فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 225، شهریور 1395)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علی علیه‏ السلام در خصوص عبادت و بندگی شیعیان در روایتنوف بکالی. عبادت دو کاربرد عام و خاص دارد؛ مناسک و تکالیفی همچون نماز، روزه، حج کهبرای اظهار عبودیت در پیشگاه ربوبی است، عبادت خاص و هر کاری که انسان را به خدا نزدیککند، اطاعت و بندگی به معنای عام است.
    ازجمله اوصاف شیعیان، اطاعت خالصانه خداوند و عبادت خاشعانه و خاضعانه به درگاه ربوبیاست. در این عرصه، نقش چشم و گوش در توجه کامل به خدا بی‏ بدیل است. امیرمومنان علیه‏ السلام،تسلیم محض و کامل در مقام اطاعت از خدا و خضوع کامل در مقام عبادت را ازجمله ویژگی واوصاف شیعیان واقعی برمی‏ شمارند. اگر انسان بخواهد مالک اراده خویش باشد، باید مالک ذهنخویش باشد و آنها را کنترل کند. مهار چشم و بازداشتن آنها از گناه به حرام، ازجمله اوصاف شیعیانواقعی است.
    ساده‏ ترین راه برای مهار ذهنی، و نیل به تمرکز و تقویت اراده، مهار چشم و گوش است.
    کلیدواژگان: عبادت، شیعیان، عبادت خاشعین
  • ویژه کلام
  • سید محمدرضا موسوی فراز صفحه 13
    تعریف‏ های بسیار متعدد و متنوعی از دین توسط فلاسفه دین ارائه شده است. این مقاله با روشتوصیفی تحلیلی به دسته‏ بندی و بررسی تعدادی از این تعریف‏ ها پرداخته است. هدف از اینبحث، سامان‏ بخشی و طبقه‏ بندی این تعریف‏ ها برای سهولت بررسی و نقد آنهاست. در مقاله،دشواری یا غیرممکن بودن تعریف دین تحلیل شده است. تنوع بسیار زیاد صورت‏ های دینی درجوامع مختلف، یکی از عوامل دشواری تعریف دین است. تعریف‏ های دین یا تبلیغی است و یاحقیقی. تعریف‏ های حقیقی به دسته‏ های عقل‏ گرا، عاطفه‏ گرا، عمل‏ گرا، نمادگرا، تحویل‏ گرا،کارکردگرا، درون‏ دینی و ترکیبی تقسیم می‏ شود. از سوی دیگر، تعریف‏ های دین ممکن است ازمنظر فلسفی، روان‏ شناختی، جامعه‏ شناختی یا پدیدارشناختی باشد. در ذیل هر دسته یک یا چندتعریف به عنوان نمونه آمده و بررسی و نقد شده است. بحث با ارائه تعریف برگزیده و بررسی آن بهپایان رسیده است.
    کلیدواژگان: تعریف دین، انواع تعریف دین، تعریف های عقلگرا، تعریف های عاطفه گرا، تعریف های عملگرا
  • علی محمد قاسمی صفحه 31
    معاد یکی از مهم‏ ترین اصول اعتقادی است که بیشترین آیات قرآنی را پس از توحید به خوداختصاص داده و این حاکی از اهمیت فوق‏ العاده ایمان به معاد است. چنین ایمانی ضامن اجرایقوانین الهی است. ازآنجاکه ایجاد شبهه و تضعیف باورهای دینی مردم به‏ منزله تلاش برای درهمشکستن یکی از ارکان مهم دین است، لازم می‏ نماید تا در زمینه تقویت بنیه اعتقادی جوانان،هرچند مختصر، بداهت و تردیدناپذیر بودن معاد با روشی قرآنی و از خود قرآن، بررسی و تبیینشود. قرآن کریم گاهی معاد را امری تردیدناپذیر می‏ داند و گاهی در پاسخ به بهانه‏ گیری‏ ها وواکنش‏ های منفی منکران معاد، با بیان و پاسخی روشن، معاد را بدیهی می‏ داند. در این تحقیق،ضمن استخراج عناوین مربوط از قرآن، آیاتی هم که حاکی از آن عناوین است، به شیوه‏ ای مطلوب ونو، تنظیم و دسته‏ بندی شده و علاوه بر استفاده از بیانات مفسران، به نقد و بررسی برخی نظریاتآنان نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: معاد، قیامت، شک، ریب، شبهات، منکران معاد
  • حسن رحمانی، علیرضا کرمانی صفحه 47
    این نوشتار به برخی از موضوعات حساب اخروی پرداخته که در آن ماهیت نامه عمل را مشخص و بعضی ازابعاد و جهات محتوای این نامه (از جمله شرط بودن برخی از امور برای ثبت اعمال در نامه عمل) را بررسیکرده و نیز چگونگی خواندن محتوای نامه عمل را تبیین نموده است. همچنین چیستی «سرائر» که ازمحتویات نامه اعمال است و نیز حقیقت «تطایر کتب» را مطرح و در پایان، روشن کرده که صدور حکمنهایی، یعنی همان فصل‏ الخطاب را چه کسانی عهده‏ دارند.
    هدف این مقاله به روش عقلی نقلی، ارائه واقعیاتی از موضوعات مزبور به‏ گونه‏ ای است که تصویریواضح از آنها به مخاطب عرضه بدارد. این تحقیق مادی بودن نامه‏ های عمل بر اساس ظهور ادله نقلی را بیانو نیز روشن می‏ سازد که «تطایر کتب» همان پراکنده شدن نامه‏ های عمل بوده و صدور حکم نهایی علاوه برخداوند، از آن دیگر حسابگران نیز هست.
    کلیدواژگان: نامه عمل، تطایر، اعمال، سرائر، حکم و داوری
  • محمدحسین فاریاب صفحه 63
    در اندیشه شیعه و بسیاری از اهل‏ سنت، افضلیت امام یکی از شرایط لازم برای امام است. این مسئله درطول تاریخ اسلام، در کشاکش بحث‏ های شیعه و سنی بارها مورد چالش قرار گرفته است. آنچه ایننوشتار به دنبال آن می‏ باشد، مروری است بر معنای افضلیت در اندیشه متکلمان با روش اسنادی. ازسوی دیگر، یکی از مسائل اصلی در بحث افضلیت، گستره افضلیت امام است که به حقیقت بیانگرمسئله معنای افضلیت است. پس در این نوشتار معنای افضلیت را از دیدگاه متکلمان بررسی می‏ کنیم کهبیانگر دیدگاه آنها در بحث گستره افضلیت نیز به‏ شمار می‏ رود. بر اساس مهم‏ ترین یافته های این تحقیق،متکلمان اهل‏ سنت کمتر به این بحث توجه داشته‏ اند و در سوی مقابل، متکلمان شیعی معانی متعددیبرای افضلیت ذکر کرده‏ اند.
    کلیدواژگان: افضلیت، معناشناسی، گستره، امام، متکلمان
  • سیداحمد حسینی صفحه 77
    این تحقیق در پی تبیین دیدگاه محدثان متقدم شیعی درباره الهی بودن مقام امامت و انتصاب الهی ائمه ازاهل‏ بیت علیهم‏ السلاممی‏ باشد. هرچند گزینش الهی امام از عقاید مبنایی در مکتب تشیع است، برخی در انتقاد به دیدگاهتشیع در این موضوع، آن را حاصل نگاه عقلی‏ ای دانسته‏ اند که متکلمان مکتب بغداد به مسائل اعتقادی داشته‏ اند ومعتقدند محدثان متقدم تا اوایل قرن پنجم، امامت را امری زمینی تلقی می‏ کردند و باور به نصب الهی امام را باوریغالیانه می‏ شمردند.
    این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی، بر آن است که اندیشه اغلب محدثان متقدم همانند متکلمان و بزرگانمدرسه بغداد چنین بوده که امامت را منصبی الهی و ائمه اطهار علیهم‏ السلام را افرادی منصوب از سوی خدا در مقام امامت(سیاسی و دینی) می‏ دانستند.
    کلیدواژگان: امامت الهی، نصب الهی امام، امامت سیاسی، امامت دینی
  • سیدمحمدحسن صالح صفحه 87
    ولایت تکوینی از مهم‏ ترین شئون اهل‏ بیت علیهم‏ السلام به‏ شمار می‏ رود. برخی از معاصران توانایی مخلوقات برتصرف در امور تکوینی را منکر شده و آن را مستلزم غلو و خروج از دایره توحید برشمرده‏ اند. در مقابل،گروه قابل‏ توجهی از اندیشمندان آن را پذیرفته و مستلزم محذور شرک و غلو نمی‏ دانند. همچنین گروهی اینولایت را حداقلی و برخی آن را حداکثری و به معنای تدبیر کل عالم تفسیر کرده‏ اند. در این مقاله با روشتوصیفی تحلیلی و گردآوری کتابخانه‏ ای، ضمن ذکر دلایل هر کدام از اقوال سه‏ گانه مذکور، به بررسی و نقدآنها پرداخته شده است. مقاله معتقد است: شان ولایت تکوینی به معنای تصرف فی‏ الجمله در جهان هستی،واقعیتی است که در راستای توحید افعالی قابل تفسیر و پذیرش می‏ باشد و از طرق متعدد نقلی به اثباترسیده است. با این حال، فراتر از مقام ثبوت و امکان، حداکثری بودن این تصرف به این معنا که اهل‏ بیتمتصدی خلق و رزق عالم هستی باشند به اثبات نرسیده است.
    کلیدواژگان: ولایت، ولایت تکوینی، ولایت کلیه، توحید افعالی، تفویض، غلو
  • سیدمحسن سجادیان، محمدحسین فاریاب صفحه 103
    مسئله ولایت تکوینی ائمه علیهم‏ السلام و جوانب آن، از مسائل مهم بحث امامت است. در این زمینه، گرچه در سال‏ های اخیرکتاب‏ ها و آثار درخورتوجهی به رشته تحریر درآمده است، ولی با توجه به اهمیت این بحث و اهمیت بررسی نقلی و حدیثیآن، به نظر می‏ رسد باید آن را از منظر روایت‏ های کافی هم مورد بحث قرار داد. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی بهبررسی منشا، قلمرو و چگونگی نحوه اعمال ولایت تکوینی ائمه در کافی پرداخته و به این نتایج رسیده است: معرفت وآگاهی کامل ایشان به اسم اعظم و علم‏ الکتاب، دلیل ولایت ایشان است؛ ولایت ایشان شامل حوزه‏ های مختلفی است؛ گاهیایشان ابتدا به ساکن در بعض مواقع هم با درخواست دیگران ولایت تکوینی را اعمال کرده‏ اند.
    کلیدواژگان: ولایت، ولایت تکوینی، منشا ولایت، قلمرو ولایت، کیفیت ولایت، کافی
  • اندیشه های کلامی اهل حدیث سیستان از آغاز پیدایش تا پایان قرن پنجم
    محمدرضا پیری صفحه 119
    سیستان یکی از مناطق محوری و مهم حضور اندیشمندان اهل حدیث در قرون آغازین هجری است. بعضی از اینعالمان دارای آثار کلامی یا دارای آثار حدیثی بوده‏ اند که با رویکرد کلامی اعتقادی احادیث را نقل می‏ کرده‏ اند، دراین بررسی، سیر تاریخی اندیشه‏ های کلامی اهل حدیث در سیستان، از آغاز پیدایش تا پایان قرن پنجم بررسی شدهاست. از یافته های این پژوهش چنین برمی‏ آید که در سده اول و دوم هجری، اهل حدیث سیستان اندیشه کلامیمنسجمی نداشتند، ولی در قرن سوم با حضور عثمان‏ بن سعید دارمی و ابوداود سجستانی، این مکتب رشد یافت. درقرن چهارم، مکتب اهل حدیث سیستان به وسیله ابوسلیمان خطابی بستی و ابن ابی‏ داود، به اوج فعالیت کلامی‏ اشرسید و قرن پنجم این اندیشه به وسیله ابونصر سجزی تقویت شد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلیاست. موضوع با بررسی کتب کلامی، تاریخی، رجالی و حدیثی آغاز می‏ گردد و سپس با ارزیابی و تحلیل داده هایموجود، به کشف جریان‏ های فکری اهل حدیث این دیار می‏ پردازد.
    کلیدواژگان: سیستان، اهل حدیث، اندیشه های کلامی، آثار کلامی، جهمیه
  • الملخص
    اسعد کعبی صفحه 133
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper reviews a speech by the word of the Commander of the Faithful, Imam Ali (pbuh) concerning the servanthood of the Shi’ah in the light of Nauf Bekali’s narration. Worshipping has two types: general and special; such rites and obligations, like prayer, fasting and Hajj which are intended to show servanthood to God represent special kind of worshipping and any work which brings man nearer to God constitutes a general kind of worshipping.
    Among the characteristics of the Shi’ah are devout obedience to God and worshipping God humbly and meekly. The eyes and ears play a unique role in one’s devotion to God. The Commander of the Faithful, Imam Ali (pbuh), considers obedience to God with absolute submission and worshipping God with complete humility as the characteristics of the true Shi’ah. If one wants to have free will, one should be the owner of one’s own mind and be able to control them. Among the characteristics of the true Shi’ah is that they control their eyes and prevent them from committing misdeeds and sins. The simplest way to control one’s mental power and gain a conscious and strong will is to control one’s eyes and ears.
    Keywords: act of worship, the Shiah, the worship of the humble
  • Seyyed Mohammad Reza Musavi Faraz Page 13
    Several definitions are presented about religion by philosophers of religion. Using a descriptive-analytic method, this paper deals with some of these definitions. This study aims at modulation and classification of these definitions to analyze them easier. Difficulty or impossibility of defining religion is discussed in this paper. One of the factors of difficulty of defining religion is the great variety of religions in different societies. Definitions of religion are either missionary or factual. The factual definitions include; rationalist, emotional, pragmatic, symbolist, reductionist, functionalist, intra religion and compound. On the other hand, the definitions of religion can be philosophical, psychological, sociological or phenomenological. Following each category one or more definitions are assessed. The study ends with presenting a selected definition and analyzing it.
    Keywords: definition of religion, different definitions of religion, rationalist definitions, emotional definitions, pragmatic definitions
  • Ali Mohammad Ghasemi Page 31
    Resurrection is one of the most important principles which has allocated most verses of Quran after monotheism and it shows the importance of faith in resurrection. Such a faith is the reason that the Divine laws are being carried out. Hence creating doubt and weakening religious beliefs is a clear indication of an struggle to breaking one of the important pillars of religion, the fact remains that to strengthen the religious aspect of adolescents 'life, inadvisability of doubt in resurrection from the viewpoint of Quran must be analyzed. The Holy Quran considers Resurrection unquestionable and sometimes in response to excuses and negative reactions of Resurrection deniers, clearly considers resurrection as an obvious issue. In addition to extracting related title from the Holy Quran, in this paper, those verses which indicate the titles are arranged in an orderly fashion. And in addition to using the commentators, analyzes some of their views.
    Keywords: Resurrection, Judgment day, doubt, coefficient, Resurrection deniers
  • Hassan Rahmani Page 47
    This paper deals with some of the questions about reckoning in the Hereafter in which the nature of the book of deed is made known, and some of the dimensions of the content of this book (including the necessity of the existence of some affairs for registering the deeds in the book of deed) and also the manner of reading the content of the book of deeds are explained. Besides, the nature of "hidden thoughts", which is part of the contents of the book of deed as well as the reality of ‘’ the scatter of books’’ are considered, and finally the idea as to who is to give the last judgment (Criteriology) is make known.
    Using logical reasoning and referring to the transmitted traditions, this paper seeks to present facts about the aforementioned topics, giving the audience a clear picture of them. This paper expounds the material nature of books of deed by citing proofs from transmitted science and also shows that "the books’ scatter" refers to the outspread of books of deed and the last judgment is pronounced by God and other reckoners.
    Keywords: book of deed, scatter, deeds, hidden thoughts, judgment
  • Mohammad Hossein Faryab Page 63
    According to Shiah and most Sunnis, the pre-eminent station is one of the prerequisites for being Imam. This issue has been repeatedly challenged in discussions between Shia and Sunnis throughout history. Using a library method, this paper seeks to examine the meaning of the pre-eminence in theologians` thoughts. On the other hand, one of the main issues about pre-eminence is the scope of Imam`s pre-eminence which is an indication of the meaning of pre-eminence. In this paper the meaning of pre-eminence is analyzed from the viewpoint of theologians, which also indicates their view on the scope of pre-eminence. The findings show that Sunni theologians paid less attention to this issue and on the other hand Shia theologians present several meanings for pre-eminence.
    Keywords: pre, eminence, semantics, scope, Imam, theologians
  • Seyyed Ahmad Hosseini Page 77
    This paper seeks to examine the point of view of the Shi`ite early scholars regarding the divine position of Imam and their divine appointing form Ahlolbeit. Although, Imam`s divine selection is of the fundamental beliefs in Shi`ite, in criticizing the Shi`ites perspective, some scholars consider this belief as the result of a intellectual perspective of theologians of Baghdad school of thoughts on religious issues. They also believe that the early scholars, until the beginning of the fifth century, considered Imamate as an earthly issue and they considered Imam`s divine appointing as an extremist act. Using a descriptive-analytic approach, this paper seeks to consider most of the early scholar`s view like the theologians and great men of Baghdad school of thoughts. They believed that Imamate is divine and the infallibles are selected on behalf of God in the position of political and religious leaders.
    Keywords: divine Imamate, appointment of Imam through divine command, political Imamate, religious Imamate
  • Sayyed Mohammad Hasan Saleh Page 87
    Ontological guardianship is considered one of the most important exclusive rights granted to Ahl al-Bayt (AS). Some contemporaries deny the idea that creatures can manage ontological affairs and assume that it entails exaggeration and exiting from the circle of monotheism. Conversely, a considerable group of scholars accept it and argue that it does not entail polytheism and exaggeration. Moreover, some consider this kind of guardianship to be minimal and some hold that it is maximal and say it means management of the whole world. Using a descriptive-analytical method and library-based data, this paper reviews and comments on the arguments of each of the three statements above-mentioned. The paper holds that the station of ontological guardianship, that is, Imam’s control, in its broad sense, over universe, is a reality that can be explained and accepted in line with the unity of Divine Acts and has been proved in various traditional ways. However, apart from the station of affirmation and possibility, the idea that Ahl al-Bayt have maximal influence in the sense that they are in charge of creation and the sustenance of the universe is not confirmed.
    Keywords: guardianship, ontological guardianship, universal guardianship, unity of Divine Acts, Divine resignation, exaggeration
  • Sayyed Mohsen Sajjadian, Mohammad Hussein Faryab Page 103
    The question of ontological guardianship of Imams and its different aspects are among the important issues connected with of the subject of Imamate. In recent years, remarkable books were written in this regard, but given the importance of this issue and the importance of the analytical study of the traditions on it, it is perhaps, necessary to discuss this topic in the light of the traditions found in Kafi. Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the origin, scope and Imam's way of exercising ontological guardianship in the eyes of Kafi. The results of this study show that Imam's comprehensive knowledge of the Supreme Name and knowledge of the Book confirms the idea of their guardianship, and shows that their guardianship covers various subject areas and they sometimes exercise their ontological guardianship abruptly at the request of others.
    Keywords: guardianship ontological guardianship, origin of guardianship, scope of guardianship, way of exercising guardianship, Kafi
  • The Theological Thoughts of Traditionalists of Sistan throughout the Fifth Century
    Mohammad Reza Piri Page 119
    Sistan was one of the major thrust areas where traditionalist scholars lived in the early centuries A.D. Having theological works or hadith works, scholars have been quoting hadiths through the theological-ideological approach. In this study the history of theological thoughts of the traditionalists in Sistan, has been analyzed throughout the fifth century A.D.
    The findings show that in the first and second century A.D. the traditionalists of Sistan did not have coherent theological ideas, however with the presence of Osman ibn Saeed Darami and Abudavood Sajestani, in the third century A.D. this school of thought developed. In the fourth century, the traditionalists of Sistan reached its peak by the assistance of Abu Solomon Khatabi Basti and Ibn Abi Davood and in the fifth century this idea was reinforced by Abu Nasr Sajzi. This descriptive- analytic study starts with analyzing theological books, historical books, Rijal books and Hadith books. Analyzing the data, then, this study discovers the intellectual ideas from the traditionalists in this region.
    Keywords: Sistan, traditionalists, theological thoughts, theological works, Jahmiyah