فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 247، تیر 1397)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح * صفحه 5
    این متن قلمی شده درس اخلاق استاد مصباح در شرحی بر اوصاف واقعی شیعیان در کلام امیرمومنان علی است. آن حضرت نشانه بیست و دوم شیعه واقعی را این می دانند که شیعیان عمل را با علم و علم را با حلم و بردباری درآمیزد. شیعیان از شتابزدگی در رفتار آگاهانه خویش اجتناب می کنند. عالم بی پروا و بی تقوا که به علمش عمل نمی کنند. علم خود را وسیله دستیابی به منابع مادی قرار می دهد، نکوش شده است. به همین دلیل، در روایات آمده است که هرکس به آنچه می داند، عمل کند، از آنچه نمی داند کفایت می کند. ازاین رو، از علم آموزی برای فخرفروشی نکوهش و به کسب علم برای مقاصد الهی توصیه شده است. همچنین از دنیاطلبی و عمل نکردن به علم، به عنوان آفت دینداری یاد شده است. سرانجام کسانی که به دستورات خدای متعال عمل می کنند، از علم ربانی برخوردار خواهند شد.
    کلیدواژگان: علم، عمل، علم ربانی، شیعیان واقعی، آفت دینداری
  • غلامعلی عزیزی کیا * صفحه 13
    تحقیق و تصحیح و تعلیقه بر شش جلد از مجلدات کتاب شریف بحارالانوار (54–59) و نیز تعلیقه بر معانی الاخبار از نخستین نگاشته های استاد علامه محمدتقی مصباح به شمار می آید و دربردارنده نکات رجالی و فقه الحدیثی فراوان است. این مقاله با روش تحلیل و توصیف، بخشی از کوشش های استاد مصباح در فهم اسناد احادیث را بررسی کرده و به نتایج ذیل دست یافته است. برخی از اسناد احادیث این مجلدات دچار تصحیف و سقط و افزودگی است که در جای خود بدان اشاره شده و برای رفع آن کوشیده اند. همچنین گاهی نیاز به تمییز مشترکات و توحید مختلفات بوده است. عناوین یادشده از یکدیگر بازشناسی و یا بر وحدت آنها تاکید شده است. عنوان های زیادی نیز معرفی و به وثاقت یا ضعف و یا مجهول بودن آنان اشاره شده و گاه به ارسال یا اتصال سند با استناد به دلیل آن اشاره شده و برخی مشکلات و کاستی های اسناد مرتفع شده است.
    کلیدواژگان: حدیث، سند حدیث، رجال حدیث، تحقیق در سند حدیث، آیت الله مصباح، بحارالانوار، معانی الاخبار
  • محسن کریمی قدوسی، اسماعیل سلطانی بیرامی صفحه 23
    یکی از بهترین ویژگی های اخلاقی از نظر قرآن کریم، تقوای الهی است که نقش محوری در سعادت ابدی انسان دارد. حالت مطلوب آن، زمانی است که به صورت یک ملکه نفسانی درآید. پیدایش این ملکه در انسان متوقف بر طی مراحل متعدد و متوالی، و به اصطلاح یک فرایند است. این مقاله با جمع آوری، دسته بندی و تحلیل آیات به روش تفسیر موضوعی، سعی دارد فرایند دستیابی به تقوا را کشف کرده، گام های اصلی و پی در پی برای رسیدن به ملکه تقوا را از نقطه شروع تا پایان شناسایی کند. این گام ها شامل «تحصیل علم»، «تحریک میل»، «انجام و استمرار عمل» می شود. آگاهی انسان نسبت به متعلق تقوا و وسیله پرهیزگاری، مقصد و مسیر حرکت را برایش روشن می کند. شکوفا شدن انفعالات و احساسات متعالی انسان، انگیزه سیر و سلوک در مسیر تقوای الهی را فراهم می سازد و در نهایت، رفتار اختیاری، که شامل ایمان (جوانحی) و عمل صالح (جوارحی) است، با تکرار و استمرار، منجر به تحصیل نتیجه مطلوب، یعنی ملکه تقوا، می شود.
    کلیدواژگان: تقوا، ملکه تقوا، فرایند، علم، میل، عمل، قرآن کریم
  • محمد باقریان خوزانی * صفحه 35
    واژه «قلب» که در جهان بینی قرآن نماینده هویت و جان آدمی است، دستخوش آفات و بیماری هایی می گردد. تنوع این بیماری ها را می توان در ابعاد گوناگون گرایشی، بینشی و کنشی تقسیم بندی کرد. در این نوشتار، بیماری های قلب از منظر قرآن، تنها در بعد گرایشی آن با رویکرد توصیفی تحلیلی مطالعه و بررسی شده و راهکارهای مناسب برای بهبود بخشیدن به آنها از منظر قرآن کریم ارائه گردیده است. بررسی بیماری های گرایشی که در قرآن کریم به قلب نسبت داده شده اند، این نتیجه را به دست می دهد که بیشترین عامل این بیماری ها فاصله گرفتن از خداوند و بی توجهی به دستورات انسان ساز فردی و اجتماعی الهی است که در قرآن کریم و کلام معصومان منعکس شده است.
    کلیدواژگان: قلب، صدر، فواد، بیماری گرایشی، درمان
  • حسین مظفری * صفحه 49
    پرسش اساسی این مقاله آن است که آیا آگاهی از تاویل قرآن تنها در انحصار خداوند است، یا معصومان نیز از تاویل قرآن آگاهند. در این مقاله، به منظور اثبات آگاهی معصومان از تاویل قرآن، ابتدا به روش توصیفی تحلیلی، دلالت آیه هفتم از سوره مبارکه «آل عمران»، که مستند عمده و دلیل قرآنی مخالفان است، بررسی و اثبات شده که اولا، این آیه به طور مسلم می تواند دلیلی بر آگاهی راسخان در علم (و از جمله معصومان) از تاویل قرآن محسوب شود، و ثانیا، اگر بتواند مستند گروه مقابل نیز قرار گیرد، وجود ادله دیگر، در مجموع ما را به این نتیجه می رساند که راسخان در علم (و در راس آنان معصومان) از تاویل قرآن آگاهند. در ادامه، به چند دلیل قرآنی و روایی دیگر نیز، که مدعای این مقاله را اثبات می کند اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تاویل، قرآن کریم، راسخان در علم، معصومان
  • سیدروح الله حسینی علی آباد، مهدی ابوطالبی صفحه 59
    در کنار اقدامات نظامی، یکی از مهم ترین روش های مداخله در کشورها، نفوذ در آنها از طریق سیاست های فرهنگی است. یکی از ابزارهای مهم و کارآمد دشمن برای نفوذ فرهنگی، رسانه است. قرآن کریم به طور جدی به مسئله شناخت دشمنان امت اسلامی و روش نفوذ آنها در جامعه توجه کرده است. در حال حاضر، رسانه ابزار مهمی برای دشمنان جهت رخنه و نفوذ است. بنابراین باید روش های آنان را برای نفوذ از طریق این ابزار بشناسیم تا بتوانیم با آمادگی کامل در برابر ترفندهایشان بایستیم. در این پژوهش با بررسی آیات قرآن به روش توصیفی تحلیلی، به دنبال نظرات قرآن درباره دو روش مهم دشمن در نفوذ فرهنگی از طریق رسانه، یعنی شایعه پراکنی و شبهه افکنی، هستیم.
    جست وجو در قرآن کریم نشان می دهد، شایعه پراکنی دشمنان اثراتی مانند اضطراب و ناآرامی در جامعه، شیوع نسبت های ناروا و نیز ایجاد تزلزل در باورهای دینی دارد. همچنین از آیات قرآن برمی آید، شبهه جبر، شبهه دروغ بودن وعده های الهی و شبهه غیرالهی بودن قرآن، از آثار روش دیگر نفوذ فرهنگی (یعنی شبهه افکنی) است.
    کلیدواژگان: نفوذ فرهنگی، رسانه، قرآن کریم، شبهه افکنی، شایعه پراکنی
  • محمدعلی محمدی * صفحه 69
    مقاله حاضر به بررسی تاریخ و علل پیدایش تجوید می پردازد. سوال اصلی این پژوهش آن است که «دانش تجوید از چه زمانی و به چه دلیلی به وجود آمد؟ مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد تاریخی، پس از تعریف «تجوید»، به بررسی هفت نظریه درباره تاریخ پیدایش این دانش پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که هرچند قواعد اولیه ای برای تلفظ صحیح واژگان عربی، که بعدها نام «تجوید» به خود گرفت، در میان عرب ها قبل از اسلام وجود داشت، اما تدوین قواعد تجوید و صحیح خوانی و علوم ادبی دیگر پس از ظهور اسلام، با راهنمایی حضرت علی(ع) انجام شد. در اواسط قرن سوم، پس از رشد علوم یادشده، اصطلاح تجوید برای دانش «ادای حروف از مخرج و اعطای حق و مستحق آنها» انتخاب شده و به مثابه دانشی مستقل در کنار سایر علوم قرار گرفت.
    این مقاله در پی آن است که ثابت کند دانش تجوید و به تعبیر دقیق تر، «فن تجوید» از علوم تاسیسی اسلام نیست و اختصاصی به قرآن و حتی روایات نیز ندارد. تجوید روش درست سخن گفتن به زبان عربی را به ما می آموزد و علت پیدایش آن نیز نیاز عرب ها به تکلم صحیح بوده است. ازاین رو، نظریاتی که تجوید را فراروی تدبر قرار می دهد و نظریاتی که برای پیدایش اصل تجوید، زمان خاصی را مشخص می کند، هیچ یک قرین صحت نیست.
    کلیدواژگان: قرآن، قرائت، تجوید، حق حروف، مستحق حروف، آواشناسی، گات، قواعد زبان عربی
  • سیدمحمدحسن صالح * صفحه 77
    تقسیم هستی به قدسی و غیرقدسی، از مهم ترین شاخصه های یک دین و آیین به شمار می رود. ادیان ابراهیمی، یعنی یهودیت، مسیحیت و اسلام، از این قاعده مستثنا نیستند و بر دو مفهوم مقدس و نامقدس تاکید می کنند. برخلاف ادیان اسطوره ای، کشف این مقدسات بر اساس خبر الهی و کتب مقدس (عهدین و قرآن کریم) انجام می شود. در این تحقیق با مراجعه به متون نقلی این سه دین، یعنی قرآن و عهدین، اماکن و ازمنه مقدس استخراج شده است. براساس یافته های این تحقیق، با توجه به محوری بودن اعتقاد به خداوند و ادعای توحید در هر سه دین، می توان راز تقدس این مکان ها و زمان ها را تجلی خداوند (یهوه، اقانیم سه گانه تثلیث و الله ) در آنها دانست.
    کلیدواژگان: تقدس، مقدس، قرآن کریم، عهد جدید، عهد عتیق
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah * Page 5
    This paper is the transcript of professor Misbah's ethics lesson describing the actual characteristics of Shiites in the words of Amir al-Muminin. According to Imam Ali, the twenty-second characteristic of real Shia is their combining knowledge with action, and science with patience and tolerance. The Shiites avoid snap decisions in their conscious behavior. An inconsiderate and impious scholar who does not act upon his knowledge, and uses his knowledge to benefit from materialistic values has been condemned. For this reason, it has been stated in traditions that one who acts upon his knowledge is self-sufficient in what he does not know. Hence, those who seek knowledge for the sake of showing off are to blame, and it is recommended to acquire knowledge for divine purposes. Furthermore, it has been mentioned that seeking material world and not putting knowledge into practice are considered as blights on religiosity. Finally, those who act upon the commands of God the Almighty will enjoy divine knowledge.
    Keywords: knowledge, practice, divine knowledge, real Shiites, blight on religiosity
  • Gholam Ali Azizikia * Page 13
    Investigating, correcting and writing additional notes in the six volumes of the great book Behar al- Anvar (54-59) as well as additional notes in Maani al-Akhbar are among the first works of Professor Allameh Mohammad Taqi Misbah which include many points about Rijal and Fiqh al-Hadith. Using the analytical-descriptive method, this paper has examined some of the efforts of Professor Misbah in understanding the hadiths’ documents and achieved the following
    Results
    Some of hadiths’ documents in these books have had alterations in sense, omissions and additions, which Allameh has mentioned and tried to correct. Also, sometimes there has been a need to differentiate between hadiths with ambiguous words and unity of disputed words. The aforementioned titles are recognized, or their unity is emphasized. Moreover, many documents have been introduced, and their authenticity, weakness or anonymity, transmission or connection are mentioned with reasons, and some problems and shortcomings of the documents have been resolved.
    Keywords: hadith, hadith document, Rijal al-hadith, research in hadith document, Ayatollah Misbah, Behar al- Anvar, Maani al-Akhbar
  • Mohsen Karimi Qodousi, Ismail Soltani Page 23
    From the perspective of the Holy Quran, divine piety is one of the best moral attributes which plays a pivotal role in the eternal bliss of man. the ideal state is when this virtue becomes a mental habit or faculty. The emergence of this faculty in man follows a number of successive stages or so-called a process. By collecting, categorizing and analyzing the verses using the method of thematic interpretation, this paper attempts to discover the process of achieving piety, and identifies the main and sequential steps to reach this faculty from the beginning to the end. These steps include "gaining knowledge", "stimulating the desire" and "doing and continuing the action." Man’s knowledge of the virtue of piety and the means of piety make the destination and the path clear for him. Flourishing mans’ lofty reactions and emotions creates motivation for setting off a mystical journey on the path of divine piety. Finally, repetition and continuity of optional actions, which include (spiritual) faith and (physical) right deeds, lead to achieving a favorable result, that is, the faculty of piety.
    Keywords: piety, faculty of piety, process, knowledge, desire, action, the holy Quran
  • Mohammad Bagherian Khuzani * Page 35
    The word "heart", which in the Quranic worldview represents man’s identity and soul, is subject to some harms and diseases. These various diseases can be categorized in different dimensions including tendency, insight and action. Using the analytical- descriptive method, this paper studies heart diseases in terms of tendency, and recommends appropriate treatments from the perspective of the Quran. Investigating tendency-related heart problems in the Holy Quran leads to the conclusion that the main causes of these problems include separation from God and the neglect of the divine human-making personal and social commands that are reflected in the Holy Quran and the words of the Infallibles.
    Keywords: heart, chest, Fuad, tendency problems, treatment
  • Hossein Mozaffari * Page 49
    The main question of this paper is whether knowledge of the interpretation of the Quran is only exclusive to God, or that the infallibles are also aware of the interpretation of the Quran. In order to prove the infallibles’ knowledge of the interpretation of the Quran, this paper first uses a descriptive-analytical method to examine the implication of the seventh verse of chapter "al-e-Imran", which is a major evidence and Quranic explanation used by the opponents. The paper then proves that, firstly, this verse can definitely be considered as a reason for the knowledge of those firm in knowledge (including the infallibles) about the interpretation of the Quran, and secondly, even if this verse can be used as an evidence by the opposite group, the existence of other evidence overall leads us to the conclusion that those who are firm in knowledge (and infallibles above all) are aware of the interpretation of the Quran. Finally, some other Quranic and narrative reasons have been mentioned which prove the claim of this paper.
    Keywords: esoteric interpretation, Holy Quran, those who are firm in knowledge, Infallibles
  • Seyyed Ruhallah Hosseini Aliabad, Mahdi Abutalebi Page 59
    In addition to military actions, one of the most important ways of intervening in countries is to influence them through cultural policies. Media is one of the most important and effective tools used by the enemy for cultural influence. The Holy Quran has seriously paid attention to the issue of knowing the enemies of the Islamic Ummah and how they influence the society. Today, media is an important tool that enemies use to penetrate other countries. Therefore, we need to know their methods of penetrating through this tool so we can effectively cope with their tricks. In this research, by reviewing the Quranic verses through an analytical –descriptive method, we look at the views of the Quran about spreading rumors and doubts, two important methods used by the enemy for cultural influence through the media. The search in the Holy Quran shows that spreading rumors by enemies has such effects as anxiety and unrest in society, the prevalence of unfounded accusations, and the weakening of religious beliefs. Also, according to the Quranic verses, the doubt of determinism, the doubt of regarding divine promises as lies, and the doubt of regarding the Quran as non-divine are the results of cultural influence (i.e., casting doubts).
    Keywords: cultural influence, media, Holy Quran, casting doubts, spreading rumors
  • Mohammad Ali Mohammadi * Page 69
    The present paper examines the history and causes of Tajwid (recitation of the Quran). The main question of this study is" when and why did the knowledge of Tajwid begin?" Using a descriptive-analytical method and the historical approach, and after defining "Tajwid", the paper examines seven theories about the history of Tajwid, and concludes that although there were some basic rules for the correct pronunciation of Arabic vocabulary, which was later called Tajwid among the Arabs before Islam, the elaboration of the rules of Tajwid, correct reading and other literary sciences after the advent of Islam were developed with the guidance of Imam Ali (AS). In the middle of the third century, after the developments in the mentioned sciences, the term Tajwid was chosen for "rules governing proper pronunciation during recitation ", and turned into an independent filed of knowledge. This paper seeks to prove that the field of Tajwid or more precisely, the "technique of Tajwid" is not a science established by Islam, and is not specific to the Quran or even to the narratives. It teaches us the correct way of speaking Arabic, and the reason for its development was the Arab’s need for proper speech. Consequently, the theories that address this issue and the theories that specify a time for the advent of Tajwid are not acceptable.
    Keywords: the Quran, reciting, Tajwid, correct pronunciation of letters, rules for pronunciation of some letters, Phonetics, Gat, Arabic grammar
  • Seyyed Mohammad Hassan Saleh * Page 77
    One of the most important features of religion is dividing existence into holy and non-holy. Abrahamic religions, namely, Judaism, Christianity, and Islam, are no exception to this, and emphasize the two holy and non-holy concepts. Contrary to mythological religions, in these religions the discovery of sanctities is based on divine texts and scriptures (the Testaments and the Holy Quran). Referring to the traditional scriptures of these three religions, i.e. the Qur’an, the New Testament and the Old Testament, this research has extracted the holy places and times. According to the findings of this research, considering the centrality of the belief in God and the claim of monotheism in all three religions, the secret of the sanctity of these places and times is regarded to be the manifestation of God in them (Jehovah, the three hypostases of the Trinity and Allah).
    Keywords: holiness, holy, the Holy Quran, New Testament, Old Testament