فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 233، اردیبهشت 1396)

  • حقوق
  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
  • ویژه حقوق
  • سیدعلی میرداماد نجف آبادی، سیدعلی جواهری صفحه 13
    بحث از وضعیت حقوقی ازدواج فرزندپذیر با فرزندخوانده به جهت طرح آن در مجامع علمی و رسانه ای که در پی درخواست قانونی شدن ممنوعیت چنین ازدواجی از سوی نمایندگان مجلس ایجاد شد، دارای اهمیت است. در نوشتار حاضر پس از بیان وضعیت حقوقی نهاد فرزندخواندگی و سرپرستی و مقایسه آن دو نهاد با یکدیگر، با رویکردی تحلیلی و با استفاده از ادله قرآنی به بررسی مشروعیت ازدواج فرزندپذیر با فرزندخوانده پرداخته ایم. اهم یافته های این مقاله با توجه به مفاد آیات قرآن کریم این است که فرزندخوانده در فرهنگ اسلامی فرزند واقعی تلقی نشده است و در نتیجه، احکام فرزند واقعی از جمله حرمت ازدواج او با سرپرستش منتفی است.
    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، سرپرستی، فرزندپذیر، فرزندخوانده، ازدواج، تفسیر قرآن
  • محمد آصف محسنی (حکمت) صفحه 27
    شیوع اندیشه های اومانیستی و سکولار همراه با پیشرفت های علمی و توسعه جوامع بشری، موجب شده است که عده ای، از بلوغ کامل و خودبنیادی انسان دم بزنند و در عرصه های مختلف زندگی، از جمله عرصه قانون گذاری انسان را بی نیاز از قوانین الهی بپندارند. به نظر می رسد، این نوع نگاه اولا، ناشی از جهالت بشر مدرن نسبت به حقیقت ربانی انسان، احتیاجات واقعی و آغاز و فرجام او و ثانیا، ناشی از بدبینی نسبت به دین و قوانین دینی است. ازاین رو، اگر هویت ربانی انسان و امتیازات بی بدیل قوانین اسلامی، به صورت عقلی و منطقی تبیین گردد، جاودانگی این قوانین و ضرورت التزام بشر به آنها نیز اثبات خواهد شد.
    در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سعی شده است امتیازات بی بدیل قوانین اسلامی از منظر علامه طباطبائی، که از اسلام شناسان کم نظیر معاصر است، تبیین گردد. علامه کوشیده است از طریق تبیین این امتیازات، جاودانگی قوانین اسلامی و ضرورت التزام به آنها را، به صورت برهانی و منطقی تبیین نماید. مهم ترین امتیاز بی بدیل قوانین اسلامی این است که واضع آنها، کامل مطلق و منزه از هرگونه عجز و اغراض شخصی است. چنان که مجریان و مفسران این قوانین نیز از ویژگی ها و شرایط بی بدیل برخوردارند. خداوند متعال، با شناخت همه جانبه ای که از نیازمندی های حقیقی انسان و آغاز و انجام وی دارد، جامع ترین و متقن ترین قوانین را برای رسیدن انسان به سعادت حقیقی تشریع فرموده است. توجه به پویایی و اقتضائات زمانی و مکانی، در عین پافشاری بر اصول ثابت، توجه جدی به احکام ولایی و حکومتی، برقراری تعادل میان نیازهای مادی و معنوی از مهم ترین مولفه های جامعیت و اتقان قوانین اسلامی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: قوانین اسلامی، امتیازات بی بدیل، ضرورت التزام، حیات طیبه
  • محمد رضایی، محمدرضا رهبرپور صفحه 43
    پژوهش حاضر کوشیده است تا اثرگذاری موقعیت اجتماعی را به عنوان جایگاه افراد در گروه و اجتماع بر مجازات بررسی کند. «موقعیت اجتماعی» از مفاهیم نسبی بوده و تعیین مصداق آن بر عهده عرف است. برابری در برابر قانون و اجرای مجازات به صورت یکسان، یکی از زیرمجموعه های اصل مساوات است که بر آن تاکید فراوان شده است. پیش از ظهور دین مقدس اسلام، دادگاه ها به تبع طبقات اجتماعی، دارای سلسله مراتب بود و موقعیت اجتماعی افراد در تعین نوع و میزان مجازات تاثیر زیادی داشت. در این نوشتار، تاثیر موقعیت اجتماعی مجرمان بر مجازات در آموزه های کیفری اسلام با رویکرد توصیفی و تحلیلی بررسی می شود. بر اساس یافته های این تحقیق، تاثیر موقعیت اجتماعی مجرمان بر حدود، قصاص و تعزیرات گرچه از لابه لای کتب فقهی قابل استنباط است، اما پذیرش تاثیر آن بر تعزیرات آسان تر از تاثیر آن در حدود، قصاص است. رعایت مصالح و منافع اجتماع، قاعده «اهم و مهم»، و مانند آن موجب می شود گاهی از فوریت اجرای حدود صرف نظر شود و تا زمان مناسب، به تاخیر بیفتد. سیره معصومان علیهم السلامنشان می دهد که ایشان گاهی افرادی را که از جایگاه والایی برخوردار بودند مورد عفو قرار داده و یا تعزیر شدیدتری نسبت به آنها اعمال می کردند.
    کلیدواژگان: موقعیت اجتماعی، اصل مساوات، بزهکار و آموزه های کیفری اسلام
  • مجید وزیری، حجت ارشادحسینی صفحه 57
    «سرقت» یکی از کهن ترین و گسترده ترین و در عین حال پیشرفته ترین جرایم بنیادی علیه مالکیت است. به موازات رشد و تحول جوامع بشری، سرقت نیز از حالت ابتدایی و پیشین خود خارج شده و به صورت پیچیده ای درآمده است. با ورود رایانه و شبکه های رایانه ای و همچنین شبکه های جهانی و محلی اینترنت و اینترانت، شیوه وقوع و ماهیت سرقت تغییر پیدا کرده است. این تغییر و تحول باعث نگرانی های زیادی برای مردم، شبکه های مالی، بانک ها و موسساتی که با پول مردم سروکار دارند شده است. با اندک تورقی در پرونده های موجود در دادگاه ها، روشن می شود که روز به روز بر میزان این جرم افزوده می شود. ازاین رو، باید از منظر فقه و حقوق به این مسئله به طور جدی پرداخت تا بتوان تا حدودی نظم و امنیت را در فضای مجازی به وجود آورد.
    در فقه و قانون، سرقت از جمله جرایم حدی به شمار می آید که در صورت عدم اجتماع تمام شرایط، مجازات آن به تعزیر کاهش پیدا خواهد کرد. با توجه به اینکه سرقت، ربودن مال دیگری به طور پنهانی است، ازاین رو، ربودن داده های رایانه ای به طور مخفیانه سرقت رایانه ای می باشد. اما به دلیل حکومت قاعده درء، نمی توان مجازات قطع ید را برای سارق رایانه ای در نظر گرفت؛ هرچند داده ها به طور پنهانی ربوده شده باشند. اکثر فقهای معاصر نیز همین نظر را برگزیده اند. قانون جرایم رایانه ای نیز هر دو فرض سرقت رایانه ای را مستوجب تعزیر می داند.
    کلیدواژگان: سرقت، سرقت رایانه ای، مال و مالیت، داده و اطلاعات، حد و تعزیر، رایانه و حرز
  • حمید جعفری فرد، محمدعلی حاجی ده آبادی صفحه 73
    دانش جرم شناسی مانند سایر علوم انسانی بر نظریات غربی ها بنا نهاده شده است؛ ولی با توجه به تعالیم اسلام که سعادت واقعی انسان را تضمین می کند، لازم است از نگاه اسلامی و بر پایه دیدگاه عالمان مسلمان به معضل جرم نگریسته شود. در این مقاله، دیدگاه های علامه طباطبائی در این باره، مورد بررسی قرار گرفته است. هدف، شناخت اندیشه های این عالم بزرگ درباره جرم و عوامل آن و راه کارهای پیش گیری از بزهکاری می باشد. نظریات ایشان عمدتا از تفسیر «المیزان» استخراج شده و با اتکا به روش تحلیلی توصیفی، مورد بررسی قرار گرفته است. علامه، مخالفت با مواد قوانین عملی را که مجازات در پی دارد گناه می داند. در این تعریف، گناه رابطه نزدیکی با جرم دارد. ایشان سبب اصلی و ریشه همه گناهان را غفلت از مقام خدا و ایمان نداشتن به آخرت می داند. علامه به عوامل دیگری که مهم ترین آنها فقر مفرط و ثروت بی حساب است، نیز اشاره می نماید. مهم ترین راه پیش گیری از جرم از منظر علامه، اخلاق فاضله انسانی متکی بر اصل توحید است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، جرم، گناه، پیش گیری از جرم، پیش گیری اجتماعی
  • حمید توکلی پورنگاری، محمدرضا رهبرپور صفحه 89
    از مشخصه های عادلانه بودن یک نظام جزایی، برخورداری از ضوابط و مقرراتی است که رعایت آنها موجب تحقق عدالت در نظام قضایی و دادرسی می شود، و به خاطر نقش بی بدیل آیین دادرسی کیفری در تضمین عدالت کیفری، در شریعت اسلامی بر داوری عادلانه بسیار تاکید شده و قضاوت به عنوان یکی از شئون امام معصوم علیه السلام و حاکم عادل اسلامی قلمداد گردیده است. بدین روی، یکی از مباحث مهم در نظام جزایی اسلام، چگونگی تحقق عدالت در نظام دادرسی کیفری است. مقاله حاضر به منظور معرفی عادلانه بودن نظام قضایی اسلام با بررسی متون فقه جزایی و سیره قضایی امیرمومنان علی علیه السلامو روایات اهل بیت علیهم السلام، ضوابط دادرسی عادلانه در نظام کیفری اسلام را با رویکردی توصیفی و تحلیلی، بیان کرده است که از جمله آنها، می توان به اصل «برائت»، ممنوعیت شکنجه و استقلال قاضی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، عدالت کیفری، دادرسی اسلامی، تجدیدنظرپذیری احکام کیفری، علنی بودن دادرسی
  • علی ابوالفضلی صفحه 103
    در اندیشه سیاسی و حقوق عمومی غرب، فلسفه تفکیک قوا مبتنی بر وجود فساد ناشی از تمرکز قدرت سیاسی است. ازآنجاکه تمرکز قدرت را فی نفسه فسادآفرین می پندارند، معتقدند: باید آن را با تفکیک قوا مهار کرد تا فساد متوقف شود.
    این مقاله با روش اسنادی و شیوه تحلیلی در تبیین موضوع از منظر برخی از اندیشمندان اسلامی، به دنبال پاسخ این پرسش محوری است که دیدگاه اندیشمندان اسلامی درباره تفکیک قوا چیست؟
    به نظر می رسد فلسفه تفکیک قوا در اسلام معنایی ندارد؛ زیرا اولا، قدرت اصولا دارای ماهیت ابزاری است؛ فساد و صلاح ناشی از آن به استفاده کننده و جهت بخش ابزار وابسته است. در نتیجه، قدرت لزوما و فی نفسه منشا فساد نیست تا با مهار آن از طریق تفکیک و تجزیه از فساد جلوگیری شود. ثانیا، شیوه مهار قدرت درونی در اسلام، بهتر می تواند از فساد سیاسی جلوگیری کند. در عصر حضور معصوم علیه السلام وجود ملکه عصمت و در عصر غیبت، شرط عدالت و پرهیزکاری فقیه جامع الشرایط، موثرترین عامل مهار قدرت و جلوگیری از استبداد و فساد سیاسی است. ازاین رو، نظریه تفکیک قوا، براساس اصل اولی در نظام سیاسی اسلام قابل پذیرش نیست، اما از باب اضطرار جهت تقسیم کار و تسهیل امور می توان این نظریه را پذیرفت.
    کلیدواژگان: تفکیک قوا، تمرکز قوا، ماهیت قدرت، مهار قدرت، تقسیم کار و اندیشمندان اسلامی
  • الملخص
    صفحه 119
|
  • Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    The present article elaborates on the attributes of real Shiahs in the light of the words of Imam Ali (p.b.u.h). expressing the real Shiahs` attributes causes encouragement and motivation among them to acquire higher spiritual stations. The educational method of Quran and Ahl al-Bayt is based on the foundation that different levels of recognition are considered in educating people and inviting them to worship God. Children can be motivated by promising them rewards, a grown-up and sensible person can be motivated by expressing the worldly results of worshiping and good deeds and a wise and complete human being can be motivated by expressing the otherworldly rewards. Human is utilitarianist in nature. Even when one is worshiping God, they are considering its reward in this physical world. However, the real Shiahs and result-oriented Muslims constantly await infinite peace for bearing the hardships, sufferings and worshiping God and ignoring the pleasures of the worldly hobbies. This deal is full of interest and it is not comparable for the other few interest.
    Keywords: worshiping, Hereafter-seeking, motivation, reward, heaven
  • Seyyed Ali Mirdamad Najaf Abadi, Seyyed Ali Javaheri Page 13
    The debate over the legitimacy of the marriages between the person adopting a child and the adopted child which is widely discussed in scientific circles and the media and the prohibition of which is raised by the members of the parliament, has a particular importance. Using an analytical approach and Quranic evidence, the current study analyzes the legal status of adoption and guardianship and compares them with each other to discuss the question of legitimacy of the stated marriage. Based on the Quranic teachings, the findings show that adopted child is never considered as the real child in the Islamic culture. Consequently, the rules relating to his being a real son like the sanctity of their marriage with guardian is overruled.
    Keywords: the state of being adopted, guardianship, child-having, adopted child, marriage, interpretation of Quran
  • Mohammad Asef Mohseni (Hekmat) Page 27
    Humanist and secularist way of thinking as well as the scientific improvements and the development of human societies have caused some people to talk about full maturity and self-centeredness of human. They consider human self-contained in various aspects of life, such as legislation. This way of thinking is primarily due to the modern human`s ignorance in relation to the divine reality of himself, real needs and his beginning and end, and secondary it is originated form the pessimistic view of human to religion and its principles. Accordingly, if the divine identity of human and unique features of the Islamic principles are rationally and thoughtfully analyzed, the immortality of these principles and human`s commitment to them will be proved. Using a descriptive-analytical method, this paper tries to analyze the unique features of the Islamic principles from the viewpoint of Allameh Tabatabaei. Using reason and logic, Allameh has attempted to analyze the immortality of the Islamic principles and human`s commitment to them through clarifying the unique features of the principles. The most important feature of the Islamic principles is that they are clear, perfect and free from any malfunctioning and personal intentions, in a way that the executors and the interpreters of these principles are unique and faultless. Having a comprehensive recognition of human`s needs and his beginning and end, Allah has allocated the most comprehensive and absolute principles for human to be prosperous. The most important components of the comprehensiveness and stability of the Islamic principles include: paying attention to the dynamism and time and place appropriateness while emphasizing on the firm principles, serious attention to the laws concerning guardianship and governmental laws, making a balance between material and spiritual needs.
    Keywords: Islamic laws, unique distinctions, necessity of commitment, agreeable life
  • Mohammad Rezaei, Mohammad Reza Rahbar Pour Page 43
    The current study explores the effect of social status –that is people`s status among the group and society- on punishment. Social status is a relative concept and it is estimated by the norms. One of the subsets of justice is equality in the law and execution of the punishments equally that is highly emphasized. Before the advent of Islam, courts had hierarchy order, based on social levels. People were punished in accordance with the social level they existed in. Using a descriptive-analytic approach, this paper tries to analyze the effect of criminal`s social position on punishment based on Islamic teachings. The findings show that although the effect of criminal`s social position on the severity, retaliation, blood money and punishments are inferable from the jurisprudential books, but accepting its effects on punishments is easier than its effect on severity, retaliation and blood money. Observing public interest and common good and the principle of the most important and important leads to the delayed execution of the punishments. What can be understood from the tradition of Ahl al-Bayt (p.b.u.t) is that sometimes they forgave some people who possessed a high position in the society or even punished them more severe.
    Keywords: social status, the principle of justice, criminal, Penal code in Islam
  • Majid Vaziri, Hojjat Ershad Hosseini Page 57
    Theft is one of the oldest and the most widely spread and most advancing crimes against ownership. Along with society`s growth and improvements, theft has been drawn out of the simple form and now it has become complicated. Computers and interment networks and also international networks and local internet and intranet have altered the way theft is done. These changes have caused many concerns for the people, financial institutes and banks and organizations that deal with people`s money. A little research in the folders in the courts of law, one can realize that these crimes are increasing every day. Therefore, we must deal with this phenomenon seriously form the viewpoint of Fiqh and law. in this way we can create order and security in internet. Theft, however, in Fiqh and law is of the punishable crime that is lessened to less punished crime if all the conditions are not met. Since theft means robbing some without their awareness, internet information stealing can be counted as theft. Due to the existence of the principle of Dar`, we cannot execute cutting hand for the person who commits internet theft; though the information is stolen without the owner`s awareness. Most of the contemporary jurisprudents also have accepted this view. Computer crime`s law has considered both types of thefts punishable.
    Keywords: theft, computer theft, property, data, information, fixed penalty, discretionary punishment, computer
  • Hamid Jafari Fard, Mohammad Ali Haji Deh Abadi Page 73
    Like any other branch of the human sciences, criminology, is based on western theories. However, since Islam guarantees man`s prosperity, it necessitates that criminology be analyzed from Islamic scholars` point of view. Allameh Tabatabaei`s view on this topic is reviewed in the paper. This study aims at recognizing the views of Allameh Tabatabaei about crime and its factors and the ways to prevent it. Using an analytical-descriptive method, Allameh Tabatabaei`s views are mostly extracted from ((Tafsir al-Mizan)). Allameh believes that actions that are followed by a punishment are sin. In this definition, sin has a close relationship with crime. He believes that the main root of all the sins is ignorance of Allah and his position and not believing in the hereafter. Allameh also mentions other factors like, absolute wretchedness and untold riches. He believes the best way to prevent the crime is virtuous human morale based on monotheism.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, crime, sin, preventing the crime, social prevention
  • Hamid Tavakkoli Pour Negari, Mohammad Reza Rahbar Pour Page 89
    Among the justice-oriented characteristics of a penal code its having rules and regulations, the observing of which leads to the administration of justice by the judicial system. Due to its importance in the judicial system in guaranteeing the criminal justice, just judgement is highly suggested in Islam. Judgment is one of the attributes of the infallibles (p.b.u.t) and just Muslim ruler. Henceforth, manifesting justice in Islamic criminal justice system is one of the most important issues in Islamic criminal system. Using a descriptive-analytic approach, the present article aims at introducing the Islamic criminal system as a just system by analyzing the criminal Fiqh scripts and Imam Ali`s (p.b.u.h) criminal system of ruling and the narrations of the Ahl al-Bayt (p.b.u.t). Three principles of exemption, prohibiting the torment and the independence of the judge are discussed here.
    Keywords: just judgement, criminal justice, Islamic judgment, criminal laws revision, public trial