical. In order to gather the data necessary for achieving the objectives of the research, the available hadith resources relevant to the subject in question were collected by using a note-taking method and analyzed by using a qualitative method. In addition to explaining the nature of the lifestyle that prepares the ground for the appearance of the promised Imam, as a manifestation of the Islamic lifestyle that provides the individual and community with the necessary conditions for accepting the guardianship (Wilayah) of Imam Mahdi (as), the paper investigates the epistemological structure of moral behavior focusing on four aspects: divine, individual, social and environmental.
    Keywords: morality, moral behavior, four, fold aspects, lifestyle, preparing the ground for re, appearance
  • Mohammad Najafi, Somayeh Kiani, Raziyeh Emami Page 37
    Moral education and improvement means adorning the soul with virtues and purifying it from vices, and using some methods for fostering good actions and eliminating vices. The study of moral education can be an important step in defining the structure of moral system represented in moral education. Using a library- based descriptive- analytical method, the paper seeks to review Khajeh Nasir al-Din Tusi,s view about morality and their implications for moral education, in two parts: principles and goals. Khjeh Tusi’s moral system is based on self- knowledge and the balance between powers. The most important result of this research is identifying the foundations of moral education, including the nature and reality of man, the balance of the powers of soul and its ability in achieving true perfection and accomplishing the objectives of moral education, including the ultimate, the intermediary and the educational goals.
    Keywords: morality, moral education, foundations of moral education, goals of moral education, improvement, soul, Khajeh Nasir al Din Tusi
  • Ali Naghi Faghihi, Hassan Najafi Page 49
    As one of the most fundamental debates in the Islamic philosophy of education, the question of ‘’innate disposition’’ has been the special concern of Allamah Tabatabai. By accepting ‘’innate disposition’’ as the religious statement of man’s common nature and its main role in the realm of Islamic education departments, this paper seeks to offer a picture of the effective natural tendencies in education, adhering to the views of this contemporary philosopher. In this research a descriptive-analytical method is used, and in order to collect the data for achieving the aims of research, the available and related sources are collected by using the note-taking forms of the sources and they are analyzed by using qualitative methods. A review of Allamah Tabatabai’s views reveals that he divides natural tendencies into the four types: perceptive, divine, free will and power. These tendencies are the potentialities which contribute to developing an educational system coincident with Islamic teachings, which guarantee man’s welfare and prepare the ground for living an agreeable life.
    Keywords: innate disposition, natural tendencies, Islamic education, Allamah Tabatabai
  • Fatemeh Bahremand, Mohammad Reza Sharafi, Narges Sajjadiyyeh Page 65
    'Allameh Tabatabaei’s views on introducing the educational status of the Quran and how they influence man’s evolutionary movement are among the important questions, and they seem necessary for developing any education program centred on the Quran. Nevertheless, no attempt has been made to do research on Qur’anic education centred on the ideas presented in the commentary of this contemporary commentator with a phase look. The present framework can contribute, to some extent, to demonstrating the Qur’an-centered educational prospects. Based on technical, verbal-formal analysis with emphasis on the context”, the present paper tries to expound some of 'Allameh Tabatabaei’s thoughts about Qur’an commentary with the aim of presenting a picture of the phases of the Qur’anic education in question. The main finding of this study shows that it is understood from Allameh Tabatabaei's view centred on verse 57 of Surah "Yunus" that Qur’anic education undergoes four phases: awakening (preaching), therapy (healing), showing the right way (right guidance), and being compassionate (mercy). furthermore, the emphasis on guidance as the aim of the Quran and its positive mode, the role of the ground and negative position of the first and second stages and looking at mercy as a purpose-like phase contribute to recognizing the status of each stage. The analysis of these phases shows that self-refinement has precedence over refining extrovert behavior. Building a happy life in the light of these phases will not be possible without referring to the Quran.
    Keywords: Quranic education, Allameh Tabatabaei, Al, Mizan Commentary, preaching, healing, mercy, guidance
  • Abdolreza Zarabi Page 77
    The aims of this research are to display an image of an ideal religious society by pointing out its special characteristics and the role of religious education in its creation and maintaining and continuing it. To achieve this aim, first, the concepts of ‘’religion’’, ‘’education’’, ‘’society’’ and ‘’ religious education’’ are explained, and then, the role and function of religious education in creating and continuing the religious society are investigated. The research is based on an analytical-documentary and library-based method. The research findings show that the religious society is a society whose social relation network includes economic, political, legal and cultural relations based on the values governing that religion and its teachings. Such a society can have religious and monotheistic education, when every institution and effective social factor can have an air of divinity and its perform their religious and monotheistic duty towards the people and society.
    Keywords: society, religion, religious society, education, religious education
  • Mahdi Mardani (Golestani), Somayyeh Abedi Page 95
    History is one of the areas of study on which Nahjul- Balaghah strongly stresses, and considering the guiding status of Imam Ali(PBUH), we can regard it as one of his educational methods. History is, according to Nahjul-Blaghah, an excellent source of education in Islam, and the aim of studying it is to obtain actual confirmation; that is ,education in which the facts of forefathers are carefully considered. Using an exploratory-analytical method the present paper tries to review Imam Ali’s sayings in Najul–Balaghah and discover the educational effects of studying history. It expounds the effects of history on life and point to the appropriate way of being influenced by history, making explicit the relationship between history and education. The research results which are gained from thorough investigation of and evidence supporting the educational effects of studying history, show that the study of history has many effects, like intellectual and rational development, awakening from negligence, awareness of death, piety, practical morality, modesty, asceticism, reckoning the self and providing good examples.
    Keywords: effectiveness of history, the educational results of history, history, education, history in Nahj al Balaghah, the importance of history
  • Hamideh Farah Bakhsh, Seyyed Hamid Reza Alavi Page 109
    This world is one of the basic principles of education, and recognizing its nature has an important effect on man’s life. Heavenly Books have an important role in gaining a sound knowledge of this world are very important. This research investigates the view of the Qur’an and the Bible on the common characteristics of this world. To this end, the view of the Qur’an is compared with the view of the Bible about the characteristics of this world, and then the common characteristics of this world are recognized. Then, considering the interpretation of Qur’an and the Bible as well as the view of Muslim and Christian thinkers, this paper points out to this these characteristics. The educational requirements related to each characteristic have been identified by using a deductive method. According to the research results, the common characteristics of ‘’this world’’ in the Qur’an and the Bible are: 1. this world is delusive 2. this world is transient 3. This world is a place for sowing and the Hereafter is a place for reaping. Similarly, the educational requirements which are inferred from these characteristics include: 1. grasping the reality of the beauties in this world and restraining oneself from them 2. Dissociating oneself from this world and not considering it as an aim 3. Taking advantage of this world and making provision for the hereafter.
    Keywords: this world, the Quran, the Bible, education, Islam, Christianity