فهرست مطالب

مدیریت شهری - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1390)

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا صارمی، مسعود صارمی صفحه 7
    شهرهای نابسامان، کثیف، تنگ، شلوغ، ناامن، فقیر، آلوده به آلودگی های محیطی، صوتی، بصری نمی تواند الگوی یک شهر مناسب برای محل زندگی اشرف مخلوقات جهان باشد. امنیت، اطمینان به ادامه زندگی بدون تهدید و رفاه و فراوانی اصول اساسی شهرسازی اسلامی است.
    موضوع این تحقیق بررسی چگونگی تحقق شهر امن از دیدگاه اسلام می باشد. مسئله تحقیق بروز ناامنیتی در جامعه در ابعاد مختلف می باشد. بر مبنای مسئله بروز یافته سئوال اصلی، ناظر بر چیستی مبانی و عوامل بروز شهر امن می باشد. روش پژوهش اسنادی با تکنیک های تحلیل کیفی و تحلیل ثانوی می باشد.
    نتایج این تحقیق موید تحقق پذیری شهر امن آرمانی می باشد. تدوین نظام مهندسی رفتارهای اجتماعی، تلفیق هنجارهای اجتماعی برگرفته از فضائل انسانی با کالبد فضای شهری، طراحی و ساخت فضاهای شهری با محوریت کمال انسانی و ارتباط و تعامل بین روح حاکم بر رفتارهای شهروندان و فضاهای کالبدی شهر، راهبرد کلان تحقق شهر امن است. راهکارهای اجرایی برگرفته جهت تحقق شهر امن برگرفته از مبانی دین مبین اسلام شامل: زیبا اندیشی و زیبا سازی، آموزش هدفمند، پویایی، رعایت عدالت در اداره شهر، مسکن مطلوب، نظم وتدبیر در طراحی، مهربانی، محبت و خوشرفتاری، استحکام بخشی به زیرساخت ها و بناهای شهری، بهبود کیفیت محیط شهر، اداره امور شهر با خردمندان و دانشمندان، فقر زدایی، پیش گیری و حفاظت از شهروندان در مقابل هرگونه ناامنی، تقویت فعالیت های اجتماعی و تعمیق بخشی ارتباط با خدا در جامعه است. با ترسیم و تدوین نقشه مهندس اجتماعی در رفتارهای شهروندان، شهر امن محقق می شود.
    کلیدواژگان: شهر امن، اسلام، رفتارهای اجتماعی، آموزش هدفمند، عدالت، کالبد شهری
  • علیرضا عندلیب صفحه 19
    مداخلات دولت در مدیریت شهری و تبدیل شهرداری به سازمانی تابع دولت، ریشه در فرهنگ سیاسی دیرین کشور دارد. دوقطبی شدن، فرسودگی بافت ها، بی نظمی در حوزه های کار و فعالیت، ترافیک، آلودگی، و مسائل اقتصادی و اجتماعی، هر یک مشکلی منبعث از چند نقشی بودن تهران هستند.
    تهران در نقش اول، پایتخت و محل استقرار دولت است که از فضاهای شهر برای اعمال حاکمیت ملی استفاده می کند؛ در نقش دوم، مرکز توسعه منطقه ای است و هدایت مراکز جمعیتی پیرامون را عهده دار است؛ و در نقش سوم، محل زندگی مردمی است که حق ایفای نقش در مدیریت آن را برای خود قایل هستند. تلاقی منافع حاصل از این سه نقش، باعث بروز مشکلاتی شده که ریشه در تعارض میان آنها دارد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که برای حل مشکلات، و پرهیز از تضاد میان نقش های مذکور، تهران را باید به عنوان کلی واحد که واجد نقش های گوناگون است در نظر گرفت، و برنامه توسعه یکپارچه ای تدوین گردد که ضمن رسمیت بخشی به هر نقش، راه کارهایی چون ایجاد نهادهای بین بخشی جهت ایفای نقشی میانجی گرایانه با تاکید بر پشتوانه سرمایه اجتماعی و برهم افزایی توانمندی تمامی ذی نفعان را سازماندهی نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه شهری، نقش های چندگانه شهری، نهادهای بین بخشی، شهر تهران
  • کریم مردمی، حسام قمری صفحه 31
    هدف این نوشتار بررسی تعاملات اجتماعی در فضاهای ایستگاهی مترو و دستیابی به عوامل معماری تاثیر گذار است. ضرورت این امر از آنجا ناشی می شود که تعاملات اجتماعی فردی و فرافردی در فضاهای عمومی حائز اهمیت شمرده می شود و فضاهای ایستگاهی به عنوان فضاهایی عمومی نقش مهمی در ارتباط افراد با یکدیگر و زندگی شهری دارند. در روش تحقیق موضوع، ابتدا با مرور منابع، سوابق موضوع مورد بررسی قرار گرفت و سپس موضوع اجتماع پذیری در فضاهای مترو تبیین گردید. به منظور دستیابی ویژگی های معماری تاثیر گذار در اجتماع پذیری فضاهای مترو و بررسی وضع موجود در تعداد مشخصی از ایستگاه های مترو تهران و حومه، روش تحقیق میدانی مورد استفاده قرار گرفت. پس از انجام مطالعات میدانی، به بررسی و تحلیل و دستیابی به اولویت های معماری در زمینه اجتماع پذیر کردن و ارتقای تعاملات اجتماعی پرداخته شد و براساس نتایج به دست آمده به این سوال که کدام عوامل معماری در اجتماع پذیری فضاهای مترو نقش دارند پاسخ داده شد.
    کلیدواژگان: ایستگاه مترو، تعاملات اجتماعی، عناصر معماری، اجتماع پذیری، شهر
  • ساسان صالحی میلانی، مریم محمدی صفحه 41
    در سال های اخیر با سرعت گرفتن روند جهانی شدن، تصویر عمومی بسیاری از شهرها، خصوصا کلان شهرهای دنیا به سمت نوعی شباهت و یکنواختی در شکل و محتوا سوق داده شده است؛ به صورتی که منظر شهری این کلان شهرها بیش از اینکه در هماهنگی با بستر محلی باشد، به دیگر کلان شهرها در اقصی نقاط دنیا شباهت دارد. این در حالی است که هویت هر شهر بیش از آنکه براساس مشترکات شکل بگیرد، نشات گرفته از تفاوت ها و تمایزات فرهنگی و بومی است. در این راستا منظر پایدار فرهنگی به-عنوان ابزاری در جهت پایداری قلمرو عمومی و فضای شهری گرایش های نوینی را در نظریه پردازی های شهری ایجاد کرده است.
    مقاله حاضر با هدف تدوین شاخص های سیاست گذاری فرهنگی در قلمرو عمومی، برآن است تا براساس چارچوب های موجود در زمینه سیاست گذاری و توسعه ی فرهنگی، اصول و شاخص های سیاست گذاری فرهنگی را به منظور تحقق پایداری فرهنگی تبیین نماید. بر این اساس برنامه ریزی فرهنگی در نمونه هایی از کشورهای شمال و جنوب مورد بررسی قرار می گیرد. این نمونه ها طیفی از برنامه ها در سطوح کلان و خرد را در برمی گیرد. با جمع بندی شاخص های سیاست گذاری فرهنگی در نمونه های ارائه شده، و بررسی جایگاه برنامه ریزی فرهنگی در شهر تهران (برنامه جامع فرهنگی) در مقایسه با سایر نمونه ها، از خلال بررسی اهداف و سیاست گذاری های مورد توجه در این برنامه، شاخص های برنامه های فرهنگی در تهران تدوین شده است. بدین ترتیب مقاله حاضر، تحلیلی است و روش تحقیق، این نوشتار مبتنی بر تحلیل کیفی داده ها است. نتایج تحقیق نشان می دهد، شاخص های موثر بر سیاست گذاری فرهنگی با هدف دست یابی به توسعه پایدار فرهنگی موارد زیر را در برمی گیرد: دسترسی، مشارکت، توجه به حقوق فرهنگی، تنوع فرهنگی، توجه به میراث فرهنگی، نگهداشت خاطره، آموزش و تحصیل، خلاقیت، توجه به ایجاد مراکز و فعالیت های مدنی و هنری.
  • ناهید سجادیان، مهیار سجادیان صفحه 59
    گردشگری روستایی به عنوان راهکاری جهت کاهش مهاجرتهای روستایی به شهرها،افزایش سطح رفاه مردم روستایی وغیره مطرح می باشد.ازآنجایی که گردشگری روستایی در محیطهای غیرشهری صورت می پذیرد،بنابراین فعالیتهای مبتنی بر اکوتوریسم چون دامنه نوردی،کوهپیمایی و کوهنوردی را نیز، دربرمی گیرد.برای استفاده از این قابلیتهای طبیعی در گردشگری روستایی نیاز به برنامه ریزی ودروهله نخست،شناخت است.اما مسئله این است که دراستان مازندران آنچنان که باید شناختی از این استعدادهای طبیعی در راستای استفاده درگردشگری روستایی و قابل کاربرد در مدیریت شهرستانها،انجام نگردیده است.لذا این پژوهش با بهره گیری از تلفیقGIS،فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)وشبکه داده ها به بررسی،تحلیل و در نهایت سطح بندی شهرستانهای استان مازندران به لحاظ قابلیتهای اکوتوریسم روستایی،قابل استفاده در مدیریت شهرستانهای استان مازندران به تحقیق پرداخت.روش تحقیق دراین پژوهش از نوع تحلیلی-کاربردی است.براساس یافته های تحقیق،شهرستانهای آمل،بابل،نور وتنکابن به لحاظ داشتن قابلیت اکوتوریسم دامنه نوردی روستایی. وشهرستانهای نور،آمل، ساری ونوشهر به جهت داشتن قابلیت اکوتوریسم کوهپیمایی روستایی.ودرنهایت شهرستانهای نور،آمل،تنکابن وچالوس به جهت اکوتوریسم کوهنوردی روستایی دارای موقعیت ممتاز می باشند.در میان شهرستانهای ذکر شده شهرستانهای نور وآمل به علت داشتن موقعیت ممتاز در هر سه فعالیت اکوتوریسمی روستایی ذکر شده، دارای موقعیت ویژه ای می باشند بر خلاف شهرستانهای ذکرشده،شهرستانهای جویبار وبابلسر ودر مرتبه بعد،شهرستانهای گلوگاه ومحمودآباد دارای کمترین قابلیت اکوتوریسم روستایی دامنه نوردی،کوهپیمایی وکوهنوردی می باشند.درانتها براساس یافته های تحقیق راهکارهای عملی نیز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم روستایی، شبکه داده ها، مازندران، AHP، GIS
  • کرامت الله زیاری، ایوب منوچهری میاندواب، صابر محمد پور، احد ابراهیم پور صفحه 79
    حمل و نقل به دو دلیل عمده مورد علاقه جغرافی دانان است. اول اینکه زیر ساخت ها، ترمینال ها، تجهیزات و شبکه های حمل و نقل مکان های قابل توجهی را در فضای جغرافیایی اشغال کرده اند و پایه های اصلی سیستم فضای پیچیده را تشکیل داده اند، دوم از آنجایی که جغرافی دان به دنبال تشریح و تبیین روابط فضایی هستند، در این میان شبکه ها نیز به طور خاص مورد علاقه جغرافی دانان هستند، زیرا این شبکه ها هستند که روابط متقابل فضایی را ممکن می سازد. یک مدل حمل و نقل ایده آلی مدلی است که لحظه ای بوده، ظرفیت نامحدود داشته باشد و همیشه نیز در دسترس باشد، که با دید جغرافیایی هدف اصلی حمل و نقل غلبه بر فضاست. فضایی که به وسیله انواع مختلفی از محدودیت های طبیعی و انسانی مانند فاصله، زمان، تقسیمات مدیریتی و تو پو گرافی شکل یافته است. از این رو این سوال پیش می آید که با چه مدلی می توان با بهترین شکل فضا را تحلیل و بررسی کرده و با شناخت پتانسیل ها و محدودیت های آن بهترین برنامه ریزی برای استفاده بهتر از فضا استفاده کرد.
    به این منظور پژوهش حاضر با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به روش SWOT به ارائه استراتژی و راهبرد در جهت بهبود حمل و نقل عمومی (BRT) شهر تبریز می پردازد.تجزیه و تحلیل ها نشان داد که سیستم اتوبوس های تندرو(BRT) در شهر تبریز هنوز نوپا بوده و از آستانه آسیب پذیری بسیار بالایی به علت کمبود امکانات و ساختارهای زیربنایی حمل و نقل در شهر تبریز برخوردار بوده که نیازمند بازنگری و ارائه سیاست های مناسب در جهت رفع محدودیت ها و تقویت مزیت های موجود می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل عمومی(BRT)، تحلیل عوامل استراتژیک، حجم سفر، جابجایی سفر، شهر، شهر تبریز
  • امین رحیمی کیا، عزت الله قدم پور، فاطمه روشن زاده صفحه 99
    این پژوهش با هدف بررسی نقش به کارگیری اتوماسیون اداری در بهره وری کارکنان شهرداری خرم آباد در سال 1389 انجام گرفت. برای این منظور از بین 99 نفر جامعه آماری (کارکنان شهرداری خرم آباد) که از این تعداد 18 نفر زن و 81 نفر مرد بود براساس جدول کرجسی مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 77 نفر (14 نفر زن و 63 نفر مرد) انتخاب گردید. روش تحقیق این پژوهش روش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنف، آزمون t تک گروهی، تحلیل واریانس یک طرفه و t گروه های مستقل به کمک نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج نشان داد که: کارکنان شهرداری خرم آباد در مورد نقش به کارگیری اتوماسیون اداری (سیستم های پشتیبانی اداری، سیستم های ارتباطات از راه دور، سیستم های جابه جایی اسناد، سیستم های مدیریتی اسناد) در بهره وری خود نگرش مثبت دارند.
  • شهیندخت برق‎جلوه صفحه 125
    هدف این مطالعه، بررسی‎ برنامه پایداری شبکه سبزراه ها، نمونه مطالعاتی سیمای‎سرزمین تهران است. برنامه ریزی‎ سبزراه ها از جمله راهبردهای برنامه ریزی‎ شهری در مقیاس تغییر عرصه‎بندی سیمای‎سرزمین‎هاست. این مطالعه، با تبیین شاخص‎های‎ برنامه پایداری سبزراه ها در رویکردهای مختلف «تعادل محیطی»، «پایداری جغرافیایی-انسانی» و «استعلای بومی-انسانی»، و کاربرد آن در شناسایی شبکه‎ فضایی تهران، عملکرد شبکه های بوم‎شناختی تهران در روند تغییر سیمای‎سرزمین را ارزیابی می‎کند. روش مطالعه، بر مبنای رویه مدلسازی، پژوهش تطبیقی-استنتاجی است. از طریق مقایسه شاخص‎های پایداری رویکردهای مختلف بوم‎شناختی، شاخص های جدیدی برای برنامه ریزی شبکه سبزراه های شهری نتیجه گیری می‎شود.
    در راستای مطالعات «ارزیابی توان سرزمین» و «ارزیابی اثرات توسعه» در روند متعادل‎سازی شرایط محیطی، ارزیابی عملکرد شبکه های بوم‎شناختی در هدایت روند تغییر سیمای سرزمین‎ ضروری است. تغییر سیمای سرزمین به معنای تغییر ساخت و عملکرد تمامیت فضایی و بصری فضای زیست انسان به دنبال کنش ها و واکنش های متقابل بوم‎شناختی و انسان‎شناختی حاصل می آید. تاکید این ارزیابی، لزوم تمرکز بر علت ها و معلول های تحرکات تخصیص زمین در هدایت برنامه های اجتماعی و عرصه‎بندی نوین سیمای سرزمین‎ها است. از طریق شاخص های عملکرد بوم شناختی سبزراه ها، امکان ارزیابی ساخت محیط‎ و کنترل استعلایی تعاملات عرصه‎ های اصلی و فرعی، طبیعی و مصنوع، و درونی و برونی مناطق زیستی فراهم می‎آید.
    کلیدواژگان: تغییر سیمای سرزمین، شاخص پایداری شبکه سبزراه‎ها، عرصه‎بندی نوین سیمای سرزمین‎ها‎
  • وحید یگانگی دستگردی، علی بهنام والا، هانی صیامی صفحه 145
    چکیده: پس از جنگ دوم جهانی، کشورهای مختلف جهان به سرعت در پی بازسازی اقتصاد خود بر آمده و رشد اقتصادی مهم ترین دغدغه این کشورها شد. اما پس از گذشته چند دهه مشخص شد که رشد اقتصادی به تنهایی نمی تواند باعث بهبود وضعیت اقتصادی در پهنه کشور و بین طبقات مختلف اجتماعی شود از این رو پارادایم توسعه اقتصادی مطرح شد. با روند رو به رشد اقتصاد جهانی، ارتباطات بین المللی افزایش یافت و پدیده جهانی شدن اقتصاد مطرح شد. اما آنچه که بستر لازم برای این فرآیند را فراهم می کرد پدیده ای بود به نام کلانشهر. جهانی شدن اقتصاد بدون رقابت کلانشهرها بی معنی است. از این رو کلانشهرها روز به روز نقش اساسی تری در توسعه اقتصاد ملی کشورها بازی کرده و خواهند کرد. با این حال توسعه اقتصاد ملی کشورها و پر رنگ شدن زندگی شهری و ایجاد تجمعات عظیم انسانی که کلانشهر نام گرفته اند جنبه های منفی بسیاری نیز داشته است. با گذشت زمان می توان دید که این کلانشهرها همان قدر که به تولید ثروت و رفاه برای افراد پرداخته اند باعث شده اند که محیط زیست بشر و کره زمین به شدت از نظر اکولوژیک آسیب دیده و حقوق نسل های آتی را به شدت پایمال گردد. به عبارت دیگر انسان ها برای دستیابی به زندگی بهتر کلانهشرها را ایجاد کردند اما همین کلانشهرها امروزه مهمترین آسیب را به حیات کره زمین و زندگی بشر می رسانند. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی و تحلیلی است که ضمن استفاده از روش فراتحلیل به بررسی اثرات مثبت و تبعات منفی کلانشهر بر اقتصاد و محیط زیست جهان پرداخته است. این مقاله با نگاهی انتقادی می کوشد نگاهی به تاثیراتی که اقتصاد جهانی شده بر کلانشهرها گذاشته بیفکند و علاوه بر روشن کردن نقش کلانشهرها بر رشد و توسعه اقتصاد کشورها و جهان، جنبه هایی از تاثیرات پدیده کلانشهر را که کشورهای توسعه یافته می کشوند آن را پنهان نگاه دارند به نمایش بگذارد.
    کلیدواژگان: کلانشهر، توسعه، جهانی شدن، تولید ناخالص داخلی، محیط زیست، تغییرات اقلیمی، جای پای اکولوژیک
  • محمد تقی پیربابایی، اسلام کرمی صفحه 163
    ساکنان قدیمی پیرامون خیابان بازسازی شده نواب، به جای مشارکت در نوسازی، به فروش املاک خود اقدام می کنند که نشانگر نارضایتی و عدم تمایل به سکونت در محل می باشد. در این راستا، مصاحبه نیمه ساختار یافته با ساکنان انجام گردید و با روش تطبیقی به رده بندی، پالایش و تحلیل داده ها پرداخته و مشابهت ها در خصوص ابعاد نارضایتی ساکنان از محل(مسکن نامناسب، ناخوشایندی بصری، کمبود خدمات و تسهیلات، فقدان امنیت و آسایش، فرهنگ ناهمگون و فقدان تعاملات اجتماعی، از دست دادن مالکیت و عدم مشارکت در ساخت مکان) تحلیل گردید. نتایج تحقیق سه عامل معضلات بافت فرسوده، سیاست های نامناسب نوسازی و طرح بازسازی خیابان نواب را به عنوان عوامل مهم در ایجاد نارضایتی ساکنان شناسایی نمود. بر اساس این تحقیق، تغییرات کالبدی در بازسازی خیابان نواب بدون توجه به زمینه و هویت محل، باعث از دست دادن حس سکونت ساکنان قدیمی در محل شده است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی از مکان، حس سکونت، خیابان شهید نواب صفوی تهران، طرحهای بازسازی
  • رسول ربانی خوراسگانی، حمیدرضا وارثی، محسن اخوان مهدوی * صفحه 197

    هدف مقاله حاضر بررسی نقش و جایگاه سواد اطلاعاتی به عنوان یکی از شاخصه های ICT موثر بر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری اصفهان می باشد. در این مقاله مشارکت شهروندان در قالب مشارکت الکترونیکی و در سه بعد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و خدماتی اندازه گیری شده است. روش تحقیق مقاله، بر اساس هدف تحقیق و نحوه گردآوری داده ها از نوع کاربردی و پیمایشی است. جامعه آماری کلیه شهروندان 20 تا 49 ساله ساکن در شهر اصفهان و برای حجم نمونه تعداد 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردیده اند. روش نمونه گیری چند مرحله ای و داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آزمون های آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و نرم افزار مدل سازی Amos استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، در مدل معادله ساختاری تاثیر عامل سواد اطلاعاتی بر مشارکت الکترونیکی معنادار و دارای ضریب مثبت و متوسط (59/0) است. کلیه شاخص های کلی و جزئی مدل در سطح قابل قبول قرار داشتند؛ لذا داده های جمع-آوری شده تا حد زیادی مدل نظری تدوین شده را حمایت کردند. در مجموع نقش سواد اطلاعاتی بر مشارکت شهروندان با توجه به پیش بینی 59 درصدی و تبیین 12 درصد واریانس متغیر مشارکت الکترونیکی نسبتا مناسب بوده است؛ اما جایگاه سواد اطلاعاتی در امر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری و در قالب مشارکت الکترونیکی وضعیت مناسبی را نشان نمی دهد؛ چرا که تنها حدود 5 درصد پاسخگویان مشارکت بالایی دارند و این در حالی است که حدود 95 درصد پاسخگویان (شهروندان) مشارکت الکترونیکی پایین دارند.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، مشارکت الکترونیکی، تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، مدیریت شهری
  • محمدحسین شریف زادگان، بهزاد ملک پور اصل، حمید فتحی، اصغر خوانین زاده صفحه 217
    به دنبال رخ دادن مشکلات ناشی از افت شهری در شهر تهران که به معنای «تمرکز فضایی مشکلات محیطی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی» می باشد در سال های اخیر سیاست های متعددی برای مقابله با این مشکلات طرح شد که آخرین سیاست رایج در این زمینه سیاست تجدید حیات شهری می باشد. در این ارتباط منطقه 15 شهر تهران که دارای فرسودگی پیچیده می باشد و با مساله افت شهری مواجه است به عنوان نمونه موردی در این نوشتار انتخاب شده است. هدف از این نوشتار تعیین اولویت مداخله در بلوک های فرسوده محلات دچار فرسودگی در منطقه 15می باشد.برای دستیابی به این منظور مدل سازی با استفاده از نرم افزار آماری و گزینه تحلیل عاملی، روش تحلیل مولفه های اصلی و دوران واریماکس انجام شده است. در نهایت به عنوان دستاوردهای مقاله اولویت مداخله در بافت های فرسوده منطقه 15 مشخص گردید و با مشخص شدن اولویت نخست مداخله، عرصه های اقدام از طریق بهره گیری از مدل منطق بولین تعیین شده است. در این تحقیق برای تعیین اولویت اقدام برای محدوده های دچار فرسودگی علاوه بر شاخص های کالبدی، از شاخص های اجتماعی و اقتصادی نیز به صورت همزمان استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شهری، منطقه 15 شهر تهران، نوع مداخله در بافت فرسوده
  • مژگان خاکپور، علی شیخ مهدی صفحه 229
    تغییر سیمای روستاهای ایران در دهه های اخیر بسیار سریع بوده است؛ به طوری که پژوهشگران درپی پاسخ به چگونگی این تغییرات و نیز در جستجوی آسیب های فرهنگی آن برآمده اند. در این میان، عده ای خواهان حفظ چهره ی سنتی روستا و عدم دگرگونی آن می باشند و گروهی نیز چنین تحولاتی را اجتناب ناپذیر و نتیجه ی گسترش زندگی شهرنشینی و تبعات افزایش مهاجرت از روستا به شهر می دانند. این نوشتار سعی بر آن دارد تا عوامل فرهنگی این دگرگونی ها را مورد توجه قرار دهد و به لزوم بهینه سازی عملکرد بناهای روستایی بپردازد. اطلاعات این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی گردآوری شده ی بیش از نود روستا در پهنه های جلگه ای، کوهپایه و کوهستانی استان گیلان و با روش تحقیق علی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. به همین سبب ابتدا به بررسی تعریف فرهنگ و ارتباط آن با معماری پرداخته شده و اهمیت بررسی معماری به عنوان یکی از مهم ترین مظاهر فرهنگ و خصایص اجتماعی، بیان گردیده است. سپس لزوم تغییر در جوامع سنتی روستایی و دگرگونی نسبی معماری مسکونی روستاها با توجه به تغییرات فرهنگی در ارتباط با فضاهای عمومی و خصوصی خانه های روستایی گیلان مطرح شده است. این پژوهش با هدف تاکید بر تغییر راهکارهای معماری در ارتباط با نیازهای زندگی امروز روستاییان بوده و تاثیر فرهنگی بر طراحی الگوی مناسب و جدید مسکن روستایی را مورد توجه قرار داده است.
  • عباس آخوندی، ناصر برک پور، هادی سعیدی رضوانی، حسین ایمانی جاجرمی، تقی بینقی صفحه 247
    رشد سکونتگاه های غیررسمی در شهرهای جهان در حال توسعه و یافتن راهبردهای موثر به منظور برخورد با این موضوع، به یکی از چالش های مهم توسعه شهری در کشورهای مختلف، از جمله ایران، در دهه-های اخیر تبدیل شده است. به طور کلی، عوامل متنوعی بر بهبود وضعیت سکونتگاه های غیررسمی موثرند، اما موضوع اصلی تحقیق حاضر، بررسی خلاهای آموزشی در نهاد مدیریت شهری (شهرداری و شورای شهر) به منظور ساماندهی اسکان غیررسمی در کشور است. پرسش اصلی تحقیق آن است که چه کمبودهای دانشی و مهارتی در کارکنان شهرداری ها و اعضای شوراهای شهر در پنج شهر هدف این مطالعه وجود دارد که از طریق ارائه دوره های آموزشی قابل رفع است. به این منظور، از روش های علمی نیازسنجی آموزشی مانند «تجزیه و تحلیل سازمان»، «تجزیه و تحلیل مشکل» و «نظرخواهی» استفاده شده است. در نهایت، دستورالعمل آموزشی مرکب از سه عنصر درس/ کارگاه، برنامه و پودمان طراحی شد و در مجموع، شش پودمان آموزشی با عناوین: 1) اسناد و مفاهیم مرتبط بهسازی شهری، 2) مدیریت زمین و مسکن در بهسازی شهری، 3) اقتصاد و تامین مالی بهسازی شهری، 4) مشارکت شهروندان در بهسازی شهری، 5) مدیریت بحران و زیرساخت های شهری و 6) محیط زیست و بهداشت محیط پیشنهاد گردید.
  • حمید ماجدی، الهام منصوری، آذین حاجی احمدی صفحه 263
    فضای شهری پدیده ای است سازمان یافته از اطلاعاتی که در صور مختلف فرم، عملکرد و معنا تجلی می یابد، بستر شکل گیری و ارتقاء زندگی اجتماعی یک جامعه که بیانگر فرهنگ و شیوه شهر نشینی یک تمدن می باشد، فضای شهری عینیتی است برخاسته از تلفیق روابط اجتماعی، در بستری کالبدی، در زمینه ای معنایی و در راستای عملکردهایی مورد نیاز جمعی انسانی.
    آنچه در شهرهای امروز ما دیده می شود نه فضای شهری، که فضاهایی خالی محصول کنار هم قرار گرفتن بناها و تکه هایی باقی مانده از توده هایی هستند که کمتر معنا و مفهومی را به ذهن متبادر می کنند. شاید اینگونه باشد که در شهر ما اول ساختمان ها ساخته می شوند و آنچه باقی می ماند فضای شهری است. دورافتادگی فرهنگی، دور بودن از معیارها و اصولی که در تمامی محافل علمی و آکادمیک جزو پارامترهای لازم و ضروری هر فضای شهری شمرده می شوند، فاصله گرفتن از آنچه که پیشینه ارزشمند این گونه فضاها نام می گیرند، کیفیت های پایین زیبائی شناسانه، توسعه شهری بدون در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه ویژه فضای شهری در زندگی اجتماعی و تبعات منفی آن بر روحیه شهر (مردم و فعالیت ها)، استفاده به ناچار شهروندان از خالی هایی در میان توده ها تحت عنوان فضای شهری و... از جمله مسائلی هستند که می توانند معرف وضع موجود باشند. در صورتی که هر محیط شهری فضایی مادی است با ابعاد اجتماعی و روان شناختی اش. فضای شهری تنها عرصه جولان دادن مدل ها و نظریه های اقتصادی و نظام های پولی نیست، بلکه مکانی است برای جریان یافتن زندگی روزمره و بستری است برای تجارب متنوع و به یاد ماندنی.
    این پژوهش به دنبال ارائه بازتعریفی است از فضای شهری، در شهر امروز. بدین منظور پس از مرور ادبیات مرتبط با مفهوم فضای شهری و استخراج فاکتورهای تعریف کننده آن به بررسی صحت این عوامل و نحوه تاثیرگذاری آنها در گزینش فضایی به نام فضای شهری در یک محدوده مطالعاتی در شهر تهران پرداخته و مفهوم فضای شهری را در یک عرصه معین تبیین می کند، چرا که به نظر می رسد اولین قدم در مسیر تحول هر پدیده ای شناخت و گزینش درست و به جای آن پدیده می باشد. سپس با توجه به این دیدگاه که هر فضای شهری باید بتواند پاسخ گوی نیاز کاربران خود باشد و درجه ای قابل قبول از کیفیت فضایی را به استفاده کنندگان عرضه بدارد، معیارها و اصول کلی فضای شهری از دیدگاه اندیشمندان مختلف و راهکارهای رسیدن به درجات قابل قبولی از کیفیت فضای شهری ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فضا، شهر، فضای شهری، فضای عمومی، زندگی عمومی، فضای بسته، فضای باز
|
  • Page 7
    Armani reached a safe city and achievable goal, because the cities disorganized, dirty, narrow, crowded, unsafe, poor, contaminated environmental pollution, noise, visual model of a city can not live for the existing dearest is the world's creatures. Security, ensure the continued life and prosperity and abundance, without the threat of Islamic urbanism is based.. Engineering system developed social behaviors, social norms derived from combining the virtues of urban space, human body, design and construction of urban spaces with the centrality of human perfection and the spirit of communication and interaction between citizens and governing the behavior of physical spaces of the city, macro strategy for realizing the city is safe. Administrative principles implementation strategies in urban management from major foundations of Islam and beautification beautiful thinking, targeted training, mobility, justice in city government, housing desirable, in order Vtdbyr design, kindness, affection and affable, the infrastructure part strength buildings and urban environment in improving the quality of city governance and wise men, scientists, poverty eradication, prevention and protection of citizens against any insecurity, strengthening and deepening social activities with God's part in society. Map drawing and editing with social engineering behavior of citizens, the city is realizing safe.
  • Alireza Andalib Page 19
    Problems associated with urban management in Tehran cannot be perceived and resolved unless different roles of the capital city can be understood. Influential role of national government in urban management has been turning the Municipality of Tehran into a central government agent that has its roots in the long lasted political culture of the country. This paper tires to relate the main problems that Tehran are facing at the time, to somehow contradicted different roles of the city and attempts to recognize three different and maybe contradicted roles for Tehran as the capital of Iran, the largest agglomerated human settlement in the country, and the living place for millions of people. These different roles of Tehran have caused different interests and raised contradictions between people, local authorities and central government.The paper suggests that a kind of integrated plan that provides the platform for integrated development planning can solve the problems. In such planning system, all actors and interest groups have to accept the others as partners to achieve sustainable integrated urban development. It is obvious that such approach can sustain, only through creating an institution that is necessary to institutionalize sustainable and integrated urban development.
  • Karim Mardomi, Hessam Ghamari Page 31
    Stations spaces are important examples of public spaces which are in close connections with the social life of people. Also, the social interaction and relation between people and city environment will become so important for metro station spaces. Therefore, metro stations play an essential role in urban life. Thus, it is essential to consider the metro stations as public spaces in order to reach the social sustainability.This paper addresses the result of a research done by the authors on the influential elements on improvement of social interaction in metro stations. The goal of present research is investigating the preferences of architectural requirements in improving social interaction between people and environment in metro station spaces. For doing so after studying and investigating the opinions and approaches for improving the social interactions in transport areas, by using the technique for gathering information via questionnaire the preferences of users for the goal of the research have been studied. The result of the research show that in case of architectural requirements which contribute to improving social interactions, consideration to the resting and sitting furniture, great dimensions of space and establishing diverse activities in surround of metro station are the most important factors.
  • Sasan Salehi Milani, Maryam Mohammadi Page 41
    Within the sustainability field, culture is discussed in terms of cultural capital, defined as “traditions and values, heritage and place, the arts, diversity and social history” (Roseland, 2005). The stock of cultural capital, both tangible and intangible, is what we inherit from past generations and what we will pass on to future generations. However the achieving of culturally sustained urban places is an aim which cannot be met exclusively by the manipulation of the physical environment, and in considering the wide range of elements which must be incorporated in achieving sustainability, it is more often the non-physical variables that are the most effective. Peter Hall says, when speaking about cultural capital, there could not be a single model of sustainability as the issue is very place-oriented. As a need for local approach to cultural sustainability every community should determine its own stakeholders and indicators which are (or should be) considered in local cultural policy making. This article is a summary of a research held by author in which aimed to present a framework and basis for cultural policy making in local level. Applying a comparative study among several European and American cities’ cultural approaches to public realm together with determining local stakeholders and their cultural programs and projects in Tehran the research comes up with essential indicators which should be considered in cultural decision making within public realm in Tehran.
  • Page 59
    Rural Tourism is considered as one the means of reducing migration of villagers to The cities, providing social comfort for the villagers etc. Because rural tourism involves village areas, it often includes sport activities such as slope walking and mountaineering i.e. activities that require special study and proper planning in exploitation of natural resources and possibilities. It is a known fact that so far, in the districts of Mazandaran, little proper study has been made with the object of recognizing local possibilities aimed at expansion of rural tourism as part of district management. Therefore the present study was undertaken with the object of arriving at an analytical classification and hierarchical graduation of Mazandran districts, in respect of their suitability for fruitful rural touristic activities, as part of provincial management. The methods adopted in this research are applied – analytic GIS – AHP supported by networks of data. The results of findings are that the districts of Amol,Babol, Nour, and Tonekabon, because of their suitability for rural slope walking, districts of Nour,Amol, Sari, and Nowshahr, because of their suitability for rural mountaineering and finally districts of Nour, Amol, Tonekabon and Chaloose because of their suitability for rural mountaineering ecotourism have all distinct positions,In other words, amongst the mentioned districts Nour and Amol, because of their suitability for all the three rural ecotourism have excellent positions, whereas, on the contrary, the district of Jouybar and Babolsar and in the second order Galoogah and Mahmoud – Abad exhibit the least attraction for rural ecotourism and mountaineering. Finally based on finding in this proposal, have been offered.
  • Dr. Karamatollah Ziary, Ayoub Manouchehri, Saber Mohammadpour, Ahad Ebrahimpour Page 79
    Because of two major reasons, Transportation is interesting for geographers. First, the infrastructure, terminals, equipment and transportation networks have occupied considerable geographical space in places and have formed the main foundations of complex space systems. Second, since the geographers are explaining spatial relationships, in among the networks are particular of interest geographers, because these networks are enabled the interaction space. Ideal model transportation is model that was a moment, the capacity is unlimited, and is always available, the other wordsو Geographical perspective is overcoming space main goal of transportation, and the space is formed by a variety of natural and human constraints such as distance, time, Management divisions and topography. Thus the question appears whether the model can analyzed be best form of space. This purpose, this study has paid by used a survey, and field studies to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats with to provide strategies to improve bus rapid transit (BRT) city of Tabriz. Analysis has showed that bus rapid transit (BRT) in Tabriz was recently established. And it is facing with a very high threshold of vulnerability because the lack of facilities and also transit infrastructure in the city of Tabriz which requires review and appropriate policies to eliminate restrictions and reinforced advantages.
  • Page 99
    This study have been conducted to evaluate the use of administrative automation role in the personal' s operation of Khorramabad municipality at 1389. at this study we have selected 99members of Khorramabad munipality 's personal that 18 of them were female and the rest were male.They have been chosen balse on kersi morgon table and by chance and sampling method.The study method was descriptive – measuring.Data collection tool was questionnaire. To analyze the Data. we have used kolmogrouf smirnof, single group, one tail variance analyze tests and independent groups by using spss software. Finding show that:Khoramabad municipality personal have a positive attitude about the role of using the administrative automation)support systems, telecommication systems,document displcement systems,document management systems) in their operation
  • Shahindokht Barghjelveh Page 125
    The aim of this study is to assess the sustainability of the planning of greenways in Tehran's landscape change. By adopting an ecological approach towards the comparison of ecological indicators in different planning approches, this study evaluates Tehran's ecological network's function in the process of landscape change. Similar to a simulative approch, the research methodology is comparative-analytical. This process results in new ecological indicators that can be useful for a sustainable planning of urban greenways. In addition to studies such as "Land Capability Assessment" and "Development Impact Assessment" (that help achieve environmental equilibrium), an ecological network's function assessment is also necessary to monitor the process of landscape change. Landscape change is introduced as “the alteration of structure and function over time through their interaction and mutual influences”. The main emphasis of this assessment is to investigate the causes and effects of land-use and land-cover dynamics in controlling social programmes as well as planning new landscapes network. By using greenway's functional indicators, the possibility of improving the intractions between primary and secondary, natural and built, and inner and outer living zones can be achieved.
  • Page 145
    There is no doubt that mega cities have a main share in countrie's GDP. On the other hand, excessive trading interaction and reconstruction of global economy, especially after the USSR decomposition, lead the world to a new phenomenon called globalization.Economic globalization is a phenomenon completely in relation with mega cities competition over human, fiscal, technological and capital resources. Better quality of life and offering a higher level of welfare was the most important tool being used by city managers in this competition. Mega cities have promoted the level of welfare of their inhabitant. Also they have a very positive effect on the country's economic development. Nevertheless it is just the positive side of the coin, the negative side will reveal by the time we compare the wealth generated by mega cities and their role on global warming, world climate change and increase of the country's ecological footprint. This paper debates on pros and cons of mega cities by comparing their positive and negative effect on our life using a dialectic approach.
  • Page 163
    The old residents around the reconstructed street of "Navvab" are interested to sell their properties instead of participation in its renovation process; this indicate that they are dissatisfied about reside in such an area. For this reason, the residents were interviewed by a semi-structured method in comparison with the categorized data which are purified and analyzed. Subsequently, the similarity between different dimensions of dissatisfactions of the residents (unsuitable dwelling, visually unpleasant sights, lack of facilities and services, lack of security and comfort, cultural dissimilarity and absence of social cooperation, loss of property and lack of participation in the construction of the area) have been analyzed. According to the results of this study, three main factors are indentified which are the causes of such dissatisfactions: difficulties around the old constructions, unsuitable reconstruction policies and finally the reconstruction design of "Navvab" street. According to this research, the skeletal shifts in reconstruction of "Navvab" street, without considering of its identity and background causes the old residents of "Navvab" street in Tehran to feel they lack sense of dwelling.
  • Rassol Rabbani Khoorasgani, Hamid Reza Varesi, Mohssen Akhavan Mahdavi Page 197

    The aim of the present study is the analysis of the role and position of information literacy as one of the prominent indexes in ICT which is effective in citizens’ participation in city management of Isfahan. Here in this study, the citizens’ participation in the framework of electronic participation is measured in three dimensions of economic, socio-cultural and service. The applied methodology in this study, based on the purpose of the study and data collection, is of application and survey ones. The population of the study includes all the citizens aged 20-49 who are living in Isfahan, and the sample size includes 384 persons, in which the Cochran formula is chosen. The method of multi-stage sampling and data collection are done through questionnaires. In order to analyze the data and hypothesis test, different statistical tests with the application of SPSS and Amos modeling software programs have be applied.The results of the study show that in structural equation model, the effects of information literacy factor on E-participation is significant and bears positive and moderate coefficient (0.59). All the general and partial indexes are at the level of acceptability; therefore, the collected data support the specified theoretical model in a great extent. Generally, with the consideration of 59-percent prediction and 12-percent estimation of E-participation variable variance is somehow suitable. But the position of information literacy in citizens’ participation in city management and the framework of E-participation do not show any suitable condition. Approximately 5 per cent of questionnaire subjects have high participation, while about 95 per cent have low participation

  • Page 217
    Urban decay is the process whereby a previously functioning city, or part of a city, falls into disrepair and decrepitude. It may feature deindustrialization, depopulation or changing population, economic restructuring, abandoned buildings, high local unemployment, fragmented families, political disenfranchisement, crime, and a desolate, inhospitable city landscape. Also urban decay has no single cause; it results from combinations of inter-related socio-economic conditions—including the city’s urban planning decisions, the poverty of the local populace, the construction of freeway roads and rail road lines that bypass the area, depopulation by suburbanization of peripheral lands, real estate neighborhood redlining, and xenophobic immigration restrictions. Tehran Metropolitan is confronted with the urban decay problems and urban regeneration is issued as the last policy for reduction of this problem. In relation to this matter 15th municipality urban district has been selected as a case study which contains complex urban decay.Determination of priority of intervention in decayed blocks is basic purpose of paper. Boolean logic, factor analysis and other statistical methods have been used for achieving and fulfillment of those purposes. Outcomes of this paper demonstrate that giving special attention to economic and social criteria with physical factors simultaneously, is essential for determination of intervention type in decayed blocks in 15th municipality urban district.
  • Mojgan Khakpour, Ali Sheikhmehdi Page 229
    The appearance of villages of Iran has been changed very rapidly in the recent decades in such a way that sociologists are seeking a response for the quality of such changes and also the related cultural damages. Among them some are proponents of protection of villages traditional feature without any change and the other group deems such transformations inevitable and as the result of urbanism and increase of immigration from villages to cities. In this article it has been tried to challenge the cultural factors of such transformations and to take a look on the necessity of operation optimization. The subject matters of this article have been collected on the basis of library studies and field observations about more than 90 villages at plain, mount and mountainous at Guilan province and analyzed with causal research method. For the same reason, first culture has been defined and its relation with architecture was investigated and the importance of study of architecture as one of the symbols of social culture and specifications were mentioned. Then the necessity of change in rural societies and therefore relative transformation of village's residential architecture in relation to cultural changes was propounded. This research was performed with the aim of stress on the necessity of change in architectural techniques in relation to villager's current life needs and mentioned the importance of the effect of cultural needs on rural house pattern.
  • Abbass Akhundi, Nasser Barakpour, Hadi Saeedi Rezvani, Hossein Imani Jajarmi, Taghi Beinaghi Page 247
    Increasing informal settlements residents in third world cities and finding effective strategies to improve their conditions has become to one of the most important challenges in Iran and other third world countries. There are different factors which affect informal settlements, but present research focuses on training gaps in municipalities and city councils to cope with informal settlements problems. The main question of this research can be stated that what knowledge and skill deficits are in municipalities and city councils personnel which can be removed by training courses. To find reply to this question, different methods, such as organization analysis, problem analysis and surveying have been used for measuring training needs. In the end of research, a training instruction has been designed, in which there are three structures for training programs:1- Lesson or workshop, which is the smallest component of a training program2- Training course, that at least contains 2 lessons or one workshop3- Training module, that is composed of one or more courses Finally, six training modules have been designed, as: 1) Documents and Concepts related with Urban Upgrading, 2) Management of Land and Housing in Urban Upgrading, 3) Economy and Financing Urban Upgrading, 4) Citizen Participation in Urban Upgrading, 5) Crisis Management and Urban Infrastructures in Urban Upgrading Process and 6) the Module for Environment and Health.
  • Page 263
    Urban space is an organized phenomenon which is defined in different shapes of information such as form,function and image,the base of forming & promotion of social life of a society which states culture & method of urbanity of a civilization.Urban space is an objectivity that is gotten from sociality in a physical base,in a meaningful context & for the sake some functions about needs of human group.Whatever is seen in our to-day cities it's not the urban space rather theyre the void spaces which are produced of putting together the building & the remaining piece of the masses that first springs lesser concept to the mind.This research looks for a presentation of a redefinition of urban space,in to-day city,in a great city like Tehran.And the thing which compelets this category is the quality of the urban space.For the sake of these goals,through the correlate texts & literatures,the frame of theoretical bases has formed.Also a case study has done around the Vali asr square to Vali asr crossroads. the information of this recognition has compaired with the theoretical bases. The conclusion of this research lead us to the more flexible definition to judge about urban spaces in the todays urban context.