فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 245، اردیبهشت 1397)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به بررسی جلوه بندگی مومنان و شیعیان واقعی می پردازد. امیرمومنان درباره نشانه پانزدهم و شانزدهم و هفدهم شیعیان واقعی و پرهیزگاران می فرمایند: «یستبطئ‏ نفسه‏ فی العمل و هو من صالح عمله علی وجل، یصبح و شغله الذکر و یمسی و همه الشکر، یبیت حذرا من سنه الغفله ویصبح فرحا لما اصاب من الفضل والرحمه»؛ خویشتن را در اعمالش مقصر و کندکار شمرد و از کارهای نیک خود نیز واهمه دارد. صبح می کند، درحالی که به ذکر خدا مشغول است؛ و شب می کند، درحالی که به سپاسگزاری از خداوند اهتمام می ورزد. هنگامی که به خواب می رود از خواب غفلت می ترسد و صبح از خواب برمی خیزد و از فضل و رحمت خدا که به او رسیده، خوشحال است.
    کلیدواژگان: جلوه بندگی، شیعیان واقعی، دوستان خدا، مومنان راستین
  • علیرضا کلانتر مهرجردی، حسین صولتی صفحه 11
    عصر حاضر جهان فناوری های ارتباطی و رسانه های نوین است. جامعه ایرانی ازیک سو، با استفاده روزافزون از رسانه های نوین، و از سوی دیگر، با صورتی از مصرف زدگی به عنوان فاعل کاربست نوآوری ها مطرح است.
    مفهوم «جهادی بودن» در این پژوهش، به عنوان الگویی پیش رونده دارای چهار مقوله علم، قدرت، برنامه، مجاهدت در خود، و هدف از آن تحقق پیشرفت در همه زمینه های مرتبط با زیست مسلمانان است. برای تبیین نظری مسئله ضمن اتکا به کلام وحی در احصای الگو، به رویکرد و نظریه «ترمیم پذیری» پارسونز اشاره شده است. مطابق این چارچوب، جامعه ایرانی- اسلامی یک ساخت در نظر گرفته شده، و رسانه های نوین دو وجه کارکرد مثبت و منفی دارند. فرهنگ جهادی براساس ذات مبتنی بر قوت و انعطاف در پیشرفت جامعه اسلامی، تلاش دارد تا مانع تاثیرات منفی این عرصه بر سبک زندگی گردد. پژوهش حاضر نشان می دهد که می توان با کاربست الگوی عمل جهادی، در جهت حفظ ارزش ها، انسجام اجتماعی و حضور فعال، به پیشرفت های مدنظر در برنامه ریزی های مرتبط با سبک زندگی اسلامی نائل گشت.
    کلیدواژگان: قرآن، جهاد، جهادی بودن، الگو، اسلامی، رسانه های نوین، سبک زندگی
  • سید رضاحسینی، مصطفی کاظمی نجف آبادی صفحه 23
    «تکافل اجتماعی» راهکار بی نظیر اسلامی برای درمان بسیاری از نابسامانی های اجتماعی، به ویژه فقر و نابرابری است. امروزه با آشکار شدن نواقص راه حل های بازارمحور و دولت محور، این راهکار اهمیت دوچندانی یافته است. بی تردید، احیای مجدد این راهکار برای جوامع اسلامی معاصر و بهره مندی از مزایای آن، مستلزم بازشناسی صحیح اصول و مبانی و قواعد اساسی عملکرد آن بر اساس منابع اصیل اسلامی و ارائه روزآمد آنهاست. این تحقیق به منظور دستیابی به چنین هدفی، با استفاده از روش تحلیلی توصیفی، به فحص عمیق و نسبتا جامع در نصوص آیات و روایات و سیره ائمه اطهار پرداخته و پس از استخراج، دسته بندی و تحلیل نصوص ذی ربط، ویژگی های مبنایی تکافل معیشتی اسلام را در ابعاد اعتقادی، اخلاقی و ارزشی، قواعد بخشندگی و حاجت خواهی، هنجارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشف و ارائه داده است.
    کلیدواژگان: تکافل اجتماعی، مبانی، آیات و روایات، اقتصاد اسلامی
  • آذر انجم شعاع، ابوذر مظاهری صفحه 37
    پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای سازوکار تاثیرگذاری قرآن کریم بر بنیان های فکری تمدن اسلامی را تبیین و بررسی کند. این پژوهش نشان می دهد که آیات قرآن کریم با تاثیر بر خردورزی و فطرت گرایی انسان ها، موجبات معرفت بخشی و تغییر نظام فکری عرب و پیدایش فرهنگ اسلامی را فراهم آورده و پیروی از کلام وحی زمینه ساز رشد و توسعه اقتصادی، دینی، علمی و هنری جامعه اسلامی و شکل گیری و حیات تمدن اسلامی در هزاره نخست هجری قمری شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفکر، فرهنگ قرآنی، تمدن اسلامی
  • علی ملکوتی نیا، زینب سادات نیکویی روزبهانی صفحه 49
    تحولات اخیر جمعیتی کشور بیش از هر عاملی، ریشه در باورها، ارزش ها و نگرش های زوجین نسبت به فرزندآوری دارد؛ زیرا تصمیم به فرزندآوری یا بی میلی به آن، کنشی معنادار است که به صورت تصادفی رخ نمی دهد، بلکه مبتنی بر پنداشت ها و متاثر از پیش فرض هایی است.
    هدف این نوشتار بررسی و ارزیابی اندیشه «فرزند کمتر، زندگی بهتر» است؛ اندیشه ای که نقش مهمی در بی میلی خانواده های ایرانی به فرزندآوری دارد. نویسندگان در این زمینه می کوشند ضمن کشف خاستگاه این اندیشه، زمینه ها و انگیزه های ظهور و رشد آن را در جامعه معاصر ایران پی گیری کنند. «گسترش اندیشه های مالتوسی»، «رشد استقلال خواهی زنان» و «رشد باورهای فردگرایی افراطی»، از جمله زمینه ها و انگیزه های مهمی است که پژوهش حاضر، با روش اسنادی و رویکرد توصیفی تحلیلی به شرح و نقد آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: فرزند کمتر، زندگی بهتر، فرزندآوری، افزایش جمعیت، کنترل جمعیت، اندیشه های مالتوسی، استقلال خواهی زنان، فردگرایی افراطی
  • علی اکبر بیاری صفحه 63
    ما با انواع جهان های اجتماعی مواجه هستیم. عناصر فرهنگی تعیین کننده نوع جهان اجتماعی است. یکی از جهان های اجتماعی، جهان اجتماعی دفاع مقدس می باشد که توسط رزمندگان اسلام در جبهه های جنگ تحمیلی ظهور یافت. بهره بردن از آن جهان اجتماعی در جامعه، پس از جنگ بخصوص برای رفع و دفع مسائل اجتماعی، منوط به ترسیم آن جهان اجتماعی در قالب عناصر فرهنگی آن است. در این پژوهش، با مراجعه به منابع اصیل دفاع مقدس و با روش تحلیل محتوای کیفی، مختصات فرهنگی جهان اجتماعی دفاع مقدس، در قالب سه لایه توصیف شده است. لایه اصلی و بنیادی، شامل باورها و اعتقادات عمیق و بنیادین مثل باور به خدا و انسان است. لایه دوم، عبارت از ارزش های حاکم بر آن می باشد که مبتنی بر لایه اول است. مثل عقلانیت، ولایت محوری و... . لایه سوم، کنش های حاکم بر فضای جبهه ها می باشد که مبتنی بر ارزش های حاکم بر آن است. نتیجه اینکه جهان اجتماعی دفاع مقدس، دارای عناصر فرهنگی اصیلی است که مبنای ارزش ها و کنش های حاکم بر جبهه ها بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دفاع مقدس، جهان اجتماعی
  • حشمت الله اسکندری اصل، یادگار محمدی ارمندی، لطف الله آباد صفحه 77
    این تحقیق، به مقایسه قدرت ارتباطات موجود در الگوی پیشایندها و پیامدهای وابستگی، با توجه به نوع رابطه میان برند مصرف کننده می پردازد. در این تحقیق، پنج متغیر به عنوان پیشایندهای وابستگی و پنج متغیر به عنوان پیامدهای وابستگی در نظر گرفته شده است. پژوهش با روش تحقیق کمی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه که با نمونه گیری تصادفی از 864 نفر از دانشجویان مدیریت بازرگانی، سامان یافته است. یافته ها نشان می دهد که قدرت تاثیرگذاری متغیرها در دو رابطه (احساسی، عملکردی)، در الگوی معادلات ساختاری در بین بعضی از متغیرها همانند (عشق برند، تجربه، اعتبار، و رضایت و..) و در بین 7 مسیر از 18 مسیر، دارای تفاوت های چشمگیر می باشد. نتایج این پژوهش، در سایه شناخت بهتر رفتار مصرف کنندگان ایرانی در گروه سنی ذکرشده برای مدیران برند و بازاریابی، در خصوص تولید وابستگی برند موثر است و در سال حمایت از کالای ایرانی فرصت مغتنمی است برای ترویج برندهای ایرانی.
    کلیدواژگان: مصرف کننده، روابط احساسی، روابط عملکردی، وابستگی برند، وفاداری برند
  • فاطمه علایی رحمانی، فهیمه غلامی نژاد، سعیده کرباسی صفحه 91
    حفظ حریم در شهر اسلامی، به ویژه در مسکن، از جمله اصول اولیه است که مورد قبول تمام پژوهشگران است. ازآنجاکه در بسیاری از آیات و روایات بر لزوم تامین حریم خصوصی در مسکن اشاره شده است، معماران در ساخت مسکن سنتی به حفظ حریم افراد خانواده توجه می کردند؛ اما امروزه ورود جریان مدرنیته غربی به کشورهای اسلامی باعث ایجاد تغییر در نحوه طراحی شهری و مسکن معاصر شده است که سازگار با اعتقادات اسلامی مردم نیست. هدف از این پژوهش، تحلیل سازوکارهای موثر در تامین حریم خصوصی با توجه به تعالیم اسلامی برای به کارگیری در مسکن معاصر و به روزرسانی آن می باشد. روش تحقیق، از نوع تحلیلی توصیفی، و گردآوری مطالب آن به صورت کتابخانه ای است. در نهایت، به روزرسانی و کاربست این عوامل در طراحی معماری مسکن معاصر، با هدف خلق آرامش و آسایش زندگی انسان، به عنوان راهبردهایی معمارانه برای پیشرفت و هدایت معماری معاصر مسکن شهر ایرانی پیشنهاد شده است، تا گامی در جهت ترویج سبک زندگی منطبق بر جهان بینی اسلامی برداشته شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تعالیم اسلامی، سبک زندگی اسلامی، حریم خصوصی در اسلام، مسکن
  • حسن نجفی، علی جلال زاده صفحه 103
    مفهوم «جامعه پذیری دینی» در واقع بخشی از فرایند عام جامعه پذیری است و به مثابه بخشی از فرایند رشد و کمال آدمی رخ می دهد؛ اما در تعریفی علمی و موجه فرایندی است که طی آن، افراد یک جامعه به تدریج با باورها، اعمال، وظایف، آیین ها، مراسم، مناسک، ارزش ها، هنجارها و نمادهای دینی جامعه خود آشنا می شوند و آنها را فرامی گیرند و با درونی ساختن آنها به عنوان افراد دین دار ظاهر می شوند و موجب انتقال آنها از نسلی به نسل دیگر می گردند. امروزه امر جامعه پذیری در همه وجوه آن بیشتر بر عهده نهاد آموزش و پرورش است؛ چون فرزندان هر جامعه ای از دبستان تا پایان دبیرستان، بیشترین وقت خود را در درون مدرسه و در ارتباط با آن (تکالیف منزل) می گذرانند. دستیابی به این هدف بزرگ در نهاد آموزش و پرورش، نیازمند نقشه ای است که در ادبیات علوم تربیتی به آن برنامه درسی می گویند. این طرح و نقشه، زمانی می تواند آن نهاد را به اهداف مطلوب خود برساند که بر مبانی، اصول و شیوه های ارزشی و فرهنگ حاکم بر آن کشور استوار باشد. مقاله حاضر، با رویکردی توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به تبیین ویژگی ها و کیفیت عناصر برنامه درسی موثر در جامعه پذیری دینی دانش آموزان پرداخته است.
    کلیدواژگان: جامعه، جامعه پذیری، جامعه پذیری دینی، برنامه درسی، کیفیت عناصر
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper examines the servanthood of true believers and Shiites. With regard to the fifteenth, sixteenth and seventeenth signs of the true Shia and the righteous, Amir al-Muminan says: «íóÓúÊóÈúØöÆõþ äóÝúÓóåõþ ÝöíÇáúÚóãóáö æóåõæó ãöäú ÕóÇáöÍö Úóãóáöåö Úóáóì æóÌóáò¡ íõÕúÈöÍõ æóÔõÛúáõåõ ÇáÐøößúÑõ æóíõãúÓöí æóåóãøõåõ ÇáÔøõßúÑõ¡ íóÈöíÊõ ÍóÐöÑÇð ãöäú ÓöäóÉö ÇáúÛóÝúáóÉö æóíõÕúÈöÍõ ÝóÑöÍÇð áöãóÇ ÃóÕóÇÈó ãöäó ÇáúÝóÖúáö æóÇáÑøóÍúãóÉ» º
    "They regard themselves as negligent and remiss in their deeds, and are not even assured about their righteous deeds; they invoke the name of God until morning, and thank God until night. When they go to sleep, they are afraid of a sleep of negligence, and they wake up in the morning while they are happy with the grace and mercy of God. ”
    Keywords: manifestation of servanthood, true Shiites, friends of God, true believers
  • Ali Reza Kalantar Mehrjerdi, Hossein Solati Page 11
    The present era is the age of modern communication technologies and media. the Iranian society is characterized with an increasing use of the modern media on the one hand, and has become a consumerist and a user of innovations on the other hand. As a progressive model, the concept of "jihadism" has four dimensions in this research: science, power, plan and self-jihadism, and it aims at facilitating progress in all areas related to Muslims’ lives. For a theoretical explanation of the issue, while relying on the Divine Word for the extraction of the model, the Parsons approach and theory of "reconciliation" is mentioned. According to this framework, the Iranian-Islamic society is considered a construction, and the new media have two positive and negative aspects. Based on the essence of strength and flexibility in the advancement of the Islamic society, the jihadist culture strives to prevent the negative impact of this arena on lifestyle. The present study shows that by using the model of jihadi action, one can preserve values and achieve social cohesion and active presence, and thus the desired progress in planning an Islamic lifestyle will be made possible.
    Keywords: Quran, jihad, jihadism, model, Islamic, modern media, lifestyle
  • Seyyed Reza Hosseini, Mostafa Kazemi Najafabadi Page 23
    "Social Justice" is a unique Islamic solution for tackling many social disorders, especially poverty and inequality. Today, with the emergence of deficiencies in market-oriented and state-oriented solutions, this solution has become more important. Undoubtedly, reviving this solution for contemporary Islamic societies and enjoying its benefits requires a proper understanding of the principles, fundamentals and basic rules of its function based on genuine Islamic sources and their up-to-date presentation. In order to achieve such a goal, this research has used a descriptive- analytical method to study, fairly comprehensively, the clear injunction of the verses, narrations and life of the infallible Imams. After extracting, categorizing and analyzing the related texts, this research has discovered and presented the basic features of the Islamic livelihood Takaful in doctrinal, moral and value aspects, the rules of generosity and seeking help as well as the political, economic and social norms.
    Keywords: social Takaful, basics, verses, narrations, Islamic economics
  • Azar Anjom Shoa', Abuzar Mazaheri Page 37
    Using the descriptive-analytical method and library sources, the present study seeks to explain and examine the mechanisms of the influence of the Holy Quran on the intellectual foundations of Islamic civilization. This research shows that the verses of the Holy Quran, through affecting the wisdom and inneism of human beings, paved the way for gaining knowledge, brought about changes in the Arabic intellectual system and led to the emergence of Islamic culture. Following the Divine word prepared the ground for the economic, religious, scientific and artistic developments in the Muslim society and the formation of Islamic civilization in the first Hijri millennium.
    Keywords: Quran, thinking, Quranic culture, Islamic civilization
  • Ali Malakutiniya, Zeinab Saddat Nikouyee Ruzbehani Page 49
    Recent demographic developments in Iran are mainly rooted in the beliefs, values and attitudes of couples towards childbearing, because decision about childbearing or being reluctant to have children is a meaningful act that does not occur randomly but is based on some assumptions and is influenced by some presuppositions. The purpose of this paper is to examine and evaluate the idea of "fewer children, better life", an idea that plays an important role in the reluctance of Iranian families to have children. Therefore, the authors seek to discover the origin of this thought, and the grounds and motives for its emergence and growth in the contemporary Iranian society. "The development of Malthusian ideas," "the growth of independence-seeking in women" and "the growth of extremist individualistic beliefs," are among the important reasons and motivations that the present study describes and reviews through a documentary approach and the descriptive-analytical method.
    Keywords: fewer children, better life, childbearing, population growth, population control, Malthusian ideas, women's independence-seeking, extreme individualism
  • Ali Akbar Biyari Page 63
    We are faced with a variety of social worlds. The cultural elements determine the type of social world. One of the social worlds is the social world of sacred defense, which was manifested by the Islamic warriors on the front lines of the imposed war. Benefiting from that social world in post-war society, especially for the elimination of social problems, requires depicting that social world in the form of its cultural elements. In this research, by referring to the authentic sources of the holy defense and using the content analysis method, the cultural coordinates of the sacred defense world are described in three layers. The fundamental layer includes deep and fundamental beliefs, such as belief in God and man. The second layer which is based on the first layer is the values that govern it, like rationality, Wilayat-orientedness and etc. The third layer includes the actions that dominate the fronts, which is based on the values that govern it. It is concluded that the social world of sacred defense has all the cultural elements that underpin the values and actions governing the battlefronts.
    Keywords: culture, sacred defense, social world
  • Heshmatollah Eskandari Asl, Yadgar Mohammadi Armandi, Lotfollah Abad Page 77
    This study compares the power of the relationships existing in the pattern of causes and consequences of dependency, considering the type of relationship between consumer and brand. In this research, five variables are considered as causes of dependency and five variables as outcomes of dependency. The research was conducted using quantitative research method, and a questionnaire was used to collect data from a sample of 864 students of business management. The findings show that the influence of variables on emotional and functional relationships have significant differences in the pattern of structural equations among some variables, such as love of brand, experience, reliability, satisfaction and etc., and among 7 paths of 18 paths. The results of this study help branding and marketing managers in understanding the behavior of Iranian consumers in the above- mentioned age group in relation to the production of dependency on brand. This research is a great opportunity to promote Iranian brands in the year of “support for Iranian products”.
    Keywords: consumer, emotional relationships, functional relationships, brand dependency, brand loyalty
  • Fatemeh Alaee Rahmany, Fahimeh Gholaminejad, Saide Karbasi Page 91
    Observing privacy in Islamic cities, especially in housing, is considered among the primary principles that are accepted by all researchers. Since numerous verses and hadiths have pointed out the necessity of providing privacy in housing, architects used to consider privacy in building traditional houses.. But nowadays, the entrance of Western modernity to Muslim countries has brought about changes in urban design and contemporary housing that are inconsistent with Islamic beliefs. Thus, taking into account the Islamic beliefs, the purpose of the present study is to analyze the mechanisms that affect privacy in Iran’s traditional housing and can be implemented in contemporary housing and its updating. This research method is descriptive- analytical, and library-based research method (review of related literature) is used for data collection. Finally, we have come to the conclusion that updating and applying the Islamic factors in designing the architecture of contemporary houses with the purpose of providing peace and comfort in people's lives are architectural ways to develop the contemporary architecture of Iran. This way, a step will be taken to develop a lifestyle based on the Islamic worldview.
    Keywords: The Holy Quran, Islamic teachings, Islamic lifestyle, privacy in Islam, housing
  • Hassan Najafi, Ali Jalalzadeh Page 103
    "Religious socialization" is, in fact, part of the general process of socialization, and occurs as a part of the process of human development and perfection; however, based on a scientific and justified definition, it is a process in which the individuals in a society gradually get familiar with and learn the religious beliefs, deeds, duties, rituals, ceremonies, rites, values, norms and symbols of their society, and by internalizing them, they turn into religious people and transfer them from generation to generation. Nowadays, mainly the institution of education is responsible for socialization in all its aspects, since children in every society, spend most of their time in school and are in relation with it (homework assignments) from primary to high school. Accomplishing this great goal in the education institution requires a plan that is called curriculum in the literature of educational studies. This plan can contribute to achieving the institution’s goals if it is based on the value foundations, principles, and methods and culture of that country. Using a descriptive-analytical approach and library sources, the present paper explains the characteristics and quality of the elements of the curriculum effective in the religious socialization of students.
    Keywords: society, socialization, religious socialization, curriculum, quality of elements