فهرست مطالب

مدیریت شهری - پیاپی 37 (زمستان 1393)

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 37 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • هومن آل نوری*، شیدا روشنخواه، سعید شرافتی پور، علیرضا ماهپور صفحات 7-18
    با گسترش شهرنشینی و افزایش تولید وسایل نقلیه، تمایل شهروندان به استفاده از خودروهای شخصی نیز افزایش یافته است. در نتیجه، همگام با پیاده سازی سیاست های مدیریت تقاضا، افزایش ظرفیت معابر شهری امری غیرقابل اجتناب خواهد بود. افزایش ظرفیت معابر در ابتدا با تکیه بر گسترش معابر از طریق افزودن خطوط اضافی به معابر انجام می گردید اما با گذشت زمان و افزایش تقاضا، افزایش خطوط به علت معارضین ملکی امری غیرممکن می نماید. به منظور رفع محدودیت ها، اجرای معابر چندسطحی مورد توجه بسیاری از کلانشهرها واقع شده است. در این پژوهش، نویسندگان سعی نموده اند تا با بررسی نمونه هایی از این معابر و شناسایی معیارهای موثر، اقدام به تهیه پرسشنامه کارشناسی نموده و با اخذ نظریات کارشناسان حوزه حمل ونقل و شهرسازی، عوامل موثر برای امکان سنجی این نوع معابر را براساس روش تحلیل عاملی اولویت بندی نمایند. بررسی نتایج تحلیل ها نشان می دهد عواملی همانند سطح سرویس معبر در ساعت اوج، حفظ بافت باارزش تاریخی، آلودگی های صوتی، هزینه کلی اجرا، حفظ مراکز خطی- محله ای و شهری، تعداد گلوگاه های ترافیکی موجود در معبر، ملاحظات ایمنی و حجم روزانه شمارش شده در کمان به عنوان مهمترین عوامل موثر از بین 30 معیار شناسایی شده است که با استفاده از این 8 عامل می توان بدون انجام هزینه زیاد و صرف زمان طولانی، مطالعات امکانسنجی این نوع معابر را برای سایر شهرها به انجام رسانید.
    کلیدواژگان: ظرفیت، معابر چند سطحی، پرسشنامه، تحلیل عاملی، اولویت بندی
  • سارا نیکمردنمین*، ناصر برک پور، مجید عبداللهی صفحات 19-34
    مخاطرات طبیعی به دلیل شدت و زمان کوتاه اثرگذاری بر اجتماعات بشری تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی برنامه ریزان و مدیران شهری در سال های اخیر شده اند، سهم کشور ما از این مخاطرات بیشتر مربوط به زلزله است.در زمان وقوع زلزله، ساعات و دقایق اولیه بعد از وقوع بسیار پراهمیت است، به همین منظور تقویت اجتماع ساکن در یک محیط نقشی تاثیرگذار در کاهش خطرات دارد و این مهم تنها از طریق آموزش، آمادگی و پذیرش شرایط پس از بحران، از سوی شهروندان به دست می آید. تاب آوری، به عنوان رویکرد و روشی مناسب در جهت کاهش خطرات حاصل از بحران ها و مخاطرات، به عنوان رویکرد پژوهش حاضر انتخاب شده است. هدف اصلی این پژوهش پس از معرفی تاب آوری و شناسایی ابعاد مختلف آن، و نیز معرفی شاخص های بعد اجتماعی این رویکرد، ارائه راهبردهای کاهش خطرات زلزله با تاکید بر عوامل اجتماعی رویکرد تاب آوری در منطقه 22 تهراناست. در این تحقیق، پس از تعیین شاخص های اجتماعی تاثیرگذار بر تاب آوری منطقه 22، با استفاده از داده های سرشماری سال 90، مصاحبه با مسئولان ذیربط و توزیع پرسشنامه میان 96 نفر از ساکنان به بررسی وضعیت این شاخص ها در منطقه 22 تهران پرداخته شده است. در تحلیل اطلاعات نیز توامان از روش های کمی و کیفی استفاده شده است. با توجه به تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS و نیز تحلیل محتوای مصاحبه های صورت گرفته، نتایج این پژوهش بیانگر وضعیت نسبتا مطلوب شاخص های سن، سطح آموزش، دلبستگی به مکان در سطح منطقه و وجود برنامه هایی برای بهبود وضعیت مشارکت، اطلاع رسانی مخاطرات، درک و دانش عمومی از خطر است. با این وجود همچنان شاخص هایی نظیر نحوه نگرش ساکنان به مقوله خطر و وضعیت گروه های خاص به توجه بیشتری نیاز دارند. بر این اساس راهبردهایی برای تقویت وضعیت فعلی و تاب آور ساختن منطقه از لحاظ اجتماعی در برابر زلزله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، زلزله، بعد اجتماعی، منطقه 22 تهران
  • هوشمند علیزاده، کیومرث ایراندوست، خانم مهنا برآور* صفحات 73-92
    تمرکز توسعه در شهر ها و توجه به مفاهیم کالبدی و هندسی و غفلت از اهداف اجتماعی در طرح های توسعه شهری، شهرها را با چرخه نامطلوبی از عدم تعادل اقتصادی- اجتماعی و زیست محیطی روبرو کرده و چالش های زیادی را از نظر فقر، جرم و بزهکاری، تعارضات فرهنگی، نزول کیفیت زندگی، از هم گسیختگی های اجتماعی و غیره به وجود آورده است. رویکرد توسعه پایدار، برنامه ریزی و مدیریت شهری را از خردترین واحد شهر یعنی محله مورد توجه قرار داده و با رویکرد اجتماعی سعی در شناسایی ظرفیت های موجود در محله ها و کاربست آنها به منظور ترمیم و بهبود شرایط موجود و و ایجاد انعطاف لازم برای حل مشکلات آینده دارد. در این میان تلقی شهروندان از محله خود در تحلیل وضع موجود به دلیل انعکاس شرایط عمومی محله و محیط زندگی افراد حائز اهمیت می باشد. همچنین برداشت شهروندان از محله خود بسیاری از واقعیت های محیط را نمایان می سازد که از جنبه های اجتماعی برنامه ریزی درخور اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق تعیین میزان پایداری اجتماعی در سطح محله فیض آباد شهر کرمانشاه با استفاد از دیدگاه ساکنین است تا از این طریق بتوان راهکارهایی را برای ترمیم و بازخوانی پایداری اجتماعی استخراج و پیشنهاد نمود. راهبرد اصلی تحقیق کمی است که در آن با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، همبستگی معیارهای تدقیق شده شناسایی و میزان پایداری اجتماعی محله بررسی شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، تمام معیارها تاثیر مستقیمی بر میزان پایداری اجتماعی محله می گذارند اما شدت تاثیر معیارها متفاوت است. از این نظر، معیارهای رضایتمندی، امنیت اجتماعی و ثبات اجتماعی دارای بیشترین همبستگی با مفهوم پایداری اجتماعی در سطح محله بوده و از دیدگاه ساکنان بیشترین تاثیر را بر سطح پایداری اجتماعی محله دارند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی، پایداری اجتماعی محله، محله فیض آباد، کرمانشاه
  • رسام مشرفی، هادی رحمانی فضلی*، هادی گنجی صفحات 93-102
  • حسین ابراهیم زاده، نوروز هاشم زهی، اباذر اشتری، فاطمه مفرح* صفحات 151-164
  • مرتضی مرادی، علیرضا رضایی، محمدرضا تیموری* صفحات 165-174
  • مهناز بیات کمیتکی*، مهدی بالوی، سید سلمان سامانی صفحات 175-192
  • بهرام کریمی*، سیدعلی بدری، محمد سلمانی صفحات 193-212
    در اغلب کشورهای در حال توسعه اتخاذ سیاست تبدیل روستا به شهر بر مبنای این فرض است که شهرهای کوچک در فرایند توسعه ملی، منطقه ای و محلی نقش دارند. این پژوهش با مطالعه در بخش دیلمان، در پی ارزیابی نگرش مردم به سیاست تبدیل روستا به شهر در توسعه است. نوع پژوهش، کاربردی، روش انجام آن توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی است. تمرکز اصلی در بخش مطالعه میدانی بر پرسشنامه است. داده های جمع آوری شده پس از کدگذاری و انتقال به نرم افزار SPSS، تجزیه و تحلیل گردید. برای آزمون فرضیات، از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. اگرچه دیدگاه دو گروه از پاسخگویان بر عدم توفیق سیاست تبدیل روستا به شهر دلالت دارد؛ اما میزان تاثیر آن در سطح منطقه بر حسب محل سکونت متفاوت بوده؛ یعنی میزان این تاثیر در سطح شهر بیش تر از روستاهای پسکرانه است. بنابراین، بین نگرش ساکنان منطقه مورد مطالعه به سیاست تبدیل روستا به شهر بر حسب محل سکونت (شهر یا روستا) تفاوت معنی داری وجود دارد. میزان تاثیر این سیاست در ابعاد مختلف متفاوت بوده و بیشترین تاثیر آن در ابعاد اجتماعی- فرهنگی و پس از آن ابعاد کالبدی- زیست محیطی و در انتها ابعاد اقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: نگرش، توسعه روستایی، شهر کوچک، تبدیل روستا به شهر، بخش دیلمان
  • سید عبدالهادی دانشپور، مظفر صرافی، تکتم آشنایی* صفحات 213-230
    فرایند تحول و گذار از مراکز روستایی به شهری در قلمروی پیرامونی کلانشهر تهران یا به عبارتی تحولات پیراشهرنشینی، در دهه های اخیر روند درحال رشد و گسترشی داشته است. یکی از نیروهای تاثیرگذار بر چنین تحولاتی سیاست های هدایت و کنترل رشد شهر است. این سیاست ها از ابعاد کلانی چون کمربند سبز و مرزهای رشد شهری تا ابعاد خردی همچون ضوابط و مقررات توسعه شهری و منطقه بندی کاربری اراضی در طرح های جامع شهری را در بر می گیرند. برون فکنی و سرریز توسعه از مراکز جمعیتی دارای نظام هدایت و کنترل رشد فضایی به مراکز با نظام هدایت و کنترل رشد ضعیف یا فاقد آن در شرایط وجود تفرق سیاسی و تعدد قلمروهای مدیریتی در منطقه کلانشهری تهران، موجب پیراشهرنشینی پراکنده و رشد قارچ گونه سکونتگاه های پیراشهری به ویژه در قلمروی جنوبی کلانشهر تهران می شود. هدف از این پژوهش بررسی روند گذار از سرریز توسعه منتج از اعمال سیاست های کنترل رشد به گسترش پیراشهرنشینی در هاله کلانشهری تهران است که در شرایط پخش چنین سیاست هایی در بین قلمروهای مدیریت محلی در منطقه صورت می گیرد. تحلیل این روند بر اساس تغییرات نرخ رشد جمعیت طی دوره 1375- 1385 خورشیدی در مراکز جمعیتی مستقر در هاله کلانشهری تهران است که در مدل مفهومی فرایند محوری صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: سیاست های هدایت و کنترل رشد، سکونتگاه های پیراشهری، هاله کلانشهری تهران، پیراشهرنشینی، سرریز توسعه
  • محمدرضا بمانیان، علی اکبر تقوایی، مهدی بهرام پور* صفحات 231-256
  • امید تبریزی*، مصطفی مختاباد امرئی، محسن فیضی صفحات 257-272
|
  • Pages 7-18
    It''s not too hard to see how urbanization and boost of vehicle production have been increasing the tendency toward using private vehicles in decades. Consequently، demand rate have been increased and، now، traffic jam is an inseparable part of urban road networks. Therefore، beside demand management policies، expanding roads'' capacity is also inevitable. Although road capacity could be easily increased by adding new lanes in past، various limitations make building multilevel roads more popular rather than constructing additional lanes in many metropolitans. In this paper، authors try to determine effective factors in urban multilevel road feasibility studies by studying other countries'' experiences and designing a questionnaire based on collected data. Transportation and urban design experts are asked to fill the questionnaires and the factors are classified and prioritized by factor analysis. The results illustrate that «Road level of service in peak hours»، «Historical places'' preservation»، «Noise pollution»، «Capital cost»، «protecting urban linear centers»، «Number of bottlenecks»، «safety considerations (number of accidents)»، and «Link''s daily volume» are the best 8 chosen factors for further studies. These factors could cover 30 proposed measures without wasting time and money.
    Keywords: Capacity, Multilevel Roads, Questionnaire, Factor Analysis, Prioritization
  • Sara Nikmard Namin *, Naser Barakpur, Majid Abdollahi Pages 19-34
    Natural hazards because of the severity and impact on communities in short time، have become one of the main concerns of planners and city managers in recent years، and we should notice that the earthquake is the most probable and destroyer hazard in our country. At the time of the earthquake، the first minutes and hours after the fact is extremely important، therefore strengthening the communities have a greater role in reducing risks، and this is accomplished only through education، preparation and adoption of the disaster، which should be achieved on behalf of the citizens. Resilience as a good way to reduce risks resulting from hazards and disasters، is selected as the research approach. Having introduced the resilience and identification of its dimensions، and social factors of approach، some strategies are provided for reducing earthquake risks with an emphasis on social factors resiliency in District 22 of Tehran in this paper. Therefore، after the choice of social indicators which affects on resiliency of District 22، with census data of 1390، interviews conducted officials and questionnaires distributed among 96 residents to check the status of the index in this area are discussed. According to data analysis through SPSS software and content analysis of the interviews that conducted، the results of this study demonstrated adequate situation of indicators such as age، education level، attachment to place in the region and also it represents that there are plans for improvement of public participation and dissemination of hazards information، understanding and knowledge of risk، although indicators such as residents'' attitude to risk and situation of specific groups needs more attention. Based on the current situation، some strategies are provided in order to strengthen the resiliency of District22.
    Keywords: District 22 of Tehran, Resilience, Social factors, Earth quake
  • Pages 73-92
    Due to the nature of development which is mainly concentrated on the cities and that more attention paid to physical and geometric aspects than social ones in urban development plans، cities have faced a kind of negative cycle of socio-economic and environmental imbalances. This created many challenges in terms of poverty، crime and delinquency، cultural conflicts، declining quality of life، social disorganization and etc. Sustainable development approach usually considers small unit of urban structure، namely the neighborhood، in planning and urban management of cities and tries to identify existing potentials across the neighborhood regarding its social dimension to restore and improve existing conditions and make it more flexible and resilience to future problems. In this regard، residents'' attitudes towards the neighborhood are great important because their views reflect general conditions of the neighborhood and more details of people''s living environment. Moreover، people''s perception of the neighborhood can clarify the reality of the environment، those aspects which are so important social dimension of planning. The main goal of this research is to examine the level of social sustainability in the neighborhood of Faizabad، Kermanshah based on the residents view of their neighborhood. The results can pave the way for some strategies to restore and refresh social sustainability. The main research strategy is quantitative which utilizes a kind of descriptive – analytical method based on the correlation analysis to identify social sustainability measurements of the neighborhood. Based on the results، all criteria have a direct impact on the neighborhood social sustainability، but the intensity of their impact is different. In this respect، satisfaction، social security and social stability measurements have the highest correlation with the concept of social sustainability in the neighborhood. This means that they were recognized by the residents as the most effective factors affecting the level of social sustainability in Faizabad neighborhood.
    Keywords: Sustainable development, Social sustainability, Neighborhood social sustainability, Faizabad neighborhood, Kermanshah
  • Rassam Moshrefi, Hadi Rahmani Fazli *, Hadi Gangi Pages 93-102
  • Reza Keshavarz Nouroozpoor *, Dr Leila Karimi Fard Pages 127-150
  • Dr Hossein Ebrahim Zadeh, Dr Nourooz Hashem Zehi, Abazar Ashtari, Fatemeh Mofarah * Pages 151-164
  • Dr Mahnaz Bayat Komitaki *, Dr Mehdi Balavi, Seyyed Salman Samani Pages 175-192
  • Bahram Karimi *, Seyed Ali Badri, Mohammad Salmani Pages 193-212
    There is a bias for transformation of villages to towns in the developing countries because it is thought that small towns have roles in the national، regional and local development. This research based on studying in Dailaman district is going to assess local residents’ attitude to transformation of villages to towns in achievement of the development. The type of research is applied and its method is descriptive-analytical. Required information was collected through the library and field studies. The main tool for data collection was a researcher-designed questionnaire. For analyzing the data، descriptive and inferential statistical methods were used. Although both groups of respondents comment on the failure of the policy of transformation of villages to towns، the extent of its effects in the region has been different according to the settlements. It means the extent of its effects in the town، is more than the villages. Thus، there is a meaningful difference between two groups'' attitude about the policy of the transformation of villages to towns in the development according to the settlements (villages or towns). The extent of its effects has been varied in different dimensions. The greatest impact has been on the social- cultural dimensions and then physical- environmental dimensions and in the end، economical dimensions.
    Keywords: Attitude, Rural Development, Town, Transformation of Villages to Towns, Dailaman District
  • Dr Seyed Abdolhadi Daneshpour, Dr Mozaffar Sarrafi, Toktam Ashnaiy * Pages 213-230
    The transition process from rural to urban areas in the fringe of Tehran metropolis، or in other words peri-urbanization has had a rapid growth in recent decades. One of the forces contributing to such evolutions is the growth control and containment policies assigned to the city which consist of large scale measures such as green-belt or urban growth boundary (UGB) definitions along with small scale measures such as urban development regulations and land-use zoning in comprehensive plans. Outward spillover from population centers with firm growth control policies to spaces without such policies has resulted in sporadic peri-urbanization and emergence of mushroom peri-urban settlements in Tehran metropolitan region، specially in its southern areas. This research aims to analyze the transition of development spillover resulted from growth control to peri-urbanization in the metropolitan fringe of Tehran which takes place in case such political fragmentation through the local governance territories in the region. This analysis is based on the demographic changes in settlements in Tehan’s metropolitan fringe in 1996 to 2006.
    Keywords: Growth Control, Containment Policies, Peri, urban Settlements, Tehran Metropolitan Fringe, Peri, urbanization, Spillover
  • Dr Mohammad Reza Bemanian, Mehdi Bahrampoor * Pages 231-256
  • Omid Tabrizy *, Dr Mostafa Moktabad Amrei, Dr Mohsen Feizi Pages 257-272
  • Soodeh Hamzeh Loo *, Dr Ghola Reza Kazemian Pages 273-286